Nikad ne odustajem, dok me ne ubijede u suprotno.530i wrote:Ommadawn wrote:
I taj Golf je bio namijenjen za nase trziste sa takvim motorom - ko ce bolan priustiti onaj od 1,5. Sjecam se kad smo dosli u Svedsku, da sam se cudio kako drugacije izgledaju Golfovi ovdje od onih TAS-ovih pa mi ljudi objasnili.
A moglo se to ovako - sklopis ugovor sa VW, 50% domacih dijelova a 50% VW. Sklapas automobile i izvozis ih tako u druge istocno-evropske drzave. Pravis izvoz, a ovima pospjesujes brend. Vremenom se razvija know-how kroz koji polako razvijas svoju domacu auto-industriju i cinis da bude konkurentna na svjetskom trzistu. Ali hajde ti sa nekim ko je ubjedjen da ce vjecito biti sve isto, da ce vjecito biti isti sistem i da ce ljudi biti isti. "Dobro je ovako, neka, polako." je vrlo opasna deviza.
Ala si se napisao sranja i gluposti u ovoj temi i ne odustaješ...
crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ommadawn
#2076 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
-
530i
#2077 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Golf iz ŠvedskeSjecam se kad smo dosli u Svedsku, da sam se cudio kako drugacije izgledaju Golfovi ovdje od onih TAS-ovih pa mi ljudi objasnili.
http://utryckningsfordon.se/wopre/wp-co ... 30x286.jpg
Golf iz TAS-a
http://pics.imcdb.org/0ge14/146255-vlcsnap-9657.jpg
Kao što vidimo to su dva izuzetno različita vozila, drugačije izgledaju totalno. Objasnili nam ljudi. Tj. djeca iz Švedske.
- Ommadawn
#2078 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Ja svoje zakljucke sam donio bazirane na ono sto sam vidio uzivo, a ti gledaj preko slika. I amidze Idriza.
-
530i
#2079 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Švedska nije šala 
- Ommadawn
#2080 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Nije. Ogromna zemlja.530i wrote:Švedska nije šala
-
citroen xm
#2081 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
A po čemu se razlikuju? Eto vidio si, opiši nam.
Golf 1.1 nije bio samo za siromašna tržišta. Kakav god da je bio i gdje god da je plasiran, Z101 iz istih godina je bila autina za takav Golf.
Golf 1.1 nije bio samo za siromašna tržišta. Kakav god da je bio i gdje god da je plasiran, Z101 iz istih godina je bila autina za takav Golf.
-
Kiberluskoni
#2082 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Za razliku od tebe, koji malo pišeš, ali je baš uvijek koncentrisano sranje530i wrote:Ommadawn wrote:
I taj Golf je bio namijenjen za nase trziste sa takvim motorom - ko ce bolan priustiti onaj od 1,5. Sjecam se kad smo dosli u Svedsku, da sam se cudio kako drugacije izgledaju Golfovi ovdje od onih TAS-ovih pa mi ljudi objasnili.
A moglo se to ovako - sklopis ugovor sa VW, 50% domacih dijelova a 50% VW. Sklapas automobile i izvozis ih tako u druge istocno-evropske drzave. Pravis izvoz, a ovima pospjesujes brend. Vremenom se razvija know-how kroz koji polako razvijas svoju domacu auto-industriju i cinis da bude konkurentna na svjetskom trzistu. Ali hajde ti sa nekim ko je ubjedjen da ce vjecito biti sve isto, da ce vjecito biti isti sistem i da ce ljudi biti isti. "Dobro je ovako, neka, polako." je vrlo opasna deviza.
Ala si se napisao sranja i gluposti u ovoj temi i ne odustaješ...
- Ommadawn
#2083 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Onog sto se ja sjecam je bila oprema. Ove sto sam vidio su bili sa jacim motorima, dakle 1,5 a bili su bogatije opremljeni, imali su dosta vise hromiranih lajsni, okolo prozora te na prednjoj maski (sto se da vidjeti iz slika koje je pronasao i postavio korisnik 530i) - jednostavno su bili drugaciji. Nisam nikada naletio na Golf 1,1 u Svedskoj, cak nisam siguran da li su se uopste prodavali ovdje.citroen xm wrote:A po čemu se razlikuju? Eto vidio si, opiši nam.
Eh sad da li je Z101 bila autina za spartanski Golf - ne bih raspravljao jer nisam posjedovao ni TAS-ov Golf ni Z101. Imao sam prilike voziti i jednog i drugog - mogu reci da je Z101 meni licno najlosije auto sto sam vozio. Poslije njega dolazi Nissan Primera iz 1995-e.
-
530i
#2084 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Ne kontam, to je za mene viša matematika. Ipak je čovjek u inostranstvo, Švecka, automacki je bolji i pametniji i sve zna bolje i više od nas ovdje...jbgaKiberluskoni wrote:
Za razliku od tebe, koji malo pišeš, ali je baš uvijek koncentrisano sranje. I ne kontaš o čemu čovjek govori
a odma gard zauzimaš
Evo, hromirana lajsna je čitav svijet razlike...
-
Kiberluskoni
#2085 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Da, oprema prije svega. Moje prvo auto je bio GTD iz 84. koji se nikada nije sklapao u TAS-u. Potpuno drugi enterijer auta od TAS-ovog. Nisam siguran da je uopšte ikada ugrađivan TD motor. Da ne spominjem 1.5 dizel iz sedamdesetih.Ommadawn wrote:Onog sto se ja sjecam je bila oprema. Ove sto sam vidio su bili sa jacim motorima, dakle 1,5 a bili su bogatije opremljeni, imali su dosta vise hromiranih lajsni, okolo prozora te na prednjoj maski (sto se da vidjeti iz slika koje je pronasao i postavio korisnik 530i) - jednostavno su bili drugaciji. Nisam nikada naletio na Golf 1,1 u Svedskoj, cak nisam siguran da li su se uopste prodavali ovdje.citroen xm wrote:A po čemu se razlikuju? Eto vidio si, opiši nam.
Eh sad da li je Z101 bila autina za spartanski Golf - ne bih raspravljao jer nisam posjedovao ni TAS-ov Golf ni Z101. Imao sam prilike voziti i jednog i drugog - mogu reci da je Z101 meni licno najlosije auto sto sam vozio. Poslije njega dolazi Nissan Primera iz 1995-e.
-
citroen xm
#2086 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Vi pričate o opremi, ja pričam o Golfu kecu uopšteno. Nebitno sklapao se on u TAS-u ili ne, postojao je G1 sa 1.1 motorom i nije prodavan samo na siromašnim tržištima i nije sklapan samo u TAS-u. Z101 iz godina tog Golfa je bila odlična. Posle sa redizajnima(plastične karambolke, promjena interijera, izbacivanje velikih žmigavaca sa prednjih blatobrana i izbacivanjem okruglih farova) to više nije bila ona izvorna odlična Z101, a i da jeste godine su je već debelo načele i konkurencija je napredovala. Kod Z101 iz 70 i neke je interijer i prijatniji i ljepši i bolji bar duplo od one iz 90-ih
- trambusek88
#2087 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Golf 1.1 je bio 5KS slabiji od najslabijeg stojadina. To je bila osnovna verzija i za Njemačko tržište gdje je koštao 7.995DM (preračunato u današnju vrijednost 11.400EUR). Jača verzija 1.5 sa 70KS koštala je 8.720DM (3KS slabiji od Z101 Super)
Last edited by trambusek88 on 10/04/2015 23:30, edited 1 time in total.
- Ommadawn
#2088 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Jeste. Izgleda ljepse.530i wrote:Ne kontam, to je za mene viša matematika. Ipak je čovjek u inostranstvo, Švecka, automacki je bolji i pametniji i sve zna bolje i više od nas ovdje...jbgaKiberluskoni wrote:
Za razliku od tebe, koji malo pišeš, ali je baš uvijek koncentrisano sranje. I ne kontaš o čemu čovjek govori
a odma gard zauzimaš
![]()
Evo, hromirana lajsna je čitav svijet razlike...
-
Kiberluskoni
#2089 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Ma iskreno, da si mi pokazao stojadina kojeg je moj otac vozio, a da nisam znao kakav je kvalitet, zaljubio bih se instant. Tamno zeleni, sa kromiranim detaljima i smeđom kožem. Ko Jaguar, jebote
.
Sa druge strane, Golf MK1 je u svim enciklopedijama dizajna ovjekovječen kao primjer njemačke filozofije, funkcija prije forme.
Helem, estetika je često subjektivna, kvalitet je ipak, mjerljiv.
Sa druge strane, Golf MK1 je u svim enciklopedijama dizajna ovjekovječen kao primjer njemačke filozofije, funkcija prije forme.
Helem, estetika je često subjektivna, kvalitet je ipak, mjerljiv.
- Ommadawn
#2090 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Pazi, nigdje nisam napisao da se samo proizvodio u TAS-u. Ali je odabran da se pravi u TAS-u radi tadasnje kupovne moci Jugoslovena. Iz TAS-a nikada nije izasao ni Golf automatik, ni GTI.citroen xm wrote:Vi pričate o opremi, ja pričam o Golfu kecu uopšteno. Nebitno sklapao se on u TAS-u ili ne, postojao je G1 sa 1.1 motorom i nije prodavan samo na siromašnim tržištima i nije sklapan samo u TAS-u. Z101 iz godina tog Golfa je bila odlična. Posle sa redizajnima(plastične karambolke, promjena interijera, izbacivanje velikih žmigavaca sa prednjih blatobrana i izbacivanjem okruglih farova) to više nije bila ona izvorna odlična Z101, a i da jeste godine su je već debelo načele i konkurencija je napredovala. Kod Z101 iz 70 i neke je interijer i prijatniji i ljepši i bolji bar duplo od one iz 90-ih
A to sto si napisao za Z101 - tu se definitivno slazem sa tobom da je onaj iz 70-ih daleko ljepsi od onog sto su zvali Skala. Ono je licilo na kurac.
-
tempuser
#2091 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Koliko sam mogao da pricitam kolege forumasi su svaki napisali dio istine. Kad se izuzmu jugonostalgicarske emocije nema tu nikakve ni filozofije niti misterije. Po tehnologiji, konceptu i performansama Zastava 101 je bila konkurentna zapadnim modelima nekih 8 max 10 god svog postojanja tj do ranih 80-ih do kad se ponesto i izvozilo, otprilike do kraja ere Comforta i Mediterana. Poslije toga Z101 debelo zaostaje za zapadnom konkurencijom po svim pitanjima i jedino trziste na kojem se mogla prodavati je domace i to zahvaljujuci samo i jedino onoj drzavi. Inace kome je mogao biti konkurentan koncept star 30 god???? Licencni modeli zapadnih auta su bili znatno skuplji, a uvoz novog ili polovnog na cuvenu tzv "uvoznu deklaraciju" privilegija rijetkih tako da stojadin nije imao konkurenciju i za Jugoslovena sa prosjecnim primanjima je bio jedino rjesenje. Tu lezi sva "tajna" uspjesne prodaje stojadina, a kao auto je bio sasvim solidan za svoju cijenu ali pisati da je bio auto za Golfa ja jugonostalgicarska zabluda i ubleha. Isti recept su primjenjivali i Sovjeti sa Ladama, istocni njemci sa Wartburgom i Trabantom, Cesi sa Skodom, Rumuni sa Daciom, Poljaci sa peglicama i pezejcima, Indijci sa Ambasadorom i jos xy primjera zastarjele tehnologije za domace trziste po prihvatljivim cijenama. U vremenu otvorenog trzista takvi koncepti nemaju sta da traze. Ko ce racionalan dati 8000 KM za nov auto vise nego upitne kvalitete baziran na 30 god starom konceptu kad za te pare moze kupiti polovnjaka koji je tehnoloski duplo mladji, koji ce se znatno manje kvariti i bez obzira sto je polovan duze trajati????? Zato Zastava nije imala prodju poslije rata pa ni u SRB da nije bilo subvencija za kupovinu.
Sto se kvalitete tice, jednako kao i za tehnologiju, prvih 8-10 godina stojadin je bio u prosjeku i mogao se mjeriti sa zapadnim modelima, hrdjao kao svi, kvario se kao svi, ali poslije toga zaostaje kilometrima. Masinski park neobnovljen, kriza u zemlji, kruzi prica o papiricima u vratima na kojima je pisalo "kakva meni plata takva tebi vrata" itd, motore pravi DMB, zivotni vijek 3 x kraci i u ponudi samo jedan motor sa 2 snage. Moji roditelji kupili novog GTL-a, nema mjesta za radio, u garanciji zamjenjeni branici koji su progledali od korozije, na autu bila oba desna sjedala i to se otkrilo tek kad su popucala i zamjenjena u garanciji, neke sive zaptivne mase na 100 mjesta u autu, curenje na 5. vratima nikad nije rjeseno. Poslije garancije crkla kontakt brava, relej zmigavaca i ablender i to sve u 2 god kad je prodat. I bez obzira na to za te novce je bio solidan auto.
Neko od kolega forumasa je napisao da se svaki auto kvari ako ga ne pazis i da svaki auto slusa ako ga pazis, sto je apsolutno tacno, s tim sto je stojadin zahtjevao puno vise paznje od zapadne konkurencije. Meni je jako drago kad vidim ocuvanu Zastavu, bilo koji model, ali treba biti realan i stvari postaviti na svoje mjesto.
Pozzzz
Sto se kvalitete tice, jednako kao i za tehnologiju, prvih 8-10 godina stojadin je bio u prosjeku i mogao se mjeriti sa zapadnim modelima, hrdjao kao svi, kvario se kao svi, ali poslije toga zaostaje kilometrima. Masinski park neobnovljen, kriza u zemlji, kruzi prica o papiricima u vratima na kojima je pisalo "kakva meni plata takva tebi vrata" itd, motore pravi DMB, zivotni vijek 3 x kraci i u ponudi samo jedan motor sa 2 snage. Moji roditelji kupili novog GTL-a, nema mjesta za radio, u garanciji zamjenjeni branici koji su progledali od korozije, na autu bila oba desna sjedala i to se otkrilo tek kad su popucala i zamjenjena u garanciji, neke sive zaptivne mase na 100 mjesta u autu, curenje na 5. vratima nikad nije rjeseno. Poslije garancije crkla kontakt brava, relej zmigavaca i ablender i to sve u 2 god kad je prodat. I bez obzira na to za te novce je bio solidan auto.
Neko od kolega forumasa je napisao da se svaki auto kvari ako ga ne pazis i da svaki auto slusa ako ga pazis, sto je apsolutno tacno, s tim sto je stojadin zahtjevao puno vise paznje od zapadne konkurencije. Meni je jako drago kad vidim ocuvanu Zastavu, bilo koji model, ali treba biti realan i stvari postaviti na svoje mjesto.
Pozzzz
-
citroen xm
#2092 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Budimo realni, raspadom SFRJ 1991. godine nije više bilo onih visokih poreskih i carinskih stopa na uvoz, mogao si slobodno uvesti šta hoćeš. A opet se Zastavin program prodavao do 2009. godine. Dakle i pored uvoznih polovnjaka Zastava je imala tržište.
U Rusiji se se Lada Riva i Samara prodavale do prošle godine, Specijal takođe do prije par godina koliko se sjećam ako se još ne prodaje. I imaju tržište.
U Rusiji se se Lada Riva i Samara prodavale do prošle godine, Specijal takođe do prije par godina koliko se sjećam ako se još ne prodaje. I imaju tržište.
-
tempuser
#2093 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Kako se prodavala i kakvom trzistu pricamo????? Budimo realni, bas kao Riva i Samara u RU, Zastava je imala jedno jedino trzaiste, ono domace u SRB i to vjestacki stvoreno opet zahvaljujuci jedino i samo drzavi koja je, osim drzanja debelo niskih cijena, morala subvencionirati kupovinu kao npr. Zastave 10, jedine koja se mogla smatrati vise-manje konkurentnim autom, da bi ga odrzala. Bez tih mjera prodaja bi bila 0, ali i uprkos tim mjerama, tj jednostavnom receptu prevazidjen ali jeftin auto za domace trziste, konkurentnost i udio Zastave u trzistu SRB te 2009. godine i u predhodnoj drzavi su nemjerljivi. To je, osim "prodajnih uspjeha" van SRB, najbolji pokazatelj kakvo je trziste imala Zastava - nikakvo. Realno, ko ce te 2009. godine, osim jugonostalgicara u zabludi, dati 8K KM za Skalu ili Tempa 1,1 kad je za te pare mogao kupiti npr. 7 god staru Opel Astru sa nekih 150k km koja ce, osim sto je nemjerljivo sigurnija, brza, savremenija, udobnija, ekonomicnija, ljepsa, itd itd, i po dugovjecnosti i pouzdanosti daleko nadmasiti Zastavu????
p.s. VAZ 2106, poznatija kod nas kao Lada Specijal se ne proizvodi vec 15 god.
p.s. VAZ 2106, poznatija kod nas kao Lada Specijal se ne proizvodi vec 15 god.
-
citroen xm
#2094 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Ja pričam o tržištu na kome se prodavala. Ne pričam o Z10 već o starim modelima. Nije bilo subvencija, bila je cijena takva kakva je. Ljudi su ipak kupovali. Ne kao prije, ali kupovale su se. S obzirom na starost tog modela i potpunu tehnološku zastarjelost tada, prodaja je bila odlična.
-
tempuser
#2095 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Pa bas to trziste je vjestacki stvoreno i odrzavano od 1. do zadnjeg dana. Upravo zato je pominanje toboze trzista i prodaje kao argumenata da je to bio konkurentan auto deplasirano i da ne kazem smijesno.
-
citroen xm
#2096 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Nisi u pravu, ali hajde da ne dužim. Mrsko mi.
-
tempuser
#2097 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Ako nisam upravu to znaci da 2009. godine Z101 i Yugo nisu bili apsulutno prevazidjeni automobili cija je jedina prednost bila cijena za koju nije bilo moguce kupiti ni 1/2 auta te klase, a koju je pokrivala drzava kao vlasnik tvornice, nego automobili koji su se prodavali zbog svojih konkurentnih tehnickih osobina i kvalitete????
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2098 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
ajmo malo on topic....

-
mahalas505
#2099 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Kakva je ovo modifikacija?
- Gorštak
#2100 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Hjoooj što me podsjeti neko ko je spomenuo "sivu ljepljivu masu", koja se koristila da se zadihtuje koješta na stojadinu. Mi smo je zvali "živa guma". Gdje god progleda, udri živom gumom
Nekidan sam imao priliku provozati temeljito obnovljenog fiću, skroz vraćenog u izvorno stanje.
Jaoooo, kakve je lavine sjećanja pokrenuo...
Onaj trenutak kad trebaš krenuti uzbrdo, pa staneš da ga prešaltaš u prvu jer ona nema sihron, pa polahko puštaš kvačilo da ne otkineš prirubnicu, kreneš, i onda se čuje ono nenadjebivo, ne znam kako bih to opisao, stenjanje sa prekidima - inj injnjnjnjnjnjn iiiiiiinjnjnjnjnj...
I stvarno iz ove perspektive djeluje nestvarno da su se u onom regularno vozile po četiri odrasle osobe. Sa prtljagom na galeriji Fdip Bečej
Nekidan sam imao priliku provozati temeljito obnovljenog fiću, skroz vraćenog u izvorno stanje.
Jaoooo, kakve je lavine sjećanja pokrenuo...
Onaj trenutak kad trebaš krenuti uzbrdo, pa staneš da ga prešaltaš u prvu jer ona nema sihron, pa polahko puštaš kvačilo da ne otkineš prirubnicu, kreneš, i onda se čuje ono nenadjebivo, ne znam kako bih to opisao, stenjanje sa prekidima - inj injnjnjnjnjnjn iiiiiiinjnjnjnjnj...
I stvarno iz ove perspektive djeluje nestvarno da su se u onom regularno vozile po četiri odrasle osobe. Sa prtljagom na galeriji Fdip Bečej