Dos`o Nenad!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
salik79

#2076 Re: Dos`o Nenad!

Post by salik79 »

sandokann wrote:
Zdravko Čolić

Veli Colin bratic, Haris, da mu nije poznato to da su Trivun i Cola neki haveri. A veli da Cola i nema nekog uticaja ovdje. Sva tri fast-fooda/restorana/kafica je otvorio bez njegove pomoci.

Edit: Naravno, ovdje nisam mislio na finansijsku pomoc.
MedenoSrce

#2077 Re: Dos`o Nenad!

Post by MedenoSrce »

i sta kaze, otisao je svak ko valja :lol: kakav šegac
nek ste otisli sretno vam bilo nije da vam nedostaje narodno pozoriste, kamerni, sartr
a nije vala ni da vi nama nedostajete :D
zambaklija

#2078 Re: Dos`o Nenad!

Post by zambaklija »

salik79 wrote: Žera je pak otišao nakon što mu se u Sarajevu dogodio "nemili događaj". Čovjek je cijeli rat proveo u Sarajevu a oba roditelja su mu Bošnjaci. Ali jebiga zove se Dražen. O tome je fino pričao u emisiji na Hayatu :

https://www.youtube.com/watch?v=fMEYFgVxmvk
:shock: lol Žera bošnjak :shock: nije da me smeta već razi jenog kojeg sam pito da idemo na koncerat kada je Jabuka vođer gostovala a on mi odbrusi da neće da daje ustaši pare,otkačio sam ga za sva vremena ko papka-a rođeni Sarajlija... :bih:
shake69

#2079 Re: Dos`o Nenad!

Post by shake69 »

zambaklija wrote:
salik79 wrote: Žera je pak otišao nakon što mu se u Sarajevu dogodio "nemili događaj". Čovjek je cijeli rat proveo u Sarajevu a oba roditelja su mu Bošnjaci. Ali jebiga zove se Dražen. O tome je fino pričao u emisiji na Hayatu :

:shock: lol Žera bošnjak :shock: nije da me smeta već razi jenog kojeg sam pito da idemo na koncerat kada je Jabuka vođer gostovala a on mi odbrusi da neće da daje ustaši pare,otkačio sam ga za sva vremena ko papka-a rođeni Sarajlija... :bih:
Nema Zerica nebosnjaka i mene cudi da to bar Sarajlije ne znaju. I Branka Djurica je na Vratniku odhranila mati Bosnjakinja, otac Srbin davno razgulio pa me bar zbog njegove mame iznenade njegove izjave 'Ne znam ko je nas a ko njihov'. :roll: Jeste bio uvijek apolitican, ali tako kazati u opkoljenom Sarajevu je uvreda za herojske branioce grada!
Last edited by shake69 on 21/02/2015 10:24, edited 1 time in total.
salik79

#2080 Re: Dos`o Nenad!

Post by salik79 »

zambaklija wrote:

Ne potvaraj, ja ovo nisam napisao!

:D
Creasy

#2081 Re: Dos`o Nenad!

Post by Creasy »

shake69 wrote:
zambaklija wrote:

Nema Zerica nebosnjaka i mene cudi da to bar Sarajlije ne znaju. I Branka Djurica je na Vratniku odhranila mati Bosnjakinja, otac Srbin davno razgulio pa me bar zbog njegove mame iznenade njegove izjave 'Ne znam ko je nas a ko njihov'. :roll: Jeste bio uvijek apolitican, ali tako kazati u opkoljenom Sarajevu je uvreda za herojske branioce grada!

Znači i Đuro četnik. Idemo dalje. :D
zambaklija

#2082 Re: Dos`o Nenad!

Post by zambaklija »

Creasy wrote:
shake69 wrote:
zambaklija wrote:

Znači i Đuro četnik. Idemo dalje. :D
onda san i ja znoči ćetnićko-ustaški balija :shock: ma ude vse u lijepu rutavu :sad:
Drvosjeca iz Dejcica

#2083 Re: Dos`o Nenad!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Mister Yes wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pitanje je jednostavno, koje opštine su pripadale gradu Sarajevo prije rata a koje iza, odnosno nakon reintegracije. Zar je tako teško, konsultujte Google ako ne znate. Pitanje je vrlo važno kada se gađate brojevima i tezama oko odlaska Srba iz grada. :oops:
Na prostoru današnjeg kantona Sarajevo prije rata je živjelo 133.518 Srba.
Danas živi oko 15.000 Srba.
Sarajevo je po popisu brojalo 10 opština, Sarajevo, Centar, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Novi Grad, Novo Sarajevo, Pale, Stari Grad, Trnovo i Vogošća.
Ukupno 527.049 stanovnika. Hrvata 34.873, Bošnjaka 259.470, Srba 157.143, Jugoslovena 56.470 i ostalih 19.093.

Prema popisu iz 2013. Kanton Sarajevo ima 438.433 lica, dakle to je matematički manje za 88.616 lica. Etnički sastav ne znamo. U obzir se također mora uzeti teritorij prijeratnih općina, pobrojanih gore, i teritorij današnjeg Kantona Sarajevo jer su mnoga mjesta i naselja pripale RS-u.

Po popisu iz 1991. godine etnička struktra po općinama izgleda ovako:

Opcina Ukupno Hrvati Bosnjaci Srbi Jugosloveni Ostali
Sarajevo 527.049 34.873 259.470 157.143 56.470 19.093
- Centar 79.286 5.428 39.761 16.631 13.030 4.436
- Hadzici 24.200 746 15.392 6.392 841 859
- Ilidza 67.937 6.934 29.337 25.029 5.181 1.456
- Ilijas 25.184 1.736 10.585 11.325 1.167 371
- Novi Grad 136.616 8.889 69.430 37.591 15.580 5.126
- Novo Sarajevo 95.089 8.798 33.902 32.899 15.090 4.391
- Pale 16.355 129 4.364 11.284 396 182
- Stari Grad 50.744 1.126 39.410 5.150 3.374 1.684
- Trnovo 6.991 16 4.790 2.059 72 54
- Vogosca 24.647 1.071 12.499 8.813 1.730 534

Ako od ukupnog broja Srba po popisu iz 1991. godine (157.143) oduzmemo Pale i Trnovo (11.284 i 2.059), jer ti ljudi i dalje žive na svojim ognjištima ali u opštinama koje iza rata ne pripadaju Kantonu Sarajevo, zatim Ilidža (25.029), Ilijaš (11.325), Hadžići (6.392) i Vogošća (8.813) jer ti ljudi nisu protjerani već usljed reintegracije tih općina su otišli dobrovoljno a dijelom usljed propagande, političkog uvjerenja ili pritiska vojnih formacija RS-a, dobijemo da je iz Sarajeva pod kontrolom A.BiH stvarno otišlo 92.241 Srba. :shock: Po današnjim procjenama u Sarajevu živi između 30 i 45.000 Srba. Na žalost podataka iz popisa 2013. godine još nema koji bi nam mogli tačno reći broj Srba ali i ostalih u Sarajevu već se samo radi o procjenama. :roll: Podaci procjene preuzeti sa Wikipedije i statističkih zavoda u BiH. Dakle ako od 92.241 oduzmemo neku srednju procjenjenu vrijednost Srba koji danas žive u Sarajevu a to je 35.000, dobijemo da je otišlo 57.214 Srba što je daleko maje od famozne brojke od 150.000 ili 200.000 sa kojom licitira Nele, vlast RS-a i ovdje na forumu.

U obzir se mora uzeti i to da recimo površina KS i Sarajeva iz 1991. godine nije ista pa tako npr. Općina Novo Sarajevo danas čini samo 25% prijeratne površine dok 75% pripada RS-u. :shock:

Ako uzmemo u obzir sve ove činjenice, gore iznesene, dolazimo do podatka da broj Srba koji su napustili Sarajevo pod kontrolom A.BiH u toku rata ne prelazi cifru od 60-70.000 ljudi. Opet ovaj broj nam ne govori ništa o razlozima odlaska i kako su ti ljudi napustili Sarajevo (avionom u Aprilu ili 1996. godine po reintegraciji ili su pobjegli preko linija u toku 1993 godine). Nije isto ako se porodica recimo spremila u Aprilu sa avionom slobodno bez ikakvog pritiska napustila Sarajevo kao i mnogi Bošnjaci i Hrvati ili je recimo usljed političkog uvjerenja zajedno sa VRS napustila recimo Grbavicu i krenula put Pala i Beograda. Faktički jedinice A.BiH na tim reintegrisanim dijelovima općina nikada nogom nisu ni stupile na te dijelove pa se tako jasno vidi da je u pitaju pritisak VRS ili političko uvjerenje, strah, predrasude...itd. s obzirom na sva dešavanja od 1992-1995. Za sve ove navode oko reintegracije općina i odlasku Srba iz njih postoje brojni dokumenti kako sa strane VRS tako i A.BiH, video i audio materijal koji dokumentuje plansko i organizovao iseljavanje Srba sa reintegrisanih općina i dijela općina koji su pripali F.BiH. Interesantno je da prema nekim procjenama blizu 90.000 Bošnjaka je napustilo Sarajevo tokom opsade, zašto su bošnjaci napuštali Sarajevo?

Eto to bi bilo ukratko a volio bih da se napravi neka analiza od strane neke nezavisne grupe ili komisije pa da konačno znamo pravu istinu o odlsaku Srba iz Sarajeva.

P.S Ako moderator smatra da ovaj moj post zaslužuje posebnu temu neka je slobodno premjesti, kopira ili šta god treba da uradi.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 21/02/2015 10:42, edited 1 time in total.
Edin H.

#2084 Re: Dos`o Nenad!

Post by Edin H. »

salik79 wrote:
Ne potvaraj, ja ovo nisam napisao!

Ovo postaje prava zbrka kada nekoga citiras :D
JThomas

#2085 Re: Dos`o Nenad!

Post by JThomas »

odlazak ljudi u veće ili bogatije sredine u kojima se uvijek moglo više i bolje zaraditi nego u sarajevu kao krunski dokaz da su u alijinom sarajevu srbe, bukvalno ili figurativno, bacali lavovima.

šta onda zaključiti iz odlaska i nevraćanja bošnjaka iz njemačke, švedske, danske, amerike, austrije, slovenije? jesu li mundžosi toliko ludi da su i svoje bacali lavovima? :izet:
Edin H.

#2086 Re: Dos`o Nenad!

Post by Edin H. »

Creasy wrote: Znači i Đuro četnik. Idemo dalje. :D
Uz to jos i Zera oblati Dinu Merlina ne bas dostojanstven i hrabas odnos prema ratu :D
dudlov

#2087 Re: Dos`o Nenad!

Post by dudlov »

Znači i Đuro četnik. Idemo dalje. :D[/quote]

Ma nije on četnik, nego neće da se identifikuje sa nijednom stranom. Živi čovjek život i nema vremena da se bakće sa političkim izjavama. Imaju ljudi koji su plaćeni za to, a ne ko ona hablečina Nele. Mislio sam da je Nele inteligentniji, te da mu mozak upravlja jezikom, a kod budale obratno. Nije džaba ona stara: jeziče, šta reče.
OldMayor

#2088 Re: Dos`o Nenad!

Post by OldMayor »

Ma iskreno jebe mi se ba i za ove umjetnike... pa sta ih imam koji qrac zalit. Budimo realni, vecina njih i koji su ostali u sarajevu, su se prebacivali sa guza na guz po kafanama i cugali sta se moglo cugat, dok su ostali branili grad...pa treba nekad i istinu reci.

Sta ja sad trebam i tog zeru sazaljevat ili bilo koga, zao mi je mog starog koji je mladost ostavio u zemunici, zao mi je ostalih oceva koji su isto to uradili, onih koji su poginuli, ranjeni, osakaceni itd...

Meni je zao Zere i sto je otisao, kao i mnogih drugih...ali jbmu ne mozes otici tek tako i reci Sarajevo vise nije to sto je bilo. Pa kako ce bit kad svi idu linijom manjeg otpora, ajd sto im je bilo mrsko uzet pusku u ratu, ali zar je toliko tesko u miru se na neki nacin boriti?

Svako ko je otisao iz Sarajeva prvo treba priznati svoju krivicu, pa onda pricati kako grad nije to sto je bio. Sta ste uradili da Sarajevo ne postane to sto je postalo? Nista. Cim je prvi problem iskocio, ispalili se.
OldMayor

#2089 Re: Dos`o Nenad!

Post by OldMayor »

dudlov wrote:Znači i Đuro četnik. Idemo dalje. :D
Ma nije on četnik, nego neće da se identifikuje sa nijednom stranom. Živi čovjek život i nema vremena da se bakće sa političkim izjavama. Imaju ljudi koji su plaćeni za to, a ne ko ona hablečina Nele. Mislio sam da je Nele inteligentniji, te da mu mozak upravlja jezikom, a kod budale obratno. Nije džaba ona stara: jeziče, šta reče.[/quote]
Jbg to je i glavni problem, ovdje ne mozes biti niko i da nisi ni na cijoj strani. Znaci neciji moras bit, jbg, u to smo se pretvorili. Nazalost.
shake69

#2090 Re: Dos`o Nenad!

Post by shake69 »

Ma nije on četnik, nego neće da se identifikuje sa nijednom stranom. Živi čovjek život i nema vremena da se bakće sa političkim izjavama. Imaju ljudi koji su plaćeni za to, a ne ko ona hablečina Nele. Mislio sam da je Nele inteligentniji, te da mu mozak upravlja jezikom, a kod budale obratno. Nije džaba ona stara: jeziče, šta reče.[/quote]
Stipu provokatora! Zna Djuro i ugodno iznenaditi kao kod onog Ivanovica kad je o bombardovanju Sarajeva i zrtvama rekao nesto kao "e, o tome bi se moglo polemisati a vama se ta strana price ne bi dopala' i slicno. Kako god, pokazao je vise mudrosti od Neleta Velikosrbina pa i jeste danas prihvatljiviji svugdje.
dudlov

#2091 Re: Dos`o Nenad!

Post by dudlov »

OldMayor wrote:
Ma nije on četnik, nego neće da se identifikuje sa nijednom stranom. Živi čovjek život i nema vremena da se bakće sa političkim izjavama. Imaju ljudi koji su plaćeni za to, a ne ko ona hablečina Nele. Mislio sam da je Nele inteligentniji, te da mu mozak upravlja jezikom, a kod budale obratno. Nije džaba ona stara: jeziče, šta reče.
Jbg to je i glavni problem, ovdje ne mozes biti niko i da nisi ni na cijoj strani. Znaci neciji moras bit, jbg, u to smo se pretvorili. Nazalost.[/quote]

Ovdje su svi normalni ljudi moji, što znači da ja nemam tih barijera. Meni je najvažnije zdravlje, lova i sreća, a nacion ostavljam onima koji nemaju problema u životu.
JThomas

#2092 Re: Dos`o Nenad!

Post by JThomas »

OldMayor wrote:Ma iskreno jebe mi se ba i za ove umjetnike... pa sta ih imam koji qrac zalit. Budimo realni, vecina njih i koji su ostali u sarajevu, su se prebacivali sa guza na guz po kafanama i cugali sta se moglo cugat, dok su ostali branili grad...pa treba nekad i istinu reci.

Sta ja sad trebam i tog zeru sazaljevat ili bilo koga, zao mi je mog starog koji je mladost ostavio u zemunici, zao mi je ostalih oceva koji su isto to uradili, onih koji su poginuli, ranjeni, osakaceni itd...

Meni je zao Zere i sto je otisao, kao i mnogih drugih...ali jbmu ne mozes otici tek tako i reci Sarajevo vise nije to sto je bilo. Pa kako ce bit kad svi idu linijom manjeg otpora, ajd sto im je bilo mrsko uzet pusku u ratu, ali zar je toliko tesko u miru se na neki nacin boriti?

Svako ko je otisao iz Sarajeva prvo treba priznati svoju krivicu, pa onda pricati kako grad nije to sto je bio. Sta ste uradili da Sarajevo ne postane to sto je postalo? Nista. Cim je prvi problem iskocio, ispalili se.
pa nije se ni obični svijet drukčije ponio. otišle su desetine i stotine hiljada ljudi, svih nacionalnosti, vjera i profila, među kojima je umjetnika par stotina.
Edin H.

#2093 Re: Dos`o Nenad!

Post by Edin H. »

OldMayor wrote:
dudlov wrote:
Jbg to je i glavni problem, ovdje ne mozes biti niko i da nisi ni na cijoj strani. Znaci neciji moras bit, jbg, u to smo se pretvorili. Nazalost.

E ovo si dobro rekao :thumbup:
zambaklija

#2094 Re: Dos`o Nenad!

Post by zambaklija »

realno govorewći ali bez želje da štitim nekog,svi koji su mogli da odu otišli su i ići će...što bi neko dobrovoljno živjeo pod kišom granata i snajpera ili sada ni posla ni zaštite u svakom pogledu,evo sada reci Bosancu da može npr.doći ovamo u Budžak da si traži posao bez peripetija garantujem da bi iz svake famelije ponajmanje jedno otišlo....ali takvi smo ,provincijalizam je zavladao svim sferama našeg života.... :helou: :stidljiv:
stakasa

#2095 Re: Dos`o Nenad!

Post by stakasa »

Edin H. wrote:
Creasy wrote: Znači i Đuro četnik. Idemo dalje. :D
Uz to jos i Zera oblati Dinu Merlina ne bas dostojanstven i hrabas odnos prema ratu :D
uglavnomja

#2096 Re: Dos`o Nenad!

Post by uglavnomja »

nanjnizi moguci nivo, prebrojavanje krvnih zrnaca :roll:

zerina mama se zvala semsa

ima jedan lik koji je pobjegao sa grbavice, proveo dobar dio rata u nasem sarajevu, pjevao u predstavi KOSA, razgulio u ameriku kad su mu se cacini navalili na kosti ... i sad dodje ponekad da odrzi koncert sa grupom sastavljenom od svega i svacega :D skoro ce mu koncert :oops:

i da ponovim, kamo srece da sam i ja medju tim sto su sretno i spretno izbjegli 4 godine patnje :run:
dječak sa šibicama

#2097 Re: Dos`o Nenad!

Post by dječak sa šibicama »

Iz Sarajeva je otislo sve sto je vrijedilo, cinjenica, prvi je bio Pape.
MedenoSrce

#2098 Re: Dos`o Nenad!

Post by MedenoSrce »

Realno govoreci ko je htio da ode nasao je nacina da to uradi.
Nije otisao samo onaj ko nije htio.
Za ideale ginu po svemu sudeci budale, ipak. Ne krivim nikoga ko je otisao, nije jednostavno preseliti u drugi grad a kamo li drzavu promijeniti.
Mene bi na takvu odluku mogla natjerati bas teska muka. Teska muka je kao sto svi dobro znamo individualna kategorija.
dječak sa šibicama

#2099 Re: Dos`o Nenad!

Post by dječak sa šibicama »

Realno, da je otisao ko god je htio, Sarajevo bi danas imalo 50.000 stanovnika, i to nategnuto.

Kamara raje nema gdje otici, ko je mogao upasti u konvoj upao je, ko je imao para da plati majoru i iskoci iz kamiona u Kiseljaku imao je, ko nije imao para i nije mogao upasti u konvoj, dakle nije imao para, gulio je 4 godine.

Ja znam kako sam ja otisao, preko stele naravno, glavu u torbu i preko piste.

Zapad je prepun ljudi koji su protjerani sa svojih ognjista pa ih je UNHCR selio od nemila do nedraga, sarajlije nisu imali tu "privilegiju" da zapjevaju onu "Karadzicu ljubim te u bradu, jebo selo sad zivim u gradu".

Sto se tice umjetnika, tih nekakvih, oni ionako nemaju stalno mjesto boravka. A iz Sarajeva su otisli jer danasnje Sarajeva sa umjetnoscu ima veze koliko i Ekrem Jevric sa muzikom.
dudlov

#2100 Re: Dos`o Nenad!

Post by dudlov »

dječak sa šibicama wrote:Iz Sarajeva je otislo sve sto je vrijedilo, cinjenica, prvi je bio Pape.
Do kraja aprila 1992. i nekako, a kasnije je to bilo puno teže. Ovi o kojima pišeš su uvijek bili iznad sitne buranije i imali su informacije i širi pogled na zbivanja, a buranija je gledala dnevnik i kasnije komentarišući nalazili smisao u tome. Prvi sam takav bio. Kad skontah neke stvari, već je bilo kasno i tako dobih nadimak dudlov (onaj koji ga je dobro izdudlio a imao je sve uslove da ne dudli) :D
Locked