Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vjesticanametli

#2076 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

Edin H. wrote:
kiki-miki wrote:Pojedini ovi koji pisu iz dijaspore reklo bi se nemaju hljeba jesti. Da vam mi iz BiH udijelimo sadake ili organizujemo sergiju?
Nije se lijepo nasladjivati tudjom neimastinom :oops:
:mrgreen: :lol: :thumbup:
moonca

#2077 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

seoBIH wrote:Evo zasto raja odlazi, a posebno mladi :)

Da cujem, sta su ovi prigrijesli, vjerujem da forumski strucnjaci imaju odgovor i za ovo troje :)

Isprani mozgovi ovakvim emisijama-slucajevima.

I prije rata je bilo --80 im- 90 im --- Zenica je bila 'preko svijeta. Poznavala sam neke koji su vozarili radi posla, vecina ne - cekala da rade u 'svojoj profesiji'.
Melbourne_Australia

#2078 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Melbourne_Australia »

un1ted wrote:
japin_mutapi wrote:nasi ljudi vani zive, rade a i samo rade, kuca, poso, poso, kuca
Sigurno da ima i toga iako si sarkastičan. Sto se tice druge strane medalje ona izgleda otprilike ovako :
Nacionalizam je tema za one do 300 evra prihoda mesečno. Njima se servira ta priča. Kada plata pređe 500 evra, onda počinje razgovor o garderobi i kafićima. Kada pređe 1.000, onda je top-tema zdrava hrana, letovanja i zimovanja, a kada se popne na više od 3.000 onda prestaje svako palamuđenje. Ljudi onda pričaju o vremenskoj prognozi i ljubavi"
Prema tome, na ovakvim temama nećeš naći one iznad 2ke ili 1ke kod nas. Jednostavno takvi ili trolaju ili nemaju vremena da se zejebavaju s nama 'ostalima'.
Bas tako, ja stavio 200 km na 3 para maloprije i jebu me i Parma , Empoli i Mainz :lol: i da se peglam sa ljudima koji rade za 500 km i prepirem gdje je bolje :lol: :lol:
DzordzHodzic

#2079 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by DzordzHodzic »

Melbourne_Australia wrote:
Bas tako, ja stavio 200 km na 3 para maloprije i jebu me i Parma , Empoli i Mainz :lol: i da se peglam sa ljudima koji rade za 500 km i prepirem gdje je bolje :lol: :lol:
Jesi mocan
ratomir

#2080 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by ratomir »

i prije su ljudi isli,vracali se ,ostajali u bjelom svijetu,zaradjivali penzije,sticali bogatsva,samo je sad javna kampanja nekih grupacija i ljudi kojima je u interesu siriti propagandu da se ovdje ne moze zivjeti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2081 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

mousstapha wrote:Ne znam, nisam skonto da je njen stan, konto sam da pod nekom kirijom. Mada, opet to mi nekako opet ne dodje mnogo vaznije, ono sto ih spaja je ta nemogucnost rada u struci.

Meni je najupecatljivije bilo na kraju filma kada se javljaju sa novih destinacija. Momak iz Hercegovine, u mnogome zahvaljuci hrvatskom pasosu direktno zavrsi u Norveskoj, vjerovatno na odlicno placenom poslu, dok ce ovaj momak u Njemackoj jos uvijek vjerovatno dugo cekati dok cvrsto stane na noge.

Mozda bi bolji primjer bio da su nasli nekog ko je napustio fakultet ili sa fakultetskom diplomom otisao u Njemacku da radi u starackom domu, takvih je sigurno mnogo. Ali i taj bi primjer vjerovatno izostavio mnoge koji nisu dio tog prosjeka.

Problem je sto danas mlad covjek ne zna sta da studira, koju skolu da bira i da ocekuje perspektivu ako se odluci na ostanak.
Kako mi je profesija da pohvatam sve činjenice, ne samo one koje su istaknute, nije mi promaklo da je spomenula da izričito odbija opciju da se prijavi na biro Opštine Centar. A na biro se prijavljuješ tamo gdje ti je prebivalište :D Znači ona kao student je službeno rezident općine važnije od 10 drugih, gdje ljudi za neke prčvarnike traže 100 milja maraka.

Pride joj je zgrada neka jebačka novogradnja, pa sve i da je tu podstanar i da je ćaća iz podstanarskog stana ispraća posipanjem vode :D kirija je tu više od pola prosječne plate u državi. :wink: A onda je i sama rekla da je došla u Njemačku da nastavi školovanje i tu je sve bilo jasno...

A onda vidiš onog malog kad je došao kući, a kuća zapela u sredini 70tih, štala se nakrivila, ćaća u pečalbi,završio fax sa kojim nikakve perspektive nema, vidi se da nema nikog in da nije ničiji i da ni pripravnički nije mogao naći...i sad je pitanje šta u Švabiji radi i koliko mu vrijede te političke nauke :(

Zato kažem njegov primjer je najpogođeniji.
ExNihilo

#2082 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by ExNihilo »

Rođena '93. i ka'e Bosna mi je uzela djetinjstvo.
Melbourne_Australia

#2083 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

ratomir wrote:i prije su ljudi isli,vracali se ,ostajali u bjelom svijetu,zaradjivali penzije,sticali bogatsva,samo je sad javna kampanja nekih grupacija i ljudi kojima je u interesu siriti propagandu da se ovdje ne moze zivjeti.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
moonca

#2084 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Image :roll:
kloniran

#2085 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by kloniran »

ratomir wrote:i prije su ljudi isli,vracali se ,ostajali u bjelom svijetu,zaradjivali penzije,sticali bogatsva,samo je sad javna kampanja nekih grupacija i ljudi kojima je u interesu siriti propagandu da se ovdje ne moze zivjeti.
garant bi to isto izjavio da radis kod privatnika 12 sati dnevno za 6 stoja :-)
ultima_palabra

#2086 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by ultima_palabra »

Ja nesto ne znam nezaposlenih ETFovaca, cudno mi je da taj momak nije mogao nista naci.

Ovaj sa zlatnom znackom, logicno bi bilo da bude asistent na fakultetu.

Djevojka ima dobru struku za otici vani, kod nas je to jos u povojima.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2087 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Ako nije programiranje, u struci etf vrlo tesko
Mozes raditi dan noc za 800-1000, na ugovore od po 3mj i produzavaj svaki dan (i tako sigurno 3-5 godina dok ne izleti sta)
madner

#2088 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Kada ljudi upisu ljeve smjerove.
sefket_ramadani

#2089 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sefket_ramadani »

Najjaci su ovi sto kurcem nisu mrdnuli, stranka dala posao, plata milja i po, dvije, pa se cude sto narod odlazi. Odlaze i ne vracaju se bas zbog takvih.
Max Bunker

#2090 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Max Bunker »

Melbourne_Australia wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Bravo. Uze mi riječ iz tastature. Sa ovih prostora se uvijek odlazilo i dolazilo. Nekada malo manje a nekada malo više.
Danas tačno imam osjećaj da je pojedincima interes plasirati ovu priču. Od nekin NVO organizacija pa preko medija. Razumijem da neki mediji o tome prave korektne reportaže (tipa AJ) ali pojedinima je to postao primarni cilj i očito da imaju neki interes. Radio Sarajevo svaki dan objavi neku priču o odlasku vani ili kako naši ljudi žive vani (tipa ono od prije jedno mjesec "Na piće izašli Srbi, Crnogorci, Bosanci i Hrvati i nećete vjerovati šta se desilo"). Stekao sam dojam ili da od nekoga uzimaju pare za tu priču ili da im se urednik sprema za odlazak vani pa traži sebi motiva.

O odlasku vani imam svoj stav (i ja sam vani živio i vratio se) koji sam ranije iznio. Ako neko želi vani, sretno mu bilo. Prije toga neka se dobro raspita šta i kako i što bi naš narod rekao u se i u svoje kljuse. Ako nekome treba savjet, neka pita ali pojedinci tačno od svog odlaska prave državnu tragediju. Ono u fazonu nakon njegovog odlaska potop, mi koji ostajemo smo glupani i hoće da svi znaju da on ode vani.
Znam one koji su otišli vani ali znam i dobar broj onih koji su se vratili.
mousstapha

#2091 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Jbg to je tema koja donosi klikove. Nije samo u pitanju kampanja, tema koja godinama postoji u nasem drustvu, a u zadnje vrijeme se samo pojacao intenzitet.
Seyfo

#2092 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Propaganda je tu,to stoji,pogotovo kad omladina vidi sta svi rade pa se odluce na stihijski odlazak (u smislu,toliko ljudi ne moze biti u krivu.) Kad na to dodate konstantne price o novom ratu,promjeni granice,odvajanje,pripajanje, dojam da ce rat sutra poceti isl,mnogi u odlasku vide jedinu opciju. Price onih koji su otisli se potenciraju a ne onih koji su se vratili. Takodje,silni narod je otisao od 60-ih do 90-ih godina pa se nije ta prica toliko potencirala. Dodao bih i da licno znam 5 parova od kojih je jedno bilo vec vani a drugo situirano u BiH i da su otisli vani zbog svih tih prica i atmosfere,a da se ovo drugo vrati nije postojala opcija.
Nadzorna_ploca

#2093 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nadzorna_ploca »

Dostupnost medija i interneta je jedna stvar. Vijesti bilo ovakve bilo onakve unistavaju mozak.
A druga stvar je da su ljudi postali ko otvorena hala, nista ne kriju i od nicega se ne postide. Sve neki celebritiju, strucnjaci, blogeri. Iskustvo i znanje izvire iz njih. A hrpa neobrazovana koja je svakoj temi poklopac.
MaroonBrigade

#2094 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MaroonBrigade »

mousstapha wrote:Kako do karti za bayernove tekme, to me bas nervira sto je stalno rasprodato prije slobodne prodaje. :)
Imas na zweitmarkt-u ulaznice za skoro sve tekme, i to po "nabavnoj" cijeni :thumbup:
ratomir

#2095 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by ratomir »

:thumbup: :thumbup: :thumbup:[/quote]

Bravo. Uze mi riječ iz tastature. Sa ovih prostora se uvijek odlazilo i dolazilo. Nekada malo manje a nekada malo više.
Danas tačno imam osjećaj da je pojedincima interes plasirati ovu priču. Od nekin NVO organizacija pa preko medija. Razumijem da neki mediji o tome prave korektne reportaže (tipa AJ) ali pojedinima je to postao primarni cilj i očito da imaju neki interes. Radio Sarajevo svaki dan objavi neku priču o odlasku vani ili kako naši ljudi žive vani (tipa ono od prije jedno mjesec "Na piće izašli Srbi, Crnogorci, Bosanci i Hrvati i nećete vjerovati šta se desilo"). Stekao sam dojam ili da od nekoga uzimaju pare za tu priču ili da im se urednik sprema za odlazak vani pa traži sebi motiva.

O odlasku vani imam svoj stav (i ja sam vani živio i vratio se) koji sam ranije iznio. Ako neko želi vani, sretno mu bilo. Prije toga neka se dobro raspita šta i kako i što bi naš narod rekao u se i u svoje kljuse. Ako nekome treba savjet, neka pita ali pojedinci tačno od svog odlaska prave državnu tragediju. Ono u fazonu nakon njegovog odlaska potop, mi koji ostajemo smo glupani i hoće da svi znaju da on ode vani.
Znam one koji su otišli vani ali znam i dobar broj onih koji su se vratili.[/quote]

tako je,pogodio si u srz ono sto sam mislio i razmisljao ali se nisam znao izraziti a to je:"...ali pojedinci tačno od svog odlaska prave državnu tragediju. Ono u fazonu nakon njegovog odlaska potop, mi koji ostajemo smo glupani.."
da kao oni su u fazon odose dok ovdje nije sve popadalo,rasprsilo se,odose oni a nama koji ostajemo slijedi apokalipsa.
mousstapha

#2096 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

MaroonBrigade wrote:
mousstapha wrote:Kako do karti za bayernove tekme, to me bas nervira sto je stalno rasprodato prije slobodne prodaje. :)
Imas na zweitmarkt-u ulaznice za skoro sve tekme, i to po "nabavnoj" cijeni :thumbup:
Dobro si. To sam nekad prije gledo i nije bilo nekog izbora, a sada vidim puno bolja situacija. :thumbup:
Melbourne_Australia

#2097 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

ratomir wrote::thumbup: :thumbup: :thumbup:

Znam one koji su otišli vani ali znam i dobar broj onih koji su se vratili.[/quote]

tako je,pogodio si u srz ono sto sam mislio i razmisljao ali se nisam znao izraziti a to je:"...ali pojedinci tačno od svog odlaska prave državnu tragediju. Ono u fazonu nakon njegovog odlaska potop, mi koji ostajemo smo glupani.."
da kao oni su u fazon odose dok ovdje nije sve popadalo,rasprsilo se,odose oni a nama koji ostajemo slijedi apokalipsa.[/quote]

Znaci ponavljam mali milion godina sam zivio u Australiji i nesto malo u Svedskoj..A vratio se ciku u Sarajevo prije 12 godina...Ljudi koji zive vani (uglavnom) i koji su tek otisli, iz psihickih razloga pljuju po BiH i kad treba i ne treba, zato sto im bude lakse leci uvece...Ne moze on pricati, jebem ti ovaj zivot i sve ovo ovdje, jer bi onda ispao budala zbog napustanja drzave..To je stara fora koju nasi dijasporci najvise koriste..Pljuj po BiH a moli Boga da dodje u BiH pa makar i na 7 dana..A penziju kad dobije u zemlji gdje je, eto ga odmah nazad...Jedino ovi nasi u USA su posteni i ne seru puno, Australija uglavnom seru a pate, a najgori ovi sto su otisli u Njemacku zbog kokuzluka..
Melbourne_Australia

#2098 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Znaci ponavljam, milion godina sam zivio u Australiji i nesto malo u Svedskoj..A vratio se ciku u Sarajevo prije 12 godina...Ljudi koji zive vani (uglavnom) i koji su tek otisli, iz psihickih razloga pljuju po BiH i kad treba i ne treba, zato sto im bude lakse leci uvece...Ne moze on pricati, jebem ti ovaj zivot i sve ovo ovdje, jer bi onda ispao budala zbog napustanja drzave..To je stara fora koju nasi dijasporci najvise koriste..Pljuj po BiH a moli Boga da dodje u BiH pa makar i na 7 dana..A penziju kad dobije u zemlji gdje je, eto ga odmah nazad...Jedino ovi nasi u USA su posteni i ne seru puno, oni uglavnom kazu iskreno, Australija uglavnom sera a pate, a najgori ovi sto su otisli u Njemacku zbog kokuzluka..I jos jedna stvar jako bitna, ne mozes ti ocekivati od covjeka koji je na primjer iz Varesa i koji je radio za 400 km, kad ode u Munich da prica kako je njemu dole bilo dobro...Ovo vazi za veliku vecinu manjih gradica po BIH...Nije isto kad ja iz Sarajeva pisem i neko iz Kladnja....One iz Vlasenice na primjer u Australiji nikad ali nikad ne mozes natjerati nazad ..Da im platis bruku, nema sansi...Ja razumijem to...Ja znam fakat puno ljudi iz Melbourne koji su se vratili u BIH..Ali velika vecina su Sarajlije , par Hercegovaca i znam Zenicana par i sto je meni zanimljivo znam 10 porodica u Gorazdu da su se vratili iz Australije,...Ali u Sarajevu znam jedno 30 porodica, koji su sve imali dole i vratili se, samo zbog zivotnog stila dole..
stakasa

#2099 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Melbourne_Australia wrote:Znaci ponavljam, milion godina sam zivio u Australiji i nesto malo u Svedskoj..A vratio se ciku u Sarajevo prije 12 godina...Ljudi koji zive vani (uglavnom) i koji su tek otisli, iz psihickih razloga pljuju po BiH i kad treba i ne treba, zato sto im bude lakse leci uvece...Ne moze on pricati, jebem ti ovaj zivot i sve ovo ovdje, jer bi onda ispao budala zbog napustanja drzave..To je stara fora koju nasi dijasporci najvise koriste..Pljuj po BiH a moli Boga da dodje u BiH pa makar i na 7 dana..A penziju kad dobije u zemlji gdje je, eto ga odmah nazad...Jedino ovi nasi u USA su posteni i ne seru puno, oni uglavnom kazu iskreno, Australija uglavnom sera a pate, a najgori ovi sto su otisli u Njemacku zbog kokuzluka..I jos jedna stvar jako bitna, ne mozes ti ocekivati od covjeka koji je na primjer iz Varesa i koji je radio za 400 km, kad ode u Munich da prica kako je njemu dole bilo dobro...Ovo vazi za veliku vecinu manjih gradica po BIH...Nije isto kad ja iz Sarajeva pisem i neko iz Kladnja....One iz Vlasenice na primjer u Australiji nikad ali nikad ne mozes natjerati nazad ..Da im platis bruku, nema sansi...Ja razumijem to...Ja znam fakat puno ljudi iz Melbourne koji su se vratili u BIH..Ali velika vecina su Sarajlije , par Hercegovaca i znam Zenicana par i sto je meni zanimljivo znam 10 porodica u Gorazdu da su se vratili iz Australije,...Ali u Sarajevu znam jedno 30 porodica, koji su sve imali dole i vratili se, samo zbog zivotnog stila dole..
S kakvom strascu covjek pisa po sirotinji :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2100 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

madner wrote:Kada ljudi upisu ljeve smjerove.
pa jbg, trziste nam je jako ograniceno

firme koje rade struju van BiH sve ih je manje, i sve su neki pokusaji uglavnom
a i oni ostaju duzni dnevnice
prijatelj tako o svom trosku bio u KSA... dnevnice nikad isplacene

ako radis u BiH, tu si vec najebo
jer su svi strucni, a inzinjeri jbg nisu strucni, pa se radi kako bog zapovjeda :mrgreen: :mrgreen:
osim ako si u nekoj državnoj firmi, ili nekoj koja se direktno okoristi od države, npr siemens bih

ovo ostalo je sve sića, pa shodno tome i plate
Post Reply