Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
madner wrote:NS uvijek igra istu igru, nekad im ispadne dobro nekad lose.
Najveci problem bi im bio da ne mogu biti opozicija poslje 2018.
Ukoliko nakon 2018 SBB i Konakovic budu kljuc za formiranje neke vlade koju bi vodio premijer iz Nase stranke u KS , sasvim je logicno da ista ostane u opoziciji.
Iako za SDP i DF to nije logicno jer bi oni brze-bolje potpisali aranzman i oni i NS sa potpuno drugacijim pristupom prema pomenutim se posmatraju sa POTPUNO JEDNAKIM STEPENOM odgovornosti sto nije nimalo posteno prema Nasoj strancl.
Mislim da Marjanovic jeste tu da "premosti" odbojnost ali sa njim ili bez bilo kakva ovakva koalicija je kraj Nase stranke.
Mnogo slabiji GS je u dosta laksoj poziciji - ako uopste prezivi.
GandalfSivi wrote:
Ako imas sve to, i onda cijelo vrijeme pricas samo o politici, i puno vise vremena provodis u Sarajevu nego ovdje i ako se na glavu nasadis i kada si ovdje da lobiras i gostujes na emisijama i javnomforumima i pregovaras i ganjas koga stignes, sve to dok bi mogao imati komotan posao i prst u uho, onda si jos uvijek u GSu i u politici. Napadnut sam sto koristim svoje poznanstvo sa njim za neke “licne agende”, ali ovo je prvi put da ti dajem komentar na osnovu licnih iskustava. Budala je, i rekao sam mu to, ali nece on nigdje iz politike niti iz stranke. Plus, imas ovdje dvojicu koja zastupqju GS u raspravama i koji kao pudlice trce da mu predaju izvjestaj, pa ti skontaj...
Da, to znaci da su u politici. Ali kad te na tim intervjuima te najave samo kao bivseg ministra FMERI, a prije toga si dao ostavku u stranci kojoj si ti osnivac i ispalis u DC to znaci da si politicar bez stranke.
kiligonzales wrote:Volio bih da GS napravi rezultat, interesantna su stranka. Samo ne vidim puno razloga na cemu graditi takav optimizam.
Ja neću GS-u dati glas zato što sam optimista i očekivanja da će ostvariti dobar rezultat. Dat ću im glas zato što se slažem s onim što govore i zastupaju i što mislim da nam trebaju političari poput Reufa i Emira, a ne istrošeni i kriminalnim radnjama kompromitovani.
kiligonzales wrote:Volio bih da GS napravi rezultat, interesantna su stranka. Samo ne vidim puno razloga na cemu graditi takav optimizam.
Ja neću GS-u dati glas zato što sam optimista i očekivanja da će ostvariti dobar rezultat. Dat ću im glas zato što se slažem s onim što govore i zastupaju i što mislim da nam trebaju političari poput Reufa i Emira, a ne istrošeni i kriminalnim radnjama kompromitovani.
Ma ne znam meni su obojica prelivode. Izgledaju mi kao osobe koje ce u svakom jatu traziti samo licni interes, a ne kao ozbiljni politicari. Iako mi se Reufova prica malo vise svidja od Emirove, oni su meni potanki. Taj dio oko kompromitovanosti je nesto s cime se slazem, medjutim ne pije to u nasem drustvu mnogo vode...
Pa znam da ne pije vode, zato i kažem. Da glasam samo zato što očekujem da će GS pomesti izbore, vjerovatno ne bih ni glasao za njih. Ne kalkulišem ja to tako. Ja glasam iz principa za one za koje ja želim da me predstavljaju. A građanstvo nek izvoli nek glasa i kalkuliše kako hoće.
Ako ljevica ima boljih političara, koji nisu "prelivode", bujrum, nek stave na sto svoje kandidature
13.02.2018. / 14:42h Politika - Reuf Bajrović za Vijesti.baDodik od genocidne policije pravi žandameriju, Čović čeka priliku za nasilje, a političko Sarajevo zabija glavu u pijesak
Reuf Bajrović / Vijesti.ba
Zapanjujuće je da je Dodik priznao da se naoružava, otvoreno pokazujući da misli kako Dejtonski sporazum očito nije onakav kakav je napisan nego onakav kakvim ga on vidi, da više nema međunarodnog nadzora nad stanjem na terenu što je jasno, jer da ima Dodik ne bi smio ići u tome pravcu i očito je da međunarodne okolnosti bolje čita od svih ostalih aktera koji su u vlasti u ovom trenutku, smatra osnivač Građanskog saveza i bivši federalni ministar energije, rudarstva i industrije.
Bajrović ističe da je Dodikova izjava najneodgovorniji potez RS-a u smislu narušavanja pravnog poreka u kojem živimo, od tzv. Hrvatske samouprave iz 2001.godine, koja je ugušena na tenkovima međunarodne zajednice.
"Bojim se da dobar dio ljudi koji imaju odgovornost u Sarajevu nisu svjesni važnostti hitrog reagovanja, pogotovo u smislu sprečavanja pojave ruskih instruktora pored Banjaluke, jer to ako se desi može se koristiti kao izgovor za nedostatak reakcije zapadnih sila koje bi trebale da spriječe ovako ponašanje, što je bila u suština Dejtona. Dejton je i potpisan da bi se sprječilo ovakvo djelovanje", kazao je Bajrović za Vijesti.ba.
On smatra da je suština je u tome da Dodik očito misli da ima partnere u Sarajevu u ovome.
"Ne mogu da vjerujem da bi se ovako ponašao, da reakcija nije ovako mlaka. Jedni zabijaju glavu u pijesak a drugi rade za njega", dodao je Bajrović.
Bajrović naglašava da se ne radi o policijskom nego vojnom naoružanju, te da se nalazimo u novoj realnosti koju je Dodik stvorio, i samo je pitanje da li će ljudi u Sarajevu koji donose odluke pristati na to ili ne.
"Vjerovatno će još uvijek postojati ljudi koji tvrde da Milorad Dodik nabavlja 2.500 pušaka, i sve ostalo što je rekao da će nabaviti, da dovodi ruske instruktore kako bi zavodio mir. Međutim se ne uvodi sa naoružavanjem, i on de faco od policije koja je osuđena za genocid pravi žandarmeriju. U Crnoj Goru su Đukanovića pokušali ubiti, nisu uspjeli i Crna Gora je ušla u NATO, u Makedoniji su poraženi, ali ovo je odgovor na to", smatra Bajrović.
Ističe da smo se ponovo našli između sukoba velikih sila a da uopće nismo odlučili šta hoćemo, odnos pred tim da li ćemo dozvoliti podijelu države.
"Dodik direktno prijeti i huška na rat, ali također treba imati u vidu da ovo ne bi bilo toliko opasno da nema Čovića koji sprema novu samoupravu u Federaciji. U ovom trenutku, odgovornost je na ljudima koji sjede u SDA i koji su trenutno na fukcijama, ali je isto tako važno da ljudi iz opozicije konačno shvate da i oni imaju odgovornost, jer bez obzira kakvi dogovori postojali sa bilo kim iz RS-a, nisu vrijedni ovoga što se sada događa", smatra Bajrović.
Dodao je da je u svemu tome iluzorno očekivati da će Hrvatska i Srbija ostati po strani.
Ovaj mali Milović, inače zastupnik najpodlijih ideja u primitivnim krstaškim krugovima u radikaliziranih Hrvata okupljenih oko zločinačkog HDZ-a, rekao je puno stvari koje Bošnjaci treba da čuju. Ogromna količina podvala i izvrtanja koje samo bolestan mozak može tako postavljati.
Emir je odličan bio kao figura koja je dodatno afirmirala potrebu da se nekim stvarima pogleda u oči.
Čović sa Dodikom radi na podrivanju mira u BiH
17. Februara 2018.
Građanski savez (GS) sa gnušanjem odbacuje objede koje je na račun GS-a iznio Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.
GS ovim putem želi ovim putem još jednom podsjetiti bosanskohercegovačku javnost na neke od izjava koje je Čović dao i koje su bez ikakve sumnje implicitna ili otvorena prijetnja nasiljem.
Prije svega deset dana tokom boravka u Zagrebu, Čović je izjavio: „Danas u BiH reći građanska država to znači klasičan unitarizam, u nekoj formi, teoretskom obliku, a to vam znači u osnovi islamsku državu”. Dalje, početkom mjeseca Čović je izjavio da ukoliko ne dođe do ispunjavanja njegovih i HDZ-ovih ultimativnih zahtjeva za promjenu Izbornog zakona “u suprotnom ću dodatno mobilizirati hrvatski narod“. Usto, Čović je prema riječima Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH koji je zajedno s njim prisustvao sastanku sa predsjednikom Evropske narodnjačke partije izjavio da u našoj zemlji postoje elementi koji „koji žele da naprave islamsku državu u BiH“, te da je to ključni problem današnje BiH.
Ne računajući njegove ranije izjave, kao ni njegovu ratnu prošlost, odnosno izvođenje civila zatvorenih u koncentracionim logorima HVO-a, Čović je u periodu od samo dvije sedmice u najmanje tri navrata zaprijetio nasiljem. Kada ovakve izjave dolaze iz usta prvog čovjeka stranke koja iza sebe ima istoriju udruženog zločinačkog poduhvata i oružane pobune, iz usta čovjeka koji i sam ima istoriju nasilja tokom udruženog zločinačkog poduhvata, nesumnjivo je da je riječ o otvorenom zazivanju rata. Čovićeva izjava da je građanska država zapravo islamska država je prečica za genocid, a posljednji put prije njega u našoj zemlji su tim jezikom govorili Radovan Karadžić i Biljana Plavšić.
Ako smo mi u GS-u ključna prepreka – kao što se može naslutiti iz njegovih riječi – usvajanju HDZ-ovog rasnog prijedlog Izbornog zakona, mi smo na to ponosni.
Mi u GS-u nemamo nikakvih sumnji u to kako bi Bosna i Hercegovina izgledala kada bi bilo po volji HDZ-a i Dragana Čovića: sve što je potrebno je uvjeriti se u aparthejd koji vlada u Stocu. To je model koji HDZ i Čović žele nametnuti i u ostatku zemlje.
GS se koristi ovom prilikom da zatraži ostavku HDZ-ove ministrice odbrane Marine Pendeš zbog davanja saglasnosti na kupovinu 2.500 jurišnih pušaka za MUPRS. Činjenica da je Ministarstvo odbrane, odnosno Pendešova, dala saglasnost na kupovinu oružja ne ostavlja nimalo sumnje da se militarizacija entiteta RS odvija uz saučesništvo Dragana Čovića i HDZ-a.
Izgradnja paralelnih oružanih snaga u entitetu RS koju je potvrdio i najavio entitetski predsjednik Milorad Dodik je dosad najdirektniji korak u pravcu podrivanja mira u našoj zemlji. GS stoga i ovim putem poziva Dodika i MUPRS da u interesu mira otkaže nabavku naoružanja. Ono što je sada jasno, međutim jeste da je Dodikov najvjerniji saveznik u podrivanju ustavnog poretka, izgradnji paralelnih oružanih snaga i izazivanju nasilja – Dragan Čović.
Kad smo kod toga, zelim dodati da, ako sam ja razlog sto se SDA raspada, drago mi je i neka je tako. Bez ovakvo kriminalno struktuirane SDA ova drzava moze samo na bolje...
GandalfSivi wrote:Kad smo kod toga, zelim dodati da, ako sam ja razlog sto se SDA raspada, drago mi je i neka je tako. Bez ovakvo kriminalno struktuirane SDA ova drzava moze samo na bolje...
19.02.2018. / 15:08h Politika - Reuf Bajrović za Vijesti.ba: Važno je postići dogovor o zajedničkom nastupu ljevice na izborima
Reuf Bajrović / Vijesti
Važno je i nema drugog načina nego da osim se postigne dogovor u vezi zajedničkog nastupa, ako se uopće hoće pobijediti na izborima, kazao je osnivač Građanskog saveza Reuf Bajrović govoreći o eventualnom zajedničkom nastupu ljevice na izborima.
"Ako bude više lista ponovit će se situacija iz 2016.godine na općinskim izborima u Sarajevu kada je to završilo negativno. Sad se SDA raspada a izgleda da nema niko da pobijedi", kaže Bajrović.
Podsjetio je da je dogovor bio postignut potpisivanjem Jahorinske deklaracije ali očito je da dosta ljudi to stavilo po strani.
"Ne može se biti zajedno a odvojeno. Ako se ide zajedno onda se ide zajedno", dodao je Bajrović.
On je za Vijesti.ba kazao da podržava inicijativu Denisa Bećirovića o jednom kandidatu građanskih stranaka za člana Predsjedništva.
"Mislim da je upravu jer naprosto to govori matematika, i ne znam zašto je potrebno objašnjavati ljudima da će na taj način ljevica lakše dobiti svog čovjeka u Predsjedništvu. U svakom slučaju, mi iz GS-a smo pokazali da mi nismo problem, da nisu naše ambicije u pitanju", naveo je Bajrović.
(Vijesti.ba)
Velika slova za one genijalce koji su nam prenosili "iz prve ruke" priče iz brijačnice o navodnom reufovom napuštanju GS-a.
19.02.2018. / 15:08h Politika - Reuf Bajrović za Vijesti.ba: Važno je postići dogovor o zajedničkom nastupu ljevice na izborima
Reuf Bajrović / Vijesti
Važno je i nema drugog načina nego da osim se postigne dogovor u vezi zajedničkog nastupa, ako se uopće hoće pobijediti na izborima, kazao je osnivač Građanskog saveza Reuf Bajrović govoreći o eventualnom zajedničkom nastupu ljevice na izborima.
"Ako bude više lista ponovit će se situacija iz 2016.godine na općinskim izborima u Sarajevu kada je to završilo negativno. Sad se SDA raspada a izgleda da nema niko da pobijedi", kaže Bajrović.
Podsjetio je da je dogovor bio postignut potpisivanjem Jahorinske deklaracije ali očito je da dosta ljudi to stavilo po strani.
"Ne može se biti zajedno a odvojeno. Ako se ide zajedno onda se ide zajedno", dodao je Bajrović.
On je za Vijesti.ba kazao da podržava inicijativu Denisa Bećirovića o jednom kandidatu građanskih stranaka za člana Predsjedništva.
"Mislim da je upravu jer naprosto to govori matematika, i ne znam zašto je potrebno objašnjavati ljudima da će na taj način ljevica lakše dobiti svog čovjeka u Predsjedništvu. U svakom slučaju, mi iz GS-a smo pokazali da mi nismo problem, da nisu naše ambicije u pitanju", naveo je Bajrović.
(Vijesti.ba)
Velika slova za one genijalce koji su nam prenosili "iz prve ruke" priče iz brijačnice o navodnom reufovom napuštanju GS-a.
Ja se ubih pricajuci o ovome, ali nikada u Reufu nije bio problem. Moraju OBOJICA (ne samo jedan) prestati pricati protiv potencijalnih partnera, inace ih niko nece...
21.02.2018. / 17:42h
Politika - Emir Suljagić za Vijesti.ba Da su HDZ i SNSD glasali za konstitutivnost Srba, to bi značilo da su džaba klali između 1992. i 1995.
Predsjednik političkog savjeta GS-a Emir Suljagić komentarisao je za Vijesti.ba ishod jučerašnjeg glasanja u Parlementu BiH o konstitutivnosti srpskog naroda u kantonima u kojima vlada HDZ.
Suljagić ističe da je u vezi s tim bitno navesti dvije stvari
"Prvo, da je konstitutivnost boljševički koncept i da građani BiH mogu i imaju pravo da budu jednaki svima drugima po Ustavu ove zemlje, koji im garantuje sva prava na svakom koraku bez obzira na broj", rekao je Suljagić.
"Drugo, da su HDZ i SNSD jučer glasali za prijedlog Denisa Bećirovića, onda bi to značilo da su džaba klali između 1992. i 1995. A HDZ naročito je zadržao puni kadrovski kontinuitet u odnosu na tzv. Herceg Bosnu", rekao je Suljagić
Dodao je da je jedino što ovdje iznenađuje iznenađenost sarajevskog javnog mnjenja koje nikako da razumije da ima posla sa ljudima i politikama koje imaju drugačiji referentni okvir i da ih ne zanima ništa osim dominacije.