BH vojna industrija i naoruzanje
-
Tietje24322
#2076 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kakav orkan to je smece. Ako bi vec Turska ili Emirati, Oman ili Amerika bili zainteresirani da se u Bosni prave neki slozeni sistemi onda to sigurno nije ni nalik na orkan.
Evo ovo su Turski vojni proizvodi sto se tice oklopa:
Imaju jako sirok arsenal. Kada bi uspijeli privuci samo jedan tip vozila da se pravi u Sarajevu... to bi vec bio uspjeh.
Evo ovo su Turski vojni proizvodi sto se tice oklopa:
Imaju jako sirok arsenal. Kada bi uspijeli privuci samo jedan tip vozila da se pravi u Sarajevu... to bi vec bio uspjeh.
-
Tietje24322
#2077 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Poreed toga je smijesno da mi Turskoj nesto nudimo. Oni imaju Rocketsan; firma Turska koja pravi slozene raketne sisteme za NATO zemlje. Firma koja je poslala u svemir Turske satalite i koja radi na najmodernijim sisteima po NATO standardu (balisticke rakete sa dometom od 4500 kilometara). BNT je nista uporedjenju sa ROCKETSANOM:
Evo jos par proizvoda ove firme:
Evo jos par proizvoda ove firme:
-
cigosmercedesom
#2078 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
emirati su cini mi se odlucili da investiraju u srpski projekt alas, koji opet nije drzavni projekt nego privatne kompanije i grupe inzinjera..
-
155_mm
#2079 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
cesto puta sam cuo argument onih koji lesinare nad bosnom da 2 miliona bosnjaka moraju znati da su okruzeni sa 5 miliona hrvata i 8 miliona srba. taj argument ima svoju tezinu i jedini moguci protivargument bi po mom misljenju bi mogli da budu tih nekih 5-6 orkana. mislim da je dobro sto se u rusiji digla onolika buka (sto samo govori o jacini toga oruzja) pa prodaja orkana gruziji nije uspijela.matematicar_teski wrote:zavisi za sta, ako mislis da masakriras civile, jeste mocan, za takticko djelovanje los je, npr puno je bolji oganjcigosmercedesom wrote:daleko od modernog, ali je zato mocan
naravno da je orkan zastario pa radjen je sa tehnikom iz osamdesetih godina ali je koncept raketnog bacaca velikog kalibra na kamiomu itekako aktuelna. na primjer americki M142 HIMARS se poceo uvoditi u naoruzanje amerike i nekih drgih zemalja tamo negdje od 2005-te.
kad vidim koliko srbija ulaze napore u ona svoja dva orkana nastala od sklopa cijevi jednog orginalnog orkana mislim da je neogovorno ovo zapustanje bosanskih orkana uz kuknjavu kako su zastarjeli cameci decenijama u skladistima.
-
Nebitan32
#2080 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kada pricamo o blizem okruzenju onda ima 4.5 miliona Hrvata i 7 miliona Srba. I to u slobodnom padu.155_mm wrote: cesto puta sam cuo argument onih koji lesinare nad bosnom da 2 miliona bosnjaka moraju znati da su okruzeni sa 5 miliona hrvata i 8 miliona srba. taj argument ima svoju tezinu i jedini moguci protivargument bi po mom misljenju bi mogli da budu tih nekih 5-6 orkana. mislim da je dobro sto se u rusiji digla onolika buka (sto samo govori o jacini toga oruzja) pa prodaja orkana gruziji nije uspijela.
naravno da je orkan zastario pa radjen je sa tehnikom iz osamdesetih godina ali je koncept raketnog bacaca velikog kalibra na kamiomu itekako aktuelna. na primjer americki M142 HIMARS se poceo uvoditi u naoruzanje amerike i nekih drgih zemalja tamo negdje od 2005-te.
kad vidim koliko srbija ulaze napore u ona svoja dva orkana nastala od sklopa cijevi jednog orginalnog orkana mislim da je neogovorno ovo zapustanje bosanskih orkana uz kuknjavu kako su zastarjeli cameci decenijama u skladistima.
Ali mislim da si istakao osnovnu poentu. Vojne snage trebaju biti opremljene uzimajuci u obzir potencijalne neprijatelje. Nemamo namjeru niti ocekujemo biti u direkntom sukobu s Kinom ili Rusijom. Eventualni sukobi su moguci samo sa blizim okruzenjem pa samim time i ono sto imamo ili sto mozemo proizvesti treba biti u skladu s tim.
Na drugoj strani ima komercijalni pristup i tu je dobrodosla proizvodnja bilo cega.
-
Tietje24322
#2081 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Orkanom se nemozes odbraniti protiv ljudske nadmoci. Pogotovo ne sa 6 orkana. To nije nsita. To je u ozbiljnim drzavama dovoljno za jednu diviziju a kamoli za korpus. Orkan je smece manje vise. Neprecizan i neefikasan.
Srbija i Hrvatska nemogu nas napasti u tom smislu. Kao prvo Hrvatska ima 4 miliona stanovnika a Srbija ima 6,7 miliona Srba. Tu je faktor Albanije sa kojom Srbija mora voditi racuna. A Hrvatska je u NATO-u i kada bi nas direktno napali imali bi veliki problem prvenstveno sa Amerikom a ako ne sa Amerikom vjerujem da bi imali sa Turskom. Ipak su i Srbija i Hrvatska male drzave (skupa manje stanovnika od grada Istambula).
Nama treba precizno oruzije po NATO standardu. Mi nikada necemo smijeti po gradovima opaliti raketama u cilju da se pobiju civili jer bi dobili public opinion protiv nas. Tu gresku je Srbija napravila kada je bila super jaka (550 tenkova JNA). Orkan bi mogao biti koristan samo u tom smislu. Protiv tenkova NATO (kao ovaj Turski Roketsan) ima high tech rakete koje su relativno male i nakon ispaljenja ih pratis sa daljinskim do cilja ili infra crvenom svijetlosti ili satalitom ili avionom. Ili ispalis raketu iz helikoptera a njoj upravlja covijek 1000 kilometara dalje na daljinski.
Protiv zive sile moramo imati jednostavno mnogo cijevi u rezervi; efikasnu namjensku industriju da mozemo mobilisati sve zivo i da uopste nebude upitno dali imamo municije. Pored toga komunikacija mora biti izvanredna. A komunikacija ce biti super kada se izgradi koridor Vc. Imat cemo povezano sve od Metkovica do Bosanskog broda super cestom. Tu mozes prebacivati vojsku munjevitom brzinom.
Jedino za sta se trbeamo pobrinuti u buducnosti su mehanizovane brigade i oklopni bataljoni jer ovo danas je vec zastarijelo.
Srbija i Hrvatska nemogu nas napasti u tom smislu. Kao prvo Hrvatska ima 4 miliona stanovnika a Srbija ima 6,7 miliona Srba. Tu je faktor Albanije sa kojom Srbija mora voditi racuna. A Hrvatska je u NATO-u i kada bi nas direktno napali imali bi veliki problem prvenstveno sa Amerikom a ako ne sa Amerikom vjerujem da bi imali sa Turskom. Ipak su i Srbija i Hrvatska male drzave (skupa manje stanovnika od grada Istambula).
Nama treba precizno oruzije po NATO standardu. Mi nikada necemo smijeti po gradovima opaliti raketama u cilju da se pobiju civili jer bi dobili public opinion protiv nas. Tu gresku je Srbija napravila kada je bila super jaka (550 tenkova JNA). Orkan bi mogao biti koristan samo u tom smislu. Protiv tenkova NATO (kao ovaj Turski Roketsan) ima high tech rakete koje su relativno male i nakon ispaljenja ih pratis sa daljinskim do cilja ili infra crvenom svijetlosti ili satalitom ili avionom. Ili ispalis raketu iz helikoptera a njoj upravlja covijek 1000 kilometara dalje na daljinski.
Protiv zive sile moramo imati jednostavno mnogo cijevi u rezervi; efikasnu namjensku industriju da mozemo mobilisati sve zivo i da uopste nebude upitno dali imamo municije. Pored toga komunikacija mora biti izvanredna. A komunikacija ce biti super kada se izgradi koridor Vc. Imat cemo povezano sve od Metkovica do Bosanskog broda super cestom. Tu mozes prebacivati vojsku munjevitom brzinom.
Jedino za sta se trbeamo pobrinuti u buducnosti su mehanizovane brigade i oklopni bataljoni jer ovo danas je vec zastarijelo.
-
ins
#2082 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Dobra vijest:
Iz budzeta za 2013 na generalni remont idu 2 helikoptera UH-1
Iz budzeta za 2014 na modernizaciju idu 2 helikoptera MI-8
To ce biti prva dva remonta za UH-1, a ovo su 6. i 7. primjerak Mi-8/17 koji ide na modernizaciju na NATO standard.
Lova osigurana, odobreno placanje neki dan na sjednici VM BiH.

Iz budzeta za 2013 na generalni remont idu 2 helikoptera UH-1
Iz budzeta za 2014 na modernizaciju idu 2 helikoptera MI-8
To ce biti prva dva remonta za UH-1, a ovo su 6. i 7. primjerak Mi-8/17 koji ide na modernizaciju na NATO standard.
Lova osigurana, odobreno placanje neki dan na sjednici VM BiH.
-
Tietje24322
#2083 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Jos da se hoce modernizirati ili kupiti oklop.
-
cigosmercedesom
#2084 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
naravno da napad na civile nikako ne smije da bude u razmatranju, ALI samo zamisslite da je armija BiH 93 imala par orkana sa raketama u tuzli ili bihacu, koje bi mozda mogle da dobace BG i Zg, koliko bi samo ta pmisao spasila civila u Sa. da ne govorim kako i danas mozes obasuti cijelo polje protuoklopnim minama i tako sprijeciti invaziju od npr 100 tenkova. Srbija se maksimalno zalaze za tehnologiju koju moze razviti i to razvija i prodaje, niceg se ne odrice. mislim da je takav nacin za pohvalu.
-
matematicar_teski
#2085 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ti bi gadjao beograd sa orkanima ?cigosmercedesom wrote:naravno da napad na civile nikako ne smije da bude u razmatranju, ALI samo zamisslite da je armija BiH 93 imala par orkana sa raketama u tuzli ili bihacu, koje bi mozda mogle da dobace BG i Zg, koliko bi samo ta pmisao spasila civila u Sa. da ne govorim kako i danas mozes obasuti cijelo polje protuoklopnim minama i tako sprijeciti invaziju od npr 100 tenkova. Srbija se maksimalno zalaze za tehnologiju koju moze razviti i to razvija i prodaje, niceg se ne odrice. mislim da je takav nacin za pohvalu.
uzdati se u ameriku i uciti od izraelaca, musti pare arapima, a turcima poruciti da nam treba oprema da se molimo za njih
-
Tietje24322
#2086 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Invaziju od 100 tenkova mozes sprijeciti raketama koje se upravljaju iz Sarajevskog podruma a ispale sa Vlasica. 10 takvih raketa, koje razvijaju recimo Turci, imaju manju kilazu od jedne rakete orkana. A raketa orkana nikad neznas gdje ce pasti. Ako vec zelis protu oklopne rakete trazimo od Turaka da nam doniraju neke njihove sisteme ili da ih pretis licenzirano proizvodi.cigosmercedesom wrote:naravno da napad na civile nikako ne smije da bude u razmatranju, ALI samo zamisslite da je armija BiH 93 imala par orkana sa raketama u tuzli ili bihacu, koje bi mozda mogle da dobace BG i Zg, koliko bi samo ta pmisao spasila civila u Sa. da ne govorim kako i danas mozes obasuti cijelo polje protuoklopnim minama i tako sprijeciti invaziju od npr 100 tenkova. Srbija se maksimalno zalaze za tehnologiju koju moze razviti i to razvija i prodaje, niceg se ne odrice. mislim da je takav nacin za pohvalu.
Ako nam vec treba prijetnja Beogradu, najbolna je prijetnja ta da mozemo sjebati ove lokalne cetnike jer smo vojno i industrijsku nadmocni. Odmah posle toga je Srbija prepustena nama i Velikoj Albaniji.
100 orkana nam nebi pomoglo jer su nepouzdani. Ako ispalis raketu zelis da je pratis dok ona ne udje u tenka. Potom zelis da vidis dali je tenk unisten uz pomoc satalita.
Recimo jedna opremljena podzemna baza koja bi bila kompatibilna sa Turskim vojnim satalitima vise vrijedi od bilo kakvog oruzja jer znas u svakom trenutku gdje se neprijatelj nalazi osim u jako gustoj sumi. Pored toga kad bi nam Turska dala licenzirano da proizvedemo ANKA bespilotnu letijelicu u slucaju rata pod oblacima... U tom smjeru treba graditi vojsku a ne orkanima i ala orkanima.
-
cigosmercedesom
#2087 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
hahaha ne bih nikog gadjao
samo kazem da je takva situacija bila 92, 93 vjerovatno bi se dosta stradanja izbjeglo. drugacije je kad imas cime prijetiti.. ameri ce nas pazit dok im je to u interesu, mislim da od izraelaca mi nikad nista naucit
, a turci da opremu posalju.. svoje znanje... pa ja mislim da kad bi neki svoj proizvod nama bratski dali (licencu) mi bi ih izdali i zatvorili vrata za sva vvremena
-
zoljaM80
#2088 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ako bi to imalo za rezultat manje granatiranje bh gradova i sela od strane srpske vojske zašto ne ? Bg ne, jer orkanom svakako ne bi mogao do tamo dobaciti ali neki drugi grad u Srbiji damatematicar_teski wrote:ti bi gadjao beograd sa orkanima ?cigosmercedesom wrote:naravno da napad na civile nikako ne smije da bude u razmatranju, ALI samo zamisslite da je armija BiH 93 imala par orkana sa raketama u tuzli ili bihacu, koje bi mozda mogle da dobace BG i Zg, koliko bi samo ta pmisao spasila civila u Sa. da ne govorim kako i danas mozes obasuti cijelo polje protuoklopnim minama i tako sprijeciti invaziju od npr 100 tenkova. Srbija se maksimalno zalaze za tehnologiju koju moze razviti i to razvija i prodaje, niceg se ne odrice. mislim da je takav nacin za pohvalu.
uzdati se u ameriku i uciti od izraelaca, musti pare arapima, a turcima poruciti da nam treba oprema da se molimo za njih
- madner
#2089 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne bi bilo nikakve fajde jer Srbija oficijelno nije bila u ratu.
Dati im povod da mogu slati cijele jedinice sa svom tehnikom niko ne bi naredio. Normalan dakako.
Dati im povod da mogu slati cijele jedinice sa svom tehnikom niko ne bi naredio. Normalan dakako.
-
Tietje24322
#2090 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Turska firma roketsan, kolko vidim producira inteligentne orkane sa pametnim raketama. Ovo nesto vrijedi.
-
Tietje24322
#2091 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Jos jedan dokaz da nemamo Turcima sta ponuditi .
- madner
#2092 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Inteligente orkane sa pametnim glavama.
Meni se cini da je to turska kopija kineske kopije.
-
Tietje24322
#2093 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nije. Roketsan rakete su NATO standard. Odkupljuje ih VB , SAD i Francuska. Jako sofisticirana firma. Ovaj drugi to moze biti da je kopija kineska.madner wrote:Inteligente orkane sa pametnim glavama.![]()
- madner
#2094 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Cuj NATO standard
Ovo skrivena kamera neka?
Ovaj 300 sistem koji si postavio je kopija kineskog sistema, koji kaska za Orkanom samo 15 godina.
Ovo skrivena kamera neka?
Ovaj 300 sistem koji si postavio je kopija kineskog sistema, koji kaska za Orkanom samo 15 godina.
-
Tietje24322
#2095 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Roketsan omtas:
-
Tietje24322
#2096 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Vidite ovu igracku Tursku:
6 orkana all in one...
Last edited by Tietje24322 on 25/12/2013 14:52, edited 1 time in total.
-
udrch
#2097 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nisam neki stručnjak i uopšte ne pratim razvoj oružja, ali Tietje24322 je u pravu u vezi Orkana..tokom rata sam bio na čistini koju je pogodio komplet od ovih 12 projektila..nikom ništa nije bilo, osim što je tutnjalo kao da nas avion bombarduje..
-
matematicar_teski
#2098 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
dobro titje ovo nije tema o turcima, postedi nas, volim ih i ja ali mi na nos izlaze sa svojim ublehama.
- madner
#2099 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Tietje veze nema.
- andromeda101
#2100 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
1. Pa nema nas 100 miliona s ekonomijom i BDP-om, da čuvamo Bosfor, da nam Ameri trpaju toliko.
2. Niti smo Jevreji, pa da smo vlasnici najmoćnijih kompanija širom svijeta.
Prvo proradite na jednoj od ovih varijanti, pa onda da se sklapaju ti sistemi.
Kolko para tolko muzike.
Ili, za muziku trebaju pare.
Ili, nauči svirati. Samo i kad naučiš, neš moći ni piti ni meze jesti dok držiš violinu.
2. Niti smo Jevreji, pa da smo vlasnici najmoćnijih kompanija širom svijeta.
Prvo proradite na jednoj od ovih varijanti, pa onda da se sklapaju ti sistemi.
Kolko para tolko muzike.
Ili, za muziku trebaju pare.
Ili, nauči svirati. Samo i kad naučiš, neš moći ni piti ni meze jesti dok držiš violinu.