Prije nego što si išta krenula trebao ti je neko reći da UN i bilo koja aerobna aktivnost ne idu zajedno. Pogotovo tvoj intezitet aktivnosti, HIIT+UNpakica_ wrote:pa hvala je bilo na ovom sto mi zeli srecuLucazode wrote:
Ne znam čemu hvala na ovom postuNi u jednom momentu te niko nije rekao da HIIT i UN dijeta ne idu, niti tvoj način treniranja i UN dijeta. Samo možeš oslabit dodatno organizam i postati alergična na polen, ako već nisi.I kakva si sa srcem, imaš li problema sa istim kad radiš HIIT ?
![]()
a srce je zdravo, hvala Bogu, kao i ostatak menea UN je danas slavno zapoceo, pa ne znam jos kakva ce reakcija biti, ali sam voljna za bolji savjet, ukoliko je ko voljan da mi ga pruzi hihi
to sam nesto sama kontala, ali ocito ne'am pojma *stidni smajli*
Drugo, koliko misliš tu dijetu sprovoditi ? Kada je završiš i dovedeš tijelo na željenu kilažu garantujem ti da ćeš još većom brzinom vratiti izgubljene kile. A tijelo će ti to naplatiti sa kamatama tj. još većom kilažom.
UN je agresivna i preporučio bi jedino nekom ko ima 200 kila i ne može se pomjeriti s mjesta.
Sad, imaš dvije opcije. Jedna je UN, pa za 5 mjeseci da se još više udebljaš i druga je kalorijski deficit.
Ja ti mogu drugu preporučiti kao prijatelj, vremenski zahtjevnija, dugoročno isplativija.
Radi se o tome da određene parametre kao što su, godine, visina, kilaža i sedmični intezitete treninga ubaciš u jednačinu i da izračunaš dnevni kalorijske potrebe. Kada to uradiš dobićeš dnevni kalorijski unos. OD tog kalorijskog unosa s'obzirom da želiš da smršaš oduzmi 200 do 300 KCal (kalorija) i sedmično bi trebala gubiti oko 500 do 600 grama. Takozvani zdravi način mršavljenje, gdje tijelo nije pod enormnim šokom i ima 7 dana vremena da se adaptira na novu kilažu. Sve to skupa se zove kalorijski deficit. Sa takvom računicom ti možeš biti fizički aktivna i odgovoriti zahtjevima treninga.
Većina kolega će se složiti da je ovo objašnjeno u grubo, ali ovo su ti smjernice koje ćeš naći na svim body portalima.
Nadalje, kada izračunaš BRM- 200 do 300kcal moraš imati neku kalorijsku tablicu, jer želimo izbaciti UN (pretpostavljam) mladoj osobi poput tebe.
Pomoću nje ti ćeš sastaviti svoj jelovnik koji se uklapa u tvoje kalorijske potrebe. Iako ima odličnih jelovnika na netu, ti uvijek možeš neki svoj shodno budžetu.
Takav jelovnik je poželjno razbiti na 6 manjih obroka. Zašto? Iz razloga kada tijelo nahraniš odnosno što mnogi danas rade "prežderu se" uneseš ogromne količine šećera, što rezultira da tvoj organizam se prepadne i pomisli "nema više hrane" i taloži višak po bokovima, a to ne želimo
Sa 6 manjih obroka metaboliza kontinuirano radi, a tijelo se "ne boji" za hranu.
Kada treninraš nemoj tegovi+aerobni+tegovi...Samo pucaš u prazno.
Optimalan trening sa aerobnim traje 01:15 minuta. Gdje je 45 minuta utega i pola sata aerobnog. Aeobni trening ne treba, napominjem NE TREBA da je prevelikog intenziteta još više da se nose pojačivači znojenja kao što je šuškavac i vunene čarape
Ako si istrajna i želiš da stvarno nešto postigneš na duži rok.
Uzmi:
Dobru vagu, neku skuplju
Krojački metar,( gdje ćeš mjeriti obim stomaka, i ostale ekstremitete)
Vagu za hranu, na koju ćeš stavljati namirnice za jelo prehodno izračunate putem kalorijske tablice
Te neki protein
-Imaš 2 tipa Whey i Kazein
Sad, whey(brzo absorbirajući protein) je neposredno prije treninga gdje treba instantan izvor proteina mišićima, jer su oni poslije istog u fazi razgradnje i pomaže regeneraciji.
-Drugi Kazein (sporo absorbirajući protein) tebi više bitan. Je protein koji se pije pred spavanje...S'o bzirom da nećeš jesti 3 sata prije spavanja i tijelo će ti oskudjevati sa proteinima tu ulijeće kazein gdje otpušta proteinske molekule 12 sati dok whey sve otpusti u pola sata. Na taj način kazein ti hrani mišić dok spavaš tj 8 ili 12 sati. Ujutro doručak i dan iznova.
I molim te
Sve to redovno unosi u dnevnik. Ako dnevnik nemaš ti si kao mornar bez kompasa.
Jedan tip of the day
Izuzetno je skupo hraniti tijelo sportaša, jer ono (za optimalne i vremenski učinkovite rezultate) zahtjeva hranu A++ klase, što ćeš i sama vidjeti. Lanena ulja, riblje ulje (omega 3), maslinovo, integralne žitarice koje su skuplje do 2 puta od Kellogs smeća, povrće i voće te kuhano crveno i meso peradi u raznim kombinacijama daju zavidne rezultate i potižeš dije stvari: efekat mršanja je dugotrajan i usvajaš taj način ishrane do kraja života.
Kao što ti napisah, hrani se često i hrani se kvalitetno. Odredi klaorijske potrebe i raspodjeli dnevni unos hrane na 6 manjih obroka. Da bi metabolizam uvijek radio. Sve praćeno sa dosta dosta vode (i to se računa).
Imaš Pre workout meal i post workout meal. Ukucaj na search i detaljno iščitaj.
PP za dodatna pitanja, ako imaš