Za par sati ce doci sebi. Vjerovatno ce jednom povratiti i to ce biti to. Drzi je na oku jos danas.Ernolina wrote:Ej, cula sam se ja s Amarom vec danas i on je preporucio da je odmah sterilisemo. Tako da je to sada vec obavljeno. Rekao je da nece nikakvih nuspojava biti sto je vec zapocelo tjeranje. A da li su ta iskustva nakon sterilizacije na ovoj temi ili?djevojka iz sjene wrote:da, zaboravih napomenuti, sterilizacija košta 65,00 KM, macu odvedeš i vratiš se po nju za jedno sahatak. Preporučila bih ti da isčitaš malo temu gdje su opisana iskustva sa mačkama nakon sterilizacije (oporavak), jer taj prvi dan će ti izgledati vrlo strašno, da nisam bila upoznata koliko-toliko s tim, vjerovatno bih macu vodila Amaru barem još 3 puta taj dan, misleći da nije dobro, a ustvari sam znala da je to sve uobičajeno
Hvalaaaa svima jos jednom.
Maca je sad bas grumpy, ona bi najradije da ustane i hoda po stanu, no samo se podigne pa padne i sve tako...
Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
-
itekako
#2076 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
-
djevojka iz sjene
#2077 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Super, sretnoErnolina wrote:Ej, cula sam se ja s Amarom vec danas i on je preporucio da je odmah sterilisemo. Tako da je to sada vec obavljeno. Rekao je da nece nikakvih nuspojava biti sto je vec zapocelo tjeranje. A da li su ta iskustva nakon sterilizacije na ovoj temi ili?djevojka iz sjene wrote:da, zaboravih napomenuti, sterilizacija košta 65,00 KM, macu odvedeš i vratiš se po nju za jedno sahatak. Preporučila bih ti da isčitaš malo temu gdje su opisana iskustva sa mačkama nakon sterilizacije (oporavak), jer taj prvi dan će ti izgledati vrlo strašno, da nisam bila upoznata koliko-toliko s tim, vjerovatno bih macu vodila Amaru barem još 3 puta taj dan, misleći da nije dobro, a ustvari sam znala da je to sve uobičajeno
Hvalaaaa svima jos jednom.
Maca je sad bas grumpy, ona bi najradije da ustane i hoda po stanu, no samo se podigne pa padne i sve tako...
Uglavnom sam ti rekla da to iscitas da se ne prepadnes, jer to stanje moze potrajati i citav dan. Mi smo svoju vratili u transporter i tu je drzali do navecer, radi njene sigurnosti.
Moja nije povraćala, ali ni to ne bi bilo neuobicajeno, samo se je jednom upiškila, kada sam je izvadila iz transportera. Ostavila sam je u tamnom dijelu sobe, ususkanu i u tisini citav dan. Iz pocetka je, koliko je mogla, pokusavala izaci iz transportera, ali je ubrzo odustala (predpostavljam kada je popustila anestezija, pa je pocelo boljeti). Tek oko 9 navecer smo je izvadili (a od Amara smo se vratili oko podne) i bila je pored nas sve vrijeme, onako mazna i uspavana. Jela i pila tek oko 11 h i nastavila spavati. Sutradan je bila još malo dezorjentisana, poprilično nas ignorisala, sklanjala se i kunjala na miru. Jučer i danas kao da nikad nije Amara vidjela očima
Uglavnom, govorim ti sve ovo da se ne prepadnes ako to grumpy stanje potraje danas citav dan ili ako uopste ne bude zeljela hodati, jesti i piti. Najkasnije sutradan bi se to trebalo koliko-toliko normalizovati.
- Ernolina
#2078 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Eto da vas obavijestim, maca je povratila i piskila je. Mala moja budalica je pokusavala da se vuce do pijeska, nikad nije obavila nuzdu nigdje u stanu izuzev pijeska otkad smo je nasli. Ja sam je pustila da udje u pijesak jer nisam bila sigurna sta hoce. Jadnica nije stigla da podigne zadnju nogu i tik pored pijeska je piskila. Dusica moja mala.
Bas mi je drago da i ti imas tako svjeze iskustvo. U svakom slucaju ako mi nesto cudno bude bilo u njenom ponasanju javit cu se da vas pitam jel to normalno.
Maci spava vec dobra 2h.
Bas mi je drago da i ti imas tako svjeze iskustvo. U svakom slucaju ako mi nesto cudno bude bilo u njenom ponasanju javit cu se da vas pitam jel to normalno.
Maci spava vec dobra 2h.
-
djevojka iz sjene
#2079 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Super, drago mi je da je mici bolje 
Sad imam ja jedno pitanje, kod moje mice se ispod sava pojavila oteklina, otprilike velicine oraha. Naravno zvat cu veterinara, ali me zanima je li imao neko iskustvo s tim, je li to uobicajena pojava?
Sad imam ja jedno pitanje, kod moje mice se ispod sava pojavila oteklina, otprilike velicine oraha. Naravno zvat cu veterinara, ali me zanima je li imao neko iskustvo s tim, je li to uobicajena pojava?
- Ernolina
#2080 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ej mozda ima to veze s pokidanim koncem. Ja sam tebe poslusala i citala sve sto sam nasla o postoperativom zahvatu i neki ljudi su spominjali da se pojavila oteklina i da je njima njihov veterinar rekao da je to najcesce reakcija ogranizma na konac ili zbog toga sto je sivan misic. Pored toga ne treba im dozvoliti da lizu ranu, pa se preporucuje da se kupi okovratnik. Samo sto ja ne znam gdje to ima kod nas kupiti za mace.....djevojka iz sjene wrote:Super, drago mi je da je mici bolje
U svakom slucaju zovi ti Amara, to ti je najsigurnije. Eto pomazi svoju maci jednom i od mene i da se sto prije oporavi.
Moja je danas jela i pokazuje zainteresovanost za igracke, ali mi cemo je pustiti i da danas odmara.
-
djevojka iz sjene
#2081 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ni mi svojoj nismo dali da se igra drugi dan, koliko je to bilo moguće, naravno. Iako je bila mnogo zbunjena zašto ne želimo da joj bacamo loptice da ih ona nama donosi (to nam je inače omiljeni ritual ujutro prije nego odemo na posao i navečer nakon povratka sa posla i večere
). Treći dan više nismo mogli utjecati na to, ona se je jednostavno igrala kako je htjela, skakala, samo smo vodili i vodimo računa da baš nema mogućnost da se penje na visoko i odatle skače.
I ja sam čitala da je ovaj otok česta i normalna pojava, ali ipak
Svakako se sprmema da nazovem Amara, pa ćemo vidjeti šta on kaže. Ne brine me toliko jer ona sve ostalo apsolutno normalno obavlja.
Da, što se tiče lizanja rane, meni je Amar rekao da kod mačaka nema potrebe za okovratnikom, tako da isti nismo ni nabavili. Ti baš ako želiš imaš na Grbavici u Zoo centru, kod Armana, koliko ja znam
I ja sam čitala da je ovaj otok česta i normalna pojava, ali ipak
Da, što se tiče lizanja rane, meni je Amar rekao da kod mačaka nema potrebe za okovratnikom, tako da isti nismo ni nabavili. Ti baš ako želiš imaš na Grbavici u Zoo centru, kod Armana, koliko ja znam
- Ernolina
#2082 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Eh super hvala na informaciji. Ja mislim da zasad maci ne treba okovratnik, ako se javi potreba kupit cu. 
Eto ako budes isla kod Amara, javi kako je proslo.
Eto ako budes isla kod Amara, javi kako je proslo.
-
djevojka iz sjene
#2083 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Nismo išli, ali smo se čuli telefonom, kaže da se to zna desiti i ako nema drugih simptoma da će se to povući. Ona je, mimo toga, hvala Bogu potpuno ista, jede i pije, razigrana, mirno spava, obavlja nuzdu, tako da nemamo potrebe za panikom 
- Phia
#2084 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Uzmi malo rivanola pa joj to dezinficiraj s vremena na vrijeme. Imas u obicnoj apoteci.djevojka iz sjene wrote:Nismo išli, ali smo se čuli telefonom, kaže da se to zna desiti i ako nema drugih simptoma da će se to povući. Ona je, mimo toga, hvala Bogu potpuno ista, jede i pije, razigrana, mirno spava, obavlja nuzdu, tako da nemamo potrebe za panikom
-
luna09
#2085 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ljudi pomozite, već sam u panici
Danas oko podne sterilizirana je maca. Hajd što je još ošamućena al nekontrolisano piški gdje god stigne a kap vode nije popila. Da li joj je oštećen mokraćni mjehur, hoće li izgubiti tečnost
Molim Vas ko zna odgovarajte. Do sada sam sterilizirala 4 mace i nije bilo ovako. I danas je bilo problema.Prvo nije mogao veteinar da je uspava pa joj je dao duplu anesteziju a jadna nema ni 2 kg, pa nije mogao naći jajnik,jedva ga je iščačkao. I na kraju čini mi se da se probudila prije kraja. Jadna moja vještica

- Ernolina
#2086 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Najbolje ti je da sutra ujutro nazoves Amara i da se konsultujes s njim. Ocito da je operacija bila komlikovana, pa mozda to tvoja maca samo teze podnosi. Mislim da ne trebas nas laike slusati u svakom slucaju.
Moja maci je sterilisana prosle sedmice. Sve je bilo super i onda je ona pocela nekontorlisano da se lize. Ona je preko noci napravila malu rupicu na rani. Nazvala sam Amara, pa mi je on preporucio da joj stavim okovratnik i da joj ranu cistimo Rivanolom. Medjutim kasnije sam primjetila da joj iz rane izlazi iscjedak. Nisam bila sigurna da li je rijec o limfnoj tecnosti ili o gnoju. Mene je to, u svakom slucaju, uplasilo, pa sam odnijela macu kod njeg da je pregleda. Objasnio mi je da je rijec o limfnoj tecnosti i da njoj sada rana nanovo zarasta. Ukljucio joj je i antibiotike. Sad rana izgleda odlicno, a maca je ludja nago ikad.
Citala sam po forumima i vecina forumasa preporucuje da maca sama sebi lize ranu jer to pospjesuje zarastanje i oporavak. No, na svojoj sam maci naucila lekciju. Mozda je to ok za povrsinske rane, ali za dubinske rane definitivno nije. Njen jezik je previse hrapav i ima jako puno bakterija, stoga se zarastanje rane moze oduziti. Neke su cak nestasnije od moje i vade same sebi konce.
Ja bih svima preporucila koristenje okovratnika, cak ukoliko i veterinar ne kaze da ga je nuzno koristiti. U Pet Shopu kosta oko 5KM za mace. Mislim da to ustedi jako puno zivaca, plus, ako vam nije maca maza (kao sto je rijec u mom slucaju, moja je previse razigrana da bi se mazila), samo ce se maziti i uzivati dok je ceskate.
A zao mi je sto ti nisam dala neki konkretniji savjet, nisam imala takvo iskustvo dosad.
Moja maci je sterilisana prosle sedmice. Sve je bilo super i onda je ona pocela nekontorlisano da se lize. Ona je preko noci napravila malu rupicu na rani. Nazvala sam Amara, pa mi je on preporucio da joj stavim okovratnik i da joj ranu cistimo Rivanolom. Medjutim kasnije sam primjetila da joj iz rane izlazi iscjedak. Nisam bila sigurna da li je rijec o limfnoj tecnosti ili o gnoju. Mene je to, u svakom slucaju, uplasilo, pa sam odnijela macu kod njeg da je pregleda. Objasnio mi je da je rijec o limfnoj tecnosti i da njoj sada rana nanovo zarasta. Ukljucio joj je i antibiotike. Sad rana izgleda odlicno, a maca je ludja nago ikad.
Citala sam po forumima i vecina forumasa preporucuje da maca sama sebi lize ranu jer to pospjesuje zarastanje i oporavak. No, na svojoj sam maci naucila lekciju. Mozda je to ok za povrsinske rane, ali za dubinske rane definitivno nije. Njen jezik je previse hrapav i ima jako puno bakterija, stoga se zarastanje rane moze oduziti. Neke su cak nestasnije od moje i vade same sebi konce.
Ja bih svima preporucila koristenje okovratnika, cak ukoliko i veterinar ne kaze da ga je nuzno koristiti. U Pet Shopu kosta oko 5KM za mace. Mislim da to ustedi jako puno zivaca, plus, ako vam nije maca maza (kao sto je rijec u mom slucaju, moja je previse razigrana da bi se mazila), samo ce se maziti i uzivati dok je ceskate.
A zao mi je sto ti nisam dala neki konkretniji savjet, nisam imala takvo iskustvo dosad.
-
luna09
#2087 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Hvala ti Ernolina na podršci, maca je jutros puno bolje....i čak je pokušala čupkat konce. Nije više piišaaa jutros je išla u pijesak. Očito je da sam ja malo više paničar kad su moje macice u pitanju

-
igor_80
#2088 Sterilizacija macke
Trebam odvesti macku na serilizaciju pa me intersuje da li mi iko moze preporuciti veterinara i da mi kaze kolika je odprilike cijena sterilizacije?
Unaprijed hvala.
Unaprijed hvala.
-
globosa
#2089 Re: Sterilizacija macke
Ženka? Koliko je stara?
Popović Amar 061 397 178
oko 60 KM
Popović Amar 061 397 178
oko 60 KM
-
igor_80
#2090 Re: Sterilizacija macke
globosa wrote:Ženka? Koliko je stara?
Popović Amar 061 397 178
oko 60 KM
Zenka, stara oko 6-7 mjeseci. Hvala na odgovoru
- dust in the wind
#2091 Re: Sterilizacija macke
a koliko je kastriranje macka? hvala
-
globosa
#2092 Re: Sterilizacija macke
50 KM!dust in the wind wrote:a koliko je kastriranje macka? hvala
-
globosa
#2093 Re: Sterilizacija macke
U pravo vrijemeigor_80 wrote:globosa wrote:Ženka? Koliko je stara?
Popović Amar 061 397 178
oko 60 KM
Zenka, stara oko 6-7 mjeseci. Hvala na odgovoru
- JaneEyre
#2094 Re: Sterilizacija macke
ja svoju vodila u vetlife, imala 7 mjeseci. zadovoljna i operacijom i oporavkom poslije.
cijena je bila 100 KM.
cijena je bila 100 KM.
-
pravabubica
#2095 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Molim vas za savjet. Maca je vec 5 godina kod nas , nije bilo ikakvih problema do sada.
Naime maca je pocela da vrsi nuzdu izvan pijeska bez ikakvog razloga( bar ja tako mislim).
Probala sam sve moguce, mijenjala cijeli pijeska, vrstu pijeksa, dva puta dnevno perem posudu od pijeska, ma sve sto mi je palo na pamet...ali
Uglavnom jednom ode na pijeska, a ostale potrebe obavi na stazu u kupatilu, na odvod u kupatilu ... Nacisto ludilo. Sta da radim?
Napominjem da je maca sterilizirana, vakcinisana zivi kao prava kraljica i jakooooooo je volimo.
Naime maca je pocela da vrsi nuzdu izvan pijeska bez ikakvog razloga( bar ja tako mislim).
Probala sam sve moguce, mijenjala cijeli pijeska, vrstu pijeksa, dva puta dnevno perem posudu od pijeska, ma sve sto mi je palo na pamet...ali
Uglavnom jednom ode na pijeska, a ostale potrebe obavi na stazu u kupatilu, na odvod u kupatilu ... Nacisto ludilo. Sta da radim?
Napominjem da je maca sterilizirana, vakcinisana zivi kao prava kraljica i jakooooooo je volimo.
- elle_
#2096 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
To je radio i moj mačak...ja nazvala veterinara i rekao mi doslovice "mačak treba izmokriti anesteziju"luna09 wrote:Hvala ti Ernolina na podršci, maca je jutros puno bolje....i čak je pokušala čupkat konce. Nije više piišaaa jutros je išla u pijesak. Očito je da sam ja malo više paničar kad su moje macice u pitanju![]()
-
pakica_
#2097 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
prenosim:
hitnoo..Sarajevo.. AKO NEKO IMA MAČKU KOJA IMA PROBLEMA SA URINARNIM TRAKTOM ILI IMA KAMENAC U BUBREGU PA MORA JESTI SPECIJALNU HRANU MOLIM DA MI SE JAVI NA 063/244244.. dobila sam vreću hrane za takve mačke koja je jako skupa ROYAL CANIN , mjenjam je za bilo koju drugu mačju, može i duplo jeftiniju..
hitnoo..Sarajevo.. AKO NEKO IMA MAČKU KOJA IMA PROBLEMA SA URINARNIM TRAKTOM ILI IMA KAMENAC U BUBREGU PA MORA JESTI SPECIJALNU HRANU MOLIM DA MI SE JAVI NA 063/244244.. dobila sam vreću hrane za takve mačke koja je jako skupa ROYAL CANIN , mjenjam je za bilo koju drugu mačju, može i duplo jeftiniju..
- Mantis
#2098 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pozdrav, na kojoj adresi se nalazi veterinar Amar, imam termin sutra u 10h da sterilišemo macu, a negdje sam zapisao adresu i broj od prije ali nisam mogao naći. Eto hvala 
-
luna09
#2099 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ma nazovi ga ponovo ,nije strašno zaboravitiMantis wrote:Pozdrav, na kojoj adresi se nalazi veterinar Amar, imam termin sutra u 10h da sterilišemo macu, a negdje sam zapisao adresu i broj od prije ali nisam mogao naći. Eto hvala
- VenomousV
#2100 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ovo sto je luna rekla plus da dodam smjernicu da je konzum tu i da je mescini pretposljednji ulaz i ovako drugi-treci sprat 
nazovi ga sutra prije nego sto krenes
nazovi ga sutra prije nego sto krenes