Alejkumu selam,krakatoa wrote:Selam braćo, pitanje jedno da ne otvaram temu.
SEMERKAND?
Zabludjela sekta ili sufijski pravac?
Često dolazim u kontakt sa osobama koje idu u Semerkand tekiju (Kasindolska) i mogu reći da su u najmanju ruku čudni. Imaju nekog šejha tamo u Siriji (ili Turskoj ali je jako blizu Sirije) i uzdižu ga iznad Poslanika s.a.w.s u nekim svojim pričama. Kažu ima titulu Gaws koja je po njihovim riječima ista kao i titula poslanstva samo bez objave tj. taj njihov šejh i Poslanik su na istoj deredži samo što šejh nema objavu a neki su tvrdili da i to ima putem "išareta". Može li mi neki malo bolji poznavalac sufizma objasniti ko su ti, jesu li pravac ili sekta i stav IZ-a sprav njih? Znam da oni glasni zikr nazivaju novotarijom i da imaju neki svoj zikr. Osim zikra i ovoga što sam napisao ne znam ništa o njima a u knjigama se skoro pa nikako ne spominju.
Naksibendije Halidije. Sejh im je sejid Abdulbaki al-Huseini (Gavsi Sani), koji zivi u Menzilu, krajnji jugoistok Turske. Nije istina da sejha uzdizu na taj stepen. Smatraju ga sultanom zivih evlija, ali daleko od toga da ga smatraju takvim kakvim ga je neko, ocito zlonamjeran, opisao. Zikr im je hafi, odnosno tihi (u sebi), s glasnim momentima dzezbe pojedinaca. Njihove knjige (sve sto te zanima) mozes pronaci direktno u tekiji, ili u prodavnici i knjizari na carsiji (izmedju "Apoteke Sarajevo" i butika "Badem").
I ne, ne smatraju glasni (dzehri) zikr novotarijom (misljenja su da je hafi vrijedniji).