Mislim da neki ne svataju Poentu, Placati se MORA, ko ne zeli nece se nigdje ni javljati i stutit ce, stvar ja samo da nam dadnu Status i Prava, a ko vise izvuce iz drugih drzava novac to bolje za drzavuheat3 wrote:Bas mi je cudno zasto ljudi ovo rade. Vecina se nada da im nece stici koverta i da ce ih zaobici, a onda se pridruze grupi gdje svako moze da vidi njihove podatke...512MB wrote:Super, taman da vas porezna ima svijuH na okupureufjaha wrote:Ako je ovo protivno pravilima , nema veze blokirajte me al sam sretan da ce bar par ljudi vidjet ovo i pridruzit nam se
https://www.facebook.com/groups/204180190242836/
Vidimo se
Freelancing....all about
Moderator: anex
-
hi-men
#2076 Re: Porez na dohodak na freelancing?
-
crnoja
#2077 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Spadaju li troskovi shippinga u rashod?stobasja wrote:
Kao što sam već rekla, ja prodajem handmade artikle i imam realne troškove materijala za svaki proizvod + shipping + naknade za web platformu itd. ali nemam većinu računa iz 2015.,2016. pa ni 2017.g. kojima bih dokazala rashode, što sam i navela u upitu koji sam poslala PU. Vjerovatno su zato napisali da moram dokazati da njihovo određivanje porezne obaveze nije ispravno (a to je ukupan prihod s Paypala), i da trebam predočiti svu relevantnu dokumentaciju kojom ću dokazivati svoju poreznu obavezu. Za one prihode za koje nemam dokumentaciju uzet će kao osnovu iznos dobiven od banke. 20% rashoda u mojoj verziji uopće ne postoji, koliko rashoda uspijem dokazati toliko će mi priznati ako sam dobro shvatila.
-
PeroVelikiZdero
#2078 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ja isto prodajem proizvode, ali meni su rekli da ne mogu prikazati rashode jer nemam nikakav obrt ili DOO.stobasja wrote:
Kao što sam već rekla, ja prodajem handmade artikle i imam realne troškove materijala za svaki proizvod + shipping + naknade za web platformu itd. ali nemam većinu računa iz 2015.,2016. pa ni 2017.g. kojima bih dokazala rashode, što sam i navela u upitu koji sam poslala PU. Vjerovatno su zato napisali da moram dokazati da njihovo određivanje porezne obaveze nije ispravno (a to je ukupan prihod s Paypala), i da trebam predočiti svu relevantnu dokumentaciju kojom ću dokazivati svoju poreznu obavezu. Za one prihode za koje nemam dokumentaciju uzet će kao osnovu iznos dobiven od banke. 20% rashoda u mojoj verziji uopće ne postoji, koliko rashoda uspijem dokazati toliko će mi priznati ako sam dobro shvatila.
Samo obrt ili DOO mogu prikazati rashode na nacin da prikazem postarinu, trosak artikla, materijala...
-
stobasja
#2079 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Trebali bi ali ne bi me iznenadilo da mi kažu drugačije kada odem kod svoje "tete" u poreznu. Neću nagađati, javit ću kako sam prošla.crnoja wrote:Spadaju li troskovi shippinga u rashod?stobasja wrote:
- kica
#2080 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ogorčenje zbog naplate poreza na doznake iz inozemstva: Ovo je klasična otimačina!
Odluka Porezne uprave FBiH da oporezuje doznake iz inozemstva naišla je na oštre reakcije bh. dijaspore, ali i građana koji od tog novca preživljavaju u BiH. Predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Hasan Šehović kaže za „Avaz“ da je ovakva odluka iznenađujuća i razočaravajuća, jer su vlasti čak ranije govorile o uvođenju olakšica za slanje novca iz dijaspore, a sada su okrenule ploču.
Nije prihod
- Bilo je prijedloga da se uspostavi sistem koji bi išao preko Centralne banke BiH i da se dio tog novca izdvaja za investicione fondove koji bi bili osnova za ulaganje u projekte u domovini. A ovakva odluka Porezne uprave FBiH sasvim je suprotna od ovog prijedloga, jer neshvatljivo je da ako ja iz Turske pošaljem 100 KM u Sarajevo, taj neko ko prima taj novac mora državi dati deset KM - ističe Šehović.
On naglašava da se pomoć dijaspore ne može smatrati prihodom za bh. građane.
- Ovo je klasična otimačina, koju ja mogu povezati s predizbornom kampanjom. Katastrofa je jedina riječ kojom se ovo može opisati. Neko je u vlasti to lijepo sračunao. Ako dijaspora godišnje pošalje oko četiri milijarde KM, onda će se u budžet sliti dodatnih 400 miliona KM i eto njima para da sebi povećaju plaće – naglasio je Šehović.
Armin Alijagić, osnivač organizacije „Naša perspektiva“, čiji je primarni zadatak saradnja s dijasporom, naglašava za „Avaz“ da je novac koji bh. građani uglavnom dobivaju od rodbine iz inozemstva već opterećen troškovima koje nameću banke.
Nema opravdanja
- Bojim se da idemo u pogrešnom pravcu, otežavamo našoj dijaspori da se uključi u razvoj BiH. Vlast bi trebala imati za cilj da im olakša investiranje u domovinu, da ih na neki način privuče. A vrlo je zanimljivo da se ovakva odluka donosi u momentu kada određene političke stranke u BiH pozivaju dijasporu da učestvuje na izborima i da se aktivnije uključi u politički život – naglasio je Alijagić.
Damir Miljević, ekonomski analitičar, kaže za „Avaz“ da početak oporezivanja novca koji građani dobivaju iz inozemstva nema nikakvo opravdanje.
Miljević: Pokušava se izvući što više novca od građana
- Očito je da se pokušava izvući što više novca od građana BiH. Prema meni, u najsiromašnijoj zemlji na svijetu početi oporezivati novac od doznaka ravno je zločinu. Ako ćete oporezivati 300 eura koje je neko poslao nekoj nani u selu pored Tuzle, onda ste vi zločinac, a ne država - zaključuje Miljević.
Apetiti vlastodržaca
Miljević naglašava i da je ostvarivanje prihoda u inozemstvu koji se uplaćuju ovdje na račune, regulirano Zakonom o porezu na dohodak i oporezovano s deset posto. No, on kaže da je problem što Porezna uprava pored tih deset posto traži da se plati zdravstveno i penzijsko osiguranje kao da su ljudi u stalnom radnom odnosu, a možda nisu.
- Tako da sada imamo čitav galimatijas između postojećih propisa, zahtjeva Poreske uprave i apetita vlastodržaca koji bi da uzmu pare po svaku cijenu - ističe Miljević.
Reakcija Porezne uprave FBiH
U javnosti se digla bura i zbog oporezivanja freelancera, a na reakcije na njihov javni poziv za prijavu svih prihoda iz inozemstva, uključujući i poklonjeni novac, jučer je reagirala i Porezna uprava FBiH. Na ogorčenje i kritike zbog utjerivanja nameta, iz PUFBiH su odgovorili da nije riječ ni o kakvom novom porezu.
- Javni poziv upućen je na osnovu Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 1. januara 2009. godine i prema kojem su pozvani porezni obveznici bili dužni sami prijaviti oporezive prihode iz inostranstva – naveli su iz PU.
https://avaz.ba/vijesti/bih/399879/ogor ... -otimacina
Odluka Porezne uprave FBiH da oporezuje doznake iz inozemstva naišla je na oštre reakcije bh. dijaspore, ali i građana koji od tog novca preživljavaju u BiH. Predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Hasan Šehović kaže za „Avaz“ da je ovakva odluka iznenađujuća i razočaravajuća, jer su vlasti čak ranije govorile o uvođenju olakšica za slanje novca iz dijaspore, a sada su okrenule ploču.
Nije prihod
- Bilo je prijedloga da se uspostavi sistem koji bi išao preko Centralne banke BiH i da se dio tog novca izdvaja za investicione fondove koji bi bili osnova za ulaganje u projekte u domovini. A ovakva odluka Porezne uprave FBiH sasvim je suprotna od ovog prijedloga, jer neshvatljivo je da ako ja iz Turske pošaljem 100 KM u Sarajevo, taj neko ko prima taj novac mora državi dati deset KM - ističe Šehović.
On naglašava da se pomoć dijaspore ne može smatrati prihodom za bh. građane.
- Ovo je klasična otimačina, koju ja mogu povezati s predizbornom kampanjom. Katastrofa je jedina riječ kojom se ovo može opisati. Neko je u vlasti to lijepo sračunao. Ako dijaspora godišnje pošalje oko četiri milijarde KM, onda će se u budžet sliti dodatnih 400 miliona KM i eto njima para da sebi povećaju plaće – naglasio je Šehović.
Armin Alijagić, osnivač organizacije „Naša perspektiva“, čiji je primarni zadatak saradnja s dijasporom, naglašava za „Avaz“ da je novac koji bh. građani uglavnom dobivaju od rodbine iz inozemstva već opterećen troškovima koje nameću banke.
Nema opravdanja
- Bojim se da idemo u pogrešnom pravcu, otežavamo našoj dijaspori da se uključi u razvoj BiH. Vlast bi trebala imati za cilj da im olakša investiranje u domovinu, da ih na neki način privuče. A vrlo je zanimljivo da se ovakva odluka donosi u momentu kada određene političke stranke u BiH pozivaju dijasporu da učestvuje na izborima i da se aktivnije uključi u politički život – naglasio je Alijagić.
Damir Miljević, ekonomski analitičar, kaže za „Avaz“ da početak oporezivanja novca koji građani dobivaju iz inozemstva nema nikakvo opravdanje.
Miljević: Pokušava se izvući što više novca od građana
- Očito je da se pokušava izvući što više novca od građana BiH. Prema meni, u najsiromašnijoj zemlji na svijetu početi oporezivati novac od doznaka ravno je zločinu. Ako ćete oporezivati 300 eura koje je neko poslao nekoj nani u selu pored Tuzle, onda ste vi zločinac, a ne država - zaključuje Miljević.
Apetiti vlastodržaca
Miljević naglašava i da je ostvarivanje prihoda u inozemstvu koji se uplaćuju ovdje na račune, regulirano Zakonom o porezu na dohodak i oporezovano s deset posto. No, on kaže da je problem što Porezna uprava pored tih deset posto traži da se plati zdravstveno i penzijsko osiguranje kao da su ljudi u stalnom radnom odnosu, a možda nisu.
- Tako da sada imamo čitav galimatijas između postojećih propisa, zahtjeva Poreske uprave i apetita vlastodržaca koji bi da uzmu pare po svaku cijenu - ističe Miljević.
Reakcija Porezne uprave FBiH
U javnosti se digla bura i zbog oporezivanja freelancera, a na reakcije na njihov javni poziv za prijavu svih prihoda iz inozemstva, uključujući i poklonjeni novac, jučer je reagirala i Porezna uprava FBiH. Na ogorčenje i kritike zbog utjerivanja nameta, iz PUFBiH su odgovorili da nije riječ ni o kakvom novom porezu.
- Javni poziv upućen je na osnovu Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 1. januara 2009. godine i prema kojem su pozvani porezni obveznici bili dužni sami prijaviti oporezive prihode iz inostranstva – naveli su iz PU.
https://avaz.ba/vijesti/bih/399879/ogor ... -otimacina
-
free_too
#2081 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Svaka cast, covjek je sve objasnio: https://www.youtube.com/watch?time_cont ... Ox__uCEIYw
-
RasAlGhul
#2082 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Joj @kica brata povampirio
zbog 10 posto. Poreska od kako je svijeta i vijeka kandžija, i kandžijaće sve dok sunce grije! I drug mi je dobio kovertu da se javi u poresku, ne znam ništa za retroaktivno, mada godinu radi, piše neke tekstove na engleskom i ruskom u wordu i ekselu, dobro para, saće lagano plaćati 
- Indigont
#2083 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ako šalješ Adsense isplate čekom umjesto wire transfer direktno na bankovni račun, da li moraš platiti porez na isplatu čeka i da li oni mogu pratiti i isplate čekova?
-
bedakb
#2084 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Odgovor porezne je uvijek isti:

https://www.youtube.com/watch?v=bNw6LwB1keU
A mi mozemo pjevat' borbene- Javni poziv upućen je na osnovu Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 1. januara 2009. godine i prema kojem su pozvani porezni obveznici bili dužni sami prijaviti oporezive prihode iz inostranstva – naveli su iz PU.
https://www.youtube.com/watch?v=bNw6LwB1keU
-
free_too
- victom
#2086 Re: Porez na dohodak na freelancing?
dobar video.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:13, edited 2 times in total.
-
nelle_tz
#2087 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Mozda je vec bilo, ali fino covjek sve rekao
- Ricken
#2088 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Zakonski možeš otvoriti doo na sebe, jedino ako ti poslodavac ograničava. Čak novim ZORom nemoraš biti niti imati zaposlenika u radnom odnosu. Problem kod tebe je što si trgovac. Postoji zakon o trgovini koji je uredio tu oblast i propisao određene uvjete za trgovce, koji su uglavnom vezani za mjesto obavljanja djelatnosti i uvjete koji se ispunjavaju, pa tako fizička osoba koja nije registrovana se ne smije baviti organizovanom trgovinom. Za PUFBiH tvj prihod je na "crno", a sam zakon o porezu na dohodak kaže da se ne priznaju rashodi kod obavaljanja djelatnsti na takav način. Pokušavajući shvatiti tvoju situaciju ti si više kao posrednik, što znači da imaš opciju raditi u saradnji sa nekom firmom i za svoj rad naplaćivati proviziju. Moguće da imam krivu percepciju.PeroVelikiZdero wrote:neon-x wrote: Prijatelju s tobom iskreno suosjecam, pogotovo jer sam i sam u slicnoj situaciji gdje sam imao ozbiljnijih rahoda i do 40% jer sam se bavio pored freelancingom i biznisom koji zahtjeva i ulaganje. Kao i ti sam htio otvoriti obrt ali me vec knjigovodja odbio od te ideje jer obrti ne mogu izvoziti dok se doo cinio preskupim i preglomaznim za ovakvu djelatnost pogotovo u to vrijeme.
Medjutim i tada kao i sada sam bio svjestan aktuelnih zakona i obaveze placanja poreza i da ce jednog dana se to sigurno morati platiti. Realno opet ovih 14% poreza na ukupne prihode su manji od svih troskova koje bih imao sa doo a mozda i sa obrtom.
Pokusavam samo biti objektivan koliko je to moguce i mislim da samo realnim zahtjevima mozemo urediti ovo kako treba za ubuduce.
Ma da i zelim DOO otvoriti ne mogu jer sam u radnom odnosu. Ne mogu otvoriti doo na sebe ako sam u radnom odnosu.
Svaka zemlja u okruzenju ima godinama sve ovo rijeseno, zivimo u 21 stoljecu gdje se sve odvija preko interneta.
Velika vecina ljudi bi sigurno otvorila dodatni obrt ili nesto da im se omoguci, placali bi porez, evo i ja zelim placati ali da je sve regulirano.
Ovako oni mene tjeraju da idem u sivu zonu.
Po njima je najbolje da nitko u drzavi nista ne pokusava dodatno zaraditi
-
PeroVelikiZdero
#2089 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ricken wrote:
Zakonski možeš otvoriti doo na sebe, jedino ako ti poslodavac ograničava. Čak novim ZORom nemoraš biti niti imati zaposlenika u radnom odnosu. Problem kod tebe je što si trgovac. Postoji zakon o trgovini koji je uredio tu oblast i propisao određene uvjete za trgovce, koji su uglavnom vezani za mjesto obavljanja djelatnosti i uvjete koji se ispunjavaju, pa tako fizička osoba koja nije registrovana se ne smije baviti organizovanom trgovinom. Za PUFBiH tvj prihod je na "crno", a sam zakon o porezu na dohodak kaže da se ne priznaju rashodi kod obavaljanja djelatnsti na takav način. Pokušavajući shvatiti tvoju situaciju ti si više kao posrednik, što znači da imaš opciju raditi u saradnji sa nekom firmom i za svoj rad naplaćivati proviziju. Moguće da imam krivu percepciju.
Puno problema malo rješenja.
DOO je svakako neisplativ za ljude koji ostvare veće promete a manje profite.
Ne znam, očito se trude da i ovo malo ljudi što pokuša nešto raditi ne daju mu.
- madner
#2090 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ili stite ove sto rade posteno od nelojalne konkurencije.
- Steph
#2091 Re: Porez na dohodak na freelancing?
madner wrote:Ili stite ove sto rade posteno od nelojalne konkurencije.
- madner
#2092 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa primjer je ocit, kako da trgovac koji ima doo bude jeftiniji od ovog sto nema nista, ne placa nista i nema nikakve obaveze.Steph wrote:madner wrote:Ili stite ove sto rade posteno od nelojalne konkurencije.
- Steph
- ferratilis
#2094 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne bi Damir bio Damir kad ne bi svaku temu okrenuo na samopromociju
Ali je u pravu, freelanceri imaju ekonomsku slobodu koja ih distancira od politike i ovima na vlasti to ocito ne odgovara. Ako niste vjerovali da zivimo u neo-feudalizmu, ovo je dokaz
-
PeroVelikiZdero
#2095 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa nisam ja nima nikakva konkurencija. Ja prodajem vani ne u BIH, meni novci dolaze sa paypala ne radim direktno u BIH.madner wrote:Pa primjer je ocit, kako da trgovac koji ima doo bude jeftiniji od ovog sto nema nista, ne placa nista i nema nikakve obaveze.Steph wrote:madner wrote:Ili stite ove sto rade posteno od nelojalne konkurencije.
U ostalom u BIH se moze otvoriti dodatni obrt koji moze imati prihkd do 50 tosuca maraka da ne moras placati PDV ali problem je to sto ne omogucava da mozes izvoziti.
Last edited by PeroVelikiZdero on 26/07/2018 08:40, edited 1 time in total.
- ExNihilo
#2096 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kaže, uveli ovo da njega lično sjebu.ferratilis wrote:Ne bi Damir bio Damir kad ne bi svaku temu okrenuo na samopromocijuAli je u pravu, freelanceri imaju ekonomsku slobodu koja ih distancira od politike i ovima na vlasti to ocito ne odgovara. Ako niste vjerovali da zivimo u neo-feudalizmu, ovo je dokaz
- kica
#2097 Re: Porez na dohodak na freelancing?
treba prosiriti pricu sa freelancera, ne sve one koji su naveli da zele oporezovati.
Preko 30.000 ljudi koji su van BiH a primaju platu u BiH.
i preko 500.000 ljudi koji primaju poklone.
Preko 30.000 ljudi koji su van BiH a primaju platu u BiH.
i preko 500.000 ljudi koji primaju poklone.
- TheHound
#2098 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Te sto primaju poklone slobodno smanji sa 500.000 na 5000 ljudi. Ne vidim zasto bi oni izdrzavanje smatrali poklonom, ako mozes dokazati da su pare stigle od sina/kcerke, oca/majke, supruga/supruge iz inostranstva vjerovatno ti to nece ni oporezovati. Mozda ce te pozvati da dokazes porijeklo para i ako uspijes dokazati oslobodit ce te poreza.
Tako je i sa porezom na nekretnine, ako ti roditelji poklone stan ne trebas placati porez, a ako je poklon od nekog s kim nisi u blizem srodstvu onda placas.
Tako je i sa porezom na nekretnine, ako ti roditelji poklone stan ne trebas placati porez, a ako je poklon od nekog s kim nisi u blizem srodstvu onda placas.
- TheHound
#2099 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne mogu da vjerujem da neko ovog ljigavca uzima za ozbiljno.nelle_tz wrote:Mozda je vec bilo, ali fino covjek sve rekao
-
PeroVelikiZdero
#2100 Re: Porez na dohodak na freelancing?
A kako ce ljudi dokazati nesto iz 2015 godine?TheHound wrote:Te sto primaju poklone slobodno smanji sa 500.000 na 5000 ljudi. Ne vidim zasto bi oni izdrzavanje smatrali poklonom, ako mozes dokazati da su pare stigle od sina/kcerke, oca/majke, supruga/supruge iz inostranstva vjerovatno ti to nece ni oporezovati. Mozda ce te pozvati da dokazes porijeklo para i ako uspijes dokazati oslobodit ce te poreza.