ne, vi se sami sebe sjebavate....nosara wrote:Ma nema problema, sve pet...!Alfons Kauders wrote:da, u mjeri u kojoj je to mogucenosara wrote:
A da se, kao pravnik, drzis cinjenica...?
kao sto rekoh, ja kao pravnik nisam mjerodavan da dajem takve ocjene, barem ne uz informacije s foruma i bez citanja nekoliko sluzbenih listova... zato pretpostavljam da ste svi vi koji smatrate da jeste imate dosta vise skole i iskustva od mene... vjerovatno par decenija u kakvom zestokom tuzilastvu... zato vas kao iskusnije i sposobnije kolege i odgovorne gradjane pozivam da ispunite svoju zakonsku duznost i podnesete krivicne prijave protiv ljudi koje ovdje optuzujete, sa dokazima koje ste nam predocili...Jel' memo sacinjen mimo zakona o JN - Jeste...
pravo na sta?Jel' u memu ekskluzivno pravo prvog dobio Shell - Jeste...
nemam pojma, nisam bio prisutan i ne znam nikog iz vlade ili edd... pretpostavljam da ti znas i da si bio tu, zato nas prosvijetliJel' Edd iskljucen iz svega supacko-kurvanjski (drzava za covjeka, ali ne naseg, nego iz "holandskog bataljona") - Jeste...
nikakav problem, meni nije tesko prihvatiti ni da je shell supacka kompanija iz supacke holandije, ni da je vlada nesposobna, ni da je korumpirana...Sto je problem to prihvatit...? Pusti govna niz vodu, kad ti ja to kazem onda je sigurno tako...
problem mi je prihvatiti da u jednom postu tvrdite da je vlada toliko nesposoba i bahata da se javno hvali protuzakonitim memorandumom koji je na kraju i objavljen... a onda se minut kasnije tvrdi da je ta ista nesposobna vlada zapravo u stanju da skuje najvecu jebenu zavjeru od rata naovamo i da "kupi" sve medije, stranke, nevladine organizacije... sve u tajnosti, nista ne procuri... osim naravno, memoranduma... koji navodno dokazuje kriminal... javno...
vidis li ti kakav problem u tom razmisljanju?
Ovo o "nekoliko sluzbenih listova" ti je bas sega... Ti u stvari nas sve zajebavas, jel' da...?
Vlada FBiH (2011 - .........?)
- Alfons Kauders
#2076 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
- Alfons Kauders
#2077 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
kad smo vec kod bicakcica... nesto se kao kroz maglu sjecam da je on upravo pokusavao nastaviti ugovor sa AMOCO-m iza rata... ali da nisu bili zainteresovani... nisam siguran, daaaavno to bijase...Optimus Prime wrote:Pa AMOCO je danas u sastavu BP-a, koliko ja znam.poznanik wrote:I ja se grozim od pomisli da postoje osobe koje podržavaju rad najviših državnih institucija u njihovom kršenju zakona, i u mutnim i sumnjivim poslovima, posebno u dodjeli ekskluzivnog prava na eksploataciju i prodaju nacionalnog rudnog bogatstva.Optimus Prime wrote:Govorio sam samo o hipotetickom slucaju jer se grozim od pomisli da ima ljudi u ovoj drzavi koji su spremni da sabotiraju ovaj potez vlade.
Ugovor nije potpisan i sve je prilicno transparentno, dakle nema nikakvih naznaka da ce drzava biti znacajno ostecena.
Zašto, npr. BP ne bi platio višu cijenu od Shella za ovo istraživanje i ekskluzivno pravo eksploataciju nafte i plina?
Davno bi oni pokucali na vrata da su nanjusili profit, a imaju informacije iz prve ruke.
Ako dodje do ekploatacije biti ce vrlo lako provjeriti koji postotak prihoda ide drzavi i kako se to regulise u ostalim drzavama.
- Alfons Kauders
#2078 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
osim sto se nije dodijelilo pravo na eksploataciju... i osim sto nemamo blage veze da li tog "bogatstva" uopste ima... sve stoji...poznanik wrote:I ja se grozim od pomisli da postoje osobe koje podržavaju rad najviših državnih institucija u njihovom kršenju zakona, i u mutnim i sumnjivim poslovima, posebno u dodjeli ekskluzivnog prava na eksploataciju i prodaju nacionalnog rudnog bogatstva.Optimus Prime wrote:Govorio sam samo o hipotetickom slucaju jer se grozim od pomisli da ima ljudi u ovoj drzavi koji su spremni da sabotiraju ovaj potez vlade.
Ugovor nije potpisan i sve je prilicno transparentno, dakle nema nikakvih naznaka da ce drzava biti znacajno ostecena.
Zašto, npr. BP ne bi platio višu cijenu od Shella za ovo istraživanje i ekskluzivno pravo eksploataciju nafte i plina?
- nosara
#2079 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ti nemas blage veze, ali ima ko ima...Alfons Kauders wrote:osim sto se nije dodijelilo pravo na eksploataciju... i osim sto nemamo blage veze da li tog "bogatstva" uopste ima... sve stoji...poznanik wrote:I ja se grozim od pomisli da postoje osobe koje podržavaju rad najviših državnih institucija u njihovom kršenju zakona, i u mutnim i sumnjivim poslovima, posebno u dodjeli ekskluzivnog prava na eksploataciju i prodaju nacionalnog rudnog bogatstva.Optimus Prime wrote:Govorio sam samo o hipotetickom slucaju jer se grozim od pomisli da ima ljudi u ovoj drzavi koji su spremni da sabotiraju ovaj potez vlade.
I da, memorandumom je dodijeljeno pravo Shell-u da prisvoji koncesiju, ako bude htio... Pravnice...
-
VjecitiStudent
#2080 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ko sto je i Nigerija napravila?Optimus Prime wrote: Koje gluposti!
To ni u kom slucaju nije uporedivo.
Ovdje se radi o dimenzijama koje su prakticno nevjerovatne.
Mi samo sa jednim malim djelicem tog novca mozemo izgraditi naprednu drzavu.
Svako odugovlacenje je i vise nego kontraproduktivno.
- Alfons Kauders
#2081 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
jah... u memorandumu je vec poklonjena koncesija...nosara wrote:
Ti nemas blage veze, ali ima ko ima...![]()
I da, memorandumom je dodijeljeno pravo Shell-u da prisvoji koncesiju, ako bude htio... Pravnice...
fino sam ti reko, a rece i madner - bujrum dizite prijavu...
- nosara
#2082 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Bitno je da si, konacno, shvatio da ima osnova...Alfons Kauders wrote:jah... u memorandumu je vec poklonjena koncesija...nosara wrote:
I da, memorandumom je dodijeljeno pravo Shell-u da prisvoji koncesiju, ako bude htio... Pravnice...a jos ce nam vaditi i bubrege
![]()
- Optimus Prime
#2083 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ne, otprilike mislim na Norvesku, koja je demokratija kao i mi,i ima samo nesto veci odnos naftni rezervi i stanovnistva kao i mi ( ako uzmemo najoptimisticnije procjene).VjecitiStudent wrote:Ko sto je i Nigerija napravila?Optimus Prime wrote: Koje gluposti!
Sto se tice Nigerije oni imaju enormne prihode od nafte (nekih 50 milijardi dolara godisnje), ali mnogi zaboravljaju da je to najmnoguljudnija africka drzava sa 160 miliona stanovnika, i da osim nafte nemaju ponuditi ama bas nista svjetskom trzistu. Uz to razina korupcije u toj drzavi je cak i za BiH uslove nezamisliva. Tako da je ova usporedba totalni promasaj.
Ako vec trazis usporedbu uzmi Kazahstan. Oni su tek prije desetak godina poceli sa eksploatacijom, i otprilike su upetostrucili svoj BDP i plate. Prije toga bili su na nivou Uzbekistana, a danas je za Uzbekistance radna dozvola u kazahstano nesto kao dobit na lotu. A za golemo cudo je nivo korupcije cak i veci nego kod nas.
Last edited by Optimus Prime on 07/12/2011 14:48, edited 1 time in total.
- nosara
#2084 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Optimus Prime wrote:Ne, otprilike mislim na Norvesku, koja je demokratija kao i mi,i ima samo nesto veci odnos naftni rezervi i stanovnistva kao i mi ( ako uzmemo najoptimisticnije procjene).VjecitiStudent wrote:Ko sto je i Nigerija napravila?Optimus Prime wrote: Koje gluposti!
Sto se tice Nigerije oni imaju enormne prihode od nafte (nekih 50 milijardi dolara godisnje), ali mnogi zaboravljaju da je to najmnoguljudnija africka drzava sa 160 miliona stanovnika, i da osim nafte nemaju ponuditi ama bas nista svjetskom trzistu. Uz to razina korupcije u toj drzavi je cak i za BiH uslove nezamisliva. Tako da je ova usporedba totalni promasaj.
Ako vec trazis usporedbu uzmi Kazahstan. Oni su tek prije desetak godina poceli sa eksploatacijom, i otprilike su upetostrucili svoj BDP i plate. A za golemo cudo je nivo korupcije cak i veci nego kod nas.
- Alfons Kauders
#2085 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
ne, samo cete nam dati jos materijala da vas ismijavamonosara wrote:Bitno je da si, konacno, shvatio da ima osnova...Alfons Kauders wrote:jah... u memorandumu je vec poklonjena koncesija...nosara wrote:
I da, memorandumom je dodijeljeno pravo Shell-u da prisvoji koncesiju, ako bude htio... Pravnice...a jos ce nam vaditi i bubrege
![]()
- Optimus Prime
#2086 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
@Nosara
Naravno da je BiH demokratija.
To sto su ljudi ocito zadovoljni pa uvijek biraju iste je sasvim druga stvar.
Status Quo je danas izgleda najbitniji.
Sutra mozda to bude preraspodjela naftnih prihoda
Naravno da je BiH demokratija.
To sto su ljudi ocito zadovoljni pa uvijek biraju iste je sasvim druga stvar.
Status Quo je danas izgleda najbitniji.
Sutra mozda to bude preraspodjela naftnih prihoda
- nosara
#2087 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Treba li ti i za to "nekoliko sluzbenih listova"...?Alfons Kauders wrote:ne, samo cete nam dati jos materijala da vas ismijavamonosara wrote: Bitno je da si, konacno, shvatio da ima osnova...
- seln
#2088 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Pa, ako dobijemo pravu vladu (NS, na primjer), izgradicemo dzennet na zemlji.VjecitiStudent wrote:Ko sto je i Nigerija napravila?Optimus Prime wrote: Koje gluposti!
- ReD aka Socijalista
#2089 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
seln wrote:Pa, ako dobijemo pravu vladu (NS, na primjer), izgradicemo dzennet na zemlji.VjecitiStudent wrote:Ko sto je i Nigerija napravila?Optimus Prime wrote: Koje gluposti!
-
SA 071
#2090 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Eh da sine. Prije nego sto pocnes braniti nesto, raspitaj se i upoznaj sa tim sto branis. Smanjenje TO, regresa i dnevnice se odnosi na sve, ako izmjene prodju, jer je budzetskim korisnicima to vec ranije umanjeno. Dakle sada se umanjuje i onima koji nisu na budzetu i privatnom sektoru. I na tebe, i na tebe se to odnosi!Alfons Kauders wrote:sve ok, samo objasni odakle ti to da ce privatni sektor kresati bilo sta? odluka se ne odnosi na nas, kraj price...SA 071 wrote: Ima stara narodna "nekome lakse utjerati metar u guzicu nego cm u glavu". I kao da je skrojena za tebe.
Poenta je da nema drzava nista od toga sto ce svi oni koji nisu budzetski korisnici smanjiti TO, dnevnice, regres i sl. Te pare ce se izbiti radnicima iz dzepa, a ostace vlasnicima. Aplauz za socijaldemokrate. A ti koji su na budzetu vec imaju topli obrok manji tj. oko 8 KM. Oni uglavnom ne idu na putovanja, osim sefova koji ce sebi to namiriti kroz neku komisiju. Ali ce najebati ljudi koji rade u privatnim firmama koje su dosada to placale i u firmama sa drzavnim kapitalom ali koje nemaju nikakve veze sa budzetom, pa tako ni sa porezima uzetim od svih nas, pa i takvih samozivih i sebicnih kao sto si ti.ako tvrdis suprotno, a tvrdis, onda bujrum - fino to i dokazi...
ako mozes, a naravno da ne mozes
![]()
usput, vrijedjanje i pljuvanje nisu argumenti, pa ih zadrzi za sebe ako vec nemas sta reci, a ocito nemas...lako je glumiti mangupa iza ekrana
Sada je to vec druga perspektiva, je l' de?
-
VjecitiStudent
#2091 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
I Nigerija je demokratija, kao i mi.Optimus Prime wrote:Ne, otprilike mislim na Norvesku, koja je demokratija kao i mi,i ima samo nesto veci odnos naftni rezervi i stanovnistva kao i mi ( ako uzmemo najoptimisticnije procjene).VjecitiStudent wrote:Ko sto je i Nigerija napravila?Optimus Prime wrote: Koje gluposti!
Ako vec trazis usporedbu uzmi Kazahstan. Oni su tek prije desetak godina poceli sa eksploatacijom, i otprilike su upetostrucili svoj BDP i plate. Prije toga bili su na nivou Uzbekistana, a danas je za Uzbekistance radna dozvola u kazahstano nesto kao dobit na lotu. A za golemo cudo je nivo korupcije cak i veci nego kod nas.
Evo ti zadnjh podataka TI-a o korupciji:
Zakljucak sam izvedi da li sanse vece da u ovom zavrsimo kao Nigerija ili kao Norveska
Edited:
"nesto veci odnos naftnih rezervi i stanovnistva kao mi"
- Optimus Prime
#2092 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Meni nije jasno sta ti pokusavas da dokazes.VjecitiStudent wrote: I Nigerija je demokratija, kao i mi.
Evo ti zadnjh podataka TI-a o korupciji:Zakljucak sam izvedi da li sanse vece da u ovom zavrsimo kao Nigerija ili kao Norveska
Je li mozda iznosis tezu da bi najbolje bilo da ostavimo naftu pod zemljom dok se nivo korupcije u zemlji smanji na norveski nivo, tamo nekad za 170 godina.
Ja ostajem pri svojoj tezi da bi mi sa dodatnih 30 milijardi KM u sljedecih deset godina mogli preporoditi drzavu.
Izgraditi (dodatno) jedno 500 km autoceste, i jos nekih 500 km brzih cesta, uduplati izdvajanja za skolstvo i zdravstvo, omoguciti godisnje nekih 300 miliona KM za subvencije poljoprivredi i dignuti prehrambenu industriju na noge, smanjiti poreze i time privuci strane investicije. Sve ostalo bi samo od sebe doslo na mjesto.
Kao drugo, ova funkcija mi ne izgleda bas linearna,i nisam upoznat sa nacinom obracuna, ali sa obzirom da je Italija rangirana sa 3,9 , Hrvatska sa 4,1, Kazahstan sa 2,9 a Rusija sa 2,1 rekao bi da se ne nalazimo bas u drustvu najkoruptnijih zemalja na svijetu.
- sinuhe
#2093 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ovo o nafti koje nema bi moglo biti nesto da se izmisli kakav posao propalom Energoinvestu. 'Nako k'o sto Semir kopa piramide.
- madner
#2094 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Nije za veceru. Moze se sigurno i rucat i vecerat svaki mjesec za razliku 
- seln
#2095 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Burek ili havazov restoran?madner wrote:Nije za veceru. Moze se sigurno i rucat i vecerat svaki mjesec za razliku
- Alfons Kauders
#2096 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
nimalo - uopste me ne dotice...SA 071 wrote:Eh da sine. Prije nego sto pocnes braniti nesto, raspitaj se i upoznaj sa tim sto branis. Smanjenje TO, regresa i dnevnice se odnosi na sve, ako izmjene prodju, jer je budzetskim korisnicima to vec ranije umanjeno. Dakle sada se umanjuje i onima koji nisu na budzetu i privatnom sektoru. I na tebe, i na tebe se to odnosi!Alfons Kauders wrote:sve ok, samo objasni odakle ti to da ce privatni sektor kresati bilo sta? odluka se ne odnosi na nas, kraj price...SA 071 wrote: Ima stara narodna "nekome lakse utjerati metar u guzicu nego cm u glavu". I kao da je skrojena za tebe.
Poenta je da nema drzava nista od toga sto ce svi oni koji nisu budzetski korisnici smanjiti TO, dnevnice, regres i sl. Te pare ce se izbiti radnicima iz dzepa, a ostace vlasnicima. Aplauz za socijaldemokrate. A ti koji su na budzetu vec imaju topli obrok manji tj. oko 8 KM. Oni uglavnom ne idu na putovanja, osim sefova koji ce sebi to namiriti kroz neku komisiju. Ali ce najebati ljudi koji rade u privatnim firmama koje su dosada to placale i u firmama sa drzavnim kapitalom ali koje nemaju nikakve veze sa budzetom, pa tako ni sa porezima uzetim od svih nas, pa i takvih samozivih i sebicnih kao sto si ti.ako tvrdis suprotno, a tvrdis, onda bujrum - fino to i dokazi...
![]()
usput, vrijedjanje i pljuvanje nisu argumenti, pa ih zadrzi za sebe ako vec nemas sta reci, a ocito nemas...lako je glumiti mangupa iza ekrana
Sada je to vec druga perspektiva, je l' de?
- seln
#2097 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Vidi, ja na ruke dobijem otprilike pola od bruto iznosa.
Da napomenem da zivim u "civilizovanoj i demokratskoj" EU i da moja plata predstavlja neki prosjek primanja.
Da bi sacuvala bonitet, vlada planira ustedu od nekih 30 milijardi u ovom mandatu. Neke ustede ce me pogoditi direktno.
Nemam topli obrok, niti sam ga ikad imao. Niti ga, koliko znam, ima bilo ko. Nemam minuli rad.
Ne zalim se, u poredjenju s BiH je ovo bombona. Samo mi je cudo da se u BiH uglavnom zale oni sa 2000+
Da napomenem da zivim u "civilizovanoj i demokratskoj" EU i da moja plata predstavlja neki prosjek primanja.
Da bi sacuvala bonitet, vlada planira ustedu od nekih 30 milijardi u ovom mandatu. Neke ustede ce me pogoditi direktno.
Nemam topli obrok, niti sam ga ikad imao. Niti ga, koliko znam, ima bilo ko. Nemam minuli rad.
Ne zalim se, u poredjenju s BiH je ovo bombona. Samo mi je cudo da se u BiH uglavnom zale oni sa 2000+
-
SA 071
#2098 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ah pa ovo sada sve objasnjava - cuj "isplacivati sebi". Ti si nama radnicima poceo prosipati suplju i ubjedjivati nas da nam je dobro, super i da su ove mjere za nase dobro, a ti sam nisi radnik nego poslodavac i isplatioc ovih naknada koji je ustvari ovakvim mjerama hajrovao.Alfons Kauders wrote:nimalo - uopste me ne dotice...SA 071 wrote:Eh da sine. Prije nego sto pocnes braniti nesto, raspitaj se i upoznaj sa tim sto branis. Smanjenje TO, regresa i dnevnice se odnosi na sve, ako izmjene prodju, jer je budzetskim korisnicima to vec ranije umanjeno. Dakle sada se umanjuje i onima koji nisu na budzetu i privatnom sektoru. I na tebe, i na tebe se to odnosi!Alfons Kauders wrote: sve ok, samo objasni odakle ti to da ce privatni sektor kresati bilo sta? odluka se ne odnosi na nas, kraj price...ako tvrdis suprotno, a tvrdis, onda bujrum - fino to i dokazi...
![]()
Sada je to vec druga perspektiva, je l' de?nemam naviku varati drzavu i isplacivati sebi kojekakve tople obroke od 16 maraka i fiktivne dnevnice...
Ovim mjerama su donji radnici koji rade kod tebe, drzava koja ce zbog manje kupovne moci i posljedicno manje potrosnje prikupiti manje pdv-a, a hajrovali su samo oni koji isplacuju ove naknade tj. gazde, vlasnici, kapitalisti. Posto ti "isplacujes sebi" znaci da radis za sebe u svojoj privatnoj firmi i da ti ovo ide na ruku.
Trebao bi biti iskljucen iz dalje rasprave na ovu temu kao radnik i zastupati stavove kapitalista.
- madner
#2099 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Zar mislis da je ovdje drugacije? Kada neko kaze da ima 2000+ misli na neto platu, bruto platu ne vidi ili se ne moze direktno usporediti. Dakle otimaju i meni sada gotovo 50%.
I oni preko 2000 su ljudi, i to ljudi koji su se davno mogli ispaliti vani i zaradjivati vise.
A oni danas na foru usvajaju odluku, mada je revicon racunovodjama pola godine objasnjavao sta ce biti i kako.
I oni preko 2000 su ljudi, i to ljudi koji su se davno mogli ispaliti vani i zaradjivati vise.
A oni danas na foru usvajaju odluku, mada je revicon racunovodjama pola godine objasnjavao sta ce biti i kako.
- Alfons Kauders
#2100 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
znaci trebao bi biti "iskljucen" iz rasprave zato sto se protivim koristenju TO za izbjegavanje poreza i fiktivnih dnevnica za guljenje javnih preduzeca?SA 071 wrote:
Ah pa ovo sada sve objasnjava - cuj "isplacivati sebi". Ti si nama radnicima poceo prosipati suplju i ubjedjivati nas da nam je dobro, super i da su ove mjere za nase dobro, a ti sam nisi radnik nego poslodavac i isplatioc ovih naknada koji je ustvari ovakvim mjerama hajrovao.
Ovim mjerama su donji radnici koji rade kod tebe, drzava koja ce zbog manje kupovne moci i posljedicno manje potrosnje prikupiti manje pdv-a, a hajrovali su samo oni koji isplacuju ove naknade tj. gazde, vlasnici, kapitalisti. Posto ti "isplacujes sebi" znaci da radis za sebe u svojoj privatnoj firmi i da ti ovo ide na ruku.
Trebao bi biti iskljucen iz dalje rasprave na ovu temu kao radnik i zastupati stavove kapitalista.
TO i dnevnice su najvise koristene u tu svrhu upravo u javnom sektoru... znaci nama uvale veci porez, mi platimo, oni podijele neoporezovano svojim radnicima preko apsurdno visokog TO i dnevnica tipa "sefko bio u hadzicima"...
sad napravili podjednako glupu stvar - jer ce na kraju jazavci u javnom sektoru morati placati isti porez, a naravno nece umanjiti plate... tako da ce na kraju oni trositi vise da isplate svoje radnike... a kod nas u privatluku ce se sve slomiti na radnicima - jer vecinu gazdi zaboli neka stvar za njima, nece pokriti razliku...
btw. radnici koji rade kod mene = ja...