CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dinooh

#2076 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

Carina to nece ni pogledati 99%. Kao da oni imaju zivaca otvoriti obicno pismo pa ga ponovo lijepit. A ako je biljka dostupna u EU, zasto ne bi bila kod nas.
Elaol

#2077 Re: CARINA U BiH

Post by Elaol »

dinooh wrote:Carina to nece ni pogledati 99%. Kao da oni imaju zivaca otvoriti obicno pismo pa ga ponovo lijepit. A ako je biljka dostupna u EU, zasto ne bi bila kod nas.
Pretrazio sam Sarajevo u potrazi za tom biljkom. Obicno sto ne nadjem u Sarajevu, ne nadjem nigdje, Gledao sam po PIK-u, ni tamo nema, pa zato generalizujem :) OK, cim dobijem karticu narucim :D
alentje

#2078 Re: CARINA U BiH

Post by alentje »

Elaol wrote:
dinooh wrote:Carina to nece ni pogledati 99%. Kao da oni imaju zivaca otvoriti obicno pismo pa ga ponovo lijepit. A ako je biljka dostupna u EU, zasto ne bi bila kod nas.
Pretrazio sam Sarajevo u potrazi za tom biljkom. Obicno sto ne nadjem u Sarajevu, ne nadjem nigdje, Gledao sam po PIK-u, ni tamo nema, pa zato generalizujem :) OK, cim dobijem karticu narucim :D
:lol: Ja sam imao istu biljku, sleti muha a ono se zaklopi i gotova je :lol:
alentje

#2079 Re: CARINA U BiH

Post by alentje »

Mislim da bih trebali napraviti jedan sticky "Sve u vezi sa carinjenjem poste". Ko se slaze?
alentje

#2080 Re: CARINA U BiH

Post by alentje »

vješalica wrote:Pri kupovinu sata iz EU,koji košta 217KM(sa poštarinom) treba na to dodati 17% PDV-a i 11% carine?
Da li se još nešto dodaje?
Znači posebno se izračuna 11% carine za 217 i 17% PDV-a za 217 i sabere to dvoje i doda na osnovu?
Stavka 9101 11 00 00 u carinskoj tarifi kaze da se za tvoj sat ne naplacuje carina, ako je naravno porijeklom iz EU.
Ručni, džepni i drugi osobni satovi, uključujući i štoperice, sa kućištem od plemenitog metala ili od metala platiranog plemenitim metalom: ručni satovi, na električni pogon, sa štopericom ili bez nje samo sa mehaničkim pokaznikom
I jos toga vise se ne carini ako je iz EU.

http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... /CTBiH.pdf Kad udjes CTRL+F i kucas 9101 11 00 00 i gledas sta tvom satu najvise odgovara. Zatim u drugoj koloni (horizontalno) poslije kd pise stopa carine za proizvode porijeklom iz EU. Nije tesko? Ili jest.

-alentje
aura lajt

#2081 Re: CARINA U BiH

Post by aura lajt »

stigle mi dvije posiljke, obje u vrijednosti cca. 150 KM ponaosob, bez carinjenja. ako citaju cike iz carine, hvala :D
seoBIH

#2082 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Nije to za hvaljenja :) Neko ce tvoju carinu platiti...neko smo mi koje carina odere :bih:
JasminkaDeleut

#2083 Re: CARINA U BiH

Post by JasminkaDeleut »

Pozdrav,
državljanka sam Slovenije, EU. Zanima me da li se porezi "igralna konzola playstation 4", koja vrijedi 399,99 eur. Namjenjena je za moju ličnu upotrebu u BiH.Koliko sam pročitala na Upravi za indirektno oporezivanje BiH lični se prtljag ne treba cariniti. Ja bi tu konzulu prenijela iz Slovenije za Bosnu i Hercegovinu. Pošto je Hrvatska ušla u EU ne trebam prijaviti carini. Zanima me postupak iz Hrvatske ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Naravno i koje su tarife na tu vrijednost ako bi bilo to potrebno cariniti, da uspiješno preračunam i kalkulaciju.

Najlijepša hvala u naprijed za odgovor.
alentje

#2084 Re: CARINA U BiH

Post by alentje »

JasminkaDeleut wrote:Pozdrav,
državljanka sam Slovenije, EU. Zanima me da li se porezi "igralna konzola playstation 4", koja vrijedi 399,99 eur. Namjenjena je za moju ličnu upotrebu u BiH.Koliko sam pročitala na Upravi za indirektno oporezivanje BiH lični se prtljag ne treba cariniti. Ja bi tu konzulu prenijela iz Slovenije za Bosnu i Hercegovinu. Pošto je Hrvatska ušla u EU ne trebam prijaviti carini. Zanima me postupak iz Hrvatske ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Naravno i koje su tarife na tu vrijednost ako bi bilo to potrebno cariniti, da uspiješno preračunam i kalkulaciju.

Ako je konzola otpakovana nebi trebali imati problema jer je to vasa licna stvar. Nisam mogao naci nista u carinskoj tarifi, ali sam 99% siguran da se na konzole ne naplacuje carina vec samo PDV (Naravno AKO budu carinili).
Od plaćanja uvoznih dažbina oslobođena je roba koja je sadržana u "ličnom prtljagu" putnika koji dolazi iz inostranstva, a koja ne podliježe bilo kakvim ograničenjima ili zabranama, pod uslovom da takvi uvozi nisu komercijalnog karaktera. Pod pojmom "lični prtljag" podrazumijeva se sva roba nekomercijalnog karaktera za ličnu upotrebu putnika ili njegovog domaćinstva uključujući i predmete koji služe putniku za vrijeme putovanja, pod uslovom da se može pružiti dokaz da je prilikom polaska putnika zaveden kao prateći prtljag kod kompanije koja ga je prevezla u BiH iz zemlje polaska.
Ovo "Kod kompanije" mi bas nije jasno, sta ako neko putuje vlastitim vozilom?

Vas PlayStation sigurno nije "komercijalnog karaktera", ne nosite sa sobom 10 zapakovanih komada...

Nadam se da sam vam pomogao mojim odgovorom...

-alentje :bih:
dinooh

#2085 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

ne bi trebalo biti ni carine ni PDV ako nemas ovdje prijavljenu adresu stanovanja ja mislim. Nema mi logike da placa PDV kod nas ako je vec placen u Sloveniji.

PS. Nedavno sam gledao na TV emisiju kako u Njemackoj obracunase PDV liku koji je uz sebe imao Laptop koji je kupio u Juznoafrickoj republici. Naime, imao je adresu stanovanja i u Juznoafrickoj republici ali i u Njemackoj pa je morao platit PDV u obje zemlje. Da nije imao adresu stanovanja u Njemackoj ne bi morao platit PDV.
Eniac

#2086 Re: CARINA U BiH

Post by Eniac »

JasminkaDeleut wrote:Pozdrav,

I udjete Vi bez problema sa konzolom u BiH.

A sada imate situaciju da se sa konzolom vracate u Sloveniju. Na granici BiH i EU (Hrvatska) Vas zaustave i nadju konzolu. Vi im kazete da je konzola Vasa licna, a oni Vam onda traze potvrdu da ste tu konzolu prijavili kao licnu stvar pri prelazu iz EU u BiH. Vi tu potvrdu nemate jer niste prijavili na izlazu iz EU da iznosite konzolu koju cete vratiti pri povratku. Oni vam kazu da ste je kupili u BiH i unosite u EU. VI ne mozete dokazati da to nije tacno i onda platite carinu za Vasu konzolu kada se budete vracali u Sloveniju.

To se skoro nikada nikome ne desava, ali ako neki nervozni hrvatski carinik pozeli da se taj dan igra striktnog postovanja propisa jer mu je dosadno ili zeli da se na nekome istrese, onda...

Propisna procedura bi bila da na prelasku iz EU u BiH prijavite da tu konzolu kao licnu stvar iznosite iz EU i unosite u BiH, a pri povratku da konzolu prijavite da je vracate. U tom slucaju nema placanja carine.

Ne znam da li treba prijaviti samo EU (Hrvatskim) carinicima kada iznosite/unosite ili morate i pri iznosenju i pri povratku prijaviti i EU carinicima i BiH carinicima.

Ali bi najbolje bilo da umjesto na forumu odgovore potrazite kod carine u EU (Hrvatskoj) i u BiH.

Ja do sada nisam nikada nikome prijavljivao prenosenje laptopa, fotoaparata i slicno i nikada nisam imao problema. Sve do jednom :)
dinooh

#2087 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

Najbolje bi bilo da racun ponese sa sobom, da ga ima ako bu slucajno bilo carine
Baby Jane

#2088 Re: CARINA U BiH

Post by Baby Jane »

Meni neku vece genijalac na aerodromu (carina) rece da je licni prtljag samo ono sto nosi na sebi kad udjes u zemlju, sve sto ide u kofer da nije licni prtljag...

:D
Melo15

#2089 Re: CARINA U BiH

Post by Melo15 »

Je li ima neki problem na carini mozda?? Rade li danas??
Evo 2 dana mi stoji na carini paket, sorc,steznik za koljeno i narukvica gumena...zar toliko treba da se evidentira :S
Da ne bude sad odgovora "pa nije tvoj paket jedini", i nije, al zar kad napisu na posta.ba da vrse evidenciju, zar ne vrse onda evidenciju na tom paketu, ili je to samo da je doslo do njih, pa ce nekad ove godine se izvrsiti evidencija? :evil:
Eniac

#2090 Re: CARINA U BiH

Post by Eniac »

Baby Jane wrote:Meni neku vece genijalac na aerodromu (carina) rece da je licni prtljag samo ono sto nosi na sebi kad udjes u zemlju, sve sto ide u kofer da nije licni prtljag...

:D
A to znaci po njemu da i kofer nije licna stvar i da treba svaki put cariniti taj kofer kada se prelazi granica :)

Mozda bi bilo najboljeiskopirati/ isprintati i sa sobom nositi spisak stvari koje zakon propisuje pod licni prtljag, pa drugi put reci tom cariniku da zovne sefa, i onda sefu pokazati isprintani spisak i zamoliti ga da cariniku da otkaz jer ne zna svoj posao.
Baby Jane

#2091 Re: CARINA U BiH

Post by Baby Jane »

Al, ta scena...kaze on meni, stani da ti objasnim razliku izmedju licnog prtljaga i ostale robe :D ja se pocela smijati...i kaze, ja sad mogu da ti otvorim torbu i da pocnem racunati koliko sta kosta, znas li ti da do 30% carine mogu uzeti na vrijednost robe? Rekoh, pricate kao da sam dosla iz sverca, a ne sa odmora :D I rekoh, ne vidim kako cete procijeniti tu vrijednost na koju cete zaracunati tih 30%...ali evo, ako zelite, rovite, it's ok...Na sta on odgovara: ma neka, vidim da ste neupuceni, pa cu pustiti ovaj put

:lol: :lol:

Hajd' rekoh, fala :mrgreen:
burekodsira

#2092 Re: CARINA U BiH

Post by burekodsira »

taj ili ti je htio do gaća (iz kofera :D ), ili samo vježba nabacivanje :-)
BATA90

#2093 Re: CARINA U BiH

Post by BATA90 »

Da li se moze uvesti kamion Mercedes 814 97 god. euro 2 iz hrvatske u bosnu
Indigont

#2094 Re: CARINA U BiH

Post by Indigont »

Narucujem suplemente (vitamine vecinom) iz Amerike i najcesce nema carine ili bude 3,5KM ali cim narucim preko DHL carina mi dodje 44,50KM. U cemu je fora s tim DHL-om nikad necu skontati. Sve sto sam narucio preko njih (od patika do fotoaparata do lijekova) je dolazilo sa 5 puta vecom carinom. Zar ne bi sve trebalo dolaziti s istom carinom neovisno od postanske sluzbe?
Urbana

#2095 Re: CARINA U BiH

Post by Urbana »

Fora je u tome sto ti dhl zaracuna spediterske troskove a to ne ulazi u onu cijenu dostave koju obicno skuplje platis.
Od tih 44,50 veci dio je njihova usluga a ostalo carina i pdv.
Valjda si dobio papire na kojima tacno pise sta je sve uracunato u taj iznos.
alentje

#2096 Re: CARINA U BiH

Post by alentje »

BATA90 wrote:Da li se moze uvesti kamion Mercedes 814 97 god. euro 2 iz hrvatske u bosnu
Euro 3 minimum brate
Indigont

#2097 Re: CARINA U BiH

Post by Indigont »

Urbana wrote:Fora je u tome sto ti dhl zaracuna spediterske troskove a to ne ulazi u onu cijenu dostave koju obicno skuplje platis.
Od tih 44,50 veci dio je njihova usluga a ostalo carina i pdv.
Valjda si dobio papire na kojima tacno pise sta je sve uracunato u taj iznos.
Nisam jos dobio, sutra idem podici. Samo pise na onom papiricu koliko moram ponijeti love.

Stvar je u tome sto sam i prije narucivao po nekoliko bocica raznih vitamina i biljnih lijekova u vrijednosti i do 80 dolara i vecinom je bilo 3,50KM ili max 11,50KM (ne znam zasto ali bas te identicne cifre su se ponavljale desetine puta). Svaki mjesec narucim sa Amazona tonu tih lijekova i uvijek je tako. Zadnji mjesec otkrio iherb.com i narucio tom opcijom DHL koja je samo 4 dolara (inace su oni skuplji od obicne poste). Isto je bilo oko 70tak dolara i dodje mi ovo.

Desavalo mi se da za iste, identicne patike jednom ne dobijem nikako carinu, a drugi put bude 30 maraka. Stvarno nasa carina je nesto najludje u drzavi. Nema tog boga da ti predvidis sta te ceka na tom papiru. Ko lutrija.

A kad god pitas ove gdje podizes paket, ljude ne interesuje nista. Evo ti papir, ako ces platiti plati, ako neces nabijem te.

Nadalje, kakvog smisla ima carinjenje POŠTARINE i carinjenje PDV-a? Carina bi trebala biti porez na uvoz ROBE, a ne NEVIDLJIVIH STVARI.

sry malo sam popizdio
Urbana

#2098 Re: CARINA U BiH

Post by Urbana »

A nisam znala da je iherb. Narucujem i ja od njih ali ovaj dhl od 4 $ preko dhl global mail dolazi na nasu postu. Znaci obicna posta je u pitanju a ne dhl express. Ja sam mislila da imas slucaj sa dhl express tako da zaboravi ovo gore sto sam napisala.

Svi, paketi koje sam dobijala sa iherb su prosli carinski pregled koji je naplacen 3,5 KM. Nema sanse da prodje nijedan neotvoren. Upravo sam danas podigla jedan. Ne znam zasto ali iherbove pakete ne propustaju na carini bez pregleda, nema sanse da im se omakne.

Ako ti je iznos posiljke preko 50 KM imaju osnova da te carine, obicno 5-10%, udare taksu 10 KM i onda na taj iznos zaracunaju 17% pdv-a pa ti izracunaj koliko to dodje u tvom slucaju.
Sutra ces dobiti listing svih troskova pa ces vidjeti.

To sto ti neki paket preko 50 KM prodje bez carine mozes zahvaliti sreci. Nemoguce je pregledati sve sto dodje na carinu pa obicno koverte i manji paketi bolje prodju.

Ovo za carinjenje ti je pravilo. Uvijek se carini na cijenu+postarina jer je to stvarna vrijednost proizvoda kada ulazi u BiH.
seoBIH

#2099 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Ne znam sta ti je cudno? Ako si narucio nesto preko 50KM i trebas platiti carinu i ostale dazbine. To sto nisi platio proslih XX puta, neko je za tebe platio :)
Indigont

#2100 Re: CARINA U BiH

Post by Indigont »

Cudna mi je nedosljednost. Mislim da sam bar 15 puta narucio lijekove i suplemente bez carine. Toliko da sam se uvjerio da se to mozda i ne carini kod nas.
Post Reply