Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
zippoo87

#20776 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

black wrote: 13/02/2023 15:40
zippoo87 wrote: 13/02/2023 15:37
Smece...to su najslabiji modeli i los kvalitet svega.
Uzmi radije obicni redmi note 10
Chipset i moze proci ali sve ostalo je ispod prosjeka telefona danas
:thumbup:
a sta bi preporucio u cjeni oko 3 joje (ne mora biti xiaomi)
Novo ili polovno?
black

#20777 Re: Xiaomi mobiteli

Post by black »

zippoo87 wrote: 13/02/2023 15:42
Novo ili polovno?
novo a moze i polovno ako nije nesto izraubovano
citroen xm

#20778 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

Ne znači da je nazadak jer su Mp samo jedan od segmenata kamere. To kakva je kamera teško da neko može komentarisati dok ga lično ne istestira ili dok se ne pojavi malo više recenzija. Ono što sam ja vidio na par mjesta po malo, djeluje korektno za klasu kojoj telefon pripada
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#20779 Re: Xiaomi mobiteli

Post by konektovan »

hamo1977 wrote: 13/02/2023 10:24
adsubzero wrote: 13/02/2023 10:16
To je moguce ali nije zbog snapdragon vs mediatek, nego jbg iz godine u godinu proizvodjaci samo povecavaju ostrinu i kvare slike. Izgleda to postao trend za mnoge, iPhone, Pixel...
Onda ipak bolja kupovina poco f4 nego ovaj note 12 pro? Skuplji je nekih 70-80KM u verziji 6/128GB.
Iskreno meni su slike važnije od mogućnosti da igram najnovije igrice. Ali je svakako plus ako telefon radi bez trzanja, ima ok bateriju, displej.
Nisu ni na F4 nešto posebno dobre kamere....ne očekuj čuda.
adsubzero

#20780 Re: Xiaomi mobiteli

Post by adsubzero »

citroen xm wrote: 13/02/2023 16:47 Ne znači da je nazadak jer su Mp samo jedan od segmenata kamere. To kakva je kamera teško da neko može komentarisati dok ga lično ne istestira ili dok se ne pojavi malo više recenzija. Ono što sam ja vidio na par mjesta po malo, djeluje korektno za klasu kojoj telefon pripada
Tacno, to je samo jedan segment, ali vrlo bitan ako ti je i slika stvarno bitna. To je iz razloga sto telefon nije kao DSLR, nemas varijabilni opticki zum pa da savrseno "kadriras" fotografije (neka me fotografi isprave za termin, zvuci mi kao nakaradan prevod izraza framing), nego imas korake 1x pa 2x, negdje 1x pa 3x, u mom slucaju 1x i 5x. Nekad je 5x puno a 1x malo, sta sa ovim izmedju 1 i 5? Jedino digitalni zum koji je prosti softverski upscale a realno ne lici ni na sta. Kad uhvatis siroku sliku koja nije savrsena i zelis crop, sta mozes sa 12MP? Bas nista, nemas nikakvu fleksibilnost. Dok recimo 20MP i vise bi vec bila ozbiljnija posla.

Evo jedan primjer, ovdje sam postavio sliku od 50MP (ne osudjujte kvalitet, nije gotova konfiguracija :skoljka: )
adsubzero wrote: 30/01/2023 23:43 Konacno malo sunca :D

Xiaomi 11 Ultra, 50MP

Image
A onda mogu bukvalno uzeti crop ekvivalentan 3x-4x optickom zumu i dobiti nesto sasvim drugo (uz blagi edit). Znaci savrseno iskoristiva slika:
Spoiler
Show
Image
Mislim ovo nema nikakvu umjetnicku vrijednost, samo pokazujem sta se moze. :D

Uglavnom, znam da vec odavno u svijetu mobilnih telefona vazi mantra da MP nisu bitni, ali je to prevazidjeno jer su senzori svakako dostigli solidne dimenzije. Sada veci senzor uglavnom samo znaci bolji HDR i bolje performanse u uslovima BAS slabog svjetla, dakle crni mrak. Mislim da je velika greska sto se 12MP uzelo kao zlatni standard, ali jbg, socijalne mreze, manje MB i tako to. Nemoj ni da pocinjem pricu o uzasnom procesiranju stock kamera koje je takodjer postalo standard.

Napomena da nisam nikakav fotograf, nego me zanimaju tehnicki aspekti kamera na mobitelima, modifikacije itd. :)
Odavno se kanim da napravim kakvu temu za GCam mod, ali mi sve nekako mrsko. Mozda odradim nesto uskoro, samo ne znam ima li zainteresovanih. Vecina ljudi i ne zna sta se sve moze, nego je iPhone neko mjerilo kvaliteta... Izvinjavam se, odoh previse u offtopic...
zippoo87

#20781 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Svaka cast za trud.
Na toj slici se najbolje vidi koliko je slika od 50MP moguca za zoom i iskoristiva...kada se max zumira,na zidu se grafiti i natpisi normalno procitaji a ovsko na prvu kada gledas sliku,jedva da se i auto vidi a ne neki natpis malim slovima na zidu.
Sa 12 MP ne bi ni auto mogao cropati .

I meni je to potpuno sranje.
Mislim,na xiaomijima barem oma mod da slika u punoj rezoluciji ali nemaju svi telefoni dobre senzore i optiku da slika bide ostra.
Pa onda opet nemamo nista od cropa.

A ova slika sto si postavio i ove moje sa Lumie 950 su bas pravi prikaz dobre optike,senzora i veceg broja MP.
Recimo L950 ne bi mogla procitati slova na zidu,jer ima duplo manje MP od ove tvoje ultre
sabanss

#20782 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sabanss »

Pa ne znam... 12-16 Mpx na DSLR -u možeš kropati koliko hoćeš :D
hamo1977

#20783 Re: Xiaomi mobiteli

Post by hamo1977 »

adsubzero wrote: 13/02/2023 23:21
citroen xm wrote: 13/02/2023 16:47 Ne znači da je nazadak jer su Mp samo jedan od segmenata kamere. To kakva je kamera teško da neko može komentarisati dok ga lično ne istestira ili dok se ne pojavi malo više recenzija. Ono što sam ja vidio na par mjesta po malo, djeluje korektno za klasu kojoj telefon pripada
Tacno, to je samo jedan segment, ali vrlo bitan ako ti je i slika stvarno bitna. To je iz razloga sto telefon nije kao DSLR, nemas varijabilni opticki zum pa da savrseno "kadriras" fotografije (neka me fotografi isprave za termin, zvuci mi kao nakaradan prevod izraza framing), nego imas korake 1x pa 2x, negdje 1x pa 3x, u mom slucaju 1x i 5x. Nekad je 5x puno a 1x malo, sta sa ovim izmedju 1 i 5? Jedino digitalni zum koji je prosti softverski upscale a realno ne lici ni na sta. Kad uhvatis siroku sliku koja nije savrsena i zelis crop, sta mozes sa 12MP? Bas nista, nemas nikakvu fleksibilnost. Dok recimo 20MP i vise bi vec bila ozbiljnija posla.

Evo jedan primjer, ovdje sam postavio sliku od 50MP (ne osudjujte kvalitet, nije gotova konfiguracija :skoljka: )

Xiaomi 11 Ultra, 50MP

Image
A onda mogu bukvalno uzeti crop ekvivalentan 3x-4x optickom zumu i dobiti nesto sasvim drugo (uz blagi edit). Znaci savrseno iskoristiva slika:
Spoiler
Show
Image

Uglavnom, znam da vec odavno u svijetu mobilnih telefona vazi mantra da MP nisu bitni, ali je to prevazidjeno jer su senzori svakako dostigli solidne dimenzije. Sada veci senzor uglavnom samo znaci bolji HDR i bolje performanse u uslovima BAS slabog svjetla, dakle crni mrak. Mislim da je velika greska sto se 12MP uzelo kao zlatni standard, ali jbg, socijalne mreze, manje MB i tako to. Nemoj ni da pocinjem pricu o uzasnom procesiranju stock kamera koje je takodjer postalo standard.

Napomena da nisam nikakav fotograf, nego me zanimaju tehnicki aspekti kamera na mobitelima, modifikacije itd. :)
Odavno se kanim da napravim kakvu temu za GCam mod, ali mi sve nekako mrsko. Mozda odradim nesto uskoro, samo ne znam ima li zainteresovanih. Vecina ljudi i ne zna sta se sve moze, nego je iPhone neko mjerilo kvaliteta... Izvinjavam se, odoh previse u offtopic...
E svaka čast na postu.
Ja fakat volim slikati u skoro svakj situaciji i to mi je važno kod mobitela. Poco F4 koji sam naveo kao moguću kupovinu ima
zaista i odličan chipset za telefon tog ranga. A za razliku od F3 ima i optičku stabilizaciju, pa je bolji za te neke "brze" slike, ali i generalno za fotografiju. E, kad bi kamera kao kod tebe bila za te neke pare koliko košta F4.... :)
To je fakat drama dobar telefon.
citroen xm

#20784 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

adsubzero wrote: 13/02/2023 23:21

Xiaomi 11 Ultra, 50MP

Image
Spoiler
Show
Image

Ok, sve jasno i super pojašnjenje. :thumbup:

Ja sam više ovo napisao da se zna da nije svakinsenzor od 120 Mpx bolji od onoga od 50, pa na to kada se doda obrada i sve ostalo... Recimo jedan Honor 70 sa 50 MPX u svakom pogledu po pitanju fotki pobjeđuje svaki Xiaomi iz srednje i budžet klase pa imao on i 200 mpx. :thumbup:
sredzovic

#20785 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sredzovic »

Koristim Redmi 11 pro ,Miui 13,android 12 i već neko vrijeme prilikom pozivanja čekam po desetak sekundi da počne zvoniti.Baš iritira,da li zna neko u čemu je problem i kako ovo riješiti.Inače nikada nisam ni sa jednim mobitelom imao ovakav problem.
zippoo87

#20786 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

sabanss wrote: 14/02/2023 07:52 Pa ne znam... 12-16 Mpx na DSLR -u možeš kropati koliko hoćeš :D
E jesi nasao poredjenje...optiku na DSLRu i na mobitelu 🤣
Pa zato sto DSLR ima ogroman senzor i objektiv,gdje ulazi svjetlosti koliko hoces i dobijes vrhunski ostre slike i onda je lako cropati.
Mozes ti cropati i sa 5 MP ali rezultat nece biti upotrebljiv kod telefona sa losim senzorom,jer ce slika biti zrnasta i mutna i samim tim neiskoristiva.
Eto gore taj primjer od kolege je bas sve objasnio a ako ti to ne razumijes,onda čaba krecimo 🤣
zippoo87

#20787 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

sredzovic wrote: 14/02/2023 11:41 Koristim Redmi 11 pro ,Miui 13,android 12 i već neko vrijeme prilikom pozivanja čekam po desetak sekundi da počne zvoniti.Baš iritira,da li zna neko u čemu je problem i kako ovo riješiti.Inače nikada nisam ni sa jednim mobitelom imao ovakav problem.
Nisi naveo kojeg operatera koristis.
Mislim da je neko jos to spominjao...to je haman do mobilnog operatera.
Ja nisam nikada imao taj problem na xiaomiju,nijednom.
Bht kartica

I btw. Inbox ti je pun,ne moze ti se poslati poruka pa obrisi 😂
sredzovic

#20788 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sredzovic »

zippoo87 wrote: 14/02/2023 12:20
sredzovic wrote: 14/02/2023 11:41 Koristim Redmi 11 pro ,Miui 13,android 12 i već neko vrijeme prilikom pozivanja čekam po desetak sekundi da počne zvoniti.Baš iritira,da li zna neko u čemu je problem i kako ovo riješiti.Inače nikada nisam ni sa jednim mobitelom imao ovakav problem.
Bht kartica

BH Telekom ,nije bilo problema nikada sa mobitelima prije.Inbox očišćen,hvala.
hamo1977

#20789 Re: Xiaomi mobiteli

Post by hamo1977 »

sredzovic wrote: 14/02/2023 12:31

Bht kartica

Zna mi se to dešavati, isto BHT. Nekada traje toliko da pogledam jesam li uopšte pritisnuo pozivanje. A nekada ide ok.
Ne znam jel to do operatera, do telefona, udaljenosti bazne stanice na koju je telefon trenutno nakačen...
skafiskafsnjak

#20790 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

sredzovic wrote: 14/02/2023 12:31

Bht kartica

Ma to nije do telefona .... do operatera.
sabanss

#20791 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sabanss »

zippoo87 wrote: 14/02/2023 12:18
sabanss wrote: 14/02/2023 07:52 Pa ne znam... 12-16 Mpx na DSLR -u možeš kropati koliko hoćeš :D
E jesi nasao poredjenje...optiku na DSLRu i na mobitelu 🤣
Pa zato sto DSLR ima ogroman senzor i objektiv,gdje ulazi svjetlosti koliko hoces i dobijes vrhunski ostre slike i onda je lako cropati.
Mozes ti cropati i sa 5 MP ali rezultat nece biti upotrebljiv kod telefona sa losim senzorom,jer ce slika biti zrnasta i mutna i samim tim neiskoristiva.
Eto gore taj primjer od kolege je bas sve objasnio a ako ti to ne razumijes,onda čaba krecimo 🤣
Ma kontam ja to sve ali sam stava da na mobitelima se većina stvari dešava softverski i da je senzor ipak manje važan. Iskreno čak mi se slike većine mobitela ne sviđaju jer softver odredi kako slika treba izgledati ne čovjek.

Zakoni fizike su neumoljivi i mobitel nikad neće biti foto aparat kvalitet ali većini ljudi je i više nego što im treba. Još ako ne moraju učiti teoriju fotografije za dobru sliku.... :D
zippoo87

#20792 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Moze i mobitel imati vrhunske slike...ima primjera ali ne u svim situacijama.
AI i software tu ulijecu i pokusavaju napraviti cuda i rade to danas prilicno dobro ali opet kao sto kazes,nije isto prirodno i vjestacko...vjesto fotografsko oko ce lako prepoznati gdje AI pravi greske 😁

Ali za to treba i puno ucenja i iskustva i vremena a i dobra oprema a opet mobitel i instagram svako ima,okines i okacis.
A da paradoks bude veci...na instagramu,fb i svim ovim drustvenim mrezama gdje se slike kompresuju,nema razlike bila slikana sa najboljim dlsr-om ili telefonom od 100 eura,jos ako opalis filter,to je to 😁
Quaresma

#20793 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Quaresma »

hamo1977 wrote: 14/02/2023 08:10 E svaka čast na postu.
Ja fakat volim slikati u skoro svakj situaciji i to mi je važno kod mobitela. Poco F4 koji sam naveo kao moguću kupovinu ima
zaista i odličan chipset za telefon tog ranga. A za razliku od F3 ima i optičku stabilizaciju, pa je bolji za te neke "brze" slike, ali i generalno za fotografiju. E, kad bi kamera kao kod tebe bila za te neke pare koliko košta F4.... :)
Zasto ne uzmes mi 11? On ti ima sve bolje. A tu je s cijenom kao f4
hamo1977

#20794 Re: Xiaomi mobiteli

Post by hamo1977 »

Quaresma wrote: 14/02/2023 21:12
hamo1977 wrote: 14/02/2023 08:10 E svaka čast na postu.
Pa definitivno je bolji telefon. Ali nov najjeftinije što sam vidio milja, već je ušao u treću godinu, pa je pred kraj što se tiče ažuriranja, a i onaj chipset malo "troškali", dere bateriju fino. Ima jeftinije MI 11I, ali je i slabiji od običnog MI11.
adsubzero

#20795 Re: Xiaomi mobiteli

Post by adsubzero »

zippoo87 wrote: 14/02/2023 01:02 Svaka cast za trud.
Na toj slici se najbolje vidi koliko je slika od 50MP moguca za zoom i iskoristiva...kada se max zumira,na zidu se grafiti i natpisi normalno procitaji a ovsko na prvu kada gledas sliku,jedva da se i auto vidi a ne neki natpis malim slovima na zidu.
Sa 12 MP ne bi ni auto mogao cropati .

I meni je to potpuno sranje.
Mislim,na xiaomijima barem oma mod da slika u punoj rezoluciji ali nemaju svi telefoni dobre senzore i optiku da slika bide ostra.
Pa onda opet nemamo nista od cropa.

A ova slika sto si postavio i ove moje sa Lumie 950 su bas pravi prikaz dobre optike,senzora i veceg broja MP.
Recimo L950 ne bi mogla procitati slova na zidu,jer ima duplo manje MP od ove tvoje ultre
Vidi se i ulica i broj :D

Btw optikom i nisam prezadovoljan. To je uvijek lutrija, za neke modele manje za neke vise, ali su uglovi ovdje poprilicno mutni. Ovo je treci mobitel za redom da me potrefi taj problem. Valjda jer je senzor ogroman a fokalna duzina kratka (tj sirok ugao objektiva). Ta fokalna duzina je jos jedna glupost koju proizvodjaci prave jer to donosi probleme i nepotrebno je pored zasebnih sirokougaonih kamera.

Ali da ne bude da se samo zalim, sistem kamera ovdje je vrh :D
Dok ovi novi telefoni ne dobiju mod ili proizvodjaci pocnu davati full RAW rezoluciju, ovo je vjerovatno i dalje najbolji sistem kamera.
adsubzero

#20796 Re: Xiaomi mobiteli

Post by adsubzero »

hamo1977 wrote: 15/02/2023 08:11
Quaresma wrote: 14/02/2023 21:12
Pa definitivno je bolji telefon. Ali nov najjeftinije što sam vidio milja, već je ušao u treću godinu, pa je pred kraj što se tiče ažuriranja, a i onaj chipset malo "troškali", dere bateriju fino. Ima jeftinije MI 11I, ali je i slabiji od običnog MI11.
E Mi11 ima HMX senzor o kojem sam pricao, 27MP. Nisam znao da 11 serija ima kod nas, odnosno mozda samo nemaju 11 pro i ultra...
hamo1977

#20797 Re: Xiaomi mobiteli

Post by hamo1977 »

adsubzero wrote: 15/02/2023 09:52
hamo1977 wrote: 15/02/2023 08:11

E Mi11 ima HMX senzor o kojem sam pricao, 27MP. Nisam znao da 11 serija ima kod nas, odnosno mozda samo nemaju 11 pro i ultra...
Imaš pravo, slabo ga ima ovdje kod nas, bar Sarajevo kada je u pitanju. Uglavnom polovnjaci na OLX, ili lite verzije. Nov MI 11 ima na samo par mjesta.
Ako je vjerovati opisu u oglasu.
zippoo87

#20798 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Pa sta fali polovnom ako je ocuvan?
Polovni su oko 700 KM na olx.

Ja nisam bas ljubitelj zakrivljenih ekrana...to puno problema donosi a jedini plus je sminka izgled .
A tesko ga zastititi,
Quaresma

#20799 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Quaresma »

ma ja bih ga polovnog kupio ako je ocuvan. samo bih pripazio da zaslon nema burn ina.

https://olx.ba/artikal/51824895/xiaomi-mi-11-8gb256gb

https://olx.ba/artikal/51367651/xiaomi-mi-11-256gb
zippoo87

#20800 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Ja sam fulio i cijene znaci...top modeli od 550 KM vec.
Post Reply