Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ranger

#2076 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ranger »

ljudi gdje uzeti ulje za mjenjac 75w-80
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2077 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by bitanga_sa_otesa »

ima toga u svakoj prodavnici autodijelova
jefferson

#2078 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

ja71 wrote:
drndalo wrote:
ElRe wrote:Petronas u Japanu prestavio novo ulje Syntium 7000 0W16

https://www.jornaldasoficinas.com/pt/in ... ra-o-japao
Za sta je to ? Za trake za trcanje, ali ne brze od 8 km/h...?
Japanci u zadnje vrijeme prave motore (benzince) koji su podeseni da se nose i sa niskom viskoznoscu kod zagrijanog motora.
To je ona brojka posle W.
Toyota npr. ima svoje ulje 0W20 i njega preporucuje a kaze samo u iznimnim slucajevima (ako nemas) stavljati 0W30 ili evntulano 5W30.
Nije fora u tome da izdrzi 60.000 (long life) nego usteda goriva i dobra podmazivost vec pri 1. obrtaju.

pretpostavljam da su kod ovih 0W16 jos vise pojacane karakteristike u tom pravcu.
Naravno ne sipati u motore za koje to nije predvidjeno.
Kod evropskih "sportskih" motora npr. je naravno bolje je ova cifra posle W sto veca
Ne mora znaciti. Evropska auat su u 99% slucajeva predvidjena za teska W30 ili laka W40 ulja. Bilo sta vise od toga (recmo Redline 5W40 koje je vrlo tesko ulje) ili 5W50 nemaju smisla osim ako motor nije proedvisjen za to (npr. M3 E46 10W60).
Inace i evropski proizvodjaci prelaze masovno na ACEA A5/B5 0W20 ulja.
jefferson

#2079 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

radostan dan wrote:šta se preporučuje za ove cr tdi dizele, koje ulje? bez pdf -a.
Jel EGR jos tu ili je i on skinut?
Ako nema EGR bilo koje 0/5W30 ili 0/5W40 koje ispunjava VW 502.00, MB229.5, BMW LL-01.
Ako je EGR jos tu, onda iste gradacije samo VW 505.01, MB229.51, BMW LL-04.
Samo nek je sintetika.
radostan dan

#2080 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by radostan dan »

jefferson wrote:
radostan dan wrote:šta se preporučuje za ove cr tdi dizele, koje ulje? bez pdf -a.
Ako nema EGR bilo koje 0/5W30 ili 0/5W40 koje ispunjava VW 502.00, MB229.5, BMW LL-01.
Samo nek je sintetika.
ne, nije skidan pdf ili dpf, jebem li ga kako se zove...jednostavno, taj motor 2.0 cr tdi, 81 kw nije ni imao pdf...jel posebno za bih tržište tako uštiman (jer je ovdje kupljen nov), ili ga ima i drugdje, ne znam...uglavnom, po broju motora, kodu, servisnoj, ovo-ono...model bez pdf-a.
a jebi me, ne znam za erg ima li ga, to nisam provjeravao u knjizi...možda i njega nema, fabrički. ja sam računao da svako (uslovno rečeno novije auto, dizel pogotovu) ima erg, pa nisam ni obraćao pažnju.
ja71

#2081 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ja71 »

jefferson wrote:
Samo nek je sintetika.
VW 502 00 je predvidjeno za benzince
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2082 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by konektovan »

radostan dan wrote:
jefferson wrote:
Samo nek je sintetika.
ne, nije skidan pdf ili dpf, jebem li ga kako se zove...jednostavno, taj motor 2.0 cr tdi, 81 kw nije ni imao pdf...jel posebno za bih tržište tako uštiman (jer je ovdje kupljen nov), ili ga ima i drugdje, ne znam...uglavnom, po broju motora, kodu, servisnoj, ovo-ono...model bez pdf-a.
a jebi me, ne znam za erg ima li ga, to nisam provjeravao u knjizi...možda i njega nema, fabrički. ja sam računao da svako (uslovno rečeno novije auto, dizel pogotovu) ima erg, pa nisam ni obraćao pažnju.
Imaš egr. I nauci više, dpf jok pdf. :mrgreen:
Moj kolega otišao da kupi škodu octaviju, prije toga dobio informacije da nema pdf-a :mrgreen: i pazario, sve zavrsio, ko fol poveo nekog majstora, i na povratku kuci upali se lampica za pdf. :mrgreen:
Drz nedaj, tamo vamo, cišcenje, nipta, na kraju brusilicu i reži govna. :mrgreen:
jefferson

#2083 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

ja71 wrote:
jefferson wrote:
Samo nek je sintetika.
VW 502 00 je predvidjeno za benzince
Ako nema auto EGR (ako je skinut) i ostale ekoloske dijelove, bilo koje sinteticko ulje koje ispunjava ACEA A3/B3 B4 ce biti ok. VW 502.09 je razvijena oko te ACEA specifikacije.
jefferson

#2084 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

radostan dan wrote:
jefferson wrote:
Samo nek je sintetika.
Ako nije nista dirano drzi se i dalje VW504.00/507.00 specifikacije. Znaci samo 0/5W30. Imas brdo ulja te specifikacije. Najbolje po meni je Mobil1 5W30 ESP, ali nisam siguran da je u BiH lako dodtupan.
radostan dan

#2085 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by radostan dan »

konektovan wrote:
Imaš egr. I nauci više, dpf jok pdf. :mrgreen:
:mrgreen: ma nema potrebe, svakako cu za 2 godine opet na benzin...
Moj kolega otišao da kupi škodu octaviju, prije toga dobio informacije da nema pdf-a :mrgreen: i pazario, sve zavrsio, ko fol poveo nekog majstora, i na povratku kuci upali se lampica za pdf. :mrgreen:
Drz nedaj, tamo vamo, cišcenje, nipta, na kraju brusilicu i reži govna. :mrgreen:
Vjerovao ili ne, kod mene obrnuto...ja sam ga dotjerao, pa tek citajuci servisnu knjigu, uputstva, kodove, kur...--palce, skontao da nema dpf, pa onda isao da mi potvrdi majstor... :D
radostan dan

#2086 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by radostan dan »

jefferson wrote: Ako nije nista dirano drzi se i dalje VW504.00/507.00 specifikacije. Znaci samo 0/5W30. Imas brdo ulja te specifikacije. Najbolje po meni je Mobil1 5W30 ESP, ali nisam siguran da je u BiH lako dodtupan.
:thumbup: hvala veliko.
A ako ne naletim na to, moze li preporuka za neko drugo?
ja71

#2087 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ja71 »

EGR = exhaust gas recirculation - reducira nastajanje dusikovih oksida (NOx)
DPF = diesel particulate filter - zadrzava mikrocestice (je li ovo izraz na nasem)

Ali sta vam je PDF ?
osim sto je Portable Document Format

I mislim da ova Acea C3 ulja (npr. VW 507 00) imaju snizen nivo pepela (low ash).
Zato je njih potrebno stavljati iskljucivo da se ne bi DPF brzo zacepio.

Da li imas EGR-a ili ne, ne igra ulogu. mozes sipati i "slabija" ulja ako nemas DPF.
jefferson

#2088 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

ja71 wrote:EGR = exhaust gas recirculation - reducira nastajanje dusikovih oksida (NOx)
DPF = diesel particulate filter - zadrzava mikrocestice (je li ovo izraz na nasem)

Ali sta vam je PDF ?
osim sto je Portable Document Format

I mislim da ova Acea C3 ulja (npr. VW 507 00) imaju snizen nivo pepela (low ash).
Zato je njih potrebno stavljati iskljucivo da se ne bi DPF brzo zacepio.

Da li imas EGR-a ili ne, ne igra ulogu. mozes sipati i "slabija" ulja ako nemas DPF.
Sta su slabija ulja? EGR igra ulogu kada je u pitanju razvoj karbonskih naslaga. Ulja sa manje pepela i fosfora ce razviti manje naslaga. Bez EGR ventila bilo koje B3/B4 ulje ce biti ok (B3/B4 su stare dizelske specisikacije).
Sta je “slabije” ulje? Pucas u prazno.
ja71

#2089 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ja71 »

Zašto moj komentar doživljavaš kao pucanj ?

Ono slabija sam stavio pod znake navoda aludirajući na ulja koja nemaju snižen nivo pepela.

I šta je pdf ?
UmaX

#2090 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by UmaX »

Puno vise pepela nastaje od loseg sagorijevanja goriva (ler, gas pri niskim obrtajima), ali kad je DPF u pitanju i ulje je bitno.
jefferson

#2091 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

UmaX wrote:Puno vise pepela nastaje od loseg sagorijevanja goriva (ler, gas pri niskim obrtajima), ali kad je DPF u pitanju i ulje je bitno.
Kakav to pepeo nastaje tokom sagorjevanja goriva?
jefferson

#2092 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

ja71 wrote:Zašto moj komentar doživljavaš kao pucanj ?

Ono slabija sam stavio pod znake navoda aludirajući na ulja koja nemaju snižen nivo pepela.

I šta je pdf ?
Mislim kada je nas kolega rekao pdf, da svi razumiju sta je htio reci.
Snizen nivo pepela nema ama bas nikakve veze sa kvalitetom ulja.
preludezalude

#2093 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by preludezalude »

jefferson wrote:

I šta je pdf ?
Ja koliko sam shvatio, smanjeni udio pepela utice na kvalitetu ulja u smislu zastite motora...prema dole. Ulja sve sto vise idu u "plus" sto se tice ekologije, idu u "minus" sto se tice zastite motora. Da li se varam Jeff?
jefferson

#2094 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

preludezalude wrote:
jefferson wrote:

I šta je pdf ?
Ja koliko sam shvatio, smanjeni udio pepela utice na kvalitetu ulja u smislu zastite motora...prema dole. Ulja sve sto vise idu u "plus" sto se tice ekologije, idu u "minus" sto se tice zastite motora. Da li se varam Jeff?
SAPS (sulfatni pepeo i fosfor) su samo manji dio ukupne jednacine. Istina je da moderna ulja imaju manje ZDDP, ali proizvodjaci koriste brojne druge aditive od borona do magnezijuma.
Npr. Amsoil 5W30 AEL ima bazni broj (kolicinu aditiva) skoro kao ulja koja su predvidjena za benzince, a ulje je odobreno za VW 504.00/50700. To su dobili povecanjem drugih aditiva bez obzira sto je SAPS nizak.
Problem sa ovim VW504.00/507.00 i slicnim uljima je na trzistima gdje dizel i benzin imaju puno sumpora. To ih sad pa sad dokrajci.
Taj Amsoil je jedino ulje koje znam da je odobreno od VW za 504.00/507.00 a da ima tako veliki bazni broj. Doduse Amsoil je "krema" medju uljnim proizvodjacima.
UmaX

#2095 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by UmaX »

jefferson wrote:
UmaX wrote:Puno vise pepela nastaje od loseg sagorijevanja goriva (ler, gas pri niskim obrtajima), ali kad je DPF u pitanju i ulje je bitno.
Kakav to pepeo nastaje tokom sagorjevanja goriva?
Cadja, ne pepeo. Pogresno sam se izrazio. Pepeo nastaje u DPF-u kad sagori cadja.
ja71

#2096 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ja71 »

jefferson wrote:

I šta je pdf ?
moram priupitati : znaci pdf nema veze sa autima, motorima, uljima, gorivima i sl. ?
jefferson wrote: Snizen nivo pepela nema ama bas nikakve veze sa kvalitetom ulja.
pa zato sam to i stavio pod znake navoda

nego reci ti meni, koje benzinske u BiH treba izbjegavati kada je u pitanju sumpor u dizelu ?

i postoje li ulja koja su manje sklona formiranju emulzije kada je u pitanju voznja na kratke relacije.
vec sam postavio sliku na proslu stranicu, ali evo opet cu:

Image
radostan dan

#2097 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by radostan dan »

moja greška jarane, na dpf sam mislio...
jel ti ovo od benzinca slika, ili..?
vauvau

#2098 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by vauvau »

Nije ti to do ulja to ti voziš ko kakva baba
Složi mu gas na autocesti da ga zagriješ i da to ispari
UmaX

#2099 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by UmaX »

Auuu, kakva majoneza.

Ja evo drugo auto (prvo benzin, drugo dizel) vozim prvenstveno kratke relacije (3-3.5km) pa opet nema nikakve majoneze, poklopac cist ko suza, niti je proslo auto imalo.
radostan dan

#2100 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by radostan dan »

na starom autu, kod mene je ovo bila redovna pojava (situacija sa slike, identična), od novembra do aprila, bez obzira na vrstu ulja koje sam koristio. benzinac je u pitanju. vožnja - 70-80 posto loko, i kratke relacije, baš kratke.
i pored toga, auto je bez problema služilo.
medjutim, deselio mi se par puta da preskočim izmjenu ulja pred zimu (nisam nešto posebno -nabrao- kilometara, ali isteklo je godinu dana od zadnje zmajene)... i znao je da zaguši, šteka, ne prima gas, ugasi se.
zamjenim ulje - sve regularno.
Post Reply