nedims wrote:Eto vidis koleginice @ Bellica ... Forum je bas mjesto gdje se moze puno toga nauciti. Tvoj komentar je potpuno izmjenio moje misljenje...
Bio sam malo neprecizan pa cu pojasniti...
Kada se Upravitelj predstavljao stanarima, a sakupio se jako mali broj stanara, usput se je ponudio taj lik da nas on predstavlja i mi smo to prihvatili. U narednim godinama on je skupljao potpise stanara za njegov ostanak na tom poslu i to uvijek u dovoljnom broju. I ja sam redovito potpisivao taj formular...Znaci, on je posve legalan. Mojim pogresnim zakljuckom da PEV mora biti stanar te zgrade je prouzrokovalo kod mene potrebu da se on zamjeni. Problemi nastali njegovim nezivljenjem u zgradi ... a prema ovome sto sam procitao...bice prisutni i dalje...jer, eto, napisaste da PEV, obavezno, ne mora zivjeti u zgradi...a procitah to i u Zakonu.
Pojasnila si i o obavezi Upravitelja...Uglavnom...sada mi je puno toga jasnije. I ova rasprava o Kucnom savjetu mi je jako interesantna. Jasno je da se clanovi Kucnog savjeta ne placaju...ali oni bi trebali biti kontrola rada PEV-a, a mozda i organ koji ce birati PEV-a ili ga otpustiti. To mi bas sve nije posve jasno. Mislim da nije dovoljno kazati da ga kontrolisu EV...kako ga se moze kontrolisati. Svi mi imamo svoj zivot...i vrlo malo vremena.
Tu je i Ministarstvo ... koje ce izdati licence ...Ja, kako sam shvatio ... svako moze biti PES u mojoj zgradi ako ima licencu, bez obzira gdje zivi (bitno je da zivi u Kantonu Sarajevo). Sve je ovo vrlo konfuzno...i intuitivno osjecam da se polako stavlja sapa na nas novac a k tome da EV budu potpuno izolirani u donosenju odluka. Samo stanar nase zgrade u ulozi PEV moze biti motivisan da vodi racuna o trosenju ... i da se ponasa domacinski.
Pozdrav i puno ti hvala na trudu...
Ako je PEV dobar ne mora zivjeti u toj zgradi, govorim opet iz licnog iskustva, ja sam PEV u zgradi gdje nisam ni EV niti stanujem. Ali, moj telefon je 24h dostupan i nikada nije na utisanom tonu.
Clanovi kucnog su kao PEV u vecem broju i nemogu nadzirati sami sebe. A vi EV redovnim odlascima na sastanke, prcenjem mjesecnog i godisnjeg izvjestaja mozete uredno da kontrolisete vaseg PEV, ne mozras sad biti detektiv da bi ga provjerio, ali ako vidis npr. da je nesto uradjeno, mislim vidis da pise na izvjestaju, a u praksi nije, to je odmah razlog da se posumnja. Nadzor nad PEV je odredio Zakon odnosno MSP i ne mozemo mi sad govoriti trebalo je ovo ili ono, imali ste i vi svi kao i ja Javnu raspravu o nacrtu zakona krajem prosle godine i ti prijedlozi su mogli biti izneseni, sad je gotovo jer je zakon usvojen i moramo po njemu raditi.
VI EV morate donositi odluke, a provodi ih PEV u suradnji s upraviteljima, nema nikakve sape na novcu ako ste savjesni ili se brinete o ulazu. Mojoj komsinici je npr. tesko da procita godisnji izvjestaj na oglasnoj ploci koji uredno okacim svake godine, hoce da joj posaljem kopiju u sanduce sto sam odbila svakako. AKo te interesuje tvoj zivotni prostor, izdvoji 3-5 minuta svog vremena pa procitaj na sta su utrosene pare prosle godine. Tako i vi, malo se potrudite za svoju zgradu i sve ce biti ok. PEV rukovodi sastankom EV i sporovodi odluke koje su EV usvojili na tom sastanku. Eto, to bar nije tesko shvatiti.