ST11 wrote:Samo ti zelim reci, da ono sta jesi, to jesi.
Ja mogu migrirati u Njemacku i zivjeti tamo sto godina ali cu jos uvijek ostati Slovenac, ma koliko zarko htjeo mijenjati svoju nacionalnost i postati Njemac. Isto tako neki Afrikanac ne moze nakon X godina postati Evropljanin, kao sto ja ne mogu postati Afrikanac. Mogu biti samo Evropljanin, koji zivi u Africi.
Upravo u nacinu na koji ti pises je ukratko sazet problem danasnje Evrope. "Evropljanin" ili "Afrikanac" nisu iste kategorije kao etnicki Njemac ili Slovenac. Kazem "etnicki" jer biti etnicki Slovenac i drzavljanin Slovenije nije isto.
Nacionalnost je jedno, drzavljanstvo je drugo, a teritorijalna odrednica trece.
Ako se ne varam bas u Sloveniji je bio jedan gradic gdje je crnac izabran za gradonacelnika, prije jedno 15-ak godina. Ne sjecam se koji grad, mislim neki na obali. Sta, on nije Slovenac? Gradonacelnik evropskog grada nije Evropljanin? Hmm kako to?
Samir Handanovic, sta je on, Marsovac u dresu Slovenije?
Kevin Kampl, mogao je komotno biti Njemac, ili Austrijanac, gdje je vec rodjen, ali izabrao da igra za zemlju porijekla.
Naravno da mozes
postati Njemac, mozes
postati Afrikanac ako zivis tamo decenijama. No ne zivimo po 200 godina i tesko da je to moguce ako si vec mator.