Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
TAFKAP

#2076 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by TAFKAP »

Allah swt je taj koji vidi u srca vjernika/čovjeka... Ko smo mi da sudimo drugima? Ko nam je dao taj autoritet?
Towelie

#2077 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

zagortenej wrote:Kad su se svi furali na vjeru, ti nisi :mrgreen:
nasa je islamski hipster. :D
Capajebo

#2078 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Capajebo »

nasa wrote:Bude tih cudnih situacija i smijesnih ... :D

Npr. ne znam je li se vama desava da ljudi koji se izjasnjavaju ateisti kao eto nesto prouce ili poste ili...za 27., a nije fakat da prozivam ove nase lokalne, forum -ateiste ...Kod mene u porodici tako :-? , e sad nisam sigurna je li oni to kazu zato sto znaju da sam vjernik pa da budu fini, sta li, ili...jer pomalo je besmisleno, a radi se o pametnim ljudima...
Meni bude nezgodno za njih, nekako glupo, ne znam ni sta bi im rekla, tako da uglavnom sve odsutim...ako me sta pitaju kazem, aha, mozda, ne znam...
Kaze meni kolega ima jedno godinu dana "ma ne vjerujem ti ja da postoji Bog, ono... haj eto pokazi mi ga i ja cu vjerovati! Jedino svake godine koljem kurban, to je ono nase bosnjacko" :mrgreen:
Ali kad nekad ovako "uporedim" vjernike koji praktikuju vjeru (racunajuci tu i mene) imam osjecaj da je puno boljeg ponasanja nego vecina "nas"...
fatamorgana

#2079 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

kritichar wrote: da bogdom praktikuju islam kako se misli u svijetu, bili bi uspješniji
A konkretno o kojim se zemljama radi?
fatamorgana

#2080 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:
S4mpion wrote:
kerima1 wrote: Cime Bogati mislis da ce se zaraditi onaj svijet,ako nemas prebijene marke u dzepu?
Onaj svijet se ne zarađuje parama. :mrgreen:
Znam,nego zavuc se u pecinu kakvu i cekat kraj ovog prokletog svijeta,koji kod Allaha ne vrijedi ni kao krilce musice.jel tako?
Pećina rules!
nasa

#2081 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Capajebo wrote: Kaze meni kolega ima jedno godinu dana "ma ne vjerujem ti ja da postoji Bog, ono... haj eto pokazi mi ga i ja cu vjerovati! Jedino svake godine koljem kurban, to je ono nase bosnjacko" :mrgreen:
Ali kad nekad ovako "uporedim" vjernike koji praktikuju vjeru (racunajuci tu i mene) imam osjecaj da je puno boljeg ponasanja nego vecina "nas"...
A gledaj, ljudi imaju potrebu da imaju neke vjednosti, da uspostave standarde po kojim zive...Ljudi koji nisu vjernici traze ih i mnogi nadju izvore pozitivnog u svijetu, drustvu oko sebe dok vjernici ponekad malo grijese i fokusiraju se iskljucivo na vjeru ali na ogranicen i egocentrican nacin, shvatajuci bukvalno da se tu radi samo o njima licno, kao da je vjera samo licna stvar, kao da to nije nacin zivota ....
Normalno je da covjek tezi boljem, da kriticki promislja.Tako i mi ali, gledajuci okolnosti u BiH i generalno svijet u kojem zivimo, mnogo toga se i pozitvno razvilo...Ja znam i puno ljudi koji su vjernici i koji su shvatili tu potrebu da vjeru iskazu kroz doprinos drustvu ziveci te vrijednosti islama te i da naprave iskorak, progresivan, u smislu da to nije samo baklava i odlazak na teraviju...
Relano mislim da sto se tice islama puno bolje to zivimo u BiH nego sto je bilo u nekim ranijim vremenima.Znam da se mnogi nece sloziti jer imaju sliku tradicionalnih vrijednosti u BiH i kroz nju i islama kao jako pozitvnu, imam i ja ali i ne diram u to...
nasa

#2082 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Malo je ispalo da kritikujemo " rekrativne" vjernika, a nije bila namjera, bar meni...pa, da damo podrsku i onim koji poste makar i jedan dan ili nijedan ali osjecaju se vjernicima i osjecaju potrebu da kroz nesto kanalisu tu svoju vjeru pa neko kroz taj jednodevni post, neko kroz odricanje nekog poroka, neko kroz sadaku i tako... :thumbup:

Samo treba imati na umu da je vjera ziva, raste...To znaci da onaj jedan dan koji se isposti ima potrebu da naraste u dva...eto, ako me shvatate dobro i jeste :D Nemojte pustiti da ta vjera s vama zivima umire. Pusti te je da rasta i tek onda cete moci uzivati u radosti onog u sta ce izrasti.
zagortenej

#2083 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Umjesto vjere, većinom se čeka da brada naraste :mrgreen:
fatamorgana

#2084 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

zagortenej wrote:Umjesto vjere, većinom se čeka da brada naraste :mrgreen:
Možda zato što raste bržeg od vjere i plus se vidi a vjera ako je prava ne.
Capajebo

#2085 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Capajebo »

nasa wrote:
Capajebo wrote: Kaze meni kolega ima jedno godinu dana "ma ne vjerujem ti ja da postoji Bog, ono... haj eto pokazi mi ga i ja cu vjerovati! Jedino svake godine koljem kurban, to je ono nase bosnjacko" :mrgreen:
A gledaj, ljudi imaju potrebu da imaju neke vjednosti, da uspostave standarde po kojim zive...Ljudi koji nisu vjernici traze ih i mnogi nadju izvore pozitivnog u svijetu, drustvu oko sebe dok vjernici ponekad malo grijese i fokusiraju se iskljucivo na vjeru ali na ogranicen i egocentrican nacin, shvatajuci bukvalno da se tu radi samo o njima licno, kao da je vjera samo licna stvar, kao da to nije nacin zivota ....
Normalno je da covjek tezi boljem, da kriticki promislja.Tako i mi ali, gledajuci okolnosti u BiH i generalno svijet u kojem zivimo, mnogo toga se i pozitvno razvilo...Ja znam i puno ljudi koji su vjernici i koji su shvatili tu potrebu da vjeru iskazu kroz doprinos drustvu ziveci te vrijednosti islama te i da naprave iskorak, progresivan, u smislu da to nije samo baklava i odlazak na teraviju...
Relano mislim da sto se tice islama puno bolje to zivimo u BiH nego sto je bilo u nekim ranijim vremenima.Znam da se mnogi nece sloziti jer imaju sliku tradicionalnih vrijednosti u BiH i kroz nju i islama kao jako pozitvnu, imam i ja ali i ne diram u to...
Ne znam stvarno sta da kazem. Nekako na prvu imam argumente i da potvrdim, ali vala i da demantujem. Cudan vakat stvarno.
Generalno u globalu mislim da smo postali malo bolji, ali sa druge strane to ne dozivljavamo niti smo shvatili sta to tacno znaci u samoj srzi upute...
Capajebo

#2086 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Capajebo »

zagortenej wrote:Umjesto vjere, većinom se čeka da brada naraste :mrgreen:
Ja kad bi cek'o bradu da naraste, prije bi osijedio :mrgreen: :lol:
kritichar

#2087 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

Joe McCarthy wrote: Protezala se na tri kontinenta, sa kojima su bili upoznati šta kroz hadise šta kroz tradiciju. Dalje od "Dar Islama" nikad nisu ni odstupili s Osmanlijama kao jedinim izuzetcima. A sad drugi nepoznati kontinenti koje Muhamed nije spomenuo, samo priznavanje da postoji zemlja "preko bare" se u Maroku smatrala bogohuljenjem koja je bila kažnjavana kamenovanjem nekoliko desetljeća, dok su Španjolci osvajali izuzetno bogate regije koje su pomogli Zapadnjačkim civilizacijama da postau ono što danas jesu. Ili zašto Muslimani iz Malezije/Indonezije nisu kolonizirali nit Filipine nit Australiju već nakon nekoliko stoljeća nakon što su Anglo Saksonci/Španjolci civilizirali i napravili infrastrukturu su počeli Australiju/Filipine prozivat "ukradenim Islamskim zemljama"?
ako je po toj logici suditi poslije Istanbula, muslimani su trebali napasti i zauzeti Rim
ali nisu ni pokušali
kritichar

#2088 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

kerima1 wrote: Znam,nego reci nam ti kako i kojim putem?
Moze i Kriticar da se ukljuci da pripomogne :D
nemoj da se nađeš uvrijeđena, ali
ti si kao ona kuglica u pinball-u ili fliperu, letaš iz krajnosti u krajnost
ako nije pun džep onda je pećina to što te uvodi u džennet
zagortenej

#2089 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

kritichar wrote:
Joe McCarthy wrote: Protezala se na tri kontinenta, sa kojima su bili upoznati šta kroz hadise šta kroz tradiciju. Dalje od "Dar Islama" nikad nisu ni odstupili s Osmanlijama kao jedinim izuzetcima. A sad drugi nepoznati kontinenti koje Muhamed nije spomenuo, samo priznavanje da postoji zemlja "preko bare" se u Maroku smatrala bogohuljenjem koja je bila kažnjavana kamenovanjem nekoliko desetljeća, dok su Španjolci osvajali izuzetno bogate regije koje su pomogli Zapadnjačkim civilizacijama da postau ono što danas jesu. Ili zašto Muslimani iz Malezije/Indonezije nisu kolonizirali nit Filipine nit Australiju već nakon nekoliko stoljeća nakon što su Anglo Saksonci/Španjolci civilizirali i napravili infrastrukturu su počeli Australiju/Filipine prozivat "ukradenim Islamskim zemljama"?
ako je po toj logici suditi poslije Istanbula, muslimani su trebali napasti i zauzeti Rim
ali nisu ni pokušali
historija kaze da su pokusali triput, 842, 846 i 849 god.:
The Arab raid against Rome was an Arab raid in 846 against Rome. Raiders plundered the outskirts of the city, sacking Old St. Peter's and St. Paul's-Outside-the-Walls Basilicas, but were prevented from entering the city itself by the Aurelian Wall.
arzuhal

#2090 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

fatamorgana wrote: Možda zato što raste bržeg od vjere i plus se vidi a vjera ako je prava ne.
Kako to možeš kazat? Možda čistotu nečije vjere, njenu snagu, njenu dubinu - nazovimo to kako god - ne može nikada potpuno (pa možda ni najvećim dijelom) sagledati u nečemu pojavnom, ali itekako se ta prava vjera vidi, otkriva i pokazuje, bilo kroz djelovanje u dobru ili nedjelovanjem u zlu.
arzuhal

#2091 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Dobro, neki cinik bi rekao: a nečija se vjera upravo iskazuje djelovanjem u zlu :mrgreen:
harač

#2092 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by harač »

arzuhal wrote:
fatamorgana wrote: Možda zato što raste bržeg od vjere i plus se vidi a vjera ako je prava ne.
Kako to možeš kazat? Možda čistotu nečije vjere, njenu snagu, njenu dubinu - nazovimo to kako god - ne može nikada potpuno (pa možda ni najvećim dijelom) sagledati u nečemu pojavnom, ali itekako se ta prava vjera vidi, otkriva i pokazuje, bilo kroz djelovanje u dobru ili nedjelovanjem u zlu.
dobro i zlo? da li bi se dobro iskazalo time što bi neko dokazane preljubnike [u šerijatskoj državi] kamenovao do smrti, ili zatvorio u kuću dok ne umru od gladi ili ih nečija milost ne izbavi. neko bi rekao da je izvršavanje božanstvenih naredbi u dobroj vjeri krajnji iskaz čistote nečije vjere. drugi bi rekli da je krajnji izraz zla ne zanemariti takve izazove "ka čistoti i dobroti". čini se da su najugodniji vjernici, očima zapadnih sekularista, upravo oni koji dosta te "čiste vjere" filtriraju kroz sito zdravog razuma
arzuhal

#2093 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

harač wrote:
arzuhal wrote:
dobro i zlo? da li bi se dobro iskazalo time što bi neko dokazane preljubnike [u šerijatskoj državi] kamenovao do smrti, ili zatvorio u kuću dok ne umru od gladi ili ih nečija milost ne izbavi. neko bi rekao da je izvršavanje božanstvenih naredbi u dobroj vjeri krajnji iskaz čistote nečije vjere. drugi bi rekli da je krajnji izraz zla ne zanemariti takve izazove "ka čistoti i dobroti". čini se da su najugodniji vjernici, očima zapadnih sekularista, upravo oni koji dosta te "čiste vjere" filtriraju kroz sito zdravog razuma
Ti si priču usmjerio u drugom pravcu koji je legitiman ali izvan onoga na šta cilja naša priča, trenutno...Haj prvo objasni ono što @fatamorgana određuje pravom vjerom koja je skrivena. Pa odatle kreni.
UltraMatematicar

#2094 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by UltraMatematicar »

Imam jedno pitanje, sto bi se kod nas reklo "pofato" sam se sa djevojkom, ali nisam imao orgazam, da li onda moram gusuliti ako nisam imao orgazam a "fatao" sam se sa njom?
Capajebo

#2095 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Capajebo »

UltraMatematicar wrote:Imam jedno pitanje, sto bi se kod nas reklo "pofato" sam se sa djevojkom, ali nisam imao orgazam, da li onda moram gusuliti ako nisam imao orgazam a "fatao" sam se sa njom?
Koliko ja znam, a nemoj me nikad uzeti za sigurno, ako nista nije... kako da se izrazim, izaslo, ne trebas. Ako jeste, i najmanja kap, moras. :mrgreen:
nasa

#2096 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Citam juce temu na Ljubav itd. o zenama iznad 25 i grozni muski komentari, nesto i zenskih- da budem objektivna...
Pa,
moje pitanje je za ove muske vjernike. Zasto i muslimani pokazuju predrasude prema rastavljenim , udovicama, a i prema starijim neudatim zenama kad Poslanik daje sasvim drugi primjer kao i islamski propisi.
Capajebo

#2097 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Capajebo »

nasa wrote:Citam juce temu na Ljubav itd. o zenama iznad 25 i grozni muski komentari, nesto i zenskih- da budem objektivna...
Pa,
moje pitanje je za ove muske vjernike. Zasto i muslimani pokazuju predrasude prema rastavljenim , udovicama, a i prema starijim neudatim zenama kad Poslanik daje sasvim drugi primjer kao i islamski propisi.
Ja licno nemam neke predrasude, niti neko lose misljenje.
Ali, kad bi bir'o izmedju neke cure koja se nikad nije udavala i one koja jeste, ovu prvu bi izabrao ako su svi ostali parametri izjednaceni.
Bas nesto oko te teme, https://www.youtube.com/watch?v=eJ9-4fOrpSU , i samo hajvan moze biti odvratan prema zeni.
nasa

#2098 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Hajde i ja kontam da nije bas ni mudrost cekati predugo s udajom ako vec neko svakako planira potomstvo, a i bez potomstva jer ipak sve ima svoje godine ali nije da mnoge zene pa ni muskarci sami biraju da cekaju godinama nesto vec jednostavno tako ide...ja imam drugarica koje su fakat ok ali nekako se nisu udale, takva vremena, sad prelaze trideset i sigurno da se izbor suzava...

Medjutim kao sto se u islamu borimo da pobjedimo neke svoje lose osobine jer smatramo da nisu primjerene islamu tako je i ovo, a ono nekako ispadne prihvatljivo imati predrasude prema rastavljenim, neudatim itd.Biras sebi sta ti odgovara ali mislim da nije OK pisati lose o tim zenama ili pristupati s predrasudama...
Ne mislim na tebe nego onako genarealno.

Nije to samo na forumu, to je i kod nas u drustvu...Recimo, ako se zena udaje i rastavlja vise puta, ako sin treba zeni rastavljenu itd.
Nije da ja razumijem zene koje se nakon jednog braka odluce i na drugi :D ali imaju pravo, kao i ne udati se nikad itd.
Capajebo

#2099 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Capajebo »

nasa wrote:Hajde i ja kontam da nije bas ni mudrost cekati predugo s udajom ako vec neko svakako planira potomstvo, a i bez potomstva jer ipak sve ima svoje godine ali nije da mnoge zene pa ni muskarci sami biraju da cekaju godinama nesto vec jednostavno tako ide...ja imam drugarica koje su fakat ok ali nekako se nisu udale, takva vremena, sad prelaze trideset i sigurno da se izbor suzava...

Medjutim kao sto se u islamu borimo da pobjedimo neke svoje lose osobine jer smatramo da nisu primjerene islamu tako je i ovo, a ono nekako ispadne prihvatljivo imati predrasude prema rastavljenim, neudatim itd.Biras sebi sta ti odgovara ali mislim da nije OK pisati lose o tim zenama ili pristupati s predrasudama...
Ne mislim na tebe nego onako genarealno.

Nije to samo na forumu, to je i kod nas u drustvu...Recimo, ako se zena udaje i rastavlja vise puta, ako sin treba zeni rastavljenu itd.
Nije da ja razumijem zene koje se nakon jednog braka odluce i na drugi :D ali imaju pravo, kao i ne udati se nikad itd.
Neke zene, razvedene, su puno bolje od brojnih "cistih". Znam par takvih slucajeva, gdje jednostavno nista nije bilo do nje, nego je seljak pokaz'o svoje pravo lice tek nakon braka.
Sa druge strane, dosta ih bira previse, svaku sitnicu 1000 puta okrene, svaku mahanu spomene i naglasi. I onda se zali kako se nije udala. Sama pala sama se ubila. A da se ne lazemo, i musku i zensku je mladost +.
O muskarcima da i ne pricam, on je musko on moze sta hoce. Ne moze brate. Sto se toga tice, ko zensko si! :mrgreen:
To sto je kod nas takav nekakav mentalitet, je drugi par opanaka, ali ako cemo govoriti cisto sa vjerskog aspekta, tu smo isti.
Dalo bi se nadugo i nasiroko o tome pisati.
nasa

#2100 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Slazem se.Ali interesantno je kako muslimani sirom svijeta ignorisu te neke sasvim jasne propise i nalaze nacine da zene ogranice.

A naravno da je mladost plus, jednostavno u svakom smislu si otvoreniji da prihvatis, prilagodis se, stvaras nesto s nekim...to vazi i za muskarce...
I nije samo da zene grijese oko izbora u mladosti, grijese jako i muskarci... cesto ganjaju atraktivne-ne cak ni samo lijepe vec bas atraktivne i po mogucnosti neke oko kojih se ne moraju pretjerano truditi,a onda dodju u neke godine i kukaju kako nema "finih"...istina je da da je finih bilo u klupama pored vas u srednjoj, na fakultetu ali mnogi nisu prepoznali...
Zene s druge strane precesto imaju previsoke kriterije i onda predugo cekaju ili se polome da od nekog naprave nesto sto nije da bi ispunio te kriterije
Post Reply