Dan (i) nakon referenduma u RS

Post Reply
ze kalanga

#2076 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by ze kalanga »

Gojeni H wrote:
ze kalanga wrote:Posljedica neracionalnosti političke odluke US-a.
I rekao bih po Srbe u BiH idealan potez.
Kao što vidimo, sad ni u US ne znaju šta bi, najradije bi pojeli vlastita govna i pljunuli Bakira u facu. Ali...

Svejedno, ja se nadam da će u budućnosti prije svake odluke dobro razmisliti o mogućim posljedicama.
Ovom logikom, shvatas da ukoliko pravosudni organi ne ucine nista po pitanju neustavnog djelovanja predjsednika i institucija PC-a, ostavljas mogucnost da neko uradi isto ili slicno, sto mozda ne samo ne bude u interesu srpskog naroda, vec dovede u pitanje opstanak tog entiteta i srpskog naroda kao politickog faktora?
Konkretno, šta je u sprovođenju referenduma neustavno?
Pri tome treba imati u vidu da je NSRS jednim dijelom prihvatila zahtjeve US-a. Što se kaže nije šija nego vrat, ali ipak prihvatila.

Ponavljam se, neki će pomisliti da je spam, sva neracionalnost US-a na svu sreću nije donijela neželjeni sukob ili opstrukciju na državnom nivou. Ne bi me čudilo da se to desi kod neke sledeće neracionalne, političke odluke. A mislim da to nijednom narodu nije u interesu.
PM72

#2077 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by PM72 »

Đe si Fudara legendo,
Kad si to izašao iz buhare? A u pravu si,ja sam ubačeni element. :lol: Evo,priznajem da radim za New Zealand Security Intelligence Service pa će me valjda izmjestiti o svom trošku ako dođe do sranja.
PM72

#2078 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by PM72 »

ze kalanga wrote:
155_mm wrote:
ze kalanga wrote:Mi koji ne spadamo u dvije navedene grupe, možemo konstatovati kako je cjelokupna odluka US-a zapravo neracionalna, politička i jednosmjerna. Nepromišljena i politički nekorektna. Neosnovana i destabilizirajuća. :izet:
vama koji niste u navedenim grupama je ocigledno svejedno da li ce dodik biti uhapsen ili ne.
Ne govorimo o ličnim simpatijama, bavimo se činjenicama. Nemaju osnov po kojem bi hapsili Dodika zbog sprovođenja demokratskog čina. Jer on bi i defakto bio prvi državnik koji bi bio hapšen zbog referenduma u svijetu.
Kalanga,
ne provaljuj se.čuj državnik.
155_mm

#2079 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by 155_mm »

PM72 wrote:
155_mm wrote:
PM72 wrote:Čim kažeš da je sranje "neizbježno".Što je neizbježno? Ja niti vidim razloga niti imam s kim niti imam čim praviti to sranje.
znaci li to da ti tvrdis da je srbija napokon, poslije skoro 200 godina teznje da se prosiri na teritorije zapadno od drine, odustala od toga?
Ma zaboli me,pravo da ti kažem.Neka me puste da se rahat patim jer sam odavno prevalio pola života.Po statistikama.Nekad davno sam stavio glavu na panj radi Bosne.Sad sam svjestan da pola Bosne ne vrijedi ni nokta mog djeteta.Bar za mene.I zato me zaboli šta je čija težnja a to su nazvali,kako ono,defetizam?
i izbjegavanje konkretnog odgovora je takodje odgovor.

e vidis meni nije svejdeno je li odustala ili nije. jer svaki put kad je to pokusala drina je nosila bosnjacke leseve bez glave. i zbog toga cu uvijek upozoravati na tu opasnost. bez obzira na svo pljuvane po meni. i bez obzira sto je mnogima ispalo debelo crijevo naprezajuci se da to prikazu kao bolesnu ratnohuckacku teznju nadrkane dijaspore.
Fudo387

#2080 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Đe si Fudara legendo,
Kad si to izašao iz buhare? A u pravu si,ja sam ubačeni element. :lol: Evo,priznajem da radim za New Zealand Security Intelligence Service pa će me valjda izmjestiti o svom trošku ako dođe do sranja.
Nedavno, sam' me sprangijali bez da su rekli zbog cega :D ....nema veze.

Sta's bolan na Novom Zelandu, tamo zmije oko kuca normalna pojava...i to one lude od sest metara, plus razne baje.
Kad legnes spavat' ne obuces pidjamu vec ono abho odjelo od gume. :D
PM72

#2081 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by PM72 »

Ja te 155 mm podržavam.
Last edited by PM72 on 10/10/2016 20:39, edited 1 time in total.
PM72

#2082 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:
PM72 wrote:Đe si Fudara legendo,
Nedavno, sam' me sprangijali bez da su rekli zbog cega :D ....nema veze.

Sta's bolan na Novom Zelandu, tamo zmije oko kuca normalna pojava...i to one lude od sest metara, plus razne baje.
Kad legnes spavat' ne obuces pidjamu vec ono abho odjelo od gume. :D
Koliko sam čit'o tamo nema otrovnih zmija.Australiju preskačem.Novi Zeland ti je skroz dole,gdje je ventil...
Fudo387

#2083 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by Fudo387 »

Isto je to jarane... :D
155_mm

#2084 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by 155_mm »

PM72 wrote:Ja te 155 mm podržavam.
podrzi me, podrzi me.
PM72

#2085 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by PM72 »

155_mm wrote:
PM72 wrote:Ja te 155 mm podržavam.
podrzi me, podrzi me.
nemoj biti ,,,dvosmislen. :D
MikroBelaj

#2086 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by MikroBelaj »

Ljudi idite na privatne poruke,spamate opasno :D
oakville

#2087 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by oakville »

daddy-kool wrote:
ze kalanga wrote:Posljedica neracionalnosti političke odluke US-a.
I rekao bih po Srbe u BiH idealan potez.
Kao što vidimo, sad ni u US ne znaju šta bi, najradije bi pojeli vlastita govna i pljunuli Bakira u facu. Ali...

Svejedno, ja se nadam da će u budućnosti prije svake odluke dobro razmisliti o mogućim posljedicama.
Super je ovo sve, stvar se razgolitila pa će možda krenuti i da se odmotava.

Jer jebo sud ako nema sredstva prisile.
To više nije sud nego etičko vijeće.
Jebo i institucije ako nisu u stanju da funkcionišu da sebe zaštite.
Kako bi tek nas zaštitile.

Ako se pokaže da ove institucije postoje samo radi uhljebljavanja i pokazivanja forme, onda treba i prihvatiti Dodikov prijedlog o vraćanju nadležnosti na entitete. I ne samo prihvatiti nego insistirati na njemu.
:thumbup: Drago mi je i ti nadolaziš na ono što zagovaram već odavno - povratak na izvorni Dejton. Teritorija se iz BiH ne može odnijeti bez dozvole Bošnjaka, jer nikakva RS van BiH nikad neće dobiti medj. priznanje, može biti samo Osetija. Sve ostalo je promjenljivo.
Davno je trebalo sasjeći u korijenu navodnu izgradnju tzv državnih institucija, za koje je sad valjda i svima jasno da uopšte ne služe za provođenje zakona, već samo da FBiH kroz raznorazne poreze, davanja i zapošljavanje po osnovu konstitutivnosti preko tzv. državnog nivoa finansira lopovluk i fašizam srpske dijaspore koja se nalazi izvan matičnog Beograda. Prekinuti dakla plaćanj preko tzv državnog budžeta, jutarnje tokove srpske dijaspore iz Ist. Sarajeva prema centru radi džabojedenja novca iz FBiH, kao i zapošljavanje u SIPA-ama (policiji RS-a na operativnom području FBiH), tzv. Tužilaštvu i sudu BiH (udruženju seoskih sudija Pala, Rogatice, Sokoca i Trebinja s prebivalištem u Sarajevu), te ih sve lijepo vratiti tamo odakle su došli.

Onaj minimum koji po Dejtonu mora postojati na nivou tzv. državnom nivou svako treba da finansira odvojeno. Pa kako stoji ekonomija u entitetu iz kojeg dolaziš tolika će ti biti plata - i svako sebi.
vivaldi

#2088 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by vivaldi »

oakville wrote:Prekinuti dakla plaćanj preko tzv državnog budžeta
kad bi to neko uradio, mile bi ga sa 10 miliona pocastio
oakville

#2089 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by oakville »

vivaldi wrote:
oakville wrote:Prekinuti dakla plaćanj preko tzv državnog budžeta
kad bi to neko uradio, mile bi ga sa 10 miliona pocastio
Biće. :D
stari grad Visegrad

#2090 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by stari grad Visegrad »

Ne treba nikom Mileteovo mito i korupcija! A onaj od Bosnjaka koji to uradi bi bio lincovan u roku od 7 dana. Pare nece ponjeti u grob.
155_mm

#2091 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by 155_mm »

posto smo se naslusali vidjenja forumasa o danima poslije referenduma red je da cujemo sta svabe kazu na to. za gandijevce upozorenje da ne citaju tekst ispast ce im debelo crijevo jos vise.
Uvek se prvo na primeru BiH vidi kada je na Balkanu kriza, piše dopisnik berlinskog „Tagescajtunga“ iz Sarajeva Erih Ratfelder, prenosi Dojče vele.

On ističe da je pre nekoliko sedmica ponovo bilo govora o ratu u BiH, kao i da se situacija u međuvremenu primirlila, ali i da je to primer koliko je situacija na južnim granicama Evrope i dalje napeta.

“Bosna i Hercegovina, koja je u poslednjih sto godina tri puta bila glavno poprište ubijanja u regionu, još uvek je seizmograf za razvoj situacije na tom području. Uvek se najpre na primeru BiH vidi kada je na Balkanu kriza, a krize u tom regionu uvek su bile povezane s konfliktima velikih sila. Na prelomnoj tački – u Sarajevu – i danas se najbolje pokazuju interesi međunarodnih aktera. Tu se ne ogledaju samo suprotnosti susednih zemalja – Srbije i Hrvatske – već i Evropske unije, Rusije, SAD – ali i islamskih sila: Turske, a u nove vrijeme i zalivskih zemalja, poput Saudijske Arabije”, piše Ratfelder.

Dodaje da su konflikti između tri tabora u BiH podgrejani mešanjem sa strane.

“Sada je to čak i mnogo lakše nego ranije, s obzirom na pokušaj uništenja multinacionalnog i multireligioznog društva u ratu devedesetih godina prošlog veka, nakon čega je usledila administrativna podela zemlje na srpski deo republike i bošnjačko-hrvatsku federaciju. Srpski nacionalizam seže daleko u prošlost. Od 19. veka želi se stvaranje ’Velike Srbije’. Slično važi i za Hrvate. Nacionalisti iz oba tabora i danas Bosni i Hercegovini osporavaju pravo na postojanje i žele da ovladaju zemljom ili da je između sebe podele. Samo se Bošnjaci, muslimani, i jedan deo levičarskih, nenacionalističkih struja i danas čvrsto drže ideje o multinacionalnoj državi. Međutim, međunarodne sile su Dejtonskim sporazumom garantovale postojanje Bosne i Hercegovine, a sporazum se danas dovodi u pitanje. Evropska unija je, istina, u Solunu 2003. obećala svim zemljama Balkana da bi u dugoročnom periodu mogle da pristupe Uniji, ukoliko se budu razvijale demokratski kao pravne države i to je stanovništvu ulilo veliku nadu. Pravne države i demokratije bi stabilizovale region i time otvorile put pozitivnom ekonomskom razvoju. Međutim, s krizom u EU i nedostatkom evropske vizije, sve to bi moglo da se nagne i na drugu stranu. Tome bi još trebalo dodati i da se SAD zabavljaju same sobom”, navodi Ratfelder.

Piše i da je sve to dovelo do političkog vakuuma u regionu i pojave novih političkih igrača koji pokušavaju da na Balkanu ostvare svoje interese.

“Otkako je Vladimir Putin promenio kurs u svojoj evropskoj politici, on na Balkanu pokušava da pronađe saveznike kako bi sprečio politiku Zapada koja se odnosi na evropske integracije. Rusima je najvažnije pravoslavno stanovništvo. Narodi u Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, ali i u Grčkoj, tradicionalno gaje velike simpatije prema Rusiji. Rusija ekonomski nastoji da stvori zavisnost od njenog gasa. I ne samo da mnoge od tih zemalja zavise od ruskog gasa – u Srbiji i Republici Srpskoj naftna industrija je u ruskim rukama, a ruske banke pokušavaju da pokupuju, kako zapadne, tako i domaće banke. No, Putinu je tu ipak najvažniji politički uticaj. Dalju integraciju regiona u NATO, smatra on, trebalo bi sprečiti. Rusija obećava Srbiji i srpskom entitetu u BiH podršku u Savetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Referendum o odvajanju tog entiteta od BiH – što bi moglo da dovede i do rata – takođe nije nemoguć. Putin, dakle, potpaljuje situaciju”, ističe Ratfelder.

Konstatuje da je poslednjih godina i Turska postala aktivna u balkanskom regionu.

“Predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je podršku muslimanskom stanovništvu u BiH, Sandžaku, na Kosovu, u Makedoniji i Albaniji. U BiH je čak obećao i vojnu podršku! Njegova vizija obnove Osmanlijskog carstva u suštini je religiozno prožeta politička ofanziva, kojoj pak nedostaje ekonomska snaga. No, kada je reč o uticaju na muslimansko stanovništvo, Turci su dobili konkurenciju koja dolazi iz zalivskih zemalja i Saudijske Arabije. Emirati investiraju milijarde u ogromne turističke projekte u Sarajevskom kantonu, a mnogi Arapi, kao privatna lica, kupuju obradivu zemlju čak i u Hrvatskoj i Srbiji. Značajno je i to što Arapi pokušavaju da svoje fundamentalističko tumačenje islama nametnu pre svega u Bosni i Hercegovini, koja tradicionalno gaji tolerantan i otvoren islam, i koji je politički za zajednički život svih religijskih i nacionalnih grupa. Tako su i Turci i Arapi, uz pomoć novca, ostvarili uticaj na Stranku demokratske akcije (SDA) koja se do sada zalagala za multietničku BiH. Turska i Emirati sa svojom religiozno obojenom politikom zahtevaju odvajanje Bošnjaka od drugih naroda – dakle podelu BiH na tri etnonacionalistička i religiozna nivoa. Oni tako podgrevaju situaciju u regionu i daju legitimitet ruskoj politici. A Zapad? Evropa mora da prepozna opasnost, koja se ponovo stvara na Balkanu“, zaključuje dopisnik ”Tagescajtunga”
daddy-kool

#2092 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by daddy-kool »

oakville wrote:
:thumbup: Drago mi je i ti nadolaziš na ono što zagovaram već odavno - povratak na izvorni Dejton. T....
Izgradnja državnih institucija koje su imale minimalnu funkciju ali su služile za uhljebljivanje i stacioniranje značajnog broja srpske i hrvatske elite u Sarajevo je imala donekle smisla dok je na djelu bila strategija "rahat patnje". To je opet moglo trajati onoliko koliko su se poštovala ista pravila na svim stranama, tj dok vrijedi isti zakon za sve u BiH. Ako to više nije slučaj, onda se opravdano postavlja pitanje kome dalje treba takva šarada.
daddy-kool

#2093 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by daddy-kool »

155_mm wrote:mnogi kukaju ako ne uhapse micka da je to kraj drzave BiH. pitam ih a da nije mozda tacnije reci da je to kraj ovakve drzave BiH?
Naravno, naglasak je na uređenju.

Što se tiče BiH, ja ne samo da sam optimist nego sam potpuno uvjeren da je pred državom (u ovim granicama, multietničkoj, multikonfesionalnoj, tolerantnoj) sjajna budućnost.
ABH017

#2094 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by ABH017 »

155_mm wrote:
ze kalanga wrote:Mi koji ne spadamo u dvije navedene grupe, možemo konstatovati kako je cjelokupna odluka US-a zapravo neracionalna, politička i jednosmjerna. Nepromišljena i politički nekorektna. Neosnovana i destabilizirajuća. :izet:
vama koji niste u navedenim grupama je ocigledno svejedno da li ce dodik biti uhapsen ili ne.
:thumbup:
E to.
Sanjarko

#2095 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by Sanjarko »

oakville wrote:
:thumbup: Drago mi je i ti nadolaziš na ono što zagovaram već odavno - povratak na izvorni Dejton. Teritorija se iz BiH ne može odnijeti bez dozvole Bošnjaka, jer nikakva RS van BiH nikad neće dobiti medj. priznanje, može biti samo Osetija. Sve ostalo je promjenljivo.
Davno je trebalo sasjeći u korijenu navodnu izgradnju tzv državnih institucija, za koje je sad valjda i svima jasno da uopšte ne služe za provođenje zakona, već samo da FBiH kroz raznorazne poreze, davanja i zapošljavanje po osnovu konstitutivnosti preko tzv. državnog nivoa finansira lopovluk i fašizam srpske dijaspore koja se nalazi izvan matičnog Beograda. Prekinuti dakla plaćanj preko tzv državnog budžeta, jutarnje tokove srpske dijaspore iz Ist. Sarajeva prema centru radi džabojedenja novca iz FBiH, kao i zapošljavanje u SIPA-ama (policiji RS-a na operativnom području FBiH), tzv. Tužilaštvu i sudu BiH (udruženju seoskih sudija Pala, Rogatice, Sokoca i Trebinja s prebivalištem u Sarajevu), te ih sve lijepo vratiti tamo odakle su došli.

Onaj minimum koji po Dejtonu mora postojati na nivou tzv. državnom nivou svako treba da finansira odvojeno. Pa kako stoji ekonomija u entitetu iz kojeg dolaziš tolika će ti biti plata - i svako sebi.
Ma sve na kantone vratit.
Ja sam jos radikalniji. :evil:
Point.

#2096 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by Point. »

ze kalanga wrote: Konkretno, šta je u sprovođenju referenduma neustavno?
Pri tome treba imati u vidu da je NSRS jednim dijelom prihvatila zahtjeve US-a. Što se kaže nije šija nego vrat, ali ipak prihvatila.

Ponavljam se, neki će pomisliti da je spam, sva neracionalnost US-a na svu sreću nije donijela neželjeni sukob ili opstrukciju na državnom nivou. Ne bi me čudilo da se to desi kod neke sledeće neracionalne, političke odluke. A mislim da to nijednom narodu nije u interesu.
Mislis li da je referendum o nezavisnosti BiH bio demokratski cin i dan demokratije?
Acid25

#2097 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by Acid25 »

@ze kalanga je nužno zlo. Održava temu na životu. :thumbup:
oakville

#2098 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by oakville »

daddy-kool wrote:
oakville wrote:
:thumbup: Drago mi je i ti nadolaziš na ono što zagovaram već odavno - povratak na izvorni Dejton. T....
Izgradnja državnih institucija koje su imale minimalnu funkciju ali su služile za uhljebljivanje i stacioniranje značajnog broja srpske i hrvatske elite u Sarajevo je imala donekle smisla dok je na djelu bila strategija "rahat patnje". To je opet moglo trajati onoliko koliko su se poštovala ista pravila na svim stranama, tj dok vrijedi isti zakon za sve u BiH. Ako to više nije slučaj, onda se opravdano postavlja pitanje kome dalje treba takva šarada.
Nije bilo nikakve strategije "rahat patnje", Bošnjaci i strategija su dva nespojiva pojma. Izgradnja tzv. državnih institucija je nametnuta od strane MZ-a, Bošnjacima se prodavala kao "jačanje države" a suštinski je predstavljala pokušaj MZ-a da kroz jačanje Dejtonskih institucija oslabi Bošnjake kontrolišući ih preko Srba i Hrvata. Ovi zadnji su odustali od projekta radi odseljavanja, dok Srbi nisu zainteresirani da budu neki kontrolori jer se demografski tope. Dva dobra primjera - reforma odbrane i SIPA. Čim se vidjelo da je tadašnja AFBiH mnogostruko jača od Vojske RS-a, odmah se prave "zajedničke oružane snage." Slično vrijedi i za ostale tzv. državne institucije, osim onih minimalnih nametnutih u Dejtonu. Kad je gorilo predsjedništvo, SIPA je, zahvaljujući starom srpskom drotu iz Trebinja, koji je bio direktor, samo javila da "nema nadležnosti" - da nije bilo policije FBiH, moglo je sve i izgorjeti. Dalji primjeri su PDV, pa onda Agencija za osiguranje depozita "BiH" (čitaj agencija za plaćanje dijasporskog lopovluka), itd itd. Znači sve je to bilo vidljivo i ranije, i nije trebalo čekati te navodne odluke US da sve to bude jasno.
Mirza007

#2099 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by Mirza007 »

ze kalanga wrote: Ne govorimo o ličnim simpatijama, bavimo se činjenicama. Nemaju osnov po kojem bi hapsili Dodika zbog sprovođenja demokratskog čina. Jer on bi i defakto bio prvi državnik koji bi bio hapšen zbog referenduma u svijetu.
Ti izgleda ne razlikujes osnovne pojmove. Nece njega uhapsiti zbog referenduma kao referenduma nego zbog rusenja ustavno pravnog poretka zemlje. Ni prvi ni zadnji.
Osim toga nije drzavnik nego predsjednik entiteta, ako se vec bavis cinjenicama.
Gojeni H

#2100 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by Gojeni H »

oakville wrote:
daddy-kool wrote:
Super je ovo sve, stvar se razgolitila pa će možda krenuti i da se odmotava.

Jer jebo sud ako nema sredstva prisile.
To više nije sud nego etičko vijeće.
Jebo i institucije ako nisu u stanju da funkcionišu da sebe zaštite.
Kako bi tek nas zaštitile.

Ako se pokaže da ove institucije postoje samo radi uhljebljavanja i pokazivanja forme, onda treba i prihvatiti Dodikov prijedlog o vraćanju nadležnosti na entitete. I ne samo prihvatiti nego insistirati na njemu.

:thumbup:

Za oba posta
Post Reply