Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
klixoris

#2076 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by klixoris »

gidra wrote:
Reisova wrote:Moze li ova skupstina narediti da se ulice operu ?
rano je još za pranje ulica, tek februar, ujutro minusi i dalje.
Upravo tako. Ali je za pohvalu da su sa ulica vec poceli da kupe sljunak od posipanja.
Prije bi ovo obicno poceli raditi tek nekad u aprilu...
Capsicum

#2077 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Capsicum »

malakh wrote:
Capsicum wrote:
malakh wrote:na zapadu ništa novo.

neće bh blok, hoće fahrudIN i kuko.

hoćemo li baciti kakvu kladionicu koliko će izdržati ovo u kantonu sarajevo, nakon što se vlast formira na državnom i entitetskom nivou?
Ja tipujem da vlada KS u ovom sastavu ostaje još max. 60 dana.

Oslanjanje na većinu od 18 poslanika je smiješno. U ostalom, moje mišljenje je da će i kifla na kraju ući u novu koaliciju, odnosno bit će pragmatičan, kako reče Bakir juče... Jer što bi stranka, druga po broju glasova, išla u opoziciju. Nema logike :)
iako je u politici sve moguće, mislim da konaković nikada ne bi ušao u koaliciju sa sda. previše ih konaković udara i puno im oduzima, da bi im se na kraju priklonio.

i ja sam prvi svasta pisao, da je konakovic projekat sda da se rahat poklopi kanton sarajevo, ali zato sto mi je ta stranka bila enigma. kada sam malo vise zapratio njihov rad i kada sam se malo vise raspitao, shvatio sam da su moje procjene bile pogresne i da je konakovic zestoki protivnik pojedinih, veoma utjecajnih, sda kadrova, sto onih iz sjene, sto onih koji upravljaju procesima unutar sda.

sa druge strane, postoji mnogo veca prica zbog koje mislim da konakovic nece sa sda, ali to je sve rekla-kazala.

ukoliko konakovic uspije smijeniti komesara, imanovati novi upravni odbor unsa i ostaviti skrijelja ili dovesti svog rektora, te ukoliko uspije postaviti direktore u par najjacih sarajevskih firmi, onda ce ova vlada potrajati puno duze nego sto mi mozemo procijeniti.

dakle, sve je u rukama elmedina konakovica.

ps liste sda u kantonu sarajevo nikada nisu bile jače. to je dokaz koliko su se oni prepali konakovica i mogucnosti da im isti moze uzeti glasove.
Pa Radončića zamalo strpaše u zatvor, neki dan nazvao Bakira kretenom, prijetio da će razjebat koaliciju s bh blokom ako ovi odu u vlast sa SDA... i šta bi? Eno opet cvjetaju ruže. To je politika. Za pare se pređe preko povrijeđenih sujeta brzo. Tako da savjetujem da se previše ne uzdate u etiku i moral u politici, pogotovo kod ovih koji su već do grla zaglibili u kriminalu... Moglo bi biti žestokih razočarenja.

Moje je mišljenje da kad bude izvjesno da aktuelna vlada gubi podršku, Konaković će se brzo dogovoriti sa SDA. Na kraju će samo taj bh blok ostati jebena stranka.
Lakat Jebić

#2078 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Lakat Jebić »

Iako jest sve moguce, dinu i fahru ne moze se bas poredit. Fahro je politicki mrtvac i ovo je daj sta das. Dino je najperspektivnija politicka figura trenutno, svidjao se nekom ili ne.
Capsicum

#2079 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Capsicum »

Lakat Jebić wrote:Iako jest sve moguce, dinu i fahru ne moze se bas poredit. Fahro je politicki mrtvac i ovo je daj sta das. Dino je najperspektivnija politicka figura trenutno, svidjao se nekom ili ne.
Jašta je mrtvac. Frajer preveslao kompletan bh blok, napravio ih budalama i iskoristio ih da sebi podigne cijenu. Nikad niko nije s manje glasova izgradio bolju poziciju u formiranju vlasti. Sad kad uđe u vlast, grabit će šakom i kapom i kupiti sebi dovoljno glasača za naredne izbore. Nećemo se mi njega riješiti zadugo.
Styling

#2080 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Lakat Jebić wrote:Iako jest sve moguce, dinu i fahru ne moze se bas poredit. Fahro je politicki mrtvac i ovo je daj sta das. Dino je najperspektivnija politicka figura trenutno, svidjao se nekom ili ne.
A, i naocit je. Milina ga slusati kada govori. Lijep, pismen, pametan, elokventan, ne zamuckuje kao "znaaate" Bakir. Meni je on sasvim prihvatljiv.
Leverage

#2081 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Leverage »

Nek je. Sve su to posljedice glasanja za SDA, valja platit' cijenu glasanja za naše.

Glasaju za SDA i onda kukaju nešto. A dobili što su i tražili.
Nero Histrion

#2082 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Nero Histrion »

criticos wrote:
Reisova wrote:Moze li ova skupstina narediti da se ulice operu ?
To bi trebala valjda Vlada da radi, a ne Skupština.
Grad je odvratno prljav, smeca nema gdje nema, od zelenih povrsina do grmova i drveca, vise kese, razbijene boce, razbacano iz kontejnera, mucno gledat. U cijoj je to nadleznosti.
Banksy

#2083 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

SDA bilten nastavlja spletkarenje...

SDA pored SBB-a treba još jednog partnera za rušenje vlade Edina Forte

Ključ će u ovim procesima biti ostale političke stranke koje trenutno čine vlast u KS, a koje imaju tri ili više kantonalnih zastupnika, a to su Narod i pravda, Naša stranka, SDP i DF.

Ako bilo koji od ovih političkih subjekata zajedno sa SBB-om odluči da se prikloni SDA, onda će biti otvoren put i za rekonstrukciju Vlade u Kantonu Sarajevo.
Styling

#2084 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Banksy wrote:SDA bilten nastavlja spletkarenje...

Ključ će u ovim procesima biti ostale političke stranke koje trenutno čine vlast u KS, a koje imaju tri ili više kantonalnih zastupnika, a to su Narod i pravda, Naša stranka, SDP i DF.

Ako bilo koji od ovih političkih subjekata zajedno sa SBB-om odluči da se prikloni SDA, onda će biti otvoren put i za rekonstrukciju Vlade u Kantonu Sarajevo.
Ja koliko se sjecam, Fahro je sinoc rekao da KS nece dirati jer su zapoceli dobar posao. Da li se u medjuvremenu nesto promijenilo?
Haris.ba

#2085 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

I rekao je Fahro da ce malo sacekati. To cekanje moze biti i 5 minuta kad je on u pitanju.

A nije Kifli problem Sda. Problem su mu samo pojedinci iz Sda. A ako se pomire odredjeni interesi, onda....

Mislim, fino je kada je utakmica sa puno golova i igre, ali rezultat je na kraju bitan, ili matematika jednostavnije. Pa sad neko voli da broji do 18 ili 24, a neko voli brojeve iznad milion u dalje. Neko zna recimo samo do 250.000. Kako god, bolje 250.000 nego 18.
Nero Histrion

#2086 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Nero Histrion »

Styling wrote:
Banksy wrote:SDA bilten nastavlja spletkarenje...

Ja koliko se sjecam, Fahro je sinoc rekao da KS nece dirati jer su zapoceli dobar posao. Da li se u medjuvremenu nesto promijenilo?
:-D Nece dirati KS ne zato sto su dobar posao zapoceli nego zato sto njemu to odgovara. Dobio je dva ministarska mjesta i 4 zastupnika, a izgorio na izborima. Fakat ih je majstroski preveslao u Kantonu. Nema logike, da sumiramo: znaci Fahro bi napustio sve nivoe, ukljucujuci i KS da je Niksic koalirao. sto bi napustio ako su zapoceli dobar posao? Sad on koalira i ponasa se ko gazda, ko eto nece dirati Kanton. Vrlo umješno on ovo radi.

Mogu li ga ovi iz BH bloka izbaciti, ako koalira s SDA, a hoce izvjesno je? Mada je potpuno svejedno ko ce biti na vlasti igdje u BiH, sve je isto.
Lakat Jebić

#2087 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Lakat Jebić »

Capsicum wrote:
Jašta je mrtvac. Frajer preveslao kompletan bh blok, napravio ih budalama i iskoristio ih da sebi podigne cijenu. Nikad niko nije s manje glasova izgradio bolju poziciju u formiranju vlasti. Sad kad uđe u vlast, grabit će šakom i kapom i kupiti sebi dovoljno glasača za naredne izbore. Nećemo se mi njega riješiti zadugo.
Nisam rekao da je politicki mutavac nego mrtvac. Pogledaj mu izborne rezultate iz godine u godinu. Nijednom nije osvojio vise nego prethodni put. Konstantno je u padu. Zato je ovo daj sta das.
JThomas

#2088 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

simpatizeri drotovske falange - sda pobjeđuje više uopšte ne kriju na čijoj su strani u svemu ovome. političke mudrosti, zrelosti, snage, državništva bakira i fahre...
Banksy

#2089 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

Komšićevi milicioneri su se našli u neobranom grožđu. Po Bakirovoj komandi, napravili su ''bh blok'' s ciljem zauzdavanja opozicije i njenog navigavanja ka koaliciji s SDA. Na sreću, manevar je propao, SDP i NS se iščupali, a u jamu koju je kopao njima, upao je sam DF.

Kako je jasno da stranke bh bloka i definitivno neće ići s SDA, sad se DF mora samostalno čupati i izvlačiti iz bloka, a prema nalogodavcima, SDA. Kako to opravdati javnosti i šta reći, velika je muka Komšićevih milicionera.

Jedino da četnici siđu niz Vraca osamnaesti put...
Prpa.ba

#2090 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

Dok SDA sa satelitskim organizacijama pokusava isplanirati "povratak KS njegovim legitimnim vlasnicima", nelegitimna i odmetnicka antibosanska Vlada je donijela dvije interesantne odluke.

http://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novo ... u-sarajevo
Meta: sva pravna lica kojima je osnivac Kanton Sarajevo

Sva zaposljavanja idu kroz javne konkurse, Ured za borbu protiv korupcije je odgovoran za probleme, definisu se novcane kazne za prestupe, svi oglasi moraju ici kroz Sluzbu za zaposljavanje KS. Predvidjam pad tiraza opskurnih dnevnih listova koji se i ne prodaju u KS. :D

http://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novo ... ti-ce-biti

Svi zaposlenici "na budzetu" idu u jedinstveni registar kako bi se olaksalo "upravljanje ljudskim resursima". Anticipiraju se problemi sa Agencijom za zastitu privatnosti. :thumbup:
wewa

#2091 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

Kamen po kamen...
JThomas

#2092 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

Haris.ba wrote:I rekao je Fahro da ce malo sacekati. To cekanje moze biti i 5 minuta kad je on u pitanju.

A nije Kifli problem Sda. Problem su mu samo pojedinci iz Sda. A ako se pomire odredjeni interesi, onda....

Mislim, fino je kada je utakmica sa puno golova i igre, ali rezultat je na kraju bitan, ili matematika jednostavnije. Pa sad neko voli da broji do 18 ili 24, a neko voli brojeve iznad milion u dalje. Neko zna recimo samo do 250.000. Kako god, bolje 250.000 nego 18.
pa "malo sačekati" znači dok se ne osigura drugi partner. u opoziciju neće preletiti sigurno.
madner

#2093 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by madner »

Banksy wrote:Komšićevi milicioneri su se našli u neobranom grožđu. Po Bakirovoj komandi, napravili su ''bh blok'' s ciljem zauzdavanja opozicije i njenog navigavanja ka koaliciji s SDA. Na sreću, manevar je propao, SDP i NS se iščupali, a u jamu koju je kopao njima, upao je sam DF.

Kako je jasno da stranke bh bloka i definitivno neće ići s SDA, sad se DF mora samostalno čupati i izvlačiti iz bloka, a prema nalogodavcima, SDA. Kako to opravdati javnosti i šta reći, velika je muka Komšićevih milicionera.

Mala ispravka, BH blok je pravljen prije izbora, DF je minirao zajednicki nastup i spasio donekle i SDA, jer bi jedan kandidat donio i glasove neodlucnih.

Uglavnom, sada igraju na DF. Uspjet ce ako DF skonta da je to to i da idu Haretovim stazama.
Banksy

#2094 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

madner wrote:
Banksy wrote:Komšićevi milicioneri su se našli u neobranom grožđu. Po Bakirovoj komandi, napravili su ''bh blok'' s ciljem zauzdavanja opozicije i njenog navigavanja ka koaliciji s SDA. Na sreću, manevar je propao, SDP i NS se iščupali, a u jamu koju je kopao njima, upao je sam DF.

Mala ispravka, BH blok je pravljen prije izbora, DF je minirao zajednicki nastup i spasio donekle i SDA, jer bi jedan kandidat donio i glasove neodlucnih.

Uglavnom, sada igraju na DF. Uspjet ce ako DF skonta da je to to i da idu Haretovim stazama.
Da, naravno. Predizbornu Komšićevu sabotažu zajedničkog nastupa koja bi u Predsjedništvo sigurno odvela Bećirovića, a ujedinjenoj ljevici možda donijela i pobjedu, da i ne spominjem. Govorim o sasvim nepotrebnom postizbornom zbližavanju koje je skoro došlo glave već jedva konsolidiranom SDPu. Srećom, NS ih je spasio, na račun svoje štete i preko svojih leđa, valjda su u SDPu svjesni toga.
Komšić je Bakiru bio koristan iznutra, u bloku, da rovari i razara, ali sad kad je priča skoro završena i kad su u kantonu SA njegovi glasovi presudni, neće više moći igrati dvostruku igru. Sad kad ga je splet okolnosti, ne neka SDP i NS pamet, izvukao na otvoreno, moraće naći neko opravdanje i modus izvlačenja iz bloka, a jedva čekam da vidim šta će to milicioneri smisliti kao ispriku.
Nadam se samo da u vezi toga, Kifla radi neophodne pripreme u kantonu.
Prpa.ba

#2095 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

Gacani progovorise:
Ja moram posebno istaći jedan korektan i principijelan stav koji unutar tog bloka ima predsjednik DF-a Željko Komšić koji je na jedan krajnje konzistentan način dao izjavu da bi Bh. blok trebalo da bude ili vlast ili opozicija, a ne malo vlast u kantonima, a opozicija tamo gdje se vode prave političke, ekonomske i druge utakmice i s HDZ-om i sa SNSD-om. Mogao se napraviti jedan čvrst probosanski blok na programskoj koncepciji s ključnim ciljem jačanja države.
Prave ekonomske utakmice na Federaciji i Drzavi. :lol: :lol:

Ovaj nivo ubleharenja vec prevazilazi granice zdravog razuma.
julisiz es grant

#2096 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by julisiz es grant »

Prpa.ba wrote:Dok SDA sa satelitskim organizacijama pokusava isplanirati "povratak KS njegovim legitimnim vlasnicima", nelegitimna i odmetnicka antibosanska Vlada je donijela dvije interesantne odluke.

http://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novo ... u-sarajevo

Sva zaposljavanja idu kroz javne konkurse, Ured za borbu protiv korupcije je odgovoran za probleme, definisu se novcane kazne za prestupe, svi oglasi moraju ici kroz Sluzbu za zaposljavanje KS. Predvidjam pad tiraza opskurnih dnevnih listova koji se i ne prodaju u KS. :D
Ovo je samo primjena novih izmjena Zakona o radu koje su stupile na snagu 01.01.2019, a po kojima sve javne institucije u FBiH moraju zapošljavati preko konkursa.
Prpa.ba

#2097 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

julisiz es grant wrote:Ovo je samo primjena novih izmjena Zakona o radu koje su stupile na snagu 01.01.2019, a po kojima sve javne institucije u FBiH moraju zapošljavati preko konkursa.
Mjera je sira od primjene izmjena federalnog ZOR-a.
Banksy

#2098 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

Samo danas, Miiletić za N1, Bijedić za FTV, Zvizdić za Klix, + standardni Faktor, Klix, Bosna, itd.

I sve džaba. Sigurno je strahovito frustrirajuće.
furlan

#2099 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by furlan »

Banksy wrote:
Nadam se samo da u vezi toga, Kifla radi neophodne pripreme u kantonu.
:D
julisiz es grant

#2100 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by julisiz es grant »

Prpa.ba wrote:
julisiz es grant wrote:Ovo je samo primjena novih izmjena Zakona o radu koje su stupile na snagu 01.01.2019, a po kojima sve javne institucije u FBiH moraju zapošljavati preko konkursa.
Mjera je sira od primjene izmjena federalnog ZOR-a.
Jeste, ali je Zakon rekao da će kantonalne vlade donijeti uputstva kako će se nove izmjene sprovoditi i ovo je to. I to je ok, jer recimo moja kantonalna vlada nije donijela ništa i sada smo u firmi u procesu usvajanja vlastitog Pravilnika o prijemu novih uposlenika, usklađenim sa izmjenama Zakona.
Locked