Android OS
Moderator: Benq
- Dupli_skalp
#2076 Re: Android OS
prvo reci šta bi uzimao, jer ako ćeš neki novji anroid koji ima perspektivu da dobija apdejte, onda nema potrebe da ga rootaš.
- Filter
#2077 Re: Android OS
malo pitanje ljudstvo
android na netbook? neko radio?
trenutno radi na win 7 pro i fino pici. tj. picio
moram obarati sistem, pa kontam malo da se igram sa androidom
btw netbook je http://ap.viewsonic.com/in/products/netbook/vnb107/
android na netbook? neko radio?
trenutno radi na win 7 pro i fino pici. tj. picio
moram obarati sistem, pa kontam malo da se igram sa androidom
btw netbook je http://ap.viewsonic.com/in/products/netbook/vnb107/
-
Eborg
#2078 Re: Android OS
Pa trenutno najviše razmišljam o Galaxy Noteu. Zar nije update isti za sve, tj. svi koriste Android platformu, bez obzira koliko je telefon star?eyesburn wrote:prvo reci šta bi uzimao, jer ako ćeš neki novji anroid koji ima perspektivu da dobija apdejte, onda nema potrebe da ga rootaš.
- Dupli_skalp
#2079 Re: Android OS
naravno da nije, neki telefoni uopšte neće dobiti oficijelne apdejte osim sa tim custom romovima nakon roota.Eborg wrote:Pa trenutno najviše razmišljam o Galaxy Noteu. Zar nije update isti za sve, tj. svi koriste Android platformu, bez obzira koliko je telefon star?eyesburn wrote:prvo reci šta bi uzimao, jer ako ćeš neki novji anroid koji ima perspektivu da dobija apdejte, onda nema potrebe da ga rootaš.
znači, zavisi koliko je star mob i kakav hardver ima. neki su ostali zakucani na 1.6, 2.1, 2.2, a neki na 2.3 oficijelnom androidu. eh tu uskače root da digneš neoficijelnu noviju verziju androida.
noviji i hardverski jači modeli će dobijati oficijelne apdejte. i tu ti ne treba root osim ako ne voliš da se igraš sa custom romovima i isprobavaš ih.
vrlo jednostavno.
-
Eborg
#2080 Re: Android OS
Znači i kada model zastari i prestanu izlaziti updateovi za njega onda se može "osvježiti" custom ROM-om?
Vidim da ovaj Galaxy Note ima oko 800 Mb raspoložive sistemske memorije, 16 Gb za podatke i mogućnost proširenja sa SD karticom. U čemu je razlika, da li aplikacije idu isključivo u sistemsku memoriju pa uspore telefon ili se mogu smjestiti i u ovih 16 Gb?
I još jedna stvar, zanima me praćenje troškova poziva. Trebala bi mi neka opcija koja omogućava da nakon svakog poziva prikaže trošak poziva ali i ukupan trošak tog mjeseca. Da li su za to potrebne zasebne aplikacije ili sam Android to nudi u operativnom sistemu? Ono što mi je najvažnije je da imam nekoliko tarifa za poslovne i privatne pozive, da li ih je moguće nekako razdvojiti? Npr. da imam tarifu A za jedne brojeve, tarifu B za druge brojeve, tarifu C za sve 03* i 05* brojeve (zemaljske linije) i tarifu D za sve 06* brojeve (mobilne linije) i sl.
Vidim da ovaj Galaxy Note ima oko 800 Mb raspoložive sistemske memorije, 16 Gb za podatke i mogućnost proširenja sa SD karticom. U čemu je razlika, da li aplikacije idu isključivo u sistemsku memoriju pa uspore telefon ili se mogu smjestiti i u ovih 16 Gb?
I još jedna stvar, zanima me praćenje troškova poziva. Trebala bi mi neka opcija koja omogućava da nakon svakog poziva prikaže trošak poziva ali i ukupan trošak tog mjeseca. Da li su za to potrebne zasebne aplikacije ili sam Android to nudi u operativnom sistemu? Ono što mi je najvažnije je da imam nekoliko tarifa za poslovne i privatne pozive, da li ih je moguće nekako razdvojiti? Npr. da imam tarifu A za jedne brojeve, tarifu B za druge brojeve, tarifu C za sve 03* i 05* brojeve (zemaljske linije) i tarifu D za sve 06* brojeve (mobilne linije) i sl.
- threshold
#2081 Re: Android OS
Da ti pomognem oko ova dva prva pitanja.
da, mozes staviti custom ROM, ali stabilnost ti niko ne garantuje.
da, mozes prebaciti aplikacije i na internu karticu i na exsternu -> https://market.android.com/details?id=c ... p2sd&hl=de
oko treceg ne znam, ali pogledaj po marketu, sigurno nesto takvo postoji. sa stock romom takvo sto ne postoji koliko je meni poznato.
da, mozes staviti custom ROM, ali stabilnost ti niko ne garantuje.
da, mozes prebaciti aplikacije i na internu karticu i na exsternu -> https://market.android.com/details?id=c ... p2sd&hl=de
oko treceg ne znam, ali pogledaj po marketu, sigurno nesto takvo postoji. sa stock romom takvo sto ne postoji koliko je meni poznato.
- skafiskafsnjak
#2082 Re: Android OS
Da li Xperia NEO V ima mogucnost da prikopcam usb kablom na PC i da na mobitelu koristim internet PC-a . To sam mogao na Wildfire S , mogu li na ovom?
-
itekako
#2083 Re: Android OS
Ono sto nazivas sistemskom memorijom je ustvari RAM memorija, a Note raspolaze sa 1Gb. Na nju ne mozes instalirati nista.Eborg wrote: Vidim da ovaj Galaxy Note ima oko 800 Mb raspoložive sistemske memorije, 16 Gb za podatke i mogućnost proširenja sa SD karticom. U čemu je razlika, da li aplikacije idu isključivo u sistemsku memoriju pa uspore telefon ili se mogu smjestiti i u ovih 16 Gb?
Aplikacije, slike, muziku, video sadrzaje i sl... mozes pohraniti na storage memoriju koje u Galaxy Note imas 16Gb i dodatno je mozes prositi, mislim, sa 32Gb putem microSD kartice... Sve ukupno mozes imati 48Gb za pohranjivanje podataka bilo koje vrste, na nacin na koji to zelis...
- Quaresma
#2084 Re: Android OS
a za sta ce ti Galaxy Note? to je meni preveliko, znam da je hibrid izmedju tableta i mobitela, al radije cu uzeti il tablet il telefo, bar meni licno, bilo bi neugodno ga drzati u rukama, morat ces dvije ruke koristit, a i kad budes pricao s nekim, ima da plijenis paznjom s njimEborg wrote:Znači i kada model zastari i prestanu izlaziti updateovi za njega onda se može "osvježiti" custom ROM-om?
da sam na tvom mjestu kad vec trazis nesto veliko izabrao bih Galaxy nexus, ili jos bolje sacekao SGS3 on ce kostati toliko koliko sad kosta Note, il ces ti Note kupit za manje pare, al to je opet moje licno misljenje
- Quaresma
#2085 Re: Android OS
da za to je odlican, za to je tablet jos bolji, al za telefoniranje nikako
- malawi
#2086 Re: Android OS
ima moj jaran ovaj tablet. Android ali malo veci. Moj prijedlog je neki telefon sa Androidom. Ovo nemozes nosati po gradu...KvaziExpert wrote:slažem se, i ja gledam ovaj tab 8.9 u telecomu, a svakako već imam smartphone. Vidjet ću kad budem imao priliku da ga malo isprobam.Quaresma wrote:da za to je odlican, za to je tablet jos bolji, al za telefoniranje nikako
Kolegicin princip je bio nikako dva uređaja.
-
Eborg
#2087 Re: Android OS
@threshold: To je dobra stvar, pogledat ću još, hvala!
@itekako: U pravu si, to sam pomiješao. Pretpostavljam da je 1 Gb i više nego dovoljno za korištenje više aplikacija odjednom bez usporavanja uređaja, zar ne?
@Quaresma: Pa htio sam kupiti tablet no jednostavno mi nije praktičan, sve nešto kontam da će mi lakše biti nosati ciglu sa sobom nego tablet. Taman sam razmišljao o SGS2 i našao ovo čudo, ekran je taj koji otvara mnogo mnogo opcija koje inače tablet ima.
@KvaziExpert: Ma ženama je lakše, one u torbicama mogu i bušilicu nosati čega sve ne naguraju.
Mada i ja sam više pristalica jednog uređaja, zbog toga razmišljam o ovom čudu. Niti mi se daju pare za oboje niti mi se nosaju i smarthphone i tablet odjednom, morat ću negdje da nađem da vidim kako leži u ruci, ovako samo nagađam.
@itekako: U pravu si, to sam pomiješao. Pretpostavljam da je 1 Gb i više nego dovoljno za korištenje više aplikacija odjednom bez usporavanja uređaja, zar ne?
@Quaresma: Pa htio sam kupiti tablet no jednostavno mi nije praktičan, sve nešto kontam da će mi lakše biti nosati ciglu sa sobom nego tablet. Taman sam razmišljao o SGS2 i našao ovo čudo, ekran je taj koji otvara mnogo mnogo opcija koje inače tablet ima.
@KvaziExpert: Ma ženama je lakše, one u torbicama mogu i bušilicu nosati čega sve ne naguraju.
- zateznistub
#2088 Re: Android OS
Mozel' ko pomoc?
Naime, napravio sam account na samsung apps eko racunara i kad odaberem aplikaciju da je daunlodujem izbaci mi poruku "no device registered". odem na my page-my device dobijem istu poruku.
Pitanje kako je registrovati. U jednom dijeli kaze da ako se logujem preko samog uređaja sistem sam prepozna i zapamti uređaj. I to sam uradio ali nista.
Any help
Naime, napravio sam account na samsung apps eko racunara i kad odaberem aplikaciju da je daunlodujem izbaci mi poruku "no device registered". odem na my page-my device dobijem istu poruku.
Pitanje kako je registrovati. U jednom dijeli kaze da ako se logujem preko samog uređaja sistem sam prepozna i zapamti uređaj. I to sam uradio ali nista.
Any help
- Dupli_skalp
#2089 Re: Android OS
meni se čini da je takvo slično pitanje bilo na hardwarebase forumu ili nekom drugom našem portalu. provjeri.
-
itekako
#2090 Re: Android OS
Iz svog iskustva sa Galaxy SII mogu reci da je dovoljno. Bez obzira sta radio do sada nisam primjetio da su aplikacije zauzele vise od 60% RAM.Eborg wrote: @itekako: U pravu si, to sam pomiješao. Pretpostavljam da je 1 Gb i više nego dovoljno za korištenje više aplikacija odjednom bez usporavanja uređaja, zar ne?
Naravno, postoje odlicne aplikacije za optimizaciju rada preko kojih mozes odrediti sta i kad koja aplikacija moze i smije raditi. Ako kupis Note, na Samsung marketu mozes besplatno skinuti NetQin Security Pro koji osim primarne zadace da stiti uredjaj od virusa i sl. kao sekudarnu zadacu ima Sys optimization sto je odlicna stvar za kontrolu aplikacija i paketa koje one salju na internet.
Osim njega, koji po meni odlicno radi ono za sta je namjenjem, imas bezbroj drugih aplikacija koje rade iste stvari. To te ne bi trebalo brinuti.
Sa smartphone uredjajima je ista stvar kao i sa PC racunarima. Koliko ga pazis i odrzavas toliko ce te i slusati i biti stabilan. Vecina problema o kojima mozes cuti dolazi iz znatizelje i cackanja ili nepaznje u odrzavanju sistema "urednim".
-
itekako
#2091 Re: Android OS
Na samom uredjaju provjeri na Settings pa na Accounts and sync u kategoriji Manage accounts postoji li zaista kreiran Samsung account. Ako ne postoji nesto nisi napravio dobro pa ga registruj opet pritiskom na dugme Add account.zateznistub wrote:Mozel' ko pomoc?
Any help
Ako pak postoji probaj ga manuelno syncati...
-
Eborg
#2092 Re: Android OS
Hvala vam svima na odgovorima, Android se zaista čini kao super platforma!
Imam još samo jednu dilemu. Koliko je sigurno kupovati ove nove smarthphoneove kod nas? Možda bih mogao nabaviti SIM-free u inostranstvu a i ovdje ga Univerzalno ima u ponudi. Da li je bolje ciljati na inostranstvo bez ikakve garancije za nekih 150 KM više ili uštediti taj novac i kupiti ga ovdje sa kakvom-takvom garancijom?
Je li to skinuto s neke mreže, ima li tu ikakvih problema?
Imam još samo jednu dilemu. Koliko je sigurno kupovati ove nove smarthphoneove kod nas? Možda bih mogao nabaviti SIM-free u inostranstvu a i ovdje ga Univerzalno ima u ponudi. Da li je bolje ciljati na inostranstvo bez ikakve garancije za nekih 150 KM više ili uštediti taj novac i kupiti ga ovdje sa kakvom-takvom garancijom?
- Abu FEED el-Castro
#2093 Re: Android OS
Neki dan odem da provjerim imal kakvih updateova na telefonu (ko biva nadam se ne bil izasao onaj Ice Cream) i kad veli, po prvi put, ima! Zaletim se, zadam mu download, skinu on to sve uredeno, restartova uredjaj. Nista se narocito nije promijenilo, vidim tamo nekih par sitnica u settingsu drugacije rasporedjeno, vizualno sve isto. A zapravo zadovoljan nisam, par igrica nesto mi štekaju, tacnije onaj hokej kojeg sam i najvise igro 
I jos par sitnica su sad losije, mescini da i bateriju vise guta sto je nelogicno, helem ako niste nemojte skidat ovo, bezveze.
I jos par sitnica su sad losije, mescini da i bateriju vise guta sto je nelogicno, helem ako niste nemojte skidat ovo, bezveze.
-
itekako
#2094 Re: Android OS
Ja sam svoj SGSII kupio u Univerzalno prije cetiri mjeseca. Nemam nikakavih problema, sve ok. Prije dva mjeseca sam dobio i uredan oficijelni update...Eborg wrote:Hvala vam svima na odgovorima, Android se zaista čini kao super platforma!![]()
- skafiskafsnjak
#2095 Re: Android OS
Da li mi moze neko objasniti kako da prikacim telefon na internet od PC-a ? to sam mogao na Wildfire S, rekli su mi da moze i NEo V . Rekli su mi ono , USB thethering. ali to je da dijelim konekciju mobitela na PC-u . MOze li obratno ?
- Quaresma
#2096 Re: Android OS
Kvaziexpert
Pa ne mozes ba porediti android i symbian , nidji veze
Sent from my GT-I9001 using Tapatalk
Pa ne mozes ba porediti android i symbian , nidji veze
Sent from my GT-I9001 using Tapatalk
- Ce-de-vi-ta
#2097 Re: Android OS
Na HTC-u je u opcijama tamo Wireless & Networks pa dole ispod USB tethering imas i opciju Internet Pass-trough i kada prikljucis telefon na PC ta ti se opcija prikaze kao dostupna... Ne znam moze li, ali probaj.L00d wrote:Da li mi moze neko objasniti kako da prikacim telefon na internet od PC-a ? to sam mogao na Wildfire S, rekli su mi da moze i NEo V . Rekli su mi ono , USB thethering. ali to je da dijelim konekciju mobitela na PC-u . MOze li obratno ?
-
Eborg
#2098 Re: Android OS
Provjerit ću onda ako je Univerzalno pouzdana radnja. Jesu li im telefoni po defaultu sim-free ili ih otključavaju?itekako wrote:Ja sam svoj SGSII kupio u Univerzalno prije cetiri mjeseca. Nemam nikakavih problema, sve ok. Prije dva mjeseca sam dobio i uredan oficijelni update...
Ne znam, ovih dana ću provjeriti po Sarajevu gdje i šta ima. Eronet ne dolazi u obzir jer nisam na njihovoj mreži, koliko znam ti telefoni idu samo uz potpisivanje ugovora. A stranica koja nudi najpovoljniji deal izričito kaže da nema garancije van zemlje kupovine, tj. ako ne živim tamo.KvaziExpert wrote:Jesi li siguran da ga ima u univerzalno. Ja sam zvao u dva navrata, nemaju i neznaju kada će ga imati. Zato je kolegica kupila u eronetu (simfree, 1200 i neka marka dvije godine garancije). Kupovina u inostranstvu ne znači da nema garancije, ja sam htc desire kupio online na clove.co.uk, i imao je dvije godine garancije, pokvario se nakon godinu, u Agramservisu u Mostaru su zamijenili matičnu ploču i ponovo dali 2 godine garancije.
I da, i meni je Android super platforma, kad se samo sjetim razlike u odnosu na tadašnji symbian, a pogotovo windows mobile (verzije prije wp7).
Clove ima prilično povoljnu ponudu no nažalost ne nudi povrat poreza ukoliko bih naručio na UK adresu a ne plaća mi se carina od par stotina KM da mi šalju u BiH.
-
itekako
#2099 Re: Android OS
Da budem iskren, nemam pojma.Eborg wrote:Provjerit ću onda ako je Univerzalno pouzdana radnja. Jesu li im telefoni po defaultu sim-free ili ih otključavaju?itekako wrote:Ja sam svoj SGSII kupio u Univerzalno prije cetiri mjeseca. Nemam nikakavih problema, sve ok. Prije dva mjeseca sam dobio i uredan oficijelni update...
-
Eborg
#2100 Re: Android OS
@itekako:
@KvaziExpert: Hm, vrijedi provjeriti. Mada Univerzalno jeste najpovoljniji što me i čudi. Obično ovi smartphoneovi (od prvih iPhoneova do ovih boljih Androida) u BiH budu drastično skuplji nego u inostranstvu. Zašto su oni ovako "povoljni" (ako je cijena bez PDV-a kao što kažeš) nije mi jasno. Jedino ako ga nisu skinuli sa kakve mreže no ne znam ima li Android ikakvih problema s tim, ne volim iskreno takve telefone. SIM-free i čist firmware su zakon, sve ostalo je improvizacija.
@KvaziExpert: Hm, vrijedi provjeriti. Mada Univerzalno jeste najpovoljniji što me i čudi. Obično ovi smartphoneovi (od prvih iPhoneova do ovih boljih Androida) u BiH budu drastično skuplji nego u inostranstvu. Zašto su oni ovako "povoljni" (ako je cijena bez PDV-a kao što kažeš) nije mi jasno. Jedino ako ga nisu skinuli sa kakve mreže no ne znam ima li Android ikakvih problema s tim, ne volim iskreno takve telefone. SIM-free i čist firmware su zakon, sve ostalo je improvizacija.