a.g.pyma sam jednom krenuo i stigao do pola, tipični gothic, u sličnom fazoni kao i ostatak njegove proze...kandid je knjižica koju možeš pročitati za jedno popodne, genijalna voltaireova parodija na misao izvjesnih savremenika...mimezis nisam čitao, ali po kolumnama u SB, čovjek je genijalan kritičar balkanskog društva.
Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- JThomas
#2076 Re: Šta trenutno čitate?
ime ruže je moj lični broj 1, tako da sam subjektivan
a.g.pyma sam jednom krenuo i stigao do pola, tipični gothic, u sličnom fazoni kao i ostatak njegove proze...kandid je knjižica koju možeš pročitati za jedno popodne, genijalna voltaireova parodija na misao izvjesnih savremenika...mimezis nisam čitao, ali po kolumnama u SB, čovjek je genijalan kritičar balkanskog društva.
-
shalaedin
#2077 Re: Šta trenutno čitate?
Ibn Tejmijje - Slijedjenje pravog puta i ibn Qajjim - "bolest i lijek"
- jedna
#2078 Re: Šta trenutno čitate?
Evo, ja sam krenula i sa Idleom "Put na Mars". Vec na drugoj stranici spominje se Sarajevo 
-
Valbon_1
#2079 Re: Šta trenutno čitate?
"Najveci trgovac na svjetu" od Og Mandina
- samsonsam
#2080 Re: Šta trenutno čitate?
Oliver Sacks - An Anthropologist on Mars
AN ANTHROPOLOGIST ON MARS
Neurological patients, Oliver Sacks has written, are travellers to unimaginable lands. An Anthropologist on Mars offers portraits of seven such travellers-- including a surgeon consumed by the compulsive tics of Tourette's Syndrome except when he is operating; an artist who loses all sense of color in a car accident, but finds a new sensibility and creative power in black and white; and an autistic professor who has great difficulty deciphering the simplest social exchange between humans, but has built a career out of her intuitive understanding of animal behavior.
These are paradoxical tales, for neurological disease can conduct one to other modes of being that--however abnormal they may be to our way of thinking--may develop virtues and beauties of their own. The exploration of these individual lives is not one that can be made in a consulting room or office, and Dr. Sacks has taken off his white coat and deserted the hospital, by and large, to join his subjects in their own environments. He feels, he says, in part like a neuroanthropologist, but most of all like a physician, called here and there to make house calls, house calls at the far borders of experience.
Along the way, he gives us a new perspective on the way our brains construct our individual worlds. In his lucid and compelling reconstructions of the mental acts we take for granted--the act of seeing, the transport of memory, the notion of color--Oliver Sacks provokes anew a sense of wonder at who we are.
AN ANTHROPOLOGIST ON MARS
Neurological patients, Oliver Sacks has written, are travellers to unimaginable lands. An Anthropologist on Mars offers portraits of seven such travellers-- including a surgeon consumed by the compulsive tics of Tourette's Syndrome except when he is operating; an artist who loses all sense of color in a car accident, but finds a new sensibility and creative power in black and white; and an autistic professor who has great difficulty deciphering the simplest social exchange between humans, but has built a career out of her intuitive understanding of animal behavior.
These are paradoxical tales, for neurological disease can conduct one to other modes of being that--however abnormal they may be to our way of thinking--may develop virtues and beauties of their own. The exploration of these individual lives is not one that can be made in a consulting room or office, and Dr. Sacks has taken off his white coat and deserted the hospital, by and large, to join his subjects in their own environments. He feels, he says, in part like a neuroanthropologist, but most of all like a physician, called here and there to make house calls, house calls at the far borders of experience.
Along the way, he gives us a new perspective on the way our brains construct our individual worlds. In his lucid and compelling reconstructions of the mental acts we take for granted--the act of seeing, the transport of memory, the notion of color--Oliver Sacks provokes anew a sense of wonder at who we are.
- arslanica
#2081 Re: Šta trenutno čitate?
Rostilj je jedina vrsta pripremanja hrane koju muskarci poznaju, a izgleda ovako:d2 wrote:ja se taman ponadao da je to strucna literatura za nas ljubitelje rostilja
1. Zena ode do prodavnice i kupi sve sto je potrebno,
2. Zena napravi salatu, povrce i desert,
3. Zena pripremi meso za rostilj, poredja ga na tacnu i odnese do rostilja gdje muskarac ceka i pije pivo,
4. Muskarac poredja meso po rostilju,
5. Zena udje u kucu da proveri povrce i postavi sto,
6. Zena izadje napolje da kaze muskarcu da meso gori i da ga treba skidati,
7. Muskarac skida meso s rostilja i dodaje zeni da ga nosi,
8. Zena ga postavlja na sto i servira,
9. Svi hvale muza kako je dobro ispekao rostilj i govore zeni kako je srecnica s takvim muzem,
10. Zena nakon vecere posprema sto i pere posudje,
11. Muskarac pita zenu da li je zadovoljna sto je imala "slobodno vece" i kad ga ona pogleda ispod oka, on gundja kako ima zena koje nikad nisu zadovoljne.
-
King Kikapu
#2082 Re: Šta trenutno čitate?
covjek sjedi na elitnom univerzitetu i razvija politicke teorije. radeci to uzima pare od onih koje kritizira. politicke teorije je poceo razvijati nakon sto je njegova inace sintaksicka teorija frazne strukture dozivjela debakl u lingvistickoj akademskoj zajednici. marginalizacija comskog je turbo folk. zapravo comski je sam po sebi akademski turbo folk.JThomas wrote:noam chomsky - imperijalne ambicije.
čovjek bukvalno spaljuje američku politiku, ali ni dugmići nisu ostali...definitivno me ne čudi što je tamo marginaliziran.
- arslanica
#2083 Re: Šta trenutno čitate?
Danielle Steel - Doch die Liebe bleibt 
-
saale
#2084 Re: Šta trenutno čitate?
PREPORUCUJEM KNJIGU ALAMUT OD SLOVENSKOG PISCA ZABORAVIO SAM KAKO SE ZOVE ALI KNJIGA JE ODLICNA POGOTOVO KO VOLI TEORIJE ZAVJERE U OVOM SLUCAJU PRIJE NEKIH 1000GOD U ISLAMSKOM SVIJETU!!!!
SVE PREPORUKE AKO JE NEKO CITAO VOLIO BIH CUTI NJEGOVO MISLJENJE???
-
saale
#2085 Re: Šta trenutno čitate?
KOJA JE TEMATIKA IME RUZE,?JER VIDIM DA LJUDI KOJI SU JE PROCITALI SU ZADOVOLJNIJThomas wrote:ime ruže je moj lični broj 1, tako da sam subjektivan![]()
PS KO JE PISAC?
- jedna
#2086 Re: Šta trenutno čitate?
Ja sam izgleda jedina kojoj Ime ruže nije baš sjelo. Ne znam zašto al kad sam tu knjigu krenula čitati, nikako da završim... Isto kao i Buda iz predgrađa kojeg san ostavila na pola. Mislim da ću se ponovo latiti tih knjiga, možda mi se mišljenje promijenilo posle par godinasaale wrote:KOJA JE TEMATIKA IME RUZE,?JER VIDIM DA LJUDI KOJI SU JE PROCITALI SU ZADOVOLJNIJThomas wrote:ime ruže je moj lični broj 1, tako da sam subjektivan![]()
PS KO JE PISAC?
Ako i nije, onda Bože moj... nikom ništa
-
King Kikapu
#2087 Re: Šta trenutno čitate?
vladimir bartol. knjiga govori o hasanu sabahu, vodji assasina i nacinu na koji je manipulisao masom propovjedajuci islamitizam. inace roman je napisan uoci drugog svjetskog rata i ja nikako ne mogu da se otrgnem utisku da zapravo alegorijski govori o hitleru. zanimljiv je i podatak da je 'alamut' prilicno dugo bio zabranjen u jugoslaviji.saale wrote:PREPORUCUJEM KNJIGU ALAMUT OD SLOVENSKOG PISCA ZABORAVIO SAM KAKO SE ZOVE ALI KNJIGA JE ODLICNA POGOTOVO KO VOLI TEORIJE ZAVJERE U OVOM SLUCAJU PRIJE NEKIH 1000GOD U ISLAMSKOM SVIJETU!!!!
- Pasiflora
#2088 Re: Šta trenutno čitate?
Ime ruze, Umberto Eco. Sjajna knjiga. Radnja se dogadja u jednom samostanu (srednji vijek), a tema je ubistva svecenika i covjek koji dolazi istraziti sta se sve desava. Naravno nailazi na razne spletke i koje kakve prljavstine koje se pokusavaju sakriti. Pravi triler u srednjevjekovnom izdanju. Dosta davno napravljen je i sjajan film. Jos jednom: fenomenalan romansaale wrote:KOJA JE TEMATIKA IME RUZE,?JER VIDIM DA LJUDI KOJI SU JE PROCITALI SU ZADOVOLJNIJThomas wrote:ime ruže je moj lični broj 1, tako da sam subjektivan![]()
PS KO JE PISAC?
Kolega trenutno cita Alamut-a i poludio je za knjigom. Ja cekam red
- van Basten
#2089 Re: Šta trenutno čitate?
U filmu su glumili Sean Conery i Christian Slater, između ostalih. A knjiga je zaista sjajna, ja sam se par puta uhvatio kako razmišljam - da ovo nije po istinitom događaju pisano?, toliko dobro te uvede u dešavanja.
Nego, kada već spominjemo Umberta, već poduže oblijećem oko Fukoovog klatna, a nikako da se nakanim uzeti je u ruke... kakve su vaše impresije o toj knjigi?
Nego, kada već spominjemo Umberta, već poduže oblijećem oko Fukoovog klatna, a nikako da se nakanim uzeti je u ruke... kakve su vaše impresije o toj knjigi?
Last edited by van Basten on 05/11/2008 03:16, edited 1 time in total.
-
d2
#2090 Re: Šta trenutno čitate?
vidim da si pronikla u sve tajne rostilja, skidam ti kapuarslanica wrote:Rostilj je jedina vrsta pripremanja hrane koju muskarci poznaju, a izgleda ovako:d2 wrote:ja se taman ponadao da je to strucna literatura za nas ljubitelje rostilja
3. Zena pripremi meso za rostilj, poredja ga na tacnu i odnese do rostilja gdje muskarac ceka i pije pivo,
9. Svi hvale muza kako je dobro ispekao rostilj i govore zeni kako je srecnica s takvim muzem,
11. Muskarac pita zenu da li je zadovoljna sto je imala "slobodno vece" i kad ga ona pogleda ispod oka, on gundja kako ima zena koje nikad nisu zadovoljne.
- arslanica
#2091 Re: Šta trenutno čitate?
d2 wrote:vidim da si pronikla u sve tajne rostilja, skidam ti kapuarslanica wrote:Rostilj je jedina vrsta pripremanja hrane koju muskarci poznaju, a izgleda ovako:d2 wrote:ja se taman ponadao da je to strucna literatura za nas ljubitelje rostilja
- Loulou
#2093 Re: Šta trenutno čitate?
Amulya Malladi - Zujanje jezika

Last edited by Loulou on 11/11/2008 14:02, edited 1 time in total.
- jedna
#2095 Re: Šta trenutno čitate?
PUT ZA MARS - Preporučujem
SF, komedija, zločin, ljubav... sve u jednom, a djelo je super
SF, komedija, zločin, ljubav... sve u jednom, a djelo je super
- Cholina_Lokica
#2096 Re: Šta trenutno čitate?
nick hornby - speaking with the angel
-
groove
#2097 Re: Šta trenutno čitate?
--
Last edited by groove on 15/05/2014 18:11, edited 1 time in total.
- Soul_Sista
#2098 Re: Šta trenutno čitate?
..knjigu koju sam izabrala sa police od zene od koje trenutno iznajmljujem stan je meni se cini obavezna literatura na odsjeku Women and Gender na nekim od svjetskih fakulteta/univerziteta...mada je potesko stivo nadam se da cu izdrazati do kraja...barem dok ne istekne kontrakt i ova se vrati sa Kube
"Women and Gender in Islam" - Leila Ahmed
http://yalepress.yale.edu/yupbooks/book ... 0300055838
"Women and Gender in Islam" - Leila Ahmed
http://yalepress.yale.edu/yupbooks/book ... 0300055838
-
saale
#2099 Re: Šta trenutno čitate?
LOVAC NA ZMAJEVE KHALED HOSSEINI, DANAS POCEO CITATI ZA 2 SATA PROCITAO NEKIH 100 STRANA JEDNOSTAVNO SE NE MOGU ODVOJITI OD OVE KNJIGE...DO SADA SJAJNO, A CINI MI SE DA NAJBOLJE TEK DOLAZI...GOTOVO
TREBALO MI JE 10 SATI NE VISE, DA PROCITAM NAJBOLJU KNJIGU KOJU SAM IKAD CITAO...MORAM PRIZNATI DA SAM PAR PUTA I SUZU PUSTIO...KO JE CITAO ZNA O CEMU PRICAM A ZA ONE KOJI JE NISU USPJELI PROCITATI TRKOM DO KNJIZARE

TREBALO MI JE 10 SATI NE VISE, DA PROCITAM NAJBOLJU KNJIGU KOJU SAM IKAD CITAO...MORAM PRIZNATI DA SAM PAR PUTA I SUZU PUSTIO...KO JE CITAO ZNA O CEMU PRICAM A ZA ONE KOJI JE NISU USPJELI PROCITATI TRKOM DO KNJIZARE
Last edited by saale on 14/11/2008 12:34, edited 2 times in total.
- maybelline
#2100 Re: Šta trenutno čitate?
Strah od letenja (Fear of Flying), Erica Young.... Zanimljivo stivo, tekst pomalo lascivan, stoga vrlo citljiv..Sve u svemu, vrlo interesantno