UBL wrote:Ja bih prije rekao da je ova tvoja prva grupa ljudi ta koja slijepo vjeruje, jer da se rezonuje po zdravoj logici, covjek ne bi tako kategoricno odbijao tu ideju o piramidi, nego bi sagledao sve prilozene cinjenice i argumente, pa bi se onda sigurno u njemu javila neka osnovana sumnja. Upravo ta grupa je ona koja ne razmislja vlastitom glavom, nego slijepo vjeruje autoritetima. Ne moze u Bosni bit piramida, nisu nas tako u skoli ucili. Ne kazem da sigurno postoji piramida, niti da potpuno vjerujem u to, ali me je sva ta silna polemika ponukala na razmisljanje, procitao sam argumente i rezultate istrazivanja i moram ti reci da i nisam bas siguran sta da mislim. Jos sam skeptican oko toga svega, ali mislim da ce vrijeme pokazati ko je u pravu. Takvi ljudi kao ti, s druge strane, su kao oni koji su osudili Galilea da je heretik jer je rekao da se Zemlja okrece oko Sunca.
...nego bi sagledao sve prilozene cinjenice i argumente, pa bi se onda sigurno u njemu javila neka osnovana sumnja...
Diskretno i na mala vrata ti se svrsta u grupu "Piramidasa". Aferim.
ali me je sva ta silna polemika ponukala na razmisljanje, procitao sam argumente i rezultate istrazivanja i moram ti reci da i nisam bas siguran sta da mislim
Ako nisi siguran sta da mislis, to samo dokazuje da sve ono sto je navedeno kao dokaz ili argument, ne ulazi u domen tvog interesovanja ili profesije. To je normalno i za ocekivati je da se pojavi sumnja (mozda ima, mozda nema piramide) kod nekoga ko ne poznaje materiju.
Ali ako je nekome materija bliska ili dio iste i ako u tim argumentima vidi promasaj, netacnost "zloupotrebu", onda je, takodje normalno da ta osoba kaze da ne vjeruje u postojanje piramide. Znaci, oni koji ne vjeruju u postojanje piramida (vec 5 komada) su nasli nesto u svoj toj prici sto im ne lezi, sto smatraju laznim, namjestenim, izmisljenim, nemogucim itd.
Negdje na pocetku ove teme, pitali smo se, zasto sve ovo, ima li neka pozadina...
Da li je moguce da je samo u pitanju zelja jednog covjeka (Semira), opsjednutog ili zaljubljenog u jednu oblast, da pokusa naci nesto sto ne postoji, a on misli da postoji, ili stvarno postoji, a on, zahvaljujuci nekoj intuiciji ili spletu sretnih okolnosti, prvi ukaza i pokaza na to.
Ili ima nesto vece "sto se iza brda valja", a mi jos to ne naslucujemo.

(U Hrvatskoj slucaj Gotovina - Latinica. Ovo drugo odvuce paznju sa prvog.)
Po meni Semir vise nije bitan. Nikada nisam postavljao pitanje njegovog obrazovanja, zanimanja i sl. On mi je, ustvari njegova pojava i nastup, njegova stalozenost u izlaganju (na TV), simpatican i prihvatljiv.
Sada je prica uzela drugi tok. Nista se ne kopa, ne vidi se na terenu ni "P" od piramide, a sa druge strane se osnivaju fondacije... sto, po meni treba da se radi kada se "otkrice" otkrije. Mislim takodje da nije u pitanju novac, u smislu da on nema novca da izvrsi pocetna otkopavanja, kojima ce doci do zida piramide (na vrhu ili u podnozju, svejedno je). Da je on siguran da je stvarno u pitanju 1 ili vise piramida, imajuci u vidu svjetsku slavu i sve ono sto slijedi, mislim da bi on do danas imao zavrsen posao i fotografije stvarne piramide/a u svim svjetskim novinama i na svim svjetskim TV programima, a ne bi baratao crtezima i sumnjivim satelitskim snimcima (u smislu dokazivanja postojanja podzemnih objekata).
p.s.
mostarac, nemoj me sada zugati