Haram im bilo.....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Prijepoljka

#2076 Re: Haram im bilo.....

Post by Prijepoljka »

melbaa wrote:
lerdi wrote:Dobri dan , dobri ljudi :-D :-D :-D

Samo da vas sve pozdravim.
Što se tiče penzije mislim da bi trebali da saznamo sve detalje, pa da onda nešto konkretno radimo na tome. Ovako samo možemo nagađati. Mogao bi neko od ovih koji se razumiju napisati ovdje šta bi tačno trebalo da se sazna, pa da onda neko od ovih ko je u kontaktu sa porodicom to sve fino ispita i sazna ono što nam treba.
uzimam na sebe da rastumacim zakon RS-a i da javim sta treba od podataka pa neka krene...
rok do sutra navecer!

melbaa, ako se ne ljutis ,ja sam vec pronasla izvod iz Zakona o PIO RS /Sl. glasnik RS 106/05 i 20/07), koji se odnosi na ostvarivanje prava na porodicnu penziju, a koji je objavljen na web stranici Fonda za PIO RS-a i evo ga u prilogu:

ПОРОДИЧНА ПЕНЗИЈА

Чланови породице који стичу право на породичну пензију и услови за стицање права одређени су Законом о пензијском и инвалидском осигурању, и то члановима 138. До 157. (пречишћени текст)

1. Чланови породице који стичу право на породичну пензију

У случају смрти осигураника или корисника старосне и инвалидске пензије (у даљем тексту: корисник личне пензије), право на породичну пензију, под условима утврђеним овим законом, стичу:
1. удовица, односно удовац;
2. разведени супружник,ако му је одлуком суда утврђено право на издржавање;
3. дијете, рођено у браку или ван брака, усвојено дијете или пасторче;
4. отац и мајка, очух и маћеха, усвојитељ осигураника или корисника личне пензије, које је осигураник или корисник личне пензије издржавао до своје смрти;
5. дијете без оба родитеља или дијете које има једног или оба родитеља, који су потпуно и трајно неспособни за рад, које је осигураник или корисник личне пензије издржавао до своје смрти.

• Члан породице осигураника који је осигуран у одређеним околностима, стиче право на породичну пензију, под условима утврђеним Законом о ПИО, ако је смрт наступила због повреде за вријеме трајања посебних околности које су одређене законом (чл. 16. Закона о ПИО) или усљед обољења које је настало непосредно и искључиво као посљедица несрећног случаја или више силе, за вријеме трајања околности по основу које је био осигуран на дан смрти.
• Чланови породице који су правоснажном пресудом осуђени за умишљајно кривично дјело лишавања живота осигураника или корисника личне пензије, не могу стећи право на породичну пензију по основу њихове смрти.
• Сматра се да је осигураник, односно корисник личне пензије, издржавао члана породице у смислу Закона о ПИО, ако просјечни мјесечни приход члана породичног домаћинства у коме живи подносилац захтјева за остваривање права на породичну пензију, у години у којој је наступила смрт осигураника, односно корисника личне пензије, не прелази 25% просјечне нето плате у Републици, у мјесецу у коме је наступила смрт осигураника, односно корисника личне пензије.
• Изузетно, од става 1. овог члана, отац и мајка припадника оружаних снага Републике, који је погинуо у вршењу војне дужности у периоду од 17. августа 1990. до 30. јуна 1996. године, стичу право на породичну пензију без обзира на године живота и на висину прихода породичног домаћинства, уколико испуњавају остале услове прописане Законом о ПИО за стицање права на породичну пензију.
• Породичним домаћинством сматрају се супружници и њихова дјеца (рођена у браку и ван брака, усвојена и пасторчад), отац и мајка, очух и маћеха, усвојилац и усвојеник.

2. Услови за стицање права

Члан породице умрлог осигураника или корисника личне пензије стиче право на породичну пензију:
1. ако је осигураник на дан смрти испуњавао услове прописане Законом о ПИО за стицање права на старосну или инвалидску пензију;
2. ако је умрли на дан смрти био корисник личне пензије.
Умрлим се сматра и нестало лице које је у законом прописаном поступку проглашено умрлим.
• Члан породице стиче право на породичну пензију, без обзира на дужину пензијског стажа осигураника, ако је смрт осигураника наступила као посљедица повреде на раду или професионалне болести.
• Такође, без обзира на дужину пензијског стажа осигураника, право на породичну пензију стиче и члан породице припадника бивше Југословенске армије или припадника оружаних снага Републике, који је држављанин Републике, чија је смрт наступила као посљедица рањавања или болести за вријеме ратних дејстава на територији бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и бивше Босне и Херцеговине у периоду од 17. августа 1990. године до 30. јуна 1996. године, ако је болест која је узроковала смрт узрочно-посљедично везана за ратна дејства и уколико то право не оствари по другим прописима.
• Узрочно-посљедичну везу болести која је узроковала смрт са ратним дејствима утврђује орган вјештачења Фонда, на основу одговарајуће документације.
• Код одређивања висине породичне пензије, смрт осигураника изједначена је са губитком способности за рад.

Удовица стиче право на породичну пензију:
1. ако је на дан смрти супруга навршила 45 година живота;
2. ако је на дан смрти супруга била потпуно неспособна за привређивање или ако је таква неспособност настала у року једне године од дана смрти супруга;
3. ако је после смрти супруга остало једно или више дјеце која испуњавају услове за стицање права на породичну пензију по том супругу, а удовица обавља родитељске дужности према тој дјеци.

• Удовица која у току коришћења права на породичну пензију дјеце, стечену по основу обављања родитељске дужности према дјеци, наврши 45 година живота, задржава право на породичну пензију трајно. Ако удовици право на породичну пензију престане прије навршене 45. године живота, може поново остварити право на породичну пензију кад наврши 45 година живота.
• Удовица која је испуњавала услове за стицање права на породичну пензију по основу обављања родитељске дужности према дјеци, али није остварила право на породичну пензију јер је била у радном односу, може стећи право на породичну пензију и након престанка права на породичну пензију дјеце, под условима утврђеним Законом о ПИО.
• Удовица која у току коришћења права на породичну пензију, остварену по основу обављања родитељске дужности према дјеци, постане потпуно неспособна за привређивање, задржава право на породичну пензију док постоји таква неспособност. Удовица, која у току коришћења права по овом основу наврши 45 година живота, задржава трајно право на породичну пензију.
• Удовица која до смрти супруга није навршила 45 година живота, али је имала навршених 40 година живота, стиче право на породичну пензију кад наврши 45 година живота.
• Удовица која је до смрти супруга или до престанка права на породичну пензију навршила 40 година живота, стиче право на породичну пензију прије навршених 45 година живота, ако постане потпуно неспособна за привређивање.
• Удовица стиче право на породичну пензију, кад је дијете умрлог осигураника или корисника личне пензије рођено прије истека 300 дана од његове смрти, а право на породичну пензију у овом случају припада од дана смрти осигураника или корисника личне пензије.
• Удовац стиче право на породичну пензију:
1. ако је на дан смрти супруге навршио 55 година живота;
2. ако је на дан смрти супруге био потпуно неспособан за привређивање, или ако је таква неспособност настала у року једне године после смрти супруге;
3. ако је после смрти супруге остало једно или више дјеце која имају право на породичну пензију по том супругу, а удовац обавља родитељску дужност према тој дјеци.

• Удовац, који у току коришћења права на породичну пензију, стечену по основу неспособности за привређивање или по основу обављања родитељске дужности према дјеци, наврши 55 година живота, задржава право на породичну пензију трајно. Ако удовцу право на породичну пензију престане прије навршене 55. године живота, може поново остварити право кад наврши 55 година живота.
• Удовац, који је испуњавао услове за стицање права на породичну пензију по основу обављања родитељске дужности према дјеци, али није остварио право на породичну пензију, јер је био у радном односу, може стећи право на породичну пензију и након престанка права на породичну пензију дјеце, под условима утврђеним овим законом.
• Удовац, који у току коришћења права на породичну пензију по основу обављања родитељске дужности према дјеци постане потпуно неспособан за привређивање, задржава право на породичну пензију док постоји таква неспособност. Удовац који у току коришћења права по овом основу наврши 55 година живота, задржава трајно право на породичну пензију.
• Удовац, који до смрти супруге није навршио 55 година живота, али је имао навршених 50 година живота, стиче право на породичну пензију кад наврши 55 година живота.
• Удовац, који је до смрти супруге или до престанка права на породичну пензију навршио 50 година живота, стиче право на породичну пензију прије навршених 55 година живота, ако постане потпуно неспособан за привређивање.
• Право на породичну пензију под условима одређеним за удовицу и удовца стиче и супружник из разведеног брака, ако му је правоснажном судском одлуком утврђено право на издржавање.
• Ако право на породичну пензију има супружник умрлог осигураника, односно корисника личне пензије и разведени супружник којем је правоснажном судском одлуком утврђено право на издржавање, породична пензија одређује се у висини која припада за једног члана породице.
• Право на породичну пензију, у смислу чланова Закона о ПИО којима су регулисани услови за стицање права на породичну пензију за удовицу и удовца, стиче члан породице који није у радном односу, односно који није предузетник.
• Дијете стиче право на породичну пензију и право му припада до навршене 15. године живота, а ако је на редовном школовању, за све вријеме школовања, али најдаље до навршене 26. године живота.
• Корисник породичне пензије коме је школовање на вишој школи, односно факултету прекинуто због упућивања на одслужење војног рока, по прописима о војној обавези, породична пензија исплаћује се и за вријеме служења војног рока у висини 50% од износа који му припада по одредбама Закона о ПИО.
• Ако породичну пензију, поред корисника коме је школовање прекинуто због упућивања на одслужење војног рока, остварују и други чланови породице умрлог осигураника, односно корисника личне пензије, или ако корисник коме је школовање прекинуто због упућивања на одслужење војног рока има чланове породице које издржава, породична пензија исплаћује се у пуном износу.
• Школовањем, у смислу Закона о ПИО, не сматра се школовање које дијете започне у школи нижег ранга, односно у другој школи истог ранга коју је већ завршило.
• Дијете које постане неспособно за самосталан живот и рад до година живота, до којих се дјеци обезбјеђује право на породичну пензију, право на породичну пензију припада за све вријеме док неспособност траје, као и после тога ако је способност за самосталан живот и рад настала после навршених 45 година живота (жена), односно 55 година живота (мушкарац).
• Дијете које постане неспособно за самосталан живот и рад после година живота, до којих се дјеци обезбјеђује право на породичну пензију, а прије смрти осигураника, односно корисника личне пензије, стиче право на породичну пензију ако је осигураник, односно корисник личне пензије издржавао такво дијете до своје смрти.
• Чланови породице отац и мајка, очух и маћеха, усвојитељ осигураника или корисника личне пензије, дијете без оба родитеља или дијете које има једног или оба родитеља који су потпуно и трајно неспособни за рад, које је осигураник или корисник личне пензије издржавао до своје смрти, стичу право на породичну пензију под истим условима у погледу година живота, неспособности за самосталан живот и рад или неспособности за привређивање, који су одређени за удовицу, односно удовца, дијете, рођено у браку или ван брака, усвојено дијете или пасторче.
melbaa

#2077 Re: Haram im bilo.....

Post by melbaa »

Prijepoljka wrote:
melbaa wrote:
lerdi wrote:Dobri dan , dobri ljudi :-D :-D :-D

Samo da vas sve pozdravim.
Što se tiče penzije mislim da bi trebali da saznamo sve detalje, pa da onda nešto konkretno radimo na tome. Ovako samo možemo nagađati. Mogao bi neko od ovih koji se razumiju napisati ovdje šta bi tačno trebalo da se sazna, pa da onda neko od ovih ko je u kontaktu sa porodicom to sve fino ispita i sazna ono što nam treba.
uzimam na sebe da rastumacim zakon RS-a i da javim sta treba od podataka pa neka krene...
rok do sutra navecer!

melbaa, ako se ne ljutis ,ja sam vec pronasla izvod iz Zakona o PIO RS /Sl. glasnik RS 106/05 i 20/07), koji se odnosi na ostvarivanje prava na porodicnu penziju, a koji je objavljen na web stranici Fonda za PIO RS-a i evo ga u prilogu:

quote]

a sto bih se ljutila?
ako stagod mogu pomoci tu sam ... (pravnici su najdosadniji ljudi ha ha ha)

ali neka neko da malo vise podataka jeli covjek primao penziju u rs-u, jer mi se cini da sam negdje porcitala da je neko nekad neke papire predao u tuzlu.
to je zbog toga da ne lutamo, znaci prvo cinjenice pa onda pravo :)
uvjek dobar gost

#2078 Re: Haram im bilo.....

Post by uvjek dobar gost »

Havana onda je to kao flak, mislim to je zmaj od mašine !

Za ljude koji ne znaju, uz pomoć ove mašine sa svim priključcima pojedinac koji je ima štedi (ako se bavi uzgojem voća, povrća i ako ima životinje) barem 5000 Km na godišnjem nivou, pored toga postoji mogućnost da se mjesečno ostvari neka zarada jer će pružati usluge drugim ljudima koji nemaju mašinu.
Želim reći da je ova mašina osnova povratka koji je održiv ... još uz nešto stoke i recimo plastenik koji je oko 3000 Km (100 m2) to je onda superiška....

Sve u svemu to je to !
Prijepoljka

#2079 Re: Haram im bilo.....

Post by Prijepoljka »

a sto bih se ljutila?

ali neka neko da malo vise podataka jeli covjek primao penziju u rs-u, jer mi se cini da sam negdje porcitala da je neko nekad neke papire predao u tuzlu.
to je zbog toga da ne lutamo, znaci prvo cinjenice pa onda pravo :)[/quote]

Ja sam planirala, akoBogda, u subotu da ih posjetim sa svojom porodicom, pa cu donijeti informacije iz prve ruke,vezano za stanje stvari i eventualno zapoceti postupak oko ostvarivanja ovog prava, a i slucajno sam pravnik, al majke mi , nisam dosadna...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#2080 Re: Haram im bilo.....

Post by ladyblue18 »

uvjek dobar gost wrote:Havana onda je to kao flak, mislim to je zmaj od mašine !

Za ljude koji ne znaju, uz pomoć ove mašine sa svim priključcima pojedinac koji je ima štedi (ako se bavi uzgojem voća, povrća i ako ima životinje) barem 5000 Km na godišnjem nivou, pored toga postoji mogućnost da se mjesečno ostvari neka zarada jer će pružati usluge drugim ljudima koji nemaju mašinu.
Želim reći da je ova mašina osnova povratka koji je održiv ... još uz nešto stoke i recimo plastenik koji je oko 3000 Km (100 m2) to je onda superiška....

Sve u svemu to je to !
:thumbup:
lerdi

#2081 Re: Haram im bilo.....

Post by lerdi »

Mislim da oni nisu ni ostvarivali pravo napenziju u RS-u, jer onda nebi bilo logike da papire predaju u Tuzlu. Zato kažem da bi bilo najbolje da neko kontaktira Edisa ili majku ili tetku pa da saznamo iz prve ruke šta i kako
melbaa

#2082 Re: Haram im bilo.....

Post by melbaa »

Prijepoljka wrote:a sto bih se ljutila?

to je zbog toga da ne lutamo, znaci prvo cinjenice pa onda pravo :)
Ja sam planirala, akoBogda, u subotu da ih posjetim sa svojom porodicom, pa cu donijeti informacije iz prve ruke,vezano za stanje stvari i eventualno zapoceti postupak oko ostvarivanja ovog prava, a i slucajno sam pravnik, al majke mi , nisam dosadna...[/quote]

pozdravljena budi kolegice po struci,
to mi mislimo da nismo dosadni..... :-D

javi ako sta bude trebalo :)
maybelline

#2083 Re: Haram im bilo.....

Post by maybelline »

Odoh da pravim rucak, pa se vidimo kasnije, ljudi moji...
HAVANA

#2084 Re: Haram im bilo.....

Post by HAVANA »

uvjek dobar gost wrote:Havana onda je to kao flak, mislim to je zmaj od mašine !

Sve u svemu to je to !
To je to.Zavrseno.
Bistra_boza

#2085 Re: Haram im bilo.....

Post by Bistra_boza »

HAVANA wrote:

Sve u svemu to je to !
To je to.Zavrseno.
Uspjeli smo
  • :thumbup:
da nista vise se ne kupi, ima obezbjedjen izvor zarade.
  • :sax:
  • :bih:
nineinchnails

#2086 Re: Haram im bilo.....

Post by nineinchnails »

:-D :thumbup: :bih:
Myka

#2087 Re: Haram im bilo.....

Post by Myka »

Mene interesuje jesu li jos aktivni ovi racuni za uplatu novcanog priloga . Moze li se jos uplatiti ili sam zakasnila, posto bih odmah sada uplatila??? :sad:
maybelline

#2088 Re: Haram im bilo.....

Post by maybelline »

Myka wrote:Mene interesuje jesu li jos aktivni ovi racuni za uplatu novcanog priloga . Moze li se jos uplatiti ili sam zakasnila, posto bih odmah sada uplatila??? :sad:
Ma nisi zakasnila, samo naprijed :thumbup:
ahmed19

#2089 Re: Haram im bilo.....

Post by ahmed19 »

Joj, za jednu noć se ispiše toliko da ti treba poštenih sat vremena da sve propratiš...

Pitanje: Ko je glavni-odgovorni za prikupljanje novca u Sa?
Jel lerdi, i mogu li dobiti nj broj telefona?
Večeras planiram skupiti nekih parica od dobrih ljudi, pa ako šta bude, da znam
kome da to predam, da ne ide na banku bezveze, kad već ima neko u Sa?

Hvala.
nineinchnails

#2090 Re: Haram im bilo.....

Post by nineinchnails »

ahmed19 wrote:Joj, za jednu noć se ispiše toliko da ti treba poštenih sat vremena da sve propratiš...

Pitanje: Ko je glavni-odgovorni za prikupljanje novca u Sa?
Jel lerdi, i mogu li dobiti nj broj telefona?
Večeras planiram skupiti nekih parica od dobrih ljudi, pa ako šta bude, da znam
kome da to predam, da ne ide na banku bezveze, kad već ima neko u Sa?

Hvala.
Javi mu se preko pp............
Nanny

#2091 Re: Haram im bilo.....

Post by Nanny »

Samo im se moraju postaviti dobra vrata da im ne bi ko hapio svu ovu opremu :x
maybelline

#2092 Re: Haram im bilo.....

Post by maybelline »

Ima jos finih vijesti! jedna skola iz Bosanske Krupe prikuplja odjecu i novac, pa ce nam poslati vjerovatno do iduce sedmice po busu :) :-D
hakimo

#2093 Re: Haram im bilo.....

Post by hakimo »

Radim u PIO-u. Stručni saradnik naizradi nacrta rješenja,
znači "radim na penzijama":
1.Ako je rahmetli babo bio pripadnik Armije Bih ili HVO, penziju isplaćuje Federacija,
2. Ako poslije 30.04.1992. NIJE radio na području današnje Republike Srpske- Fond za PIO RS-a nema ništa sa pravom na penzij.
Imaju tu razne varijacije i ako /ako ima staža u Sloveniji, Srbije, CG, Hrvatskoj, Njemačkoj....../
Samo mi ttreba IME RAHMETLIJE I TAČAN DATUM ROĐENJA.
provjerio sam u našoj bazi podataka,
što mi drug Ajdin reče da se rahmetlija MOŽDA zvao Rasim-ima 52 /pedeset i dva/ Rasima Hodžića.
Preuzimam na sebe da rastabirim za porodičnu p.
after dobijanja gore navedenih podataka!!!
i naravno da ubrzam dobijanje iste, sa svim pripadajućim izostacima
Bistra_boza

#2094 Re: Haram im bilo.....

Post by Bistra_boza »

kurty wrote:za @prijepoljku nisam dobio nikakav PP
Samo da UP za Prijepoljku, ako nisi vidjela.
amrica

#2095 Re: Haram im bilo.....

Post by amrica »

HAVANA wrote:

Sve u svemu to je to !
To je to.Zavrseno.
:dance: :dance: :dance:
Prijepoljka

#2096 Re: Haram im bilo.....

Post by Prijepoljka »

Bistra_boza wrote:
kurty wrote:za @prijepoljku nisam dobio nikakav PP
Samo da UP za Prijepoljku, ako nisi vidjela.
Vidjela...Dala sam podatke Kurtyju i ostalo je da on obavi razgovore sa direktorom Domavije.
Bandierra Rossa

#2097 Re: Haram im bilo.....

Post by Bandierra Rossa »

Compact wrote:
istina živa wrote:Mislim da bi ovi ljudi tj.mi trebali preuzeti državu.Za godinu dana bili bi najbogatija država bez recesije,pdv,i ostalih zavrzlama.Pa mi ljudi napravismo nemoguće. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
I Obama bi nam pozavidio na organizaciji :lol: :lol: :lol:
Sretna sam što Vas poznajem :thumbup:
Sad kad sve ovo čitam vjerujte mi da plačem od sreće,eto to smo mi :bih: :bih: :bih:
Mediji bi se sveli na servisne informacije :D
Ako se ikada desi da osnujemo stranku i da preuzmemo vlast,preklinjem vas da ja budem imenovan za Ministra Informisanja.

Dnevnik bi išao slijedećom dinamikom:

1.)Dobro veče poštovani gledaoci,

2.)Danas su strijeljani svi ratni profiteri u BiH,

3.)Naredbom vrhovnog štaba OSBiH,sutra će u našoj zemlji biti sunčano,

4.)Hvala na pažnji i laku noć.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
kEN0

#2098 Re: Haram im bilo.....

Post by kEN0 »

Ja sam definitivno da se informisemo sta i kako za osnivanje stranke...

Mislim da je to jedini nacin da nam svima bude puno bolje, da se skine ova rauberska bagra sa vlasti, kada bi se to desilo ubjedjen sam da bi nam svima bilo puno bolje, nekima vise, nekima manje, al definitivno bolje nego sada, a ljudima poput Edisa, ispunjen zivotni san. :thumbup: :bih:

Naravno ne moze nista preko noci, al' zasto ne pokusati ;-) :sax:
HAVANA

#2099 Re: Haram im bilo.....

Post by HAVANA »

:x :evil: :evil: Ljut sam pravo.

Ništa od ove kupovine.Našao sam jeftinije(ružmarin-a hvala na broju).
Ista stvar 1700 km jeftinije sa svim priključcima. :dance:
Samo jedno veliko hvala Mate :thumbup:
J.B.Tito

#2100 Re: Haram im bilo.....

Post by J.B.Tito »

kEN0 wrote:Ja sam definitivno da se informisemo sta i kako za osnivanje stranke...
Mislim da je to jedini nacin da nam svima bude puno bolje, da se skine ova rauberska bagra sa vlasti, kada bi se to desilo ubjedjen sam da bi nam svima bilo puno bolje, nekima vise, nekima manje, al definitivno bolje nego sada, a ljudima poput Edisa, ispunjen zivotni san. :thumbup: :bih:
Naravno ne moze nista preko noci, al' zasto ne pokusati ;-) :sax:
Keno, izvini, i tebe i ostale sa ovom idejom bih zamolio da se malo smanji euforija u tom pravcu.Sada imamo preča posla.
Nema ljutiš, mislim da nije ni mjesto ni vrijeme za neke priče sa ovom temom. ;-)
Locked