USA - Izbori za predsjednika 2020

Post Reply
jeza u ledja

#2076 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

MaksprotivMarksa wrote: 07/07/2020 16:30 Madner imtelektuale
video wrote: 07/07/2020 16:32:meza1:
Gledam jednom. Gledam dva put. Ne mogu da vjerujem ba. :shock:

Ako je trolanje svaka cast. Mislim, malo je, kako bih reko....psihoticno, al hajde bar je originalno.

"Nebo nije plavo". "Nebo nije plavo", pa ponavljaj do iznemoglosti. I ti sad kao njega da ispravljas... :-)

Forum fakat pravi cudake od ljudi.
MaksprotivMarksa

#2077 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by MaksprotivMarksa »

jeza u ledja wrote: 07/07/2020 16:53
MaksprotivMarksa wrote: 07/07/2020 16:30 Madner imtelektuale
video wrote: 07/07/2020 16:32:meza1:
Gledam jednom. Gledam dva put. Ne mogu da vjerujem ba. :shock:

Ako je trolanje svaka cast. Mislim, malo je, kako bih reko....psihoticno, al hajde bar je originalno.

"Nebo nije plavo". "Nebo nije plavo", pa ponavljaj do iznemoglosti. I ti sad kao njega da ispravljas... :-)

Forum fakat pravi cudake od ljudi.
Nemas ti jubitjubi iz 2013. na engleskom da pohvatas ove poluteze i da ih i ne shvatis do kraja kao nas dobri madnerko, iq 11
Last edited by MaksprotivMarksa on 07/07/2020 16:55, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#2078 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

bunk wrote: 07/07/2020 16:34
Challenger_ wrote: 07/07/2020 16:07 Haos u Atlanti.

I sad, postavlja se pitanje, da li će se situacija u zemlji smiriti ako pobjedi Biden? Šta će biti ako Trump ponovo pobjedi? Još bitnije: da li ovi američki izbori uopšte mogu, na bilo koji način, da utiču na pozitivno rješenjavanje ozbiljnih problema u zemlji? Ili ne mogu da utiču? Pa su, samim tim, irelevantni...

To je centralno pitanje.
Jedna stvar je sigurna.
SAD ce nebitno ko pobijedi na izborima ostati svjetski no1.
I pitace je se za sve ,od cijene nafte do cijene susama u Mijanmaru.
A glede nemira potaknutih ubojstvom Floyda..nista se znacajnije (nazalost) nece promijeniti.
Jer ,policajci su ljudi od krvi i mesa koji se (sa punim pravom) boje svakog latinosa ili afroamerikanca u nebogatim dijelovima gradova cim padne mrak.
Nisam upratio sta je novo u Atlanti? :?

Nece se puno promjeniti ko god je na vlasti ako se ne urade neke korjenite promjene.
madner

#2079 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by madner »

madner wrote: 07/07/2020 15:37
jeza u ledja wrote: 07/07/2020 15:22 Zasto ne prestanes pisati gluposti? Jednostavno ugasis forum ili predjes na jednostavnije teme, a ne da se javljas svako malo i lupas izjave o stvarima koje ne znas?

Napisao si, citiram od slova do slova:
Inace nema vise oruzja nego krajem 60ih
Nisi napisao da je manji procenat ljudi koji posjeduju oruzje, vec da ima manje oruzja.

Kao sto si vidio iz citiranog - oruzja ne da "nema vise nego krajem 60ih" vec ga ima duplo vise.

Napisao si po ko zna koji put klasicnu glupost i pomjeranje cilja onogo sto si prvobitno lupio to nece izmjeniti.
Haj sto si glup, ali jos postajes i bezobrazan.

Umjesto da se izvines i priznas da pojma nisi imao o cemu pises pokusavas se izvuci. Intelektualni kepecluk.

Inace moj zadnji post prije nego sto si se javio da obznanis da ima duplo vise oruzja.
Nije bas slobodna, udio domacinstava koji je naoruzan je znacajno opao. Pogotovo jer ove mnogoljudne drzave ne postuju prava gradjana da se tek tako opreme.

To sto neko ima 12 pistolja je manje opasna situacija nego da svi imaju jedan.
Tako da cak bi i neko sa tvojom ispodprosjecnom inteligencijom trebao shvatiti sta je bio argument i da cisto brojanje nista ne znaci.

Medjutim i druga recenica da je ubojitijo oruzje danas jasno kaze da veze nemas sa materijom.
Zali se neko ko u manjku argumentacije pocne ponosno koristiti licne uvrede. Ne ide, to sto si glup i bezobrazan ne znaci da si zasticena vrsta.

Inace lako je pogledati stranicu, recenica o jednom sa 12 je prije tvog nesuvislog i neinformisanog javljanja.

Da zakljucimo da li je situacija eksplozivnija ili nije ako manje ljudi ima oruzje?
madner

#2080 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by madner »

MaksprotivMarksa wrote: 07/07/2020 16:38
madner wrote: 06/07/2020 15:42 Za sve su krivi univerziteti koji su, da napumpaju svoje prihode, uveli bruku poptuno bespotrebnih kurseva. I onda imamo ove borce protiv nepravde koji su bili u kultovima bez ikakvih peer reviewova, nafilovani ideologijom koja nema nikakvu bazu.

BLM je u osnovi marksisticki pokret.

Inace nema vise oruzja nego krajem 60ih, ali taj pokret je oblikovao Ameriku do Regana.
😂😂😂😂 iq 12

Nije valjda da marksisti smatraju to uvredom :D

Jednostavno pitanje, da li su razlike izmedju ljudi na Zapadu vecinom zbog sistema ili sposbnosti jedinki?

I ako bi napravili utopiju jednakih sansi, da li bi bilo razlika?
geralt

#2081 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by geralt »

bunk wrote: 07/07/2020 16:34 A glede nemira potaknutih ubojstvom Floyda..nista se znacajnije (nazalost) nece promijeniti.
Jer ,policajci su ljudi od krvi i mesa koji se (sa punim pravom) boje svakog latinosa ili afroamerikanca u nebogatim dijelovima gradova cim padne mrak.
Procitah interesantan clanak o tome: https://www.vox.com/policy-and-politics ... orge-floyd
In 1998, Georgia sheriff’s deputy Kyle Dinkheller pulled over a middle-aged white man named Andrew Howard Brannan for speeding. Brannan, a Vietnam veteran with PTSD, refused to comply with Dinkheller’s instructions. He got out of the car and started dancing in the middle of the road, singing “Here I am, shoot me” over and over again.

In the encounter, recorded by the deputy’s dashcam, things then escalate: Brannan charges at Dinkheller; Dinkheller tells him to “get back.” Brannan heads back to the car — only to reemerge with a rifle pointed at Dinkheller. The officer fires first, and misses; Brannan shoots back. In the ensuing firefight, both men are wounded, but Dinkheller far more severely. It ends with Brannan standing over Dinkheller, pointing the rifle at the deputy’s eye. He yells — “Die, fucker!” — and pulls the trigger.

The dashcam footage of Dinkheller’s killing, widely known among cops as the “Dinkheller video,” is burned into the minds of many American police officers. It is screened in police academies around the country; one training turns it into a video game-style simulation in which officers can change the ending by killing Brannan. Jeronimo Yanez, the officer who killed Philando Castile during a 2016 traffic stop, was shown the Dinkheller video during his training.

“Every cop knows the name ‘Dinkheller’ — and no one else does,” says Peter Moskos, a former Baltimore police officer who currently teaches at the John Jay College of Criminal Justice.

The purpose of the Dinkheller video, and many others like it shown at police academies, is to teach officers that any situation could escalate to violence. Cop killers lurk around every corner.
Americkim policajcima se konstantno i tokom obuke i na radnom mjestu ponavlja da im je zivot uvijek u opasnosti, da svako koga vide na ulici moze biti naoruzan i predstavljati prijetnju, i onda je vecina njih "u grcu" svaki dan dok su na duznosti, sto cesto ima tragican rezultat. A u stvarnosti kamiondzije imaju duplo vise sanse da stradaju na poslu nego policajci.
jeza u ledja

#2082 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

madner wrote: 07/07/2020 15:37 Inace moj zadnji post prije nego sto si se javio da obznanis da ima duplo vise oruzja.
Nije bas slobodna, udio domacinstava koji je naoruzan je znacajno opao. Pogotovo jer ove mnogoljudne drzave ne postuju prava gradjana da se tek tako opreme.

madner wrote: 08/07/2020 08:07 Inace lako je pogledati stranicu, recenica o jednom sa 12 je prije tvog nesuvislog i neinformisanog javljanja.
Image

:lol: :lol:

:sax:
MaksprotivMarksa

#2083 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by MaksprotivMarksa »

madner wrote: 08/07/2020 08:11
madner wrote: 06/07/2020 15:42 Za sve su krivi univerziteti koji su, da napumpaju svoje prihode, uveli bruku poptuno bespotrebnih kurseva. I onda imamo ove borce protiv nepravde koji su bili u kultovima bez ikakvih peer reviewova, nafilovani ideologijom koja nema nikakvu bazu.

BLM je u osnovi marksisticki pokret.

Inace nema vise oruzja nego krajem 60ih, ali taj pokret je oblikovao Ameriku do Regana.
😂😂😂😂 iq 12

Jednostavno pitanje, da li su razlike izmedju ljudi na Zapadu vecinom zbog sistema ili sposbnosti jedinki?

Mislim da slabo, ako uopste, poznajes ucenja marksizma, da je drugacije ne bi kritiku sveo na 100 puta ponovljene frazetine main stream desnice u Americi.

Sistem

Da

Jedva cekam tvoj odgovor, zakljucak, sta god, ali i odgovor na pitanje koje me zanima o tebi, da li si kojem slucajem covjek iz inzinjerske/programerske struke ?
madner

#2084 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by madner »

MaksprotivMarksa wrote: 08/07/2020 20:06
madner wrote: 08/07/2020 08:11

😂😂😂😂 iq 12

Mislim da slabo, ako uopste, poznajes ucenja marksizma, da je drugacije ne bi kritiku sveo na 100 puta ponovljene frazetine main stream desnice u Americi.

Sistem

Da

Jedva cekam tvoj odgovor, zakljucak, sta god, ali i odgovor na pitanje koje me zanima o tebi, da li si kojem slucajem covjek iz inzinjerske/programerske struke ?
Mislim da poprilicno dobro poznajem materiju, znam recimo gdje je Marks pogrijesio pa fulio sve predikcije. No nije toliko bitna teorija koliko marksisticka praksa, koja gleda ishod i po tome pravi zakljucke. Ti i ja radimo 8 sati, ali imas duplo manju satnicu, dakle sistem nije posten.

Zapadni sistem je prepoznat na planeti kao najposteniji, zato ljudi pokusavaju svasta da dodju do istog. Ljudi jos nisu napravili posteniji sistem od toga, koji vise gleda sta znas a manje ko si. Pokreti koji zele iz temelja sve promjeniti imaju puno vise sansi da zajebu vise stvari nego da rijese probleme.

To nije tajna, jesam.
madner

#2085 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by madner »

jeza u ledja wrote: 08/07/2020 16:22
madner wrote: 07/07/2020 15:37 Inace moj zadnji post prije nego sto si se javio da obznanis da ima duplo vise oruzja.

madner wrote: 08/07/2020 08:07 Inace lako je pogledati stranicu, recenica o jednom sa 12 je prije tvog nesuvislog i neinformisanog javljanja.
Image

:lol: :lol:

:sax:
Nisam vidio taj post, citirao si drugog forumasa. Prvi post gdje mene citiras je ovaj:
jeza u ledja wrote: 06/07/2020 19:12
The 51st State wrote: 06/07/2020 18:30
madner wrote: 06/07/2020 18:21

Ma nema, skontaj koliko je tada bilo neregistrovanih suvenira iz WW2, Koreje i pocetka Vietnama. Sada vecina vise ne sluzi vojsku niti ratuje.
Ne znam, visestruko veca populacija, slobodna trgovina automatskim naoruzanjem, kultura oruzja, sve mi to kazuje da je visestrukovo veca vatrena moc nego u tom periodu, mada nemam nikakv konretan podatak da to potkrijepim.
Ne trebas se puno raspravljati o necemu sto znaju i ptice na grani, svaki put kad neko potpuno neupucen nesto bubne.
According to the Congressional Research Service, there are roughly twice as many guns per capita in the United States as there were in 1968: more than 300 million guns in all.
https://www.npr.org/2016/01/05/46201746 ... he-numbers

Znaci duplo vise, per capita, kada je bilo 200 miliona Amerikanaca (danas ih ima cca 330). Znaci da ne ulazimo uopste u ubojitost oruzja.
bukvalno post prije kaze
madner wrote: 06/07/2020 18:45
The 51st State wrote: 06/07/2020 18:30
madner wrote: 06/07/2020 18:21

Ma nema, skontaj koliko je tada bilo neregistrovanih suvenira iz WW2, Koreje i pocetka Vietnama. Sada vecina vise ne sluzi vojsku niti ratuje.
Ne znam, visestruko veca populacija, slobodna trgovina automatskim naoruzanjem, kultura oruzja, sve mi to kazuje da je visestrukovo veca vatrena moc nego u tom periodu, mada nemam nikakv konretan podatak da to potkrijepim.

Kljucno je sto sam ja u pravu a ti ne, jer manje ljudi je naoruzano i rast broja oruzja je koncentrisan na manji broj ljudi. Dakle tvrdnja da je opasnija situacija nego prije 50 godina ne stoji, tvrdnja da je oruzje ubojitije ne stoji i moja tvrdnja da sam iznjeo tezu prije tvog posta takodje stoji.

Da li jos uvijek smatras da je opasnija situacija danas nego 1960ih zbog vise oruzja i ako da, kako je opasnije to sto je manje ljudi naoruzano?
jeza u ledja

#2086 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Ja sam njemu odgovorio jer ne zelim ulaziti u diskusiju s tobom. Ti prelazis preko onog sto je napisano i tvrdis da pise nesto sto ne pise, i obratno.

Na primjer nisam rekao da je “situacija opasnija”, niti da je “vise ljudi s oruzjem” niti sam izricito rekao da je “oruzje ubojitije”.

Ti nisi iznio “tezu”, vec jednostavno napisao faktualno netacnu informaciju, ispravku cega nisi prihvatio. Kad ne zelis prihvatiti fakte na osnovu kojih bi se raspravljali onda diskusija gubi svrhu.

I sad dalje nastavljas sa meni imputiranim izjavama oko kojih bi da diskutujes. Ja ne zelim, ne s tobom. Upravo zato ih nisam ni eksplicitno napisao.

Ubuduce kad napises nesto faktualno netacno ja te mogu samo ispraviti. Znam da ces ti preko ispravke preskociti, ali ispravka nije tu da bi od tebe cuo “aha, u pravu si”, jer ocigledno neces. Meni ne treba tvoje priznanje, vec da jednostavno ti i drugi vide da je to sto pises netacno. Rasprava oko toga sta fakti govore je moguca samo izmedju onih koji javno prihvataju te fakte kao osnovu rasprave. To ti nisi u stanju, i zato se s tobom prepiska samo moze svesti na ispravljanje netacnih navoda. Van toga samo ostaje zajebancija.

Hajd sad svojim poslom.
madner

#2087 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by madner »

Naravno, naravno. Dakle u diskusiji da li je situacija opasnija ili nije opasnija nisi imao misljenje, samo si htio navesti cinjenicu da ima vise oruzja.

Mada zbog asimetricne koncentracije istog taj podatak nije bitan za diskusiju, svakako ti se zahvaljujem na doprinosu te na odlicnom primjeru razlike izmedju cinjenice i informacije. Broj cijevi je cinjenica, ali nije informacija, dok raspodjela oruzja jeste.
jeza u ledja

#2088 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Broj cijevi nije informacija. Hajd dobro.
To je samo moje misljenje. :D

Usput, postotak ljudi koji posjeduju oruzje je opao zajedno s postotkom ruralnog stanovnistva, za koje je veca vjerovatnoca da ce posjedovati oruzje.

Ubojitost oruzja prije 50 godina i danas naravno nije ista.

I naravno, dalo bi se raspravljati o tome da li je “opasnije” da je vise oruzja u rukama manje ljudi.

Al to su vec misljenja i zapazanja u koja se racionalnom covjeku svjesnom situacije ne da ulaziti.
madner

#2089 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by madner »

Cinjenice su jedno, misljenje drugo, informacije trece.

Vojno oruzje jeste puno ubojitije, civilno ne bas. Pistolji imaju nesto vece magazine, AR klonovi su zamjenili puske, ali i pored izgleda nisu puno ubojitiji. Osim za pucanje u masu.
sumirprimus

#2090 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by sumirprimus »

zavisi, koliko ih sad godisnje gine a koliko prije 40 50 godina? od upotrebe vatrenog oruzja naravno.
sinuhe

#2091 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by sinuhe »

Na 100 hiljada stanovnika isto kao i prije 60 godina ali dosta manje nego 70ih,80ih, 90ih.
http://www.disastercenter.com/crime/uscrime.htm

1960 5
1990 9.4
2018 5
madner

#2092 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by madner »

Dvije trecine mrtvih od oruzja u USA su samoubistva. Od ostalih dvije trecine pogine od pistolja dok se za gotovo 30% ne zna tacno oruzje. Opet i tu je vecina mrtvih u malom djelu USA, tako da prosjecan gradjanin nema neki veci rizik od drugih djelova svijeta.

Propaganda to naravno ne spominje, treba uskratiti prava gradjanima koji nikad nisu prekrsili zakon zbog rata bandi.
sumirprimus

#2093 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by sumirprimus »

kraj osamdesetih pocetak devedesetih najgori znaci..
91va najgora po broju...
sinuhe

#2094 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by sinuhe »

Generalno prica o (porastu) nasilja je veoma opasna na Zapadu sto komentarisu na svoj nacin i desnicari i ljevicari.
jeza u ledja

#2095 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Nismo pricali o nasilnom kriminalu vec o o kojekakvim naorauzanim milicijama i buretu baruta koje oni predstavljaju.

Broj ubistava je drasticno smanjen u odnosu na 80-e i 90-e, izmedju ostalog jer je sproveden 1994 Crime Bill ciji je autor bio bas Joe Biden i koji je zabranio proizvodnju tzv “assault weapons”. (sto je poslije isteklo)
madner

#2096 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by madner »

Koliko je to bilo obracuna assault riflima prije?

Da nije mozda do toga sto su kriminalce stavili iza resetaka i policiju na ulice?
jeza u ledja

#2097 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Sve u redu.
breba

#2098 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by breba »

Jedna od rijetkih anketa koja daje jednake sanse za oba kandidata.
A Democracy Institute/Sunday Express poll released on Tuesday shows President Donald Trump and former Vice President Joe Biden are tied in the 2020 presidential race.
...
In 2016 we released a poll that showed President Trump defeating Democratic nominee in the Electoral College, and tied with her in the popular vote. Then as now we think we’ve identified the shy Trump vote,” Basham said of the Democracy Institute’s polling in 2016 and 2020.
bunk

#2099 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by bunk »

Danas se Jill i ja pridružujemo ljudima svih vjera u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, oplakujući gubitak više od 8.000 nevinih bošnjačkih žrtava srebreničkog genocida. Ovaj se čin divljaštva dogodio prije četvrt stoljeća, ali za one koji među žrtvama imaju voljenu osobu, u dane poput ovog, bol zbog njihovog gubitka i danas se može osjećati svježom, nakon 25 godina. Poštujemo sjećanje na žrtve i stojimo uz njihove porodice, kako u njihovoj tuzi, tako i u stalnom traženju pravde. Genocid u Srebrenici, najveći masakr u Europi u pola stoljeća, bio je dio šire kampanje za uništavanje Bosne i Hercegovine kao multietničke države. Na ovu godišnjicu moramo se ne samo sjećati. Moramo ponoviti da se uvijek protivimo mržnji i potvrđujemo potporu suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Srebrenički genocid je opsežno dokumentiran i dokazan. Negirati ove zločine i ovaj genocid moralni je zločin koji vrijeđa naše najviše vrijednosti i negira težinu onoga što se dogodilo. Samo potpunim suočavanjem sa prošlošću građani Bosne i Hercegovine mogu postići istinsko i trajno pomirenje. Baš kao što sam činio tijekom svoje karijere, i dalje ću tražiti da se pravdu za žrtve u Srebrenici. Svi koji su izvršili ratne zločine u Bosni i Hercegovini moraju odgovarati. Ako budem izabran za predsjednika, učinit ću da potraga za pravdom i pomirenjem u jugoistočnoj Europi postane prioritet u zajedničkom radu na pomoći građanima Bosne i Hercegovine da ispune svoje euroatlantske težnje, stoji u saopćenju Joe Bidena.
jeza u ledja

#2100 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

breba wrote: 11/07/2020 19:26 Jedna od rijetkih anketa koja daje jednake sanse za oba kandidata.
A Democracy Institute/Sunday Express poll released on Tuesday shows President Donald Trump and former Vice President Joe Biden are tied in the 2020 presidential race.
...
In 2016 we released a poll that showed President Trump defeating Democratic nominee in the Electoral College, and tied with her in the popular vote. Then as now we think we’ve identified the shy Trump vote,” Basham said of the Democracy Institute’s polling in 2016 and 2020.
Bilo bi dobro vidjeti vise ovakvih anketa. Malo me nervira sto su se poceli samouvjereno predvidjati landslidi za D i Bidena. Zvuci mi nesto poznato. :roll:

Ko je u pravu necemo znati do novembra, sve je do izlaznosti. No ako ljudi budu mislili da ce se kandidat sam izabrat i da je sve rjeseno, mozda ostanu kod kuce.
Post Reply