Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bellica

#2076 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
nedims wrote:Hvala koleginice @Bellica
Ovaj argument:" I jos nesto, glavni dokaz da nesto ne stima je ako nemate mjesecne izvjestaje za protekli mjesec na oglasnoj ploci." ...je veoma vazan
Problem je da smo mi EV potpuno neinformirani i k tome nepoznajemo zakonsku regulativu...
Koliko se sjecam: "nepoznavanje zakona nas ne oslobadja krivice" ... i smatram da je Forum idealno mjesto za razmjenu misljenja... i... razgovori na ove i slicne teme pomazu nam da budemo puno bolji ljudi i komsije/susjedi.
Zato ... ako nesto znas ...napisi...svi cemo ti biti zahvalni ...
Rekla ti je da će objasniti putem PP da ne bi nekoga reklamirala, a i mene iritirala pominjući ministra, solidnog u poziitivnom kontekstu. Fino od nje.
Ja ti samo savjetujem da angažuješ Bellicu da vam ona bude PEV, pa neka ona kuca na vrata komšija sa nepoznatim papirom u ruci radi uzimanja potpisa od svjesnih komšija. Ti joj ih preporuči. Dovoljno je da prikupi 50% u m2 korisne površine vlasništva i to, je to.
Tako jePipi, drago mi je da si shvatio. Onako cemo biti kolege PEV nakon testiranja, pa ne bi valjalo da se svadjamo :)

Hvala ti sto jos uvijek imas povjerenje u mene, nakon ovih 84 stranice. Kad sam pisala temu nisam ni sanjala da moze otici u ovom smjeru, drago mi je da jeste, ima ovdje dosta korisnih savjeta, misljenja, ima i onog ruznog, ali Boze moj, svi smo mi samo ljudi. Hvala jos jednom od srca.
vryzas

#2077 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vryzas »

Bellica wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
nedims wrote:Hvala koleginice @Bellica
Ovaj argument:" I jos nesto, glavni dokaz da nesto ne stima je ako nemate mjesecne izvjestaje za protekli mjesec na oglasnoj ploci." ...je veoma vazan
Problem je da smo mi EV potpuno neinformirani i k tome nepoznajemo zakonsku regulativu...
Koliko se sjecam: "nepoznavanje zakona nas ne oslobadja krivice" ... i smatram da je Forum idealno mjesto za razmjenu misljenja... i... razgovori na ove i slicne teme pomazu nam da budemo puno bolji ljudi i komsije/susjedi.
Zato ... ako nesto znas ...napisi...svi cemo ti biti zahvalni ...
Rekla ti je da će objasniti putem PP da ne bi nekoga reklamirala, a i mene iritirala pominjući ministra, solidnog u poziitivnom kontekstu. Fino od nje.
Ja ti samo savjetujem da angažuješ Bellicu da vam ona bude PEV, pa neka ona kuca na vrata komšija sa nepoznatim papirom u ruci radi uzimanja potpisa od svjesnih komšija. Ti joj ih preporuči. Dovoljno je da prikupi 50% u m2 korisne površine vlasništva i to, je to.
Tako jePipi, drago mi je da si shvatio. Onako cemo biti kolege PEV nakon testiranja, pa ne bi valjalo da se svadjamo :)

Hvala ti sto jos uvijek imas povjerenje u mene, nakon ovih 84 stranice. Kad sam pisala temu nisam ni sanjala da moze otici u ovom smjeru, drago mi je da jeste, ima ovdje dosta korisnih savjeta, misljenja, ima i onog ruznog, ali Boze moj, svi smo mi samo ljudi. Hvala jos jednom od srca.

Ulaza bez upravitelja? :D

:wink:
Bellica

#2078 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Tih ima najvise i oni me najvise iritiraju :D Nadam se da cete do kraja godine svi dobiti upravitelje i poceti placati odrzavanje :D
BARBAROSA

#2079 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by BARBAROSA »

KUCNI savjet se bira tamo gdje jedna zgrada ima vise ulaza pa da svaki ima svoge PEV koji moze komunicirati s komsijama iz svog ulaza, a na kucnom savjetu iznosi odluke svog ulaza i tako svaki PEV ponaosob. Npr. ako zgrada ima 3 ulaza, ima tri PEV i oni cine kucni savjet, hoce da mijenjaju krov i sad da jedan covjek ne bi isao od jednog do drugo ulaza, podijeli se posao na troje ljudi, oni iza toga sjednu i dogovore se u skaldu s izjavama stanara.
U mom neboderu od 20 spratova i jednim ulazom, postoji PEV, postoji kucni savjet, postoji i "domar", koji prima mjesecnu nadoknadu, a ciji je zadatak da zavrce sijalice, mijenja brave, zove majstore za lift itd. Čak kucni savjet ima i svoju prostoriju, u kojoj, kao odrzavaju sastanke. Sve po zakonu.
Bellica

#2080 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

BARBAROSA wrote:
KUCNI savjet se bira tamo gdje jedna zgrada ima vise ulaza pa da svaki ima svoge PEV koji moze komunicirati s komsijama iz svog ulaza, a na kucnom savjetu iznosi odluke svog ulaza i tako svaki PEV ponaosob. Npr. ako zgrada ima 3 ulaza, ima tri PEV i oni cine kucni savjet, hoce da mijenjaju krov i sad da jedan covjek ne bi isao od jednog do drugo ulaza, podijeli se posao na troje ljudi, oni iza toga sjednu i dogovore se u skaldu s izjavama stanara.
U mom neboderu od 20 spratova i jednim ulazom, postoji PEV, postoji kucni savjet, postoji i "domar", koji prima mjesecnu nadoknadu, a ciji je zadatak da zavrce sijalice, mijenja brave, zove majstore za lift itd. Čak kucni savjet ima i svoju prostoriju, u kojoj, kao odrzavaju sastanke. Sve po zakonu.
To je odluka EV u vasem neboderu. Koja je razlika izmedju PEV i domara??? Ovaj je zakonski predstavnik, potpisuje naloge, komunicira s upraviteljima, a ovaj je neskolovan, on je za ove "prljave" radove sijalice, brave i sl.? Kako on prima naknadu ako je drugi covjek PEV? Po zakonu PEV prima naknadu, a ne domar. Koliko clanova ima kucni savjet i kakve oni odluke donose, valjda etazne vlasnike treba pitati jesu li za nesto li nisu da se uradi u stubistu?
BARBAROSA

#2081 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by BARBAROSA »

Bellica wrote:
BARBAROSA wrote:
To je odluka EV u vasem neboderu. Koja je razlika izmedju PEV i domara??? Ovaj je zakonski predstavnik, potpisuje naloge, komunicira s upraviteljima, a ovaj je neskolovan, on je za ove "prljave" radove sijalice, brave i sl.? Kako on prima naknadu ako je drugi covjek PEV? Po zakonu PEV prima naknadu, a ne domar. Koliko clanova ima kucni savjet i kakve oni odluke donose, valjda etazne vlasnike treba pitati jesu li za nesto li nisu da se uradi u stubistu?
Koliko ja znam, nije bilo nikakve odluke EV, jedino sto smo potpisali nekada prije 15 godina da ce jedan ciko biti PEV.
Na godisnjem izvjestaju (mjesecnih nema) sam vidio da naknadu prima i PEV i "domar" u istom iznosu. PEV je sam, valjda formirao taj kucni savjet od 5 clanova, a sastanke odrzavaju u prostoru, koji je kao nekakav poslovni i koji je tu odavno. Inace, skoro svaki oglas potpisuju kao "kucni savjet".
Bellica

#2082 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

To nije po zakonu, bolan tih 5 ljudi odlucuju za sve vas, a vi EV kao da izvines na izrazu ste ovce koji to postuju. Jedan ulaz ima JEDNOG PEV i on samo prima naknadu u iznosu do 20% s PDV-om od ukupnih mjesecnih uplata. On posto je veliki ulaz moze sebi da izabere zamjenika pa da rade zajedno, ali ovo mu moze biti samo rodjni brat jer ne znam da danas neko hoce nesto besplatno da radi. Zamjenik PEV ne prima naknadu. Nikakav kucni savjet, jos od pet clanova ne dolazi u obzir. Sve te odluke nisu po zakonu. Sve odluke koje se ticu odrzavanja zajednickih dijelova zgrada donose EV i to onaj broj EV koji u svom vlasnistvu imaju 51% ukupne korisne povrsine zgrade. On ekser ne smije zakucati u ulazu ako se ovaj broj od 51% stanara ne slozi s tim. Ja bih bila u stanju da ih svih 5 tuzim. A tog ciku domara samo mogu zaliti jer radi za ovog PEV. Sta onda PEV radi??? Potpisuje nekakve naloge, sto on to akademik pa ne mijenja sijalice nego ima hamala? Jos ako nije problem napisi ko je upravitelj, ko to daje dvije naknade za PEV i to mimo zakonske odredbe?
girl

#2083 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by girl »

de vi meni objasnite ima li kakav prijedlog kako da ja natjeram OKI da se krov iznad mog stana (cijeli ) promijeni? od prije 7 godina kisne. sad je vec katastrofa. dosao OKI napravio zapisnik - nista uradili- nema para na racunu itd. nakon nekoliko godina, mi prestali placati. isti slucaj i kod komsije. on sve platio na kraju - ali nisu popravili. dovodio muz majstore, nesto probali poraviti, ali ne znaju tacno ne mogu da nadju gdje je kvar - i dalje curi. nakon sto je muz rekao da ce zakljucati pristup krovu svima osim nama - odjednom su se nasle pare i dosao OKI. vazna dva majstora , da ne kazem, sve su oni popravili. jesu - do prve kise. u konacnici zakljucak svih majstora koji su dolazili koje smo mi doveli, krov treba promijeniti. ako ja sad platim dugovanje (a necu dok ne dobijem nekakvu garanciju da ce mi popravit krov), kako da ih natjeram da ga poprave? za sad pare slazem sa strane da mogu lijepo kad nakupim promijeniti dio iznad svog stana o svom trosku i tuziti se s njima o prebijanju tih troskova. jer da izvinete - boli mene sto pare idu na racun zgrade ako meni taj krov nece biti popravljen. isto kao sto boli dupe i sve druge stanare u zgradi za "moj problem koji se zove zajednicki prostor - krov", mislim na one koji ne placaju. za ovih 7 godina sam vidjela da su popravljali ulazna vrata jednom - popravili su ih tako da smo na kraju morali iscupati bravu jer se okretala u svim smjerovima a vrata se nisu mogla otvoriti, popravili su neka vrata na sanducicima, mislim da u pola godine neko ocisti, okreceno nije, sijalice mi mijenjamo, itd. je'l to sto su uradili stvarno kosta pare koje se uplacuju? pa da je samo moj komsija uplatio ovaj za kojeg znam, nikog drugog ni pitala nisam,ovo sto su oni do sad uradili bi bilo pokriveno. prema tome gdje su pare "zgrade" ? zgrada ima 20tak stanova. a neki dan vidim da nema ni aparata za gasenje pozara, il' ih je nko ukrao ili su se udostojili da makr to promijene. ali ako ih mijenjaju valjda bi ih odmah i donijeli ili ? e hvala, ako ste imali slican problem ili znate sta mogu poduzeti molim da mi napisete.
irconbih

#2084 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by irconbih »

Situacija je sljedeca: komsiji ispod mene se u kupatilu na plafonu pojavila fleka koja se siri. Kod mene sve suho. Cudno je sto je fleka najmanje metar do metar i po od najblize vodovodne i odvodne instalacije (ali znam da voda pronadje i nelogican put). Probacemo otkriti gdje je kvar i sanirati to. Pitanje je da li upravitelj snosi troskoce saniranja plafona kod komsije i troskove razvaljivanja dijela kupatila kod mene? Upravitelj je Sarajevo stan. Hvala!

:sax:
Bellica

#2085 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

girl wrote:de vi meni objasnite ima li kakav prijedlog kako da ja natjeram OKI da se krov iznad mog stana (cijeli ) promijeni? od prije 7 godina kisne. sad je vec katastrofa. dosao OKI napravio zapisnik - nista uradili- nema para na racunu itd. nakon nekoliko godina, mi prestali placati. isti slucaj i kod komsije. on sve platio na kraju - ali nisu popravili. dovodio muz majstore, nesto probali poraviti, ali ne znaju tacno ne mogu da nadju gdje je kvar - i dalje curi. nakon sto je muz rekao da ce zakljucati pristup krovu svima osim nama - odjednom su se nasle pare i dosao OKI. vazna dva majstora , da ne kazem, sve su oni popravili. jesu - do prve kise. u konacnici zakljucak svih majstora koji su dolazili koje smo mi doveli, krov treba promijeniti. ako ja sad platim dugovanje (a necu dok ne dobijem nekakvu garanciju da ce mi popravit krov), kako da ih natjeram da ga poprave? za sad pare slazem sa strane da mogu lijepo kad nakupim promijeniti dio iznad svog stana o svom trosku i tuziti se s njima o prebijanju tih troskova. jer da izvinete - boli mene sto pare idu na racun zgrade ako meni taj krov nece biti popravljen. isto kao sto boli dupe i sve druge stanare u zgradi za "moj problem koji se zove zajednicki prostor - krov", mislim na one koji ne placaju. za ovih 7 godina sam vidjela da su popravljali ulazna vrata jednom - popravili su ih tako da smo na kraju morali iscupati bravu jer se okretala u svim smjerovima a vrata se nisu mogla otvoriti, popravili su neka vrata na sanducicima, mislim da u pola godine neko ocisti, okreceno nije, sijalice mi mijenjamo, itd. je'l to sto su uradili stvarno kosta pare koje se uplacuju? pa da je samo moj komsija uplatio ovaj za kojeg znam, nikog drugog ni pitala nisam,ovo sto su oni do sad uradili bi bilo pokriveno. prema tome gdje su pare "zgrade" ? zgrada ima 20tak stanova. a neki dan vidim da nema ni aparata za gasenje pozara, il' ih je nko ukrao ili su se udostojili da makr to promijene. ali ako ih mijenjaju valjda bi ih odmah i donijeli ili ? e hvala, ako ste imali slican problem ili znate sta mogu poduzeti molim da mi napisete.
Gospodjo,

NIste napisali najvazniju stvar, gdje je PREDSTAVNIK ETAZNIH VLASNIKA u svemu tome???
Drugo, ako je potrebna sanacija, ali samo sancija dijela krova, to se finansira sa racuna zgrade, ako novca tamo nema onda nema ni sanacije. Ali, ako treba komplet krov da se zamijeni, to vise nije redovna intervencija nego tzv. velika popravka koja se ne finansira s racuna zgrade nego donacijama (opstima, kanton), zajam, kredit, dodatni prihod od stanara i sl.
Sve probleme koje ste naveli ne bi imali da imate dobrog PEV, vazno je da mi napisete da li PEV imate uopste pa cu dalje da Vam posavjetujem sta da uradite.
Bellica

#2086 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

irconbih wrote:Situacija je sljedeca: komsiji ispod mene se u kupatilu na plafonu pojavila fleka koja se siri. Kod mene sve suho. Cudno je sto je fleka najmanje metar do metar i po od najblize vodovodne i odvodne instalacije (ali znam da voda pronadje i nelogican put). Probacemo otkriti gdje je kvar i sanirati to. Pitanje je da li upravitelj snosi troskoce saniranja plafona kod komsije i troskove razvaljivanja dijela kupatila kod mene? Upravitelj je Sarajevo stan. Hvala!

:sax:
Placete li odrzavanje?
Duznost Sarajevo stana ili bilo kojeg drugog upravitelja je da pronadje kvar, "otvori" zid, sanira i sve vrati u prvobitno stanje, i zid u tvom kupatilu, a i plafon u stanu ispod. Sve pod dva uvjeta, da imate PEV koji ce otvoriti nalog upraviteljima i da redovno placate i ti i komsija. Nema na cemu!
nedims

#2087 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nedims »

Eto vidis koleginice @ Bellica ... Forum je bas mjesto gdje se moze puno toga nauciti. Tvoj komentar je potpuno izmjenio moje misljenje...
Bio sam malo neprecizan pa cu pojasniti...
Kada se Upravitelj predstavljao stanarima, a sakupio se jako mali broj stanara, usput se je ponudio taj lik da nas on predstavlja i mi smo to prihvatili. U narednim godinama on je skupljao potpise stanara za njegov ostanak na tom poslu i to uvijek u dovoljnom broju. I ja sam redovito potpisivao taj formular...Znaci, on je posve legalan. Mojim pogresnim zakljuckom da PEV mora biti stanar te zgrade je prouzrokovalo kod mene potrebu da se on zamjeni. Problemi nastali njegovim nezivljenjem u zgradi ... a prema ovome sto sam procitao...bice prisutni i dalje...jer, eto, napisaste da PEV, obavezno, ne mora zivjeti u zgradi...a procitah to i u Zakonu.
Pojasnila si i o obavezi Upravitelja...Uglavnom...sada mi je puno toga jasnije. I ova rasprava o Kucnom savjetu mi je jako interesantna. Jasno je da se clanovi Kucnog savjeta ne placaju...ali oni bi trebali biti kontrola rada PEV-a, a mozda i organ koji ce birati PEV-a ili ga otpustiti. To mi bas sve nije posve jasno. Mislim da nije dovoljno kazati da ga kontrolisu EV...kako ga se moze kontrolisati. Svi mi imamo svoj zivot...i vrlo malo vremena.
Tu je i Ministarstvo ... koje ce izdati licence ...Ja, kako sam shvatio ... svako moze biti PES u mojoj zgradi ako ima licencu, bez obzira gdje zivi (bitno je da zivi u Kantonu Sarajevo). Sve je ovo vrlo konfuzno...i intuitivno osjecam da se polako stavlja sapa na nas novac a k tome da EV budu potpuno izolirani u donosenju odluka. Samo stanar nase zgrade u ulozi PEV moze biti motivisan da vodi racuna o trosenju ... i da se ponasa domacinski.
Pozdrav i puno ti hvala na trudu...
vryzas

#2088 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vryzas »

Bellica wrote:Tih ima najvise i oni me najvise iritiraju :D Nadam se da cete do kraja godine svi dobiti upravitelje i poceti placati odrzavanje :D

Tesko ali nada umire zadnja :D
Bellica

#2089 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

nedims wrote:Eto vidis koleginice @ Bellica ... Forum je bas mjesto gdje se moze puno toga nauciti. Tvoj komentar je potpuno izmjenio moje misljenje...
Bio sam malo neprecizan pa cu pojasniti...
Kada se Upravitelj predstavljao stanarima, a sakupio se jako mali broj stanara, usput se je ponudio taj lik da nas on predstavlja i mi smo to prihvatili. U narednim godinama on je skupljao potpise stanara za njegov ostanak na tom poslu i to uvijek u dovoljnom broju. I ja sam redovito potpisivao taj formular...Znaci, on je posve legalan. Mojim pogresnim zakljuckom da PEV mora biti stanar te zgrade je prouzrokovalo kod mene potrebu da se on zamjeni. Problemi nastali njegovim nezivljenjem u zgradi ... a prema ovome sto sam procitao...bice prisutni i dalje...jer, eto, napisaste da PEV, obavezno, ne mora zivjeti u zgradi...a procitah to i u Zakonu.
Pojasnila si i o obavezi Upravitelja...Uglavnom...sada mi je puno toga jasnije. I ova rasprava o Kucnom savjetu mi je jako interesantna. Jasno je da se clanovi Kucnog savjeta ne placaju...ali oni bi trebali biti kontrola rada PEV-a, a mozda i organ koji ce birati PEV-a ili ga otpustiti. To mi bas sve nije posve jasno. Mislim da nije dovoljno kazati da ga kontrolisu EV...kako ga se moze kontrolisati. Svi mi imamo svoj zivot...i vrlo malo vremena.
Tu je i Ministarstvo ... koje ce izdati licence ...Ja, kako sam shvatio ... svako moze biti PES u mojoj zgradi ako ima licencu, bez obzira gdje zivi (bitno je da zivi u Kantonu Sarajevo). Sve je ovo vrlo konfuzno...i intuitivno osjecam da se polako stavlja sapa na nas novac a k tome da EV budu potpuno izolirani u donosenju odluka. Samo stanar nase zgrade u ulozi PEV moze biti motivisan da vodi racuna o trosenju ... i da se ponasa domacinski.
Pozdrav i puno ti hvala na trudu...
Ako je PEV dobar ne mora zivjeti u toj zgradi, govorim opet iz licnog iskustva, ja sam PEV u zgradi gdje nisam ni EV niti stanujem. Ali, moj telefon je 24h dostupan i nikada nije na utisanom tonu.
Clanovi kucnog su kao PEV u vecem broju i nemogu nadzirati sami sebe. A vi EV redovnim odlascima na sastanke, prcenjem mjesecnog i godisnjeg izvjestaja mozete uredno da kontrolisete vaseg PEV, ne mozras sad biti detektiv da bi ga provjerio, ali ako vidis npr. da je nesto uradjeno, mislim vidis da pise na izvjestaju, a u praksi nije, to je odmah razlog da se posumnja. Nadzor nad PEV je odredio Zakon odnosno MSP i ne mozemo mi sad govoriti trebalo je ovo ili ono, imali ste i vi svi kao i ja Javnu raspravu o nacrtu zakona krajem prosle godine i ti prijedlozi su mogli biti izneseni, sad je gotovo jer je zakon usvojen i moramo po njemu raditi.
VI EV morate donositi odluke, a provodi ih PEV u suradnji s upraviteljima, nema nikakve sape na novcu ako ste savjesni ili se brinete o ulazu. Mojoj komsinici je npr. tesko da procita godisnji izvjestaj na oglasnoj ploci koji uredno okacim svake godine, hoce da joj posaljem kopiju u sanduce sto sam odbila svakako. AKo te interesuje tvoj zivotni prostor, izdvoji 3-5 minuta svog vremena pa procitaj na sta su utrosene pare prosle godine. Tako i vi, malo se potrudite za svoju zgradu i sve ce biti ok. PEV rukovodi sastankom EV i sporovodi odluke koje su EV usvojili na tom sastanku. Eto, to bar nije tesko shvatiti.
BARBAROSA

#2090 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by BARBAROSA »

Bellica wrote:To nije po zakonu, bolan tih 5 ljudi odlucuju za sve vas, a vi EV kao da izvines na izrazu ste ovce koji to postuju. Jedan ulaz ima JEDNOG PEV i on samo prima naknadu u iznosu do 20% s PDV-om od ukupnih mjesecnih uplata. On posto je veliki ulaz moze sebi da izabere zamjenika pa da rade zajedno, ali ovo mu moze biti samo rodjni brat jer ne znam da danas neko hoce nesto besplatno da radi. Zamjenik PEV ne prima naknadu. Nikakav kucni savjet, jos od pet clanova ne dolazi u obzir. Sve te odluke nisu po zakonu. Sve odluke koje se ticu odrzavanja zajednickih dijelova zgrada donose EV i to onaj broj EV koji u svom vlasnistvu imaju 51% ukupne korisne povrsine zgrade. On ekser ne smije zakucati u ulazu ako se ovaj broj od 51% stanara ne slozi s tim. Ja bih bila u stanju da ih svih 5 tuzim. A tog ciku domara samo mogu zaliti jer radi za ovog PEV. Sta onda PEV radi??? Potpisuje nekakve naloge, sto on to akademik pa ne mijenja sijalice nego ima hamala? Jos ako nije problem napisi ko je upravitelj, ko to daje dvije naknade za PEV i to mimo zakonske odredbe?
Upravo tako je on shvatio i postavio stvari. Upravitelj je Sarajevostan, s cijim ljudima je on (PEV) u super odnosima.
On k'o akademik se razumije u zakone, a ovaj hamal mu sluzi za prljave poslove, jer je ispod njegovog nivoa da zavrce sijalice po stubistu.
Bellica

#2091 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

BARBAROSA wrote:
Bellica wrote:To nije po zakonu, bolan tih 5 ljudi odlucuju za sve vas, a vi EV kao da izvines na izrazu ste ovce koji to postuju. Jedan ulaz ima JEDNOG PEV i on samo prima naknadu u iznosu do 20% s PDV-om od ukupnih mjesecnih uplata. On posto je veliki ulaz moze sebi da izabere zamjenika pa da rade zajedno, ali ovo mu moze biti samo rodjni brat jer ne znam da danas neko hoce nesto besplatno da radi. Zamjenik PEV ne prima naknadu. Nikakav kucni savjet, jos od pet clanova ne dolazi u obzir. Sve te odluke nisu po zakonu. Sve odluke koje se ticu odrzavanja zajednickih dijelova zgrada donose EV i to onaj broj EV koji u svom vlasnistvu imaju 51% ukupne korisne povrsine zgrade. On ekser ne smije zakucati u ulazu ako se ovaj broj od 51% stanara ne slozi s tim. Ja bih bila u stanju da ih svih 5 tuzim. A tog ciku domara samo mogu zaliti jer radi za ovog PEV. Sta onda PEV radi??? Potpisuje nekakve naloge, sto on to akademik pa ne mijenja sijalice nego ima hamala? Jos ako nije problem napisi ko je upravitelj, ko to daje dvije naknade za PEV i to mimo zakonske odredbe?
Upravo tako je on shvatio i postavio stvari. Upravitelj je Sarajevostan, s cijim ljudima je on (PEV) u super odnosima.
On k'o akademik se razumije u zakone, a ovaj hamal mu sluzi za prljave poslove, jer je ispod njegovog nivoa da zavrce sijalice po stubistu.
I PEV taj akademik i Sarajevostan su slucaj za inspektorat Minsitarstva stambene politike.
girl

#2092 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by girl »

Prije svega, hvala na odgovoru. Da , imamo PEV. PEV je pozvao OKI nakon puno godina nasih zalbi taj jedan put kad su "popravili krov". Ja nisam znala da nije upravitelj taj ko bi trebao platiti zamjenu dijela krova i da to ide iz nekih donacija. Do sada je znaci suprug dovodio neke majstore koji nisu rijesili problem, OKI dolazio - samo napravio zapisnik prije 7 godina, i prosle godine konacno PEV trazio da dodje da nesto uradi , nije rjeseno. Iskreno, poslije toga koliko znam suprug se nije ni zalio OKI-ju na uradjeno jer su mu treci majstori rekli da krov treba mijenjati, ali je rekao PEV-u. Posteno da kazem, ja bih se sad ozbiljnije oko toga angazovala da se problem konacno rijesi. Krov sigurno kisne iznad polovine ulaza (naseg i komsijinog stana) , ponovo cu pokucati komsiji da vidim da li je kod njih ista rijeseno, a iznad druge polovine ne znam da li kisne jer komsije su u inostranstvu. Znaci za pocetak bih da prikupim potrebne informacije, poput ove da je za rekonstrukciju krova potrebno da se dobije neka donacija. Ko trazi tu donaciju ? Je'l PEV se obrati OKI-ju , pa OKI treba da se obrati opcini ? Ili ima neki drugi put? I ko procijeni da treba "novi krov"? Jer meni iskreno nista ne znaci i da majstori dodju i dolaze 13 puta na neke sanacije ako problem nece biti rijesen i ko' fol nesto krpe i da se na to trose pare zgrade.
Bellica

#2093 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

girl wrote:Prije svega, hvala na odgovoru. Da , imamo PEV. PEV je pozvao OKI nakon puno godina nasih zalbi taj jedan put kad su "popravili krov". Ja nisam znala da nije upravitelj taj ko bi trebao platiti zamjenu dijela krova i da to ide iz nekih donacija. Do sada je znaci suprug dovodio neke majstore koji nisu rijesili problem, OKI dolazio - samo napravio zapisnik prije 7 godina, i prosle godine konacno PEV trazio da dodje da nesto uradi , nije rjeseno. Iskreno, poslije toga koliko znam suprug se nije ni zalio OKI-ju na uradjeno jer su mu treci majstori rekli da krov treba mijenjati, ali je rekao PEV-u. Posteno da kazem, ja bih se sad ozbiljnije oko toga angazovala da se problem konacno rijesi. Krov sigurno kisne iznad polovine ulaza (naseg i komsijinog stana) , ponovo cu pokucati komsiji da vidim da li je kod njih ista rijeseno, a iznad druge polovine ne znam da li kisne jer komsije su u inostranstvu. Znaci za pocetak bih da prikupim potrebne informacije, poput ove da je za rekonstrukciju krova potrebno da se dobije neka donacija. Ko trazi tu donaciju ? Je'l PEV se obrati OKI-ju , pa OKI treba da se obrati opcini ? Ili ima neki drugi put? I ko procijeni da treba "novi krov"? Jer meni iskreno nista ne znaci i da majstori dodju i dolaze 13 puta na neke sanacije ako problem nece biti rijesen i ko' fol nesto krpe i da se na to trose pare zgrade.
Vi kao EV ne trebate nista od toga, to sve radi PEV i samo je on ovlasten da zove upravitelje po zakonu i otvara naloge. Vi to ne mozete raditi. S druge strane, donacije koje daje MSP su samo za sanaciju ratne stete, a opstinski budzet ima samo za hitne intervencije obezbijedjen novac. Dakle, Vas PEV treba da uputi zahtjev OKI-ju za donaciju koju OKI upucuje opstini. I oni imaju neku listu prioriteta, dakle ne moze to dobiti svako. Ono sto bih Vam predlozila, a ako Vas vec ima 20 nece Vas puno izaci, kad vec imate sacuvan novac sa strane da sanirate taj krov sami, mozete i mimo upravitelja radi poreza ili preko upravitelja, ali sa porezom, pa ako i dobijete novac na racun moze Vam se refundirati-za ovo nisam sigurna, treba Vas PEV da provjeri jer dok ovi upute zahtjev, dok opstina odobri (imajte na umu da je izborna godina i da slabo rade), plivat cete u stanu. Neka Vas PEV odrzi sastanak EV pa se dogovorite. Neka se malo poduzme, neka nadje 2-3 ponude, pa to zavrsite, nema smisla cekati, cula sam da ce i cijeli juni biti ovakav kao i maj-kisan, pa Vi vidite. Oki Vam tu ne mzoe puno pomoci, jer krov se sanira iz nekih drugih izvora finansiranja. Eh sad, kad dobijete donaciju, OKI samo posalje svoje majstore da to naprave i tu se njihov posao zavrsava.
matic.ivan

#2094 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by matic.ivan »

Kod nas upravitelji nista ne rade, samo uzimaju.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2095 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

matic.ivan wrote:Kod nas upravitelji nista ne rade, samo uzimaju.
@matic.ivan i njegovi susjedi/komšije su LEVATI, par exellance.

Ako su @ivan.matic, komšije & susjedi za svoj privatni stan krv propišali, hektolitre znoja obirsali, a i suza je bilo dok su zaradili te svoje stanove. Kako, onda mogu zapustiti svoju privatnu imovinu i biti nezainteresovani da upravitelj ''ništa ne radi'', samo prima uplate putem knjižice ili na kakav drugi način?! :-) :?
Bellica

#2096 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

matic.ivan wrote:Kod nas upravitelji nista ne rade, samo uzimaju.
Za to je odgovoran jedan jedini PEV (predstavnik etaznih vlasnika).
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2097 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Moram reći da su @ivan.matić i SVE njegove komšije kompleksaši, nedorasli i nezreli ljudi!
Pi3de, drugačije rečeno!

Ti ljudi u zgradi gdje živi forumaš @ivan.matić, a i on sam idu linijom manjeg otpora. Konformisti koji izbjegavaju verbalni sukob sa nekim ko ih potkrada. Ne da ih potkradaju, nego otimaju iz očiju...LEVATE ih upraviteljska firma i PEV! Još samo da skinu pantolone i gaće, te ponude SLOBODAN ULAZ penetrirajućeg organa.

Sto posto sam siguran da @ivan.matić i komšije&susjedi primaju kusur u žvakaćim gumama na kasama u prodavnicama.

Ovom prilikom sjećam se legendarne @MIRcerke koja je nosala pun džep žvaka, pa kada bi kasirka ponudila žvaka-kusur, ona bi tresnula iz džepa sve one žvake i ponudila bi kasirki iste da joj plati robu žvakama.
:mrgreen:
PipiDugaDevetka

#2098 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

U vrijeme moje mladosti u školi sam učio o pjesniku sa novčanice A.B.Šimiću.
On je poznat po pjesmici ČOVJEČE NE HODI MALEN POD ZVIJEZDAMA.
Bio sam u prilici da učim i pjesme P.P.Njegoša, pa je on imao i onu poznatu: Vuk na ovcu svoje pravo ima ka tirjanin na slaba čovjeka; al' tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznanju prava, to je ljudska dužnost najsvetija!

U novije vrijeme oduševio me i Darko Rundek sa svojim ŠEJNOM:

Ja cijeli zivot sanjam
kako odlazim uz rijeku
starim parobrodom
koji vozi sol

I da nosim jednu davnu
nikad prezaljenu ljubav
tanku, dugacku cigaru
par mamuza od zlata
da sam Sejn

Zivot uz granicu je opasan i tvrd
jer moje ime ovdje
od sad znaci pravda
ja cujem pricu kako
za mnom sada jase smrt
dok jasem crven
pored vatri na rubu grada
to je Sejn

Ja cijeli zivot sanjam
kako odlazim uz rijeku
starim parobrodom
koji vozi skitnice na zapad

Dok zivim zivot koji nisam birao sam
o suhom vjetru s juga moja dusa sanja
ja cujem buku stada
vidim u daljini grad
a tanka slika jave postaje sve tanja

Ja znam da zivot na granici
je opasan i tvrd
al' moje ime ovdje
od sad znaci pravda

Na mome sivom konju
sada za mnom jase smrt
vodi me tamo
gdje me moja davna draga vec ceka

Izadji i bori se
u ovom gradu nema mjesta
za jednog od nas
izadji i bori se, ulica je prazna
ali s prozora motre na nas
izadji i bori se, uzecu ti zivot
ako ostanes uzimam ti cast, Sejn
mahalica

#2099 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mahalica »

E ja imam veliki problem sa ovim, roditelji placaju uredno racune prema Sarajevo stanu a ulaz niko ne odrzava , i mislim da smo jedini u zgradi koji placamo,.. moje pitanje za sve je sta i kome treba da se obratimo? da trazimo novog upravitelja jer ovako bas nikako ne ide ! Ulaz zapusten , momci iz obliznjeg parka kad im se pripisha udju i uredno obave nuzdu u uglu ulaza,katastrofa .. a Sarajevo stan nema gore firme ..
Bellica

#2100 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

mahalica wrote:E ja imam veliki problem sa ovim, roditelji placaju uredno racune prema Sarajevo stanu a ulaz niko ne odrzava , i mislim da smo jedini u zgradi koji placamo,.. moje pitanje za sve je sta i kome treba da se obratimo? da trazimo novog upravitelja jer ovako bas nikako ne ide ! Ulaz zapusten , momci iz obliznjeg parka kad im se pripisha udju i uredno obave nuzdu u uglu ulaza,katastrofa .. a Sarajevo stan nema gore firme ..
Imate li predstavnika etaznih vlasnika? Ako smatrate da Sarajevostan nanosi stetu etaznim vlasnicima i zgradi, pisite Ministarstvu stambene politike, oni ce izvrsiti inspekcijski nadzor. Za promjenu upravitelja trebate iz ovog istog Ministarstva uzeti poseban obrzac na koji se moraju potpisati stanari koji u svom vlasnistvu imaju 51% ukupne korisne povrsine zgrade. Ako nemate predstavnika stanara, prvo njega morate izabrati, po istom principu u procentu od 51% stanara-etaznih vlasnika. Ako i imate predstavnika, a tako se ponasa, neaktivno, ako sumnjate u neku mahinaciju s njegove strane isto ga mozete prijaviti Ministarstvu. A ako je samo nezainteresovan i neaktivan, zamijenite ga nekim drugim covjekom koji je spreman da radi ovaj posao.
Post Reply