Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
HAVANA

#2076 Re: Pitanje ateistima

Post by HAVANA »

bez_ideje wrote:Image

Okolina opuzena :-) :lol:
Ebuderda

#2077 Re: Pitanje ateistima

Post by Ebuderda »

muslim wrote:Pretpostavljam da ce svi koji procitaju naslov prvo pomisliti da se ovo pitanje trebalo postaviti u rubrici "religija". . No, posto je vecina (gotovo svi) filozofa ateisticki nastrojena, smatram da je ovo pitanje naslo bas ovdje svoje pravo mjesto.

Zapravo radi se o tome da cesto imamo priliku cuti, od ljudi koji se izjasnjavaju kao ateisti, kako oni za razliku od "vjernika" mogu argumentovati svoj svjetonazor i zivotnu filozofiju. Dok se vjernici povode za mitovima, pretpostavkama i drevnim vjerovanjima, mi se oslanjamo na nauku, cinjenice...- tvrde oni.

Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???

Nadam se da ce odgovarati ljudi koji su dugo promisljali o ovoj i slicnim temama. Hvala.
M=ilostivi Allahu, koliko neznalica imamo u nasem saffu, zovu se muslimanima, a postavljaju nesto sto ne mogu kontrolisati i modirati!
U=zviseni Allah, da ne postoji, a da ima Svoje ime!!!??? Da li to moze mentalni sklop prihvatiti!? zato moj neuki 'muslime',
S=rce moje i srce tvoje, mora da se okrene Allahu, te da u Njega vjeruje kao u zvijezde u vedroj noci, u mjesec u ustapu, kao u
L=ijepo sunce koje te grije u suncanom danu, pa ako ima u to sumnje, sto sam nabrojao, onda se moze provuci sumnja i u Allaha!
I=skreno se ti pokaj, a od ateista, koji nemaju uopce racio, jer je na vecoj deredzi magarac,da izvine magarac na poredjenju,ne trazi da
M=isle kao sto ti mislis, i da priznaju Allaha, Koji ce ih sigurno prozvijeti i baciti u dzehennem, tako mi Njegove Velicine! subhanellah!
tranquil

#2078 Re: Pitanje ateistima

Post by tranquil »

Ebuderda wrote:Z=ebnja i strah me hvata, kako moze takav veceras mirno leci i spavati u postelji, i kako moze hodati Zemljom!?
Različiti ljudi imaju različite razloge za zebnju. Nekada sam gledao u nebo i osjećao zebnju misleći o onome što se nalazi iza tog neba. Danas više nemam tih zebnji, pogledam nebo, udahnem duboko i spokojan sam.

Utoliko više te molim da ti ne zebeš zbog mene, jer mi tako ne možeš pomoći niti promijeniti bilo šta u mom životu, i umjesto toga posveti se poboljšanju svog života i života tvojih najbližih. Ne troši energiju na mene i meni slične, nego na ljude koje znaš i voliš.
sarajlija1965

#2079 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija1965 »

Bosnohercegovac wrote:
http://www.youtube.com/watch?v=6mmskXXe ... =rec-HM-r2

pogledajte ovo... znaci rijec je o richardu dawkinsu, koji je ateista i koji je napisao mnogo knjiga na tu temu. danas se on smatra jednim od najucenijih ljudi svijeta...

pitanje je jedne studentice \\\"what if you are wrong?...

dame i gospodo, molim aplauz za ovog covjeka :)
Predivan odgovor. Svaka čast, tako jednostavno i prosto.
Da, upravo tako. Inace, cijelo predavanje se moze skinuti sa torrenata skupa sa puno njegovih sjajnih dokumentaraca i knjiga. Recimo, knjigu "Iluzija o bogu" (God Delusion) toplo preporucujem svakome ko voli da razmislja svojom glavom, a dokumentarac iz dva dijela "The Root of All Evil" je jos jedan ekser u kovceg religiji i "teologiji". Ostali neka citaju "Preporod"... :evil:

The fact that a believer is happier than a skeptic is no more to the point than the fact than a drunken man is happier than a sober one - George Bernard Shaw
Cinjenica da je vjernik sretniji nego skeptik jednako je tacna kao da je pijanac sretniji od trijezne osobe
andrija2007

#2080 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

bez_ideje wrote:Image
Ko biva u gori raste zelen bor?

Urlanje dozvoljeno

#2081 Re: Pitanje ateistima

Post by Urlanje dozvoljeno »

Loulou

#2082 Re: Pitanje ateistima

Post by Loulou »

bez_ideje wrote:Sta je covjek koji ne negira prisustvo Boga,ali ga uopste ne zanima da li Bog postoji ili ne....
nije ateista,nije agnostik........
ozbiljno me zanima?
Ateizam.

U svakodnevnoj razgovornoj, a često i stručnoj uporabi ateizam (grč. a = ne + theós = bog; bezboštvo; ravnodušnost glede božje opstojnosti; poimanje svijeta izvan odnosa spram boga) se najčešće pogrešno izjednačuje s antiteizmom (grč. anti = protu + theós = bog; protuboštvo; poricanje boga; poricanje mogućnosti božje opstojnosti) i određuje kao: nijekanje postojanja boga, poricanje božje opstojnosti.

...

Biti dakle bez boga, biti bezbožnik, ateist, biti prema eventualnom božjem postojanju ravnodušan ili čak o bogu ništa ne znati, ne znači već samim tim biti i protiv boga, dakle antiteist - osim za onoga tko sve ljude koji ne misle slično njemu doživljava kao svoje protivnike. Ateist dakle ne vjeruje u božju opstojnost, ali i ne dokazuje njezinu nemogućnost, već jedino ne pristaje da kao istinitu prihvati nedokazanu tvrdnju. Budući da ateistu bog nije potreban, niti je za dokazivanje božje opstojnosti zainteresiran, to će on dokazivanje božje opstojnosti prepustiti onima kojima je do toga stalo, zadržavajući za sebe pravo da ne vjeruje u ono što nije na provjerljiv način dokazano i što ne može biti posredovano kao znanje. Naime, kako se nepostojanje bilo čega, za sada, ne može na konačan način dokazati, to je razumno ne prihvaćati kao postojeće ono o čemu nema provjerljivih dokaza, jer bi u protivnom kao postojeće moralo biti prihvaćeno sve što bi tko kao takvo ustvrdio.
bez_ideje

#2083 Re: Pitanje ateistima

Post by bez_ideje »

Hvala Loulou na konacnom odgovoru na pitanje :thumbup:
ProS

#2084 Re: Pitanje ateistima

Post by ProS »

Urlanje dozvoljeno wrote:
ProS wrote:ja mislim da je zaista hrabro izaci i reci da ne postoji nista,ali nista,takav vakum,nemastovitost i ispraznost,a recimo ajnstajn bio vjernik :-D

ateizam bi bio dobar kao spoj agnosticizma i sadasnjeg shvatanja i tumacenja nauke :dance: :)
poluedukovani, nereligiozni ljudi koji se boje necega sto ne postoji :)
nisam siguran da li spominjes drugu stranu ovim,ako spominjes,onda i postoje dvije radikalne strane (taj plasljivac gore i taj vakum) i ja ne potpadam ni pod jednu :-D

kroz historiju covjek pokazuje cudjenje prema nepoznatom i nezamislivo mi je ostati bez toga,pogledam u nebo i zamislim nas malenima jer nauka ne daje (jos uvijek) sve odgovore,kao sto i religija nije dala :)
Margita81

#2085 Re: Pitanje ateistima

Post by Margita81 »

.
piupiu

#2086 Re: Pitanje ateistima

Post by piupiu »

avicena wrote:Prvo jos nisi dokazao, a drugo...daj ti napisi neku knjigu koja ce privuci milione i to trajati stoljecima kada je tako jednostavno...
Sve sto se sistemski propagira, dakle, ima citavu strukturu, organizaciju vjerovanja ima mogucnost da privuce milione i traje stoljecima. Ne zove se religija dzaba 'sistem vjerovanja'. ;-)
morti

#2087 Re: Pitanje ateistima

Post by morti »

ProS wrote:...a recimo ajnstajn bio vjernik :-D
"The main source of the present-day conflicts between the spheres of religion and of science lies in this concept of a personal God." - Albert E.

"My deep religiosity...found an abrupt ending at the age of twelve, through the reading of popular scientific books. " - Albert E.

"The word god is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish. No interpretation no matter how subtle can (for me) change this." - Albert E.

Nadam se da vidiš zašto sumnjam da je bio vjernik :D
ProS

#2088 Re: Pitanje ateistima

Post by ProS »

morti wrote:
"The main source of the present-day conflicts between the spheres of religion and of science lies in this concept of a personal God." - Albert E.

"My deep religiosity...found an abrupt ending at the age of twelve, through the reading of popular scientific books. " - Albert E.

"The word god is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish. No interpretation no matter how subtle can (for me) change this." - Albert E.

bio je barem agnostik :oops: :)

"I have repeatedly said that in my opinion the idea of a personal God is a childlike one. You may call me an agnostic, but I do not share the crusading spirit of the professional atheist whose fervor is mostly due to a painful act of liberation from the fetters of religious indoctrination received in youth."

"In view of such harmony in the cosmos which I, with my limited human mind, am able to recognize, there are yet people who say there is no God. But what really makes me angry is that they quote me for the support of such views."
tranquil

#2089 Re: Pitanje ateistima

Post by tranquil »

ProS wrote:
morti wrote:

"I have repeatedly said that in my opinion the idea of a personal God is a childlike one. You may call me an agnostic, but I do not share the crusading spirit of the professional atheist whose fervor is mostly due to a painful act of liberation from the fetters of religious indoctrination received in youth."

"In view of such harmony in the cosmos which I, with my limited human mind, am able to recognize, there are yet people who say there is no God. But what really makes me angry is that they quote me for the support of such views."
Analiza njegovog pisanja na tu temu pokazuje da je bio najbliže ideji "panteizma" - što je jednom skoro eksplicitno rekao, kada je rekao da "vjeruje u Spinozinog Boga", što i nije čudno jer su mnogi veliki naučni umovi razmišljali na takav način.

Problem je u tome što se njegova upotreba riječi "Bog" u panteističkom smislu često zloupotrebljava u propagandne svrhe teističkih krugova, što nema veze sa životom, ta riječ poprima skroz različita značenja kada je upotrijebi teista i panteista. Ono što je manje poznato, je da se takva propaganda radila još za njegovog života, 30-ih u USA, i on je tom prilikom sam prilično oštro odgovorio toj propagandi sa nekim riječima od kojih su neke među gornjim citatima.

To je tada izazvalo jednu prilično nisku reakciju religioznih krugova, od kojih su neki pozivali da se Einstein zbog svog bezbožništva deportuje nazad u Njemačku... svi znamo šta je to moglo značiti tada...
morti

#2090 Re: Pitanje ateistima

Post by morti »

tranquil wrote:
ProS wrote:

Analiza njegovog pisanja na tu temu pokazuje da je bio najbliže ideji "panteizma" - što je jednom skoro eksplicitno rekao, kada je rekao da "vjeruje u Spinozinog Boga", što i nije čudno jer su mnogi veliki naučni umovi razmišljali na takav način.

Problem je u tome što se njegova upotreba riječi "Bog" u panteističkom smislu često zloupotrebljava u propagandne svrhe teističkih krugova, što nema veze sa životom, ta riječ poprima skroz različita značenja kada je upotrijebi teista i panteista. Ono što je manje poznato, je da se takva propaganda radila još za njegovog života, 30-ih u USA, i on je tom prilikom sam prilično oštro odgovorio toj propagandi sa nekim riječima od kojih su neke među gornjim citatima.

To je tada izazvalo jednu prilično nisku reakciju religioznih krugova, od kojih su neki pozivali da se Einstein zbog svog bezbožništva deportuje nazad u Njemačku... svi znamo šta je to moglo značiti tada...
Recimo da je "zlatna sredina"... Složio bih se :D

Ali nakon svega, opet je to samo jedan čovjek, pa nek se zove i Einstein... :D
tranquil

#2091 Re: Pitanje ateistima

Post by tranquil »

morti wrote:
tranquil wrote:
ProS wrote:

Recimo da je "zlatna sredina"... Složio bih se :D

Ali nakon svega, opet je to samo jedan čovjek, pa nek se zove i Einstein... :D
E to je ključna stvar. Ni najinteligentniji čovjek svih vremena ne može tek tako "znati" tajne univerzuma - i on ima uvjerenja koja ne može dokazati i može samo vjerovati ili ne vjerovati da postoji određeni poredak svemira. Njegovo vjerovanje ili nevjerovanje ne mora biti ništa tačnije niti netačnije od vjerovanja ili nevjerovanja bilo kojeg čovjeka na svijetu.

Korištenje Einsteina u propagandne svrhe se radi zato da bi se stvorio efekat "Einstein je bio na našoj strani, ko si ti, obični čovječe, da protivriječiš Einsteinu" - a zapravo njegovo mišljenje po ovom pitanju je dobro koliko i moje i tvoje i bilo čije drugo.
arzuhal

#2092 Re: Pitanje ateistima

Post by arzuhal »

tranquil wrote:
Korištenje Einsteina u propagandne svrhe se radi zato da bi se stvorio efekat "Einstein je bio na našoj strani, ko si ti, obični čovječe, da protivriječiš Einsteinu" - a zapravo njegovo mišljenje po ovom pitanju je dobro koliko i moje i tvoje i bilo čije drugo.
Slažem se. Odmjereno i pametno napisano.
Kao vjernik, u prilog tome navodim slučaj sa Alijom ibn Ebi Talibom, radijallahu anhu, kada je upitan:

- Jesi li spoznao Allaha sa Muhammedom ili Muhammeda sa Allahom?
pa je odgovorio:

- Spoznao sam Muhammeda (njegovo poslanstvo) sa Allahom, jer da sam spoznao Allaha sa Muhammedom, onda bi mi Muhammed bio pouzdaniji oslonac u spoznaji od samog Boga.
idealnaM

#2093 Re: Pitanje ateistima

Post by idealnaM »

black wrote:
Urlanje dozvoljeno wrote: danas se, doduse, termin ateista koristi opcenito za nevjernike, u sustini to je pogresno... jer ateisti nevjeruju da bog postoji nego ZNAJU... znaci mi nismo ateisti nego edukovani ljudi... ateiste nas jedino vjernici nazivaju :)
:lol:

:zoka: :shock: :lol:
:run:
Chisum

#2094 Re: Pitanje ateistima

Post by Chisum »

Ebuderda wrote:
muslim wrote:Pretpostavljam da ce svi koji procitaju naslov prvo pomisliti da se ovo pitanje trebalo postaviti u rubrici "religija". . No, posto je vecina (gotovo svi) filozofa ateisticki nastrojena, smatram da je ovo pitanje naslo bas ovdje svoje pravo mjesto.

Zapravo radi se o tome da cesto imamo priliku cuti, od ljudi koji se izjasnjavaju kao ateisti, kako oni za razliku od "vjernika" mogu argumentovati svoj svjetonazor i zivotnu filozofiju. Dok se vjernici povode za mitovima, pretpostavkama i drevnim vjerovanjima, mi se oslanjamo na nauku, cinjenice...- tvrde oni.

Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???

Nadam se da ce odgovarati ljudi koji su dugo promisljali o ovoj i slicnim temama. Hvala.
M=ilostivi Allahu, koliko neznalica imamo u nasem saffu, zovu se muslimanima, a postavljaju nesto sto ne mogu kontrolisati i modirati!
U=zviseni Allah, da ne postoji, a da ima Svoje ime!!!??? Da li to moze mentalni sklop prihvatiti!? zato moj neuki 'muslime',
S=rce moje i srce tvoje, mora da se okrene Allahu, te da u Njega vjeruje kao u zvijezde u vedroj noci, u mjesec u ustapu, kao u
L=ijepo sunce koje te grije u suncanom danu, pa ako ima u to sumnje, sto sam nabrojao, onda se moze provuci sumnja i u Allaha!
I=skreno se ti pokaj, a od ateista, koji nemaju uopce racio, jer je na vecoj deredzi magarac,da izvine magarac na poredjenju,ne trazi da
M=isle kao sto ti mislis, i da priznaju Allaha, Koji ce ih sigurno prozvijeti i baciti u dzehennem, tako mi Njegove Velicine! subhanellah!
:lol:
Duboko, duboko...

Samo jos fali kakva melodija Dine Merlina, pa da uzmemo pare...
zgubidan2009

#2095 Re: Pitanje ateistima

Post by zgubidan2009 »

Bajram serif mubarek olsun:)¨
Sa zeljama da sledeci docakamo sa malim promjenama , malo je zastarilo to sa kurbanima ljudi kojima su namjenjeni neznaju sta da rade sa tolko ovcetine.A i prvobitna namjera je i bila da se siromasni nahrane necim sto je u to doba ,,bila poslastica i to su imali samo za bajram.Sad bi bolje bilo da umjesto u kurbane daju lovu il kupe teletinu , kajmak itd..
U grčkom znači '' 'ali' ili 'ne' i 'theos' znači 'Bog'. Iz tog položaja, ateist jednostavno je osoba bez vjere u Boga, a ne i netko tko vjeruje u nesto.Dakle i satanista se moze nazvat ateistom.Prema svojim grkim korijenom, ateizam je negativan pristup, kojeg karakterizira nedostatak vjere u Boga.
Jaki i slabi ateizam :)
Slabi ateizam: X ne mislim [da Bog postoji]
Jaki ateizam: X mislim [da Bog ne postoji]
Uobicajeni argument za jak ateizam je religija povijesno..........
somethings

#2096 Re: Pitanje ateistima

Post by somethings »

zgubidan2009 wrote:Dakle i satanista se moze nazvat ateistom.
Ne može, jer je njima sotona bog. :D
ProS

#2097 Re: Pitanje ateistima

Post by ProS »

tranquil wrote: Analiza njegovog pisanja na tu temu pokazuje da je bio najbliže ideji "panteizma" - što je jednom skoro eksplicitno rekao, kada je rekao da "vjeruje u Spinozinog Boga", što i nije čudno jer su mnogi veliki naučni umovi razmišljali na takav način.

vjerujem ti jer tebe je ovo ocigledno zanimalo vise i prije mene :D :)

ja sam ajnstajnom izrazio cudjenje ponajvise zbog neke paznje ateiste,ako postoji na temi,a samo cudjenje proizlazi iz nevjerice da ateizam sada moze samostalno djelovati jer nema sve odgovore,iz nevjerice da u prirodi covjecanstva (nakon sna,obozavanja predaka,duha dobrotvora,zlotvora,dijelova prirode,fetisizma,totemizma,henoteizma,politeizma) moze biti necudjenje,osim u osobenosti nekog pojedinca...

dok s druge strane,gore nabrojani razvitak vjerovanja i sinteza u monoteizam moze mozda biti a contrario jer
Uobicajeni argument za jak ateizam je religija povijesno
(rece gore cojk vec :oops: ) :-D
Bosanski_kralj

#2098 Re: Pitanje ateistima

Post by Bosanski_kralj »

Moje pitanje ateistima(nekim na ovom forumu) je "što se toliko dosadni i naporni"? Na apsolutno svaku temu na ovom podforumu se morate vi javiti, ali ne da kažete nešto pametno nego da pljujete i provocirate. Imate pravo da ne vjerujete, niko vam to ne spori i zar vam to nije dovoljno. Vas religija uopšte ne bi trebala zanimati, ali kod vas je obratno. Što je to tako?
Ateista

#2099 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Bosanski_kralj wrote:Moje pitanje ateistima(nekim na ovom forumu) je "što se toliko dosadni i naporni"? Na apsolutno svaku temu na ovom podforumu se morate vi javiti, ali ne da kažete nešto pametno nego da pljujete i provocirate. Imate pravo da ne vjerujete, niko vam to ne spori i zar vam to nije dovoljno. Vas religija uopšte ne bi trebala zanimati, ali kod vas je obratno. Što je to tako?

Ovo uopste nije tacno, navedi mi jedan primjer pljuvanja i provociranja?

Ateisti kao i pripadnici svih religija imaju pravo da iznose svoje misljenje. Tebi vjerovatno smeta zato sto nemas argumente, ali to nije problem ateista vec iskljucivo tvoj problem.

Zasto mislis da vjernici imaju pravo stalno da pljuju po ateistima, da tvrde kako su nemoralni, kako su slijepi, ne vide i slicno, a ateisti nemaju pravo da iznesu svoje misljenje?

Na ovom forumu imaju pravo da ucestvuju svi, pa tako i ateisti. Ako se ti toliko bojis da preispitas svoje stavove onda nemoj ni citati ovaj forum, ali nemoj dolaziti i govoriti kako mi pljujemo i provociramo jer ako malo pretrazis ovaj PDF i objektivno analiziras vidjeces da su najcesce vjernici ti koji pljuju i provociraju, pogotovo onda kada nemaju argumenata.
Ateista

#2100 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

tranquil wrote:
ProS wrote:
morti wrote:

Nista cudno, koji god naucnik ili bilo ko poznat da kaze da vjeruje u neku vrstu boga (kazem neku vrstu jer neki i prirodu dozivljavaju kao vrstu boga i slicno) vjernici ih pokusavaju svrstati u "njihove".

Osim sto to ne mora nista znaciti, cinjenica je da su neki "vjernici" koji ne negiraju postojanje boga ali ne vjeruju u boga onakvkog kako ga religije redstavljaju, u stvari po nacinu razmisljanja cesto blizi ateistima nego uobicajenim vjernicima - sljedbenicima religija.

Manipulisanje informacijama i vadjenje iz konteksta su strasne stvari, puno toga se predstavlja u potpuno pogresnom svjetlu.
Locked