Afganistan
- studiorum_tuzlaensis
#2076 Re: Afganistan
logiĆno, Ameri znaju sve sta rade, ispred su svih drugih barem 50tak godina. Mislimo da su donji.
Kao što su sjebali komplet shipping ekonomiju Kine sa ovom HIV-modifikovanom termostabilnom i pustenom koronom.
Rezultate toga gledamo sada. Umjesto 3 dolara, shipping je 300 dolara. Umjesto kineskog smeća, kupuješ američko smeće i tako to.
Pitanje je samo koji je zadatak ovog talibanskog operativca i klape oko njega. Vjerovatno neka subverzija prema Rusima, gurat će im heroin preko granice, pustit da se umješaju i slično.
Ljudi ne kontaju koliko su jaki i kakve igre igraju, zato i jesu najjači. Nikad poraz, uvijek interes.
Kao što su sjebali komplet shipping ekonomiju Kine sa ovom HIV-modifikovanom termostabilnom i pustenom koronom.
Rezultate toga gledamo sada. Umjesto 3 dolara, shipping je 300 dolara. Umjesto kineskog smeća, kupuješ američko smeće i tako to.
Pitanje je samo koji je zadatak ovog talibanskog operativca i klape oko njega. Vjerovatno neka subverzija prema Rusima, gurat će im heroin preko granice, pustit da se umješaju i slično.
Ljudi ne kontaju koliko su jaki i kakve igre igraju, zato i jesu najjači. Nikad poraz, uvijek interes.
-
Novosti
#2077 Re: Afganistan
nikad_vise wrote: ↑16/08/2021 22:30 Prica ide otprilike ovako.
/Prije 20 godina je Bus pod laznim izgovorom napao Afganistan jer mu je trebalo trziste za potrosnju americkog oruzja
/Kroz nekoliko mjeseci su stavili Afganistan pod svoju sapu
/Narednih sedamnest godina su proveli u nekom nakaradnom pokusaju da kad su vec tu od tog drustva naprave neku civilizovanu sredinu
/U medjuvrenu im je Afganistan dobrodosao jer granici i sa Iranom a rat protiv Irana je bio uveliko aktuelna tema
/Nakon sto se odustalo od rata sa Iranom i zbog bezveznih bacanja para ljudi skontali da imaju nacina da bolje uloze pare a korumpiranim strukturama afganistana kazu zbogom
I tako dodjemo do trampa i njegove administracije>Abdul Ghani Baradar, jedan od talibanskih vođa i njihov suosnivač, oslobođen je iz pakistanskog zatvora na zahtjev SAD-a prije manje od 3 godine.
Pa idemo dalje...
ijekom 20-godišnjeg talibanskog izgnanstva, Baradar je imao reputaciju moćnog vojskovođeDok je Haibatullah Akhundzada sveukupni vođa talibana, Baradar je njihov politički poglavar i njihovo naprepoznatljivije lice. Jučer navečer krenuo je iz svog ureda u Dohi u Kabul. U televizijskoj izjavi o padu Kabula rekao je da je pravi test talibana tek počeo i da moraju služiti naciji.ISI je Pakistanska tajna sluzba.CIA mu je 2010. ušla u trag do Karachija, a u veljači te godine uvjerila je ISI da ga uhiti, prenosi Jutarnji.hr.![]()
Nakon sto se uvidjelo koliko su slabe i korumpirane strukture Afganistana,dalo je se zeleno svjetlo da Talibani preuzmu vlast u Afganistanu.Baradar je u veljači 2020. godine potpisao s SAD-om u Dohi, što je Trumpova administracija pozdravila kao korak prema miru, ali koje se sada čini samo kao otvoren put za potpunu pobjedu talibana.
Nakon sporazuma SAD-a i talibana da se međusobno ne bore, trebali su uslijediti pregovori o podjeli vlasti između talibana i kabulske vlade Ashrafa Ghanija. Ti su razgovori malo napredovali, a zatim je došlo do posrtanja
Svako ko imalo ima iluzija da ce oni u buduce biti lutke na konompcu od Amerikanaca nema veze sa geopolitikom.Ljudi su jednostavno uvidjeli da gube vrijeme i novac u ratu koji nije njihov i otisli.Novinarke CNNa normalno izvjestavaju sa terena ispred grupe talibana,napada na Amerikance nema iako su u odlasku bukvalno,Aerodrom koji talibani mogu blokirati i granatirati odvozi one koje Amerikanci odluce izvuci iz Afganistana a Americki vojni avioni jednako dolaze i odvoze ljude iz Afganistana.U sljed cijele ove situacije,mnoge Americke savezne drzave su odlucile koliko ce prihvatiti Afganistanskih gradjana iako mi ovdje nemamo uopste ideju kako ce ih oni deportovati iz Afganistana ako je sve palo u ruke Talibana?Zna se koliko ce Kosovo primiti,koliko ce Makedonija,koliko ce Njemacka i slicno?Kako je moguce znati da ce ti ljudi moci da budu deportovani?
Vec nekoliko sedmica se vodi prica ko ce osiguravati aerodrom u Kabulu,na kojem je trenutno oko 5000 Amera,Turaka i koga sve ne i talibani se ne usuduju ni metak da ispale na te vojnike?Slucajnost?![]()
Ameri da su htijeli nisu morali slati ni jednog vojnika u Kabul,mogli su ih komotno razbucat bespilotnim letjelicama kao sto su i Turci napravili prevagu u Libiji.Dali bi vjetar u ledja i tim strukturama koje su pokusali formirati i sigurno bi otpor bio puno veci kao i sam moral,al kad su uvidjeli o kakvim se papcima radi,jednostavno su poceli gledati svoja posla i to je to.
Ovo skidanje gaca pred talibanima od strane Rusa i Kineza koji se kao sad namecu kao prijatelji i spremni su odmah prihvatiti Talibane je toliko smijesnoTalibani ovo sto sad imaju i situaciju kakvu sad imaju mogu zahvaliti najvise zahvaljujuci Amerima i to i oni znaju jer su to dobili u dogovoru sa njima.
Aerodrom ne diraju jer nemaju potrebe, prvo su odlučili da će mirno preuzeti Kabul drugo ionako su pobijedili... nek idu gubitnici, što pucat bzvz.
Da je bio dogovor jeste sigurno, samo šta stoji iza toga, destabilizacija Kine?
- Point.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2079 Re: Afganistan
to već i radi zadnjih dana 
- Point.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2081 Re: Afganistan
Šta ima salik da ih podrzava, kad ih sami afgani podrzavaju... 
- salik79
- salik79
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#2084 Re: Afganistan
Ma znaju moj *****.
Ništa lično, poštujem te kao forumaša i insana.
- Challenger_
#2085 Re: Afganistan
Kao, ne dešava se to što se dešava, što naše oči gledaju, suština je skrivena jer, sve je to dio master plana. A ono ljudi se kače na avione k'o na tramvaje. Jašta, master plan.
- muhafuca
#2086 Re: Afganistan
zveknuli Talibani lidera IS u Afghanistanu (ogranak nekadasnjeg ISISa iz Iraka i Sirije, tzv Khalifat)
- salik79
- Challenger_
#2088 Re: Afganistan
Sad će oni da zapale kineski Ujguristan, Sinđan. Paliće Rusiju. Ode Iran.
Hahaha.
Koja naiva. K'o da su Kinezi i drugi vesla sisali.
Hahaha.
Koja naiva. K'o da su Kinezi i drugi vesla sisali.
- studiorum_tuzlaensis
#2089 Re: Afganistan
Izvučen je ko je trebao biti još davno. Ubili su ih cca milion, isto ko i u Iraku, par žrtava ne čini razliku.
Interes iznad svega. Suma summarum, Ameri rade šta hoće, znali ili ne znali...
Pitanje je samo šta će sada biti fokus? Zemlje bogate litijom i pitkom vodom, vjerovatno.
Master plan imaju već i za bazu na Mjesecu, a kamoli za talibance.
Interes iznad svega. Suma summarum, Ameri rade šta hoće, znali ili ne znali...
Pitanje je samo šta će sada biti fokus? Zemlje bogate litijom i pitkom vodom, vjerovatno.
Master plan imaju već i za bazu na Mjesecu, a kamoli za talibance.
- Challenger_
- salik79
#2091 Re: Afganistan
Do sada pozitiva
-
aerodinamika
#2092 Re: Afganistan
daleo je ovo jos od gotovogjednonogi_Jack wrote: ↑15/08/2021 00:26aerodinamika wrote: ↑11/08/2021 13:19 Abdul Rašit l Dostum uzbecki LAV i afganistanski Maršal nakon povratka iz Turske dosao u Mazhar Šarif, u pratnji-jedinica za brze intervencije, Mazhar Šarif neprobojna tvrđava
Maršal Dostum LAV sa Sjevera je rekao da su talibanivise putua vrsili agresijiu na sjever Afganistana, i bili su ostavljali kosti na sjeveru
"ISTO CE SE DESITI I OVOG PUTA-NIJE LAKO IZVUCI SE SA SJEVERA"![]()
![]()
Lav sa sjevera.
Prije će biti zec sa sjevera.
Sada će Turska uletit i omamit Talibane turskim sapunicama.
-kostur zracnih i specijalnih snaga Afganistana, skoro bez ikakvih gubitaka je izvucen na slobodnu teritoriju
- na sjeveru i dalje postoje slobodne enklave
- veliki dio stanosnistva ne zeli talibane, prema relevantnim anketama samo 13 % gradjana podrzava talinabinisticki rezim
-odrzan je hitni sastanak Turske-Pakistan-Katar- trilaterala u vezi aktuelnog razvoja dogadjaja
-Turski predsjednik je naglasio spremnost da se sastane sa vodjom talibana
-Talibani su izrazili otvorenost na izgradnji odnosa izmedju dvije zemlje
-Turska-i dalje kontrolise aerodrom
-Talibani nemaju adekvatnih kadrova koji bi mogli preuzeti upravljanje tako slozenim sistemima kao sto je aerodrom
ima tu jos mnogo stvari kojima cemo svjedociti u narednom periodu, a to sto si se uhvatio serija--cinjenica jeste da vecina stanovnistva ima odredjeni stav (izuzetno pozitivan) upravo odredjen djelovanjem "soft powera" preko serija i to ce igrati ulogu u daljen stanju razvoju odnosa
Talibanistickiski rezim nece moci da se odrzi ukoliko dode do otvorenih sukoba, ovaj avanturizam je osudjen na propadanje, unutrasnje a bice dotucen patriotskim snagama Afganistanaca
-Tali
-
- salik79
#2093 Re: Afganistan
Vis-a-vis:salik79 wrote: ↑16/08/2021 14:40Nije ni Bidenu smetalo kada se ovako kod sirijskih "rebela" pokrivala. Tada je izvjestavala o borbi za "demokratiju" i "demokratsko drustvo", protiv "strasnog tiranina"... Tako je uzivala u drustvu Dzulanija i Muhejsina. Iskusna je ona.MorningStar wrote: ↑16/08/2021 14:36
Nek se obrati bajdenu i administraciji za feministicka prava - tamam moze preko cnn da se zali![]()
![]()
-
oruzana_pobuna
#2094 Re: Afganistan
da je to bas tako kao sto verglaju - pobili bi novinare CNNa a ne pustili ih da obave intervju sa njima......
- nosara
-
sarajevoxxxx
#2096 Re: Afganistan
Sve ovo u Afganistanu je već viđeno u Siriji i Iraku. Dok postoji interes velikih sila sve je uredu. Kada toga jednog nestane sve pada kao kula od karata. Rusi samo mjesec dana da otkazu zračnu podršku sirijskom režimu, protivnici režima bi pregazili i Damask i sve ostale gradove bez ispaljenog metka. Ni stoti dio morala za borbu nemaju talibani kao što ga Sirijci i Iračani imaju.
-
88Sioux
#2097 Re: Afganistan
Šta kaže osama Džo Biden?
Možda nisu odštampali dovoljno dolara.
Možda nisu odštampali dovoljno dolara.
- MorningStar
-
Bossona
#2099 Re: Afganistan
Poćinski zločinački divljaci i primitivci provode osvetničke pirove nad nemoćnim i nezaštićenim građanima samo zato što su radili za bolju i prosperiteniju budućnost svoje države i njenih građana, koja nema budućnosti sa Talibanima i njihovim sljedbenicima.

Uznemirujuće: Talibani počeli odmazdu.
Strijeljani prevodioci
Nevladina organizacija No One Lef Behind objavila je uznemirujuće snimke likvidacija u Afganistanu.
Ova organizacija navodi da su talibani intenzivirali likvidacije u znak osvete protivnicima.
Zapadni mediji izvještavaju da se u okviru američke administracije intenzivno razmatra opcija da se Afganistanci prepuste sami sebi, a da se američke trupe pod hitno povuku i s aerodroma u Kabulu.
https://www.rtvbn.com/4011261/uznemiruj ... prevodioci
Kristijan Ilicic
https://www.facebook.com/ilicic.kristijan
Ne tako davno posjetio sam Afganistan. U istraživanju te zemlje pomogli su mi lokalni ljudi, proveo sam s njima dovoljno vremena da ih upoznam, zavolim, da vidim da se radi o dobrim ljudima koji vole svoju zemlju i svoj život.
Ove dane s grčem u želucu i zebnjom u duši promatram što se događa u toj zemlji. Procjene Amerikanaca da će talibanima trebati i do 90 dana da osvoje Kabul pokazale su se pogrešnima. Kabul je pao za 90 sati. Predsjednik je pobjegao iz zemlje, a njegova vojska je vrlo lako predala oružje. Kamo god su stizali talibani, ljudi su odustajali od borbe. Mnogi tvrde da se nešto čudno dogodilo, da se iza nekih vrata sklopio deal i da je zemlja prodana. Sve ovo mi je nadrealno. Život koji sada stiže u Afganistan je horror. Talibani neće donijeti ništa dobro. Prema informacijama s terena, već sada idu od vrata do vrata i odvode djevojčice kao buduće žene svojim ratnicima. To su radili i prije. Žena nije imala nikakva prava, nije mogla raditi, djevojčice nisu mogle ići u školu. Afganistan su vratili u kameno doba. Ovo što pišem su izvještaji sa terena i u razgovorima sa lokalnim ljudima koje sam upoznao dok sam putovao Afganistanom, a ne medijski natpisi.
Također sve ovo vrijeme sam bio i u kontaktu s mojim prijateljima, vodičem i vozačem, pomagao sam kako god sam mogao, s mojim kontaktima smo rješavali pozivna pisma za Tursku. Ništa o tome nisam pisao na svojem profilu.
No, ovaj šok koji se sada dogodio kao i glas moga prijatelja, činjenica da će ga talibani ubiti ako ga se dočepaju, činjenica da teško može iz grada, guraju me preko ruba, izišao sam u javnost s pozivom da pomognemo čovjeku i ljudima koje sam upoznao dolje. Tražio sam minimalnu donaciju, dolar, dva ili ako to ne možete odvojiti, da barem shareate. Tražio sam pomoć dobrih ljudi, ljudi koji me prate, ljudi s kojima sam na neki način zajedno putovao ovom zemljom.
Odaziv je nevjerojatan! U manje od 24h sata uspjeli smo skupiti preko 18 tisuća dolara! Neizmjerno vam hvala dragi, dobri ljudi! Pomažete ljudima koje osobno niste upoznali, vraćate mi vjeru u ljude u ovim teškim danima.
I uvijek mi bude žao što je dobrota tako tiha, a što je zloba toliko glasna. Na moj profil tako zna svratiti i netko prožet mržnjom, bez ikakve empatije prema ljudskoj patnji, rekao bih i bez nekog osnovnog ljudskog vrijednosnog sustava, pa ostavi ovdje ružan komentar. Želim takvima samo reći da me to uopće ne dira, da su u manjini, premda vrlo glasni. Bilo bi tako lijepo da samo scrollaju dalje preko mojeg posta i traže neku drugu nišu gdje će imati mišljenje. Jer sada ne smijemo gubiti vrijeme. Pred našim očima događa se još jedna velika katastrofa našega doba. Osobno želim pomoći ljudima čiji su me životi dotakli i obogatili. Živjeli su sretno, imali su svoj dom, svoje karijere. Sve je sada nestalo. Srce mi je slomljeno.
Niti jedan ljudski život nije bezvrijedan bez obzira na vjeru, nacionalnost i boju kože. Nemojmo nikad izgubiti svoju kvalitetu koja nas čini ljudima: empatiju prema onima koji pate. Potrebu da pomognemo.
Ako želite donirati - budući da i kad napuste državu njihovim obiteljima trebati ce novac da prežive u izbjeglištvu - link se nalazi ispod. Svaka ce biti transparentno objavljeno i svi novci će im biti poslani. Hvala svima od srca❤ https://gogetfunding.com/?p=7293420
- seoBIH
#2100 Re: Afganistan
Nema doniranja. Većina je odlučila da želi talibane i moraju se nositi s tom odlukom.