Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

Nervozna

#2076 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Nervozna »

Samo se kazalo :)
Taman mama poslala matičnjaka i nevena,sad cu udarit' po cajevima :-D
mystique

#2077 Re: Ginekologija i vagine....

Post by mystique »

prvi put kad sam otišla ginekologu,rasplakala sam se kad sam izašla.
toliko mi je potresno bilo.valjda mi nije bilo svejedno što mi stariji muškarac čeprka po... :roll:
od tada nisam ni otišla...

ali ubrzo ću :)
Kapri

#2078 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

mystique wrote:.valjda mi nije bilo svejedno što mi stariji muškarac čeprka po... :roll:
:? :shock: Nevjerovatno.To je doktor.Uostalom nisi mu interesantna vjeruj mi :) A imas i zena ginekologa mozes otici zeni.Samo nemoj reci-nezgodno mi je da mi zena ceprka po..... :shock:
mystique

#2079 Re: Ginekologija i vagine....

Post by mystique »

Kapri wrote:
mystique wrote:.valjda mi nije bilo svejedno što mi stariji muškarac čeprka po... :roll:
:? :shock: Nevjerovatno.To je doktor.Uostalom nisi mu interesantna vjeruj mi :) A imas i zena ginekologa mozes otici zeni.Samo nemoj reci-nezgodno mi je da mi zena ceprka po..... :shock:
ima tu i nekih drugih faktora.
svjesna sam ja da je on doktor i da je to njemu ko zubaru kad zube pregleda,ali nije baš bio fin.
sljedeći put definitivno idem kod žene :)
bumboo

#2080 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bumboo »

Meni je prof. Jadranka Dizdarević vodila prvu trudnoću prije 6 godina i bila sam zadovoljna, tad je radila u Kliničkom centru i privatno kod neke druge doktorice u "Papagajci", a sad sam čula da je otvorila svoju ordinaciju i da ne radi više na Klinici, tj. da je otišla penziju.
Suprug i ja želimo drugo dijete ali nam ne polazi za rukom, pokušavamo već godinu dana. Voljela bih otići kod nekog stručnog i detaljnog ko će nas uputiti šta sve trebamo obaviti, koje pretrage itd. Svake godine u sklopu sistematskog preko firme radim papa test i rutinski pregled i kažu da mi je sve u redu, ali za ovaj problem ne znam da li opet da idem kod prof. Jadranke ili nekog drugog. Ima li ko slično iskustvo, prijedlog...?
ella_ina

#2081 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ella_ina »

m@m@ wrote:
bumboo wrote:Meni je prof. Jadranka Dizdarević vodila prvu trudnoću prije 6 godina i bila sam zadovoljna, tad je radila u Kliničkom centru i privatno kod neke druge doktorice u "Papagajci", a sad sam čula da je otvorila svoju ordinaciju i da ne radi više na Klinici, tj. da je otišla penziju.
Suprug i ja želimo drugo dijete ali nam ne polazi za rukom, pokušavamo već godinu dana. Voljela bih otići kod nekog stručnog i detaljnog ko će nas uputiti šta sve trebamo obaviti, koje pretrage itd. Svake godine u sklopu sistematskog preko firme radim papa test i rutinski pregled i kažu da mi je sve u redu, ali za ovaj problem ne znam da li opet da idem kod prof. Jadranke ili nekog drugog. Ima li ko slično iskustvo, prijedlog...?
Glavni nalazi su ti ok, to sto nemozes da zaneses kad hoces, sasvim je normalno. Prvo dijete dobili bez problema?Licno, ne bih nista pretrazivala nego samo budi malo strpljivija, opustite se jer je stres "sto nemoze?" vjerovatno jedini problem.
Sretno!!!

ne bih se bas slozila, da ako godinu dana pokusavate, a nema nista...da ti "terapija" bude "opusti se"....moj ti je savjet (iz licnog iskustva) da uradis prvo hormonalni status, Ako ti je PAPA test ok, a da ti muz uradi spermiogram. Na osnovu tih nalaza znaces sta dalje....meni licno je bio povisen prolaktin, a niko nikad mi nije ni dao da radim hormone...prolaktin je hormon stresa i on je i najvise odgovoran zasto do trudnoce ne dolazi...
imas na jezeru dr. Godinjaka, Idrizbegovića i Muminbašića....oni su na klinici za sterilitet...mozes se raspitati kod kojeg da odes....ali ce ti prvo dati hormone da radis....i muz nek nalaz radi gore...jeftiniji je dosta nego u privatnim ordinacijama...a teta Rada je super...eto nadam se da sam ti bar malo pomogla...ako te jos sta zanima pitaj slobodno :)
bumboo

#2082 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bumboo »

Hvala vam svima puno. Prva trudnoća je prošla normalno, rodila sam na carski. Može biti uzrok i psihičke naravi, stres zbog prevelikog iščekivanja, a i godine (35). Nisam nikad bila na Jezeru. Treba li se tamo naručivati, ako treba, koliko se dugo čeka na pregled? Treba li uputnica od doktora porodične medicine?
ella_ina

#2083 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ella_ina »

treba ti uputnica od dr opšte prakse....trebas se naruciti, kod sestre Izete na tel 033/250-254, pa ti i ona moze reci jos neke detalje....super je teta...nezz samo da li se vratila sa godisnjeg....al nazovi pa pitaj...dr Godinjak je dosao sa godisnjeg, dr Idrizbegović ide sad u avgustu, a za dr Muminbašića nezz kad će....eto najbolje ti je tako...a sigurno će ti prvo dati nalaze da radis...to je osnova svega :)
pozz i zelim ti srecu :))
agenštajn

#2084 Re: Ginekologija i vagine....

Post by agenštajn »

E sada na ovu temu ja bih mogla puuuuuno, puuuuno pisati, koliko sam toga samo proživila.Od prve trudnoće, jedne ratne godine, koja je bila izuzetno rizična, konstantno ležanje, nabavka tableta iz inostranstva koje su pomogle očuvanju trudnoće...doktorica Nejra Pašić, do sada često ispljuvana, uspjela do kraja, uspješno dovesti moju trudnoću. Druga trudnoća, tekla sasvim ok, vodila je dr Rada Rakić u Skerlića, i to sve do momenta kada mi je pukao vodenjak i u bolnici ustanove da se beba uopšte nije okrenula...a dan prije ja bila kod dok na kontroli...i nije vidjela...a ja sam sama osjetila da mi se sve nekako pomjerilo u jednu stranu stomaka.I karlični porod, veoma težak, ležanje satima na stolu...i tokom poroda bebi oštećen mišić na vratu... Slijedili su mjeseci terapija fizikalnih i masaže dječijeg vrata do besvijesti...I sve se hvala Bogu dobro završilo, zahvaljujući ponajviše dr Dizdareviću sa dj hirurgije koji je, za razliku od doktorice koja nas je prva primila i odmah uputila na operaciju, hej malog bebaća pa tek se rodio, bio istrajan na konstantnim masažama dječijeg vratića...
No prije druge trudnoće, na godinu dana imala sam operaciju grlića materice tkz konizaciju, sve bilo ok.Od tada pa do danas ja redovno idem na kontrole, redovno radim papa testove jer i tada je operacija prošla dobro jer su sve promjene otkrivene na vrijeme.
Sada ponovo dani dugi predugi sa obilnim krvarenjima, obilazim doktore, što privatne što po domovima zdravlja...kad doslovce ugrabim termin...za mjesec ili dva...što je prosto užasno.
Moram priznati da nakon ovoliko problema ženske prirode da tako kažem svašta sam proživila od toga da doktor o kojem je na ovom forumu puno pisano ne baš pozitivno, uradio havariju uzimajući mi bris za papap test do doktorice iz doma zdravlja koja mi je prije par dana rekla, na moju izjavu da sam imala konizaciju doslovce rekla :"Ma šta je to, prije deset god, kad sam znači ja to radila, konizacija se radila i kome treba i kome ne treba!!"
Šta još na to reći, žene redovno s epregledajte i ne nagađajte same šta vam se dešava ...a doktori...trebaju nam ali...znate već.
bumboo

#2085 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bumboo »

ella_ina wrote:treba ti uputnica od dr opšte prakse....trebas se naruciti, kod sestre Izete na tel 033/250-254, pa ti i ona moze reci jos neke detalje....super je teta...nezz samo da li se vratila sa godisnjeg....al nazovi pa pitaj...dr Godinjak je dosao sa godisnjeg, dr Idrizbegović ide sad u avgustu, a za dr Muminbašića nezz kad će....eto najbolje ti je tako...a sigurno će ti prvo dati nalaze da radis...to je osnova svega :)
pozz i zelim ti srecu :))
:thumbup: Hvala ti puno, vjerovatno ću pričekati do 9. mjeseca pa se tad naručiti za pregled i sve detaljno obaviti jer idemo i mi na godišnji u 8., a do septembra će vjerovatno svi doktori biti tu. Hvala još jednom!! Puno pozdrava!
Nervozna

#2086 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Nervozna »

m@m@ wrote:ma *ebo nas vazda nam je neki klinac...cini mi se da ove koje ne idu redovno na kontrole, gotovo nikako, budu zdravije 300 puta.
:-D :)
agenštajn

#2087 Re: Ginekologija i vagine....

Post by agenštajn »

m@m@ wrote:ma *ebo nas vazda nam je neki klinac...cini mi se da ove koje ne idu redovno na kontrole, gotovo nikako, budu zdravije 300 puta.
Ha...i meni se nekad tako čini...na žalost!
emmmy

#2088 Re: Ginekologija i vagine....

Post by emmmy »

Prije svega se izvinjavam ako pitanje nije na pravom mjestu. Naime, ultrazvucnim pregledom dojki su mi ustanovljeni prosireni mlijecni kanali ali samo kod jedne dojke. Nisam porodilja, nikad radjala a nisam ni trudnica. Koristila sam kontracepcijske pilule 9 mjeseci i prestala sam ih koristiti. Imam pulzirajuce bolove u toj dojci i prestravljena sam. Da li su prosireni kanali posljedica kontracepcije? Je li neko imao slicna iskustva? Sta to uopste znaci i koje mogu biti posljedice? Ako neko zna bila bih mu zahvalna da odg. Porucena sam 26-og kod ginekologa ali ne mogu vise da cekam. Odmah pomisljam na neke najgore dijagnoze pa ako neko zna... Hvala :? :)
Lobotomija

#2089 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Lobotomija »

Da li je mozda neka od vas privatno radila test na hpv? Zanima me cijena
Zahvaljujem :)
male_okice

#2090 Re: Ginekologija i vagine....

Post by male_okice »

emmmy wrote:Prije svega se izvinjavam ako pitanje nije na pravom mjestu. Naime, ultrazvucnim pregledom dojki su mi ustanovljeni prosireni mlijecni kanali ali samo kod jedne dojke. Nisam porodilja, nikad radjala a nisam ni trudnica. Koristila sam kontracepcijske pilule 9 mjeseci i prestala sam ih koristiti. Imam pulzirajuce bolove u toj dojci i prestravljena sam. Da li su prosireni kanali posljedica kontracepcije? Je li neko imao slicna iskustva? Sta to uopste znaci i koje mogu biti posljedice? Ako neko zna bila bih mu zahvalna da odg. Porucena sam 26-og kod ginekologa ali ne mogu vise da cekam. Odmah pomisljam na neke najgore dijagnoze pa ako neko zna... Hvala :? :)
hm nasla sam par informacija na netu i u dosta slucajeva zene kazu da nakon uradjenih analiza prolaktin im je bio povisen eh sad mozda je i tvom slucaju do hormona, koje kontracepcijske si pila? ne znam da bi one mogle biti uzrok tome barem za takvu nus pojavu jos nisam cula ali opet :? a moze biti i neka upala nije nemoguce uglavnom pokusaj da se smiris i ne panicis i razgovaraj sa tvojim ginekologom ako nista trazi vise misljenja...ali polako nemas koristi od toga da poludis i samu sebe iznerviras.
emmmy

#2091 Re: Ginekologija i vagine....

Post by emmmy »

Pila sam Yaz 5 mjeseci pa presla na Logest. Ti prosireni kanali su uobicajni samo kod zena nakon 40-te i kod porodilja. :S Tako da mi to nije jasno. A zar moze i tu upala da bude? Upala cega? Trebam na kontrolu 6-8 mjeseci i to je pokazatelj da onda nije bas bezazleno.
Male_okice, hvala sto si potrazila na netu i na odg naravno. :thumbup:
Ira_

#2092 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Ira_ »

cure zna li neko od vas ko ide kod ginekologa u dom zdravlja stari grad da li je doktorica na godisnjem?!isla sam danas ali nikog nije bilo a nikakve obavijesti...
dona

#2093 Re: Ginekologija i vagine....

Post by dona »

Lobotomija wrote:Da li je mozda neka od vas privatno radila test na hpv? Zanima me cijena
Ja sam radila prije mjesec dana kod dr Hadziomerovica, i cijena je 200KM
dona

#2094 Re: Ginekologija i vagine....

Post by dona »

emmmy wrote:Prije svega se izvinjavam ako pitanje nije na pravom mjestu. Naime, ultrazvucnim pregledom dojki su mi ustanovljeni prosireni mlijecni kanali ali samo kod jedne dojke. Nisam porodilja, nikad radjala a nisam ni trudnica. Koristila sam kontracepcijske pilule 9 mjeseci i prestala sam ih koristiti. Imam pulzirajuce bolove u toj dojci i prestravljena sam. Da li su prosireni kanali posljedica kontracepcije? Je li neko imao slicna iskustva? Sta to uopste znaci i koje mogu biti posljedice? Ako neko zna bila bih mu zahvalna da odg. Porucena sam 26-og kod ginekologa ali ne mogu vise da cekam. Odmah pomisljam na neke najgore dijagnoze pa ako neko zna... Hvala :? :)

Koristim Yaz vec godinu dana, redovno idem na preglede i na zadnjem pregledu mi je dr rekao da kontracepcija moze negativno da utice na grudi, zato mi je uradio pregled. Znaci, vjerovatno je moguce da ti se to pojavilo usljed koristenja kontracepcije.
Lobotomija

#2095 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Lobotomija »

dona wrote:
Lobotomija wrote:Da li je mozda neka od vas privatno radila test na hpv? Zanima me cijena
:shock:
Covjece pljacka.Toliko sam platila biopsiju.Uhhh
Hvala :)
dona

#2096 Re: Ginekologija i vagine....

Post by dona »

Lobotomija wrote:
dona wrote:
:shock:
Covjece pljacka.Toliko sam platila biopsiju.Uhhh
Hvala :)
pljacka itekakva, ali dok je ovakvih panicara kao ja, oni ce zaradjivati :) meni cim je rekao da se to mora raditi zbog promjena na papa testu, ja sam bez razmisljanja otisla...srecom negativan je test
Kapri

#2097 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Zasto davati tolike pare ja sma radila na kosevu i nalazi bili gotovi za 10 dana.Toliko se mozete strpiti
dona

#2098 Re: Ginekologija i vagine....

Post by dona »

Kapri wrote:Zasto davati tolike pare ja sma radila na kosevu i nalazi bili gotovi za 10 dana.Toliko se mozete strpiti

Radim takav posao da mogu minimalno izostajati...tako da sam prisiljena :/ ali slazem se, ko ima vremena...i ne treba davati tolike pare
malaprinceza

#2099 Re: Ginekologija i vagine....

Post by malaprinceza »

Poštovani,
Menstruacija mi kasni 12 dana (što inače kod mene nije normalno jer imam uredne mjesečnice)...imala sam spolne odnose s prekinutim snosajem...Jučer sam pravila test na trudnoću ali je bio negativan.. Inače, proteklih dana me boli jako lijevi jajnik, kao da ce puknit, imam stalno bijeli gusti iscjedak...grudi me bole, razdražljiva sam...Sutra razmisljam dali da odem kod ginekologa..Moje pitanje je - mislite li da je ipak trudnoća u pitanju i da je test pogriješio?
Hvala unaprijed!
male_okice

#2100 Re: Ginekologija i vagine....

Post by male_okice »

pa nije iskljucena svakako...a tek je proslo 12 dana tako da je to i nije bas neki period za ove testove, ja bih uradila na tvom mjestu test iz krvi on je pouzdaniji a kod nas u Pd-u privatno kosta 30 KM, a i u svakom slucaju bih se javila ginekologu jer ako ti ne kasni zbog trudnoce moze biti nesto drugo u pitanju...
Post Reply