NOVE CIJENE GORIVA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
SA2
#2076 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Sipao danas na Hifi na Ilidži kod kružnog dizel za 1.96 Km. Nasuo za 50 KM, dobio kupon i račun za besplatno pranje. Ovo treba iskoristiti, toplo preporučujem. 
- _mufljuz_
#2077 Re: NOVE CIJENE GORIVA
hoce li otic ispod pedesetace.... ja ne pamtim da je bila nafta ovoliko jeftina a benzin ovako bezocno skup....
-
jefferson
#2078 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Hoce, mislim da ce doseci 40 dolara prije nego OPEC nesto uradi._mufljuz_ wrote:![]()
hoce li otic ispod pedesetace.... ja ne pamtim da je bila nafta ovoliko jeftina a benzin ovako bezocno skup....
Amerikanci vec usporavaju neke platforme, a neki projekti Conoco/Phillipsa su vec otkazani. To i jeste cilj OPEC-a da uspori busenje u SAD. Proje mjesec dana izvjestaji su govorili da bi 2015-2016 SAD trebale postati najveci proizvodjac nafte. To bi dobro uzdrmalo OPEC, ovako bolje je sada odmah usporiti SAD i drzati tu poziciju jos neko vrijeme. Medjutim, mislim da OPEC ne racuna da je sve manja potrosnja u SAD a ekonomija u Kini dobro usporava.
Ja bi licno volio kada bi se vratila na 60-70 dolara dradi stabilnosti Rusije, jer oni ce otici u qrtz, a to bi moglo izazvati opet krizu u svijetu.
-
__Phoenix__
#2079 Re: NOVE CIJENE GORIVA
1.90 Gasprom na Stupu, gledam, šleperi navraćaju, po 400 litara sipaju, to je barem 80 maraka zarade kakva je bila cijena donedavno 2.10
- _mufljuz_
#2080 Re: NOVE CIJENE GORIVA
sva ta tvoja analiza stoji - samo tu je jedna nelogicnost vrlo ocita, a dosta se vrti po svjetskim medijima - i u tu cinjenicu ne mogu da vjerujem - a to je da americke guzolizacke pizde u OPECu ala Katar, Saudija i ostala govnarska bagra - ide uz nos US politici i to politici petrodolara (citaj dolarskoj likvidnosti i vrijednosti) - malo mi je to smijesno i nerealno, vise bih bio skloniji zakljuciti kako se igra igrokaz sa puno foliranja i blefiranja da se pokaze svijetu kako je nafta ispod cijene normala stvar..... koliko god rujama ovaj trenutni cjenovnik izbija para iz dzepova - toliko uvaljuje bliski i srednji istok u kaljuzu jer i oni moraju otplacivat tekuce troskove i kredite, citaj snabdjevat budzet.....jefferson wrote:Hoce, mislim da ce doseci 40 dolara prije nego OPEC nesto uradi._mufljuz_ wrote:![]()
Amerikanci vec usporavaju neke platforme, a neki projekti Conoco/Phillipsa su vec otkazani. To i jeste cilj OPEC-a da uspori busenje u SAD. Proje mjesec dana izvjestaji su govorili da bi 2015-2016 SAD trebale postati najveci proizvodjac nafte. To bi dobro uzdrmalo OPEC, ovako bolje je sada odmah usporiti SAD i drzati tu poziciju jos neko vrijeme. Medjutim, mislim da OPEC ne racuna da je sve manja potrosnja u SAD a ekonomija u Kini dobro usporava.
Ja bi licno volio kada bi se vratila na 60-70 dolara dradi stabilnosti Rusije, jer oni ce otici u qrtz, a to bi moglo izazvati opet krizu u svijetu.
tako da cisto sumnjam da su kameloseljaci odlucili da nesto glume US politici - i skloniji sam misljenju da se pred rujama samo igra igra zamazivanja ociju..... te da je u toku pravi naftni rat koji se vodi izmedju zapadnih i baćuškinih hohštaplera
cuj rat cijena nafte zemalja OPECa sa SAD-om - hau jes nou
-
jefferson
#2081 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Nema veze to petrodolari i gluposti. Ovo je cisti rat izmedju zemalja koje se bore za trzisnu poziciju.
Texas, Oklahoma, North Dakota, South Dakota, Colorado, Wyoming itd, ce pretrpjeti vrlo jak udar zbog ovoga, posebno Texas , Oklahoma i North Dakota.
Ta teorija da to SAD radi zbog dolara je cista glupost jer iako ovo upumpava ogromne novce u americku ekonomiju zbog cijene, previse ce drugi dio te ekonomije platiti.
Druga stvar, Katar i slicni nisu bas dupelisci. Amerikanci vise titraju njihova jaja nego obratno. Ovaj naftni bum koji imas u SAD je doprinjeo do toga da imas dosta zemalja koje su se probudile i skontale da je nafta jedino sto imaju, i ako cijena nije visoka, ode sve u PM. Ako cijena ostane ovako niska, haos ce biti u Venecueli, Rusija ce vjerovatno morati rezati socijalne programe da bi zadovoljili potrebe vojske. Iran bi mogao ili otvoreno krenuti sa nuklearnim programom da bi bacio kost svom narodu, ili potpisati sporazum sa SAD. Na kraju, ruski pad bi mogao ugroziti cijelu svjetsku ekonomiju, a to nije nikome u interesu. Npr. berze u SAD su u padu vec nekoliko dana upravo zbog pada nafte.
Ali, nepobtna cinjenica je da je doslo do velikog otrjeznjenja medju OPEC zemljama i da vise nisu eksluzivni igrac.
Na kraju, nema te zemlje koja ce rizikovati svoju stabilnost radi recimo americkih ili necijih drugih potreba. Da, to se moze uraditi i radi se, ali su u pitanju cifre od nekoliko dolara ili maksimalno deset dolara po barelu, a ne pad od 60+ dolara za par mjeseci.
Texas, Oklahoma, North Dakota, South Dakota, Colorado, Wyoming itd, ce pretrpjeti vrlo jak udar zbog ovoga, posebno Texas , Oklahoma i North Dakota.
Ta teorija da to SAD radi zbog dolara je cista glupost jer iako ovo upumpava ogromne novce u americku ekonomiju zbog cijene, previse ce drugi dio te ekonomije platiti.
Druga stvar, Katar i slicni nisu bas dupelisci. Amerikanci vise titraju njihova jaja nego obratno. Ovaj naftni bum koji imas u SAD je doprinjeo do toga da imas dosta zemalja koje su se probudile i skontale da je nafta jedino sto imaju, i ako cijena nije visoka, ode sve u PM. Ako cijena ostane ovako niska, haos ce biti u Venecueli, Rusija ce vjerovatno morati rezati socijalne programe da bi zadovoljili potrebe vojske. Iran bi mogao ili otvoreno krenuti sa nuklearnim programom da bi bacio kost svom narodu, ili potpisati sporazum sa SAD. Na kraju, ruski pad bi mogao ugroziti cijelu svjetsku ekonomiju, a to nije nikome u interesu. Npr. berze u SAD su u padu vec nekoliko dana upravo zbog pada nafte.
Ali, nepobtna cinjenica je da je doslo do velikog otrjeznjenja medju OPEC zemljama i da vise nisu eksluzivni igrac.
Na kraju, nema te zemlje koja ce rizikovati svoju stabilnost radi recimo americkih ili necijih drugih potreba. Da, to se moze uraditi i radi se, ali su u pitanju cifre od nekoliko dolara ili maksimalno deset dolara po barelu, a ne pad od 60+ dolara za par mjeseci.
-
Unitedforever
#2082 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Sve objašnjeno u jednom postu. Svaka čast.jefferson wrote:Nema veze to petrodolari i gluposti. Ovo je cisti rat izmedju zemalja koje se bore za trzisnu poziciju.
- mayab
#2083 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Nego, zar doskora nije dizel bio skuplji od 95 benzina, eventualno iste cijene u fening?
Šta bi odjednom, da je opet kao nekada davno dizel jeftiniji?
Dugo su "naftasi" pricali, kao vrlo skupa proizvodnja modernog dizel goriva, one price o čistoći zbog modernih CR dizel motora i šta ti ja već znam
Šta bi odjednom, da je opet kao nekada davno dizel jeftiniji?
Dugo su "naftasi" pricali, kao vrlo skupa proizvodnja modernog dizel goriva, one price o čistoći zbog modernih CR dizel motora i šta ti ja već znam
- Sodom1
#2084 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Jo svaka cast
-
mirzet87sa
#2085 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Rekoh vam dizel spada na 1.9 kod rusa, ne karam ni ja beze trebe.. Info iz prve ruke, zivotam'
- M e m o
#2086 Re: NOVE CIJENE GORIVA
pa ti reče ne sipaš više kod rusa
šta te zaboli onda kolka im je cijena
-
NediM17
#2087 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Dobar si decko Mirzete.mirzet87sa wrote:Rekoh vam dizel spada na 1.9 kod rusa, ne karam ni ja beze trebe.. Info iz prve ruke, zivotam'
-
mirzet87sa
#2088 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Hvala Vam mnogo, blagodarim.NediM17 wrote:
Dobar si decko Mirzete.
-
channel10
#2089 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Kako je na EP i Ini ? Danas u HR na Ini pale cijene. Dizel pao prvi put nakon Oktobra 2011. ispod 9 kuna (cini mi se 8,7). Benzin pao na cca 9,15 kuna.
Kad pretvorimo u KM kod njih je dizel 2,30, a benzin 2,40. Razlika izmedju njih i nas je uvijek bila 40-50 feninga, pa vi vidite sta ovi nama rade. Znam da je neko spominjao prije nekoliko dana da je na EP i Ini gorivo bilo 2,11. Znaci 20 feninga razlike na dizelu, a 30 na benzinu.
A oni nesto kukaju kako kod njih ne padaju cijene. Sta bi onda rekli za stanje kod nas?!
Kad pretvorimo u KM kod njih je dizel 2,30, a benzin 2,40. Razlika izmedju njih i nas je uvijek bila 40-50 feninga, pa vi vidite sta ovi nama rade. Znam da je neko spominjao prije nekoliko dana da je na EP i Ini gorivo bilo 2,11. Znaci 20 feninga razlike na dizelu, a 30 na benzinu.
A oni nesto kukaju kako kod njih ne padaju cijene. Sta bi onda rekli za stanje kod nas?!
-
dgL_
#2090 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Zna li neko u RSu u istocnom Sarajevu kolike su cijene ? Ima ona pumpa Oktan, gorivo im je dobro, a benzhin je bio 2.17 kad je na HIFI bio 2.36... ima li ko informaciju kakvu, LP
- ElRe
#2091 Re: NOVE CIJENE GORIVA
U Istocnom Sarajevu i Lukavici nafra i benzin su skuplji u odnosu na Sarajevo.
-
dgL_
#2092 Re: NOVE CIJENE GORIVA
mislim da se ova informacija moze uzeti sa rezervom, jer je kod njih uvijek gorivo bilo jeftinije... imas li pdoatke kolika jecijena ?ElRe wrote:U Istocnom Sarajevu i Lukavici nafra i benzin su skuplji u odnosu na Sarajevo.
- Herr Flick
#2093 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Na Nestro benz.. dizel je 2.11 a prije par dana je bio 2.36.Cak mi ovaj sa benz kaze da ce ici ispod 2 km 
-
Teufik
#2094 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Danas
Tuzla - S.Brod - Gazprom

Tuzla - S.Brod - Gazprom

- M e m o
#2095 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Cijena nafte na svjetskom tržištu trenutno rekordnih 55 dolara
Cijena sirove nafte na svjetskom tržištu iznosi 55 dolara po barelu, što predstavlja najnižu cijenu od 4. maja 2009. godine.
Riječ je o cijeni nafte na berzi u New Yorku, i to je svojevrsni mali rekord dok prag drži cijena od 52 dolara koja je zabilježena u maju 2009. godine.
Londonski analitičar Robin Bieber tvrdi da će se trend pada nastaviti, ali opominje kako bi nastavak pada mogao biti loš po mnoge ekonomske faktore.
Najveće probleme zbog pada cijena nafte osjeti ruska valuta, a indonezijski rupi pao je na najniži nivo u posljednjih 16 godina.
http://www.klix.ba/biznis/privreda/cije ... /141216140
Cijena sirove nafte na svjetskom tržištu iznosi 55 dolara po barelu, što predstavlja najnižu cijenu od 4. maja 2009. godine.
Riječ je o cijeni nafte na berzi u New Yorku, i to je svojevrsni mali rekord dok prag drži cijena od 52 dolara koja je zabilježena u maju 2009. godine.
Londonski analitičar Robin Bieber tvrdi da će se trend pada nastaviti, ali opominje kako bi nastavak pada mogao biti loš po mnoge ekonomske faktore.
Najveće probleme zbog pada cijena nafte osjeti ruska valuta, a indonezijski rupi pao je na najniži nivo u posljednjih 16 godina.
http://www.klix.ba/biznis/privreda/cije ... /141216140
-
mg
#2096 Re: NOVE CIJENE GORIVA
1.91 sam jutros nasuo na Gazpromu kod Wise. Auto ide odlično, bez zamjerki.
-
romeomoraprezivjeti
#2097 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Od 1.99 KM NA OKTAN do 2.04 KM na drugim.dgL_ wrote:mislim da se ova informacija moze uzeti sa rezervom, jer je kod njih uvijek gorivo bilo jeftinije... imas li pdoatke kolika jecijena ?ElRe wrote:U Istocnom Sarajevu i Lukavici nafra i benzin su skuplji u odnosu na Sarajevo.
- starii
#2098 Re: NOVE CIJENE GORIVA
danas prolazio i.capajebom i cijena i dizela i benzina ista 1.99KMromeomoraprezivjeti wrote:Od 1.99 KM NA OKTAN do 2.04 KM na drugim.dgL_ wrote:mislim da se ova informacija moze uzeti sa rezervom, jer je kod njih uvijek gorivo bilo jeftinije... imas li pdoatke kolika jecijena ?ElRe wrote:U Istocnom Sarajevu i Lukavici nafra i benzin su skuplji u odnosu na Sarajevo.
- Sodom1
#2099 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Najjaci su mi ovi kaze:livao tu i tu , super ide extra zadovoljan
Majko moja komedije
Majko moja komedije
-
romeomoraprezivjeti
#2100 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Sodom1 wrote:Najjaci su mi ovi kaze:livao tu i tu , super ide extra zadovoljan![]()
Majko moja komedije
Placebo.