Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
otorinolaringorolog
#2076 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa sve je uredu s klimom samo sto ne pokazuje isto,podigni malo i ok.
Mozda je previsoko postavljena pa gore registruje visu temperaturu ili nesto tako
Mozda je previsoko postavljena pa gore registruje visu temperaturu ili nesto tako
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#2077 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Na 31c ispuh kod mene je 51c, pri vanjskoj do -5, na 22c je negdje oko 40c.dado123 wrote:I ja mislim da nesto nije uredu jer kad sam u 22 sata gledao temperaturu prostorije bila je 24.1 stepen ( jer sam temperaturu drzao na 28 jedno vrijeme) u 22 sam smanjio na 26 i jutros kad sam ustao pokazivalo je 21,8. Trenutna temperatura je 22,5 u dnevnom boravku i sva vrata u stanu su otvorena.Na daljinskom je podeseno 26 stepeni.
Da li je velika potrosnja od 13 kwh za 9 sati rada.
Mislim da 19m2 treba da bude sauna sa njom.
Zna li neko gdje se može kuputu mali grijac do 30w da riješimo zamrzavanje odvoda iz avanjske jedinice?
-
Nexura
#2078 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
piplica wrote:Na 31c ispuh kod mene je 51c, pri vanjskoj do -5, na 22c je negdje oko 40c.dado123 wrote:I ja mislim da nesto nije uredu jer kad sam u 22 sata gledao temperaturu prostorije bila je 24.1 stepen ( jer sam temperaturu drzao na 28 jedno vrijeme) u 22 sam smanjio na 26 i jutros kad sam ustao pokazivalo je 21,8. Trenutna temperatura je 22,5 u dnevnom boravku i sva vrata u stanu su otvorena.Na daljinskom je podeseno 26 stepeni.
Zna li neko gdje se može kuputu mali grijac do 30w da riješimo zamrzavanje odvoda iz avanjske jedinice?
Ako je klima uređaj deklariran do -15 (a većina jeste) nikakakvi grijači tacne ti ne trebaju.
Uređaj je napravljen tako da voda ne može mrznuti i zatvoriti otvor tacne.
-
dado123
#2079 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne grije ona samo tih 19 m2, kao ni ova u sobi 16m2, jer vrata od dnevnog boravka i spavace sobe su otvorena i tako se zgrijava hodnik, kuhinja, kupatilo i djecija soba sto je ukupno oko 67m2.piplica wrote:Na 31c ispuh kod mene je 51c, pri vanjskoj do -5, na 22c je negdje oko 40c.dado123 wrote:I ja mislim da nesto nije uredu jer kad sam u 22 sata gledao temperaturu prostorije bila je 24.1 stepen ( jer sam temperaturu drzao na 28 jedno vrijeme) u 22 sam smanjio na 26 i jutros kad sam ustao pokazivalo je 21,8. Trenutna temperatura je 22,5 u dnevnom boravku i sva vrata u stanu su otvorena.Na daljinskom je podeseno 26 stepeni.
Cak su mi preporucivali kad su gledali stan da stavim jedan konvektor u djeciju sobu, ali ja sam mislio da ce ove dvije klime moci pokriti citav stan.
Ali eto vidjet cemo sta ce reci sreviseri kad dodju.
-
otorinolaringorolog
#2080 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
te klime moraju pokrit tvojih 67m2,ne sikiraj se toliko,meni jeftinije klime od tvojih pokriju osjetno vise kvadrata.
Recimo preko dana dok si u dnevnoj stavi nek ona iz spavace duva jace,bolje ce grijat a ne smeta ti,a kad spavas u spavacoj onda kontra onu drugu postavis da duva jace
Recimo preko dana dok si u dnevnoj stavi nek ona iz spavace duva jace,bolje ce grijat a ne smeta ti,a kad spavas u spavacoj onda kontra onu drugu postavis da duva jace
-
ketronsd1
#2081 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Prijatelju kakvo je to grijanjemadesa wrote:madesa wrote:razmisljam da uvedem atlantic grijanje pa ako moze ko da napise iskustva,cijene itd i da li je bolje uvesti norveske radijatore iako su skuplji ?
-
dado123
#2082 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kupio bih ja wattmetar ali je problem sto nemogu pojedinacno izmjeriti koliko koja trosi.
Kod mene je unutrasnja jedinica SF spojena na uticnicu, a zatim sa nje na vanjsku jedinicu,
pa sa vanjske SF na vanjsku od FH.
Znaci obje su na jednoj uticnici, na osiguracu od 20 A
Serviseri su htjeli posebno spojiti jednu posebno drugu, ali posto nisam imao blizu drugu uticnicu rekli su da moze i ovako.
Sada sam stavio onu zicu za mjerenje vanjske temperature od termometra, na izlaz iz klime i na 26 stepeni je zrak bio 43 stepena,
a kad sam pojacao na 31 stepen onda je pokazivalo jedno vrijeme 53 stepena i spalo na 49-50 i tako stoji.
Kod mene je unutrasnja jedinica SF spojena na uticnicu, a zatim sa nje na vanjsku jedinicu,
Serviseri su htjeli posebno spojiti jednu posebno drugu, ali posto nisam imao blizu drugu uticnicu rekli su da moze i ovako.
Sada sam stavio onu zicu za mjerenje vanjske temperature od termometra, na izlaz iz klime i na 26 stepeni je zrak bio 43 stepena,
a kad sam pojacao na 31 stepen onda je pokazivalo jedno vrijeme 53 stepena i spalo na 49-50 i tako stoji.
- Hajlac
#2083 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Guho bilo - onom spojili direktno na razvodnu kutiju a ovamo paralelno dvije klime na isti kabldado123 wrote:Kupio bih ja wattmetar ali je problem sto nemogu pojedinacno izmjeriti koliko koja trosi.
Još jedan kablo uporedo s tim postojećim ne bi predstavljao nikakav problem - samo kod utičnice staviti razvodnik za dva utikača.
Opet se mogu testirati odvojeno - jedna se isključi dok se druga testira tj. prati potrošnja.
Last edited by Hajlac on 29/11/2013 17:03, edited 1 time in total.
- piplica
#2084 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma kolega klima ti radi kao avion i to mlaznidado123 wrote:Kupio bih ja wattmetar ali je problem sto nemogu pojedinacno izmjeriti koliko koja trosi.
Mislim da nemaš potrebe za brigama.
- Hajlac
#2085 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ni izbliza - jedna klima mu održava zadanu temperaturu(i to dosta slabiji model) a druga za četiri stepena manju temperaturu postiže (i to dosta jači model).piplica wrote:Ma kolega klima ti radi kao avion i to mlaznidado123 wrote:Kupio bih ja wattmetar ali je problem sto nemogu pojedinacno izmjeriti koliko koja trosi.
I ja znam usred zimotinje zadati jedan stepen više od željene temp. ali 4 stepena znače problem!
Last edited by Hajlac on 29/11/2013 17:06, edited 1 time in total.
- piplica
#2086 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da, to stoji, ali ja želim da riješim smrzavanje u plastičnom koljenu sa tacne i dalje u crijevu.Nexura wrote:piplica wrote:Na 31c ispuh kod mene je 51c, pri vanjskoj do -5, na 22c je negdje oko 40c.dado123 wrote:I ja mislim da nesto nije uredu jer kad sam u 22 sata gledao temperaturu prostorije bila je 24.1 stepen ( jer sam temperaturu drzao na 28 jedno vrijeme) u 22 sam smanjio na 26 i jutros kad sam ustao pokazivalo je 21,8. Trenutna temperatura je 22,5 u dnevnom boravku i sva vrata u stanu su otvorena.Na daljinskom je podeseno 26 stepeni.
Ako je klima uređaj deklariran do -15 (a većina jeste) nikakakvi grijači tacne ti ne trebaju.
Uređaj je napravljen tako da voda ne može mrznuti i zatvoriti otvor tacne.
- piplica
#2087 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sudeći po temp. na izlazu unutrašnje jedinice to je max. što se tiče temperature zraka.Hajlac wrote:Ni izbliza - jedna klima mu održava zadanu temperaturu(i to dosta slabiji model) a druga za četiri stepena manju temperaturu postiže (i to dosta jači model).piplica wrote:Ma kolega klima ti radi kao avion i to mlaznidado123 wrote:Kupio bih ja wattmetar ali je problem sto nemogu pojedinacno izmjeriti koliko koja trosi.
I ja znam usred zimotinje zadati jedan stepen više od željene temp. ali 4 stepena znače problem!
Trebamo možda razmotriti ostale elemente, gubitci, da nešto ne šteka daljinski...reset?
-
dado123
#2088 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma gubici su minimalni, jer je stolarija stvarno dobra.piplica wrote:
Sudeći po temp. na izlazu unutrašnje jedinice to je max. što se tiče temperature zraka.
Trebamo možda razmotriti ostale elemente, gubitci, da nešto ne šteka daljinski...reset?
Ona konstatno radi, znaci nije ugasena zadnjih mjesec dana i evo trenutno pokazuje 22,5 stepeni a podesena na 26, dok ova u sobi pokazuje skoro 25 stepeni a otvorene i jedna i druga prostorija.
-
otorinolaringorolog
#2089 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-mozete li shvatit da moja nocria kad se zada 23 drzi temp 25,a prije par dana sava rece da njegova na 23 drzi temp 22,isti uredjaj na dva prostora pokazuje drugacije.
-zar je toliki problem sto klima pokazuje drugacije,podigni i vidi drzil onda kolko zelis
-zar je toliki problem sto klima pokazuje drugacije,podigni i vidi drzil onda kolko zelis
- piplica
#2090 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
zamijeni termostate, donesi ta iz spavace u dnevu i obrnuto.dado123 wrote:Ma gubici su minimalni, jer je stolarija stvarno dobra.piplica wrote:
Sudeći po temp. na izlazu unutrašnje jedinice to je max. što se tiče temperature zraka.
Ona konstatno radi, znaci nije ugasena zadnjih mjesec dana i evo trenutno pokazuje 22,5 stepeni a podesena na 26, dok ova u sobi pokazuje skoro 25 stepeni a otvorene i jedna i druga prostorija.
Jedino su živini tačni, ovi elektronski što se mogu kupiti za par KM, mogu da variraju i do 3-4c.
-
survie
#2091 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mozda bi bilo najbolje da zovnes da se izmjere gubici, kako toplote u prostoru tako i mozebitne same klime. Znam da firma kod koje sam ja uzeo to radi, tesko je ovako na slijepo ista tacno reci. Jedno znam, kada das 4500KM za grijanje a, to grijenje nemoze da ugrije onda je problem.dado123 wrote:Ma gubici su minimalni, jer je stolarija stvarno dobra.
-
otorinolaringorolog
#2092 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ima jedna razlika,kod njeg nije u pitanju da ne moze ugrijat.survie wrote:Mozda bi bilo najbolje da zovnes da se izmjere gubici, kako toplote u prostoru tako i mozebitne same klime. Znam da firma kod koje sam ja uzeo to radi, tesko je ovako na slijepo ista tacno reci. Jedno znam, kada das 4500KM za grijanje a, to grijenje nemoze da ugrije onda je problem.dado123 wrote:Ma gubici su minimalni, jer je stolarija stvarno dobra.
Kod njeg je u pitanju da jedna ne grije dovoljno kad postavis 26, ali zato kad postavi na 28 ubi
- starii
#2093 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
zovni serviser pa nek ti oni to srede,platio si i preskupo da bi sad razmisljao...a mozda ti jednostavno klima ne moze osvojiti taj sav prostor na minusima...
znal iko gdje ima kakav jeftin wattmetar za kupiti?
evo pogledaj te najavu za zimu http://www.haber.ba/vijesti/bih/65429-o ... do-25.html
evo pogledaj te najavu za zimu http://www.haber.ba/vijesti/bih/65429-o ... do-25.html
-
dado123
#2094 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma nije sigurno do termometra, jer kad udjem u sobu osjetim da je toplije jest da je manja za 3m2 i ima vise stvari ali ipak je ova u dnevnom duplo jaca.piplica wrote:zamijeni termostate, donesi ta iz spavace u dnevu i obrnuto.dado123 wrote:Ma gubici su minimalni, jer je stolarija stvarno dobra.piplica wrote:
Jedino su živini tačni, ovi elektronski što se mogu kupiti za par KM, mogu da variraju i do 3-4c.
Veceras cu zatvoriti dnevni znaci grijat ce samo 19 m2, podesit cu na 26 pa cu vidjeti ujutru koliko ce stepeni pokazivati.
-
dado123
#2095 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma ja bi razumio da ona nemoze ugrijati ostale prostorije, nego ona nemoze u prostoriji u kojoj se nalazi da postigne zadanu temperaturu.starii wrote:zovni serviser pa nek ti oni to srede,platio si i preskupo da bi sad razmisljao...a mozda ti jednostavno klima ne moze osvojiti taj sav prostor na minusima...
-
otorinolaringorolog
#2096 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
kako ne moze,danas si rekao da moze kad podignes na 28dado123 wrote:Ma ja bi razumio da ona nemoze ugrijati ostale prostorije, nego ona nemoze u prostoriji u kojoj se nalazi da postigne zadanu temperaturu.starii wrote:zovni serviser pa nek ti oni to srede,platio si i preskupo da bi sad razmisljao...a mozda ti jednostavno klima ne moze osvojiti taj sav prostor na minusima...
-
dado123
#2097 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne kada je 26 onda dodje do 22, a kad pojacam na 28 onda uspije zagrijati malo vise od 24, znaci uvijek 3-4 stepena je razlika u temperaturi.otorinolaringorolog wrote:kako ne moze,danas si rekao da moze kad podignes na 28dado123 wrote:Ma ja bi razumio da ona nemoze ugrijati ostale prostorije, nego ona nemoze u prostoriji u kojoj se nalazi da postigne zadanu temperaturu.starii wrote:zovni serviser pa nek ti oni to srede,platio si i preskupo da bi sad razmisljao...a mozda ti jednostavno klima ne moze osvojiti taj sav prostor na minusima...
Imam dva termostata jedan digitalni, a drugi ziva i isto pokazuju.
-
otorinolaringorolog
#2098 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne kada je 26 onda dodje do 22, a kad pojacam na 28 onda uspije zagrijati malo vise od 24, znaci uvijek 3-4 stepena je razlika u temperaturi.
Imam dva termostata jedan digitalni, a drugi ziva i isto pokazuju.[/quote]
-ima ljudi koji se interesuju da ti pomognu
-da bi ti pomogli treba precizno objasnit situaciju
-u tvom slucaju se vidi da klima moze ugrijat ali pogresnu temperaturu moras zadat (28) da bi ugrijalo na 24
-ja mislim da je pogresno govorit da klima ne moze ugrijat,jer moze uz zadavanje 28
-nego je pitanje samo zasto klima tako pogresno pokazuje
Imam dva termostata jedan digitalni, a drugi ziva i isto pokazuju.[/quote]
-ima ljudi koji se interesuju da ti pomognu
-u tvom slucaju se vidi da klima moze ugrijat ali pogresnu temperaturu moras zadat (28) da bi ugrijalo na 24
-ja mislim da je pogresno govorit da klima ne moze ugrijat,jer moze uz zadavanje 28
-nego je pitanje samo zasto klima tako pogresno pokazuje
-
dado123
#2099 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-ima ljudi koji se interesuju da ti pomognuotorinolaringorolog wrote:Ne kada je 26 onda dodje do 22, a kad pojacam na 28 onda uspije zagrijati malo vise od 24, znaci uvijek 3-4 stepena je razlika u temperaturi.
Imam dva termostata jedan digitalni, a drugi ziva i isto pokazuju.
-nego je pitanje samo zasto klima tako pogresno pokazuje[/quote]
Ja i ne kazem da nemoze ugriajati prostoriju, nego sam mislio ako podesim na 26 da ce se prostorija ugrijati priblizno toj temperaturi.
Evo sad vidim da je otisla u defrost, a to je uradila i prije sat vremena.
Vidjet cemo sta ce reci serviseri kad dodju.
- Hajlac
#2100 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ali pod uslovom da je ventilator na maksimalno pojačan. @dado123 kako je bio postavljen ventilator kad si dobio te temperature?piplica wrote:Sudeći po temp. na izlazu unutrašnje jedinice to je max. što se tiče temperature zraka.piplica wrote:Ma kolega klima ti radi kao avion i to mlaznidado123 wrote:Kupio bih ja wattmetar ali je problem sto nemogu pojedinacno izmjeriti koliko koja trosi.