Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kako ću ovo laganini da izbjegnem ako ikad bude zaživio ovaj zakon, samo fiktivno iznajmim stanove.
Kako? Ako budu trazili racune od struje na uvid npr?
Jel se moze podpisati ugovor o najmu za 1km?
Struju i onako placam 2km pored onih standardnih nameta, tak da ne mogu rec da niko ne stanuje. Daci im poreza od te markice
Možeš potpisati 0,50 KM ali ćeš platiti porez na npr 700 KM.
Pa će to biti poreza na prihod 70 KM x12 mjeseci.
Problem je i grijanje.
Ne bi trebalo dozvoliti nikom da isključi grijanje.
Jer ljudi kradu toplotu kroz zidove od onih koji plaćaju grijanje.
Struju i onako placam 2km pored onih standardnih nameta, tak da ne mogu rec da niko ne stanuje. Daci im poreza od te markice
Problem je i grijanje.
Toplota ne ide samo u jednom smjeru. Mozda se susjedni stan grije na drugi izvor toplote pa ti krades od njega ?
Sta fali porezu na nekretnine?
Na jedan stan si oslobodjen, onaj u kojem zivis ili placas nesto simbolično, zavisi od zone u kojoj zivis.
Sve ostalo oporezivati, po zonama.
izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑06/07/2025 23:00
Pa ne uzimaju od sirotinje pare, nego od onih koji imaju viska nekretnine.
Ako mogu uzimati porez na rentanje, mogu i trebaju i za ovo. Pa da se onda od cega ima nastaviti graditi grad kao sto je konacno se pocelo graditi.
Nije se ni svicarska ni njemacka napravila od have neg od poreza.
Ma bez brige, ako se Dodo može izvuci iz svega možemo i mi da ne plaćamo porez na nekretnine, bit će sigurno načina. A ovi sto izdaju stanove će troškove samo prebaciti na ove sto rentaju. Ili će cijene otići gore.
Problem je i grijanje.
Toplota ne ide samo u jednom smjeru. Mozda se susjedni stan grije na drugi izvor toplote pa ti krades od njega ?
Na koji način ako isključi centralno i niko tu ne boravi zimi a od smrzavanja se štiti krađom energije iz susjednih stanova.
Porez ce se uvesti svakako jer guzonjama fali para. Taj porez nece smanjiti cijene kvadrata. Cijene ce rasti sa ili bez poreza jer cijene nekretnina su ko spojene posude. Uvijek ce biti poredjenja sa drugim drzavama i u tom usporedjivanju mi ne zelimo biti donji. Pored toga investitori zele uvijek sto vecu dobit a to se uvijek dobiva povecanjem cijena kvadrata.
Niko pa ni vrli premijer Uk ne govori sta ce se raditi sa tim parama od poreza (svi znamo sta ce biti). Uvedose akciza za gorivo kojima nije napravljen metar puta vec ode u njihove guzove a za puteve uzimaj kredite i placaj izgradnju istih po naskupljoj cijeni u Evropi. Idemo sigurnim koracima ka feudalizmu, no najsmjesnije je sto jos ima romanticara u Sarajevu koji misle da ce cijene padati. Zivjeli.
Pa zar nije strucnjak premijer rekao da treba štediti na struji ili ces plaćati vise ako trosis vise dodje uvećan racun, ako trosis manje platis dodatno jer misle da ne zivi niko
Alan ford
Nadam se da nece djecak izmisljati zakone vec ih samo prepisati. Parkiranje love u nekretnine se lako moze rijesiti.
Kako ostatak svijeta, tako i mi.
Porez na nekoristene nekretnine nece rijesiti problem cijena stanova. To djecacic naravno ne zna. Ili mozda zna ali je ovo prilika da se uvede namet za punjenje budzeta.
U Hrvatskoj pooštravaju uslove za dobivanje kredita. Ljudi se sve više zadužuju i sve je više kredita koji će uskoro postati problematični a to znači i korekciju cijena nekretnina.
sime_cipol wrote: ↑06/07/2025 23:02
Sta fali porezu na nekretnine?
Apsolutno nista. No vidis ti prevarantskog duha, vec se smislja kako da se ne plati. I onda kazu pokusaj od drzave
Nije to prevarantski duh ako je po zakonu. Ako ja nadjem nacin po zakonu da ne platim namete onda ću to da i uradim.
U najgorem slučaju registrirat ću da ja živim tu, žena u drugom i tako dalje i svi sretni.
konami666 wrote: ↑07/07/2025 10:04
Nije to prevarantski duh ako je po zakonu. Ako ja nadjem nacin po zakonu da ne platim namete onda ću to da i uradim.
Rješenje za prazne stanove ne leži u porezu. I ovako se vlasnici odriču mjesečno kirije tj. cash flow a pri tome imaju i troškove. Par stotina KM godišnje ništa neće promijeniti.
Rješenje za prazne stanove je regulativa koja će štititi najmodavce i najmoprimce tj. da se obje strane osjećaju sigurno tokom odnosa najma stana. Najmoprimac mora znati da, ako ima ugovor na neodređeno a pri tome redovno ispunjava obaveze, ga niko ne može istjerati iz tog stana ili pak povisiti kiriju bez osnove. Tako je najam aktraktivan kao dugoročno rješenje stambenog pitanja a ne kao prelazno rješenje.
Sa druge strane, najmodavac mora imati zaštitu koja mu omogućava naplatu štete, iznacivanje podstanara koji ne plaća, kauciju i opciju korištenja nekretnine za sebe ako mu u budućnosti to bude i jedina opcija.
Itd itd
Nikada nije samo jedna stavka rjesenje problema, ali OGORMAN korak jeste destimulacija da stan bude prazan. Nakon toga idu te stvari zastita onoga ko izdaje i ko unajmljuje.
Kupi stan, ne udje niko u njega 5 godina, jer ga gleda kao investiciju. Skoro 0KM troska.
1Dante1 wrote: ↑07/07/2025 10:14
Nikada nije samo jedna stavka rjesenje problema, ali OGORMAN korak jeste destimulacija da stan bude prazan. Nakon toga idu te stvari zastita onoga ko izdaje i ko unajmljuje.
Kupi stan, ne udje niko u njega 5 godina, jer ga gleda kao investiciju. Skoro 0KM troska.
Pa destimulisan si u startu sa 5% poreza na promet nekretnina (u Sa) dok recimo u RS-u plaćaš godišnji porez i ovih 5% ti je jedno 17+ godina plaćanja u RS-u. Država ti ne dozvoljava investiranje na berzama van BiH, ne dozvoljava investicije u kripto, ne dozvoljava investicije u investicijsko zlato, BiH berze su mrtve,... zapravo natjerali su te da ulažeš pare u nekretnine jer nemaš u šta drugo i sada je to nekome problem
Trappist wrote: ↑06/07/2025 20:05
Pa zar nije strucnjak premijer rekao da treba štediti na struji ili ces plaćati vise ako trosis vise dodje uvećan racun, ako trosis manje platis dodatno jer misle da ne zivi niko
Alan ford
Nadam se da nece djecak izmisljati zakone vec ih samo prepisati. Parkiranje love u nekretnine se lako moze rijesiti.
Porez na nekoristene nekretnine nece rijesiti problem cijena stanova. To djecacic naravno ne zna. Ili mozda zna ali je ovo prilika da se uvede namet za punjenje budzeta.
nego šta drugo, da žele smanjiti cijene krenuli bi u masovnu izgradnju po niskim cijenama a sve ostalo je šuplja priča. Jednostavno fali para ali ne žele da stegnu kaiš jer idu izbori
A zasto se ovdje samo navode stanovi?! I u tekstu na klixu isto kao da vidim samo stanovi.
Kod mene blizu zgrade ima oko 50ak kuca. Barem pola ih je prazno. Ono sto je useljeno, barem 70% prostora nekretnine im je prazno.
Dalje, sta je sa zapocetim objektima?! Zapoceo kucu, zgradicu i to tako stoji godinama. Decenijama.
Sta je sa vikendicama?
Pa ne mozemo jbt ici samo linijom manjeg otpora, aha stanove nam je najlakse, hajmo po tome udarit.
Zasto se sistemski ne rijesi jednom i cao. I dalje, ako ce drzava uzimati porez i harac...onda mora davati nesto i zauzvrat. A ne da ti kao najmodavac imas jednu qrcinu od drzave.
Ja shvatam i zakupce, shvatam i ljude koji nemaju visak. Ali jbt ja imam rodjaka koji ima kucu od 3 sprata, on zivi na jednom.
moimoi wrote: ↑06/07/2025 20:19
nego šta drugo, da žele smanjiti cijene krenuli bi u masovnu izgradnju po niskim cijenama a sve ostalo je šuplja priča. Jednostavno fali para ali ne žele da stegnu kaiš jer idu izbori
Naravno da je punjenje budzeta. Stegnut je kais opasno u KS. Para nema.
Zato se i ide da se udara tamo gdje je najlakse. Objavi tekst, digni malo kod raje hype. Buu prazni stanovi. Nek se narod malo naljuti.
A taj "narod" zivi po kucama bez ikakvih jebenih dozvola. Fasada i picki materina.
A invesitotoru gdje sam uselio trazili od a do z da ispostuje. Inspekcije dolaze svaki malo na gradiliste. Kao da je Bern jebote. A pored nas kuce bez fasada i dozvola sa ilegalnim ogradama i sl.
Thorgerson wrote: ↑07/07/2025 10:32
A zasto se ovdje samo navode stanovi?! I u tekstu na klixu isto kao da vidim samo stanovi.
Kod mene blizu zgrade ima oko 50ak kuca. Barem pola ih je prazno. Ono sto je useljeno, barem 70% prostora nekretnine im je prazno.
Dalje, sta je sa zapocetim objektima?! Zapoceo kucu, zgradicu i to tako stoji godinama. Decenijama.
Sta je sa vikendicama?
Pa ne mozemo jbt ici samo linijom manjeg otpora, aha stanove nam je najlakse, hajmo po tome udarit.
Zasto se sistemski ne rijesi jednom i cao. I dalje, ako ce drzava uzimati porez i harac...onda mora davati nesto i zauzvrat. A ne da ti kao najmodavac imas jednu qrcinu od drzave.
Ja shvatam i zakupce, shvatam i ljude koji nemaju visak. Ali jbt ja imam rodjaka koji ima kucu od 3 sprata, on zivi na jednom.
I sad ce takav srati o praznim stanovima?!
Uvijek sa za rjesenje, ali svima podjednako.
Da. Problem je duboke prirode. Ne trebamo se praviti pametni. Samo pogledati kako su to riješili oni koji su ovaj problem imali prije 50 godina.
Npr. problem nezavršenih objekata je riješen rokom za završetak ili se gubi građevinska itd.
Karikaturist wrote: ↑07/07/2025 10:08
Pa ne brani ti niko da to uradis, ako te ne mrzi.
Ma nije problem u parama nego neću da im plaćam jer glume budale. Ima države kada treba platiti porez a kada se ne poštuje država onda nema zakona (čitaj Dodo i slični slučajevi). E pa neće preko mojih ledja. Znaci sve dok se zakon ne krši a mogu da izbjegnem plaćanje nameta, tako će i da bude.
Edit: i druge stvari isto tako, kao treba postaviti fasadu u roku od X godina a vise od pola kuća u Bosni stoji golo. Gdje je zakon tu i tako to?