Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
boshniak

#20776 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by boshniak »

AlenK wrote:
boshniak wrote:Pitanje passat b6, kad ugasim vozilo dok drzim kocnicu cuje se ko neki zrak i papucica kocnice zatrza, nema problema u voznji i dok je upaljen, kocnice dobro koce, ne propada, samo to mi ne izgleda normalno, jel neko imao slicna iskustva.
Jel ti tvrda kocnica kad je ugaseno auto?
Nije tvrda, normalna je, ako je dva puta stisnem postane tvrda dok je ugaseno, sto je normalno bar na dosadasnjim vozilima. Samo to sto u momentu gasenja cuje se ko neki zrak i kocnica zatrza
l33t

#20777 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by l33t »

Koji problem moze napraviti vodena pumpa? ako je na glavnom remenu? vw bora ;shishti mislim da je pumpa opet :D
osim ociglednih problema sa temperaturom :D
drug_profi

#20778 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

l33t wrote:Koji problem moze napraviti vodena pumpa? ako je na glavnom remenu? vw bora ;shishti mislim da je pumpa opet :D
Pod glavnim mislis pretpostavljam na zubčasti.
Može ti napraviti helać. Ako zariba može zbog nje preskočiti zubac (jer ako je pumpa dotrajala ni kaiš nije u najboljem stanju).
Tu se uglavnom radi veliki servis kad je takva konstrukcija.
l33t

#20779 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by l33t »

drug_profi wrote:
l33t wrote:Koji problem moze napraviti vodena pumpa? ako je na glavnom remenu? vw bora ;shishti mislim da je pumpa opet :D
Može ti napraviti helać. Ako zariba može zbog nje preskočiti zubac (jer ako je pumpa dotrajala ni kaiš nije u najboljem stanju).
Tako sam i mislio. Vec mi jednom riknula vodena pumpa, i zamijenio pod garancijom za istu krs vodenu pumpu. A prije toga je radjen veliki. Eh sad izgleda da ce ici zamjena vodene (ako je to sustanje od nje).
Nije valjda da se trebaju spaneri zamijeniti i ono sto ide uz veliki. U dobrom je stanju kais - radjen veliki prije 5god.
Throttle

#20780 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Zamijeni bar kaiš ako već nećeš kompletan set. Mada bih ja sve zamijenio kad već skidaš, i sa nekim pristojnim dijelovima a ne tim najjeftinijim kao prošli put
l33t

#20781 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by l33t »

A onda mi ispadne ko veliki servis, vidjecu sta kaze majstor, kao 1. da li je 100% vodena pumpa, pa onda dalje. Hvala :thumbup:
AlenK

#20782 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by AlenK »

E ujutro kad upalim auto, cuje mi se remen... ono mad dam.gas, cuje se brze... radio servis prosle godine.

Ima li neki sprej ili nesto ?
NediM17

#20783 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

l33t wrote:A onda mi ispadne ko veliki servis, vidjecu sta kaze majstor, kao 1. da li je 100% vodena pumpa, pa onda dalje. Hvala :thumbup:
Moze da ispadne i ko generalka ako zariba vodena ili koji roler i preskoĆi zubiĆasti.
NediM17

#20784 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

AlenK wrote:E ujutro kad upalim auto, cuje mi se remen... ono mad dam.gas, cuje se brze... radio servis prosle godine.

http://www.erdal.rs/productlines/zastita/
Naslovnica

#20785 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

AlenK wrote:E ujutro kad upalim auto, cuje mi se remen... ono mad dam.gas, cuje se brze... radio servis prosle godine.

Ma malo dotegnuti remen, vjerovatno alternatora.
MAN-lion's coach

#20786 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by MAN-lion's coach »

Da li bi mi mogao neko pomoći oko zamjene radija u Golfu 5?

Zapravo na ovom videu gdje ubacuje novi radio, ovaj okvir me zanima, plastična ova konstrukcija u kojoj stoji novi radio, gdje ostane prazan prostor ispod radija, gdje se to može nabaviti? Da ne ostane fukarinska rupa?

https://www.youtube.com/watch?v=aYAK6H8Msyo
nivla

#20787 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nivla »

MAN-lion's coach wrote:Da li bi mi mogao neko pomoći oko zamjene radija u Golfu 5?

Zapravo na ovom videu gdje ubacuje novi radio, ovaj okvir me zanima, plastična ova konstrukcija u kojoj stoji novi radio, gdje ostane prazan prostor ispod radija, gdje se to može nabaviti? Da ne ostane fukarinska rupa?

dodje te jos ova plastika da ne bude ko za fukaru sta ja znam nekih 20-30-40-50 km u zavisnosti od otpada, imam ja jednu viska jer sam ubacio drugi radio, ispod dobijes prostor ko policu malu

ovo ti treba https://www.olx.ba/artikal/16419653/ble ... -passat-6/
trebace ti jos mozda adapter sa golfovog fabrickog na eurodzek, ne dozvoli da ti iskusni elektricar odreze golfov dzek i spoji direktno zice, to je ciganisanje
Last edited by nivla on 22/04/2019 19:13, edited 2 times in total.
alica.k

#20788 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by alica.k »

Svojedobno sam ja ovu plastikicu kupovala u onom nekakvom electronic shop na marin dvoru... ne znam jel jos uvijek postoji...
Throttle

#20789 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Naslovnica wrote:

Ma malo dotegnuti remen, vjerovatno alternatora.
A ako je novije auto onda španer mikroremena što znat bit malo skuplje :mrgreen:
Ako kliže remen nema kreme koja će mu pomoći, može samo prikriti škripanje dok se ne otkine :mrgreen:
MAN-lion's coach

#20790 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by MAN-lion's coach »

nivla wrote:
MAN-lion's coach wrote:Da li bi mi mogao neko pomoći oko zamjene radija u Golfu 5?

dodje te jos ova plastika da ne bude ko za fukaru sta ja znam nekih 20-30-40-50 km u zavisnosti od otpada, imam ja jednu viska jer sam ubacio drugi radio, ispod dobijes prostor ko policu malu

ovo ti treba https://www.olx.ba/artikal/16419653/ble ... -passat-6/
trebace ti jos mozda adapter sa golfovog fabrickog na eurodzek, ne dozvoli da ti iskusni elektricar odreze golfov dzek i spoji direktno zice, to je ciganisanje
Imaš li tačan naziv tog adaptera, ja bi to uradila sama, da mi ne prčkaju kojekakvi šabani. Ako šta ukakim, snaći ću se sama, manje ću se razočarat. :D
Znači trebaće ga samo nakačiti na postojeći džek u autu i onda spojiti na radio?
nivla

#20792 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nivla »

MAN-lion's coach wrote:
Imaš li tačan naziv tog adaptera, ja bi to uradila sama, da mi ne prčkaju kojekakvi šabani. Ako šta ukakim, snaći ću se sama, manje ću se razočarat. :D
Znači trebaće ga samo nakačiti na postojeći džek u autu i onda spojiti na radio?
https://www.olx.ba/artikal/33488105/iso ... -6-passat/
s tim da mozda ne bude odgovaralo ozicenje radiu koji ti ugradjujes, npr ako ima nekih dodataka kao bluetooth onda ti treba neko ko zna procitati jednostavnu shemu sa radia koji ugradjujes i dovesti plus i minus tamo gdje treba
a najjeftinije ti je da odesnekom ko se uto razumije i za 20 km ti to sve fino spoji, ima dobrih elektricara, koji ti nece polomiti ove plastike na centralnoj konzoli, sto se tebi vrlo lako moze desiti, ako zatrebaju plastike kod pave u kiseljaku su najjeftinije, mozes kupiti komplet za 25 km sa usmjerivacima i ovim airbag indikatorom
l33t

#20793 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by l33t »

NediM17 wrote:
l33t wrote:A onda mi ispadne ko veliki servis, vidjecu sta kaze majstor, kao 1. da li je 100% vodena pumpa, pa onda dalje. Hvala :thumbup:
Moze da ispadne i ko generalka ako zariba vodena ili koji roler i preskoĆi zubiĆasti.
Nemoj slutiti :run: . Sta bi ti zamijenio ukoliko se ustanovi da je vodena otisla (jer je losa ne zbog remena i slicno).
AlenK

#20794 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by AlenK »

NediM17 wrote:

Zahebavas me ili ozb? :D

Servis radjen prosle godine...te stvari su zamjenjene ...
NediM17

#20795 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

l33t wrote:
drug_profi wrote:
Tako sam i mislio. Vec mi jednom riknula vodena pumpa, i zamijenio pod garancijom za istu krs vodenu pumpu. A prije toga je radjen veliki. Eh sad izgleda da ce ici zamjena vodene (ako je to sustanje od nje).
Nije valjda da se trebaju spaneri zamijeniti i ono sto ide uz veliki. U dobrom je stanju kais - radjen veliki prije 5god.
E Ćuj radjen veliki prije 5 godina i kaiš u dobrom stanju. Haj ti uradi veliki servis i zamijeni sve što treba i to najkvalitetnijim dijelovima, SKF npr. puNpa i natezaĆ ( ili makar roler na natezaču ako se može zamijeniti ) i kaiš kvalitetan Contitech npr. Na tome se ne štedi jer vidiš da te treći put jebe vodena, a kao posljedica toga može uslijediti hORvarija koNpletna.
NediM17

#20796 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

AlenK wrote:
NediM17 wrote:

Zahebavas me ili ozb? :D

Servis radjen prosle godine...te stvari su zamjenjene ...
Ako je dviĆina u pitanju ja bih i ovo prob'o. :lol:
l33t

#20797 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by l33t »

NediM17 wrote:E Ćuj radjen veliki prije 5 godina i kaiš u dobrom stanju. Haj ti uradi veliki servis i zamijeni sve što treba i to najkvalitetnijim dijelovima, SKF npr. puNpa i natezaĆ ( ili makar roler na natezaču ako se može zamijeniti ) i kaiš kvalitetan Contitech npr. Na tome se ne štedi jer vidiš da te treći put jebe vodena, a kao posljedica toga može uslijediti hORvarija koNpletna.
Nisam presao ni 40k km. Dobro, ne znam u kakvom je kais stanju, ako je i on bio neka znj marka losa, mozda je vrijeme za mijenjanje. Al se vodim onim da ne prelazim puno km godisnje. Tek je 2. put polako :D. Onda ide veliki servis... FAU VE zakon. Sad znam zasto najvise dijelova ima za FAU VE
Naći Contitech pouzdana markaa? Jel ima njihov set u motorexu. Necu peglati vise :run:
AlenK

#20798 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by AlenK »

NediM17 wrote: Ako je dviĆina u pitanju ja bih i ovo prob'o. :lol:
Ane zajebavaj. Isao kod majstora lik mi nabroja x stvari...200km.. alo ba prosle godine servis radio...i neki klinac se od toga cuje.
Skici dok se ne zagrije ...haha
NediM17

#20799 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

l33t wrote:
NediM17 wrote:E Ćuj radjen veliki prije 5 godina i kaiš u dobrom stanju. Haj ti uradi veliki servis i zamijeni sve što treba i to najkvalitetnijim dijelovima, SKF npr. puNpa i natezaĆ ( ili makar roler na natezaču ako se može zamijeniti ) i kaiš kvalitetan Contitech npr. Na tome se ne štedi jer vidiš da te treći put jebe vodena, a kao posljedica toga može uslijediti hORvarija koNpletna.
Nisam presao ni 40k km. Dobro, ne znam u kakvom je kais stanju, ako je i on bio neka znj marka losa, mozda je vrijeme za mijenjanje. Al se vodim onim da ne prelazim puno km godisnje. Tek je 2. put polako :D. Onda ide veliki servis... FAU VE zakon. Sad znam zasto najvise dijelova ima za FAU VE
Naći Contitech pouzdana markaa? Jel ima njihov set u motorexu. Necu peglati vise :run:
Jebo motorex, najskuplji i najgori. Telefon u ruke okrenes sve i jednu radnju, nadjes najbolje za najmanje para i zdra'o.I nisu samo kilometri, uvijek ima ili km ili godine. Obzirom da ti je neka fus roba i pet godina je mnogo.
l33t

#20800 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by l33t »

Ima smisla sto govoris. Vidjecu sa majstorom on inace u motorexu uzima. Hvala :thumbup: Mudro zboris
Post Reply