Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
neki

#2076 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by neki »

Frankyee wrote:Magla u Sarajevu , pa kakav grad takav i aerodrom, iskreno bolje bi bilo da popravi pruga i da se uvede brzi voz do Zagreba ( koji bi mogao da pokupi putnike jos iz Zenice, Doboja , Banjaluke ) pa onda fino letis gdje treba bez vecih problema. Cesto letim sa Zagreba nikad nisam cuo da je bilo problema sa maglom, bar mene nije nikad pogodilo.

Nikad nisam letio sa BH Airlines, ne sluze destinacije koje meni trebaju ali isto tako blize mi je do Zagreba nego do Sarajeva.
Prije godinu-dvije bila neka statistika i po njoj je sarajevski aerodrom od medjunarodnih u ex yu imao najmanje dana kad nije radio zbog vremenskih nepogoda..kakav ba zagreb :lol: tamo jos uvijek nemaju ni mostove za ukrcaj putnika niti stajanke uz zgradu..transportuju putnike autobusima ili moras prosetat do aviona :run:
a to hoce li ili nece sletiti po magli su iskljucivo odluke kompanije koja ima svoje prioritete, sa aerodrom ima zemaljski radar i opremu za navodjenje po magli tako da je otkazivanje letova protokol kompanije kojoj je sarajevo zadnja zabit i nije prioritetan let. Dva puta mi se desilo sa austrian airlines da iz sarajeva ne mogu na vrijeme poletiti za bec jer su tamo ocistili samo jednu pistu, da im nije trebao avion za druge destinacije otkazali bi ga skroz..
5 0 5

#2077 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by 5 0 5 »

neki wrote: a to hoce li ili nece sletiti po magli su iskljucivo odluke kompanije koja ima svoje prioritete, sa aerodrom ima zemaljski radar i opremu za navodjenje po magli tako da je otkazivanje letova protokol kompanije kojoj je sarajevo zadnja zabit i nije prioritetan let.
Upravo tako. Sarajevski aerodrom je jedno, a BHA nešto sasvim drugo. E sad, ako je BHAirlines-u sarajevski aerodrom, kao što kažeš "zadnja zabit i nije prioritetan let" onda koji aerodrom za njih nije zadnja zabit? Da im Kennedy nije matični aerodrom možda, pa tamo najviše vole sletiti? Ja se samo pitam koja je motivacija BHA (tj Turkish Airlines-u) ovako loš menadžment. Manjak putnika, spajanje letova, varanje i ponižavanje putnika... Namjerno uništavaju kompaniju da bi je mogli poslije kupiti za još manje pare...?!? To je moj utisak, a uskoro će se samo kazati.
Sarajevski aerodrom jeste dobro organizovan i za tako mali aerodrom (za glavni grad) jako dobro funkcionira. Pitanje je BH Airlines-a.
neki

#2078 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by neki »

505sCrtom wrote:
neki wrote: a to hoce li ili nece sletiti po magli su iskljucivo odluke kompanije koja ima svoje prioritete, sa aerodrom ima zemaljski radar i opremu za navodjenje po magli tako da je otkazivanje letova protokol kompanije kojoj je sarajevo zadnja zabit i nije prioritetan let.
Upravo tako. Sarajevski aerodrom je jedno, a BHA nešto sasvim drugo. E sad, ako je BHAirlines-u sarajevski aerodrom, kao što kažeš "zadnja zabit i nije prioritetan let" onda koji aerodrom za njih nije zadnja zabit? Da im Kennedy nije matični aerodrom možda, pa tamo najviše vole sletiti? Ja se samo pitam koja je motivacija BHA (tj Turkish Airlines-u) ovako loš menadžment. Manjak putnika, spajanje letova, varanje i ponižavanje putnika... Namjerno uništavaju kompaniju da bi je mogli poslije kupiti za još manje pare...?!? To je moj utisak, a uskoro će se samo kazati.
Sarajevski aerodrom jeste dobro organizovan i za tako mali aerodrom (za glavni grad) jako dobro funkcionira. Pitanje je BH Airlines-a.
To nije tvoj utisak to je cinjenica...turci otkako su usli u BHA sve cine samo da sto vise obezvrijede kompaniju da bi ostatak mogli kupiti sto povoljnije. Cim su usli ukinuli su liniju sarajevo-podgorica-pristina jedinu koja je u to vrijeme pravila profit kompaniji i podigli cijene na liniji za istanbul da ispadne jeftinije letiti preko beograda. Isporuka aviona kasni, i oni sto su dosli su prestari i dalje su registrovani na thy
explorer

#2079 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by explorer »

Jos malo o kontradiktornim informacijama koje mozete dobiti na BHA web stranici (koja izgleda kao da je radio 8-godisnjak :-? )

Pozeljeh potraziti/kupiti povratnu kartu Bec - Sarajevo za jedan vikend (petak - nedjelja) krajem Januara. Prema redu letenja (http://www.bhairlines.ba/local/red_letenja/17sjj.php) BHA leti petkom iz VIE za SJJ i nedjeljom iz SJJ za VIE. Ali kada trazim let preko sistema za rezervaciju/kupovinu karata (na BHA web stranici), kazu da leta petkom iz VIE - nema. :? :shock:

BHA je kompanija koja leti prema, koliko, 10-ak destinacija? Zar je toliki problem odrzavati red letenja aktualnim za toliki broj destinacija? :skoljka:
drndalo

#2080 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

neki wrote:a to hoce li ili nece sletiti po magli su iskljucivo odluke kompanije koja ima svoje prioritete, sa aerodrom ima zemaljski radar i opremu za navodjenje po magli tako da je otkazivanje letova protokol kompanije kojoj je sarajevo zadnja zabit i nije prioritetan let. Dva puta mi se desilo sa austrian airlines da iz sarajeva ne mogu na vrijeme poletiti za bec jer su tamo ocistili samo jednu pistu, da im nije trebao avion za druge destinacije otkazali bi ga skroz..
Nije bas tako, pa posto ti je bilo mrsko citati "unazad" evo ti malo vise podataka koji bacaju malo vise svjetla na ovu temu... Dakle nije istina da se na SJJ moze kako hoces-kad hoces, bez obzira na radar i "opremu", vec ovi dole navedeni minimumi moraju biti zadovoljeni... Svaka kompanija moze imati jos i strozi svoj kompanijski minimum, i za razlicite aerodrome razlicite minimume za vizuelno slijetanje... Tu je npr. Austrian prilicno restriktivan, tj. prvi se vracaju u Bec, ako ne mogu sletiti, jer sam gledao slucajeve gdje mlazni avioni ( brzina prilaza je visa u odnosu na "propeler", pa time imaju manje vremena da "cekaju" da nesto vide, npr. pistu... :cry: ) npr. Adria-e, Lufthansa-e, Croatia-e slete navecer u SJJ, iako je bila magla odredjene jacine, a OS se vratio za Bec... Tvoja prica sa letovima za Bec moze biti tacna, ali i ne mora... I Austrian i Becki aerodrom nisu pupcanom vrpcom povezani, Austrianu moze trebati avion, ali ako Bec ne moze stici ocistiti pistu(e), malo mogu na to uticati kao kompanija... (Doduse, mnogo vise nego npr. BH Airlines)
drndalo wrote:Dobro dosao u BiH, i na SJJ... Gdje su magle najkvalitetnije... ;-)

SJJ ima "samo" kategoriju 1 za instrumentalni prilaz (ILS) pisti... Definicija uopste kaze:

Category I (CAT I) – A precision instrument approach and landing with a decision height not lower than 200 feet (61 m) above touchdown zone elevation and with either a visibility not less than 800 meters (2,625 ft) or a runway visual range not less than 550 meters (1,804 ft).

Sto znaci da bi se sletjelo na njega pilot flying (onaj koji u tom momentu upravlja) na min. 200 stopa (60 m) visine mora jasno vidjeti pistu i zonu slijetanja, sa min. 800 metara horizontalne vidljivosti da bi nastavio sa "rucnim" slijetanjem, tj. automatika tu vise ne pomaze... Ako ijedan od ovih uslova nije zadovoljen, ili piloti nisu sigurni da je sve OK, proglasavaju missed approach/go arround, te dodaju gas i prate proceduru za brzo dizanje aviona na sigurnu visinu uz lijevi zaokret iznad Mojmilo brda, jer da nastave pravo sacekao bi ih Trebevic, selo Petrovici... Ako su vremenski uslovi jos uvijek blizu mogucih, pokusaju ponovo, ako se pogorsaju bez mogucnosti popravke, avion se odmah ili vraca na polazni aerodrom, ili ide na alternativni ( ono sto vise odgovara kompaniji, obicno i sta je jeftinije)... Ako ima mogucnosti za brzo poboljsanje vremenske situacije, onda se avion "stavi" na "holding", a to je neko mjesto blizu prilaza aerodromu (ali ne preblizu), gdje kruzi onoliko koliko ima goriva cekajuci da se vrijeme popravi, pa da onda sleti... Ukoliko se ne popravi, ista procedura kao u primjeru ispred...

Evo ti jedan filmic sa SJJ prilaza po relativno "laganoj" magli, po kojoj se moze sletati..

neki wrote:turci otkako su usli u BHA sve cine samo da sto vise obezvrijede kompaniju da bi ostatak mogli kupiti sto povoljnije. Cim su usli ukinuli su liniju sarajevo-podgorica-pristina jedinu koja je u to vrijeme pravila profit kompaniji i podigli cijene na liniji za istanbul da ispadne jeftinije letiti preko beograda. Isporuka aviona kasni, i oni sto su dosli su prestari i dalje su registrovani na thy
Iako cu se sloziti s ovim dijelom da bi "oni" da to kupe sto jeftinije, postavicu ti pitanje, da li bi ti to rado kupio skuplje ili jeftinije, da mozes ??? "Mi" smo napisali pravila privatizacije, jedva ih izmolili da nas spasu od nestanka, i sad jos ne valjaju jer prvo ganjaju svoj interes, a ne "nas"? Ma daj, zezas me...?

SJJ-TGD-PRN nikada nije postojala, barem ne za vrijeme trajanja BH Airlines-a, a bogme i samostalne BiH... SJJ-SKP je u neka doba prerasla u SJJ-TGD-SKP, i koliko ja znam nije bas bila koka-nosilja... Barem ne prema kolicini putnika koje sam ja vidjao da ulaze i izlaze iz ATR-a...

Ne znam kakve cijene ti ocekujes za IST, ali ja sam na ova 2-3 leta za IST imao uvijek cijenu 400-500 KM ( i na TK i na JA letu ), za kupovinu karte oko 2 mjeseca ranije... Lani sam cak za isti let kojim sam letio (doduse sa TK) 2 dana prije leta provjeravao na njihovoj web strani raspolozivost karata, i mogla se karta uzeti za <550 KM, iako je na samom letu bilo jedva 20 pranih sjedista... Ako znas kako idu OS-LH cijene karata za MUC ili VIE, znas da 2 dana prije leta, sa popunjenoscu aviona >80% nema karte za <400-450 EUR...? Tako da se meni cini da im cijene najcesce nisu "pljacka"... Ili mozda jesu, ali onda dolazimo do toga da smo mi bijeda, i da nam je 250 EUR za let od skoro 2 sata mlaznim avionom kompanije koja nije LCC bezobrazno skupo...
akcija007 wrote:Ovo mi nije jasno.
Bio sam jucer na aerodromu magla, samo leti BH Airlines vjerovatno zato sto su avioni u Sarajevu i stigao je Malev s Dashom.
Kako se pilot Maleva oko 14:35h uspio spustiti a ostale avio kompanije nisu, da li to zavisi od tipa aviona po magli?
Ne moguce je da se magla razsila u 14:35 kad su Madjari slijetali, a nije u 13:45h kad se trebala Ljubljana spustiti ili u 14:10h kada se Bec trebao spustiti !?

Kod nas Austrian vrijedi za neku top aviokompaniju, woww Austrian niko ko oni, a ustvari oni su za mene jedno obicno smece od avio kompanije. Na letu London Bec koji traje 2h i 25min hrana je obicni suhi djevrek, nidje veze.
Moze se desiti da se sa "propelercem" moze sletiti, a da sa mlaznim nije moglo, bilo po kompanijskom minimumu, ili po osjecaju pilota, kao sto gore rekoh brzina slijetanja kod mlaznog aviona je osjetno visa, tako da u momentu kada moraju odluciti da li nastaviti ili odustati imaju "manje vremena", jer u jedinici vremena (sekunda) prelaze vise metara...
drndalo

#2081 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

505sCrtom wrote:
macan prvi wrote: Ima:

If your flight is cancelled or is subject to a long delay, or if you are denied boarding on a flight for which you hold a valid reservation, you are entitled to certain rights in accordance with the EU Regulation 261/2004, which entered into force on 17.02.2005. The airline which carries out the irregular flight is responsible for granting you these rights.

Scope

The Regulation applies:

* to passengers departing from an EU airport or departing from an airport outside the EU when carried by an EU carrier,
* only if you have a confirmed reservation on the flight concerned,
* only if you (except in case of cancellation) present yourself in time for check-in or, if no time is indicated, at least 45 minutes before the published departure time,
* only if you travel on a ticket bought at a fare available to the public.

Nema. Zbog ovog boldiranog uvećanog gore. BH Airlines nije kompanija iz EU. Zbog toga ne spada pod ovaj zakon (pogledaj ovdje).

Trebao sam biti na letu iz Amsterdama koji je otkazan prije desetak dana (zbog magle). Pokušat ću objasniti. Zbog izgovora vremenskih nepogoda, BHA nije imao nikakvu obavezu za bilo kakvu nadoknadu. To su i znali i tako su se i ponašali. Poštujem to. Postoji i druga strana medalje. Iz BHA su nas (29 putnika) na najprimitivniji način, vrijeđajući one koji su tražili dodatne informacije, odjebali s pulta. Čuo sam kada su rekli jednoj putnici da ima velika usta(?!) jer je tražila dodatna objašnjenja o letu. Utisak svih nas je bio da taj let nije bio isplativ za BHA (160 mjesta u avionu, 29 putnika) pa im je magla došla kao dobar izgovor. Niko se nije potrudio da objasni, a da ne govorim o tome da potraži drugu opciju za sve nas koji smo tamo čekali satima. Naravno, odletili smo dva dana poslije u istom avionu, ali sada krcatom (hm). Moram reći da su uposlenici BHA na pultu bili jedan turčin i jedna turkinja, bez ikakvog obzira prema putnicima i jako nepristojim ponašanjem. Govore holandski i engleski jezik. Bosanski ne.
Još nekoliko prevara. Internet stranica uvijek daje lažne podatke o broju preostalih karata i cijeni karata. Putnica s kojom sam ja razgovarao rekla mi je da, kada je ona kupovala karte u septembru, ostale su još samo dvije, dok sam ja kupio 4 karte par dana prije leta (ostalo 6 karata), neki drugi putnici isto tako sedmicu prije (ostala jedna karta). Na stranici BHA je stajala lažna (promotivna) cijena od 149 eura, dok karte za taj let niko nije platio manje od 244 eura (neki i preko 300).

Evo još ću reći i to, da su komentari skoro svih putnika bili NIKAD VIŠE i NEĆE ONI DUGO! I ja stojim iza toga. Za mene je konfort bitan, a BHA je previše bezobzirna kompanija koja mi je ukrala dva dana godišnjeg odmora i plus priredili svo poniženje kroz koja sam prošao na amsterdamskom aerodromu. Sada znam da je i €50 više sa nekom drugom kompanijom isplativije nego ikad sa BHA. Slično mi se desilo i sa Bosnia Airlines-om prije nekoliko godina.

Ja sam ljetos letio iz Amsterdama za vrijeme vulkanskih erupcija sa KLM-om, koji je i pored stotina otkazanih letova taj dan iz Amsterdama, ipak uspio naći let za mene (s Allitalia) sa nekoliko sati kašnjenja. BHA (Turkish Airlines) je kompanija koja je već na samom začetku krenula stopama Bosnia Airlines-a. Samo je pitanje da li je ovo sve namjenski isplanirano (smrt BHA) da si neko klapne koji miliončić u privatni džep ili smo mi stvarno takvi konji koji ne znaju napraviti bolje. "Kupujmo domaće" ne pije više vode kod mene ako "domaće" od mene pravi ovcu! Znači, ja nisam tražio nikakvu nadoknadu ni ti čak riješenje problema, ali malo ljudskosti i pristojnog ponašanja ne bi škodilo.

P.S. Ja letim u prosjeku 20tak puta godišnje, nekad sa skupim, nekad sa jeftinim kompanijama ali nikad me niko nije toliko ponizio kao BHA. Toliko.
Ovaj tvoj boldirani dio ima i dodatak, koji kaze:"I ostale kompanije na letovima iz EU..." ( ne spominje se "u EU"...) :evil:

Ovaj dio o bezobrazluku personala na AMS mi se naravno gadi, jako gadi, i ne znam sta da ti kazem ,volio bih da ti mogu reci uradi to i to, ali niste se smjeli dati "odje*ati", bar ne na nekulturan nacin, doduse, ne znam kome bi se na AMS zalio covjek dalje... Jel bio ko od "holandeza", da potegne njihovo udruzenje za zastitu potrosaca od bezobrazluka personala...? Lupam naravno... :x

Karte se nekad u sistemu mogu nenadano pojaviti, jer su neke samo rezervisane, sa krajnjim rokom da budu kupljene, pa ako ih se ne kupi, "vrate se" nazad u ponudu... Meni se prosle godine desilo da sam na TK letu za IST vec kupio (preko web-a) karte za cca. 230 EUR, i 2 dana kasnije mi se ukazu karte po 198 EUR... :cry: :shock: :?

Ups, kako ovo...? Kontaktiram ih e-mailom u Turskoj, kazu ovaj dio sa rezervacijama koje nisu prodane na kraju, takodjer mi kazu i da kupim te jeftinije karte na web-u, a za povrat para od ovih skupljih karata kazu otidjite u nasu poslovnicu u vasem gradu... I stvarno, sacekam seficu (Turkinja), pokazem joj prepisku, stari broj rezervacije, novi broj rezervacije, ona nesto tipkala 3-4 minute na kompjuteru, i kaze sve je OK, pare ce biti vracene na vasu karticu za par dana... I stvarno, za 2-3 radna dana je lova od skupljih karata bila vracena na racun bez ikakvog gubitka na provizijama u/iz EUR...

Za ovaj dio sa "nikad vise" BH Airlines, se pretezno slazem... Moje pozitivno iskustvo je mahom vezano za TK... Sa JA sam obicno oplakao, tipa let iz Mostara umjesto iz Sarajeva, i kasnjenje u FRA od >5 sati...
macan prvi

#2082 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

505sCrtom wrote:
macan prvi wrote: Ima:

If your flight is cancelled or is subject to a long delay, or if you are denied boarding on a flight for which you hold a valid reservation, you are entitled to certain rights in accordance with the EU Regulation 261/2004, which entered into force on 17.02.2005. The airline which carries out the irregular flight is responsible for granting you these rights.

Scope

The Regulation applies:

* to passengers departing from an EU airport or departing from an airport outside the EU when carried by an EU carrier,
* only if you have a confirmed reservation on the flight concerned,
* only if you (except in case of cancellation) present yourself in time for check-in or, if no time is indicated, at least 45 minutes before the published departure time,
* only if you travel on a ticket bought at a fare available to the public.

Nema. Zbog ovog boldiranog uvećanog gore. BH Airlines nije kompanija iz EU. Zbog toga ne spada pod ovaj zakon (pogledaj ovdje).

Trebao sam biti na letu iz Amsterdama koji je otkazan prije desetak dana (zbog magle). Pokušat ću objasniti. Zbog izgovora vremenskih nepogoda, BHA nije imao nikakvu obavezu za bilo kakvu nadoknadu. To su i znali i tako su se i ponašali. Poštujem to. Postoji i druga strana medalje. Iz BHA su nas (29 putnika) na najprimitivniji način, vrijeđajući one koji su tražili dodatne informacije, odjebali s pulta. Čuo sam kada su rekli jednoj putnici da ima velika usta(?!) jer je tražila dodatna objašnjenja o letu. Utisak svih nas je bio da taj let nije bio isplativ za BHA (160 mjesta u avionu, 29 putnika) pa im je magla došla kao dobar izgovor. Niko se nije potrudio da objasni, a da ne govorim o tome da potraži drugu opciju za sve nas koji smo tamo čekali satima. Naravno, odletili smo dva dana poslije u istom avionu, ali sada krcatom (hm). Moram reći da su uposlenici BHA na pultu bili jedan turčin i jedna turkinja, bez ikakvog obzira prema putnicima i jako nepristojim ponašanjem. Govore holandski i engleski jezik. Bosanski ne.
Svidja mi se tvoj avatar, ali ti moram protivrjeciti. :) Dakle: ima, ali...

Evo sta pise u Regulaciji Evropskog parlamenta i vijeca 261/2004 od 11.2.2004, objavljenoj u Sluzbenom zurnalu Evropske Unije 17.2.2004:

Article 3

Scope

1. This Regulation shall apply:
(a) to passengers departing from an airport located in the territory of a Member State to which the Treaty applies;
(b) to passengers departing from an airport located in a third country to an airport situated in the territory of a Member State to which the Treaty applies, unless they received benefits or compensation and were given assistance in that third country, if the operating air carrier of the flight concerned is a Community carrier.

i dalje:

Article 2

Definitions

(c) ‘Community carrier’ means an air carrier with a valid operating licence granted by a Member State in accordance with the provisions of Council Regulation (EEC) No 2407/92 of 23 July 1992 on licensing of air carriers.

Izvor: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 007:en:PDF

Dakle, ako putnik krece iz EU-a, onda ima sva prava pod Regulacijom bez obzira na aviokompaniju kojom leti.
Ako putnik krece izvan EU-a, onda ima prava pod Regulacijom ako leti aviokompanijom EU-a osim ako nije vec ta prava izvan EU-a i ostvario.

To znaci konkretno da i u slucaju nekoga ko leti iz Amsterdama BH Airlinesom putnik ima prava pod Regulacijom o pravima putnika bez obzira na to sto leti aviokompanijom zemlje van EU-a.
macan prvi

#2083 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

Dalje, gledao sam jos na web-stranici Croatia Airlinesa sta oni kao kompanija zemlje van EU-a navode vezano za tu regulaciju. Pise sljedece:

Informacije putnicima u vezi s Regulativom Europske unije 261/2004/EC i odredbama Zakona o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu (NN 132/98 i 63/08) u slučaju uskraćenog ukrcaja, otkazanog leta ili duljeg zakašnjenja u zračnom prijevozu

Ako je vaš let otkazan ili je kasnio, ili vam je uskraćen ukrcaj na let za koji ste imali valjanu rezervaciju, temeljem gore navedene regulative imate određena prava kako slijedi:

Opseg

Ovdje navedena pravila primjenjuju se:
- na putnike koji putuju iz zračne luke smještene unutar Europske unije, odnosno države potpisnice *ECAA Sporazuma i na putnike koji putuju iz zračne luke smještene u trećoj državi u zračnu luku unutar Europske unije, odnosno neke od država potpisnica ECAA Sporazuma, osim ako isti nisu primili beneficije ili kompenzaciju i nije im pružena pomoć u toj trećoj zemlji
- samo ako imate potvrđenu rezervaciju za let
- samo ako se prijavite za let najmanje 45 minuta prije objavljenog vremena polijetanja, nije li drukčije naznačeno (osim u slučaju otkazivanja leta)
- samo ako vaša karta nije besplatna ili kupljena sa popustom koji nije dostupan javnosti (npr. ID, AD)
- na letovima kad je Croatia Airlines stvarni prijevoznik.
*ECAA SPORAZUM znači Sporazum o Europskom zajedničkom zračnom prostoru- mnogostrani sporazum između Europske zajednice i njezinih država članica, Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Hrvatske, bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, Republike Island, Republike Crne Gore, Kraljevine Norveške, Rumunjske, Republike Srbije i Republike Kosovo o uspostavi Europskoga zajedničkoga zračnog prostora.

Izvor: http://www.croatiaairlines.com

Dakle, oni ne samo da navode da se Regulacija odnosi na slucajeve (a) i (b) koje sam naveo u gornjem postu, nego idu i dalje i navode da se Regulacija odnosi na sve zemlje koje su prihvatile ECAA, makar te zemlje bile van EU-a (Hrvatska, BiH...). Meni je to zanimljivo jer ne vidim da to pise u samoj Regulaciji, ali shtono kazhu, prava nikad dosta... :oops: Moguce je da je ovo sto pise Croatia Airlines navedeno ne zbog Regulacije nego zbog hrvatskog Zakona o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu ili cak neceg drugog, ali nisam siguran. (Ako neko zna zasto je CA ovo napisala bas ovako, nek se javi slobodno, mene bi zaista zanimalo.)
Ja mogu za sebe reci da su mi prosle godine na letu preko iz Sarajeva preko Zagreba u EU uskratili ukrcaj i onda mi platili pomasnu kompenzaciju :kravata: nakon sto sam se pozvao na bas ovu Regulaciju, a to garant nisu ucinili jer me vole, nego jer su to morali...
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2084 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

.
Last edited by Entropio on 20/08/2011 21:37, edited 1 time in total.
macan prvi

#2085 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

Mozes kupiti sasvim normalno kartu preko expedije, opoda i sl., samo ti preporucujem da ako zelis kakve promjene ipak kontaktiras direktno aviokompaniju jer ove "posrednicke" stranice obicno zaracunaju svoju proviziju uz ono sto sama aviokompanija trazi za promjenu rezervacije. Pored toga, ove stranice isto znaju malo peglati ako hoces povrat novca a vec si iskoristio pola karte - imao sam s expedijom puno natezanja oko toga prije dvije godine. Ali nezavisno od toga, po mom iskustvu takve stranice znaju ponuditi jeftinije cijene i razlicitije kombinacije letova nego web-stranice aviokompanija.
Entropio

#2086 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

.
macan prvi

#2087 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

Entropio wrote:
macan prvi wrote:Mozes kupiti sasvim normalno kartu preko expedije, opoda i sl., samo ti preporucujem da ako zelis kakve promjene ipak kontaktiras direktno aviokompaniju jer ove "posrednicke" stranice obicno zaracunaju svoju proviziju uz ono sto sama aviokompanija trazi za promjenu rezervacije. Pored toga, ove stranice isto znaju malo peglati ako hoces povrat novca a vec si iskoristio pola karte - imao sam s expedijom puno natezanja oko toga prije dvije godine. Ali nezavisno od toga, po mom iskustvu takve stranice znaju ponuditi jeftinije cijene i razlicitije kombinacije letova nego web-stranice aviokompanija.
Hvala na odgovoru.

Dakle, princip je isti? Ja kupim kartu na Expedia (ili nekoj sličnoj stranici), isprintam e-ticket i na aerodrom. Nisi imao nikakvih problema od strane same avio kompanije zbog toga što nisi kartu kupio direktno kod njih, nego kod neke agencije?
Nema na cemu. :)

Da, isti je princip, zapravo cak ni ne trebas pokazati e-ticket na aerodromu nego samo pasos, a za svaki slucaj mozes ponijeti isprintanu potvrdu koju ti stranica gdje si kupio kartu posalje na mail. I nikad nisam imao nikakvih problema, aviokompanija ce tvoje podatke dobiti od web-stranice gdje si kupio kartu.
Entropio

#2088 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

.
macan prvi

#2089 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

E vidis, to je veliko pitanje, dugo 84 stranice ovog topica... :roll: Ovo sto sam iznad napisao odnosi se na sve aviokompanije koje lete iz Sarajeva, s izuzetkom BH Airlinesa jer s njima nemam toliko iskustva da ista mogu pouzdano tvrditi posto su mi 2009. u roku od pet dana dva puta uspjeli dobro hm zafrknuti :oops: let (kasnjenje i do sest sati i otkazivanje) zbog cega sam odlucio malo pauzirati vezano za njih... :roll: Ne odvracam ja tebe ni od cega, odluci za sebe jel ti sigurno da ides s njima, ali kazem ti, mene su (bar zasad) kao korisnika izgubili ne samo zbog otkazivanja/kasnjenja leta nego i zbog gospodje koja im se bavi odnosima s korisnicima i na upit zasto je let otkazan odgovori na nacin da se ona meni zali kako je njima tesko i da ona za ono sta ja govorim nadlezna nije... :roll:
S tehnicke strane, ako kupis kartu BH Airlinesa npr. preko expedije (ako je to i moguce :roll: ), ne ocekujem da ces imati ikakvih problema sa samim chekiranjem na aerodromu. E sad, hoce li ti let krenuti ili ne i ako hoce, kad ce, to ti ja ne mogu reci niti ti zelim govoriti sta da radis... pogledaj topic i odluci za sebe.
Entropio

#2090 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

.
Timotije

#2091 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Timotije »

macan prvi wrote:Mozes kupiti sasvim normalno kartu preko expedije, opoda i sl., samo ti preporucujem da ako zelis kakve promjene ipak kontaktiras direktno aviokompaniju jer ove "posrednicke" stranice obicno zaracunaju svoju proviziju uz ono sto sama aviokompanija trazi za promjenu rezervacije. Pored toga, ove stranice isto znaju malo peglati ako hoces povrat novca a vec si iskoristio pola karte - imao sam s expedijom puno natezanja oko toga prije dvije godine. Ali nezavisno od toga, po mom iskustvu takve stranice znaju ponuditi jeftinije cijene i razlicitije kombinacije letova nego web-stranice aviokompanija.
U par navrata sam kupovao direktno na Austrian stranici, i sem sto je bilo (neznatno) skuplje, nisam mogao npr. cekirati oba leta za CPH-SJJ, sa presjedanjem u Becu, nego mi je "teta" u CPH uljudno kazala da ipak moram cekirati i u Becu, jer nesto nece....
Ova firma nazalost ide nizbrdo, i samo tom linijom, pisao sam ranije o svojim iskustvima/problemima sa istom, nemam sta dodati....niko ni mukajet!
A gledajuci onako sa strane, bez emocija, imati 1 milion ljudi van maticne drzave i propasti.... :?:
To samo nama ide od ruke...
jefferson

#2092 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

macan prvi wrote:E vidis, to je veliko pitanje, dugo 84 stranice ovog topica... :roll: Ovo sto sam iznad napisao odnosi se na sve aviokompanije koje lete iz Sarajeva, s izuzetkom BH Airlinesa jer s njima nemam toliko iskustva da ista mogu pouzdano tvrditi posto su mi 2009. u roku od pet dana dva puta uspjeli dobro hm zafrknuti :oops: let (kasnjenje i do sest sati i otkazivanje) zbog cega sam odlucio malo pauzirati vezano za njih... :roll: Ne odvracam ja tebe ni od cega, odluci za sebe jel ti sigurno da ides s njima, ali kazem ti, mene su (bar zasad) kao korisnika izgubili ne samo zbog otkazivanja/kasnjenja leta nego i zbog gospodje koja im se bavi odnosima s korisnicima i na upit zasto je let otkazan odgovori na nacin da se ona meni zali kako je njima tesko i da ona za ono sta ja govorim nadlezna nije... :roll:
S tehnicke strane, ako kupis kartu BH Airlinesa npr. preko expedije i m(ako je to oguce :roll: ), ne ocekujem da ces imati ikakvih problema sa samim chekiranjem na aerodromu. E sad, hoce li ti let krenuti ili ne i ako hoce, kad ce, to ti ja ne mogu reci niti ti zelim govoriti sta da radis... pogledaj topic i odluci za sebe.
Nije moguce!
smolsvoje

#2093 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by smolsvoje »

Ne mogu da vjerujem da niko od forumasa nije u stanju da vrati cestitku ili da cestita nanovo novogodisnje praznike .
Necuveno !
Ali zato pojedinci i dalje navaljuju. Ja, da sam na njihovom mjestu (pod uslovom da sam dobronamjeran) stupio u kontakt sa glavnim i odgovornim urednikom zabavnog programa u BHA gosp. Ocaulukom , 033 703 855 i prenio mu sve stavove i eventualne prigovore. Dok je gosp. Nudzeim bio direktor glavni, par puta smo se vidjeli i rekao sam mu onako izokola u cemu dosta grijese ali sada njega nema nego je gosp. iz Turske tu. To kako se radi u Istanbulu i Amsterdamu , to on mora popraviti jer je on nadlezan za to ali tek kada dobije prigovore na zaposlenike.
Sto se tice same web stranice i komentara na njen racun, nije je formirao 8-godisnjak nego lijepo pise na dnu da je desing by Fotoart Sarajevo. E kakvi su oni, ja ne znam ali imaju vise nego dobre reference (mozete pogledati).
Jos jednom , sve najbolje u novoj 2011. godini !
jefferson

#2094 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

smolsvoje wrote:Ne mogu da vjerujem da niko od forumasa nije u stanju da vrati cestitku ili da cestita nanovo novogodisnje praznike .
Necuveno !
Ali zato pojedinci i dalje navaljuju. Ja, da sam na njihovom mjestu (pod uslovom da sam dobronamjeran) stupio u kontakt sa glavnim i odgovornim urednikom zabavnog programa u BHA gosp. Ocaulukom , 033 703 855 i prenio mu sve stavove i eventualne prigovore. Dok je gosp. Nudzeim bio direktor glavni, par puta smo se vidjeli i rekao sam mu onako izokola u cemu dosta grijese ali sada njega nema nego je gosp. iz Turske tu. To kako se radi u Istanbulu i Amsterdamu , to on mora popraviti jer je on nadlezan za to ali tek kada dobije prigovore na zaposlenike.
Sto se tice same web stranice i komentara na njen racun, nije je formirao 8-godisnjak nego lijepo pise na dnu da je desing by Fotoart Sarajevo. E kakvi su oni, ja ne znam ali imaju vise nego dobre reference (mozete pogledati).
Jos jednom , sve najbolje u novoj 2011. godini !
Hvala, i tebi sretna nova.
Nego posto si ti u BHA, de mi reci bil i ja mogao od vlade dobiti par miliona?
macan prvi

#2095 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

Timotije wrote:
U par navrata sam kupovao direktno na Austrian stranici, i sem sto je bilo (neznatno) skuplje, nisam mogao npr. cekirati oba leta za CPH-SJJ, sa presjedanjem u Becu, nego mi je "teta" u CPH uljudno kazala da ipak moram cekirati i u Becu, jer nesto nece....
Jel ti se to redovno dogadjalo kad si imao Austrianove karte?
macan prvi

#2096 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

jefferson wrote:
macan prvi wrote:E vidis, to je veliko pitanje, dugo 84 stranice ovog topica... :roll: Ovo sto sam iznad napisao odnosi se na sve aviokompanije koje lete iz Sarajeva, s izuzetkom BH Airlinesa jer s njima nemam toliko iskustva da ista mogu pouzdano tvrditi posto su mi 2009. u roku od pet dana dva puta uspjeli dobro hm zafrknuti :oops: let (kasnjenje i do sest sati i otkazivanje) zbog cega sam odlucio malo pauzirati vezano za njih... :roll: Ne odvracam ja tebe ni od cega, odluci za sebe jel ti sigurno da ides s njima, ali kazem ti, mene su (bar zasad) kao korisnika izgubili ne samo zbog otkazivanja/kasnjenja leta nego i zbog gospodje koja im se bavi odnosima s korisnicima i na upit zasto je let otkazan odgovori na nacin da se ona meni zali kako je njima tesko i da ona za ono sta ja govorim nadlezna nije... :roll:
S tehnicke strane, ako kupis kartu BH Airlinesa npr. preko expedije i m(ako je to oguce :roll: ), ne ocekujem da ces imati ikakvih problema sa samim chekiranjem na aerodromu. E sad, hoce li ti let krenuti ili ne i ako hoce, kad ce, to ti ja ne mogu reci niti ti zelim govoriti sta da radis... pogledaj topic i odluci za sebe.
Nije moguce!
Jest :roll: s nocenjem u Istanbulu bar u jednom smjeru :roll: :roll:
Entropio

#2097 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

jefferson wrote:
Nije moguce!
Zašto nije moguće?
Timotije

#2098 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Timotije »

macan prvi wrote:
Timotije wrote:
Jel ti se to redovno dogadjalo kad si imao Austrianove karte?
Jeste, svaki put.
A kako se i nema bas previse vremena u tranzitu-valja malo hodati, pa opet stati u red, pa dok dobijes novi boarding pass, iscuri vrijeme, nema se kad ni piva posteno popiti u kafani! :D
Zasto, nemam pojma, ali recimo nikad nisam imao problema kad sam kupovao kod ovih posrednika!
I Sretna nova, aktivnoj raji na ovoj temi (mozemo je komotno preimenovati u, recimo, Nemoguca misija 5 ili sl...).
jefferson

#2099 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Entropio wrote:
jefferson wrote:
Nije moguce!
Zašto nije moguće?
Imas 84 stranice da skontas zasto. Zato sto nemaju code sharing ni s kim osim sa THY!
Entropio

#2100 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

.
Last edited by Entropio on 20/08/2011 21:36, edited 1 time in total.
Post Reply