Protesti u Americi.

Post Reply
jefferson

#2076 Re: Protesti u Americi.

Post by jefferson »

occupylove wrote:mjesec dana bez interneta , jer je glupa birokracija iz korporacije AT&T greskom izbrisala moj account kada sam se selio na novu lokaciju po njihovom priznanju , i shebala mi sve komunikacije i passworde , koje sam sada 'ispovracao" :D
uglavnom masovne zalbe na birokraciju iz AT&T i njihov servis za musterije je kao da su Balkanska kompanija a ne jedna od najmocnijih svjetskih telekomunikacijskih korporacija , nisam jedini , poslije malo istrazivanja i komunikacije sa ostalim 'zrtvama " njihove nesposobnosti potvrdio sam te sumnje kao i ocajno tretiranje jedinih profesionalaca u toj kompaniji koji rade na terenu prekovremeno da odrze reputaciju firme
mada lijep odmor od ovisnosti zvane internet
uglavnom ?
evo me nazad , pripadnici OWS nisu u zimskoj hibernaciji , od protesta i akcija protiv Walmart pa do Viskonsina
ali ipak tragedija u Sandy hook osnovnoj skoli i dalje zaokuplja srca i emocije svakoga normalna covjeka
tragedija koja nas je sve potresla ovdje u USA i dalje
ovakve tragedije se desavaju precesto
USA drustvo je previse zatrovano kaubojstinom i macizmom i u medijima te u brutalnom kapitalistickom nadmetanju "covjek je covjeku vuk",uz non-stop vojne intervencije i nasilnistvo
o tome se sada vode rasprave kao i strogoj kontroli licnoga naoruzanja , ocigledno da je municija i oruzje lako dostupna raznim bolesnim likovima
lista vojnih intervencija USA, propagiranje nasilja i militarizacije odnosi zrtve i u USA , i ne samo u USA;

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Un ... _conflicts
Cek da se razumijemo, ti umjesto lokalnog providera koristis AT&T??? :lol: :lol: :lol:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#2077 Re: Protesti u Americi.

Post by Hame_ »

Ma džabe si krečio occupy. Izgleda de se vaš glas više neće čuti u "slobodarskim" državama :roll:
Borba za internet: Prvi veliki digitalni poraz SAD

Image
Internet kafe u Afganistanu

Gordon Crovitz (The Wall Street Journal)

Većina od 193 članice UN odobrile su sporazum koji je vladama omogućio nove mjere za kontrolu interneta u njihovim zemljama.

Otvoreni internet, dostupan ljudima širom svijeta bez odobrenja njihovih vlada, predstavljao je ogromno slobodno dostignuće. Bilo je dobro dok je trajalo. Autoritarne vlade su ovog mjeseca dobile svoju prvu bitku u namjeri da ograniče ili "zatvore" dijelove interneta.

Na upravo završenoj konferenciji Međunarodne telekomunikacione unije (ITU) u Dubaiju, SAD i njihovi saveznici su izigrani. Konferencija ITU je visoko tehničkog i tehnološkog karaktera, što je vjerovatni razlog zbog čega su mediji isključujuči tehničke blogove, na skup obratili veoma malu pažnju, a rezultat je više nego vrijedan pažnje - većina od 193 članice UN odobrile su novi sporazum koji vladama omogućava nova ovlaštenja za kontrolu interneta u svojim zemljama.

Američke diplomate su šokirane rezultatima, ali zapravo ne bi trebalo da su iznenađeni. Autoritarni režimi, predvođeni Rusijom i Kinom, već dugo spletkare koristeći UN da bi utvrdili kontrolu nad današnjim granicama interneta, čija je otvorena, decentralizovana arhitektura otežavala tim zemljama da zatvore svoje narode u potpunosti. Uoči konferencije, desetine tajnih prijedloga autoritarnih vlada su procurile na internetu.

Prvi čovjek ITU, Hamadoun Touré, rođen na Maliju ali obučavan u Sovjetskom Savezu, uvjeravao je da agencija donosi odluke po principu konsenzusa, a ne prostom većinom glasova. Takođe je tvrdio da ITU nema interesa da se miješa u Internet izvan dijela koji se tiče komunikacija. Ni jedno obećanje nije ispunio.

Glasanje je održano kasno po noći prošle sedmice u Dubaiju – u početku opisano kao neobavezujuće "slobodan pristup svakome ko prihvata" nacrt koji zemljama daje nova ovlaštenja za kontrolu interneta.

Rezultat je bio takav da je sporazum odobrilo 89 država, a 55 je bilo protiv. Autoritarnu većinu režima uključuju Rusiju, Kinu, arapske zemlje, Iran i dobar dio Afrike. Pod patronatom ITU, sporazum će u ovim zemljama stupiti na snagu 2015.

Zemlje koje su se usprotivile sporazumu nijesu obavezne da ga primjenjuju, ali će internet korisnici u slobodnim zemljama takođe imati posljedice zbog podjele globalne mreže na jednu otvorenu i drugu zatvorenu.

Digitalna "željezna zavjesa"

SAD nikada nijesu shvatile da je ova konferencija temeljna bitka u onome što bi se moglo nazavati digitalni Hladni rat. Rusija i Kina su dugo lobirale za glasove, a SAD i ostali protivnici ograničavanja slobode interneta su se uozbiljili tek na samoj konferenciji. Čak je i tada šef ITU Touré rekao da je mislio da će SAD podržati sporazum: “Nisam mogao vjerovati da ga na kraju neće potpisati”.

Sporazumom se proširuje kontrola na internetske kompanije, ne samo telkome. U sporazumu stoji: ”Sve vlade treba da imaju jednaku ulogu i odgovornost za međunarodno upravljanje internetom“.

Ovo je u potpunosti suprotno od privatnog upravljanja internetom. Tako će autoritarni režimi uz pomoć autoriteta UN preuzimati kontrolu nad dostupnošću interneta, otežavajući svojim građanima da izađu van nacionalnih okvira.

U prevodu, sad imaju blagoslov UN za sprovođenje cenzure internet mreža i naravno za procesuiranje onih koji krše pravila.

Korisnici interneta u otvorenim državama takođe će biti ošetećeni. Danas veoma jednostavni sistem uključuje 40.000 mreža sa privatnim upravljanjem i između 425.000 globalnih ruta koje ignorišu nacionalne granice. Za očekivanje je da će sve ove mreže biti podijeljene digitalnom Željeznom zavjesom. Pristup internetu biće manje elastičan. Web sajtovi više neće biti globalni.

Cijena otimanja

Pod UN -ovom perverznom definicijom napretka, Touré je oduševljen što ITU podriva internet otvoren za sve.

”Istorija će pokazati da je ova konferencija postigla nešto veoma značajno“, rekao je. “Uspjela je u privlačenju nevjerovatne pažnje javnosti na različite i važne perspektive upravljanja globalnim komunikacijama.“

Sporazum poziva države da elaboriraju svoja viđenja interneta na budućim ITU konferencijama, tako da je sve dogovoreno tu da ostane.

Robert McDowell, član republikanaca u Federalnoj komisiji za komunikacije (SAD), sumirao je štetu.

”Konzumenti širom svijeta će na kraju platiti cijenu ovog otimanja ovlasti dok inžinjeri i privatni preduzetnici pokušavaju da navigiraju ovu novu eru međunarodnog politizovanog interneta,” pojasnio je i pozvao: “Hajde da nikada više ne budemo spori u odgovoru!”

Jedna od lekcija je da je najbolja odbrana interneta, dobra uvreda za prevelike zahvate UN. Većina autoritarnih režima će pomoću sistema jedna država, jedan glas držati brod daleko od otvorenog interneta. Najbolji način da se zaustave je ukidanje ITU agencije UN.

U jednoj kolumni prošle sedmice, bivši savjetnik predsjednika Baracka Obame za tehnologiju Andrew McLaughlin, podcrtao je i predlažio primijenu nekontrolisanog modela po kojem sada funcioniše internet i u industriji telekomunikacija takođe.

To će ITU napraviti nepotrebnom. Oba doma američkog Kongresa glasala su jednoglasno protiv ITU sporazuma, podržavajući otvoren internet. Iz toga je jasno da će zakonodavci veoma rado podržati Obaminu administraciju ako odlući da riješi problem reformisanjem ove UN agencije.

Baš kao tokom Hladnog rata, sukob oko budućnosti interneta imaće mnogo bitaka na mnogo frontova. Autoritarni režimi su veoma motivisani da zatvore granice interneta. Ali baš kao i za vrijeme Hladnog rata, ti režimi su osuđeni da izgube ako slobodne države rješenje potraže u borbi. Šta god da vlade žele, svi ljudi preferiraju slobodu, i na kraju će je dobiti uključujući i onu na internetu.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
occupylove

#2078 Re: Protesti u Americi.

Post by occupylove »

Jefferson
u pravu si !ispao sam levat sa AT&T, to su svi rekli :lol:

Hame
bitka za slobodu interneta se nastavlja , u projektu je za sada u Beta sistemu od strane OWS i ostalih narodnih pokreta
da se zaobidje cenzura , ne razumijem previse nisam IT injzenjer ali momci i cure sa par najboljih univerziteta dobrovoljno ( i u polu-tajnosti ) rade vec dugo na tome , neka vrsta alter-interneta , o tom potom
u doba krize ? kontrola informacija i dezinforamcija je oruzje

a sada oglas iz Slovenije i Occupy Ljubljana , o njihovoj borbi , Novembar je bio zestok u Sloveniji
254 uhapsena, ima ozlijedjenih , solidarnost svih narodnih pokreta ne izostaje iz cijeloga svijeta uz ostro upozorenje Slovenackoj vladi da smanji represiju
poruka svijetu hrabrih probudjenih Slovenaca uz video snimke ;

http://presencecounts.wordpress.com/201 ... ach-other/
jefferson

#2079 Re: Protesti u Americi.

Post by jefferson »

occupylove wrote:Jefferson
u pravu si !ispao sam levat sa AT&T, to su svi rekli :lol:

Hame
bitka za slobodu interneta se nastavlja , u projektu je za sada u Beta sistemu od strane OWS i ostalih narodnih pokreta
da se zaobidje cenzura , ne razumijem previse nisam IT injzenjer ali momci i cure sa par najboljih univerziteta dobrovoljno ( i u polu-tajnosti ) rade vec dugo na tome , neka vrsta alter-interneta , o tom potom
u doba krize ? kontrola informacija i dezinforamcija je oruzje

a sada oglas iz Slovenije i Occupy Ljubljana , o njihovoj borbi , Novembar je bio zestok u Sloveniji
254 uhapsena, ima ozlijedjenih , solidarnost svih narodnih pokreta ne izostaje iz cijeloga svijeta uz ostro upozorenje Slovenackoj vladi da smanji represiju
poruka svijetu hrabrih probudjenih Slovenaca uz video snimke ;

http://presencecounts.wordpress.com/201 ... ach-other/
Nisam ja na to mislio, ja isto imam AT&T.
Ali, ti ovdje prosipas suplju o korporacijama i slicnim sranjima, a sam placas usluge istim tim korporacijama.
Npr. ovdje ima kablovski operater koji radi samo u ovom gradu, nije uopste korporacijski operater. Vjerujem da i ti imas u svom gradu nekog operater koji je vise nezavisan.
To je ko onaj ajatolah u iranu, protiv zapada, a otvorio facebook profil :lol: :lol: :lol:
occupylove

#2080 Re: Protesti u Americi.

Post by occupylove »

novi intervju jednoga od heroja pokreta ( kojega pripadnice OWS obozavaju :D )
Scot Olsen ,Iracki veteran , upucan u glavu od strane policije prosle godine u Oaklandu gumenim metkom iz neposredne blizine , jedva je prezivio
o tome su javile svjetske agencije
predao je federalnu tuzbu , protiv neindetifikovanoga policajca koji je pucao , te identificiranoga drugoga policajca , koji je dok je lezao tesko ranjen i dok su pripadnici OWS Oakland mu pruzali pomoc , bacio shok bombu medju njih
i jos protiv 50 policajaca Oaklanda zbog skrivanja dokaza i ometanje pravde
ima vrhunski tim advokata ,masa dokumenatcije naravno , a policijski department Oaklanda za sada ne daje izjave ali nije tajna da su ne maloj panici , smradovi nasilnicki , sada ce im ekipa OWS Oakland kulturno hebati sve po spisku :D , natenane ;

Avetinho

#2081 Re: Protesti u Americi.

Post by Avetinho »

occupylove wrote:novi intervju jednoga od heroja pokreta ( kojega pripadnice OWS obozavaju :D )
Scot Olsen ,Iracki veteran , upucan u glavu od strane policije prosle godine u Oaklandu gumenim metkom iz neposredne blizine , jedva je prezivio
o tome su javile svjetske agencije
predao je federalnu tuzbu , protiv neindetifikovanoga policajca koji je pucao , te identificiranoga drugoga policajca , koji je dok je lezao tesko ranjen i dok su pripadnici OWS Oakland mu pruzali pomoc , bacio shok bombu medju njih
i jos protiv 50 policajaca Oaklanda zbog skrivanja dokaza i ometanje pravde
ima vrhunski tim advokata ,masa dokumenatcije naravno , a policijski department Oaklanda za sada ne daje izjave ali nije tajna da su ne maloj panici , smradovi nasilnicki , sada ce im ekipa OWS Oakland kulturno hebati sve po spisku :D , natenane ;
Opet ste izgubili fokus (nije da ste ga nekad imali). Tip izasao na demonstracije, dobio gumeni metak. Podnio tuzbu, zaposlio advokate.

E jes vam program u MP3!
occupylove

#2082 Re: Protesti u Americi.

Post by occupylove »

jedan od videa koji u tancine analizira desavanja te noci u Oaklandu i kako je Scot pogodjen ( prezentirano kao dokazni materijal sada na federalnome sudu uz svjedocenja i mnogih jarana Scot Olsena pripadnika USA armije sa kojima je sluzio u Iraku )
ne vidim da je iko bocu ili kamen bacio na policijske snage prije napada
hvala Francuskim aktivistima koji su jedni od prvih izvrsili strucnu analizu desavanja ;

occupylove

#2083 Re: Protesti u Americi.

Post by occupylove »

nema zahebavanja sa Occupy pokretom :D :thumbup:

"Danske bank" , najveca banka u Danskoj se danas zvanicno izvinula Occupy Kopenhagen i uopste svim pripadnicima Occupy pokreta zbog reklamne kampanje u kojoj su koristili imidz pokreta
CEO Danske bank se sastao sa pripadanicima pokreta i uz prisustvo medija dao zvanicno izvinjene , te povukao reklamni video i ostalu reklamnu kampanju u kojoj koriste Occupy
hoce se oni zahebavati :lol:

http://cphpost.dk/news/national/danske- ... ing-occupy
Avetinho

#2084 Re: Protesti u Americi.

Post by Avetinho »

Vidim Okjupaj se uhvatio pravih pitanja.

Sta kazes, reklame. Kapitalizam se rusi ubrzano.
occupylove

#2085 Re: Protesti u Americi.

Post by occupylove »

Ja Sam Odavle wrote:Vidim Okjupaj se uhvatio pravih pitanja.

Sta kazes, reklame. Kapitalizam se rusi ubrzano.
apsolutno se Occupy 2.0 i itekako uhvatio pravih i zivotnih pitanja
heroji iz Occupy Sandy , oko 15000 ljudi zavisi i vise od dva mjeseca poslije oluje od rada i akcija OWS
tacnije? ne zavise , pogresno !
vec samoorganizovani narod koji ne ceka na pomoc bilo koga , vec kao braca i sestre , kao humana ljudska bica , pomazu jedni drugima , bez obzira ko je crn ili bijel ili imigrant ili musliman ili krscan ili marxista ili sta vec
to i jeste poruka ideje
jedan od najteze pogodjenih dijelova Njujorka ,siromasna zajednica i protesti lidera te lokalne zajednice ( iza svakoga od njih je hiljade drugih )
zbog nikakve pomoci od birokrata
protiv guvernera Cuoma i gradonacelnika Njujorka milijardera Blomberga i naravno , ali radne akcije obnove u smjenama
su vazniji sada negoli protesti
toliko o tvrdnji da su pripadnici Occupy lijeni hipici i ljevicari bez ideje :lol:

occupylove

#2086 Re: Protesti u Americi.

Post by occupylove »

evo reklame iz kampanje Danske bank koja je izazvala reakciju Occupy pokreta i koja je sada ukinuta :D
ma mrs u sto p...materini i vas "novi poredak " i "nova normala " Danske bank i reklama je sa doista mracnom porukom
( obratite na zadnju scenu i zenu i njen ledeni osmijeh ili Grcku zastavu okrenutu naopako , koji su to bolesnici :x )
da ti se sledi krv u zilama
inace Danske bank je otpustio 1000 uposlenika ove godine itekako imaju prljave ruke u finasijskim skandalima
i dobar posao sestre i braco iz Kopenhagena protiv oligarha :thumbup:

nosara

#2088 Re: Protesti u Americi.

Post by nosara »

Nakon blagog pada tokom 2008. već u 2010. odnos između prosečnog godišnjeg dohotka menadžera i običnog radnika vratio na predkrizni nivo od 243:1
Da sna i govana... :-)

Sad ce horde amerikaniziranih bosanskih dotepanaca objasnit kako je ovaj tekst napisao neprijatelj amerike, kako je sve drugacije, a glavni argument ce bit "idi u Sjevernu Koreju, na Kubu, hahaha"... :D
nosara

#2089 Re: Protesti u Americi.

Post by nosara »

Pokolj potaknuo biznis: Nude pancirne prsluke za mališane

Amerikanci svoje dijete mogu osigurati nepropusnim prslukom po cijeni od 2.850 kuna, a dodatna zaštitna pancirna školska torba nudi se za nešto više od 1700 kn
:roll:
occupylove

#2090 Re: Protesti u Americi.

Post by occupylove »

video i komunikacijski kanali otvoreni za Sloveniju ,Slovenski aktivisti planiraju dalje akcije , niko nije sam u ovoj borbi , bilo gdje da je , bilo koje vjere nacije , rase , nacionalnosti
poruka jednoga Islandjana Sloveniji i globalno
inace Island je primjer da se moze izvrsiti uspjesna reforma finasijskoga sektora , Island je primjer da kada se narod samoorganizira i krene u odlucnu bitku protiv oligarha ?
rezultati nisu izostali na Islandu , iscupali su se iz kandzi MMF i Svetske banke , nacionalizirali banke , izvrsili reformu,
pohapsili najodgovornije bankare , otjerali korumpirane politicare
njihov GDP je sada veci od jedne Njemacke :D
Slovenci ?
ne dajte se , cijeli svijet gleda !

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 3kak6AKqvs
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#2091 Re: Protesti u Americi.

Post by Hame_ »

Nacionalizirali ali samo domaće banke (3) i "odjebali" strane štediše u njima (ko Slovenci). Sada dugiju MMF-u 4,6 milijardi, EU 6,3 milijardi i Rusima preko milijardu dolara.

Island ima oko 300 hiljada stanovnika i sada su jedna od najzaduženijih zemalja Evrope po glavi stanovnika.
occupylove

#2092 Re: Protesti u Americi.

Post by occupylove »

hvala Hame na dodatnim informacijama
a sada su Slovenci krenuli !
Maribor i ? Slovenci u Ceskoj ?
svi kanali za Sloveniju trenutno , oko 300 000 ljudi gleda na globalnim mrezama rEvolucije-evolucije :D
ne dajte se Slovenci !
P.S.
Janez Jansa , dani njegove karijere su odbrojani , kada se sjetim kako je krao donacije za Armiju BiH i oruzje i maltretirao BiH izbjeglice na granici , e sada ? mecka zaigrala pred tvojim vratima jadni smradu
ali to nije pozitivno razmislanje ne dati se negativnim emocijama i Balkanizaciji uma ali morao sam :D

http://globalrevolution.tv/
Avetinho

#2093 Re: Protesti u Americi.

Post by Avetinho »

Cekaj da vidimo. Ovo je prijevod prijevoda na srpski u nekim obskurnim srpskim novinama sa njemackog iz nekih opskurnih njemackih novina sa engleskog iz nekih obskurnih amrivkih novina, ako cak i to.

Balkanski san o kraju amrickog sna. Ako je to najdalje gdje mozemo dobaciti, onda smo stvano jadni.
hrastov žižak

#2094 Re: Protesti u Americi.

Post by hrastov žižak »

nosara wrote:
Nakon blagog pada tokom 2008. već u 2010. odnos između prosečnog godišnjeg dohotka menadžera i običnog radnika vratio na predkrizni nivo od 243:1
Da sna i govana... :-)

Sad ce horde amerikaniziranih bosanskih dotepanaca objasnit kako je ovaj tekst napisao neprijatelj amerike, kako je sve drugacije, a glavni argument ce bit "idi u Sjevernu Koreju, na Kubu, hahaha"... :D
:lol: :lol: :lol:
nosara

#2095 Re: Protesti u Americi.

Post by nosara »

Ja Sam Odavle wrote:
Cekaj da vidimo. Ovo je prijevod prijevoda na srpski u nekim obskurnim srpskim novinama sa njemackog iz nekih opskurnih njemackih novina sa engleskog iz nekih obskurnih amrivkih novina, ako cak i to.

Balkanski san o kraju amrickog sna. Ako je to najdalje gdje mozemo dobaciti, onda smo stvano jadni.
Jebi ga, vire ti noge... :oops: Ili upri muski, ili neka te neki kolega malo povuce za ruke... :D
Avetinho

#2096 Re: Protesti u Americi.

Post by Avetinho »

nosara wrote:
Ja Sam Odavle wrote:

Jebi ga, vire ti noge... :oops: Ili upri muski, ili neka te neki kolega malo povuce za ruke... :D
Vrlo los pokusaj humora :sad:
Sta zelis reci, Bosna cvjeta, Amerika propada?
Socijala u Americi je taman koliko prosjecna plata u Bosni.

Amerika i Engleska bice zemlja proleterska!

Cekaj! Amerika i Engleska i jesu najbolje zemlje proleterske!
nosara

#2097 Re: Protesti u Americi.

Post by nosara »

Ti poredis ameriku i Bosnu...? Tako je lose...? :-?
nosara

#2099 Re: Protesti u Americi.

Post by nosara »

Ja Sam Odavle wrote:
hrastov žižak wrote:krpelj
U pravu si.
Socijala u Bosni, plata u Americi.
Izuzetno teško stanje u kojem su se našli stanovnici SAD-a od izbijanja ekonomske krize 2007. potvrđuju i najnovije brojke koje je iznio državni Centar za osobe beskućnike. Prema njihovom istraživanju na ulicama SAD danas živi 1,6 milijuna djece.
U periodu od 2007. do danas ta brojka označava drastičan porast od čak 38%.

Predsjednica centra i profesorica na Harvard Medical School fakultetu, Ellen Bassuk komentirala je teško stanje: "Ovo je stvaranje trećeg svijeta doslovno u našem dvorištu."

Kandidirajući se za predsjednika Barack Obama je prije 4 godina najavio veliku borbu protiv beskućništva u SAD-u. Danas je jedan od ključnih ljudi koji rade na ukidanju socijalnih beneficija od kojih su mnoge namijenjene upravo beskućnicima.Studija je zaključila kako ova djeca često pate od gladi i drugih poteškoća, također pismenost im je na relativno niskoj razini.
Svakog dana u prosjeku 4,400 djece postanu beskućnici, većinom imaju manje od 6 godina.
Najveći broj djece završi na ulici sa samohranom majkom koja u ovoj teškoj situaciji ima jako male izglede da pronađe adekvatno zasposlenje.

U isto vrijeme američki ured za popis stanovništva objavio je nove brojke prema kojima je broj siromašnih stanovnika u SAD-u porastao na 49 milijuna. Ukupan broj beskućnika naglo se povećava, milijuni ljudi iz kategorije "siromašnih" mogli bi uskoro također završiti na ulici.

Istraživački tim navodi kako je ukupna brojka djece beskućnika po svemu sudeći još i veća. Razlog tome su pojedine demografske procedure koje su uvedene u savezne države kao što je Kalifornija na temelju kojih nije moguće dobiti precizne podatke.
:D
Avetinho

#2100 Re: Protesti u Americi.

Post by Avetinho »

nosara wrote:
Ja Sam Odavle wrote:
hrastov žižak wrote:krpelj
U pravu si.
Socijala u Bosni, plata u Americi.
Izuzetno teško stanje u kojem su se našli stanovnici SAD-a od izbijanja ekonomske krize 2007. potvrđuju i najnovije brojke koje je iznio državni Centar za osobe beskućnike. Prema njihovom istraživanju na ulicama SAD danas živi 1,6 milijuna djece.
U periodu od 2007. do danas ta brojka označava drastičan porast od čak 38%.

Predsjednica centra i profesorica na Harvard Medical School fakultetu, Ellen Bassuk komentirala je teško stanje: "Ovo je stvaranje trećeg svijeta doslovno u našem dvorištu."

Kandidirajući se za predsjednika Barack Obama je prije 4 godina najavio veliku borbu protiv beskućništva u SAD-u. Danas je jedan od ključnih ljudi koji rade na ukidanju socijalnih beneficija od kojih su mnoge namijenjene upravo beskućnicima.Studija je zaključila kako ova djeca često pate od gladi i drugih poteškoća, također pismenost im je na relativno niskoj razini.
Svakog dana u prosjeku 4,400 djece postanu beskućnici, većinom imaju manje od 6 godina.
Najveći broj djece završi na ulici sa samohranom majkom koja u ovoj teškoj situaciji ima jako male izglede da pronađe adekvatno zasposlenje.

U isto vrijeme američki ured za popis stanovništva objavio je nove brojke prema kojima je broj siromašnih stanovnika u SAD-u porastao na 49 milijuna. Ukupan broj beskućnika naglo se povećava, milijuni ljudi iz kategorije "siromašnih" mogli bi uskoro također završiti na ulici.

Istraživački tim navodi kako je ukupna brojka djece beskućnika po svemu sudeći još i veća. Razlog tome su pojedine demografske procedure koje su uvedene u savezne države kao što je Kalifornija na temelju kojih nije moguće dobiti precizne podatke.
:D
Za razliku od Bosne, koju zaboli qrac za siromasne, penzionere, samohrane roditelje, AmeriKKKa se brine o najugrozenijim jedinkama drustva. Bar vode evidencuju kliko je siromasnih, i onda im omoguce da prezive do sljrdeceg nastavka njihovog zivota.

Mozes nabrajati cifre koje hoces. Prevedi na bosanski -- kolika je granica siromastva u Americi. Koliko dolara, eura, konvertibilnih maraka? Mozes plakati koliko zelis. Siromasni ce u Ameici prezivjeti. Penzioneri u pravednim bosanskom drustvu, za koje se ti ocigledno zdusno boris, i dalje kopaju po smecu.
Post Reply