"štokrlja" stolac
stari izrazi
Moderator: Chloe
- nirvana79
#2076 Re: stari izrazi
"skemlija" stolica
"štokrlja" stolac
"štokrlja" stolac
- nirvana79
#2077 Re: stari izrazi
"duvar" zid
"popara" jelo od hljeba i mlijeka
"pršulja" jelo od riže i mlijeka
- Ridjobrki
#2078 Re: stari izrazi
[quote="Ridjobrki"]Oič je naziv za ona dosadašnja kolica ''sa ljudskom zapregom''. Prije kad nije bilo taksija, kućne dostave i sl. bili su ljudi koji su po kućama dostavljali stvari vukući ih na tim kolicima a u povratnoj praznoj turi obavezno se na oiču nađu mahalska dječurlija.
Ja sa svojih 30 lita pamtim zadnjeg takvog u svojoj čaršiji - starog Ferku allahrahmetile i njegov oič. Kada je pazarni dan onda su ljudi sa tim kolicima bili uvijek uz pijacu i razvozili fasungu po kućama.
To je bilo nešto poput ovoga na slici samo što je oič kakav ja pamtim imao metalni okov i rudu i drvene točkove sa metalnom oplatom i nije imao korpu nego je bio ravan (logično jer je tako bilo lakše utovariti i istovariti robu).

Slika 1. Oič
Izraz oič se kod ljudi koji vole te stare riječi danas zadržao kao sinonim za kolica mada se kolica guraju a oič vuče. Mom starom je recimo oič sve što ima točkiće i može se na njima pomjerati - klub-stolić, dječja hodaljka, invalidska kolica, tabure...
Ja kad sam u supermarketu vazda kolica vučem za sobom pa ih zovem oičom.
Nevjerovatno ali našao sam riječ koju google ne poznaje ali da riječ postoji dokazuje to što ju je neko naveo u formi ojič (otkud im ono j kad se nikako ne može izgovoriti a da se jasno čuje...
) na jednom ličkom forumu: http://www.likaworld.net/forum/index.ph ... 004.0.html i to u značenju "dvokolica".
To je bilo nešto poput ovoga na slici samo što je oič kakav ja pamtim imao metalni okov i rudu i drvene točkove sa metalnom oplatom i nije imao korpu nego je bio ravan (logično jer je tako bilo lakše utovariti i istovariti robu).

Slika 1. Oič
Izraz oič se kod ljudi koji vole te stare riječi danas zadržao kao sinonim za kolica mada se kolica guraju a oič vuče. Mom starom je recimo oič sve što ima točkiće i može se na njima pomjerati - klub-stolić, dječja hodaljka, invalidska kolica, tabure...
Nevjerovatno ali našao sam riječ koju google ne poznaje ali da riječ postoji dokazuje to što ju je neko naveo u formi ojič (otkud im ono j kad se nikako ne može izgovoriti a da se jasno čuje...
- spreca
#2079 Re: stari izrazi
oic ili ojic je vjerovatno od govornog podrucja ikavica ili ijekavica?
- Ductus Holedocus
#2080 Re: stari izrazi
butum dunjaluk-cijeli svijet
podjekad-ponekad
podjekad-ponekad
-
IHAVEDREAM
#2081 Re: stari izrazi
Cosati.....
Belenzuk......
Belenzuk......
-
IHAVEDREAM
#2082 Re: stari izrazi
Bez je tanko platno za kosulje......spreca wrote:kod nas se tome govorilo porket a to jedna vrsta platna iz pamuka.BSn wrote:parhet?
a staje Bez i Cadrbez
-
IHAVEDREAM
#2083 Re: stari izrazi
Meni ovo lici na KARIOLU, al' ni nalik......Ridjobrki wrote:Ridjobrki wrote:Oič je naziv za ona dosadašnja kolica ''sa ljudskom zapregom''. Prije kad nije bilo taksija, kućne dostave i sl. bili su ljudi koji su po kućama dostavljali stvari vukući ih na tim kolicima a u povratnoj praznoj turi obavezno se na oiču nađu mahalska dječurlija.![]()
![]()
Ja sa svojih 30 lita pamtim zadnjeg takvog u svojoj čaršiji - starog Ferku allahrahmetile i njegov oič. Kada je pazarni dan onda su ljudi sa tim kolicima bili uvijek uz pijacu i razvozili fasungu po kućama.
Slika 1. Oič
Izraz oič se kod ljudi koji vole te stare riječi danas zadržao kao sinonim za kolica mada se kolica guraju a oič vuče. Mom starom je recimo oič sve što ima točkiće i može se na njima pomjerati - klub-stolić, dječja hodaljka, invalidska kolica, tabure...Ja kad sam u supermarketu vazda kolica vučem za sobom pa ih zovem oičom.
![]()
Nevjerovatno ali našao sam riječ koju google ne poznaje ali da riječ postoji dokazuje to što ju je neko naveo u formi ojič (otkud im ono j kad se nikako ne može izgovoriti a da se jasno čuje...) na jednom ličkom forumu: http://www.likaworld.net/forum/index.ph ... 004.0.html i to u značenju "dvokolica".
-
PalaSa Marsa
#2084 Re: stari izrazi
Bas je ovo zanimljivo oko ovog oic-a. Mescini da bi ovo bilo dobro k'o ukrasni predmet ispred kuce i bas bi bilo kuul, i ono cvijeca nabacat' unutra ma to bi bilo sam' tako. 
- pustopoljina
#2085 Re: stari izrazi
eeeeee
moj did je to bez ograde,ravno...zvao kariola...vozali se na tome po dvoristu
NE MISLIM NA TACKE
nego na to ravno drveno...
moj did je to bez ograde,ravno...zvao kariola...vozali se na tome po dvoristu
NE MISLIM NA TACKE
nego na to ravno drveno...
- Ridjobrki
#2086 Re: stari izrazi
Kariola je posuđenica iz talijanskog i to je samo drugi naziv za tačke, kolica, civare... Budući da je oič vrsta kolica logično je da ih je tvoj did nazivao kariolom. Kažem ti, mom starom je sve što se može gurati/vući na točkovima oič... 
- pustopoljina
#2087 Re: stari izrazi
ja sam na taj predmet totalno, al' totalno zaboravila 
kad smo kod fasunge...
jel' bilo "zema"?
kako ide onaj vic kad svabo otpusti muju s baustela zato sto mu tacke skripe ciiiiiip ciiiiip ciiip?
i mujo kaze-pa i onome (tamo nekom) cvile tacke...
a svabo kaze-jest, ali njemu cvile cip cip cip cip
kad smo kod fasunge...
jel' bilo "zema"?
kako ide onaj vic kad svabo otpusti muju s baustela zato sto mu tacke skripe ciiiiiip ciiiiip ciiip?
i mujo kaze-pa i onome (tamo nekom) cvile tacke...
a svabo kaze-jest, ali njemu cvile cip cip cip cip
-
djana h
#2088 Re: stari izrazi
jeste,malo je smijesno,ali kod nas se jos veli i štokrla,a bilo ih je jako mnogo u mom komsiluku i bile su u dobrom stanju,jednostavnog dizajna,samo im je mana sto nemaju naslonjaclilla wrote:Kako je meni šega kad čujem ovo štokrljanirvana79 wrote:"skemlija" stolica
"štokrlja" stolac![]()
Imala sam priliku vidjeti te stolice i sve su izgledale k'o i naziv im: raspadno stanje
Popara je jos i jelo od hljeba kuhanog u vodi,dodaje se jos maslo i bijeli luk,njamnirvana79 wrote:"duvar" zid
Prije se tako rjesavao visak starog hljeba.
- spreca
#2089 Re: stari izrazi
IHAVEDREAM wrote:Cosati.....
Belenzuk......
Belenzuk je jedna vrsta narukvice........belenzuke na biiiiiiiiiiiijele ruuuuukkeee...bila neka pjesma vec se ne sjecam koja a ovo Cosati nemam anung(pojma)
-
IHAVEDREAM
#2090 Re: stari izrazi
Evo mozda bude lakse.......
Porasto veliki, spreman za cosanja.......(Sandzacki izraz)

Porasto veliki, spreman za cosanja.......(Sandzacki izraz)
-
PalaSa Marsa
#2091 Re: stari izrazi
Hm, da nije uzivati, provoditi se?IHAVEDREAM wrote:Evo mozda bude lakse.......![]()
Porasto veliki, spreman za cosanja.......(Sandzacki izraz)![]()
![]()
- Ridjobrki
#2092 Re: stari izrazi
Pjesma je ''Oj djevojko, điđo moja'', a možda i ''Ko ti kupi, Fato, belenzuke''
-
PalaSa Marsa
#2093 Re: stari izrazi
Ridjobrki wrote:Pjesma je ''Oj djevojko, điđo moja'', a možda i ''Ko ti kupi, Fato, belenzuke''
Heheheh Brko, gdje nadje ovo djidjo moja?
- Ridjobrki
#2095 Re: stari izrazi
Čuj đe nađe... Pa u Muaza Borogovca! 
Zbilja, drugovi i drugarice, gdje je nestao taj čovjek, zna li ko? Ustvari, sjećal' ga se ko...
Zbilja, drugovi i drugarice, gdje je nestao taj čovjek, zna li ko? Ustvari, sjećal' ga se ko...
-
PalaSa Marsa
#2096 Re: stari izrazi
Eh vala Brko, odakle li ti izvlacis ta pitanja.

- spreca
#2097 Re: stari izrazi
IHAVEDREAM wrote:Evo mozda bude lakse.......![]()
Porasto veliki, spreman za cosanja.......(Sandzacki izraz)![]()
![]()
da nije spreman za zenidbu?
- spreca
#2098 Re: stari izrazi
Ridjobrki wrote:Čuj đe nađe... Pa u Muaza Borogovca!
Muaz je u Zivinicama, mislim da tamo zivi i radi
- spreca
#2099 Re: stari izrazi
.Mada se meni vise svidja kako je pjevao njegov babo rahmetli Muhamed Borogovacspreca wrote:Ridjobrki wrote:Čuj đe nađe... Pa u Muaza Borogovca!
Muaz je u Zivinicama, mislim da tamo zivi i radi
-
djana h
#2100 Re: stari izrazi
Belenzuke-narukvice
Điđanje-kićenje,uljepšavanje
Điđanje-kićenje,uljepšavanje