Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#2076 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

Sati wrote:752. Lek

Ako neko ko boluje od bolesti
ne potraži lek za sebe
čak i kada mu je lekar dostupan,
to nije pogreška lekareva.

Na isti način, ako je neko pritisnut
i mučen bolešću mentalnih nečistoća,
ali ne potraži pomoć od Učitelja,
to nije pogreška Učiteljeva.

Đataka I,5
Slažem se s Đatakom, ali ima nešto i do zdravstvenog sistema.

Nego, reci mi Sati zašto se budistički svećenici plaše normalne ljudske prirode, zašto žive u celibatu? Na primjeru katoličkih svećenika se ne bi moglo zaključiti da je celibat baš najzdraviji, mnogo ih je zbog takvog načina života postalo nastrano.

Image

Ovaj gore,s cvikama, mi je sumnjiv, vidi mu šoljice :evil: :D
pametna_glupost

#2077 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by pametna_glupost »

Ja sam malo istrazivao i dosao do zakljucka da nihilizam i apsurdizam imaju zajednickih tacaka sa budizmom. Inace dopada mi se budizam. Mozda pomalo neprakticno potpuno se predati budizmu al u duhovnom smislu vjerovatno jako dobro.
Great Cornholio

#2078 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

pametna_glupost wrote:Ja sam malo istrazivao i dosao do zakljucka da nihilizam i apsurdizam imaju zajednickih tacaka sa budizmom. Inace dopada mi se budizam. Mozda pomalo neprakticno potpuno se predati budizmu al u duhovnom smislu vjerovatno jako dobro.
Buda je rekao ( prema Fromu), da je "cilj "tragača" pronaći istinu koju je on ( Buda) samo prvi uočio", Buda je takođe davao i moralne "smjernice", i ja fakat ne znam na osnovu čega ti poveza budizam i nihilizam, jer nihilizam je pogled na svijet, a pogotovo ljudsku egzistenciju, bez ikakve svrhe, značenja, ili razumljive istine.

Neosporan je značaj budističkog učenja na razvoj Psihologije, pogotovo na razvoj introspekcije ( samoposmatranja) kao jednog metoda "prikupljanja" podataka za naučnu analizu.
pametna_glupost

#2079 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Great Cornholio wrote:
pametna_glupost wrote:Ja sam malo istrazivao i dosao do zakljucka da nihilizam i apsurdizam imaju zajednickih tacaka sa budizmom. Inace dopada mi se budizam. Mozda pomalo neprakticno potpuno se predati budizmu al u duhovnom smislu vjerovatno jako dobro.
Buda je rekao ( prema Fromu), da je "cilj "tragača" pronaći istinu koju je on ( Buda) samo prvi uočio", Buda je takođe davao i moralne "smjernice", i ja fakat ne znam na osnovu čega ti poveza budizam i nihilizam, jer nihilizam je pogled na svijet, a pogotovo ljudsku egzistenciju, bez ikakve svrhe, značenja, ili razumljive istine.

Neosporan je značaj budističkog učenja na razvoj Psihologije, pogotovo na razvoj introspekcije ( samoposmatranja) kao jednog metoda "prikupljanja" podataka za naučnu analizu.
Odgovorit cu pitanjem. Sta je smisao zivota u budizmu? Govorim o budizmu kao filozofiji, odnosno budistickom pogledu na svijet.

I cilje tragaca bi bila jel nirvana, odnosno oslobodjenje od tog tocka zivota.
Great Cornholio

#2080 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

pametna_glupost wrote: Odgovorit cu pitanjem. Sta je smisao zivota u budizmu? Govorim o budizmu kao filozofiji, odnosno budistickom pogledu na svijet.
Jest' narandže i meditirat' po vas cijeli dan :D Sati će ti odgovoriti, ja nisam budista.

Od mene za danas toliko, da ne postaviš opet kakvo pitanje, pa kad ti odmah ne odgovorim da ne pomisliš da ne znam odgovor, pa da ti bude drago :D

'ajd zdravo :run:
pametna_glupost

#2081 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Great Cornholio wrote:
pametna_glupost wrote: Odgovorit cu pitanjem. Sta je smisao zivota u budizmu? Govorim o budizmu kao filozofiji, odnosno budistickom pogledu na svijet.
Jest' narandže i meditirat' po vas cijeli dan :D Sati će ti odgovoriti, ja nisam budista.

Od mene za danas toliko, da ne postaviš opet kakvo pitanje, pa kad ti odmah ne odgovorim da ne pomisliš da ne znam odgovor, pa da ti bude drago :D

'ajd zdravo :run:
Odgovorio si i povezao sta sam mislio. Nema nekog univerzalnog, uzvisenog cilja. I kazem da su elementi ovih izama zajenicki ili slicni, ne kazem da se radi o identicnim stvarima.
bizet

#2082 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:

covjek bi pomislio da si budista Cornholio...rekoh ja tebi da je mala razlika izmedju budizma i tvoje vjere :)
bizet

#2083 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

Sati wrote:Pun mesec - Vesakha puđa - petak, 24. maj 2013.
Obuzdavanje praćeno svesnošću donosi uvećanje energije. Obuzdavanje motivisano strahom tu energiju osiromašuje. Obmanuti ego se sa životom suočava tako što pokušava da sve kontroliše. Veruje da bi se bez kontrole stvari raspale; i to je jedan potpuno iscrpljujući način življenja. I tako, sve dotle dok ego veruje da je on glavni lik u toj drami, borićemo se sa velikim mukama. Iako verujemo da imamo poverenje u Trostruki dragulj, ipak se uvek iznova vraćamo na naše stare načine manipulisanja telom, govorom i umom. I prenebregavamo poverenje da nas istinski principi mogu voditi. Zato što je silina "mog načina" još uvek neukroćena. Ali ako je kroz praksu naš uvid stvorio dovoljno povoljne sumnje koja će početi da potkopava to lažno uverenje, to je dobra stvar. Sada je zadatak da pažljivo istražimo prividnu valjanost "mog načina". Možemo verovati toj vrsti sumnje. Ona nas može osloboditi halucinacija samoobmanutog ega.

S ljubavlju,
monah Munindo
mozes li mi Sati ovo pojasniti, molim te?...ja ovih dana usmjeravam energiju samo na jednu stvar, izdrzati do 32-ge sedmice, i zbog tog nemam volje za nista drugo...nadjoh se u ovom tekstu, samo ne znam na kojoj strani, ovoj sto je na pravom putu ili ovoj sto se boji

hvala ti
Sati

#2084 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

bizet wrote:
Sati wrote:Pun mesec - Vesakha puđa - petak, 24. maj 2013.
Obuzdavanje praćeno svesnošću donosi uvećanje energije. Obuzdavanje motivisano strahom tu energiju osiromašuje. Obmanuti ego se sa životom suočava tako što pokušava da sve kontroliše. Veruje da bi se bez kontrole stvari raspale; i to je jedan potpuno iscrpljujući način življenja. I tako, sve dotle dok ego veruje da je on glavni lik u toj drami, borićemo se sa velikim mukama. Iako verujemo da imamo poverenje u Trostruki dragulj, ipak se uvek iznova vraćamo na naše stare načine manipulisanja telom, govorom i umom. I prenebregavamo poverenje da nas istinski principi mogu voditi. Zato što je silina "mog načina" još uvek neukroćena. Ali ako je kroz praksu naš uvid stvorio dovoljno povoljne sumnje koja će početi da potkopava to lažno uverenje, to je dobra stvar. Sada je zadatak da pažljivo istražimo prividnu valjanost "mog načina". Možemo verovati toj vrsti sumnje. Ona nas može osloboditi halucinacija samoobmanutog ega.

S ljubavlju,
monah Munindo
mozes li mi Sati ovo pojasniti, molim te?...ja ovih dana usmjeravam energiju samo na jednu stvar, izdrzati do 32-ge sedmice, i zbog tog nemam volje za nista drugo...nadjoh se u ovom tekstu, samo ne znam na kojoj strani, ovoj sto je na pravom putu ili ovoj sto se boji

hvala ti
Da, ta čarobna i zavodljiva reč - kontrola. Zamišljamo da je raj mesto gde je sve pod našom kontrolom, što prevedeno znači da je svaka naša želja ispunjena. Ali postoj i ono, pazi šta želiš, može ti se ispuniti. Jer u svojoj obmanutosti i neznanju, nekada mislimo da zasigurno znamo šta hoćemo i želimo, šta treba da činimo, a posle se možda ispostavi da je efekat potpuno obrnut. Mentalne barijere u našem umu u vidu sujete, mržnje, pohlepe, neynanja, predrasuda i čega sve ne zaklonile su nam vidik na pravu prirodu stvari i mi smo umesto da znamo, tek nagađali. A prava priroda stvari je da mi nemamo kontrolu nad njima, da one idu sopstvenim tokom i ritmom i ništa ne vredi što se svim silama upinjemo da ih požurimo ili usporimo. Traćenje vremena i energije, pri čemu smo samo mi ti koji smo se potrošili. Zato monah Munindo govori o osiromašenju energije, o "jednom potpuno iscrpljujućem načinu življenja".

Konkretno, u tvom slučaju, očekuješ bebu i čuvaš trudnoću. Apsolutno si fokusirana, kao što i sama kažeš, da "izdržiš" do 32. sedmice. Osmotri tu reč "izdržati". Šta ti ona kaže? Da li ona obuhvata, ne znam, redovno uzimanje nekih lekova, pažljivo kretanje po kući da ne bi zapela i pala, raznovrsnu ishranu kako bi budućem detetu dala što više onoga što mu je najpotrebnije? Ili ona obuhvata i neprekidno, opsesivno razmišljanje: "Samo da mi se ne desi najgore!", "Mrda se, sigurno nešto nije u redu!!!" ili potpuno suprotno "Ne mrda se, sigurno nešto nije u redu!!!" itd itd. Shvataš šta hoću da kažem. Želeći najbolje, nekad ne doprinosimo tome. Svojom opsesivnošću, "izdržavanjem", stvari dovodimo u stanje visokog stresa, koji može izazvati upravo ono od čega se branimo. što pokušavamo da kontrolišemo. Očajnički želimo jedan ishod i verujemo da svojim "izdražavanjem" možemo da isključimo svaku neizvesnost. A ne možemo. Zato, pogledaj u sebe i zapitaj se, da li to što činim pomaže ili odmaže mom cilju. Da li moje "izdržavanje" isključuje sve druge mogućnosti samo u mojoj glavi, iako one postoje, kao što su uvek i postojale. Hoće li moje priznavanje da te druge mogućnosti postoje predstavljati, ne nekakvu izdaju i odustajanje, već upravo najbolju pomoć tom malom biću koje toliko iščekujem. Jer ću biti u stanju da se opustim u stvarnosti neizvesnosti i da to biće hranim čistom ljubavlju, lišene grozničavosti, panike, sumnje i strepnje. Opusti se, budi spokojna, imaj poverenje da će tvoje telo učiniti najbolje što može, samo ako ga um ne tera na "izdržavanje".

Za malo biće i za hrabru majku <3 <3 <3
Great Cornholio

#2085 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

@bizet, ja ću tebi morati zabraniti da se družiš s budistima, previše brate dumaju, čak se i ja, doduše rijetko ali i to se dešava :oops: :D , ponekad uplašim da bi mogao izgubiti u takmičenju s njima :cry: Ali to se neće desiti, ipak ja u svom "uglu" imam puno hrabrijeg "Trenera" 8-)

Bog je čovjeku dao razum, pa tako i Budi, pa ne vidim ništa čudno u tome što ja ponekad "ličim" na budistu, jer i mi vjernici posjedujemo ono čime se Buda služio, a lagao bih kad ne bih priznao da je mnogo Budinih postavki i savjeta ispravno i dobro za ljude.

@bizet, ti se, s obzirom da se boriš pod jako otežavajućim okolnostima, boriš jako dobro, i ne sumnjam da ćeš se tako boriti i do konačne pobjede 8-)

Samo da ti kažem da će ti biti puno teže kad ti budu dolazili na "babine", pa kad budu zagledali kako ti je "sređeno" po kući :roll: :lol:

Šalim se malo, ne zamjeriš mi :) , ali bolje i to nego da te žalim, a da ti je teško, teško ti je, ali izdržaćeš!
Great Cornholio

#2086 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Sati, lako je se opustiti kad ti je sve potaman, nemoj ti baš svaku vjerovati tim svojim monasima, njima je sve potamam pa ni njima to ne uspijeva tako lako.
bizet

#2087 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

@Sati, hvala ti :)...imas pravo

@Cornholio, sjetih se one folkerske "ko se s nama druzi zivot mu je duzi", ja tako i ti ovdje nadjes mrvu mira, jer gdje celjad nisu bijesna ni kuca nije tijesna :)
----------------------------------------

prigrliti neizvjesnost i cak uzivati u njoj, ovo je za mene umjetnost
covjeku je najteze pomoci sam sebi, a ujedno i najbitnije
Great Cornholio

#2088 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

@bizet, vjeruj ti u muziku, jer ona fakat ima razne "moći" .

Uživaj dok možeš, kad malecka dođe, nema izležavanja po cijeli dan :evil: :D

Šalim se :)

Sati

#2089 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

753. Zamućen i nezamućen um

Zamislite, monasi, jezero, puno zamućene vode, prljavštine i blata. Čovek dobrog vida, koji stoji na njegovoj obali ne bi mogao da vidi školjke, šljunak i kamenčiće na dnu, niti jata riba kako u njemu plivaju ili plutaju. Zašto? Zato što je voda zamućena. Na isti način, monah zamućenog uma ne vidi šta je za njega dobro, šta je za drugoga dobro, šta je dobro za obojicu, ne može da ostvari uzvišeno stanje za čoveka, istinski plemenito znanje i uvid. Tako nešto je nemoguće. Zašto? Zato što je njegov um zamućen. A sad zamislite, monasi, da postoji jezero, čisto, providno i nezamućeno. I čovek dobrog vida, koji stoji na njegovoj ivici, mogao bi da vidi školjke, šljunak i kamenčiće na dnu, kao i jata riba kako u njemu plivaju ili plutaju. Zašto? Zato što je voda nezamućena. Na isti način, monah nezamućenog uma vidi šta je za njega dobro, šta je za drugog dobro, šta je dobro za obojicu, može da ostvari uzvišeno stanje za čoveka, istinski plemenito znanje i uvid. Tako nešto je moguće. A zašto? Zato što je njegov um nezamućen.

Buda
Panihitāććha vaggo (AN 1.45-46)
odr0n

#2090 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by odr0n »

bizet

#2091 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

odr0n wrote:http://www.klix.ba/vijesti/svijet/budis ... /130530003

Nisu ni ovi budisti cvjećke... :evil:
kaze vijest budisti na motorima, a ako sam dobro procitala tekst u njemu kaze motordzije i jedan budist, al' hajde nema veze

znamo da u svakom zitu ima kukolja, niko od nas ovdje prisutnih nije imun na losu energiju i njene razne oblike manifestiranja, zato i jesmo ovdje, kako bi jedni drugima bili podrska da se svjesno sacuvamo od iste

nego @odr0ne reci nam sta si zelio postici sa ovakvim postom?
odr0n

#2092 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by odr0n »

bizet wrote:
odr0n wrote:http://www.klix.ba/vijesti/svijet/budis ... /130530003

Nisu ni ovi budisti cvjećke... :evil:
kaze vijest budisti na motorima, a ako sam dobro procitala tekst u njemu kaze motordzije i jedan budist, al' hajde nema veze

znamo da u svakom zitu ima kukolja, niko od nas ovdje prisutnih nije imun na losu energiju i njene razne oblike manifestiranja, zato i jesmo ovdje, kako bi jedni drugima bili podrska da se svjesno sacuvamo od iste

nego @odr0ne reci nam sta si zelio postici sa ovakvim postom?
Ukazati da ni budizam nije ništa specijalan i (ne)efikasan u odnosu na (ostale) religije.
Great Cornholio

#2093 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

odr0n wrote:
Ukazati da ni budizam nije ništa specijalan i (ne)efikasan u odnosu na (ostale) religije.
U okviru budizma postoje različite "struje", nastale zbog različitog tumačenja Budinog učenja, baš kao što postoje i različite "struje" u okviru islama, hrišćanstva itd. Svaka od tih "struja" propisuje pravila kojih se moraju pridržavati oni koji se smatraju sljedbenicima nekog od tih učenja, a pošto ljudi mogu jedno pričati a drugo raditi onda ne mora značiti da je neko religijsko učenje loše ako neki pojedinac, ili grupa, koja se izjašnjava pripadnikom, ili pripadnicima grupe koja slijedi neko religijsko učenje, učini neki zločin ili zločine.

Evo npr. pripadnici svih "Abrahamskih" religija ( kod nas u BiH su glavne tri takve) uzimaju kao Božije riječi one koje je On saopštio Mojsiju ( Musi a.s.), a niko se ne pridržava Božije zapovjedi "Ne ubij", sveštenici čak i blagosivljaju vojsku i haubice, a znamo čemu služi vojska i čemu služe haubice.
odr0n

#2094 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote:
U okviru budizma postoje različite "struje", nastale zbog različitog tumačenja Budinog učenja, baš kao što postoje i različite "struje" u okviru islama, hrišćanstva itd. Svaka od tih "struja" propisuje pravila kojih se moraju pridržavati oni koji se smatraju sljedbenicima nekog od tih učenja, a pošto ljudi mogu jedno pričati a drugo raditi onda ne mora značiti da je neko religijsko učenje loše ako neki pojedinac, ili grupa, koja se izjašnjava pripadnikom, ili pripadnicima grupe koja slijedi neko religijsko učenje, učini neki zločin ili zločine.

Evo npr. pripadnici svih "Abrahamskih" religija ( kod nas u BiH su glavne tri takve) uzimaju kao Božije riječi one koje je On saopštio Mojsiju ( Musi a.s.), a niko se ne pridržava Božije zapovjedi "Ne ubij", sveštenici čak i blagosivljaju vojsku i haubice, a znamo čemu služi vojska i čemu služe haubice.
Pa to i kažem, ništa specijalno nego samo još jedno u nizu sličnih pakovanja, sa identičnim problemima i ispraznom retorikom "(ne)pridržavanja" načela.
Great Cornholio

#2095 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

odr0n wrote:
Pa to i kažem, ništa specijalno nego samo još jedno u nizu sličnih pakovanja, sa identičnim problemima i ispraznom retorikom "(ne)pridržavanja" načela.
Meščini da ti to nisi htio da kažeš :D
DJ Babo

#2096 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by DJ Babo »

Great Cornholio wrote:Evo npr. pripadnici svih "Abrahamskih" religija ( kod nas u BiH su glavne tri takve) uzimaju kao Božije riječi one koje je On saopštio Mojsiju ( Musi a.s.), a niko se ne pridržava Božije zapovjedi "Ne ubij", sveštenici čak i blagosivljaju vojsku i haubice, a znamo čemu služi vojska i čemu služe haubice.
ta se bozja zapovjed, naravno, odnosila samo na jevreje (da jevrej ne smije ubiti jevreja), dok je na druge narode oko jevreja bila otvorena sezona lova. :D

Prva knjiga o Samuelu

Sveti rat protiv Amalečana

**15**
Jednom Samuel reče Šaulu: "Mene je Jahve poslao da te pomažem za kralja nad njegovim narodom Izraelom. Poslušaj, dakle, riječi Jahvine. (2) Ovako govori Jahve nad vojskama: 'Odlučio sam osvetiti ono što je Amalek učinio Izraelu zatvarajući mu put kad je izlazio iz Egipta. (3) Sada idi i udari na Amaleka, izvrši "herem", kleto uništenje, na njemu i na svemu što posjeduje; ne štedi ga, pobij muškarce i žene, djecu i dojenčad, goveda i ovce, deve i magarce!'" (4) Šaul sazva narod te ih izbroji u Telamu: bijaše ih dvije stotine tisuća pješaka (i deset tisuća Judejaca). (5) Šaul dođe do amalečkoga grada i postavi zasjedu u dolini potoka. (6) Potom Šaul poruči Kenijcima: "Otiđite i odvojite se od Amalečana da vas ne bih istrijebio zajedno s njima, jer ste bili skloni svim Izraelcima kad su izlazili iz Egipta." I Kenijci se odvojiše od Amalečana. (7) Šaul potuče Amalečane od Havile pa sve do Šura, koji leži pred Egiptom. (8) I živa uhvati Agaga, amalečkog kralja, a sav narod zatre oštricom mača, izvršujući "herem", kleto uništenje. (9) Ali Šaul i narod poštedješe Agaga i najbolje ovce i najbolja goveda, ugojenu stoku i jaganjce i sve što je bilo dobro. Na svemu tome ne htjedoše izvršiti "herem"; nego što je god od stoke bilo bez cijene i vrijednosti, na tom izvršiše "herem".

Šaul odbačen

(10) Zato dođe riječ Jahvina Samuelu ovako: (11) "Kajem se što sam Šaula postavio za kralja: okrenuo se od mene i nije izvršio mojih zapovijedi." Samuel se ražalosti i svu je noć vapio Jahvi. (12) U rano jutro krenu Samuel da potraži Šaula. I javiše Samuelu ovako: "Šaul je otišao u Karmel, i gle, podigao je ondje sebi spomenik; zatim je otišao dalje i sišao u Gilgal." (13) Kad je Samuel došao k Šaulu, reče mu Šaul: "Blagoslovljen da si od Jahve! Izvršio sam Jahvinu zapovijed." (14) Ali Samuel upita: "Kakvo je to ovčje blejanje što dopire do mojih ušiju i mukanje goveda koje čujem?" (15) A Šaul odgovori: "Dognali su ih od Amalečana, jer je narod poštedio najbolje ovce i najbolja goveda da ih žrtvuje Jahvi, tvome Bogu. Na svemu drugome izvršili smo 'herem'." (16) A Samuel reče Šaulu: "Stani da ti kažem što mi je noćas objavio Jahve." A on reče: "Govori!" (17) Tada će Samuel: "Koliko god si malen sam u svojim očima, ipak si postao glavar Izraelovih plemena. Jahve te pomazao za kralja nad Izraelom. (18) Jahve te poslao na vojni pohod i zapovjedio ti: 'Idi, izvrši 'herem' na tim grešnicima, na Amalečanima, vojuj na njih do istrebljenja.' (19) Zašto nisi poslušao riječi Jahvine? Zašto si se bacio na plijen i učinio ono što je zlo u Jahvinim očima?" (20) Šaul odgovori Samuelu: "Ja sam poslušao riječ Jahvinu: poduzeo sam pohod kamo me poslao, doveo sam Agaga, amalečkoga kralja, i izvršio 'herem' na Amalečanima. (21) Ali je narod od plijena uzeo ovaca i goveda, i to najbolje na čemu se imao izvršiti 'herem', da žrtvuje Jahvi, tvome Bogu, u Gilgalu." (22) A Samuel odvrati: "Jesu li Jahvi milije paljenice i klanice nego poslušnost njegovu glasu? Znaj, poslušnost je vrednija od najbolje žrtve, pokornost je bolja od ovnujske pretiline. (23) Nepokornost je kao grijeh čaranja, samovolja je kao zločin s idolima. Ti si odbacio riječ Jahvinu, zato je Jahve odbacio tebe da ne budeš više kralj!"
Great Cornholio

#2097 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Ma da nam i Bog to nije zabranio, razum nam kaže da nije normalno da se ubijamo međusobno, mislim na nas koji vjerujemo da smo mi posebna vrsta živih bića, koja ima dosta toga zajedničkog sa životinjama, ali ipak nismo životinje, već Ljudi.
Great Cornholio

#2098 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Evo vam još malo "budističke" muzike :D

Ja ću opet uzeti par dana neplaćenog :D , pa se čujemo... :)
bizet

#2099 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:Evo vam još malo "budističke" muzike :D

[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=kEcH14PNWz c[/youtube]

Ja ću opet uzeti par dana neplaćenog :D , pa se čujemo... :)
apsolutno preuzimam odgovornost za ovaj video, nisam ga trebala pomenuti ranije

uzivaj i odmaraj Cornholio...sve najbolje :)
Sati

#2100 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

754. Pročišćavanje

Jednom je prilikom braman Sundarika Bharadvađa sedeo nedaleko od Bude. I onda on reče Blaženome: "Da li učitelj Gotama odlazi do Bahuka reke da se okupa?"

"Zašto bih, bramanu, ja išao baš do Bahuka reke da se okupam? Šta je to u stanju da učini Bahuka reka?"

"Učitelju Gotama, mnogi smatraju da Bahuka reka donosi oslobođenje, mnogi smatraju da donosi dobre zasluge i mnogi svoja loša dela peru u Bahuka reci."

Onda se Blaženi obrati bramanu Sundarika Bharadvađi ovim stihovima:

"Bahuka i Adhikakka,
Gaya i Sundarika takođe,
Payaga i Sarassati,
a i potok Bahumati –
u njima se neznalica može kupati doveka
i opet neće svoja nedela oprati.

Šta to Sundarika može odneti?
Šta Payaga? Šta Bahuka?
One zlotvora pročistiti ne mogu,
čoveka što okrutna i gnusna počini dela.

Onome ko je čist u srcu uvek je
dan proleća, sveti dan.
Onaj ko je časnih dela, čistog srca
svoju vrlinu do savršenstva dovodi.

To je mesto, bramanu, na kojem treba da se okupaš,
da sebe učiniš utočištem svih bića.
I ako ne govoriš laži,
ne povređuješ druga živa bića,
ne uzimaš što ti ponuđeno nije,
s poverenjem u sebi i bez gramzivosti,

zašto bi uopšte išao u Gayu?
Svaki izvor bi za tebe bio Gaya."