Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
walk_M-A-N

#2076 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by walk_M-A-N »

NediM17 wrote: Probaj ubaciti u petu pa gurnuti, ako nece, trazi novi motor.
Zar se auto na guranje ne pali u drugoj, a ne petoj?

I drugo pitanje: imam obično auto a vozim ga i po lošem putu, makadamu, sa krupnijim kamenjem i rupama. Šta se može sve tako oštetiti?
NediM17

#2077 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

walk_M-A-N wrote:
NediM17 wrote: Probaj ubaciti u petu pa gurnuti, ako nece, trazi novi motor.
Zar se auto na guranje ne pali u drugoj, a ne petoj?

I drugo pitanje: imam obično auto a vozim ga i po lošem putu, makadamu, sa krupnijim kamenjem i rupama. Šta se može sve tako oštetiti?
:-)

Odakle izrovi ovaj post majke ti? Nije rijec o paljenju na guranje nego o provjeri da li se motor vrti ili je nesto zaribalo
Warashii

#2078 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Warashii »

Svi znamo kakvi su belaji sa trazenjem gremlina u ovjesu jos kad je u pitanju Renault Megane II onda radosti nikad kraja.
Elem da pitam, mozebit da bi neko ovako mogao nadoci.
Vec neko duze vrijeme imam belaje sa zvukovima iz zadnjeg dijela auta, slicni zvukovi kao kada odu aksijalni lezajevi pa kad otpusti opruga.
Isao kod tri majstora i sve ok po njihovom.
Najveci belaj pored ovih zvukova mi je kada zadnjim dijelom u brzini 40kmh+ predjem preko neke uzduzne izbocine ili pukotine, koja ide cijelom sirinom trake, na putu. Desi se da osjetim auto kako malo ode u jednu stranu pa se vrati, nekako mi na sekund "pobjegne guzica" .
Jucer pri voznji desni zadnji tocak podje da se ponasa kao da je pukla guma, da pusta zvukove slicnim praznoj gumi i da na toj strani poskakuje.
Stanem, pogledam gumu sve ok, provjerim sarafe svi pritegnuti, nastavim voziti sve ok.
Kolika je mogucnost da mi ovo rade amortizeri ( i za njih kazu da su ok ) ?
Unaprijed hvala ;) .
direstraits0078

#2079 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

Zamijeni amortizere. Ili su pri kraju sami amorti, ili se guma koja se nalazi na dijelu kroz koji prolazi vijak koji drzi amort potrosila. S obzirom da se ta guma ne prodaje zasebno, skupljaj lovu za zamjenu amorta.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#2080 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Romeo 80 »

Warashii wrote:Svi znamo kakvi su belaji sa trazenjem gremlina u ovjesu jos kad je u pitanju Renault Megane II onda radosti nikad kraja.
Elem da pitam, mozebit da bi neko ovako mogao nadoci.
Vec neko duze vrijeme imam belaje sa zvukovima iz zadnjeg dijela auta, slicni zvukovi kao kada odu aksijalni lezajevi pa kad otpusti opruga.
Isao kod tri majstora i sve ok po njihovom.
Najveci belaj pored ovih zvukova mi je kada zadnjim dijelom u brzini 40kmh+ predjem preko neke uzduzne izbocine ili pukotine, koja ide cijelom sirinom trake, na putu. Desi se da osjetim auto kako malo ode u jednu stranu pa se vrati, nekako mi na sekund "pobjegne guzica" .
Jucer pri voznji desni zadnji tocak podje da se ponasa kao da je pukla guma, da pusta zvukove slicnim praznoj gumi i da na toj strani poskakuje.
Stanem, pogledam gumu sve ok, provjerim sarafe svi pritegnuti, nastavim voziti sve ok.
Kolika je mogucnost da mi ovo rade amortizeri ( i za njih kazu da su ok ) ?
Unaprijed hvala ;) .
Vjerovatno amortizeri, ali na Meganu II često pucaju opruge, pa provjeri da ti nije pukla (jedna ili obje)! :-) Burazer mi vozi Megane i već drugu oprugu mijenja. Pucaju kao da su od stakla pravljene...
spreca

#2081 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by spreca »

Lancia Phedra ....rikno joj mjenjac......ja sam davno reko da je dobar automat samo Kalasnjikov :lol: i nikako u autu :lol: ....znaci automat je otisao u helac i od popravka nema nikakvog hajra izgleda.....pitanje dali se moze ugraditi manualac mjenjac i gdje bi se mogao naci bar polovan mjnenac
Bakir1

#2082 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

ja bih krenuo ovako, za pocetak koji je motor, pa koja je oznaka mjenjaca.
ekvivalent trazenim informacijama daje ti dalje mogucnost pronalaska slicnog mjenjaca ako ne i istog, jer za aut mjenjace postoji svega saka dobavljaca i vrlo lako moguce da ti pase od nekog drugog auta isti...
manuelni mjenjac moguce je staviti ali na takvom modernom autu to je malo veci posao.
spreca

#2083 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by spreca »

Bakir1 wrote:ja bih krenuo ovako, za pocetak koji je motor, pa koja je oznaka mjenjaca.
ekvivalent trazenim informacijama daje ti dalje mogucnost pronalaska slicnog mjenjaca ako ne i istog, jer za aut mjenjace postoji svega saka dobavljaca i vrlo lako moguce da ti pase od nekog drugog auta isti...
manuelni mjenjac moguce je staviti ali na takvom modernom autu to je malo veci posao.
Ok hvala......nije moje auto ,ali cu potraziti sve potrbne podatke pa cu staviti ovdje....Hvala
johntra

#2084 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by johntra »

PSA varijanta, gledaj od tih modela sa svojim motorom...je li 2.0 ili 2.2 HDI? Mislio sam da je Aisin varijanta, ali nije, to je u kasnijim modelima...
O'zone
Globalni moderator

#2085 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by O'zone »

Gdje uzeti kvalitetan auspuh koji neće prosvirat nakon godinu-dvije?

Neko mi je spominjao onu radnju kad se krene spuštati od Koševa prema Barama odmah ondje sa lijeve strane.

Vozilo je ako ako još ko nije upratio Felicia a njihovi auspusi su pravljeni od malo debljeg kartona :roll: Pošto se vozi na plin količina vode (vodene pare) je veća pa to uništava i cijevi i oba lonca pravo brzo.
Optimist

#2086 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Dodex prema Kiseljaku. Mislim da imaju garanciju dvije god. Cijenom jako prihvatljivi.
O'zone
Globalni moderator

#2087 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by O'zone »

Optimist wrote:Dodex prema Kiseljaku. Mislim da imaju garanciju dvije god. Cijenom jako prihvatljivi.
Ma imaju i ovdje u Pofalićima onaj svoj servis i te auspuhe što prodaju. Dosta ih je prepakovanih.
tempuser

#2088 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

Prema Kiseljaku je Barbic, koliko se sjecam oni ugradjuju Novak SLO lonce, garancija 18 mj, ali misli da je to ona varijanta 18 mjeseci se sija ko nov, 18 mjeseci i 20 dana rupa! Na Pofalicima je Dodex, oni prave u ugradjuju svoje lonce, ja ga na autu imam i dosta dugo traje, mada to nisu fabricke mjere, montaza je ofrlje i odoka.
putnik2107

#2089 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by putnik2107 »

Je li neko imao problema sa Car Immobiliser kod Renaul Clio II?

U zadnje vrijeme kada okrenem ključ na kontakt i ona lampica koja treba da blinka samo još dva tri puta, samo nastavi blinkati brzo, nema šanse da se motor pokrene. onda izvadim ključ, ubacim, okrenem i nekad upaliim od 2., a nekad od 6-7. puta (doduše, nekad i iz prvog puta). Tražeći po internetu našao sam da je problem u tim Car Immobiliser, a do toga dolazi ako nije ključ uredu... Nemam rezervni, a sa ovim sam palio stalno, bez ikakvih problema.

Ima li neko da radi u Renault servisu da kaže je li ovo velik kvar, skup?
NediM17

#2090 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Najcesce je antenica u bravi za paljenje.
putnik2107

#2091 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by putnik2107 »

NediM17 wrote:Najcesce je antenica u bravi za paljenje.
Pa sta da radim?
NediM17

#2092 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Idi u servis i vidi sa njima (preporuka za Halilovica), ne bi to trebalo biti nesto plaho skupo.
putnik2107

#2093 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by putnik2107 »

NediM17 wrote:Idi u servis i vidi sa njima (preporuka za Halilovica), ne bi to trebalo biti nesto plaho skupo.
Iz Mostara sam, imam jedino ovlašteni servis, Guma M, oni su malo "biberli", pa vidjet ću...
XiiLLy

#2094 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by XiiLLy »

Passat b6 ili 3c, kako god

2.0 TDI 103kw, bosch system BMP mašina

na vozilu je otišao DPF, ljudi su ga fizički uklonili, premapirali auto da ide bez njega
sve to prije nego sam ja kupio vozilo

E sad, auto mnogo dima izbacuje (crnog dima) čak i kod paljenja izbaci klasični kišobran crni, kao Golf 2
na servisu mi kažu da sa autom ništa nije problematično, odnosno da su dizne ok i ostalo

da li je normalno da puno puši sad kad nema DPF filtera ili je u pitanju neki kvar koji je moguće otkloniti

p.s. auto normalno radi i vuče ko' blesav.
NediM17

#2095 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Nije normalno.

Taj maper ti ga je usput vjerovatno naćipovao, a mapa baca malo vise goriva nego sto treba, i dolazi do nepotpunog sagorijevanja i crnog dima.

Ako pusi samo kad tek upali i kad ga stisnes, ja se ne bih sekirao.
Pljosko

#2096 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Pljosko »

Focus 2.0 TDCi, 100 kw, 2007 godina. Prilikom zesce voznje, tj voznje u visokim obrtajima, baca me u safe mode. Ugasim, upalim sve ok, dizne su ok, bio na dijagnostici, dpf kompijuterski regenerisan, egr ventil ociscen. U normalnoj voznji sve ok.
Ned071

#2097 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Egr najprije... Aktivira se kad temp bude 80 c i vise... Nema veze sto je ciscen...
walk_M-A-N

#2098 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by walk_M-A-N »

walk_M-A-N wrote: imam obično auto a vozim ga i po lošem putu, makadamu, sa krupnijim kamenjem i rupama. Šta se može sve tako oštetiti?
Ovo je stvarno pitanje, nikakva zezancija. I, koji su simptomi, odnosno kako znam da je nešto za zamjenu?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2099 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

znaces kad ti nesto pocne lupati:)
Ned071

#2100 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

inace, bitanga ti je odlican majstor za kvar tipa "nesto mi lupa"... :D
Post Reply