Sinapsa wrote:Banksy wrote:Sinapsa wrote:
Niko nikome nije bliskiji, nego Bosanac Bosancu, ma gdje god on zivio.
To samo dobro zvuči, a u osnovi je sasvim netačno. Najbliži ti je Austrijanac s kojim već 25 godina dijeliš ISTO zdravstvo, obrazovanje, nauku, kulturu, posao, zabavu, isti zrak. S njim živiš u istom društvu, S NJIM imaš iste ciljeve, interese i zanimacije.
U sirem kontekstu je tacna i na prvi pogled mozda dobro zvuci. Medjutim ona sadrzi i jedan problematican element, a to je iskljucivost. Nju ne treba shvatiti kao maksimu kategorickog imperativa, koja treba da vazi za svaku jedinku u svakom kontekstu. Ona samo treba da gradi mostove izmedju nas i da naglasi nase zajednicke kulturoloske korjene. Napisana je da naglasi zajednicko i oslanja se na ono sto covjek u inostranstvu moze svakodnevno da posmatra -
da Bosanci traze blizinu drugih Bosanaca.
Traže kad je u pitanju kafenisanje, trač, prisjećanje boljih vremena, ili, kao ovdje, naklapanje o predsjedničkim kandidatima za koje većina uopće neće ni glasati jer se nije registrirala.
Sinapsa wrote:
Dijelim sa Austrijancima drustvo u kojem zivimo. Medjutim, nije tacno da mi moraju kao kolektiv biti najblizi. Oni to jesu, bliski su mi, ali imati austrijske prijatelje i zivjeti sa Austrijancima ne znaci, da oni odredjuju moj socijalni identitet. Jer, ja sam socijalizovan u BiH i tako se dozivljavam. Moja djeca to donekle nece dijeliti sa mnom.
Naravno da su ti Austrijanci najbliži, i fizički i praktično. Naravno da ONI određuju tvoj aktuelni socijalni (društveni) identitet. Živiš u njihovom društvu i s njima dijeliš sve ekonomske, političke, kulturološke, obrazovne, naučne pojave i prakse socijalnog života koji postaje, i već je davno postao, tvoj identitet.
Ti si BIO socijalizovan u BiH, nekad, prije 25 godina. Danas, ti si dio austrijskog društva, ne bosanskog, i nema suvislog argumenta ni postavke prema kojoj je drugačije. Ja ga, bar dosad, nisam čula.
Sinapsa wrote:
Banksy wrote:
Bosna su nostalgija i sentimenti, (počesto i šuplja patriotska) i ništa više. A ako jeste nešto više, vratite se nazad.
Ova zadnja recenica sadrzi dosta žuči i mogu samo pokusati da je prevedem: Vi ne morate da trpite nasu stvarnost, vi ne snosite posljedice te stvarnosti i nemate moralno pravo, da nam "pametujete"...
Grupna dinamika je takva, da mogu da razumijem da nas okolnosti dijele u dvije grupe. To ne mijenja cinjenicu, da smo ipak dvije strane jedne medalje. Svi smo odredjeni dogadjajima u BiH devedesetih. Da Bosna i Hercegovina za dijasporu nije samo sentiment i nostalgija, mozes da vidis, ako nista, barem na financijskoj podrzci i ulaganju iznenadjujuce visokih svota u BiH. Sa druge strane, kada procitam sta je @Kikibombona napisao o svojoj dijasporskoj tetki, koja mu svojom ignorancijom i neshvatanjem dere zivce, onda mogu samo da tu prirodu nasih ljudi potvrdim. Sa zaljenjem. Osim toga postoji jos problematicnih aspekata u nasim odnosima, o kojima ne zelim sada pisati. Sve u svemu - na nama je, hocemo li produbljavati jaz ili cemo "praviti mostove".
Ma nismo mi
dvije strane jedne medalje već decenijama. Mi jesmo, svi, određeni događajima devedesetih, ali ti događaji su nas raspuhali na, kao nebo i zemlja, različite strane, u neka nova društva, nove okolnosti i situacije, koje jedne s drugim više NIKAKVE veze nemaju. NIKAKVIH mi više dodornih tačaka nemamo osim onih mjesec dana, kad dođete na zube i frizure, i te finansijske podrške o kojoj govoriš - a koja je strogo individualna, pa je negdje ima, a negdje bogami i nema pa zaboravljeni roditelji umiru od gladi - a koja će, svakako presahnuti za 20 godina kad biologija učini svoje, pa vaša djeca logično i opravdano zaborave tetke i daidže u nekoj staroj zemlji pradjedova. A dilema jaz ili mostovi je lažna. Stari mostovi će se sami, od starosti, srušiti za koju godinu, a jaz će prerasti u pustinju ravnodušnosti novih generacija.
Ima, naravno, kako kažeš, još puno aspekata o kojima ni ja ne želim pisati, da ne bih uvrijedila koju osjetljivu dijasporsku dušu, ali moram primjetiti da je Hadžikadić - svojim demonstriranim znanjem o Bosni, svojim nastupom, ponašanjem, postupcima i gardom - pravi primjer, reprezent, dijasporske politike prema Bosni i njenim stanovnicima. Ne želim da ga ponovo slikam, sve sam već napisala, a i nema potrebe - svi se vrlo dobro, prešutno razumijemo.