Ukrajina

Čitalac

#207601 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Bernardinac wrote: 03/09/2024 07:51Rat nije ni završio a već knjiga izašla o jednom od najvažnijih aktera ukrajinsje odbrane.
Hiper produkcija.
Zanimljivo :D
Pa dobro, nije to toliko neobično, već je objavljeno više knjiga o Zelenskom.

Image
Image
Image
Image
A_A_AKCIJA

#207602 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Perpetua objavio, vjerujem, rekord ovog rata uništene ruske tehnike.

FPV dronovi zaslužni za većinu. Mislim da se definitivno desila revolucija u ratu i da su dronovi preuzeli primat, najviše od artiljerije, povećavanjem dometa na nekih 20ak km.

Nevjerojatno je da je iza svega ovoga stoji dron vrijedan 300njak dolara i RPG raketa vrijedna 100-200.

Odjednom, nedostatak municije 155mm nije toliko bitan, ako se uzme u obzir da jedna granata košta 3000 eura, plus punjenje, plus samo oruđe, posada, kamion za transport...

Crvene_brigade

#207603 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Putinova PZO je na “visokom” nivou...

japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#207604 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

bez dronova bi ukrajina davno pala
na pocetku bajraktar kojim su tukli ruske kolone a sada ovi jeftini koji unistavaju jurisne grupe i oklopna vozila

gledam snimke na telegramu gdje iz dronova izbace po 5-6 rucnih granata na jednog vojnika
to su prezivjeli iz vece grupe koja je razbijena artiljerijom i kamikaza dronovima koje posle love sa malim dronovima po rusevinama i livadama

rusi bi imali mnogo manje gubitke a ukrajinci vece da nema dronova
dronovi su spasili i spasavaju ukrajinu i sve nas
zigzag

#207605 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Nisam prvoligaš al još od ranije je bilo očito ono: milion dronova za milion ruskih divljaka. :mrgreen:

Ali ono jučerašnje posipanje vrelim čelikom je prekucalo igricu..........
sumirprimus

#207606 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Čitalac wrote: 03/09/2024 06:39 Knjiga o Valeriju Zalužnom „Željezni general – Lekcije ljudskosti“, iz pera njegove bivše saradnice Ljudmile Dolgonovske, razumljivo, izazvala je veliku pažnju javnosti. Dolgonovska potvrđuje neke ranije objavljene informacije, poput one da je Zalužnom u prvoj godini rata bilo zabranjeno da obilazi front (po BBC-u naredba je stigla direktno iz kabineta Zelenskog). Takođe, piše autorka, vojska i državni vrh nisu se slagali po pitanju Bahmuta.
Po mišljenju Dolgonovske, najveće postignuće Zalužnog je „promjena kulture u vojsci, napuštanje starog pristupa - ja sam šef, ti si budala – poticanje inicijative odozdo i istinsko vodstvo“. Supruga Olena pak otkriva da se Zalužni teško oporavljao od bitke za Debalcevo s početka 2015. „Trebalo nam je puno vremena da se vratimo normalnom zajedničkom životu, da se oporavimo nakon Debalceva. Valera mi je rekao: ‚Lena, dolaze mi mrtvi, razgovaraju sa mnom‘...Mislila sam da ovo nećemo preživjeti...“
Dolazak na dužnost, Sirski…
Krajem srpnja 2021, šest mjeseci prije početka agresije, Zalužni je dobio poziv na razgovor iz Ureda predsjednika. Valerij Fedorovič, koji je u to vrijeme bio na čelu Operativnog zapovjedništva "Sjever", odgovorio je da mora upozoriti svog šefa Oleksandra Sirskog na takvo putovanje. No, osoba iz Ureda predsjednika savjetovala ga je da to ne čini. Vrhunac tadašnjih snova 48-godišnjeg Zalužnog bilo je mjesto zapovjednika združenih snaga. Ali Zelenski je ponudio nešto drugo – fotelju glavnokomandujućeg. Prihvatiti takvu ponudu u vojnoj hijerarhiji značilo bi preskočiti dvije stepenice odjednom – mjesta zapovjednika Kopnene vojske i načelnika Glavnog štaba. Stoga je Valerij Fedorovič oklijevao. Međutim, njegova supruga Olena Zalužna uvjerila ga je da se može nositi. "Najviše od svega sam se brinuo kako će na to reagirati moj neposredni nadređeni Oleksandr Sirski. Shvatio sam da će doći do šoka u društvu...“, citirala je Dolgonovska riječi Zalužnog.
Priprema za rat...
Oružane snage počele su se pripremati za ruski napad barem u ljeto i jesen 2021. Tada je Zalužni, koji je tek došao na mjesto zapovjednika, dao nekoliko važnih zapovijedi. Konkretno, pod izlikom vježbi "Joint Endeavour 2021": pregrupirati i pripremiti trupe za rusku ofenzivu, kao i zaustaviti rotaciju jedinica na istoku kako bi tamo uvijek bilo trupa. U isto vrijeme, Zalužni je dopustio vojsci u zoni operacije združenih snaga da otvaraju vatru. Bio je uvjeren da Ukrajina mora Rusima pokazati zube što je više moguće – nanijeti gubitke i srušiti želju za napadom. Bilo je mnogo problema u procesu priprema za veliki rat – od nedostatka zaliha pancirnih prsluka do goriva i granata. Prema Dolgonovskoj, u kolovozu 2021. predstavnik američke obrambene tvrtke iznenada je pomogao s granatama. Ponudio je Ukrajini prebaciti šestomjesečnu zalihu streljiva namijenjenu Afganistanu. Pod kojim uvjetima je došlo do tog prijenosa nije navedeno. Te su granate pomogle Ukrajini da se održi do lipnja 2022. Dana 15. listopada 2021. Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu odobrilo je plan obrane Ukrajine u slučaju ruske ofenzive. U siječnju 2022, tijekom telefonskog razgovora sa Zalužnim, Mark Milley, američki general i tadašnji šef Združenog stožera američkih snaga, želio se upoznati s ovim planom. Međutim, Zalužni ga je odbio. Uoči invazije "nekoliko ljudi na planeti" imalo je pristup obrambenom planu Ukrajine. 12 dana prije invazije, na jednom od sastanaka, Zalužni je po prvi put vikao na generale i zapovjednike grupa. Inzistirao je na uvođenju izvanrednog stanja i objavi opće mobilizacije. Ali, političko vodstvo nije poduzelo takve korake. Razlog je jasan: neprijatelju se nije smjelo dati povoda. „Činjenica da je ruska agresija 'ničim izazvana' pomogla nam je da održimo svoju poziciju u međunarodnoj areni i dobijemo snažnu potporu ”, piše Dolgonovska.
Zabrana...
Zašto je Zalužni tako rijetko išao na front? Tijekom prve godine punog rata Zalužnom je bilo zabranjeno ići na frontu, piše Dolgonovska, ne navodeći imena. Prvi put je na takvo putovanje otišao početkom 2023. godine – u Bahmut, Avdivku i Liman. Tražio je da mu kažu sve kako jeste, tražio vizije i prijedloge zapovjednika pravaca i zapovjednika brigada.
Herson, Bahmut...
Zašto su obrambene snage tako dugo branile Bahmut, unatoč upozorenjima saveznika? Prema Dolgonovskoj, miješanje "odozgo" u vojne poslove počelo je krajem ljeta 2022. Političarima su bile potrebne brze pobjede kako bi dobili pomoć od saveznika i zadržali podršku kod kuće. Umjesto toga, vojska se vodila sposobnostima obrambenih snaga. Dolgonovska daje dva primjera – Herson i Bahmut. Ona oslobađanje Hersona naziva "pobjedom od strateške važnosti", ali odmah dodaje da vojska ovaj uspjeh smatra djelomičnim: "Uostalom, nismo uspjeli uništiti 25-tisućnu neprijateljsku skupinu, koja se nalazila na desnoj obali Dnjepra. Nismo imali dovoljno topničkih granata i vremena da izvedemo operaciju u cijelosti." Kasnije je premještanje dijela ruskih snaga na lijevu obalu znatno zakompliciralo operacije obrambenih snaga.
O teškoj 10-mjesečnoj obrani Bahmuta, čiju su izvedivost ukrajinski saveznici doveli u pitanje, Dolgonovska piše sljedeće: još u rujnu 2022. vojska na terenu, odnosno oni koji su izravno izvršavali zadaće na pravcu, rekli su da je potrebno povući se iz Soledara i Bahmuta i zauzeti visove u pozadini. Istog je mišljenja bio i Generalštab. "Ali na kraju je odobrena druga strategija (bez preciziranja čija – ur.) za držanje Bahmuta. Nakon posjeta predsjednika Zelenskog Bahmutu u prosincu 2022, priče o zastavi koju je poklonio predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu i napora države u vezi s informiranjem, Bahmut je postao simbol – "tvrđava". Dolgonovska naglašava da je operacija držanja Bahmuta tijekom 10 mjeseci navodno bila više politička nego vojna potreba. Zanimljivo, u kontekstu iznimno teške obrane Bahmuta, ona niti jednom ne spominje tadašnjeg zapovjednika grupe Horticija Oleksandra Sirskog, kojeg je vojska optuživala za nedostatak utvrda i kaotično planiranje, niti samog Zalužnog kao glavnokomandujućeg, već samo predsjednika Zelenskog.
Izbjegavanje napetosti s predsjednikom...
Zašto je Zalužni izbjegavao novinare? Razlog ovakvog ponašanja leži u njegovoj želji da "izbjegne napetost u odnosima s predsjednikom", piše Dolgonovska. To izravno potvrđuje dugotrajni sukob između Zelenskog i Zalužnog o kojem se pisalo još u travnju 2022. godine i koji mnogi nisu htjeli priznati. "Kada je vojska spasila Kijev i stabilizirala liniju bojišnice, političari su se osjećali kao zapovjednici i počeli se miješati u planiranje operacija, zahtijevajući brze pobjede. Reći to javno znači vlastitom rukom potpisati dekret o otkazu. Laganje nije opcija za Zalužnog, postojao je samo jedan izlaz – šutjeti. Još jedan razlog javne šutnje Zalužnog je ljubomora na njegovu popularnost od strane predsjednikovog okruženja. Konstantnim mjerenjem rejtinga i praćenjem medija Bankova pokušava držati prst na pulsu i spriječiti pojavu političkih suparnika. Kako bi izbjegao daljnje tvrdnje o "pretjeranoj" prisutnosti, Zalužni je na svaki novinarski zahtjev za intervju radije napisao "ne".
Potvrdjeno u knjigzi sve ono o cemu se pricalo i suskalo godinama. Netrpeljivost na relaciji civilni vrh vojni. gdje ima dima uvijek ima i vatre .
Otuda i o u mariju razumijem u neku ruku.
zigzag

#207607 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Dobra bezvugla i mrski sirski.

ako radis nevaljas, ako sjedis i pametujes onda si dobar
Peacean

#207608 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

sumirprimus

#207609 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

zigzag wrote: 03/09/2024 10:40 Dobra bezvugla i mrski sirski.

ako radis nevaljas, ako sjedis i pametujes onda si dobar
pervise ljudi kritizira sirskog a iz proukr redova, kao i saimh veterana rata.
gdje ima dima ima i vatre.
zaluznog nismo gledali u ovim izvjestajima koliko gledamo sirskog realno. u stvari citali, citamo.
zigzag

#207610 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Sa vojne strane nezahvalno je, a sa ljudske nepošteno, donosti neki subjektivni sud o vojnim licima koji sada imaju bitke života.
Mi apsolutno nemamo predstavu o svim faktorima koji utiču na borbe i o odlukam koje se donose radi tih faktora.
skrbavi-admin

#207611 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

zigzag wrote: 03/09/2024 11:16 Sa vojne strane nezahvalno je, a sa ljudske nepošteno, donosti neki subjektivni sud o vojnim licima koji sada imaju bitke života.
Mi apsolutno nemamo predstavu o svim faktorima koji utiču na borbe i o odlukam koje se donose radi tih faktora.
imam imam itekako imam.... blisko iskustvo sa PATom, gladju, zedju, nejmastinom i takodalje..... ovima vala po svemu sudeci malo sta nedostaje.....MTSa, oklopa, hrane, odjece, nisu u dvostrukom prstenu neprijatelja, reko Zelensky da imaju svegova :oops:

nas je od bioloskog nestanka spasila suma, kao i Tiletove prvoborce, ista ona koju danas tako lako kresemo i unistavamo i prodajemo u bescijenje.....
Last edited by skrbavi-admin on 03/09/2024 11:22, edited 1 time in total.
sumirprimus

#207612 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

vidis ovde sam tek procitao da je sirski bio nadredjen zaluznom, prije invazije, a pricalo se odavno, da zeleni preskace zaluznog i dogovara sa sirskim.
ovde pise i ono sto smo se svi ko papagaji pitali zasto nisu odmah proglasili vanredno stanje i naredili opcu mbilizaciju.naravno u knjii ovde pise da je zaluzni to trazio, pa je bio godinu dana izlovoan,poslije odbrane kijeva.
juce sam se iskreno sokirao vijescu da vise ima rudara u rudniku kod pokrovska nego ljudi na liniji ,wtf. a boris se kako kazes u bici zivota. neke stvari se ne slazu. ako meni nesto logicno izgleda da nije ok i neke stvari jednostavnose ne poklapaju,onda jebga , za mene to nije ok.dok se ne dokaze suprotno a ja jos ne vidim valjan dokaz u suprotnom smjeru.
zigzag

#207613 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Hiljadu faktora ,što unutrašnjih što vanjskih što ličnih, a mi iz medija saznamo za njih par, i to nakon godinu,dvije. Vrlo nezahvalno kritikovati.
sumirprimus

#207614 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Russia has increasingly deployed chemical agents in its Donbas offensive.

The tactic is to suffocate and dampen the morale of entrenched Ukrainian soldiers who – outmanned and outgunned – have been withdrawing in the east for nearly a year.

Jos i ovo..
Rusi mogu sve a ukrima vezu ruke
Hendrix

#207615 Re: Ukrajina

Post by Hendrix »

sumirprimus wrote: 03/09/2024 11:21 vidis ovde sam tek procitao da je sirski bio nadredjen zaluznom, prije invazije, a pricalo se odavno, da zeleni preskace zaluznog i dogovara sa sirskim.
ovde pise i ono sto smo se svi ko papagaji pitali zasto nisu odmah proglasili vanredno stanje i naredili opcu mbilizaciju.naravno u knjii ovde pise da je zaluzni to trazio, pa je bio godinu dana izlovoan,poslije odbrane kijeva.
juce sam se iskreno sokirao vijescu da vise ima rudara u rudniku kod pokrovska nego ljudi na liniji ,wtf. a boris se kako kazes u bici zivota. neke stvari se ne slazu. ako meni nesto logicno izgleda da nije ok i neke stvari jednostavnose ne poklapaju,onda jebga , za mene to nije ok.dok se ne dokaze suprotno a ja jos ne vidim valjan dokaz u suprotnom smjeru.
Nedavno gledam dokumentarac sa prve linije, od 4 njih koji su bili na snimku 3 poginulo u roku pola godine. Ljudi sjebani vidis da je depresija teska sjede u rovu osluskuju dronove, artiljeriju, jebeni rat.

Dosta su ljuti na Kijev gdje kad odu na odmor ljudi ih kao gledaju cudno sto su u uniformi. Jbg zamisli ono sjedis u tom rovu i igras se sa srecom svaki dan da prezivis a ovi u Kijevu zivot normala soping centri ovo ono. Nije to laka situacija i opet zemlju brane likovi kojima je rat dosao pred vrata. Ovi koji su daleko, ne interesuje ih bas.
Čitalac

#207616 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Porodice dvojice pripadnika Azova zarobljenih u Mariupolju prvi put su doznale nešto o njihovoj sudbini.

Image
"U ćeliju su dovedena dva borca ​​Azova: jedan ima 27, drugi 23 godine. Izmučeni su i iscrpljeni. Leđa su im ogoljena bičevima, na tijelima im se vide tragovi elektrošokera. Sada im je određen pritvor, istraga je u tijeku." Takvu su vijest nedavno čuli rođaci boraca iz Azova Dmytra Samchenka i Oleksandra Dakhnenka od ruskog borca ​​za ljudska prava na YouTubeu.
Zahvaljujući ovoj izjavi, obitelji vojnika prvi su put doznale za njihovu sudbinu u trećoj godini zarobljeništva. Dmytro Samchenko (27) i Oleksandr Dakhnenko (23) branitelji su Mariupolja koji su napustili Azovstal u svibnju 2022. Od tada je njihova veza sa svijetom zapravo prekinuta, a tek se nedavno saznalo da su ih okupatori prebacili iz istražnog zatvora broj 2 u Taganrogu u zatvor broj 1 u Rostovu. Prema riječima ruskog aktivista za ljudska prava, borci Azova pod mučenjem su prisiljeni svjedočiti o "ubojstvu civila", što znači da će se suočiti sa sudom.
jazzer

#207617 Re: Ukrajina

Post by jazzer »

Novi vjetrovi iz Kremlja: Putin tvrdi da nikada nije odbio pregovore sa Ukrajinom
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/novi ... /240903024

Nemoj Putko, ti si zajeban, pasce Ukri za koju godinu, onda Varsava, Prag pa do Lisabona.

Izgleda zor guzici cim daje ovakve izjave.
karanana

#207618 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Sranje u poltavi. Pogodjen vojni trening centar, mnogo mrtvih. Kako i dalje ovako ostavljaju sebe otvorenim...? Valjda nema drugih opcija.
emirolini

#207619 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Ja mislim da su Putina zeznuli, on rekao posaljite ljude i oruzje u Ukrajinu jer je htio da ih uz Nato cuva od nekog treceg, medjutim prodju sa Rusistickom svadbom - Cecen ozenio cetalja i Ukrajinci zapucaju na njih, i tako rat poceo, Rusisti se zapravo cijelo vrijeme brane krecuci naprijed.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#207620 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

karanana wrote: 03/09/2024 13:43 Sranje u poltavi. Pogodjen vojni trening centar, mnogo mrtvih. Kako i dalje ovako ostavljaju sebe otvorenim...? Valjda nema drugih opcija.
Šta je tu čudno rat je, nekad je dojava, nekad čista sreća.
Crvene_brigade

#207621 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

karanana wrote: 03/09/2024 13:43 Sranje u poltavi. Pogodjen vojni trening centar, mnogo mrtvih. Kako i dalje ovako ostavljaju sebe otvorenim...? Valjda nema drugih opcija.
Opet iznosiš neprovjerene i netačne informacije. Oslobodi nas putinofilske propagande.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... a-15498433
Last edited by Crvene_brigade on 03/09/2024 13:58, edited 1 time in total.
splinter

#207622 Re: Ukrajina

Post by splinter »

arman1 wrote: 03/09/2024 13:52
Šta je tu čudno rat je, nekad je dojava, nekad čista sreća.
Najviše je stradala bolnica, odnosno tu je i najviše žrtava jer je bilo nemoguće evakuisati ih sve u kratkom vremenu od prvog alarma za uzbunu. Kakav vojni trening centar.
lajkujMe

#207623 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Čitalac

#207624 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ovog puta se Bezugla i Butusov slažu...
Bezugla: Poltava. Postrojavanje 128. brigade ničemu nas nije naučilo, nitko nije kažnjen...Imamo reprizu i reprizu tragedija. Gdje je granica?
Butusov: Niti jedan zapovjednik nije kažnjen za napade na vojarne u Javorovu, Mikolajvu i Sveučilišnu bolnicu Desna, gdje je bilo masovnih žrtava. Stoga ne čudi nastavak masovnih okupljanja. Odgovornosti nema, analize nema, pogreške iz kojih nadležni ne uče se nastavljaju, a žrtve se množe...Neprijateljski agenti doznali su za masovni skup, a netko je odmah na internetu objavio snimku rezultata napada. Ta osoba vjerojatno radi za neprijatelja i kontrolira rezultate. Sve dok neki zapovjednik ne bude kažnjen zbog zanemarivanja sigurnosnih mjera - zatvorskom kaznom i oduzimanjem čina - zbog službenog nemara s teškim posljedicama, nema razloga za nadu da se ovakve tragedije neće ponavljati.
zigzag

#207625 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Preleti im 300-400 kilometara preko države i niko ne da zračnu uzbunu. Zanimljivo....

uglavnom ,četničija na kliksu se naslađuje
Post Reply