Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2076 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Hej ljudstvo, jel otvoren most dole na Bilmišću :D?
Mustang1

#2077 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Jest
bregano

#2079 Re: Zeničani

Post by bregano »

kakavdanakneiskustvu wrote:kad skontam u zenici koja je prilično velik grad malen izbor supermarketa
:D :D :D
kakavdanakneiskustvu

#2080 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

bregano wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:kad skontam u zenici koja je prilično velik grad malen izbor supermarketa
:D :D :D

?
Mustang1

#2081 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Vjerovatno misli na to da nije velik .. Jest velik u poredjenju sa ostalim gradovima u zemlji .. Sarajevo ne poredim ni u kom smislu :D A vala imas i supermarketa na svakom cosku .. Na Mokusnicama u 100.ak metara imas i konzum i ekor i dp i hass :D
kakavdanakneiskustvu

#2082 Re: Zeničani

SwatkiMawi13 wrote:Vjerovatno misli na to da nije velik .. Jest velik u poredjenju sa ostalim gradovima u zemlji .. Sarajevo ne poredim ni u kom smislu :D A vala imas i supermarketa na svakom cosku .. Na Mokusnicama u 100.ak metara imas i konzum i ekor i dp i hass :D

više sam mislio na neke šoping centre sa supermarketima,pogrešno sam se izrazio,nešto sa velikim parkinzima,tipa bingo,fis
Mustang1

#2083 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Ma sta ce ti vise vala i ovo sto ima zjapi prazno .. Mislim na onaj shoping centar na kamberovicu .. A imas Skafa tamo negdje u pm .. Ima bingo .. Ima u Bosanci .. Jbg dosta sve vise je prenatrpano nismo mi bas toliko velik igrad treba biti realan ..
kakavdanakneiskustvu

#2084 Re: Zeničani

SwatkiMawi13 wrote:Ma sta ce ti vise vala i ovo sto ima zjapi prazno .. Mislim na onaj shoping centar na kamberovicu .. A imas Skafa tamo negdje u pm .. Ima bingo .. Ima u Bosanci .. Jbg dosta sve vise je prenatrpano nismo mi bas toliko velik igrad treba biti realan ..

a ne znam,u jednom gradiću na sjeveru italije,bar duplo manji od zenice,tamo idem kod familije,na sve strane što supermarketa i to baš supermarketa ne malo većih samoposluga što velikih šoping centara
Mustang1

#2085 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Italije ! :D
kakavdanakneiskustvu

#2086 Re: Zeničani

SwatkiMawi13 wrote:Italije ! :D

jbg,možda je smiješna usporedba
kakavdanakneiskustvu

#2087 Re: Zeničani

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/885 ... enici.html

Čitatelji pišu: Dok čekaš sabah u Zenici
Od podmuklog nametanja religija više ne može da se živi. Nije im dosta vjeronauka, čak i djeca od šest godina, koja ni slova ne znaju, nisu pošteđena. Sada su prešli na igrališta, krađu dječije igre.

z Zenice sam. Moja osnovna škola, nekadašnji „Zenički partizanski odred“, sada "Skender Kulenović". Sve je isto osim igrališta pored škole, gdje su na drugoj polovini sportskog terena zasadili su još jedan jablan poslijeratne multikulturalnosti, „Bijelu džamiju“.

Da nam se vjerski objekti smiješe iza svakog ugla i da pošumljavanje Zenice ide po planu, evo i statistike koju sam lično provjerila.Sto tri vjerska objekta na 558,5 km2. Dvadeset tri katoličke crkve, uključujući i filijalne, pet pravoslavnih crkava (preostalih sedam ili je demolirano ili napušteno), jedna sinagoga, sedamdeset četiri džamije i jedan islamski centrar.

Musalle su bile prve džamije na otvorenom koje je turska vojska gradila u Zenici davne 1483/84, da bi vojnici mogli obavljati molitvu. Turski popis iz 1488. godine ne bilježi nijednu drugu bogomolju u Zenici u tom periodu. Od 1483/84. do 1995. godine, za petsto trideset godina, u Zenici je sagrađeno i očuvano četrdeset pet džamija, od kojih su mnoge zbog dotrajalosti obnavljane posljednjih godina.

Od 1995. godine do danas, za osamnaest godina, u Zenici je izgrađeno dvadeset sedam džamija, dvadeset osmoj su postavljeni temelji; jedan islamski centar je u izgradnji. Pitam se kako bi Zenica izgledala danas da se i u onih petsto trideset godina gradilo ovim intenzitetom. Sada bismo vjerovatno svi živjeli u džamijama i bilo bi vrlo zanimljivo dočekivati sabahe. Ko će jače. Ustaj radni narode.

Nijedna bogomolja nije srušena tokom rata, ali jednako tako nijedna druga nije izgrađena posljednjih osamnaest godina. Što ste gradili, gradili ste! Osim džamija, grade se poslovni prostori, poneki stambeni objekat i ceste. Škole (ako je gradnja oko škola već toliko aktuelna), ili da se zadovoljimo samo osnovnim, dovođenje školskih WC-a u pristojno stanje – ma ne, djeci to ne treba. Začepi nos, čučni i šuti, a vrata čuvaj nogom. Čuči nad čučavcem pa na Google Earth.

Zenica još uvijek nema ni osnovne škole u svim većim naseljima, iako su u Jugoslaviji postojali takvi planovi. Naselje Babina Rijeka ni danas nema osnovnu školu, ali dobili su džamiju. To je važno. U posljednjih osamnaest godina jedini novi školski objekt koji je izgrađen u Zenici je Katolički školski centar „Sv. Pavao“. Po svemu sudeći, to im je uspjelo zbog opredjeljenja u nazivu.

Školski centar je izgrađen odmah do katoličke crkve. I to izgleda praksa. Novoizgrađeni objekat kod moje škole nadmašio je sve druge, zasjeo je na terene za fudbal i košarku. Kako je prihvaćen bez pogovora, sada već širi svoju imperiju – u obliku Islamskog pedagoškog fakulteta – na cijelu livadu pored škole. Zemlja na kojoj se gradi fakultet (na kojoj je izgrađena i džamija) kažu da je vakufska.

Morala sam detaljnije objasniti da bi me razumjeli. Ovo nije frustracija, nego je teško sve to posmatrati. Lako je samo sklepati neki mali teren iza škole i tako „vrlo dostojanstveno“ zataškati svoju graditeljsku promišljenost kada niko ne pita zašto. Jedna učiteljica mi je rekla da je postojao plan da se sve to gradi na mjestu gdje su i sada barake, prekoputa škole, ali su naišli na prepreku jer je ta zemlja u vlasništvu "Hipogradnje", a oni braju gratis podloge.

Tragovi velikog sportskog terena se još vide ispred džamije. Ograđeni prostor gdje niče tajanstveno zdanje nije obilježen, nigdje nema natpis ko šta do kad gradi. Danas su gospoda Bakir Izetbegović i ekipa položili kamen temeljac. Na čiju zemlju?

Ono što je pripadalo FNRJ postalo je od nekog preduzeća. Neko uzeo zemlju da bi ostvario projekat od osamnaest miliona. Imam osjećaj da se mnogo vjerskih objekata u Bosni i Hercegovini gradi na isti način. "Kupio za svoje pare", ima pravo da gradi šta želi. Pojedninac ne može ništa sam, koliko god se to čini paradoksalnim, kriva može biti samo vladajuća struktura koja njeguje ljudsku glupost banjskim tretmanima, posebno posljednjih dvadeset godina.

Došli smo u situaciju da moramo sugerisati, naglašavati, uvjeravati da djetinjstvo svakog mališana treba da obilježe igrališta, a ne vjerski objekti?! Od podmuklog nametanja religija više ne može da se živi. Nije im dosta vjeronauka, čak i djeca od šest godina, koja ni slova ne znaju, nisu pošteđena. Sada su prešli na igrališta, krađu dječije igre.

Da bi se vratio koncept spoja religije i nauke naći će se osamnaest miliona. Da bi se renovirao jedan školski WC niko ni marku. Da li će objekat biti izgrađen zbog djece? Da li im je namjera u zdravom tijelu zdrav duh ili u zdravom duhu poslušno tijelo?
Norm

#2089 Re: Zeničani

Post by Norm »

http://www.zenicablog.com/zenica/biznis ... mlm-a.html

"Načelnik Općine Zenica je priznao da je prevaren od zagrebačkog 'mlm-a'..."

Hahahah, laz...Sve se znalo, kao i ko su osnivaci MLM-a iz BiH...

E moj narode...
soul_assassin

#2091 Re: Zeničani

Post by soul_assassin »

http://www.zenicablog.com/zenica/vijest ... 87ine.html

Koje su prednosti/mane ovog poteza. Meni ovo smrdi samo na povećanja administracije i glabanja budžeta :?
Eborg

#2092 Re: Zeničani

Post by Eborg »

SDP je to želio uraditi stvaranjem novih općina i gomilanjem administracije. Pretpostavljam da se i ovdje planira isto uraditi. Katastrofalan potez ako je u toj formi.
kakavdanakneiskustvu

#2093 Re: Zeničani

Imagedvostruka puna linija ocrtana je kasno večeras, na novoasfaltiranoj dionici gradske ceste (potez od kružnog toka "babina rijeka" - most "drvena ćuprija")... na moje pitanje, da li su pogriješili, ili se radi o skrivenoj kameri, radnici koji ocrtavaju ovu dionicu odgovaraju: ne, nismo pogriješili. sutra će biti postavljen i znak koji govori o zabrani skretanja prema lukovom polju ili kasarni, ukoliko se ide iz pravca babine rijeke, crkvica ili radakova... ukoliko se iz tog pravca želi ići u lukovo polje, bit će potrebno otići do kružnog toka na odmutu, i tu napraviti cijeli krug te se vratiti nazad... sve su ovo čuli od inženjera koji su im i naložili da ocrtaju dvostruku punu liniju...
genijalno, zar ne? šta vi mislite?

sa zenički.com
likce

#2094 Re: Zeničani

Post by likce »

Nabijem ja toga inzinjera,kada su vec onoliko kopali mogli su ostaviti jednu traku za iskljucenje prema lukovom polju iz pravca babine rijeke da se ne blokira saobracaj kada se ide prema odmutu!
A ovi sto crtaju linije su mi najgori,tako su prije dvije tri godine crtali kroz travnicku,kao da su se djeca iz obdanista igrala onda kada su vidjeli sta su uradili onda su brisali pa opet crtali malo bolje, sada ih nema nikako jer se same obrisu svake godine a tako ce biti i na skretanju za lukovo polje.
bregano

#2095 Re: Zeničani

Post by bregano »

kakavdanakneiskustvu wrote:Imagedvostruka puna linija ocrtana je kasno večeras, na novoasfaltiranoj dionici gradske ceste (potez od kružnog toka "babina rijeka" - most "drvena ćuprija")... na moje pitanje, da li su pogriješili, ili se radi o skrivenoj kameri, radnici koji ocrtavaju ovu dionicu odgovaraju: ne, nismo pogriješili. sutra će biti postavljen i znak koji govori o zabrani skretanja prema lukovom polju ili kasarni, ukoliko se ide iz pravca babine rijeke, crkvica ili radakova... ukoliko se iz tog pravca želi ići u lukovo polje, bit će potrebno otići do kružnog toka na odmutu, i tu napraviti cijeli krug te se vratiti nazad... sve su ovo čuli od inženjera koji su im i naložili da ocrtaju dvostruku punu liniju...
genijalno, zar ne? šta vi mislite?

sa zenički.com
Danas sam gledao sta su uradili i jos ne mogu da vjerujem koja je budala to projektovala.Od loseg su napravili gore..iz pravca kasarne se ne moze vise lijevo vec moras desno pa na kruzni tok prema crkvicama.

Genijalci...

Plus koliko je mudro da vojni transport ide na odmut pa se vraca preko mosta da bi usao u kasarnu,preciziram na gorivo i osjetljive materije.
Norm

#2096 Re: Zeničani

Post by Norm »

Ma bit ce to sve uredu, potrebno je samo da se vozaci, posebno stanovnici Lukovog polja naviknu. Uostalom, projekat GGM-a i jeste da se smanje guzve i nepotrebna cekanja na ukljucenja na raskrsnicama, a ovako, obzirom da GGM u obliku u kakvom je projektovan nece biti i zavrsen, logicno je...Kada i ako se zavrsi, u izvorno idejnom rjesenju, itekako ima opravdanje u smislu smanjenja guzvi na raskrnici prema i od Lukovog polja...Mozda bi i tu kruzni tok rijesio problem...
E sad obzirom da je ovo polovicno rjesenje, mozda nekima nije ni logicno...
Ali bit ce to uredu, vidjecete...
Uostalom vidio licno da se ta dupla puna ne postuje nego nasi vozaci po starom obicaju skrecu...
Sto se tice transporta opasnih materija, obzirom da su ta vozila pod pratnjom i da za njih vaze posebni propisi ni tu ne vidim problem...
Eborg

#2097 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Nije li bilo priče o potpunom iseljenju te kasarne? Ne znam ni što će nam to vala kada stalno smanjuju broj vojske a objekata imaju na bacanje.
Norm

#2098 Re: Zeničani

Post by Norm »

Ceka se rjesenje na nivou drzave o pitanju problema vojne imovine...Nakon toga znat ce se i sudbina kasarne u Zenici...
Partijaner

#2099 Re: Zeničani

Post by Partijaner »

Moze li mi nekor reci kada ima bus za Sarajevo prvenstveno msm na Biss Tours, treba mi neki jutarnji termin, gledao sam njihovu stranicu al haman da nisu tacni termini. :-D
soul_assassin

#2100 Re: Zeničani

Post by soul_assassin »

Partijaner wrote:Moze li mi nekor reci kada ima bus za Sarajevo prvenstveno msm na Biss Tours, treba mi neki jutarnji termin, gledao sam njihovu stranicu al haman da nisu tacni termini. :-D
10.10 ima za Sarajevo iz Zenice, povratak je u pola 7. Cijena je 9.00KM sa indeksom
Post Reply