Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
medvjed23

#2077 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

petunija wrote:Jutros to čitala :D i razmišljala da postavim, čisto da se pravim važna :chmoljava: kako i ja nešto znam :lol:
aha, primjetan je pomak od žemskaste prema boemskoj pojeziji :D ima nade za tebe :D
piupiu wrote:
medvjed23 wrote:da, imaju bogatu tradiciju samodestrukcije, od harakirija, preko kamikaza, do ove šume:
Phhhhhhh. Kakav tužan posao. Pa, i ovo govori nešto o tom njihovom vanzemaljskom redu - ima jedna šuma u koju se ide kad želiš da umreš... i kaže čiko dvije ozbiljne misli: "Samoubica ne može umrijeti kao heroj," i "Niko ne napušta ovaj svijet sam, niko nije sam"...
mislim da su neki ljudi ipak sami i u tom smislu, pravo pitanje je: da li je samoća stvar izbora, lako prihvatljive ili tegobne, poražavajuće nužnosti?

ja sam, nakon što sam upoznao neke "ljude", naučio cijeniti samoću :D
piupiu

#2078 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:ja sam, nakon što sam upoznao neke "ljude", naučio cijeniti samoću :D
Dobra pjesma, samo nije komercijalna. :D :kiss:

Samoća je divna, ne znam što je se ljudi toliko boje. Mora da im je dosadno samima sa sobom. :D

Ima puno onih nekih novih istraživanja što kažu da ljudi sa visokim stepenom empatije traže samoću jer ih ljudi i svijet emotivno iscrpljuju - do bolesti. Eto, jedan odgovor na ono prvo pitanje.
medvjed23

#2079 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

ljudi precjenjuju ljude i misle da je svako društvo bolje od samoće.. takvo mišljenje je daleko od istine.. no, to se, izgleda, mora naučiti na vlastitom primjeru..
medvjed23

#2080 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

a to što ti, u vezi sa istraživanjima, spominješ valjda se zove introvertnost
piupiu

#2081 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:a to što ti, u vezi sa istraživanjima, spominješ valjda se zove introvertnost
Sumnjam, nisu svi empatični ljudi introvertni - dapače. Samo upijaju emocije drugih ljudi i treba im vrijeme da se 'oporave'.

P.S. Navodno im mozak funkcioniše drugačije, pa su često osjetljiviji i na buku i na jaku svjetlost....
Last edited by piupiu on 18/10/2016 16:04, edited 1 time in total.
medvjed23

#2082 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

khm.. to bi bila jedna od definicija introvertnosti.. shodno njoj, introverti su ljudi koje drugi ljudi iscrpljuju i koji, shodno tome, imaju potrebu da, s vremena na vrijeme, u samoći napune baterije..
medvjed23

#2083 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

relativno nedavno sam pročitao lijepo poređenje sa fudbalerima :D koji vole igrati fudbal, ali ne mogu odigrati deset uzastopnih utakmica, bez pauze.. nemaju snage za to :D
Banksy

#2084 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Banksy »

piupiu wrote: Sumnjam, nisu svi empatični ljudi introvertni - dapače.
Upravo tako. A vremenom se instinktivno nauče i istreniraju mehanizmima izbjegavanja potencijalno ugrožavajućih tema i situacija koje bi ih isrcpljivale.

Sad mislim, zaboravili smo kod Japanaca genijalnog Mišimu, triput nominiranog za Nobela... :thumbup:
Image
Krokodajl

#2085 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Krokodajl »

Aboridžini, stari hašišari :D :D :D

Moj dobar prijatelj je dugo vremena bio ubijeđen da su Maori na Novom Zelandu muslimanski moreplovci koji su tamo došli kad se i islam širio prema Kini, jer kako drugačije objasniti Maore i Maure :D :D :D

Razočarenju nikad kraja kada je vidio da daleka braća... i nisu braća.
Vipera berus

#2086 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Vipera berus »

Kad već Krokodajl spomenu ''braću'' Maore... :-)

Evo jedna tradicionalna staaara maorska pjesma koju izvodi Dame Kiri Te Kanawa poznata svjetska sopranistica iz (sa) Novog Zelanda, rođenjem pola Maorka, a pola Evropljanka (a usvojena od maorske porodice). Pjesma govori o cvrčku (baš o cvrčku) i o njegovoj skladnoj pjesmi - vapaju, koja se čuje u ponoć...

Vipera berus

#2087 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Vipera berus »

...a sad mi naumpade i ''Haka'' :lol:

Haka je tradicionalni ratni poklič, ples ili izazov Maora sa Novog Zelanda. Izvodi se u grupi, energičnim pokretima, stupanjem o tlo te je popračen uzvicima.
Haka nije isključivo ratni ples, te ga izvode i žene i djeca iz zabave, za dobrodošlicu gostima, te pri proslavama velikih rezultata ili uspjeha. Ratnu haku (peruperu) su izvorno izvodili ratnici prije bitke, naglašavajući svoju snagu i junaštvo kako bi zastrašili protivnike. Osim peruperu postoje hake whakatu waewae, tutu ngarahu, te najpoznatija Ka Mate koja je posvećena maorskom ratnom vođi Te Rauparahu.

Popularizirala ga je novozelandska ragbijska reprezentacija čiji igrači izvode haku prije svake utakmice.

Vipera berus

#2088 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Vipera berus »

Učenici muške gimnazije u Novom Zelandu na tradicionalan su se način oprostili od preminulog profesora. Profesor Dawson Tamatea predavao je fiziku i matematiku. Unatoč teškim predmetima, bio je omiljen među đacima. Budući je pripadnik maorskog naroda, poslijednji pozdrav uputili su mu izvođenjem hake, tradicionalnim ratničkim pokličem i plesom Maora s Novoga Zelanda.

Eto! Neću više... :-) :run:
piupiu

#2089 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Vipera berus wrote:...a sad mi naumpade i ''Haka'' :lol:
Ih, kad je to piu stavila, ima 50 stranica! :D :kiss:

Obožavam ih gledati - treba još deset puta staviti! :-D
piupiu

#2090 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

I jedna nobelovska za laku noć ...

petunija

#2091 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by petunija »

Vipera berus wrote:Kad već Krokodajl spomenu ''braću'' Maore... :-)

Evo jedna tradicionalna staaara maorska pjesma koju izvodi Dame Kiri Te Kanawa poznata svjetska sopranistica iz (sa) Novog Zelanda, rođenjem pola Maorka, a pola Evropljanka (a usvojena od maorske porodice). Pjesma govori o cvrčku (baš o cvrčku) i o njegovoj skladnoj pjesmi - vapaju, koja se čuje u ponoć...

Predivno :music2: sviđa mi se tvoj izbor muzike :thumbup:
P.S. Poslušala sam na internetu još par izvedbi, ali ova je ubjedljivo najbolja, sjedi Vipera, 5!
John Cleese

#2092 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

Banksy wrote:
petunija wrote:
Banksy wrote:Meni su japanski običaji, navike, ponašanja, kultura, sve, nekako zastrašujući... :( Ne znam jesam li jedina :mrgreen:
Nisi :D
Meni takođe, štaviše, uopšte ih ne volim :(
Jelde :lol: Grozno :(

Vjerujem da se i ovaj strah ili nelagoda, kao i sve ostalo, formirao negdje u djetinjstvu, kako, šta, moraću se prisjetiti... :mrgreen:
Japanofobi :|
piupiu

#2094 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Vipera berus wrote:Kad već Krokodajl spomenu ''braću'' Maore... :-)
Mene asocijacija odnese ponese ovdje ... kakaaaaav moćan, prelijep, suptilan, ženski film ... a tek muzika!!!!

piupiu

#2095 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

John Cleese wrote::D :lol: :run:
Odakle ovo izvuče ... :lol: :thumbup:
piupiu

#2096 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Vipera berus wrote:Dame Kiri Te Kanawa poznata svjetska sopranistica iz (sa) Novog Zelanda, rođenjem pola Maorka, a pola Evropljanka (a usvojena od maorske porodice)
:thumbup:

Prava Novozelandjanka, ide u lov, ribolov, pentra se po planinama, brzo vozi, prolazi kroz crveno, nije joj se nešto pjevalo, al', eto, reklo joj da ima tu nešto ... kakva životna priča!

Klize, je l' bolja od Netrebko??????? :oops:
piupiu

#2097 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Banksy wrote:Sad mislim, zaboravili smo kod Japanaca genijalnog Mišimu, triput nominiranog za Nobela... :thumbup:
Khm. Kako da kažem? Ni rečenice nisam pročitala. :oops: Bruka. :|
Napisao je četrdeset romana, osamnaest pozorišnih drama, jedan mjuzikl, dvadeset tomova priča i isto toliko tomova eseja. Režirao je i glumio u filmu ''Patriotizam'', dirigovao simfonijskim orkestrom, pilotirao borbenim avionom, bavio se japanskim mačevanjem-kendom i imao malu privatnu armiju, sastavljenu od studenata i mladih desničara, koju je podučavao, finansirao i predvodio ...

http://pulse.rs/jukio-misima-%E2%80%93- ... -mazohist/

... pa i ne samoubio se, šta je sve strpao u 45 godina života ... :roll:
Last edited by piupiu on 19/10/2016 10:19, edited 1 time in total.
petunija

#2098 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by petunija »

piupiu wrote:
Vipera berus wrote:Dame Kiri Te Kanawa poznata svjetska sopranistica iz (sa) Novog Zelanda, rođenjem pola Maorka, a pola Evropljanka (a usvojena od maorske porodice)
:thumbup:

Prava Novozelandjanka, ide u lov, ribolov, pentra se po planinama, brzo vozi, prolazi kroz crveno, nije joj se nešto pjevalo, al', eto, reklo joj da ima tu nešto ... kakva životna priča!

Klize, je l' bolja od Netrebko??????? :oops:
Nije,
pogotovo zbog...ide u lov...prolazi kroz crveno... :evil:
piupiu

#2099 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

petunija wrote: Nije,
pogotovo zbog...ide u lov...prolazi kroz crveno... :evil:
:lol: :kiss:

Moram reći da se ne razumijem u nijanse izmedju operskih pjevača - ili osjećam, ili ne osjećam - a nju ne osjećam, iz nekog razloga, iako toliki ljudi ne mogu biti u krivu. :-?
petunija

#2100 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by petunija »

Ma, meni se svidjela izvedba one pjesme o skakavcima, ali kad slušam arije, mislim, neuporediva je sa Anom N. Dianom D. ili Elenom S. Po svim, meni poznatim, parametrima :D
Post Reply