Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Lucazode

#2076 Re: Teretana

Post by Lucazode »

pakica_ wrote:
Lucazode wrote:
Ne znam čemu hvala na ovom postu :? Ni u jednom momentu te niko nije rekao da HIIT i UN dijeta ne idu, niti tvoj način treniranja i UN dijeta. Samo možeš oslabit dodatno organizam i postati alergična na polen, ako već nisi.I kakva si sa srcem, imaš li problema sa istim kad radiš HIIT ?
pa hvala je bilo na ovom sto mi zeli srecu :D
a srce je zdravo, hvala Bogu, kao i ostatak mene :D a UN je danas slavno zapoceo, pa ne znam jos kakva ce reakcija biti, ali sam voljna za bolji savjet, ukoliko je ko voljan da mi ga pruzi hihi :D to sam nesto sama kontala, ali ocito ne'am pojma *stidni smajli*
Prije nego što si išta krenula trebao ti je neko reći da UN i bilo koja aerobna aktivnost ne idu zajedno. Pogotovo tvoj intezitet aktivnosti, HIIT+UN :-) Un se sprovodi na Basal Metabolic Rate, znači kada sjediš kući ne mičeš prstom i sprovodiš dijetu čekajući minute da prođu. A na ovaj način trening i dijeta, ti praktično tijelo dovodiš u "starvation mode" tj. postaćeš vremenom malokrva i dovešćeš mišiće u stanje atrofije, što bi naš narod rekao "nemaš kuveta" .
Drugo, koliko misliš tu dijetu sprovoditi ? Kada je završiš i dovedeš tijelo na željenu kilažu garantujem ti da ćeš još većom brzinom vratiti izgubljene kile. A tijelo će ti to naplatiti sa kamatama tj. još većom kilažom.
UN je agresivna i preporučio bi jedino nekom ko ima 200 kila i ne može se pomjeriti s mjesta.

Sad, imaš dvije opcije. Jedna je UN, pa za 5 mjeseci da se još više udebljaš i druga je kalorijski deficit.

Ja ti mogu drugu preporučiti kao prijatelj, vremenski zahtjevnija, dugoročno isplativija.
Radi se o tome da određene parametre kao što su, godine, visina, kilaža i sedmični intezitete treninga ubaciš u jednačinu i da izračunaš dnevni kalorijske potrebe. Kada to uradiš dobićeš dnevni kalorijski unos. OD tog kalorijskog unosa s'obzirom da želiš da smršaš oduzmi 200 do 300 KCal (kalorija) i sedmično bi trebala gubiti oko 500 do 600 grama. Takozvani zdravi način mršavljenje, gdje tijelo nije pod enormnim šokom i ima 7 dana vremena da se adaptira na novu kilažu. Sve to skupa se zove kalorijski deficit. Sa takvom računicom ti možeš biti fizički aktivna i odgovoriti zahtjevima treninga.
Većina kolega će se složiti da je ovo objašnjeno u grubo, ali ovo su ti smjernice koje ćeš naći na svim body portalima.
Nadalje, kada izračunaš BRM- 200 do 300kcal moraš imati neku kalorijsku tablicu, jer želimo izbaciti UN (pretpostavljam) mladoj osobi poput tebe.
Pomoću nje ti ćeš sastaviti svoj jelovnik koji se uklapa u tvoje kalorijske potrebe. Iako ima odličnih jelovnika na netu, ti uvijek možeš neki svoj shodno budžetu.
Takav jelovnik je poželjno razbiti na 6 manjih obroka. Zašto? Iz razloga kada tijelo nahraniš odnosno što mnogi danas rade "prežderu se" uneseš ogromne količine šećera, što rezultira da tvoj organizam se prepadne i pomisli "nema više hrane" i taloži višak po bokovima, a to ne želimo :)
Sa 6 manjih obroka metaboliza kontinuirano radi, a tijelo se "ne boji" za hranu.
Kada treninraš nemoj tegovi+aerobni+tegovi...Samo pucaš u prazno.
Optimalan trening sa aerobnim traje 01:15 minuta. Gdje je 45 minuta utega i pola sata aerobnog. Aeobni trening ne treba, napominjem NE TREBA da je prevelikog intenziteta još više da se nose pojačivači znojenja kao što je šuškavac i vunene čarape :D Dosta tekući i lohotna odjeća. Upravo ta tekućina koju mnogi sa šuškavcem gube misleći da je to tobože salo, to je jednostavna voda iz mišića. Koja se vrati sa prvim gutljajem vode. Imaš zonu u kojoj gubiš salo, ona je od nekih 110 do 130 otkucaja u minuti tzv. lagani inteziteta.

Ako si istrajna i želiš da stvarno nešto postigneš na duži rok.
Uzmi:
Dobru vagu, neku skuplju
Krojački metar,( gdje ćeš mjeriti obim stomaka, i ostale ekstremitete)
Vagu za hranu, na koju ćeš stavljati namirnice za jelo prehodno izračunate putem kalorijske tablice
Te neki protein
-Imaš 2 tipa Whey i Kazein
Sad, whey(brzo absorbirajući protein) je neposredno prije treninga gdje treba instantan izvor proteina mišićima, jer su oni poslije istog u fazi razgradnje i pomaže regeneraciji.
-Drugi Kazein (sporo absorbirajući protein) tebi više bitan. Je protein koji se pije pred spavanje...S'o bzirom da nećeš jesti 3 sata prije spavanja i tijelo će ti oskudjevati sa proteinima tu ulijeće kazein gdje otpušta proteinske molekule 12 sati dok whey sve otpusti u pola sata. Na taj način kazein ti hrani mišić dok spavaš tj 8 ili 12 sati. Ujutro doručak i dan iznova.

I molim te 8)
Sve to redovno unosi u dnevnik. Ako dnevnik nemaš ti si kao mornar bez kompasa.

Jedan tip of the day :-D
Izuzetno je skupo hraniti tijelo sportaša, jer ono (za optimalne i vremenski učinkovite rezultate) zahtjeva hranu A++ klase, što ćeš i sama vidjeti. Lanena ulja, riblje ulje (omega 3), maslinovo, integralne žitarice koje su skuplje do 2 puta od Kellogs smeća, povrće i voće te kuhano crveno i meso peradi u raznim kombinacijama daju zavidne rezultate i potižeš dije stvari: efekat mršanja je dugotrajan i usvajaš taj način ishrane do kraja života.
Kao što ti napisah, hrani se često i hrani se kvalitetno. Odredi klaorijske potrebe i raspodjeli dnevni unos hrane na 6 manjih obroka. Da bi metabolizam uvijek radio. Sve praćeno sa dosta dosta vode (i to se računa).
Imaš Pre workout meal i post workout meal. Ukucaj na search i detaljno iščitaj.

PP za dodatna pitanja, ako imaš :)
Mustang1

#2077 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Burek cim je vidio zensko odmah pomaze .. Ja se jadan slomi on nista :D :oops: Hoces da te banujem 8-)
burek_in_space

#2078 Re: Teretana

Post by burek_in_space »

Bubalo1 wrote:Burek cim je vidio zensko odmah pomaze .. Ja se jadan slomi on nista :D :oops: Hoces da te banujem 8-)
Shto ne kazhesh da pokushavash vec 3 godine da nabacish koju kilu, i dzaba, kafana jacha od tebe 8-) :P
Mustang1

#2079 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Prestao sam sa kafanom i alkoholom da se bavim aktivno ima godina dana :D u toj godini dana samo 2-3 puta po jednu casicu popio mozda :D Znaci to okaci macku o rep nisam vise alkoholicar :D :oops:
Ono do sada je sve bilo u kucnoj reziji .. ali tek sada sam krenuo u teretanu i moram ozbiljnije raditi nemoj da zajebajes :D
Lucazode

#2080 Re: Teretana

Post by Lucazode »

Bubalo1 wrote:Prestao sam sa kafanom i alkoholom da se bavim aktivno ima godina dana :D u toj godini dana samo 2-3 puta po jednu casicu popio mozda :D Znaci to okaci macku o rep nisam vise alkoholicar :D :oops:
Ono do sada je sve bilo u kucnoj reziji .. ali tek sada sam krenuo u teretanu i moram ozbiljnije raditi nemoj da zajebajes :D

To je gore od UN dijete. Kad se vratiš u kafanu pit ćeš dvije šufle Danielsa :lol:
Mustang1

#2081 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Ma jok .. sad samo sokic :D Jest da samo prodje kroz mene al jbg :D
motorola01

#2082 Re: Teretana

Post by motorola01 »

Neko ti ( bubalo01 ) je vec pisao koji whey je najbolji.Znaci gold whey standard kupis(cijena je od 110-120 KM,kako gdje naletis) i miran si dva mjeseca.Ono sto si ti htio uzeti je preskupo i samo za budale..Dobro si sve izracunao i ljudi nisu normalni kad preporucuju onoliko dnevno uzimanje...Bilo je na piku gold wheya,pa potrazi tamo..
Mustang1

#2083 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Pa taj sam whey i postavio gore .. Drugo je mass gainer od istog proizvodjaca .. ista cijena je i jednom i drugom .. gainera dodje nesto vise ali se uzimaju velike kolicine dnevno tako da traje 16 dana (tako pise) A i za whey ako uzimas kako oni pisu nece trajati 20.ak dana :D
motorola01

#2084 Re: Teretana

Post by motorola01 »

Bubalo1 wrote:Pa taj sam whey i postavio gore .. Drugo je mass gainer od istog proizvodjaca .. ista cijena je i jednom i drugom .. gainera dodje nesto vise ali se uzimaju velike kolicine dnevno tako da traje 16 dana (tako pise) A i za whey ako uzimas kako oni pisu nece trajati 20.ak dana :D
Ja sam uzimao samo jednu dozu dnevno i dobio sam 3-4 kg u tom periodu(nekih 70-75 dana) pa ti sad vidi.To je jedno,a drugo to sto ti govoris da ti trebaju tri doze,ja ti samo mogu reci da nema sanse da mozes popiti tri doze onog sejka i da pored toga jedes normalno.Jedna ti je sasvim dovoljna,nakon treninga i osjetit ces pomake..
pakica_

#2085 Re: Teretana

Post by pakica_ »

Lucazode postade moj shaman :D
kao fini ucenik, sve sam fino iscitala, pribiljezila bitne informacije, a un kako slavno zapoce danas, tako neslavno zavrsi bananom haha :D
i odma' sutra idem u shopping zdravih namirnica, posto je utorkom snizenje 10% za one sa DP karticom u DPu hihi :D
vagu imam, samo mi muka stat na nju haha :D
krojacki metar imam.. jos samo vaga za hranu.. mada mislim da imam i to nedje zabijeno daleko u spajzu :D
OGROMNO HVALA na savjetu i vremenu koje potrosi na mene ovim opsirnim i informativnim postom ;)
i prije sam pokusavala to 6x na dan da jedem, ali odem na kafu, ne ponesem bananu u torbi, dodjem kuci ihihi kasnije, i onda se nabacam k'o majstor.. e pa, dobro me vise!!! :x
sad fino k'o velika seka, ujutro pravim u kutijice obroke za vazdan, i onda mogu klincu svirat, nemam opravdanje ako preskocim obrok pa da si dam oduska da se nabacam k'o majstor hihi :D
pozelite mi srecu 8-)
sad cu ja jos malo postat ekstra seksi seksi haha :D za jedno godinu hihi :D
kurty

#2086 Re: Teretana

Post by kurty »

pakica_ wrote:Lucazode postade moj shaman :D
kao fini ucenik, sve sam fino iscitala, pribiljezila bitne informacije, a un kako slavno zapoce danas, tako neslavno zavrsi bananom haha :D
i odma' sutra idem u shopping zdravih namirnica, posto je utorkom snizenje 10% za one sa DP karticom u DPu hihi :D
vagu imam, samo mi muka stat na nju haha :D
krojacki metar imam.. jos samo vaga za hranu.. mada mislim da imam i to nedje zabijeno daleko u spajzu :D
OGROMNO HVALA na savjetu i vremenu koje potrosi na mene ovim opsirnim i informativnim postom ;)
i prije sam pokusavala to 6x na dan da jedem, ali odem na kafu, ne ponesem bananu u torbi, dodjem kuci ihihi kasnije, i onda se nabacam k'o majstor.. e pa, dobro me vise!!! :x
sad fino k'o velika seka, ujutro pravim u kutijice obroke za vazdan, i onda mogu klincu svirat, nemam opravdanje ako preskocim obrok pa da si dam oduska da se nabacam k'o majstor hihi :D
pozelite mi srecu 8-)
sad cu ja jos malo postat ekstra seksi seksi haha :D za jedno godinu hihi :D

hajd svaki dan metni po jednu sliku, da vidimo kako se napreduje??? :D :lol:
pakica_

#2087 Re: Teretana

Post by pakica_ »

kurty wrote:

lahko se vama sprdat s mojom mukom :D ja se o jadu zabavila, grasak, mrkva, jogurt, banane, jabuke, whey, lipo šeS, karnitin, palenta, klinac, palac, ludilo, 'vako, 'nako :-) :-) :-)
al' neka neka, doce i mojih 5 minuta da budem bičarka, vi'cete vi 8-)
Industrialyzer

#2088 Re: Teretana

Post by Industrialyzer »

pakica_ wrote:
kurty wrote:

lahko se vama sprdat s mojom mukom :D ja se o jadu zabavila, grasak, mrkva, jogurt, banane, jabuke, whey, lipo šeS, karnitin, palenta, klinac, palac, ludilo, 'vako, 'nako :-) :-) :-)
al' neka neka, doce i mojih 5 minuta da budem bičarka, vi'cete vi 8-)

Pa ti sve jedes :lol: :D Nego , koliko kila treba skinuti ? :skoljka: :run:
pakica_

#2089 Re: Teretana

Post by pakica_ »

Industrialyzer wrote:
Pa ti sve jedes :lol: :D Nego , koliko kila treba skinuti ? :skoljka: :run:
uh.. dje me nadje :D nisam stala na vagu od zadnjeg sistematskog u osnovnoj wahaha :D
al' odokativno ne bi bilo lose odbit jedno 15-20.. :-)
kazu da ce meni s puno viska bit lakse nego onima sto trebaju 5-6, pogotovo na pocetku dok ode voda, pa cu se ufurat da je to salo.. dokle li kako li :D vidjet cemo jesu li upravu :D
samo da ne bude drugi se j..., a ti se muzafere kupaj haha :D
Industrialyzer

#2090 Re: Teretana

Post by Industrialyzer »

Samo lagano , jbg ja sam pomagao skoro svima ovdje ali svi su trazili kako da dobiju masu. Tebi ne mogu pomoci :D Samo da znas da ti je dobra , cvrsta i jaka volja 50% rezultata :thumbup:
pakica_

#2091 Re: Teretana

Post by pakica_ »

Industrialyzer wrote:Samo lagano , jbg ja sam pomagao skoro svima ovdje ali svi su trazili kako da dobiju masu. Tebi ne mogu pomoci :D Samo da znas da ti je dobra , cvrsta i jaka volja 50% rezultata :thumbup:
toga imam :D jos mi samo fale dobre, cvrste i jake noge i dje ce mi kraj bit :D
al' kako rekoh, doci ce i mojih 5 minuta, a onda se dobro drz'te hihi :D
shalu na stranu, ako kad propadnem psihicki, o'ma cu se ovdje nakacit da me saljete u zeljezaru :D :run:
Mustang1

#2092 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Neki dan u teretani lik deblji a i nizak je .. I govori mu ovaj sta sve treba raditi .. da mu je malo da samo dize tegove ... .. posto ima i kardio i sve ... kaze on ma joj meni to mrsko sve odjednom .. (on to radi jedan dan tegove pa drugi malo trci .. ) A i pije nesto da skine kile :D
pakica_

#2093 Re: Teretana

Post by pakica_ »

Bubalo1 wrote:Neki dan u teretani lik deblji a i nizak je .. I govori mu ovaj sta sve treba raditi .. da mu je malo da samo dize tegove ... .. posto ima i kardio i sve ... kaze on ma joj meni to mrsko sve odjednom .. (on to radi jedan dan tegove pa drugi malo trci .. ) A i pije nesto da skine kile :D
pijem i ja nekad l karnitin, nekad lipo 6 hihi :D
a ja bih radije samo tegove, meni opet mrsko trcat :D
ne mrsko kao joj ko ce sad trcat, nego dosadno samo :run: :run: :run: :run:
opcenito, kardio, smoooor!! al' sto se mora nije tesko :D
Mustang1

#2094 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Ma sta ti ima bit smor samo pomislis na rezultate :D Ja odem u park kod nas (pola sata od kuce) i fino dole trcim .. to kad sam trcao sad ne trcim to tek kasnije nekad sljedece godine :D Samo ja ne bih mogao u teretani na onoj traci da gledam u jednu tacku i trcim :D Taj l karnitin sto kazes svi piju i misle da je za skidanje kila mada mislim da ti to ne bi trebala piti ... nije on bas za skidanje kila ..vise pretvara salo u misicnu masu ...a nisam siguran da ti hoces da budes misicava :D
motorola01

#2095 Re: Teretana

Post by motorola01 »

Jedno je karnitin,a drugo je kreatin ;-)
Mustang1

#2096 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Ma znam to ali evo sa googla :D Vecina komentara je ovakvih ..Znaci ja sam ga precijenio kad sam rekao da pretvara u misicnu masu :D
L-carnitine je jedna od najzescih prevara, kada su sportski preparati u pitanju.

Jer, jedino sto je (i naucno) dokazano kod l-karnitina je da ne radi!
Pri tom, l-carnitine ni malo nije jeftin. Naprotiv.

Znaci, najbolje je ne koristiti ga uopste!

Na zalost, l-carnitine nije jedini "revolucionarni" preparat koji ne radi, a cije dejstvo je iskljucivo marketinski potvrdjeno kao "magicno" (tj. koji su "too good to be true").

Sto se tice fat burnera, od kada su oni na bazi efedre (kineski Ma Huang) zabranjeni, postoji tek nekoliko pravih tzv. "ephedra free" alternativa.

Uglavnom se koriste tako sto se uzima po jedna kapsula dva puta dnevno, ali sve zavisi od burnera i potreba za njim
Ja sam koristio Reeped fuel i smrsao 10 kg u periodu od marta 2004 do kraja maja 2004,naravno uz voznju bicikla(znaci da se dobro uzojis).
Od nekih nezeljenih efekatka sam imao pojacan znoj(koji je ponekad bas izuzetno neprijatno smrdeo na "hemikalije"),to mi je najvise smetalo uvece tj.dok spavam posto pocnu da me peckaju ledja.
Inace neki sa foruma su upoznati da sam ja mesec-ipo dana posle toga uzeo kreatin pa sam sa tim s*ebao zeludac,e sada ne garantujem da mi reeped fuel vec s*ebao zeludac pa da sam tek sa kreatinom to osetio,ali moguce.
lara b.

#2097 Re: Teretana

Post by lara b. »

hej narode...i ja sam skonatla da skinem nekih 7 kg... :)
zadnji mjesec idem na aerobik i nije lose... pa koja je razlika aerobik i teretana... jel bih trebala i teretanu ukljuciti... inace mi ovamo radimo sa malim tegovima nekih vjezbica :D
meni je problem i to sto me sve boli...stomak...ramena... nakon zadnjih treninga gdje smo radili nesto kao box... boli me i vrat i osjecam neki tupi pritisak u glavi... pa jel to normalno... postalo me strah da nesto nije uredu... instruktorica kaze da je sve ok i da smao nastavim vjezbati :-) jeste li vi imali ovakvih problema...
Lucazode

#2098 Re: Teretana

Post by Lucazode »

Ma ajde nema puno filozofije. Prevara i to žešća samo da dodam. Bolje nekim Whey-om se lupat sa dobrom dijetom nego Karinatin.
Fazon je što sam i ja podlegao s početka savjetima "stručnjaka" pa kupovah te gluposti :oops:
A imao sam havera koji je konzumirao Efedrin. Izuzetno opasan. Diže tlak, i samim tim diže otkucaje srca. Kad tako opterećenom srcu dodaš trening, imaš bombu u prsima...
Pishaj ga i Marketing
Mustang1

#2099 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

lara b. wrote:hej narode...i ja sam skonatla da skinem nekih 7 kg... :)
zadnji mjesec idem na aerobik i nije lose... pa koja je razlika aerobik i teretana... jel bih trebala i teretanu ukljuciti... inace mi ovamo radimo sa malim tegovima nekih vjezbica :D
meni je problem i to sto me sve boli...stomak...ramena... nakon zadnjih treninga gdje smo radili nesto kao box... boli me i vrat i osjecam neki tupi pritisak u glavi... pa jel to normalno... postalo me strah da nesto nije uredu... instruktorica kaze da je sve ok i da smao nastavim vjezbati :-) jeste li vi imali ovakvih problema...
Pa jbg mora .. Ali ne boli te previse da bas stalno osjecas bol ? Da ne mozes raditi nesto zbog boli ? Ako se bojis mozes prestati koji dan ali ako nije bas jaka bol nemas sta brinuti jbg mora .. Kad boli znak je da djeluje :D Ne bi valjalo da ne boli ..al ne bi ni valjalo da previse boli osim na pocetku
Industrialyzer

#2100 Re: Teretana

Post by Industrialyzer »

Bubalo1 wrote:Ma sta ti ima bit smor samo pomislis na rezultate :D Ja odem u park kod nas (pola sata od kuce) i fino dole trcim .. to kad sam trcao sad ne trcim to tek kasnije nekad sljedece godine :D Samo ja ne bih mogao u teretani na onoj traci da gledam u jednu tacku i trcim :D Taj l karnitin sto kazes svi piju i misle da je za skidanje kila mada mislim da ti to ne bi trebala piti ... nije on bas za skidanje kila ..vise pretvara salo u misicnu masu ...a nisam siguran da ti hoces da budes misicava :D

Ovo uvecano je najveca zabluda koja kod nas kruzi po teretanama. Pretvaranje sala u misicnu masu je nemoguce , ne da mi se objasnjavati zasto , umoran sam ali ovo je jedna velika zabluda :!:
Post Reply