Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
agent_zero

#2076 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by agent_zero »

Dozer wrote: Medjutim, da se mene pitalo kako da se ono odradi, a nije, garantujem ti da bi kompletan onaj dio naselja pao za 15-20 minuta.
:thumbup:
Ramzess Veliki

#2077 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote: Ramzes,jedno pitanje za tebe.Spomenu prvi haustor na lijevom krilu? Jel to Raffaello gdje bio?
Joj ne znam ti po tim kafićima ... na Dobrinji sam sjedio samo u bilijar klubu i u Baltazaru.
Ma valjda ćemo se jednom vidjeti pa ćemo otići zajedno. Ne znam čak ni imena ulica, tako da mogu samo pisati o vlastitim doživljajima ali ne i o tačnim lokacijama.
I kad kažem vlastiti doživljaj, to se odnosi i na pojedine akcije - moje viđenje akcije. Jer uglavnom nisam pratio ko planira, ko je naredio, koji je mjesec, godina ... bilo je konfuzno i trčali smo kad nas pozovu i kad nas ne pozovu, često smo sami pravili svoje akcije, nekad iz dosade. Upadneš malo, malo se popucamo, pa nazad na vidanje rana. :mrgreen:
Da, znali smo za dan da napunimo traumu u Dobrinjskoj bolnici našim ljudima. Jebiga, kad nam nisu dali puške za paintboll ... kažu nije bilo kupit' pa nam podijeliše bojeve. :twisted:

Partija prevarenih ratnika ... jer svi smo mi isprevarani. :novine:
Ramzess Veliki

#2078 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

agent_zero wrote:
Dozer wrote: Medjutim, da se mene pitalo kako da se ono odradi, a nije, garantujem ti da bi kompletan onaj dio naselja pao za 15-20 minuta.
Ovo se i ja slažem. Ta i mnoge slične akcije su rađene samo da se stvori dojam da se nešto radi. Istina je ustvari da je svima odgovaralo da je Sarajevo u blokadi. Agresoru jer je znao da u gradu ima bar 50.000 vojno sposobnih bez naoružanja, a koje su mogli dobiti van obruča, a našim političarima i mafijašima radi humanitarne, učvršćivanja vlasti, slike u svjetskim medijima i pljačke.
Imali smo deblokadu već u prvih pola godine ... jedno tri izvjesne prve godine - i svaki put vraćeni na početne položaje.
Dayton je potpisan kad je agresor ostao bez logistike ... kad nisu imali ni farbe da preboje granate pa su hrđale, dužili sitnu municiju ... igrali su se sa nama a i sada se igraju.
Repetitor

#2079 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Ma Raffaello nije bio kafić-već ona prodavnica slatkiša :-D

Al' nema veze,to je to otprilike.Ispred te zgrade ,tačno na raskrsnici se nalazio jedan leš,a kasnije samo kosti,koje su tu ostale do kraja rata.Dejton se potpisao i te kosti su tu još uvjek stajale dugo,dok ih neko nije sklonio.Tokom rata nisu oni bili zainteresovani uopšte za taj leš/kosti.
Znam kad je ubijen,krenuo lola u SMB uniformi pijan,odozdo ka nama...psuje nešto i puca... :D
Ramzess Veliki

#2080 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Možda je bio i neki naš jadnik, zarobljenik ... znali su ih poturati da ih upucamo.
kosava

#2081 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kosava »

Great Cornholio wrote:Ja mislio opet rat izbio, kakvi rekoh sad snajperisti u Sarajevu :?

Dobro je, nije izbio rat, a što se tiče snajperista oni su potrebni, posebno u Policiji, jer oni iz velike udaljenosti mogu onesposobiti nekog ko neko zlo čini, a da ga ne ubiju, mogu ga npr. pogoditi u ruku kojom drži oružje kojim se sprema da nekog ubije.

Npr, imamo neku talačku krizu, neko drži taoce, naoružan je, prijeti da će pobiti taoce ako mu se neko približi, i tu na scenu stupa policijski snajperista, sa velike udaljenosti onesposobi teroristu i spasi živote njegovih talaca.
Jest tako je to bas u Holivudskim filmovima :lol:
kosava

#2082 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kosava »

Ramzess Veliki wrote:
Great Cornholio wrote:
direstraits0078 wrote:Respect za ljude koji nisu zloupotrijebili ovo opasno zvanje.
A za one koji jesu, koji su ubijali civile, djecu, žene, ljude koji su stajali u redu za hljeb ili vodu, doživotna zatvorska kazna.
U ratu je jedno nepisano pravilo - snajperista se ne razmjenjuje. Odma' kugla u vugla.
A onda poslije rata pravac Novi Zivot KPD Zenica za ratni zlocin nad zarobljenikom. :wink:
trocadero

#2083 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Dozer wrote:@Trocadero
Ma usli smo mi u oba oabjekta na planiranim pravcima, i to onako kako sam opisao. Ako se dobro sjecam, napad je krenuo ujutro oko 6, a moji su se povukli unutar objekata tek oko 11 jer je bocna vatra bila zestoka. I da, igralo se ping-ponga kasikarama, a od jedne je jedan nas ranjen, lakse, i izvukao se sa ostalima. Usput, puska nije bila njegova, nego vasa :D, a ostala je u sobi u koju su moji upali. Ne znam znas i kako je start napada odradjen...?
Svejedno - opalio se RPG u plocu na 1. spratu, koje je naravno odletila i otvorila sirom prozor. a odmah zatim su moji pretrcali cestu i merdevinama se uzverali i upali unutra. 6 njih ako se dobro sjecam. Zatekli su vatricu i vodu za kafu, i pusku koja je ostala vasem strazaru :). Kako su ionako bili pretovareni, nisu se ni potrudili da je ponesu.
Ovo je bilo za nas densi pravac, a isto se uslo i po lijevom.

Medjutim, da se mene pitalo kako da se ono odradi, a nije, garantujem ti da bi kompletan onaj dio naselja pao za 15-20 minuta.
Upadne grupe su OK, naravno, ali ne za onakav teren. Generalno, plan ulaza je bio ok, ali ne i daljeg napredovanja. Ja bih ono onda odradio sa 100-150 ljudi, i to tako sto bi upadne usle kako su i usle, cime bi se neutralisale vase ceone pozicije, dok bi po 20-30 ljudi istovremeno cestom i kroz razvaljene barikade odmah uslo u dubinu bar 100m i onda uslo u objekte bocno. Time bi svi vasi u pozadini ceonih pozicija, poput gnijezda u drugom objektu Delti, bili odsjeceni i bez mogucnosti djelovanja jer bi se borba nastavila iza njih.
I ovo nije danasnje razmisljanje, nego sam jos onda govorio da bi se taj dio trebao tako odraditi.

Medjutim, vrlo realno pitanje i onda i danas jeste - za koji kurac se to uopste trebalo raditi kada je to vec bila mirna linija? Fino bili razvuceni strikovi izmedju linija i ljudi razmjenjivali lanc pakete, cigare i alkohol (gledao sam ove strikove vlastitim ocima). Takodjer, i da smo uzeli sve to, opet tu ne bi bilo svrhe ostajati jer biste sve to uredno poravnali artiljerijom za svega par sati. Dakle, bilo bi - zali boze zivota.
Дозер,
Није напад кренуо око 6 већ око 10 сати! Око 6-7 сати су биле смјене стража и доста више војске је циркулисало тад на линијама! Овако сте паметно сачекали да једна смјена добро "замакне"!
Пушка није та о којој пишеш ,већ у скроз другој згради које су радиле Делте. Био сам после ту кад су је кроз шубу извукли неким кукама!
Добро за нас па те не послушаше стратези за план напада :D Мора да је и код вас било оних који на сваки приједлог кажу "Шта ти мени имаш ту срати, па ја сам за ово школу завршио". :-x
А и боље је што неби по твоме јер би се онда рокали данима, а можда најебали и ти и ја.Што велиш добро, за који курац!

ПМ,
Кад будеш чупао обрве, чупни и једну за мене :D
За оне четири жене ...нисам ни мислио опет давати имена већ само поновити да су оне ту настрадале!
Али ако опет "инсистираш" ,
ВУКОВИЋ РАДОЈКА
ГЛОГОВАЦ МИЛЕВА
ВУЈИЧИЋ НАДА или НЕДА нисам сигуран
Четврта је била постарија жена , убијена на балкону свог стана, а имена се не могу сјетити!
Dozer

#2084 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Otprilike tako nekako. A puska...za tu Deltinu ne znam, ali znam za vasu kod mojih :)
PM72

#2085 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Trocadero,
U te spiskove ne bi vjerovao ni Volt Dizni.Malo iznad prezimena Vuković Radojke stoji ime Vukadin Miloš.Oboje su na spisku "nestalih sarajevskih Srba ubijenih u Sarajevu od strane mudžahedina".Vukadin Miloš iliti Švabo je prvi komadant Belih vukova.Stradao na goloj Jahorini kad je stao na vlastitu minu.Podlegao na putu za VMA u Beogradu.Niti su ga ubili "Alijini mudžahedini" niti je "nestao u Sarajevu".
Ovo ostalo...niđe veze.Nema ih ni pod tačkom razno a imam razne spiskove,od MZ do boračkih.
trocadero

#2086 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

PM72 wrote:Trocadero,
U te spiskove ne bi vjerovao ni Volt Dizni.Malo iznad prezimena Vuković Radojke stoji ime Vukadin Miloš.Oboje su na spisku "nestalih sarajevskih Srba ubijenih u Sarajevu od strane mudžahedina".Vukadin Miloš iliti Švabo je prvi komadant Belih vukova.Stradao na goloj Jahorini kad je stao na vlastitu minu.Podlegao na putu za VMA u Beogradu.Niti su ga ubili "Alijini mudžahedini" niti je "nestao u Sarajevu".
Ovo ostalo...niđe veze.Nema ih ni pod tačkom razno a imam razne spiskove,od MZ do boračkih.
Паша мој солидни,
Још овај пут ћу ти све фино објаснити да се други пут не залијећеш без везе !

Dnevnik dr.Lazića
31. maj 1993.
"Dve žene iz Aerodromskog naselja pogođene snajperom.Prva u glavu, dolazi bez pola lobanje.Druga pravo u srce.Treći borac Mika Močević koji ih je izvlačio pogođen u grudni koš...."

Једна је била Радојка а друга Милева. Био сам ту и кад се то десило! Добар дио рата сам провео у Аеродромском, по казни наравно, па то све добро знам.Смјестили ми , "ближњи" ...мислили дунуће га тамо, а ако не ,хоће бар у сталном пролазу кроз Касиндолску!
Само су се мало зајебали, јер сам ја имао дјевојку у Аеродромском још од прије рата а током рата " Косовку девојку" :kiss:

Не знам каквим ти списковима располажеш а ја сад погледао онај фамозни од 3000 убијених Срба у Сарајеву па нашао и ове које си поменуо, пише:
VUKADIN MILOŠ
Zvani Švabo, umro na VMA 13,02,1993.smrtno ranjavanje od nagazne mine
VUKOVIĆ RADOJKA
Civil, poginula na opštini Ilidza
Дај постирај тај списак да видим који билмез их води као нестале!

Радојка се и не би требала водити на том списку јер није убијена на вашој територији а о Шваби да и не говоримо.
На тај списак да би набили цифру набацали великим дијелом и доста бораца из ВРС , неких из АБиХ, доста измишљених, а неким само навели занимање....нигдје везе с везом.
Вјероватно га писао онај пропали писац Тохољ и њему слични.

Такве спискове треба да састављају за то надлежне институције а не ко стигне кога убацити преко нета и рекла казала!
А гледајући надлежне, Чургуза, Ђокића, Кошарца.....слабо ће га икад тачно и саставити! Знају се политички играти, шепурити се медијски у Добровољачкој , а на Казане нико ни да помисли да оде :-x Жао им ваљда ципеле испрљати! А ојадили борце и фонд, ордење дупеглавцима а др. Лазићу који је спасио стотине живота ни захвалницу ,јебо им пас матер да им јебо!

Ако немаш набави Токачину "књигу мртвих", по мени најрелевантнију, има и неких недостатака али 95% тачно наведено бројем,именом , презименом и мјестом!
У њој наведено три пута мање погинулих Бошњака него што су неки говорили а и сад говоре да их је настрадало :wink:
PM72

#2087 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Trocadero,
Odosmo od teme a ja ti predlažem da otvoriš novu temu o "spiskovima nestalih" pa ćemo detaljnije o tome.Uglavnom,svi spiskovi "nestalih" koji se prave na "tvojoj" strani navode komadanta Švabu kao žrtvu "Alijinih mudžahedina" a da ne spominjem smijuriju (nažalost,tako je) sa imenima onih Srba koji su stradali od srpskih granata u gradu (a lično sam ih poznavao).

U pravu si za Tokačine spiskove,i to imam.Ovi "moji" su tokom rata izvaljivali cifre,valjda se ugledali na "tvoje".Množili broj žrtava sa 10 pa se sad o jadu zabavili kako da to isprave.Međutim,nisu napravili grešku kao "tvoji" pa objavljivali imena.To su kod vas radili diletanti i neznalice,bitna je bila cifra.Dijete u osnovnoj školi bi našlo falsifikate i "greške" tipa "nestao u Sumbulovcu,Olovu,Visokom,Konjicu,Vozući,Prači ili 50 NN zdravstvenih radnika,NN frizerka iz Pofalića" i ostale nebuloze.

dakle,da ne kvarimo temu.

P.S.Ako si bio u Aerodromskom,jesi li viđao Tajsona? Onog prijeratnog žandarskog šupka .Kažu da je dolazio u aerodromsko,viđali ga ljudi na liniji,pancir do grla i izbrijan blesimetar.Koji je to paćenik bio...
thekupus

#2088 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by thekupus »

pa ako su poginuli od srpske ruke ne znaci da nisu ubijeni Srbi, ko je nama kriv sto nismo ubijali "svoje" i onda ih stavljali na liste ubijenih
muha_sa

#2089 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by muha_sa »

trocadero wrote:
PM72 wrote:Trocadero,
Паша мој солидни,
Још овај пут ћу ти све фино објаснити да се други пут не залијећеш без везе !

Dnevnik dr.Lazića
31. maj 1993.
"Dve žene iz Aerodromskog naselja pogođene snajperom.Prva u glavu, dolazi bez pola lobanje.Druga pravo u srce.Treći borac Mika Močević koji ih je izvlačio pogođen u grudni koš...."

Једна је била Радојка а друга Милева. Био сам ту и кад се то десило! Добар дио рата сам провео у Аеродромском, по казни наравно, па то све добро знам.Смјестили ми , "ближњи" ...мислили дунуће га тамо, а ако не ,хоће бар у сталном пролазу кроз Касиндолску!
Само су се мало зајебали, јер сам ја имао дјевојку у Аеродромском још од прије рата а током рата " Косовку девојку" :kiss:

Не знам каквим ти списковима располажеш а ја сад погледао онај фамозни од 3000 убијених Срба у Сарајеву па нашао и ове које си поменуо, пише:
VUKADIN MILOŠ
Zvani Švabo, umro na VMA 13,02,1993.smrtno ranjavanje od nagazne mine
VUKOVIĆ RADOJKA
Civil, poginula na opštini Ilidza
Дај постирај тај списак да видим који билмез их води као нестале!

Радојка се и не би требала водити на том списку јер није убијена на вашој територији а о Шваби да и не говоримо.
На тај списак да би набили цифру набацали великим дијелом и доста бораца из ВРС , неких из АБиХ, доста измишљених, а неким само навели занимање....нигдје везе с везом.

Такве спискове треба да састављају за то надлежне институције а не ко стигне кога убацити преко нета и рекла казала!
А гледајући надлежне, Чургуза, Ђокића, Кошарца.....слабо ће га икад тачно и саставити! Знају се политички играти, шепурити се медијски у Добровољачкој , а на Казане нико ни да помисли да оде :-x Жао им ваљда ципеле испрљати! А ојадили борце и фонд, ордење дупеглавцима а др. Лазићу који је спасио стотине живота ни захвалницу ,јебо им пас матер да им јебо!

Ако немаш набави Токачину "књигу мртвих", по мени најрелевантнију, има и неких недостатака али 95% тачно наведено бројем,именом , презименом и мјестом!
У њој наведено три пута мање погинулих Бошњака него што су неки говорили а и сад говоре да их је настрадало :wink:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2090 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

pa što će na Kazanima? zamisli belaja da dođe neko od predstavnika Grada ili Kantona ili Federacije da oda počast... propade onda svrha (njihova) obilježavanja zločina. postade kontraproduktivna...

eto, malo offa i od mene :)
karanana

#2091 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

ne trebaju se toga bojati jer ocigledno osim pudaricu nikom iz grada se bas i ne ide gore.
goran16v

#2092 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

trocadero wrote: Радојка се и не би требала водити на том списку јер није убијена на вашој територији а о Шваби да и не говоримо.

А гледајући надлежне, Чургуза, Ђокића, Кошарца.....слабо ће га икад тачно и саставити!
Objektivno i posteno! :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2093 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

karanana wrote:ne trebaju se toga bojati jer ocigledno osim pudaricu nikom iz grada se bas i ne ide gore.
trebaju, jer reakcije ne bi uopšte bile iste kao za Dobrovoljačku. razlog što niko ne ide gore je jednostavan - malo kamera i promocije (što je druga priča, ali isto tako žalosna i bijedna). i Pudarića je jedva ko popratio od medija.

ali da su Kazani zločin, to niko razuman ne spori... da se spori, i oni bi se obilazili. ali odosmo od teme :)
PM72

#2094 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

thekupus wrote:pa ako su poginuli od srpske ruke ne znaci da nisu ubijeni Srbi, ko je nama kriv sto nismo ubijali "svoje" i onda ih stavljali na liste ubijenih
Problem nastaje kad napraviš spisak "nestalih sarajevskih Srba i još to nazoveš - sarajevski masakr uz uvodni tekst o mudžahedinima,klanjima i ubijanjima.Ko biva,ovo je spisak onih koji su vjerovali u suživot s komšijama pa platili glavom.Na takvom spisku je pomenuta Radojka i prvi komadant Belih vukova koji je poginuo na Jahorini od vlastite mine.
PM72

#2095 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Nedobrovoljac wrote:Toholj sastavljao, a Tomić mu ime dao. Nije ni za guzicu obrsati, što jest jest.
Ammaar

#2096 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ammaar »

Zar je u ratnom sarajevu bilo mudzahedina??? Znam da ih je bilo pod kontrolom 3-ceg korpusa, ali u SA prvi put cujem.
PM72

#2097 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Nisam ni ja znao ali pošto oni tako tumače - treba vjerovati. :D Najsmješnije je kad provale "mudžahedini iz Žepe" a sve mještani,arapa nisu vidjeli ni na TV-u.
Dozer

#2098 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Da, ovo je glanc nova retroaktivna info - da je u Sarajevu bilo mudzahedina :)
Valjda je to po onoj logici - svaki musliman = mudzahedin :)
Ni ja ne vidjeh ni jednog jedinog u Sarajevu tokom cijelog rata... Bila je dole na Stupu neka jedinica takvog nekakvog naziva, al' da me ubijete ne sjecam se kako je glasio, mislim nesto "muslimanska" ili sl., ali ni oni nisu imali brade, trofrtaljne tole i tako to :D
PM72

#2099 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Ja sam viđao po Dobrinji nekakve bradonje sa trakama.Čini mi se da su se zvali El Fatih.Nisam među njima vidio niti jednog arapa ,sve domaći. :D
Jedini "mudžahedin" arapskog porijekla kojeg sam znao jeste dr.Hadžir sa Dobrinje. :thumbup: Valjao je ovom narodu više nego čitava jedinica El Mudžahid.
Ramzess Veliki

#2100 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

PM72 wrote:Ja sam viđao po Dobrinji nekakve bradonje sa trakama.Čini mi se da su se zvali El Fatih.Nisam među njima vidio niti jednog arapa ,sve domaći. :D
Jedini "mudžahedin" arapskog porijekla kojeg sam znao jeste dr.Hadžir sa Dobrinje. :thumbup: Valjao je ovom narodu više nego čitava jedinica El Mudžahid.
El Fatih - ... bili mladi dečki, nafurali se na taj fol redovno sljedovanje cigara, kolači, meso ... keksi ...
Bili mi zajedno na nekoj obuci, njih taman formirali ali im dali svega a nama isprobanim luđacima ništa ... dali im posebno prostorije, tamo se pjevaju ilahije, klanja se, a u našem dijelu se psuje, kocka, mariše ...
Počeše oni mene i druga zvati da sa njima pijemo kahvu - hajd' reko', neka, ne smeta, počaste nas svime, i tako jedan dan odjednom svi u po' kafe napustiše prostorije ... :?
Pitam druga - a gdje ovi nestaše?
- Pa gdje ćeš pred njima Boga opsovat' ...
- Ama nisam jebemmuB... :shock:
I tako mene više ne zovu, ali zovu druga, dolme ga kolačima, hurmašicama, cigarama (mazne on njima pa nam donese ... :D ) ... jedan dan eto delegacije meni :
- E znaš, vijećali smo ... jes' da laneš što ne treba ali si ozbiljan i to .. pa ... tvoj drug nam je nešto pričao, pa ako bi ti potvrdio mi bi povjerovali ...
- A šta je pričao?
- Pa ... pričao nam je kako vas dvojica bez oružja noću samo sa noževima idete po neprijateljskoj dubini i linijama i ...
- :lol: :lol: :lol: Zar vam ja ličim na budalu koja će 'nako hodati po dubini samo sa nožem ???? :lol: :lol: :lol:

Jaro njima šiljio lovačke za onu kahvu i kolače, pa ga malo prenijelo, a ovi oko njega sjedili k'o prvačići kad im stariji klinac priča kako je vidio picu uživo ... :lol: :lol: :lol:
Post Reply