VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Moderator: anex
- Alhemicarkaa
#2076 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Umrla sedmomjesecna beba.
Vi koji niste vakcinisali djecu hocete li spavati mirno? Bas me interesuje.
-
rizibizi
#2077 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Kakva drzava, dijete je u pitanju,novorodjence,beba za koju se pouzdano zna od cega je umrlo i sta je uzrok smrti bez spekulacija,nagadjanja,sumnji,namisljanja,clanaka sa interneta,rekla-kazala i svih ostalih stupidnosti.Krivac nije niko drugi nego roditelji koji ne vakcinisu svoju djecu u 21. vijeku.Krivica drzave se ogleda samo i jedino u tome sto takve roditelje nije natjetala da vakcinisu svoju djecu kako bi sprijecila ovo sto sad imamo.Puno finale kraj price,djeca koja umiru od davno iskorjenjenih bolesti umiru iskljucivo zbog roditelja djece koja nisu vakcinisana.
- Euphoria
#2078 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Vazda je kriva državarizibizi wrote:Kakva drzava, dijete je u pitanju,novorodjence,beba za koju se pouzdano zna od cega je umrlo i sta je uzrok smrti bez spekulacija,nagadjanja,sumnji,namisljanja,clanaka sa interneta,rekla-kazala i svih ostalih stupidnosti.Krivac nije niko drugi nego roditelji koji ne vakcinisu svoju djecu u 21. vijeku.Krivica drzave se ogleda samo i jedino u tome sto takve roditelje nije natjetala da vakcinisu svoju djecu kako bi sprijecila ovo sto sad imamo.Puno finale kraj price,djeca koja umiru od davno iskorjenjenih bolesti umiru iskljucivo zbog roditelja djece koja nisu vakcinisana.
Bebi je bilo 7 mjeseci. Ova vakcina redovno ide tek sa godinu dana. Nije kriva ni drzava ni roditelji ni niko.
Ja sam prvo dijete vakcinisala, drugo iz straha nisam. Jer sam licno imala kod bliskih ljudi primjere smrti, autizma, nepokretnosti i slicno nakon vakcinacije. Nisam ni za ni protiv. Ovo je teska odluka. Mislim da ni u koga ne treba upirati. Ne mora postojati krivac za svve ruzno sto se desi.
- S4mpion
#2079 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Neće spavati mirno, jer ljudi ne znaju šta da rade, da svoje dijete izlažu izrazito sumnjivom zdravstvenom sistemu ili da se prepuste sudbini.Alhemicarkaa wrote:Umrla sedmomjesecna beba.
Šta misliš, spavaju li mirno ljudi koji su svoju djecu prepustili našem zdravstvenom sistemu da bi im taj isti zdravstveni sistem trajno narušio zdravlje?
Da li oni mirno spavaju?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2080 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Molim te da mi navedeš koliko je to djece stradalo od vakcine kod nas.S4mpion wrote:Državi na dušu, povjerenje građana se mora zadobiti, a do sada je iznevjereno milion puta.Chmoljo wrote:Dok vi sumnjate i mudrujete djeca umiru.
Djeca stradaju i od vakcina i od krivih lijekova i od greški doktora, ali o tome ne čitamo, što opet stvara opravdanu sumnju.
Vjerovati državi koja je usmrtila Berinu Hamidović i odrekla se svih onih slučajeva djece koja su stradala krivicom zdravstvenog sistema-veliki izazov.
Dakle, da je vakcina napravila problem i usmrtila dijete.
- Chmoljo
#2081 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Za ovo itekako postoji krivac.Miss Moonlight wrote:
Vazda je kriva država![]()
Bebi je bilo 7 mjeseci. Ova vakcina redovno ide tek sa godinu dana. Nije kriva ni drzava ni roditelji ni niko.
Ja sam prvo dijete vakcinisala, drugo iz straha nisam. Jer sam licno imala kod bliskih ljudi primjere smrti, autizma, nepokretnosti i slicno nakon vakcinacije. Nisam ni za ni protiv. Ovo je teska odluka. Mislim da ni u koga ne treba upirati. Ne mora postojati krivac za svve ruzno sto se desi.
Između ostalog i strah, needukovanost, povodljivost, nadobudnost roditelja.
Ne vjeruje se ni provjerenim i stručnom ljudima kojoh je ostalo malo, ali oh još ima. Više se vjeruje Karleuši i kalimero pričama kako ništa ne valja.
-
polacijela
#2082 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Nije u pitanju tamo neka komplikacija, već konkretno - roditelje je strah dati djetetu MMR vakcinu, da ne bi dobilo autizam.
Koliko god meni to bio iracionalan strah, neupućenom roditelju nije i to treba razumjeti.
Pa ponovo pitam, ako sa 5 godina nije moguće dobiti autizam, zašto antivaxxeri djecu ne vakcinišu sa 5 godina?
To ne mogu da shvatim.
Pustimo da se stručnim stvarima bavi struka.
Koliko god na youtube bilo tutorijala o tome kako se razvodi centralno grijanje, niko zdrave pameti nece to sam napraviti, već zvati majstora. Niti uraditi sam veliki servis na autu.
Dozvolicete da o vakcinama struka zna bolje od prosjecnog youtubera.
I pod struka mislim na usko specijalizirane ljekare, koji se bave bolestima koje vakcine spriječavaju ili ublažavaju i koji jedini liječe i prate osobe oboljele od njih i znaju o kakvoj patnji se radi - epidemiolozi i infektolozi.
Treba 5 minuta pred početak Dnevnika u pola 8 puštati snimke te strahote i patnje koje se mogla spriječiti a nije, jer smo kur@eve pameti
Koliko god meni to bio iracionalan strah, neupućenom roditelju nije i to treba razumjeti.
Pa ponovo pitam, ako sa 5 godina nije moguće dobiti autizam, zašto antivaxxeri djecu ne vakcinišu sa 5 godina?
To ne mogu da shvatim.
Koliko god na youtube bilo tutorijala o tome kako se razvodi centralno grijanje, niko zdrave pameti nece to sam napraviti, već zvati majstora. Niti uraditi sam veliki servis na autu.
I pod struka mislim na usko specijalizirane ljekare, koji se bave bolestima koje vakcine spriječavaju ili ublažavaju i koji jedini liječe i prate osobe oboljele od njih i znaju o kakvoj patnji se radi - epidemiolozi i infektolozi.
Treba 5 minuta pred početak Dnevnika u pola 8 puštati snimke te strahote i patnje koje se mogla spriječiti a nije, jer smo kur@eve pameti
-
Maxxtro
#2083 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ne roditelji ove bebe najvjerovatnije koja je kako kazes bila premlada, ali roditelji definitivno. Oni isti zbog kojih se iskorijenjene bolesti vracaju i zbog kojih neduzna djeca umiru. To je jasno da ne moze biti jasnijeMiss Moonlight wrote:Bebi je bilo 7 mjeseci. Ova vakcina redovno ide tek sa godinu dana. Nije kriva ni drzava ni roditelji ni niko.
Uz duzno postovanje prema gubitku tih ljudi, mozes li molim te link vijesti u vezi ovoga. Posto je iznenadna smrt djeteta kao sto i sada vidimo velika tragedija, koja je s pravom uvijek popracena crnom hronikom, volio bih vidjeti te vijesti gdje je smrt dovedena u vezu sa vakcinom. Meni nije u sjecanju nikakav slican dogadjaj.Miss Moonlight wrote:Ja sam prvo dijete vakcinisala, drugo iz straha nisam. Jer sam licno imala kod bliskih ljudi primjere smrti, autizma, nepokretnosti i slicno nakon vakcinacije. Nisam ni za ni protiv. Ovo je teska odluka. Mislim da ni u koga ne treba upirati. Ne mora postojati krivac za svve ruzno sto se desi.
- S4mpion
#2084 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
To su pitanja koja ja postavljam državi i onima koji je, u ovom slučaju, brane. Dakle, to su pitanja na koje nam država nikada nije odgovorila iako je to rutinski posao, utvrditi neku zvaničnu statistiku na osnovu koje će se građanima otkriti procenat uspješnosti procesa vakcinacije u našem zdravstvu.Chmoljo wrote:Molim te da mi navedeš koliko je to djece stradalo od vakcine kod nas.S4mpion wrote:
Državi na dušu, povjerenje građana se mora zadobiti, a do sada je iznevjereno milion puta.
Djeca stradaju i od vakcina i od krivih lijekova i od greški doktora, ali o tome ne čitamo, što opet stvara opravdanu sumnju.
Vjerovati državi koja je usmrtila Berinu Hamidović i odrekla se svih onih slučajeva djece koja su stradala krivicom zdravstvenog sistema-veliki izazov.
Obrati pažnju, primarni problem na koji ukazujem nisu vakcine već zdravstveni sistem.
-
julisiz es grant
#2085 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Morbili-bili praktično nestali,
difterija-nestala totalno
tetanus isto
dječija paraliza de facto nestala
veliki kašalj-nestao
...
kakvu statistiku još hoćeš?
difterija-nestala totalno
tetanus isto
dječija paraliza de facto nestala
veliki kašalj-nestao
...
kakvu statistiku još hoćeš?
-
polacijela
#2086 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
S4mpion wrote:To su pitanja koja ja postavljam državi i onima koji je, u ovom slučaju, brane. Dakle, to su pitanja na koje nam država nikada nije odgovorila iako je to rutinski posao, utvrditi neku zvaničnu statistiku na osnovu koje će se građanima otkriti procenat uspješnosti procesa vakcinacije u našem zdravstvu.Chmoljo wrote:Molim te da mi navedeš koliko je to djece stradalo od vakcine kod nas.S4mpion wrote:
Državi na dušu, povjerenje građana se mora zadobiti, a do sada je iznevjereno milion puta.
Obrati pažnju, primarni problem na koji ukazujem nisu vakcine već zdravstveni sistem.
Efikasnost vakcine protiv morbila postiže se ukoliko je vakcinisanost protiv morbila veća od 95%, kakva je u Njemačkoj npr. (uprkos toliko spominjanom argumentu da tamo roditelji biraju hoce li vakcinisati djecu. I pazi cuda, vakcinišu). Ili kakva je bila u exYu (vakcinisalo se protiv morbila od pocetka sedamdesetih).
Danas u BiH vakcinisanost obuhvata manje od 55% populacije, kao u Sijera Leoneu ili Liberiji npr.
- JThomas
#2087 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
ma priče iz davnina k'o i obično.
koliko god da je sistem na niskim granama, ako se razboliš opet ćeš otići doktoru, onakvom kakav ti je dostupan. i opet će to i u burkini faso biti pametnije, nego ne otići.
koliko god da je sistem na niskim granama, ako se razboliš opet ćeš otići doktoru, onakvom kakav ti je dostupan. i opet će to i u burkini faso biti pametnije, nego ne otići.
-
rizibizi
#2088 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Najlakse se pozivati na imaginarnu kolektivnu odgovornost. Sve se slazem osim da niko nije kriv,opet ponavljam da se djeca uredno i redovno vakcinisu ne bi bilo epidemija, ne bi bilo ovih slucajeva kod djece mladje od godinu dana. Opet se vracamo na argumente rekla kazala, da li je iko ikada napisao da je uzrok nekog stanja vakcina i da se nesto dogodilo kao posljedica vakcinacije. Evo me tacno se ko papagaj ponavljam i vrtim u krug.Ostajte zdravo i sretno i vi vakcinisani i vi nevakcinisani...Miss Moonlight wrote: Vazda je kriva država![]()
- S4mpion
#2089 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Da, samo je tu orijentacija stavljena na borbu protiv bolesti, a ja sam orijentaciju stavio na sigurnost ljudi koji se podvrgavaju vakcinaciji. Ako ti, u procesu vakcinacije, 5 od 100 ljudi završi sa trajnim i teškim zdravstvenim posljedicama, onda nešto definitivno nije u redu i rizik je previše veliki. Da li je taj broj u BiH 1, 5 ili 10, nama, kao građanima, uopšte nije poznato, a trebalo bi biti.polacijela wrote:S4mpion wrote:
To su pitanja koja ja postavljam državi i onima koji je, u ovom slučaju, brane. Dakle, to su pitanja na koje nam država nikada nije odgovorila iako je to rutinski posao, utvrditi neku zvaničnu statistiku na osnovu koje će se građanima otkriti procenat uspješnosti procesa vakcinacije u našem zdravstvu.
Efikasnost vakcine protiv morbila postiže se ukoliko je vakcinisanost protiv morbila veća od 95%, kakva je u Njemačkoj npr. (uprkos toliko spominjanom argumentu da tamo roditelji biraju hoce li vakcinisati djecu. I pazi cuda, vakcinišu). Ili kakva je bila u exYu (vakcinisalo se protiv morbila od pocetka sedamdesetih).
Danas u BiH vakcinisanost obuhvata manje od 55% populacije, kao u Sijera Leoneu ili Liberiji npr.
- insomnia78
#2090 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Samo sto postoji nesto sto se zove kolektivni imunitet. Kad je on na visokom nivou (a kod nas nije zbog takvih kao ti, odvadi bgt koliko to primjera iz okruzenja mozes znati i to smrti, autizma i paralize) onda ni beba od sedam mjeseci nema od koga pokupiti virusMiss Moonlight wrote:Vazda je kriva državarizibizi wrote:Kakva drzava, dijete je u pitanju,novorodjence,beba za koju se pouzdano zna od cega je umrlo i sta je uzrok smrti bez spekulacija,nagadjanja,sumnji,namisljanja,clanaka sa interneta,rekla-kazala i svih ostalih stupidnosti.Krivac nije niko drugi nego roditelji koji ne vakcinisu svoju djecu u 21. vijeku.Krivica drzave se ogleda samo i jedino u tome sto takve roditelje nije natjetala da vakcinisu svoju djecu kako bi sprijecila ovo sto sad imamo.Puno finale kraj price,djeca koja umiru od davno iskorjenjenih bolesti umiru iskljucivo zbog roditelja djece koja nisu vakcinisana.![]()
- S4mpion
#2091 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Evo, napis'o čovjek stranicu prije:rizibizi wrote:
Najlakse se pozivati na imaginarnu kolektivnu odgovornost. Sve se slazem osim da niko nije kriv,opet ponavljam da se djeca uredno i redovno vakcinisu ne bi bilo epidemija, ne bi bilo ovih slucajeva kod djece mladje od godinu dana. Opet se vracamo na argumente rekla kazala, da li je iko ikada napisao da je uzrok nekog stanja vakcina i da se nesto dogodilo kao posljedica vakcinacije. Evo me tacno se ko papagaj ponavljam i vrtim u krug.Ostajte zdravo i sretno i vi vakcinisani i vi nevakcinisani...
https://forum.klix.ba/vakcinacija-djece ... #p15440629
-
funeral blues
#2092 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Svaka čast za komentar.polacijela wrote:Nije u pitanju tamo neka komplikacija, već konkretno - roditelje je strah dati djetetu MMR vakcinu, da ne bi dobilo autizam.
To ne mogu da shvatim.
Ne znam postoji li neki zakonski propis, ali jednostavno treba zabraniti upis u školu, pa i u vrtić, ako dijete nije dobilo sve propisane vakcine. Za djecu koja iz objektivnih razloga ne mogu primiti, komisija doktora daje potvrdu.
Jbem ti drustvene mreze, dadose priliku svakoj budali da udje u javni prostor i utice na budale.
- Chmoljo
#2093 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Šupljiraš.S4mpion wrote:
To su pitanja koja ja postavljam državi i onima koji je, u ovom slučaju, brane. Dakle, to su pitanja na koje nam država nikada nije odgovorila iako je to rutinski posao, utvrditi neku zvaničnu statistiku na osnovu koje će se građanima otkriti procenat uspješnosti procesa vakcinacije u našem zdravstvu.
Ne znaš ni za jedan slučaj, ali zato spremno SUMNJAŠ.
Kakvu bolan državu? Jel B0kira pitaš? On od medicine zna samo rektalnu unutrašnjost svoje žene.
Karikiram, ali tu se država ne pita.
Pitaš stručne ljude, epidemiologe, infektologe, pedijatre.
Za razliku od tebe ja jesam, i pitao i slušao i gledao na tvu, Željka Lera, Bakira Nakaša, Amru Junuzović... Ovako iz glave ove poznatike i sve redom ljude od struke, koji znaju kako sistem funkcioniše i šta je vakcina, i šta nosi sa sobom.
Dotad se ti baviš naklapanjima kojima opravdavaš diletantsko ponašanje KOJE ODNOSI DJEČIJE ŽIVOTE.
-
easy
#2094 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Znaci covjek ti je par postova gore dao informaciju koja se mmr vakcina daje u BiH. U medjuvremenu je beba umrla radi tebe i tebi slicnih. I nije te sramota pisati opet nebuloze ovdje. Sram te i stid bilo.S4mpion wrote:Državi na dušu, povjerenje građana se mora zadobiti, a do sada je iznevjereno milion puta.Chmoljo wrote:Dok vi sumnjate i mudrujete djeca umiru.
Nije dijete umrlo radi drzave nego radi vas koji ste odbili ono sto vam je drzava djabe pruzila. To je prava istina
- S4mpion
#2095 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Prvo si pitao za brojku, a sada tvrdiš kako ne znam ni za jedan slučaj. To što mi nije poznata brojka, kao što nije poznata nijednom smrtniku u ovoj državi, ne znači da ne znam nijedan slučaj.Chmoljo wrote:
Šupljiraš.
Ne znaš ni za jedan slučaj, ali zato spremno SUMNJAŠ.
Kakvu bolan državu? Jel B0kira pitaš? On od medicine zna samo rektalnu unutrašnjost svoje žene.
Karikiram, ali tu se država ne pita.
Pitaš stručne ljude, epidemiologe, infektologe, pedijatre.
Za razliku od tebe ja jesam, i pitao i slušao i gledao na tvu, Željka Lera, Bakira Nakaša, Amru Junuzović... Ovako iz glave ove poznatike i sve redom ljude od struke, koji znaju kako sistem funkcioniše i šta je vakcina, i šta nosi sa sobom.
Dotad se ti baviš naklapanjima kojima opravdavaš diletantsko ponašanje KOJE ODNOSI DJEČIJE ŽIVOTE.
Činjenica je da opet nema nikakvih zvaničnih potvrđenih podataka koji će potvrditi tvoje izjave. Ovako ti bilo ko može reći "pitao sam i ja, meni su rekli drugačije." Samo zvanični podaci su relevantni, a istupio si bez njih, tako možemo do sutra.
- S4mpion
#2096 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Još uvijek nisi odgovorio na konkretno pitanje koje ti je postavljeno.easy wrote:...
- Bloo
- Globalna šefica
#2097 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Pa možemo napraviti mini statistiku forumsku. Ograničeni uzorak.
Neka se svaki učesnik ove diskusije javi sa ličnim iskustvom (vlastito dijete ili dijete iz bliže i dalje porodice, sam forumaš i bliža i dalja rodbina) i izvučemo brojeve. Reakcije na vakcinu i slično.
Osim slučajeva od moje komšinice hanumina dajdžinica pa njena jetrva...
Neka se svaki učesnik ove diskusije javi sa ličnim iskustvom (vlastito dijete ili dijete iz bliže i dalje porodice, sam forumaš i bliža i dalja rodbina) i izvučemo brojeve. Reakcije na vakcinu i slično.
-
polacijela
#2098 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Eto Merck tvrdi da nakon 400 miliona vakcina niti jedan slučaj autizma nije doveden u vezu sa njihovom vakcinom.S4mpion wrote:Da, samo je tu orijentacija stavljena na borbu protiv bolesti, a ja sam orijentaciju stavio na sigurnost ljudi koji se podvrgavaju vakcinaciji. Ako ti, u procesu vakcinacije, 5 od 100 ljudi završi sa trajnim i teškim zdravstvenim posljedicama, onda nešto definitivno nije u redu i rizik je previše veliki. Da li je taj broj u BiH 1, 5 ili 10, nama, kao građanima, uopšte nije poznato, a trebalo bi biti.
To službeno ide ovako: roditelj posumnja na nuspojavu, prijavi ljekaru pedijatru, on je po zakonu obavezan proslijediti prijavu Agenciji za lijekove, Agencija proslijedi Proizvođaču. Proizvođač skupi podatke na svjetskom nivou, analizira statističkom analizom i prihvati ili odbaci kao validnu tvrdnju.
Autizam nije doveden u vezu, ali nuspojave postoje i navedene su u uputstvu za upotrebu, kao što su navedene za svaki lijek, od običnog paracetamola pa nadalje.
Dok god je sigurnost primjene lijeka veća od rizika njegove upotrebe, lijek se primjenjuje.
Da krajnje pojednostavim, je li u 2018. godini u Evropi neko umro od bolesti koju vakcina spriječava ili joj ublažava tok? JESTE, 35 osoba od morbila. Da li je u 2018. godini u Evropi neko umro od vakcine koja spriječava tu bolest? NIJE.
Tu rasprava o koristi/šteti završava.
-
easy
#2099 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ti nisi do sada nista konkretno napisao pa ni pitanje. Nigdje znaka upitnika ne mogu naci.S4mpion wrote:Još uvijek nisi odgovorio na konkretno pitanje koje ti je postavljeno.easy wrote:...
Ali evo probat cu. Ja necu slijepo vjerovati nekome, a necu slijepo niti nevjerovati nekome, pa ni drzavi. Vakcinise se sa mmr vakcinim od 70te. Moje istrazivanje je pokazalo da ne postoje dobre i lose vakcine. Da sada, samo zato sto nam je drzava u mnogim stvarima k***c, zakljucim da i ta vakcina ne valja, je po meni krajnje neodgovorno i dokaz pogresne logike. A ti ako na taj nacin pravis odluke u zivotu, nek ti je sa srecom!
- DaffyDuck
#2100 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Moje dijete je imalo reakciju na vakcinu i poslije vise nije vakcinisano.Bloo wrote:Pa možemo napraviti mini statistiku forumsku. Ograničeni uzorak.
Last edited by DaffyDuck on 14/03/2019 21:11, edited 1 time in total.