Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
-
PM72
#2076 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
- O'zone
- Globalni moderator
#2077 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
E da si bio preciznijiDezurni_kriticar wrote:Hahahahaha, neka mi se javi neko ko je izrokao više tromblona s ramena na ovom dijelu linije nego ja, i vodim ga na ručak i piće kod Maksumića, hahahah...
Zna to moj dobri sanitetlija, koji se također ovdje oglašava sa postovima![]()
-
trocadero
#2078 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Мени је познат примјер једног дјечака колекционара са Грбавице кији је имао веома необичан хоби.
Сакупљао је неексплодиране тромблоне.Збирка му је била импозантна.
Сакупљао је неексплодиране тромблоне.Збирка му је била импозантна.
- karanana
#2079 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
sa koje pozicije su nasi snajperisti djelovali po ovoj cesti vraca-grbavica?
vidim imali su one platnene krpe kao zaklone pa ne znam odakle se mogla ta cesta dokuciti.
jebo mater, prije koji dan sam bio na onom parkingu odmah preko puta hitne, znaci parking plac jedno 1000 kvadrata max. nekog sam cekao i hodam po parkingu i zamjetim koliko je samo ruza jos uvijek primjetno na tako malom prostoru, izbrojo sam jedno 20 komada plus mnogo parkinga je bilo zauzeto autima pa nisam vidio ispod njih, plus ima novog asfalta, plus ima nesto i travnate povrsine. nekako mi se ucinilo da je bas gusta pokrivenost ovdje bila i da im je ovaj parking preko puta hitne bio bas interesantan. ili su ovo ruze granata koje su podbacile 20-30 metara.
vidim imali su one platnene krpe kao zaklone pa ne znam odakle se mogla ta cesta dokuciti.
jebo mater, prije koji dan sam bio na onom parkingu odmah preko puta hitne, znaci parking plac jedno 1000 kvadrata max. nekog sam cekao i hodam po parkingu i zamjetim koliko je samo ruza jos uvijek primjetno na tako malom prostoru, izbrojo sam jedno 20 komada plus mnogo parkinga je bilo zauzeto autima pa nisam vidio ispod njih, plus ima novog asfalta, plus ima nesto i travnate povrsine. nekako mi se ucinilo da je bas gusta pokrivenost ovdje bila i da im je ovaj parking preko puta hitne bio bas interesantan. ili su ovo ruze granata koje su podbacile 20-30 metara.
- jalijas74
#2080 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Nego zna li neko kada je prhnuo ovaj tenk ?
-
Tromblon
#2081 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Spucao ga osom neko od vikićevaca 2. maja koliko se sjecam
-
PM72
#2082 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Koliko se sjećam,tenk sa gore postavljene slike dovučen je radi potrebe snimanja nekog filma a "pravi" uništeni tenk je bio ispod.Bio je sav spaljen i zahrđao a na ovom "filmskom" se još i broj vidi.
- Nekako s proljeća
#2083 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ja fakat ne znam konkretno za ovaj oklopnjak ko ga je roknuo 2 maja 1992, a i da znam ne bih se upuštao u iznošenje informacija te vrste. Mišljenja sam da je on oštećen u dijelu tzv '' gusjenica'' jer je nagazio na našu postavljenu protivoklopnu minu. Ako ima podatak koji govori drugačije, iznesite ga i to je to. Ono što je za mene u suštini najbitnije u vezi ovog oklopa je da tada nije stigao na planirano odredište. Sve ostalo je forma.
http://s1214.photobucket.com/user/RT-20 ... a.jpg.html
EDIT: Putem ovog linka http://--- NO LINKS ---/clanak/11798722644 ... ref=vezani
može se, iz par dijelova, čuti jedno od svjedočenja o dešavanjima na području Grbavice tokom perioda opsade grada Sarajeva.
http://s1214.photobucket.com/user/RT-20 ... a.jpg.html
EDIT: Putem ovog linka http://--- NO LINKS ---/clanak/11798722644 ... ref=vezani
može se, iz par dijelova, čuti jedno od svjedočenja o dešavanjima na području Grbavice tokom perioda opsade grada Sarajeva.
- Nekako s proljeća
#2084 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
http://www.e-novine.com/region/region-l ... ocila.html
'' Pored Batka, preživjeli stanovnici Grbavice kao svoje mučitelje, ubice ili naredbodavce ubistava, silovanja i progona, spominju i imena braće Dragana i Dragiše Maletić, Mlađe Šehovac, Jove Nikolić Žutog, izvjesnog Gunjka sa Sokoca, Novice Tomović Čupe (koji je vozio transporter i sijačem smrti pucao po narodu na Marin Dvoru i zgradi Izvršnog vijeća), Mome Glišić, Veljke Papić - zloglasnog četničkog komadanta u Splitskoj ulici u Kovačićima, koji je, nakon što je na ratištu nagazio na minu ostao slijep (Papića mnogi grbavički Muslimani spominju kao monstruma koji je svojom pojavom, naoružan sa dva pištolja, ulijevao strah), tenkiste Čađe Kovačević, koji je svakodnevno sa Grbavice granatirao grad, Duška Dabetića Dabe, snajperiste sa Šopinga - Dragana Jakovljevića, Dragana Laleta Drage, Željka Rodića, Duška Đurišića Bibera, Zorana Lizdeka, Aleksandra Glogovca Ace, Dušana Šolaje Šoleta, bivšeg Željinog napadača - Slobodana Kojića Koke, snajperiste Igora Osima, Željke Vasića, Gorana i Pere Pandurevića sa Sokoca, Rore iz Pofalića, komandira policije Sime Šipčića, Momira Marčete Mačka, Ljube Delića, koji je toliko ubistvima iz snajpera okrvario ruke po Marijin Dvoru, da su četnici sa Jevrejskog groblja znali dozivati civile koji su živjeli u blizini, govoreći: „Hodajte slobodno, danas nije Ljuban na smjeni“, zlikovca Zorana Jeftimića Ćente, koji je na Grbavicu stigao odmah poslije pada Vukovara. Ćentu je ubio Dragiša Maletić, kako bi osvetio svog druga, konobara Zoku, kojeg je Ćenta ubio zato što mu pijanom nije htio služiti piće u restoranu „Aleksandrija“ ... Također, među ljudima koji na duši nose ubijene Muslimane na Grbavici su i Milivoje Čavarkapa i Željko Mitrović Gilmar, koji su bili komandiri radnih vodova Prve sarajevske mehanizirane brigade Vojske Republike Srpske, sastavljenih od Muslimana i Hrvata. Sedamdeset ljudi iz ovog radnog voda je ubijeno i nestalo na Grbavici ili tokom kopanja rovova na Zlatištu, Debelom brdu, Moravskoj ulici, na Željinom stadionu...''
'' Pored Batka, preživjeli stanovnici Grbavice kao svoje mučitelje, ubice ili naredbodavce ubistava, silovanja i progona, spominju i imena braće Dragana i Dragiše Maletić, Mlađe Šehovac, Jove Nikolić Žutog, izvjesnog Gunjka sa Sokoca, Novice Tomović Čupe (koji je vozio transporter i sijačem smrti pucao po narodu na Marin Dvoru i zgradi Izvršnog vijeća), Mome Glišić, Veljke Papić - zloglasnog četničkog komadanta u Splitskoj ulici u Kovačićima, koji je, nakon što je na ratištu nagazio na minu ostao slijep (Papića mnogi grbavički Muslimani spominju kao monstruma koji je svojom pojavom, naoružan sa dva pištolja, ulijevao strah), tenkiste Čađe Kovačević, koji je svakodnevno sa Grbavice granatirao grad, Duška Dabetića Dabe, snajperiste sa Šopinga - Dragana Jakovljevića, Dragana Laleta Drage, Željka Rodića, Duška Đurišića Bibera, Zorana Lizdeka, Aleksandra Glogovca Ace, Dušana Šolaje Šoleta, bivšeg Željinog napadača - Slobodana Kojića Koke, snajperiste Igora Osima, Željke Vasića, Gorana i Pere Pandurevića sa Sokoca, Rore iz Pofalića, komandira policije Sime Šipčića, Momira Marčete Mačka, Ljube Delića, koji je toliko ubistvima iz snajpera okrvario ruke po Marijin Dvoru, da su četnici sa Jevrejskog groblja znali dozivati civile koji su živjeli u blizini, govoreći: „Hodajte slobodno, danas nije Ljuban na smjeni“, zlikovca Zorana Jeftimića Ćente, koji je na Grbavicu stigao odmah poslije pada Vukovara. Ćentu je ubio Dragiša Maletić, kako bi osvetio svog druga, konobara Zoku, kojeg je Ćenta ubio zato što mu pijanom nije htio služiti piće u restoranu „Aleksandrija“ ... Također, među ljudima koji na duši nose ubijene Muslimane na Grbavici su i Milivoje Čavarkapa i Željko Mitrović Gilmar, koji su bili komandiri radnih vodova Prve sarajevske mehanizirane brigade Vojske Republike Srpske, sastavljenih od Muslimana i Hrvata. Sedamdeset ljudi iz ovog radnog voda je ubijeno i nestalo na Grbavici ili tokom kopanja rovova na Zlatištu, Debelom brdu, Moravskoj ulici, na Željinom stadionu...''
- trambusek88
#2085 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Novembar 1992
-
quarterback
-
quarterback
#2087 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
tacka je stavljena da pratim grupu
- zateznistub
#2088 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Koji tarzo?Sarajmen wrote:I ljudski i neljudski postupci , oba su sastavni dio svakog rata. Pa i ovaj predhodno navedeni, ma koliko nam on izgledao zanemarljiv u očima.quarterback wrote:.
Ne tvrdim, ali mislim da je Kujačić ranio u stomak vojvodu Gavrilovića tokom rata. Je li Tarzo ubijen početkom maja 1992 ?
I ima li ko na ovoj temi iz A. Smajlovića?
-
lokum rahat
- zateznistub
#2090 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Po pokidanoj gusjenici se da zakljuciti da se radi o PT mini...jalijas74 wrote:
Nego zna li neko kada je prhnuo ovaj tenk ?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2091 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Upravo zavrsih citanje ove teme. Treci put. Od pocetka do kraja 
-
Bodkin
#2092 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Dosta ih se ne vidi
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2093 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ovako:Sarajmen wrote:![]()
Hajd' dok si još svjež, reci nam jesu li svi postovi kompletni ili ima onih koji su naknadno obrisani, zatim jesu li fotografije ''žive'' ili se ne mogu vidjeti, jer bilo je komentara da se neke nažalost ne vide . Onako, jedan blic presjek.
Vecina fotografija je u zivotu, mada ih ima dosta koje se ne mogu vidjeti. Moze biti i do preglednika (ja koristim Chrome). Sto se postova tice, navazniji su sacuvani. Pritom mislim na Ozonea, Nekako s proljeca, Dezurni kriticar, Woody, ti uvazeni Sarajmen i PM72. PM72 namejerno stavljam na kraj jer je on pobrisao sve svoje postove u ranoj fazi teme. I to je velika steta. Ali eto poneki su sacuvani kroz citiranje, pa je steta donekle smanjena.
Inace prvi put kada sam citao temu, pojma nisam imao o lokacijama, ulicama, nazivima zgrada i to se jasno vidi iz mog prvog posta na ovu temu (drzao otvorenu mapu Sarajeva dok sam pratio postove). Sad kad sam koliko toliko ovladao gradivom, citanje postova je bilo mnogo, ali bas mnogo olaksano, a svakako kad neku stvar procitas 3 puta, primijetis i neke detalje koje si i preskocio. Narocito kada su dugi postovi u pitanju.
Elem, negdje vec napisah da mi je ovo najdraza tema na forumu i sasvim sigurno jedina kou bih citao vise od jednom, pa nije iskljuceno da cu opet za nekoliko mjeseci pasti u napast da je ponovo procitam.
Prije citanja ove teme moja percepcija Grbavice je bila klasicna dosljacka (mada sam ja u Sarajevu vise, na vrlo specifican nacin, povratnik). Ono pamtio sam je po dernecima jer je dosta studentarije zakupljivalo stanove u naselju. I to je to.
Nakon citanja ove teme, za mene mnoge stvari nisu iste. Sjecam se osjecaja nelagode kada bih setao Grbavicom zamisljajuci neke od opisanih scena ovdje
Grbavica je stvarno neispricana prica.
-
PM72
#2094 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ja sam jedan od onih koji su na liniji prema Grbavici proveli dosta besanih noći i zajebanih dana.Pisao sam iskreno,iz duše i po sjećanju (a dobro pamtim).Opisivao sam svoje lične doživljaje kao i one događaje kojima sam bio neposredni svjedok.Međutim,provociranja su me natjerala da pobrišem sve svoje postove ( i nije mi žao).Pogotovo mi je smetalo kad su se počeli ubacivati oni koji su se prihvatili puške nakon silnih mobilizacija pa bi najradije pobrisali i prekrižili period kad su neki momci sa strane čuvali njihove guzice po podrumima.Minimiziranjem i negiranjem časne uloge MUP-a u očuvanju Trga Pere Kosorića (sada Trga Heroja ???? ali helem neise) nanosi se nepravda mojim poginulim i ranjenim drugovima i kolegama koji su se nesebično žrtvovali dok su oni razmišljali "odakle li puca" ili "sutra je NAŠ napad" a nisu smjeli nosa promoliti iz haustora.
Nikad nisam sebe isturao kao neku zajebanu figuru ,nebitan sam potpuno i moja uloga u svemu tome je minorna jer nikakvo herojsko djelo nisam učinio,ali ne dozvoljavam da se pljuje po ostalim časnim policajcima koji su sačuvali i očuvali Trg Pere Kosorića.Uz par časnih izuzetaka iz TO BiH,MUP BiH je odbio napad šešeljevaca 21.04.1992 i formirao liniju odbrane sa ukupno 15 ljudi,dvije zolje i 2 PM-a.Bilo je noći kad je samo nas 8 (osam) ćumuralo prema željinom stadionu i zgradi Lorisa iščekujući četnike sa Grbavice.A pun Trg raje,u Minjonu se ispijaju sokovi,u neboderima se igra jamba i bare se trebe...
Nikad nisam sebe isturao kao neku zajebanu figuru ,nebitan sam potpuno i moja uloga u svemu tome je minorna jer nikakvo herojsko djelo nisam učinio,ali ne dozvoljavam da se pljuje po ostalim časnim policajcima koji su sačuvali i očuvali Trg Pere Kosorića.Uz par časnih izuzetaka iz TO BiH,MUP BiH je odbio napad šešeljevaca 21.04.1992 i formirao liniju odbrane sa ukupno 15 ljudi,dvije zolje i 2 PM-a.Bilo je noći kad je samo nas 8 (osam) ćumuralo prema željinom stadionu i zgradi Lorisa iščekujući četnike sa Grbavice.A pun Trg raje,u Minjonu se ispijaju sokovi,u neboderima se igra jamba i bare se trebe...
- zateznistub
#2095 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
vrlo slican osjecaj kadsam otisao na dobrinju kao neka ispomoc, vrlo ruzan osjecajPM72 wrote:Ja sam jedan od onih koji su na liniji prema Grbavici proveli dosta besanih noći i zajebanih dana.Pisao sam iskreno,iz duše i po sjećanju (a dobro pamtim).Opisivao sam svoje lične doživljaje kao i one događaje kojima sam bio neposredni svjedok.Međutim,provociranja su me natjerala da pobrišem sve svoje postove ( i nije mi žao).Pogotovo mi je smetalo kad su se počeli ubacivati oni koji su se prihvatili puške nakon silnih mobilizacija pa bi najradije pobrisali i prekrižili period kad su neki momci sa strane čuvali njihove guzice po podrumima.Minimiziranjem i negiranjem časne uloge MUP-a u očuvanju Trga Pere Kosorića (sada Trga Heroja ???? ali helem neise) nanosi se nepravda mojim poginulim i ranjenim drugovima i kolegama koji su se nesebično žrtvovali dok su oni razmišljali "odakle li puca" ili "sutra je NAŠ napad" a nisu smjeli nosa promoliti iz haustora.
-
PM72
#2096 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Samo se moraš složiti da je neprocjenjiv osjećaj kad se miševi pred tobom poklope jer ti ne mogu valjati bombe kao pred drugim ljudima.I kad im možeš reći u facu da im se popišaš na vojnu knjižicu i datum stupanja u OS BiH 05.04.1992 a znaš da su MORALI uzeti pušku jal lopatu ljeta 1992...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2097 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
PM svaka cast, postujem te.PM72 wrote:Ja sam jedan od onih koji su na liniji prema Grbavici proveli dosta besanih noći i zajebanih dana.Pisao sam iskreno,iz duše i po sjećanju (a dobro pamtim).Opisivao sam svoje lične doživljaje kao i one događaje kojima sam bio neposredni svjedok.Međutim,provociranja su me natjerala da pobrišem sve svoje postove ( i nije mi žao).Pogotovo mi je smetalo kad su se počeli ubacivati oni koji su se prihvatili puške nakon silnih mobilizacija pa bi najradije pobrisali i prekrižili period kad su neki momci sa strane čuvali njihove guzice po podrumima.Minimiziranjem i negiranjem časne uloge MUP-a u očuvanju Trga Pere Kosorića (sada Trga Heroja ???? ali helem neise) nanosi se nepravda mojim poginulim i ranjenim drugovima i kolegama koji su se nesebično žrtvovali dok su oni razmišljali "odakle li puca" ili "sutra je NAŠ napad" a nisu smjeli nosa promoliti iz haustora.
Iskreno postujem svakog hrabrog covjeka koji je poturio ledja i stavio glavu na torbu u vremenima u kojima je to bilo najpotrebnije. Zalim sto si pobrisao postove, jer sam stvarno vapio da to procitam. Ali razumijem da si imao svoje razloge i prihvatam to.
Jedan citat iz knjige Jove Divjaka "Ne pucaj" apropo ove tvoje price:
"Ljudi imaju pravo na izbor. To je univerzalno pravo čoveka dok su okolnosti manje više normalne, dok društvo i država funkcionišu po pravnim i moralnim regulama. U izmenjenim, bitno pogoršanim, uslovima socijalnog života, u uslovima agresije, opšte pogibelji i masovnog uništenja ljudskom rukom stvorenih dobara, sloboda izbora logički se sužava. Pravne i moralne regule dobijaju na snazi, društvena sudbina nadilazi pojedinačne. Pojačavaju se etički zahtevi. Je li moralno otići, a biti pravno obavezan i psihofizički sposoban za odbranu? Je li etično izvući bogatstvo, a ostaviti građane bez oružja, na milost i nemilost superiornijem agresoru koji želi fašističku teoriju krvi i tla da sporovede u delo? Hiljadu puta nije! O oni odlaze. Odlaze."
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2098 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
To bi bila sjajna stvar uvazeni SarajmenSarajmen wrote:
@Bodkin, Batamožda je rješenje da sve fotografije sa ove teme, i one koje se vide i one koje se ne vide , jednom prilikom upakujem na jedno mjesto kao video. Ne vidim drugi način...
- Nekako s proljeća
#2099 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Gabriel Moreno Locatelliji, ubijen je na današnji dan 5.6. 1993. godine.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sjecanje ... /150605040
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sjecanje ... /150605040
- Dasi
#2100 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Oca mu nema na spisku jebo mamu svoju.Nekako s proljeća wrote:http://www.e-novine.com/region/region-l ... ocila.html
http://www.infobiro.ba/article/144097