ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#2076 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

negredo wrote:pozdrav da priupitam, dobio sam prekrsaj zbog odbijanja da me legitimise sl. lice, tj. nisam im stao jer ih ustvari nisam ni vidio magla bila,noc itd. Naravno ja odbijem odgovornst i zatrazim sudsko odlucivanja misleci da cu nesto dokazati na fazon da je njihov propust, da nisu bili na vidljivom mjestu i tako to. Medjutim odmah po ulasku u sudnicu nailazim na pristrastnost sudije u smislu da.mi kaze prije sudjenja pa neka je noc i magla imao si farove i sl. I naravo odreze mi kaznu istu kao i u prekrsaju znaci 100 KM i 1 bod, plus 50 KM sudskih troskova. E mene sad zanima da li mogu platiti 50 posto od kazne, kao da sam dobio prvobitni nalog?

mislim da mozes,trebalo bi ti i u rjesenju to pisati
kakavdanakneiskustvu

#2077 Re: ZOBS

Dzontra_Volta wrote:Čuj samo 100 KM za to!? Znači kad si pijan ili drogiran, samo produzis kući i poslije laganini platiš pola kazne i dobar skroz.

vjerovatno bi sudija u tom slucaju odredio vecu kaznu
Dzontra_Volta

#2078 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Dzontra_Volta wrote:Čuj samo 100 KM za to!? Znači kad si pijan ili drogiran, samo produzis kući i poslije laganini platiš pola kazne i dobar skroz.

Pa kako će sudija znati je li vozač popio, kad ga policajci nisu zaustavili i kontrolisali?
kakavdanakneiskustvu

#2079 Re: ZOBS

Dzontra_Volta wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

Pa kako će sudija znati je li vozač popio, kad ga policajci nisu zaustavili i kontrolisali?

jbg,na brzinu procitao post pa to nisam vidio,kako je dobio prek. nalog
negredo

#2080 Re: ZOBS

Post by negredo »

na rjesenju nepise ta pouka o 50% prekrsaja vec samo da se novcana kazna i troskovi postupka plate u roku od 15 dana od dana pravosnaznosti rjesenja. a nalog sam dobio jer kaze da mi je vidio tablice, a ni ja ne kontam kako, magla-noc vozio max 50, a da izbjegnem legitimaciju uopste nisam imo u cilju, niti dosjea, nit slicnih prekrsaja, auto uredno registrtrovao, sve na sudu konstatovano al dzaba, sad da pisem zalbu ne znam mogul mi doci jos veci troskovi?
kakavdanakneiskustvu

#2081 Re: ZOBS

negredo wrote:na rjesenju nepise ta pouka o 50% prekrsaja vec samo da se novcana kazna i troskovi postupka plate u roku od 15 dana od dana pravosnaznosti rjesenja. a nalog sam dobio jer kaze da mi je vidio tablice, a ni ja ne kontam kako, magla-noc vozio max 50, a da izbjegnem legitimaciju uopste nisam imo u cilju, niti dosjea, nit slicnih prekrsaja, auto uredno registrtrovao, sve na sudu konstatovano al dzaba, sad da pisem zalbu ne znam mogul mi doci jos veci troskovi?

nece ti se to isplatiti
tempuser

#2082 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Ni na obicnom nalogu ne pise da u roku od 8 dana mozes platili 50% kazne, a mozes.
_Astra_

#2083 Re: ZOBS

Post by _Astra_ »

tempuser wrote:Ni na obicnom nalogu ne pise da u roku od 8 dana mozes platili 50% kazne, a mozes.
Na nalogu o ucinjenom saob prekrsaju Pise, bar je na onom koji sam.ja dobio, pisalo.
tempuser

#2084 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Sitna slova, pise i na mom nalogu od neki dan! :-D
Jbga, ako na njegovom nalogu ili rjesenju ne pise onda nema tu opciju. Doduse to ima logike jer je svrha oprastanja 1/2 kazne smanjenje problema u naplati kazni i pojeftinjenju postupka, a kad dodjes do suda onda si drzavi organizovao najskuplju varijantu.
530i

#2085 Re: ZOBS

Post by 530i »

Meni je pisalo na nalogu sa kraja sedmog mjeseca, platio 50% kazne i vozi dalje.
kakavdanakneiskustvu

#2086 Re: ZOBS

piše na svim prek. nalozima,osim onim izdatih u distriktu brcko,kod njih koliko znam nema te mogucnosti
SIPA_

#2087 Re: ZOBS

Post by SIPA_ »

negredo wrote:pozdrav da priupitam, dobio sam prekrsaj zbog odbijanja da me legitimise sl. lice, tj. nisam im stao jer ih ustvari nisam ni vidio magla bila,noc itd. Naravno ja odbijem odgovornst i zatrazim sudsko odlucivanja misleci da cu nesto dokazati na fazon da je njihov propust, da nisu bili na vidljivom mjestu i tako to. Medjutim odmah po ulasku u sudnicu nailazim na pristrastnost sudije u smislu da.mi kaze prije sudjenja pa neka je noc i magla imao si farove i sl. I naravo odreze mi kaznu istu kao i u prekrsaju znaci 100 KM i 1 bod, plus 50 KM sudskih troskova. E mene sad zanima da li mogu platiti 50 posto od kazne, kao da sam dobio prvobitni nalog?
Kada trazis sudsko odlucivanje, nema placanja 50 % nego ona cifra koju sudija za prekrsaje izrekne! Mogao si proci sa 50 KM sad $$$
dgL_

#2088 Re: ZOBS

Post by dgL_ »

kakavdanakneiskustvu wrote:piše na svim prek. nalozima,osim onim izdatih u distriktu brcko,kod njih koliko znam nema te mogucnosti
i ovim sto temp. dobija... :)
O'zone
Globalni moderator

#2089 Re: ZOBS

Post by O'zone »

Uvode se veće kazne za bahate vozače u BiH: Za obijesnu vožnju i do 1.000 KM!

Hronika14.12.15, 13:25h

Vozačima sklonim prekoračenju brzine preporučuje se da tu naviku što prije suzbiju, jer bi uskoro na snagu trebalo da stupe pravila koja predviđaju strože kazne za ovu i druge vrste prekršaja, pišu Nezavisne novine

Savjet ministara BiH konačno je utvrdio dugoočekivani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja i slijedi upućivanje u parlamentarnu proceduru usvajanja.
Tim dokumentom pooštrena je kaznena politika sa aspekta brzine kretanja, pa će tako kazne za prekoračenje od 20 do 30 kilometara na čas iznositi od 100 do 300 KM, dok će oni koji brzinu prekorače preko 30 km/h biti kažnjeni od 400 do čak 1.000 maraka.
Iste su novčane kazne, kako nam je potvrđeno iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, i za odbijanje alko-testa, te za utvrđeni stepen alkoholisanosti na primjer iznad 1,5 grama po kilogramu, za šta je predviđeno i zadržavanje do otrežnjenja.

Pooštrene su, takođe, i sankcije za korištenje mobilnog telefona tokom vožnje, te za nevezivanje sigurnosnog pojasa, a iznose od 100, pa čak i do 300 KM.
Uz mobilne telefone, propisuje se zabrana upotrebe i audio, odnosno video uređaja na način da ometaju ili odvraćaju pažnju vozača za vrijeme vožnje.
"Propisuje se da će licu koje je u periodu od dvije godine od dana sticanja prava upravljanja motornim vozilom sakupilo četiri kaznena boda nadležni organ za izdavanje vozačke dozvolu oduzeti i poništiti", pojašnjeno nam je iz Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.
U praksi to znači da će vozač kojem je dozvola oduzeta i poništena morati ponovo proći proces osposobljavanja i položiti ispit.

"Propisuje se i zabrana vozaču koji stekne pravo upravljanja vozilom da u periodu od dvije godine od dana izdavanja dozvole vozi u periodu od ponoći do pet časova ujutru", kažu iz Ministarstva.
Osim toga, uvodi se i obaveza zdravstvenoj ustanovi da u slučajevima kada nekoga otpušta na kućno liječenje, a nije sposoban za samostalnu vožnju, o tome obavijesti policiju radi provjere važenja vozačke dozvole.
"U slučaju da se provjerom utvrdi da lice posjeduje važeću vozačku dozvolu, nadležni organ za unutrašnje poslove će je privremeno oduzeti, dok zdravstvena ustanova ne utvrdi da je lice sposobno za samostalno upravljanje vozilom", precizirano je ovim zakonskim rješenjem.

Izmjene se tiču i pješaka, kojima će biti zabranjeno da za vrijeme kretanja kolovozom koriste mobilni telefon, kao i da imaju slušalice u ušima.

"Smatramo da će predložene izmjene, po usvajanju, doprinijeti daljem unapređenju sistema bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH", kazao je Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da je riječ o pozitivnom pomaku jer su kazne povećane, a bile su simbolične, te nekoliko puta manje nego u regionu.

"Ove mjere bi trebalo da daju rezultat, koji će se ogledati u većoj bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju", rekao je Radović.

Detalji iz zakona:

-Za prekoračenje od 20 do 30 kilometara na čas kazna će iznositi od 100 do 300 KM.
-Oni koji brzinu prekorače preko 30 km/h biće kažnjeni od 400 do čak 1.000 maraka.
-Za alkoholisanost iznad 1,5 grama po kilogramu predviđeno zadržavanje do otrežnjenja.
-Pooštrene i sankcije za korištenje mobilnog telefona tokom vožnje, te za nevezivanje sigurnosnog pojasa.
-Zabranjuje se neiskusnim vozačima da u periodu od dvije godine od dana izdavanja dozvole voze od ponoći do pet časova ujutru.
-Pješacima će biti zabranjeno da za vrijeme kretanja kolovozom koriste mobilni telefon, kao i da imaju slušalice u ušima.
channel10

#2090 Re: ZOBS

Post by channel10 »

Pretjerali su sa kaznama za prekoracenje brzine i mobilni. Prekoracenje 20-30km/h od 100-300KM :-) . Preko 30km/h 400-1000KM :shock: . Telefon 100-300. Bas su pretjerali.
jao_situacije

#2091 Re: ZOBS

Post by jao_situacije »

channel10 wrote:Pretjerali su sa kaznama za prekoracenje brzine i mobilni. Prekoracenje 20-30km/h od 100-300KM :-) . Preko 30km/h 400-1000KM :shock: . Telefon 100-300. Bas su pretjerali.
tako treba samo po džepu, bošnjo naviko divljati
a još su trebali staviti za one koji imaju preko 3000 platu da raste eksponencijalno
friskyoreo

#2092 Re: ZOBS

Post by friskyoreo »

Nisu normalni. Samo to cu reci...
tempuser

#2093 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Samo po dzepu, nema druge mjere da se uvede disciplina!
preludezalude

#2094 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

Konacno uvedose i "dnevna svjetla" u zakon. To je jedina dobra stvar.
Ali su stvarno pretjerali sa ovim kaznama za prekoracenje brzine. Trebali su ostaviti kako je bilo a uvesti jos jednu kategoriju od preko 50km/h i tu opaliti zestoke kazne jer je to obijesna voznja. Sto se tice kazne za mobitel i sl stvari, su pretjerali. Sad bi bilo dobro pitanje...da li se ovo odnosi i na automatik vozila jer navedeno je da je to uvedeno zbog zauzetosti ruku, a u automatiku je desna ruka puno manje zauzeta? Smijem li jesti sendvic u autu? Smijem li se cesati u autu? Da li moja supruga na suvozackom sjedistu je stvar koja odvraca pozornost, jer ona stalno nesto zapitkuje i stvarno mi odvraca pozornost? Koji je to uredjaj koji ce reci da je neka stvar "stvar koja odvraca pozornost vozaca"? Zasto bi razgovor na mobitel odvracalo pozornost vozaca vise od upaljene muzike i mijenjanja stanice na radiju?
Zakon je strasan i smijesan, kao i oni koji su ga napisali.

Bit svega ovoga sto uvode je...PARE. Bitno je da se ubere vise para jer ovoj drzavi nikad nije dovoljno. Red i zakon je na zadnjem mjestu.
mayab

#2095 Re: ZOBS

Post by mayab »

I stari zakon je bio dovoljno strog i represivan (naravno uz neke nepreciznosti i nedorečenosti), ali je glavni problem bio selektivno provodjenje od strane policije ; neće ni sada biti bolje, proganjaće se prekoračenja brzine jer imaju potrebne uredjaje, a za ovo ostalo je policija jednostavno prelijena.... i uz to opet problem sa jaranima, babinim sinovima, bahatim tajkunima, kriminalcima i političarima!
Najslabija tačka svakog "našeg" zakona je policija i njihov selektivan rad, kako već napisah!
Uz to, kad je neko platio kaznu za nevezivanje pojasa, za voznju djeteta bez auto sjedalice i slične stvari ???
Ma bjaaaži...
:run:
530i

#2096 Re: ZOBS

Post by 530i »

preludezalude wrote:Konacno uvedose i "dnevna svjetla" u zakon. To je jedina dobra stvar.
Gdje vidiš to?
Bakir1

#2097 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Ima to, to je onaj prijedlog sto par godina smrdi i sto ga nije imao ko potpisati...
Ali ja nisam nasao, jos, konacan prijedlog...
KB9

#2099 Re: ZOBS

Post by KB9 »

nek idu kazne gore, samo nek idu :izet: doduse ovo za slusalice tragedija :lol:

dnevna svjetla su vazda bila komedija, popaljeno sve u po bijela dana :lol:
The BEN10

#2100 Re: ZOBS

Post by The BEN10 »

Iskreno, bojim se prekoračenja do 30 km/h, naročito na otvorenom putu, za gradsku vožnju OK. Jer, evo kreneš bilo gdje: prema Tuzli ili Mostaru na primjer, nema šanse da nećeš barem na par mjesta otići 20-30 km/h.
Za 50 i više se slažem, to je baš vožnja na nož.
Post Reply