Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Irm@

#2076 Re: Pravni fakultet

Post by Irm@ »

samo da potvrdim svoju izjavu od neki dan da je Bikic na oba GPP od pocetka skolske godine (dakle oktobra) danas informacija iz druge ruke (ali bukvalno) :lol: :-D :D
JThomas

#2077 Re: Pravni fakultet

Post by JThomas »

gaius wrote:
JThomas wrote:uglavnom su to šuplje priče studenata, al' ja za bikića mislim da milion posto znam, i ne za jednog čovjeka. ja sam od prve položio po parcijalama po starom sistemu.

ne moramo se u svemu ni slagati. za generalni kriterij i zagreb se apsolutno slažem.
vidiš moje iskustvo je drugačije. bio sam mu prilično antipatican ali to me nije spriječilo da polozim iz prve, cijeli ispit i da dobijem 10. znaš kako kažu za iskustvo... zbir negativnih spoznaja..

dakle korektan i strog.. obligacije su teške a ni pravo nije za svakoga.. kod nas pravo svako upisuje jer je impresija o pravu takva kakva jeste.
ja sam odmah rekao da prema meni jeste bio korektan. ali znam raju kojoj vjerujem i koja nisu od tih priča, a tvrde da ih je oštetio.

ne treba vjerovati svakome, ali kad bi išao u krajnost i ne bi vjerovao nikome...to je već nihilizam.
gaius

#2078 Re: Pravni fakultet

Post by gaius »

elSaik wrote:Ne vidim zašto bi priča od druge ili treće osobe bila nevjerodostojna? Pa imate valjda bliske prijatelje kojima vjerujete? Ako i nemate valjda imate ljudi u čije znanje ste upućeni? Znate da znajum dobro, znate da znaju možda bolje i od vas i koji vam izbiflaju sve date odgovore odmah nakon što se ispit završi. A ako ništa od toga nemate onda prohodate do faksa kad je uvid u rad i čujete objašnjenja zašto je neko sa 9 i 9,5 tačnih pao ili pala. Slažem se u potpunosti da je kriterij generalno nizak, ali ne vidim kakve to veze ima sa Bikićem i njegovim "kriterijem"? To što je fakultet lagan ne znači da mu to daje za pravo da svoje profesorske dužnosti ne obavlja kako treba. Imaš i drugih profesora kod kojih je kriterij visok a opet, ukoliko naučiš i sve uradiš, položiš.
ja opet kažem moje iskustvo i iskustvo raje koja je samnom studirala govori drugačije... uvijek se žale studenti koji loše nauče i to je to.. da je više profesora Kao on, meliha i jasminka stvari bi bile puno bolje..
JThomas

#2079 Re: Pravni fakultet

Post by JThomas »

e ja recimo ne znam nikoga da kaže da ga je jasminka oštetila. ni kome vjerujem ni od šupljatora :D
Haris.ba

#2080 Re: Pravni fakultet

Post by Haris.ba »

JThomas wrote:e ja recimo ne znam nikoga da kaže da ga je jasminka oštetila. ni kome vjerujem ni od šupljatora :D
Mene je oštetila. Morao pročitati obje knjige. :D

Al mi drago nešta što nisam kod Dedića polagao.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2081 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

JThomas wrote:e ja recimo ne znam nikoga da kaže da ga je jasminka oštetila. ni kome vjerujem ni od šupljatora :D
jedino za Jasminku i Muminovića nikad nisam čuo od studenata da su ih zakinuli. polago sam kod Dedića, a MPP je na čekanju :)
T4h

#2082 Re: Pravni fakultet

Post by T4h »

elSaik wrote:Ne vidim zašto bi priča od druge ili treće osobe bila nevjerodostojna? Pa imate valjda bliske prijatelje kojima vjerujete? Ako i nemate valjda imate ljudi u čije znanje ste upućeni? Znate da znajum dobro, znate da znaju možda bolje i od vas i koji vam izbiflaju sve date odgovore odmah nakon što se ispit završi. A ako ništa od toga nemate onda prohodate do faksa kad je uvid u rad i čujete objašnjenja zašto je neko sa 9 i 9,5 tačnih pao ili pala. Slažem se u potpunosti da je kriterij generalno nizak, ali ne vidim kakve to veze ima sa Bikićem i njegovim "kriterijem"? To što je fakultet lagan ne znači da mu to daje za pravo da svoje profesorske dužnosti ne obavlja kako treba. Imaš i drugih profesora kod kojih je kriterij visok a opet, ukoliko naučiš i sve uradiš, položiš.
:thumbup: To je to. Nafaka kriterij je kod Bikica tj. kod njegove asistentice. On ne pregleda testove, da on pregleda bila bi veca prolaznost. Znam momka koji je 12 puta izlazio na obligacije i sad razmislja da odustane od prava. Znam djevojku kojoj je na njegovom "razgovoru" rekao da nece biti problema pa ponovo nije polozila (a znam ih dosta koji su nakon tog razgovora polozili ). Na uvidu ( imala 9 tacnih ) joj je vrdao u odgovoru zbog cega je pala. On rad vidi tek na uvidu, a onda ne zeli da kaze asistentica je pogrijesila. Pojedini radovi su ispravljeni obicnom olovkom. Da, kriterij jeste nizak, ali i tu veliku ulogu igra sreca.
JThomas

#2083 Re: Pravni fakultet

Post by JThomas »

također je istina da najčešće almedina ispravlja pismene a ne on.
Chmoljo

#2084 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

pa koji to profesor ispravlja pismene? :-?

jedino bih možda tu izdvojio Jahića... ili je rek'o onoj Sudžuki da maltretira ljude... :mrgreen:
JThomas

#2085 Re: Pravni fakultet

Post by JThomas »

ma da isprave sve ni po jada...
nuki_cika

#2086 Re: Pravni fakultet

Post by nuki_cika »

T4h wrote:
:thumbup: To je to. Nafaka kriterij je kod Bikica tj. kod njegove asistentice. On ne pregleda testove, da on pregleda bila bi veca prolaznost. Znam momka koji je 12 puta izlazio na obligacije i sad razmislja da odustane od prava. Znam djevojku kojoj je na njegovom "razgovoru" rekao da nece biti problema pa ponovo nije polozila (a znam ih dosta koji su nakon tog razgovora polozili ). Na uvidu ( imala 9 tacnih ) joj je vrdao u odgovoru zbog cega je pala. On rad vidi tek na uvidu, a onda ne zeli da kaze asistentica je pogrijesila. Pojedini radovi su ispravljeni obicnom olovkom. Da, kriterij jeste nizak, ali i tu veliku ulogu igra sreca.
Mislim da je tu krivica do njega,12 puta izlaziti predmet na kojem dobijes konkretno pitanje je stvarno malo previše.
I ne znam samo ko je još povjerovao da on pregleda radove,a ne asistentica? :roll:

Sto se tice jasminke-meni se kod nje ne sviđa to što ona jednostavno ne zna prepoznati kad neko počne šupljirati na ispitu,a bio sam svjedok da momak nema blage veze sa lekcijom koju mu je postavila i na tuc-muc položi,a to je tako očito da nema blage veze
selmicaaa_

#2087 Re: Pravni fakultet

Post by selmicaaa_ »

Nadam se da ima neka dobra dusica da mi pomogne oko sljedeceg:

1. ostalo mi je krivicno pravo II kod Tomica - sta predlazete iz cega da ucim i koliko otprilike vremenski

2. takodjer imam ustavno pravo II - znam da vjerovatno necu odjednom moci poloziti, ali evo dosla sam do svicarske i da li se ta glava u potpunosti uci bez preskakanja? i je li posebni dio ono sto se uci iz ustava BiH i FBiH?

Hvala i pozdrav svima:)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#2088 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

Ako se dobro sjecam jer smo ja i Duvnjak raskrstili davnih dana :-) imas dvije lekcije koje ucis, diobu vlasti tako nesto i skupstinsku vladu, ali provjeri na pravnicima uglavnom.
Jeste, to je posebni dio i ko hafiz ga moras znati. :D mislim moras cijelo ustavno znati ali razumijes sta hocu reci :lol:
VenomousV

#2089 Re: Pravni fakultet

Post by VenomousV »

ma ne pegla uopce posebni dio
ja sam mu nesto bila srmljavila pa mi postavio jos jedno pitanje cisto da zavrsim - 2 recenice i to je to :D

duvnjak je zakon ba :D :D
Chmoljo

#2090 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

ladyblue18 wrote:Ako se dobro sjecam jer smo ja i Duvnjak raskrstili davnih dana :-) imas dvije lekcije koje ucis, diobu vlasti tako nesto i skupstinsku vladu, ali provjeri na pravnicima uglavnom.
Jeste, to je posebni dio i ko hafiz ga moras znati. :D mislim moras cijelo ustavno znati ali razumijes sta hocu reci :lol:
to je... osma glava... skupštinski, predsjednički i parlamentarni sistem... sve ko hafiz. i polupredjsednički, naravno :)

Amerika se mora pjevati posebno, ima poseban fetiš na njih.
ladyblue18

#2091 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

Chmoljo wrote:
ladyblue18 wrote:Ako se dobro sjecam jer smo ja i Duvnjak raskrstili davnih dana :-) imas dvije lekcije koje ucis, diobu vlasti tako nesto i skupstinsku vladu, ali provjeri na pravnicima uglavnom.
to je... osma glava... skupštinski, predsjednički i parlamentarni sistem... sve ko hafiz. i polupredjsednički, naravno :)

Amerika se mora pjevati posebno, ima poseban fetiš na njih.
A znam da je osma, moja omiljena :lol: Meni je iz Amerike bio dao neko pitanje skroz blesavo, znam neka mala lekcija a gadna brate dragi i ja je onako sve izbjegavala procitala 2-3 puta onako kad eto ti meni tog pitanja i nekako sam nesto spetljala malo mi i on pomogo sto jes jes :lol:

A sto se tice posebnog dijela sad ne mogu da se sjetim prvo pitanje koje mi je bio postavio, ali znam da sam mu sve bila ispricala uglavnom nesto iz ustava BiH je bilo kad on jok nije samo to ima jos nesto :-) te mi dao onda jos predsjednistvo i pricam o slucaju kada odluke ne donesu zajedno sva tri clana i kako sprski clan predsjednistva to salje NS-u i fino mu to procitam kad on mene zaustavi, pegla on mene tu kome se obraca srpski clan ja ko izgubljena znam da nema nista vise te ponovim ja za NS a on me naljepi sto odmah to nisam rekla, ja- jesam profesore, on nisi i tacka :-) bila se prepala da ce me oboriti ali nije eto. I najvaznije, nakon sto sma zavrsila odmah bacim pogled u ustav BiH da vidim sta sam fulila glede te lekcije prve kad nista nema mimo onog sto sam pricala ali hajd se ti prepiri sa njim. :-)
selmicaaa_

#2092 Re: Pravni fakultet

Post by selmicaaa_ »

Hvala od srca :D :D :D
elSaik

#2093 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Ukoliko ti je prezime takvo da ti omogućava da dođeš prva odgovarati. Ukoliko tako uradiš iz tih glava ćeš dobiti sigurno udarna pitanja. Još je i on sam rekao "ovi koji prvi dolaze to su oni koji nauče." :mrgreen:

PS U slučaju da budeš odgovarala prva u jednom danu, pitanje iz američkog sistema su ti one tri tačke. :mrgreen: To je uvijek prvo pitanje.

edit: Iz Švice pita ili S. Vijeće ili S. Skupštinu. Ako te bude pitao "koja je titula onog glavnog u vijeću", odgovor je "predsjednik konfederacije." :mrgreen: Meni je dvije minute trebalo da skontam šta hoće od mene. :mrgreen:
ladyblue18

#2094 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

elSaik wrote:Ukoliko ti je prezime takvo da ti omogućava da dođeš prva odgovarati. Ukoliko tako uradiš iz tih glava ćeš dobiti sigurno udarna pitanja. Još je i on sam rekao "ovi koji prvi dolaze to su oni koji nauče." :mrgreen:

PS U slučaju da budeš odgovarala prva u jednom danu, pitanje iz američkog sistema su ti one tri tačke. :mrgreen: To je uvijek prvo pitanje.

edit: Iz Švice pita ili S. Vijeće ili S. Skupštinu. Ako te bude pitao "koja je titula onog glavnog u vijeću", odgovor je "predsjednik konfederacije." :mrgreen: Meni je dvije minute trebalo da skontam šta hoće od mene. :mrgreen:
Ovo prvo je istina :D
Chmoljo

#2095 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

pošto onaj portal naš nikako da počne sa radom, kako se tačno zove knjiga iz Međ. PRIVREDNOG prava?

i ako neko još zna, koje se to glave uče, ako nađem knjigu, da znam šta trebam printati?
FRIKSEY

#2096 Re: Pravni fakultet

Post by FRIKSEY »

Moze li mi neko reći od kad do kad se prijavljuju ispiti za septembar (bolonja)? Hvala
VenomousV

#2097 Re: Pravni fakultet

Post by VenomousV »

22. -29. 8.
hurmasica

#2098 Re: Pravni fakultet

Post by hurmasica »

jesu li se hairlije sa prava vratile sa godisnjeg?
Chmoljo

#2099 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

pa valjda je 15., dakle u ponedeljak :wink:
dikica85

#2100 Re: Pravni fakultet

Post by dikica85 »

zna li iko kad su septembarski rokovi za 2 godinu??hvala unaprijed :-)
Post Reply