Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2076 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

Posle Lajčakovog upozorenja
Objavljeno: Pet, 12. 12. 2008. 16:13
STIGLO IZVINJENJE DODIKA
Stiglo izvinjenje Dodika
Image
Vrhunac netrpeljivosti: Miroslav Lajčak i Milorad dodik
PHOTO: COMBO
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak da nije šovinista i da se izvinjava svima onima koji su pogrešno shvatili njegovu izjavu o „sudijama Bošnjacima", ali ne i onima koji su izjavu tendenciozno upotrijebili. Image
Dženana Karabegović, Sarajevo

Dodik je ponovio da je i dalje uvjeren da su „sudije Bošnjaci u BiH ostrašćeni prema RS”.
Osvrćući se na negativne reakcije visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka i međunarodne zajednice na izjavu datu prije dva dana, Dodik je rekao da je njegova izjava istrgnuta iz konteksa i da je on govorio samo o činjenicama, te da stoji na stanovištu da odluke sudija treba poštovati, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Zaključio je da su njegovu izjavu negativno komentarisali međunarodni faktori i ambasade u BiH, a da se nisu ni upoznali sa njenom suštinom.

„Ja nisam imao namjeru da pravim razliku među ljudima po nacionalnoj pripadanosti. Radilo se o političkim činjenicama. U srpskom narodu ima ljudi za koje mislim da su loši, kao što mislim da u bošnjačkom narodu ima onih koji su dobri. Ali ovdje se radi o jednoj politčkoj činjenici koju sam komentarisao, a ona se odnosi na činjenicu da se instrumetalizuje i politizuje Sud BiH”, rekao je Dodik.

Premijer RS smatra da nije dobro da sudovi funkcionišu na način da u njima postoje oni koji su spremni da krše zakon BiH „pod pritiskom određenih ambasada u BiH i međunarodnih struktura”.

„Ja samo branim pravo RS da se poštuje zakon ove zemlje i mislim da je to najbolje i za RS i BiH . Ako se u to uključi nepoštivanje zakona i doda i ova etnička komponenta, onda je BiH debelo u problemima”, rekao je Dodik.

Naglasio je da je „bazična politička činjenica da je Sud BiH stvoren neustavno i nezakonito, pod pritiskom bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna, zloupotrebljavajuæi ovlaštenja iz Zakona o Sudu BiH”.

Naveo je i da je više od 90 odsto slučajeva u ovom sudu završeno, ali samo protiv Srba, dok se Sud, nikada za dvije godine, nije angažovao na prijavi koju su on i bivši predsjednik RS Dragan Čavić podnijeli protiv komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića, u vezi sa ratnim zločinima.

„Ovaj sud i tužilaštvo su selektivni i kao takvi su neprihvatljivi za RS. Mi tražimo da se sud vrati u okvire zakona i onda će nam biti sasvim svejedno ko je sudija, ako je objektivan i nije ostarašćen, a uvjereni smo da su Bošnjaci sudije u BiH ostrašćeni protiv RS”, rekao je Dodik.
-.--.-

Image
Maraschino

#2077 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Maraschino »

STIGLO IZVINJENJE DODIKA

ovo nije izvinjenje, ovo je s...e, ali eto kao izvinuo se a sve ponovio sto i ranije

on igra na crvenoj liniji, cas je tamo cas ovamo, dokle ce ?

dok mz to ne odluci a mi cemo se nacekati i gubiti zivce sa debilom :(
ld

#2078 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ld »

Maraschino wrote:
STIGLO IZVINJENJE DODIKA

ovo nije izvinjenje, ovo je s...e, ali eto kao izvinuo se a sve ponovio sto i ranije

on igra na crvenoj liniji, cas je tamo cas ovamo, dokle ce ?

dok mz to ne odluci a mi cemo se nacekati i gubiti zivce sa debilom :(
pa prije par mjeseci na predizbornom skupu u foci,dodik je drzao govor i rekao srbima da podrze njegovog nacelnika,jer ovaj sadasnji je dozvolio muslimanima da naprave dvije djamije u sutjesci,a ako dodikov nacelnik pobijedi nece vise ni jedan djamija biti napravljena i objavljen je snimak njegovog govora

dodik je cetnik,i nema dalje,sva sreca u nesreci sto je usto i sirovina,pa mu je brzi jezik od pameti,pa sto i misli to i kaze,tako da svaki dan opominje bosnjake da nam mac vazda vjesi iznad glave
puno opasniji cetnici od dodika su ivanic,radmanovic i spiric,to su cetnici sa kravatom,poput tadica,lijepo pricaju,lijepo se oblace,kulturni,a konstantno guraju velikosrpske i cetnicke ciljeve
kv99

#2079 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

kontaki wrote:
zavrzlama wrote:nekako mi se cini da ce sav teret velike srbije spasti na dodika i srbe u BIH...jer je rusija izigrala srbiju u vezi kosova i vec se dovode u pitanje ekonomski deal-ovi srbije i rusije,srbija zeli da zaustavi prodaju NIS-a i jos par ugovora sa Rusima koji su dobili posto zasto kapital u srbiji u zamjenu da stopiraju nezavisnost kosova ...jos da rusi izjebu dodika ( a i to dolazi polako na tapet) i stranica krvave velike srbije ce otici na smetljiste istorije kao jedan propali i genocidni projekat.....
Odakle ti ove informacije?
Sto ce im ga braca da uvale :thumbup: Znaci krkan iz Laktasa je platio da Rusi + "nepoznata lica" preuzmu citavu naftnu industriju i od toga "hrabri, slobodarski srpski narod " ce da dobije jednu veliku 0. Znaci da su platili da bi dobili jedan ruski ***** u **** :P

LITVANCI IZ BIH IZNIJELI 800 MILIONA DOLARA!
Friday, 12.12.2008.

Mali dioničari Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu su u strahu da će njihove dionice postati bezvrijedne, tačnije da od njih neće imati nikakve koristi. Strahovanja proizilaze iz najava da ruska kompanija “Njeftgazinkor”, koja je po ugovoru s Vladom ...

... Republike Srpske vlasnik Naftne industrije RS, neće ništa ulagati u razvoj nego da će sve prihode izvlačiti iz BiH.

Naime, u Banjaluci je osnovano rusko preduzeće “Optima Group” koje ima ekskluzivno pravo na distribuciju nafte iz Rafinerije u Brodu i ulja iz Rafinerije u Modriči.

Ekonomski ekspert Svetlana Cenić javno je upozorila na slično iskustvo sa Litvancima koji su kupili fabriku “Birač” u Zvorniku, a istovremeno osnovali posebno trgovačko preduzeće koje je dobilo ekspkluzivno pravo distribucije i prodaje zvorničkog boksita.

Litvanci su, zahvaljujući tome, po nekim procjenama iz Zvornika iznijeli više od 800 miliona dolara. Nije logično da Rusi osnuju posebno trgovačko preduzeće za prodaju naftnih derivate. Strahujem da profit neće ovdje ostati. Radi se o oprobanom receptu – “Optima Group” će pokrivati troškove poslovanja Rafinerije i isplaćivati plaće radnicima, a sav profit će iznositi iz Bosne i Hercegovine – izjavila je Svetlana Cenić.

Po mišljenju nekih ekonomskih stručnjaka, neće biti iznenađenje ako Rusi budu čak i štimali poslovanje Rafinerije nafte u bosanskom Brodu tako da uvijek bude na nuli ili u gubitku, a ako to preduzeće bude dobro poslovalo zadužit će ga podizanjem ulaznih cijena sirovina I na taj način povećati troškove.

http://www.biznis.ba//index.php?opti...1732&Itemid=59
dallton

#2080 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

kontaki wrote:
zavrzlama wrote:nekako mi se cini da ce sav teret velike srbije spasti na dodika i srbe u BIH...jer je rusija izigrala srbiju u vezi kosova i vec se dovode u pitanje ekonomski deal-ovi srbije i rusije,srbija zeli da zaustavi prodaju NIS-a i jos par ugovora sa Rusima koji su dobili posto zasto kapital u srbiji u zamjenu da stopiraju nezavisnost kosova ...jos da rusi izjebu dodika ( a i to dolazi polako na tapet) i stranica krvave velike srbije ce otici na smetljiste istorije kao jedan propali i genocidni projekat.....
iz gledanja u kasike :D kao sto sam vec pisao, sad kada je kosovo nezavisno i ulaskom eulexa rijeseno kao problem u smislu da je de-fakto podjela na srpsko sjeverni i albanski juzni dio zavrsena, nemaju se vise gdje namiriti preostali apetiti velikosrba iz beograda, u BiH je bio najveci rat na cijelom balkanu, u BiH ce se pisati zadnje poglavlje srpskih avantura 90-ih i zavrsiti ta prica jednom zauvijek....a dodu i njemu slicne ce ispaliti (kao sto je i red :D ) oni koji ih najvise tapsu po ramenu i huskaju
Abacija

#2081 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

kv99 wrote: Sto ce im ga braca da uvale :thumbup: Znaci krkan iz Laktasa je platio da Rusi + "nepoznata lica" preuzmu citavu naftnu industriju i od toga "hrabri, slobodarski srpski narod " ce da dobije jednu veliku 0. Znaci da su platili da bi dobili jedan ruski ***** u **** :P

LITVANCI IZ BIH IZNIJELI 800 MILIONA DOLARA!
Friday, 12.12.2008.

Mali dioničari Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu su u strahu da će njihove dionice postati bezvrijedne, tačnije da od njih neće imati nikakve koristi. Strahovanja proizilaze iz najava da ruska kompanija “Njeftgazinkor”, koja je po ugovoru s Vladom ...

... Republike Srpske vlasnik Naftne industrije RS, neće ništa ulagati u razvoj nego da će sve prihode izvlačiti iz BiH.

Naime, u Banjaluci je osnovano rusko preduzeće “Optima Group” koje ima ekskluzivno pravo na distribuciju nafte iz Rafinerije u Brodu i ulja iz Rafinerije u Modriči.

Ekonomski ekspert Svetlana Cenić javno je upozorila na slično iskustvo sa Litvancima koji su kupili fabriku “Birač” u Zvorniku, a istovremeno osnovali posebno trgovačko preduzeće koje je dobilo ekspkluzivno pravo distribucije i prodaje zvorničkog boksita.

Litvanci su, zahvaljujući tome, po nekim procjenama iz Zvornika iznijeli više od 800 miliona dolara. Nije logično da Rusi osnuju posebno trgovačko preduzeće za prodaju naftnih derivate. Strahujem da profit neće ovdje ostati. Radi se o oprobanom receptu – “Optima Group” će pokrivati troškove poslovanja Rafinerije i isplaćivati plaće radnicima, a sav profit će iznositi iz Bosne i Hercegovine – izjavila je Svetlana Cenić.

Po mišljenju nekih ekonomskih stručnjaka, neće biti iznenađenje ako Rusi budu čak i štimali poslovanje Rafinerije nafte u bosanskom Brodu tako da uvijek bude na nuli ili u gubitku, a ako to preduzeće bude dobro poslovalo zadužit će ga podizanjem ulaznih cijena sirovina I na taj način povećati troškove.

http://www.biznis.ba//index.php?opti...1732&Itemid=59
Nisu Rusi ni Litvanci jedini bad guys. EU preko Lajcaka radi istu stvar. Ja sam ovdje na Forumu par puta to pokusao objasniti - Dodik, a i Brankovic u FBiH, su na vlasti zato sto to odgovara EU. Jos davno sam napisao kako se u Africi prodaje holansko mlijeko po nizim cijenama nego u Holandiji!!! Zar se niko ne pitati kako to?! Ako se vako nastavi citava Afrika ce za nas biti nesto o cemu cemo mi samo sanjati. Eto toliko ce nas srozati ta njihova nacional-privatizacija (citaj: kradja).
Last edited by Abacija on 13/12/2008 14:26, edited 1 time in total.
zavrzlama

#2082 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by zavrzlama »

kontaki wrote:

[quote]Dinkić: Kad bi to sačuvalo Kosovo, NIS bih dao besplatno
Ministri ekonomije Mlađan Dinkić i energetike Petar Škundrić sukobili su juče na zajedničkoj sednici Odbora za industriju i privatizaciju stavove o sporazumu sa Rusijom. Dinkić je naveo da je do pre sedam dana Vlada bila jedinstvena oko toga da se ne ulazi parcijalno u energetski aranžman, već da Rusija odmah garantuje realizacije sva tri projekta. Međutim, kako je kazao, na protekloj sednici Vlade jedan od ministara je rekao „da bi Srbija mogla da sačuva Kosovo i ubrza put u EU ako bi se sporazum potpisao pod ruskim uslovima”. - Kada bi to moglo da sačuva Kosovo, dao bih NIS besplatno, ali jasno je da su to besmislice - rekao je Dinkić.
S druge strane, Škundrić kategorički tvrdi da pregovaračka platforma Vlade Srbije u pregovorima sa Rusijom nije promenjena i naglašava da će se tim projektom Srbija strateški pozicionirati prema Rusiji i EU. „Razgovore treba da vodimo do kraja, sučeljavajući naše interese sa interesima ruske strane, a tek onda da ocenimo rezultat”, kazao je Škundrić. Poslanici G17 plus, LDP i LSV zatražili su juče da parlament ponovo raspravlja o energetskom sporazumu.
M. M. [/quote]
dallton

#2083 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

naravno, uvode se strane firme koje nista ne ulazu, nego se sve rasprodaje pod firmom "stranih investicija" - bolje je da se te investicije nazovu pravim imenom "hostile takeover" - ono dodje austrijska firma hoce da dobije ovo ili ono budzasto i austrijski ambasador odmah pocne "bih mora pokazati da je otvorena ka stranim inversticijama i ulasku u EU blablablabl"...evo samo jedna usporedba, ne savrsena - jedina post-socijalisticka zemlja koja je dobro prosla je slovenija jer se odupirala svim sredstvima rasprodaji svog kapitala strancima...s druge strane najgore je prosla madjarska koja je sve privatizovala, rasprodala i danas zavrsila u dugu od 25 milijardi dolara i goloj sirotinji, a slovenci imaju gdp jaci nego grcka...za cijelo to vrijeme EU je hvalila madjarsku i kritikovala sloveniju, pa ti vidi ko koga zahebava
doduse ovi u srbiji su izgleda usili sve ostale zemlje po kolicini gluposti - prodati naftnu industriju rusima za politicku podrsku,koji je to kretenluk - pa oni stvarno hoce da izvrse nacionalno samoubistvo, sudeci po historiji to je jedino sto im uspjesno polazi za rukom
kv99

#2084 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

Abacija wrote:
Nisu Rusi ni Litvanci jedini bad guys. EU preko Lajcaka radi istu stvar. Ja sam ovdje na Forumu par puta to pokusao objasniti - Dodik, a i Brankovic u FBiH, su na vlasti zato sto to odgovara EU. Jos davno sam napisao kako se u Africi prodaje holansko mlijeko po nizim cijenama nego u Holandiji!!! Zar se niko ne pitati kako to?! Ako se vako nastavi citava Afrika ce za nas biti nesto o cemu cemo mi samo sanjati. Eto toliko ce nas srozati ta njihova nacional-privatizacija (citaj: kradja).

Ma znam da nisu oni jedini jer i "demokrati " sa zapada isto tako rade ( ustvari sve su to ista g**** ) ali dobro je da se vidi sta je u stvari rezultat te rasprodaje. Cesto se cuje da se Dodik treba kopirati u domenu ekonomije jer je on "preporodio" genocidni entitet ali tek sada dolazi racun za to. Sve je do sada bila apstraktna ta pljacka pa se na primjeru "Biraca" vidi sta sve to donosi. Prodali su u bescjenje i sada su ostali i bez firme a i bez para. Kazu da je pametan onaj koji se nauci na svojim greskama a sretan onaj koji uci na tudzim pa se nadam da narod nece podrzavati rasprodaje koje su najavljivane i u federaciji.
dallton

#2085 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

kv99 wrote:
Abacija wrote:

Ma znam da nisu oni jedini jer i "demokrati " sa zapada isto tako rade ( ustvari sve su to ista g**** ) ali dobro je da se vidi sta je u stvari rezultat te rasprodaje. Cesto se cuje da se Dodik treba kopirati u domenu ekonomije jer je on "preporodio" genocidni entitet ali tek sada dolazi racun za to. Sve je do sada bila apstraktna ta pljacka pa se na primjeru "Biraca" vidi sta sve to donosi. Prodali su u bescjenje i sada su ostali i bez firme a i bez para. Kazu da je pametan onaj koji se nauci na svojim greskama a sretan onaj koji uci na tudzim pa se nadam da narod nece podrzavati rasprodaje koje su najavljivane i u federaciji.
silne rasprodaje su bile ekonomski balon od sapunice kojim je dodo kroz sitnu lovu tako dobijenu stvarao sliku lazne stabilnosti i napretka...koliko u prvih 6 mjeseci naredne godine to ce sve doci na naplau, ali se nece vise imati cime platiti, frajer je rasprodao sve zivo :D
zavrzlama

#2086 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by zavrzlama »

silne rasprodaje su bile ekonomski balon od sapunice kojim je dodo kroz sitnu lovu tako dobijenu stvarao sliku lazne stabilnosti i napretka...koliko u prvih 6 mjeseci naredne godine to ce sve doci na naplau, ali se nece vise imati cime platiti, frajer je rasprodao sve zivo
CIlj dodikove prodaje svega zivog je iz tri razloga:

1. Prodajom svih privrednih potencijala "pravoslavnom elementu" je dobivanje politickih i vojnih saveznika kad rs odluci da krene u avanturu secesije..

2. Novcem od prodaje se kupuje socijalni mir,sticu zalihe za prezivljavanje u situaciji samouprave i izolacije rs-a od strane MZ..

3. Novcem od prodaje se kupiuju ljudi oko Dodika da se stvori privid kako cjelokupno srpsko politicko rukovodstvo podrzava dodika i njegov politicki kurs (dodik je parama uspio da zacepi usta opoziciji,podkupljujuci opozicione lidere u drugim strankama sa srpskim predznakom)

dodiku nema nazad jer ako odustane od secesije i negiranja BIH ..slijedi mu sudbina Koljevica i slicnih...njemu vise nije novac vazan ...nego cuvanje sopstvene glave..jer SANU ne oprasta...
zgembo_sa

#2087 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by zgembo_sa »

Sta ima novo? Lajcak se opet naguzio Dodiku? Dakle sve po starom...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2088 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

Pisao sam baš na ekonomskom forumu o ovakvim stvarima nije samo Dodi igrac ove pomenute nacional-fašisticke-robovlasnicke vlasti,koja srozava BiH da boga molimo da budemo makar i kolonija(sto vec jesmo)trebali bi temu otvorit i "Branković and company all about" koje su to mizerije od"ljudi" da toliko pljackanje naocigled "nasih ociju" nije vidjeno od pamtivjeka.Dje su te silne donacije i ulaganja,dje su ?????? Kod mene sigurno nisu a kad malo bolje zagledas ona silna ratno-profiterska fukara koja je pred rat bila obican piljacar il propali student sad gradi vile,dobija u bescjelje stanove,imanja,bankovni racuni puni itd itd.....grade se po Bosni nekakve betonske zgradurine mimo svih urbanistickih planova itd itd...........Dodik,Dodik je samo tockic u toj silnoj pljackaskoj masineriji,nista vise,nista manje.(malo pripomognut iz begeša :mrgreen: ).
bosss

#2089 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by bosss »

zgembo_sa wrote:Sta ima novo? Lajcak se opet naguzio Dodiku? Dakle sve po starom...
:?
Abacija

#2090 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

pici wrote:Pisao sam baš na ekonomskom forumu o ovakvim stvarima nije samo Dodi igrac ove pomenute nacional-fašisticke-robovlasnicke vlasti,koja srozava BiH da boga molimo da budemo makar i kolonija(sto vec jesmo)trebali bi temu otvorit i "Branković and company all about" koje su to mizerije od"ljudi" da toliko pljackanje naocigled "nasih ociju" nije vidjeno od pamtivjeka.Dje su te silne donacije i ulaganja,dje su ?????? Kod mene sigurno nisu a kad malo bolje zagledas ona silna ratno-profiterska fukara koja je pred rat bila obican piljacar il propali student sad gradi vile,dobija u bescjelje stanove,imanja,bankovni racuni puni itd itd.....grade se po Bosni nekakve betonske zgradurine mimo svih urbanistickih planova itd itd...........Dodik,Dodik je samo tockic u toj silnoj pljackaskoj masineriji,nista vise,nista manje.(malo pripomognut iz begeša :mrgreen: ).
Bas dobra ideja. Otvori i postavi linkove sa pdf-Ekonomija da vidjamo sta si to napisajo. :thumbup:
Abacija

#2091 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

zavrzlama wrote:
silne rasprodaje su bile ekonomski balon od sapunice kojim je dodo kroz sitnu lovu tako dobijenu stvarao sliku lazne stabilnosti i napretka...koliko u prvih 6 mjeseci naredne godine to ce sve doci na naplau, ali se nece vise imati cime platiti, frajer je rasprodao sve zivo

1. Prodajom svih privrednih potencijala "pravoslavnom elementu" je dobivanje politickih i vojnih saveznika kad rs odluci da krene u avanturu secesije..

2. Novcem od prodaje se kupuje socijalni mir,sticu zalihe za prezivljavanje u situaciji samouprave i izolacije rs-a od strane MZ..

3. Novcem od prodaje se kupiuju ljudi oko Dodika da se stvori privid kako cjelokupno srpsko politicko rukovodstvo podrzava dodika i njegov politicki kurs (dodik je parama uspio da zacepi usta opoziciji,podkupljujuci opozicione lidere u drugim strankama sa srpskim predznakom)

dodiku nema nazad jer ako odustane od secesije i negiranja BIH ..slijedi mu sudbina Koljevica i slicnih...njemu vise nije novac vazan ...nego cuvanje sopstvene glave..jer SANU ne oprasta...
Potkupio je on i nekoliko tzv. lidera sa SDA predznakom u Banja Luci. Oslobodjenje je prije nekoliko mjeseci pisalo o tome ali ja nikako da nadjem link. :( Uglavnom, ogromne pare za povratak prognanika u Banja Luku su ove osobe (mislim da ih je bilo trojica) sebi stavili u vlastiti djep.
Last edited by Abacija on 14/12/2008 00:58, edited 1 time in total.
dallton

#2092 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je nedavno u intervjuu banjalučkim ''Nezavisnim novinama'' rekao da nitko ne može dovesti u pitanje postojanje RS i da na tome treba temeljiti pregovore o budućem ustavnom ustrojstvu BiH. Također je izjavio da očekuje dovršetak ustavne reforme do kraja lipnja sljedeće godine. Na ovaj je način Čović faktički zakucao posljednji čavao u lijes u kojem su sahranjene nade stotina tisuća Hrvata protjeranih s područja koje danas nosi ime Republika Srpska.

Providno Čovićevo sufliranje Dodiku u javnosti je prisutno još od prošlih izbora, ali ovakav podanički odnos prema RS-u Čović nije demonstrirao od 1992. godine kada je, prema tvrdnjama medija, sudjelovao u remontu zrakoplova JNA koji su bombardirali Hrvatsku. Iako BiH čekaju ustavne promjene, glavna maksima koju je čelnik najjače stranke s hrvatskim predznakom u BiH postavio jeste neupitnost RS-a. Štoviše on tu činjenicu drži temeljnom kada je u pitanju promjena Ustava.

Politička ofenziva u korist Dodika koju je Čović intenzivirao prudskim dogovorom tako ulazi u završnu fazu. Dodik se uistinu ne treba plašiti da će ostati usamljen u provedbi svije politike sračunate s jedne strane na rušenje BiH kao države a s druge na jačanje Republike Srpske. Uz Čovića koji je uvijek spreman priskočiti u pomoć Dodiku kada se spremaju međunarodne sankcije protiv njegove destrukcije, bitan kotač u očuvanju Dodikove moći postao je i lider SDA Sulejman Tihić. Oslonjena na ova dva federalna stupa, Republika Srpska ne treba strahovati za svoju budućnost i konačno sankcioniranje rezultata etničkoga čišćenja provedenoga na njezinom području.

Posebno je porazna činjenica da je Čović ovu izjavu dio istodobno kada je međunarodno najugledniji zapadnobalkanski političar u posljednjih 18 godina Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske, pozvao međunarodne institucije da poduzmu akciju protiv Dodikovoga rušilačkoga pohoda.

Čovjek koji je prepoznao Miloševićevu politiku u SFRJ, suprotstavio joj se i naposljetku pobijedio najpozvanija je osoba da prepozna novo rađanje ideja s početka devedesetih kod dijela prekodrinskih Srba. Moguće da je Mesićeva akcija u međunarodnoj zajednici protiv Dodika koja je poduzeta autoritetom državnika, odnosno predsjednika RH, stvarni razlog Čovićevih istupa.

Usporedbe radi, dok je Mesić 1992. godine stvarao Hrvatsku suprotstavljajući se Miloševiću i njegovoj politici u Beogradu i dok je pod tutnjavom borbenih zrakoplova nosio humanitranu pomoć u opsjednuti Dubrovnik, dotle je mladi inženjer u Sokolu ćirilicom potpisivao naloge za opravku istih onih zrakoplova koji su bombradirali Hrvatsku i koji su, na kraju krajeva, stalno borbeno prijetili konvoju spasa za Dubrovnik kojeg je upravo Stipe Mesić predvodio.

Je li se što promijenilo 16 godina kasnije sami zaključite.

J.B.Z
(--- NO LINKS ---)
i reakcije na dodine skorasnje izjave iz (onog sto je ostalo) matice srbije
# Milorad Dodik je prekodrinska reinkarnacija Velje Ilića...
(menadžer, 12. decembar 2008 03:10)
Preporučujem (+359)
Ne preporučujem (-250)
Šta je ovo
# Dodik je potpuno izgubio kompas.Zabrinut zbog mogucnosti da budu razotkrivebne neke njegove "poslovne" kombinacijje,svojim nekontrolisanim ponasanjem ugrozava interese srpskog naroda u BiH.
(Milan, 12. decembar 2008 03:34)
Preporučujem (+322)
Ne preporučujem (-207)
Šta je ovo
# U kom veku i svetu živi ovaj čovek ??? E stvarno je bruka.
(Vesna, 12. decembar 2008 06:36)
Preporučujem (+410)
Ne preporučujem (-271)
Šta je ovo
# Kad god pomislim da su naši političari odlepili pogledam u Banja Luku i odmah mi je lakše... :/ :lol: :lol: :lol: :lol:
(Srdjan, 12. decembar 2008 06:58)
Preporučujem (+240)
Ne preporučujem (-182)
Šta je ovo
# Bice opet sankcija i sa jedne i sa druge strane Drine. Vidim, proslo vec 10-ak godina, pa se opet "srbuje". po svoj prilici 8)
(V, 12. decembar 2008 07:46)
Preporučujem (+370)
Ne preporučujem (-244)
Šta je ovo
# Hm da, to su ti novi ljudi, drukčiji od onih iz devedesetih.
(zg, 12. decembar 2008 07:51)
Preporučujem (+287)
Ne preporučujem (-222)
Šta je ovo
# Najstrasnije je sto od kako znam za sebe na optuzbe da smo losi, mi skocimo sa dokazima da ima losijih od nas, na optuzbe da smo klali, mi donesemo dokaze da su i nase klali, na ruzne reci, mi odmah iskopamo da su i o nama ruzno govorili. Ako stvarno hocemo da pokazemo da smo bolji od drugih, onda ne mozemo svoju prljavstinu opravdavati tudjom, ako osudjujemo tudje lose pa daj da to lose mi ne cinimo. Dodikove reci su katastrofa, sta god on mislio i koliko god ga podrzavali. Nije on na pijaci, pa dok mu mere krompir on da pusti na volju da prica sta misli, njegovo je da prica sta treba!
(azar, 12. decembar 2008 07:59)
Preporučujem (+417)
Ne preporučujem (-71)
Šta je ovo
# Mislim da je ova izjava usledila posle brojnih oslobadjajucih presuda protiv lica osumnjicenih za pocinjene ratne zlocine bosnjacke nacionalnosti i pored nedvosmislenih dokaza koji su sudovi u BiH, koji procesiraju ove zlocine dobili, a Haski tribunal ocigledno nema nameru da se njima bavi.
(Djuka, 12. decembar 2008 08:26)
Preporučujem (+493)
Ne preporučujem (-278)
Šta je ovo
# Zanimljivo je da se u Srbiji promovise regionalizacija i decentralizacija, a u Bosni centralizacija i stavljanje svega pod jednu kapu. Zasto je problem za drzavu da se napravi jedna zgrada ili auto-put i kako je moguce da o jednoj zalbi odlucuju samo sudije bosnjaci u jednoj multinacionalnoj drzavi? Ne branim Dodika jer je ovo jedan vrlo nediplomatski i pogresan nacin da se ukaze na ovaj problem, moze to finije i ugladjenije, ali sustina jeste to. Zao mi je samo medjunardne zajednice koja ne moze da prihvati cinjenice da su razlike izmedju srba i muslimana prevelike i da je podozrivost jos veca i da je guranje ova dva naroda u zajednicki suzivot uzaludan posao. Mogu smeniti Dodika, ali to nece resiti problem.
(jako zabrinut, 12. decembar 2008 09:37)
Preporučujem (+319)
Ne preporučujem (-128)
Šta je ovo
# Samo cu sledece reci:Nije naravno u redu Miloradova izjava sve zavisi kako se gleda mislim iz kog ugla,ja ne mislim da bi sudije Bosnjaci nesto negativnije sudili nego sto sude Srbi ali mora da se uvede npr reciprocitet, koliko Srpskih sudija sudi u Sarajevu toliko Bosnjaka da sudi u Banja Luci, koliko Srba sudija sudi na federalnom nivou toliko Bosnjaka da sudi u R.Srpskoj. Sada ono sto sam hteo da kazem i zbog cega pisem komentar: Milorad Dodik je zaista demokrata koji brani svoj narod. Smem da se kladim da nece snositi ama bas nikakve posledice zbog ove izjave, proslo je 13 godina od rata, Milorad Dodik je legalno izabrani premijer R.Srpske, njega je narod ogromnom vecinom izabrao da stiti interese tog istog naroda, svi se plase njegove skorasnje izjave da ukoliko bude smenjen nasilno od strane visokog predstavnika za BiH istog momenta osnovati ne vladinu organizaciju i R.Srpsku povesti u samostalnost. Dodik je politicar koji svoje reci pretvara u dela i koji ne zaboravlja ono sto kaze, verujte mi da znam da ce to tako i biti, na kraju krajeva on je i u pravu jer ne mogu ovi iz MZ stalno da kroje narodnu volju i da postavljaju nasilnim putem pogodne politicare.
(Bosanac, 12. decembar 2008 09:56)
Preporučujem (+258)
Ne preporučujem (-172)
Šta je ovo
# "U svakoj standardnoj demokratskoj zemlji ovakva izjava bi značila kraj političke karijere čoveka koji bi nešto tako rekao."
Tako je, ali niti su BiH i RS "standardne demokratske zemlje", niti je Dodik "standardni demokratski političar". Kao uostalom, ni njegove kolege iz drugih bosanskih "entieta". I zato neće tu još dugo biti ni mira, ni demokratije.
Ali treba imati u vidu da političari samo prodaju robu (maglu) koja ide na tržištu. Ako "idu" mržnja, šovinizam, zlo, pakost i glupost (a odlično idu), oni će tu vrstu robe vrlo rado liferovati. Zato nemojmo kriviti političare jer uzrok problema nisu oni. Oni samo parazitiraju na tekućoj situaciji. I naravno, održavaju je jer imaju direktne lične koristi od nje.
(Mashinovodja, 12. decembar 2008 10:21)
Preporučujem (+239)
Ne preporučujem (-44)
Šta je ovo
# A koliko sudija Srba sudi u muslimansko-hrvatskoj federaciji ?
(Peđa, astepahead, 12. decembar 2008 10:40)
Preporučujem (+397)
Ne preporučujem (-152)
Šta je ovo
# Gospodin Dodik je ovu izjavu dao onako kako on to shvata i nije postupio diplomatski, ali koga su to bosnjaci do sada procesuirali iz svojih redova za korupciju, kriminal ili ratni zlocin. Koliko je osudjeno do sada. Nece biti da oni, mislim bosnjaci to nerade ili nisu radili. Sta je sa parama kojih nema ili ih nije bilo u budzetu federacije, lako je po tudjem ispitivati. Uostalom ovi u RS su nesto izgradili i uradili, to se sada dovodi pod sumnju. Muslimani se do sada zaista nisu dokazali da su spremni i da hoce da rade sve po zakonu nezavisno od nascionalne pripadnosti. Zakon je jasan i u tome nema dileme, sto vazi sa jedne mora da vazi i za druge, pa gospodo Muslimani pocistite prvo svoje dvoriste i onda cemo biti spremni da Vas pozovemo da cistite i kod drugih, do tada nema sanse. Medjunarodna zajednica nije naivna i oni znaju tacno o cemu je rec, ali njima odgovara da dizu tenziju i da budu oni faktor i odlicuju o svemu, do sada nisu pokazali da to uspesno rade.
(Zoran, 12. decembar 2008 10:42)
Preporučujem (+97)
Ne preporučujem (-164)
Šta je ovo
# Najgore je sto su istorijski politicari gospodari nasih osecanja prema nasim sunarodnicima....kroz istoriju je poznato da je dovoljno posijati strah i paranoju od drugih i demokratija je 99% demokratskih glasova za nacionalnog pastira koji ce nas "sacuvati". To je bila demokratija i Karadjica i Milosevica. Zar neko moze osporiti da su veoma demokratski izabrani i letili na krilima narodne paranoje dok se svi zajedno nismo srusili moralno i svakako. Opet je tu nesto pogresno. nemoj zezati, dobro ste skontali
(Majka, 12. decembar 2008 11:38)
Preporučujem (+277)
Ne preporučujem (-70)
Šta je ovo
# Jeftin politicki trik da se jos malo ostane na vlasti. Populizam glasaci u Srpskoj i BiH nazalost nece skontati jos za 100 godina tako da mu ovaj trik i radi.

Ali kako Dodik ne razumije da sto je duze na vlasti to su vece sanse da zavrsi na nekom sudjenju? Sve sto se zadnjih 20 godina desavalo navodi na to.

Lajcak je isuvise mek. Nezna on one tamo probisvete. :lol: :lol:
(deki, 12. decembar 2008 11:40)
Preporučujem (+411)
Ne preporučujem (-73)
Šta je ovo
# Dodika zabrinjava pojava sudija na koje nema uticaja. Sudije u RS i Srbiji su isti ne "zavisni" i "objektivni". Dodik se plaši otkrivanja istine o tome kako je napljačkao pare od naroda da kupi vilu na Dedinju. A građani RS ako misle da se Dodik zbog njihovog interesa busa, neka traže od njega da u njegovoj vili na Dedinju stanuju najbolji studenti RS za vreme studija.Po meni interes građana RS je da se smanji korupcija i da prestane saradnja mafija Srbije i RS. Međunarodna zajednica želi da pomogne ali to se sukobljava sa ličnim interesima dve mafije i njihove specijalne veze.
(Dragan R, 12. decembar 2008 11:50)
Preporučujem (+478)
Ne preporučujem (-78)
Šta je ovo
# zadnjih decenija svi demokratski izabrani srpski predsednici su izabrani ili postigli staljinovsku vecinu za odrzanje na vlasti jasuci na teorijama zavere i nemogucnosti da zive sa bilo kim (osim ako nemaju potpunu vlast a potpunu vlast mogu imati samo tamo gde je etnicka vecina.) Kad god im sklizne pocnu kukumakati "drzte ih dok oni nisu nas" A narod ko narod, samo posij seme straha, "demokratija" sve ostalo odradi. Ovo sve objasnjava i ratove na nasim prostorima - nema to ni P od politicara a kada ce se roditi ne znamo. :roll: :roll: :roll: :roll:
(Politicar, 12. decembar 2008 12:01)
Preporučujem (+307)
Ne preporučujem (-73)
Šta je ovo
# Nemam ništa protiv da sudije muslimani sude srbima, ali da se izaberu ljudi od integriteta za koje će se svi složiti da se imenuju a ne da ih samo postavi neko sa strane. Ali onda treba da bude reciprocitet, da se sudije srbi postave u Sarajevo da sude pa da vidimo malo i kakve su kombinacije pravili Silajdžić i kompanija
(vlajko, 12. decembar 2008 12:14)
Preporučujem (+240)
Ne preporučujem (-183)
Šta je ovo
# Samo "lupaj" Milorade i ne brini, "racun" ce kao i dosad PLACATI Srbija ! otprilike tako na opste iznenadjenje :lol:
(Bucko, 12. decembar 2008 12:15)
Preporučujem (+489)
Ne preporučujem (-91)
Šta je ovo
# Ovaj covek se brani od afera tako sto ih proizvodi turbo brzinom, sve jednu za drugom, pa taman dok se pocne jedna objasnjavati on napravi novu.
(Dodikovske politicke metode, 12. decembar 2008 12:16)
Preporučujem (+347)
Ne preporučujem (-74)
Šta je ovo
# Nije Mesić lud kada upozorava na Dodika. :lol: :lol: :lol: :lol:
(mile, 12. decembar 2008 13:08)
Preporučujem (+473)
Ne preporučujem (-306)
Šta je ovo
# Svi se dobro secamo Dodika na pocetku njegove karijere kada mu podrska " Bosnjaka" iz Sarajeva nije smetala, dapace trebala mu je u obracunu sa SDS... Medjutim to je to prokletstvo Balkanskih politicara koji posle nekog vremena pozele da budu svi kao oni, rade ono sto on zeli i samo slusaju... Covek se toliko osilio da je pravo pitanje kako bi se tek ponasao da je predsednik USA... Da ne duzim, problem nije u sudu BiH ili sudijama drugih nacija jer su oni svoj posao radili i pre presudjujuci Srbima, Bosnjacima ili Hrvatima... Problem je sto su se oni usudili da provere Milorada... Niti u tom sudu samo odlucuju Bosnjaci, niti oni sude samo Srbima, niti je neko rekao da je on kriv samo se zeli proveriti cena njegovog patriotizma... Susdtvo inace na ovim prostorima nije samostalno to svi znamo jer politika i politicari kao Dodik smatraju da su oni iznad zakona... Mislim da je ovo politicko samoubistvo Milorada isto kao i njegovog imenjaka iz Cikaga koji se toliko osilio da je mislio da mu niko nista nemoze... E moj Milorade ostavi Republiku Srbsku postrani a svoje probleme resavaj na civilizovan nacin...
(Znanac - Stranac, 12. decembar 2008 13:12)
Preporučujem (+338)
Ne preporučujem (-81)
Šta je ovo
# Dodik - drzava, to sam ja...
E upravo se tako Dodik ponasa.
(Dejan, 12. decembar 2008 14:22)
Preporučujem (+544)
Ne preporučujem (-96)
Šta je ovo
# Bez obzira koliko meni na živce ide Dodikove ispadi u pravu je kada kaže da bi Bošnjaci u Sarajevu sve uradili da osude nekoga iz Republike Srpske jer je im je RS i dalje trn u oku i neće prestati sve dok ista ne nestane. il bosnjaci il rs pa ko prije nestane :lol:
(Goran, 12. decembar 2008 15:29)
Preporučujem (+382)
Ne preporučujem (-219)
Šta je ovo
# Ma kakva crna ugrozenost i Muslimanske sudije - Dodiku, ta je prica izlizana od zloupotrebe od Milosevica preko Karadjica i Mladica i donela je mnogo zla ovde - ne igraj se.
Razlog ovom bezobrazluku je sto Dodik zna da je medjunarodna zajednica bespomocna - napravila je gresku i sada ne moze da izadje iz vrzinog kola - koga da izaberu kada tamo vlada jednoumlje - ali ne zbog demokratije nego zbog kompromisa koje je upravo medjunarodna zajednica napravila pa normalni ljudi tamo vise ne stanuju.
(Bosanac RS, 12. decembar 2008 18:18)
Preporučujem (+472)
Ne preporučujem (-176)
Šta je ovo
# Sramota me je sto sam ikada glasao za Dodika i SNSD.Ovo je izjava koja ima fasisticku konotaciju i mislim da ako drzavni tuzilac ne reaguje da ce Dodik i dalje raditi ovo sto radi a definitivno radi na udaljavanju BIH od Evrope.On je najveci krivac sto je BIH poslijednja u trci za ulazak u EU.
(nikola,banja luka, 12. decembar 2008 19:34)
Preporučujem (+462)
Ne preporučujem (-203)
Šta je ovo
# E moj Dodiku... - kao trgovac i politicar treba da znas da su srpski patrioti devalvirali totalno argument srpske ugrozenosti u politici i da svi sada vide samo rat, uzas i etnicko ciscenje kada Srbi pomenu ugrozenost. Cime su naravno "patrijote" nanele najvecu stetu Srbima jer ih vise nece slusati ni kada imaju razloga - ti samo dalje devalviras nas ponekad i opravdani glas. Od Srba se sada ocekuje ko-operacija i konstruktivnost. Teorije zavere ne pale ali nanose stetu jer sve ima granice.
(Krle, 12. decembar 2008 20:19)
vee-jay

#2093 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vee-jay »

Abacija wrote:
zavrzlama wrote:

Potkupio je on i nekoliko tzv. lidera sa SDA predznakom u Banja Luci. Oslobodjenje je prije nekoliko mjeseci pisalo o tome ali ja nikako da nadjem link. :( Uglavnom, ogromne pare za povratak prognanika u Banja Luku su ove osobe (mislim da ih je bilo trojica) sebi stavili u vlastiti djep.
Parama za povratak se pravile kuce SDA poslanika NSRSa. Ako me sluzi sjecanje.
zgembo_sa

#2094 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by zgembo_sa »

Koliko se sjecam i Sulejmanu Tihicu licno :wink:
dallton

#2095 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

zgembo_sa wrote:Koliko se sjecam i Sulejmanu Tihicu licno :wink:
jest taj suljo principijelna osoba, nema sta
Abacija

#2096 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

vee-jay wrote:
Abacija wrote:
Parama za povratak se pravile kuce SDA poslanika NSRSa. Ako me sluzi sjecanje.
Ali kako se ono zovu? :? Oslobodjenje (internet izdanje) je cak navelo i koliko je ko pojedinacno bio dobio. Uh, ne mogu da se sjetim... :x
dallton

#2097 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

E posto su dvojac hare-dodo, po lajcijevom misljenju (i mnogih drugih) dva glavna problema jer se (opet u lajcijevom evandjelju) drze "nacionalisticke retorike" evo danasnja haretova izjava za stampu, pa bi molio nekoga ko se bolje razumije nego ja da mi pokaze koji je dio tacno u njegovoj izjavi "nacionalisticki" i jel ova njegova izjava jednaka po sadrzini onoj dodinoj "ne prihvatamo da nam sude muslimani" :roll:

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić uputio je pismo predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a povodom obraćanja Visokog predstavnika pred tim tijelom od 5. decembra.

Pismo prenosimo u cijelosti:

„Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, g. Miroslav Lajčak, obratio se 5. decembra Vijeću sigurnosti UN-a u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini. Povod ovog pisma je da pojasnim neka pitanja kojim se Visoki predstavnik bavio u svom obraćanju. Bez takvog pojašnjenja, obraćanje Visokog predstavnika bi članovima Vijeća sigurnosti dalo nepotpunu i pogrešnu sliku o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Kao razlog za trenutni politički zastoj u Bosni i Hercegovini Visoki predstavnik je okrivio "negativnu i nacionalističku retoriku sa svih strana." Trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini, međutim, nije izazvana retorikom i unutrašnjim svađama. Naprotiv, ta situacija je uglavnom rezultat parcijalnog i selektivnog provođenja Daytonskog mirovnog sporazuma zbog opstrukcija od strane vlasti Republike Srpske.

U svom izvještaju, Visoki predstavnik je identifikovao niz konkretnih opstrukcija i ozbiljnih osporavanja institucija, nadležnosti i zakona Bosne i Hercegovine od strane tih vlasti. Visoki predstavnik je propustio, međutim, da ponudi bilo kakve mjere koje je njegov ured dužan preduzeti da zaustavi takve opstrukcije i osporavanja. Štaviše, Visoki predstavnik nije preduzeo takve mjere već duže od godinu dana.

Umjesto toga, strategija nekih u međunarodnoj zajednici se fokusirala na okončanje mandata Ureda Visokog predstavnika. Iako je Vijeće za implementaciju mira u početku identifikovalo jasne uslove i ciljeve koji moraju biti postignuti prije nego takav potez može biti poduzet, sama tranzicija je sada postala cilj. Predviđena mjerila se, s druge strane, konstano spuštaju kako bi zadovoljila taj cilj.

Mandat Visokog predstavnika je da nadgleda implementaciju Daytona, a ne kršenja njegovih glavnih odredbi i principa. Nažalost, realnost je da smo ne samo svjedoci sistematskih kršenja Daytona, već smo i pod pritiskom da ponovo pregovaramo niz ključnih dijelova Daytona samo zbog toga jer vlasti Republike Srpske odbijaju da ih implementiraju.

Pokušaji da skrenemo pažnju na ova kršenja i opstrukcije nisu naišle na podršku Ureda Visokog predstavnika. Ti pokušaji su u najboljem slučaju okarakterisani kao nefleksibilnost, a uglavnom kao okorjelost. Ova strategija izjednačavanja "strana" samo je doprinjela ohrabrivanju opstrukcija koje dolaze iz Republike Srpske, a predložena ili podržana rješenja sve više padaju ispod daytonskih principa.

Kao primjer, u svom obraćanju Vijeću sigurnosti, Visoki predstavnik je okarakterisao moj govor pred Generalnom skupštinom UN-a i moje pismo šefovima država Evropske unije i NATO-a kao "negativnu retoriku" i "privatni politički plan." Prilažem i taj govor i to pismo jer je evidentno u njima da ili citiraju mišljenja relevantnih međunarodnih institucija u vezi Bosne i Hercegovine ili da upozoravaju na konkretna i kontinuirana kršenja Daytonskog sporazuma. Istina može biti neprijatna, ali se mora reći.

Štaviše, ja se borim zajedno sa drugim patriotskim snagama u Bosni i Hercegovini protiv transformacije Daytona u praktičnu implementaciju Miloševićevog projekta već trinaest godina, djelujući kroz sve relevantne institucije u različitim svojstvima, uključujući i kao predsjednik političke stranke i kao demokratski izabran član Predsjedništva BiH. Opisati moje napore kao privatni politički plan je nonsens bez presedana.

Prateći strategiju linije manjeg otpora, Visoki predstavnik je pružio punu podršku sporazumu između lidera tri stranke u vezi pitanja državne imovine, koji predviđa transfer većine takve imovine entitetima po "teritorijalnom principu." Član I Ustava BiH i Sporazum o sukcesiji između država nasljednica bivše SFRJ, međutim, jasno preciziraju da ova imovina već pripada Bosni i Hercegovini, činjenica koja je nedavno potvrđena presudom Suda Bosne i Hercegovine.

Podržavajući "kompromis" koji je iznuđen opstrukcijama od strane vlasti Republike Srpske u vezi korištenja državne imovine, Visoki predstavnik je podržao soluciju koja suspenduje pravne obaveze i koja de facto pretvara Bosnu i Hercegovinu u državnu zajednicu dva entiteta. Štaviše, takvo rješenje služi kao pokriće za sve kriminalne aktivnosti u vezi raspolaganja državnom imovinom od 6. aprila 1992. godine, što je suprotno deklarisanom cilju iskorjenjavanja korupcije i nelegalnih aktivnosti.

U mom obraćanju Generalnoj skupštini UN-a, podcrtao sam činjenicu da je međunarodna zajednica priznala da je počinila tragične greške u Bosni i Hercegovini. Efekti tih grešaka nastavljaju se prepoznavati i kroz presudu Međunarodnog suda pravde o genocidu u Bosni i Hercegovini i kroz suđenje Radovanu Karadžiću za više tačaka genocida, širom Bosne i Hercegovine i protiv Bošnjaka i Hrvata. Greške mogu biti počinjene, ali one ne smiju biti ponovljene. Banalizacija stvarnih uzroka trenutne situacije u Bosni i Hercegovini predstavlja novu takvu grešku. Uzgred, u svom obraćanju Vijeću sigurnosti, Visoki predstavnik nije ni pomenuo presudu Međunarodnog suda pravde, bez obzira na činjenicu da je ovo prva i jedina presuda o genocidu u istoriji.

U zaključku, želio bih da znate da sam optimista i da iskreno vjerujem da će međunarodna zajednica naći neophodnu političku volju da u potpunosti implementira Daytonski sporazum i da primjeni principe i norme međunarodnog prava u Bosni i Hercegovini. Kada god je takva volja bila prisutna, kao u vezi sa reformom odbrane i nekim drugim reformama, ti principi su prevladali. Uskoro ćemo započeti opsežnu reformu Ustava, i očekujemo da međunarodna zajednica neće ostati po strani, već da će preuzeti aktivnu ulogu kako bi osigurala da novi Ustav odražava vrijednosti moderne, multietničke demokratije.

U međuvremenu, nadamo se da će nam biti pružena pomoć u odupiranju pokušajima da se jedno staro multietničko društvo pretvori u srednjovjekovno plemensko društvo bazirano na rezultatima genocida, etničkog čišćenja, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina koji su počinjeni na pragu 21. vijeka. Ovo može biti postignuto kroz punu implementaciju Aneksa 7 Daytonskog sporazuma koji nalaže povratak svih izbjeglica, primjenu svih odredbi o ljudskim pravima sadržanih u Daytonu, te kroz pružanje specijalne pažnje obrazovanju i medijima kako bi se građanima Bosne i Hercegovine omogućilo da uživaju privilegije koje pruža moderna demokratska država i društvo.

Bit ću Vam zahvalan ako uručite ovo pismo ostalim članovima Vijeća sigurnosti", kaže se u pismu Harisa Silajdžića.
bosss

#2098 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by bosss »

Opet piše... :-)
tuzlak-x

#2099 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by tuzlak-x »

U međuvremenu, nadamo se da će nam biti pružena pomoć u odupiranju pokušajima da se jedno staro multietničko društvo pretvori u srednjovjekovno plemensko društvo bazirano na rezultatima genocida, etničkog čišćenja, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina koji su počinjeni na pragu 21. vijeka. Ovo može biti postignuto kroz punu implementaciju Aneksa 7 Daytonskog sporazuma koji nalaže povratak svih izbjeglica, primjenu svih odredbi o ljudskim pravima sadržanih u Daytonu, te kroz pružanje specijalne pažnje obrazovanju i medijima kako bi se građanima Bosne i Hercegovine omogućilo da uživaju privilegije koje pruža moderna demokratska država i društvo.

na ovo bi trebali svi bosanci staviti potpis, a nije bitno da li je haris ili bogic, etc otpisao medjunarodnoj zajednici.
dallton

#2100 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

zato i postavljam ovo pitanje, da mi neko objasni gdje je ovdje "negativna retorika" i "nacionalizam"
Locked