Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
SarajVox

#2076 Re: Cijene stanova All about

Post by SarajVox »

drndalo wrote:Nista bez ostavinske rasprave za pocetak... Jesi li siguran a i nakon par godina od njene smrti ostavinska nije uradjena ???
siguran sam. to je svjeze saznanje od prosle sedmice. trco sam ko lud da nadjem bilo sta o ostavinskoj
necu ni da znam koliko ce mi advokat za savjetovanje uzeti...

a sta mislite da se ja licno pojavim i zatrazim pravo za nasljedjivanje stana?
Ambrozija

#2077 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

cabej wrote:ima li ko informacija o firmi intrade consulting, i stanovima koje prodaju na pofalicima iznad FDS-a..ima oglas na piku za cijenu od 1595 KM/M2.
djeluje mi prilicno povoljno, i nisam siguran da li je to razlog da budem sumnjicav..jucer sam obisao lamele i izvana mi djeluje da nije useljeno vec neko vrijeme i da su tek sad poceli prodavati stanove..
Da li je to ono gore, skoro kod Huma :D
Ja sam mini srcani dozivjela kad sam autom isla gore :D Pogled je na grad je prelijep, ali nikad ne bih zivjela tamo...horor....ako uopce mislimo na isto...i meni su rekli: "ma samo 200 m od FDS-a"...Pitah da li je brdo ili ravnica, a odgovor je glasio: "Pa nije ravnica, ali nije brdo..." :D A uzbrdica je skoro pod pravim uglom :D
Ali oni su prodavali po cijeni od 1750 KM cini mi se....
badb

#2078 Re: Cijene stanova All about

Post by badb »

Pitanje za ove sto prate cijene stanova: renoviran stan kod Vrbanja mosta, 30 m2, nisko prizemlje, centralno grijanje na plin. Pomozite mi da procijenim realnu vrijednost, do sad sam čuo sve od 3000 do 1300 KM po kvadratu. :-)
drndalo

#2079 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Kako renoviran ? Kao kancelarija ili kao stan ? Strana na ulici, ili dvoristu...? Stare zgrade ili novije ?
budva

#2080 Re: Cijene stanova All about

Post by budva »

HAVANA wrote:
micko green eyes wrote:Ima lift,
komsije mi se cine "normalni"... Neam nacrt sada, ali sto se tice samog rasporeda je super, sobe su velike i ima dva balkona na dvije strane. Zgrada sama izgleda fino, kontajuci na to da je pretrpjela dosta na toj lokaciji.

Otprilike, realna cijena??

Loris?
Ako jeste,bice skupo,ali vrijedi.Ti stanovi su 77m2 a cisto sumnjam da ces kupiti ispod 2500km m2.Ako je u losem stanju, mozda i hoces...
Daj havana odvadi malo... to je bilo prije 3g, danas mozes naci najbolje lokacije na Grbavici, renovirane tip top stanove po 2100 km/m2 najvise, a one malo losije (sto lokacijski, sto spratnosno...) i po 1750km/m2
badb

#2081 Re: Cijene stanova All about

Post by badb »

drndalo wrote:Kako renoviran ? Kao kancelarija ili kao stan ? Strana na ulici, ili dvoristu...? Stare zgrade ili novije ?
Stan, starija zgrada, pogled je na dvoriste (ulaz sa obje strane).
Dozer

#2082 Re: Cijene stanova All about

Post by Dozer »

Trazi li ko stan u centru, pogodan i za stanovanje i za kancelarije ili ordinacije, a glanc i potpuno renoviran.
missko

#2083 Re: Cijene stanova All about

Post by missko »

budva wrote:
HAVANA wrote:
micko green eyes wrote:Ima lift,
komsije mi se cine "normalni"... Neam nacrt sada, ali sto se tice samog rasporeda je super, sobe su velike i ima dva balkona na dvije strane. Zgrada sama izgleda fino, kontajuci na to da je pretrpjela dosta na toj lokaciji.

Otprilike, realna cijena??

Loris?
Ako jeste,bice skupo,ali vrijedi.Ti stanovi su 77m2 a cisto sumnjam da ces kupiti ispod 2500km m2.Ako je u losem stanju, mozda i hoces...
Daj havana odvadi malo... to je bilo prije 3g, danas mozes naci najbolje lokacije na Grbavici, renovirane tip top stanove po 2100 km/m2 najvise, a one malo losije (sto lokacijski, sto spratnosno...) i po 1750km/m2
Nikad se ne bi povalio 200 milja za stan, pa za te pare mozes u nekim eurometropolama pod kirijom zivjet 10 godina a u Sarajevu mozes i 30 , a i stvarno je dobro pitanje odakle raji pare tolike :-)
budva

#2084 Re: Cijene stanova All about

Post by budva »

ono sto ja znam za kupnju stanovo oko magicne cifre 200.000 km, su najvise zainteresovani i najvise praktikuju porodice koje vec imaju stan koji je deficitaran prostorno, gdje taj stan prodaju i dignu kredit na nekih 80.000-100.000 km
Jasko.B

#2085 Re: Cijene stanova All about

Post by Jasko.B »

blizi se kreditna kriza u zemljama balkana i istocne europe zbog povlacenja novca iz banaka u maticne zemlje.tako da ce cijene jako jako pasti.ja evo cekam vec 3 godine i vec sam ustedio okolo 20% novca,a pravi pad cijena tek stize...
Alive

#2086 Re: Cijene stanova All about

Post by Alive »

Jasko.B wrote:blizi se kreditna kriza u zemljama balkana i istocne europe zbog povlacenja novca iz banaka u maticne zemlje.tako da ce cijene jako jako pasti.ja evo cekam vec 3 godine i vec sam ustedio okolo 20% novca,a pravi pad cijena tek stize...
Ma to se govori brate jos od hi hi hi vremena... Jedino kako se ja sjecam znacajnije promjene cijena je nakon uvodjenja PDV-a. I ako spadnu cijene nece toliko brate spasti... 10-15 hiljada MAXIMALNO. Ovo je neko moje misljenje, nisam expert neki ili nesto ali mislim da nece to toliko bas spasti...
jyqan

#2087 Re: Cijene stanova All about

Post by jyqan »

cijene stanova će sigurno padati

najbolje je čekati pet-šest godina, al onda si jarane stariji, djeca narasla, potrošio pare u nešto drugo.... ako ti treba stan sad, kupi ga sad
ljuspica

#2088 Re: Cijene stanova All about

Post by ljuspica »

jyqan wrote:cijene stanova će sigurno padati

najbolje je čekati pet-šest godina, al onda si jarane stariji, djeca narasla, potrošio pare u nešto drugo.... ako ti treba stan sad, kupi ga sad
Zar ovo nije maksimum sto su pale?
polis

#2089 Re: Cijene stanova All about

Post by polis »

Pozdrav,

Unaprijed Hvala!
Last edited by polis on 07/12/2011 19:17, edited 1 time in total.
Alive

#2090 Re: Cijene stanova All about

Post by Alive »

ljuspica wrote:

Prezivjesmo RAT a kamoli padove i poskupljenja stanova :D
budva

#2091 Re: Cijene stanova All about

Post by budva »

polis wrote:Pozdrav,

Nisam najupućeniji u cijene i tržište nekretnina u Sa, pa bih zamolio one koji su stručni da mi pomognu oko procjene nekretnine:

Nekretnina je na Č vili-Dolac Malti. Neboder koji ima 2 lifta. I koji je na glavnoj saobracajnici. Sprat stana je 1 i ima 35m2. Potpuno je renoviran. Klima, blind Vrata od 1500km, stolarija nova, pločice kvalitetne. Struja, voda sve novo. Vlasništvo 1/1 i sve dažbine prema državi plaćene, tipa: struja, voda grijanje itd.

Koja je minimalna i maximalna cijena za kupovinu ovakvog stana?

Unaprijed Hvala!
min 1800km, max 1950km
polis

#2092 Re: Cijene stanova All about

Post by polis »

budva wrote:

Nisam najupućeniji u cijene i tržište nekretnina u Sa, pa bih zamolio one koji su stručni da mi pomognu oko procjene nekretnine:

Nekretnina je na Č vili-Dolac Malti. Neboder koji ima 2 lifta. I koji je na glavnoj saobracajnici. Sprat stana je 1 i ima 35m2. Potpuno je renoviran. Klima, blind Vrata od 1500km, stolarija nova, pločice kvalitetne. Struja, voda sve novo. Vlasništvo 1/1 i sve dažbine prema državi plaćene, tipa: struja, voda grijanje itd.

Unaprijed Hvala!
min 1800km, max 1950km
Hvala Budva! Mada čisto sumnjam da je to moguće. Te cijene su na Ilidži i Stupu a ni blizu nemaju sadržaje kao ova lokacija.
Alive

#2093 Re: Cijene stanova All about

Post by Alive »

Mislim da ti je dobro napisao. Oko 2000 KM maximalna cijena!
Jasko.B

#2094 Re: Cijene stanova All about

Post by Jasko.B »

polis wrote:
budva wrote:

Unaprijed Hvala!
min 1800km, max 1950km
Hvala Budva! Mada čisto sumnjam da je to moguće. Te cijene su na Ilidži i Stupu a ni blizu nemaju sadržaje kao ova lokacija.

jos bi ti bilo pametnije oboriti cijenu na jedno 1700-1800 da sto brze prodas,jer u roku pola godine cijene mogu jos pasti,kao np.u banja luci
Seyfo

#2095 Re: Cijene stanova All about

Post by Seyfo »

blizi se kreditna kriza u zemljama balkana i istocne europe zbog povlacenja novca iz banaka u maticne zemlje.tako da ce cijene jako jako pasti.ja evo cekam vec 3 godine i vec sam ustedio okolo 20% novca,a pravi pad cijena tek stize...
Zanima me šta mislite kako će na cijene stanova u starijim zgradama (hrasno, d.malta, kovačići, č.vila) utjecati extra niske cijene u novogradnjama na periferiji (stup) ili u Nahorevu?
Ako dodamo još mračne prognoze za 2012 vezano za rast kamata i smanjenje zaposlenosti, mora kvadrat pasti sad ili nikad !
(Po mom mišljenju)
SarajVox

#2096 Re: Cijene stanova All about

Post by SarajVox »

Seyfo wrote:
Zanima me šta mislite kako će na cijene stanova u starijim zgradama (hrasno, d.malta, kovačići, č.vila) utjecati extra niske cijene u novogradnjama na periferiji (stup) ili u Nahorevu?
Ako dodamo još mračne prognoze za 2012 vezano za rast kamata i smanjenje zaposlenosti, mora kvadrat pasti sad ili nikad !
(Po mom mišljenju)
Nije da mora. Zavisi o potraznji stanova. Ako odu ti novi stanovi ko halva a navedene starije zgrade budu gubile stanare onda padaju cijene. Nebudu li to iste osobe koje mjenjaju stan ili nebude li uticalo novo stanbeno trziste na situaciju na npr. hrasno, c. vilu itd. onda je potraznja za stanove radne klase dovoljno velika. To bi bio znak da cijene stanova niposto nece padati vec i rasti. iako to zvuci glupo jer su cijene na nasem trzistu pregrijane, tako ce biti i cak mozda i pocnem razmisljati o kupovini nekog veceg komada zemlje u okolini...
♥ Julianna ♥

#2097 Re: Cijene stanova All about

Post by ♥ Julianna ♥ »

ljuspica wrote:

[/quote]

A šta znači pad cijene? Jedini značajan pad bi bio da budu cijene poslijeratne, a to se nikad neće desiti. Isto ko što nikad više u Sarajevu bar, kafa, karta za kino ili Milka neće koštati 1 KM (ustvari Milka je uvijek bila 1,5 :D).
Cijene stanova mogu još kojih sto maraka pastii to je to. Slažem se da ko ima namjeru kupovati, sad ili nikad. Tim prije što se 2012 najavljuje kao teška godina i svi čuvaju i žele samo keš, pa se zbog toga kod prodavaca cijena može još malo obarati.
Alfons Kauders

#2098 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

♥ Julianna ♥ wrote: A šta znači pad cijene? Jedini značajan pad bi bio da budu cijene poslijeratne, a to se nikad neće desiti. Isto ko što nikad više u Sarajevu bar, kafa, karta za kino ili Milka neće koštati 1 KM (ustvari Milka je uvijek bila 1,5 :D).
Cijene stanova mogu još kojih sto maraka pastii to je to. Slažem se da ko ima namjeru kupovati, sad ili nikad. Tim prije što se 2012 najavljuje kao teška godina i svi čuvaju i žele samo keš, pa se zbog toga kod prodavaca cijena može još malo obarati.
ali i nekoliko stoja je velika para na bilo kakvoj pristojnoj kvadraturi... nece cijene pasti na ispod milje, to je smijesno i pomisliti, ali i dalje ima prostora... jer je rast bio napuhan samo tako...

prije pet godina na a.polju su stanovi hladno isli za milju, a danas se jos uvijek raja koprca na 1500 i vise... na vrhuncu su bili 2 milje... cak i da uracunamo inflaciju, cijene su i dalje povisoke, mada dosta realnije nego prije npr 3 godine... a govorimo o jednom o najneatraktivnijih naselja gdje ja ne bi uzeo stan taman i da je milja i kusur kvadrat... na grbavici su ljudi u ta "zlatna vremena" trazili i preko 3 milje za kvadrat za manje stanove

koliko sam upratio u zadnjih dvije godine, cijene u BG i ZG su pale dosta vise nego u SA... tako da mjesta ima... ko god hoce da kupuje, neka ne zuri... cijene mozda nece jos puno padati, ali se nece ni oporaviti, ni podivljati kao 2005-2006...
♥ Julianna ♥

#2099 Re: Cijene stanova All about

Post by ♥ Julianna ♥ »

Alfons Kauders wrote: ali i nekoliko stoja je velika para na bilo kakvoj pristojnoj kvadraturi... nece cijene pasti na ispod milje, to je smijesno i pomisliti, ali i dalje ima prostora... jer je rast bio napuhan samo tako...

prije pet godina na a.polju su stanovi hladno isli za milju, a danas se jos uvijek raja koprca na 1500 i vise... na vrhuncu su bili 2 milje... cak i da uracunamo inflaciju, cijene su i dalje povisoke, mada dosta realnije nego prije npr 3 godine... a govorimo o jednom o najneatraktivnijih naselja gdje ja ne bi uzeo stan taman i da je milja i kusur kvadrat... na grbavici su ljudi u ta "zlatna vremena" trazili i preko 3 milje za kvadrat za manje stanove

koliko sam upratio u zadnjih dvije godine, cijene u BG i ZG su pale dosta vise nego u SA... tako da mjesta ima... ko god hoce da kupuje, neka ne zuri... cijene mozda nece jos puno padati, ali se nece ni oporaviti, ni podivljati kao 2005-2006...
Ne mislim ni ja da će cijene podivljati,ali ne mislim ni da će nešto aman padati. Neke atraktivne lokacije uvijek manje-više drže cijenu i par stoja dole ukuono, ne po m2, za nekoga koga baš ta lokacija zanima i nije tako puno.
Evo na prim. sad ćeš naći stanova na Grbavici gdje je kvadrat skuplji nego recimo na Skenderiji ili negdje drugo u Centru. Naravno, ovisi to o puno faktora šta i kako, ali i kad pogledaš recimo cijene stanova u Zg i Bg u odnosu na njihova primanja, i dalje su visoke. Sadašnji omjer koliko sam ja upratila je ono što je kod nas cijena u markama, u Zg je ista samo u eurima, a oni ipak nemaju baš toliku platežnu moć.

Tu ima i jedna druga stvar. Ko hoće svoj stan, ja bih se uvijek vodila onim principom da izgubiš na mostu, a dobiješ na ćupriji. Kako neko gore reče, prolaze godine, stari se, čeka se nešto a ne zna se šta se čeka...ovo je sad neka recimo približna realna cijena za ovo vrijeme.
Comrad

#2100 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

Ja mislim da ce cijene jos itekako padati. Mogu Grbavica i slicna naselja gdje nema prostora za gradnju drzati cijene odredjeno vrijeme, ali i tu ce cijene padati, iako one vec padaju odavno. Djaba sve povoljnosti tih naselja (lokacija i sl.) kad neko mora kupit stan, a nema para dovoljno. Kad neko ima dilemu da l kupit dvosoban na grbavici u zgradi iz 60-te ili kupiti trosoban na stupu iz 2011. Jbg...

Evo samo na stupu sta tibra uradi, sest zgradetina po 13 spratova. Koliko sam vidio 3 su gotove, na ovo jednoj je koliko vidim i fasada zavrsena. Vjerovatno ih rade unutra. Samo jos da su iz ove tibre malo vise orijentisani prema covjeku, a ne markama pa da izgrade i koji parkic za djecu i posade koje drvo....al ajd.

Image

Image

Image
Post Reply