Kozaci su Rusi i Ukrajinci, govore ruski, i većinom su bili u sastavu kolaboracionističkih jedinica generala Vlasova.
Ukrajina
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#2076 Re: Ukrajina
Evo da pojasnim malo: Čerkezi su muslimanski narod, slični Čečenima sa područja Kavkaza. Poslije 2SR ih je Staljin protjerao, mahom su klisnuli u Tursku i neke arapske zemlje. Počasna garda jordanskog kralja su tradicionalno Čerkezi
Kozaci su Rusi i Ukrajinci, govore ruski, i većinom su bili u sastavu kolaboracionističkih jedinica generala Vlasova.
- Altair_SA
#2077 Re: Ukrajina
@Alfons, Da ih se pusti ovako da otvore dushu na drugim temama, imao bi i pravdanje Mladicevih zlocina, ne brini se. To ti je ta politika...
Last edited by Altair_SA on 26/02/2014 20:22, edited 2 times in total.
- JohnnyS
#2078 Re: Ukrajina
Lajavikrelac wrote:Koliko su Čerkezi u SS jedinicama pobili Poljaka, Čeha, Rusa i Ukrajinaca? U Potkozarju su 1944 godine načinili pomor nad golorukim civilima, naročito nad partizanskim ranjenicima i Skojevcima! To vidim ne znaš....al nek sam ja fašista.desni wrote:ičaj nam malo o Čerkezima,fašisto koji čitave narode nazivaš podguznim muvama.Kao naprimjer koliko su Čerkeza pobili a koliko raselili iz okoline Sočija na obali Crnog Mora.
Sumnjam da su pobili više Poljaka nego su ih Rusi pobili. Baš na primjeru Poljske vidimo kolika je razlika između nacističke Njemačke i SSSR-a: minimalna.
- desni
#2079 Re: Ukrajina
Znači zločine u Potkozarju su počinile žirafe,tj.Kozaci jel tako?To sam i rekao a ti o žirafama i konjima,ko ti superioran,poznaješ materiju pa malo da podučavaš što si uz gusle naučioLajavikrelac wrote:Evo da pojasnim malo: Čerkezi su muslimanski narod, slični Čečenima sa područja Kavkaza. Poslije 2SR ih je Staljin protjerao, mahom su klisnuli u Tursku i neke arapske zemlje. Počasna garda jordanskog kralja su tradicionalno Čerkezi![]()
- Domaci izdajnik
#2080 Re: Ukrajina
Svi totalitarni režimi i diktature su u deset deka....ovdje pričam o kolaboraciji i slugama okupatora nije bitno koje su vjere, boje i jezika.
Desni, dosadan si ko ekcem ajd malo sjaši ako nemaš šta konstruktivno napisati.
Desni, dosadan si ko ekcem ajd malo sjaši ako nemaš šta konstruktivno napisati.
-
rasuta_riza
#2081 Re: Ukrajina
Uglavnom tačno. Krimski kanat je bio vazalna država Osmanske imperije, a inače im je moć, ekonomska i vojna rasla i slabila paralelno sa Osmanlijama.Lajavikrelac wrote:Tatari su tursko pleme iz centralne Azije koje je na prostore Krima došla sa Zlatnom Hordom Džingis Kana u 13tom vijeku i stapaju se sa okolnim narodima (potomci naroda Totalana i Grka) i tako nastaju krimski Tatari. U 14tom vijeku primaju islam pod uticajem Turske kad su ovladali Vizantijskim carstvom (Krim je bio njegov dio).Joe McCarthy wrote:Rusi su oteli njihovu zemlju 1600ih, prošli su kroz ogroman broj klanja kroz njihovu povjest i na kraju komunjare naselile Ruse u njihovu domovinu. Pa me molim te poštedi svoje crvene historije...
Poslije prvog rusko-turskog rata i složenih političkih intriga, Krim postaje dio ruske imperije 1783. godine. Muslimani sa Krima (Tatari) masovno emigriraju u Tursku (neki procjenjuju čak 4 miliona), a doseljavaju se Rusi koji krajem 19. vijeka postaju većina. Istovremeno se javlja deficit stanovništva pa vlada usvaja mjere koje bi trebalo da privuku doseljavanje stranaca. Kao rezultat tih mjera, već 1865 .godine na Krimu je bilo 45 njemačkih naselja. Njemci sa sobom donose naprednu agrotehniku i kulturu. Početkom 20. vijeka njihov broj se značajno smanjuje zbog nacionalnih i vjerskih pritisaka. Potomci Njemaca su potpuno protjerani 1944. godine zajedno sa Tatarima i Bugarima zbog saradnje sa nacistima tokom okupacije.
Inače Zlatna Horda je ostala u istoriji poznata po svom širenju mira, tolerancije i prosperiteta, a naročito Otomanska imperija netom poslije.....crvena istorija i klanja
Tokom svog postojanja glavni prihod im je bio trgovina robljem, prvenstvo ženskim kojeg su u svojim naletima u dubinu teritorija Rusije i Poljsko-Litvanske carevine nabavljali i prodavali Turcima. Jedna od najpoznatijih njihovih robinja i sultanija Hurem, žena Sulejmana Veličanstvenog. Uglavnom im je istorija prepuna sukoba sa Rusima, 1571, su čak i samu Moskvu poharali i spalili. Česti ratovi sa Kozacima ali su ponekad znali biti saveznici, sve po potrebi.
Petar Veliki ih je kao političku figuru uništio u rusko-turskim ratovima, ali ih uglavnom Rusi nisu nakon pokoravanja pretjerano dirali do druge polovine 19 vijeka, Staljin ih je dokusurio.
Last edited by rasuta_riza on 26/02/2014 20:46, edited 1 time in total.
-
rasuta_riza
#2082 Re: Ukrajina
Nije tačno, njih više nije bilo na Kavkazu kada je Staljin došao, Rusi tj, carska rusija ih je u 2 polovini 19. vijeka sve protjerala u Tursku.Lajavikrelac wrote:Evo da pojasnim malo: Čerkezi su muslimanski narod, slični Čečenima sa područja Kavkaza. Poslije 2SR ih je Staljin protjerao, mahom su klisnuli u Tursku i neke arapske zemlje. Počasna garda jordanskog kralja su tradicionalno Čerkezi![]()
Last edited by rasuta_riza on 26/02/2014 20:41, edited 1 time in total.
- Domaci izdajnik
#2083 Re: Ukrajina
"rasuta_riza" jel i ti znaš malo uz gusle da zapjevamo deseterac kad već prozivaju
ja gusle vidio samo na slici ne znam što su za njih zapeli
ali da su se stalno bunili i pravili zijana stoji. Garant je toga najviše bilo poslije Krimskog rata.
To ne bih znaorasuta_riza wrote:Rusi tj, carska rusija ih je u 2 polovina 19. vijeka sve protjerala u Tursku.
-
rasuta_riza
#2084 Re: Ukrajina
Jednostavno, Čerkeza nije ni moglo biti u njemačkoj vojsci jer ih tada nije više ni bilo u na Kavkazu, Rusi su ih nekih 80 godina ranije sve protjerali u Tursku. Stvar je bila političke prirode, naime nezamislivo je bilo tadašnjem komunističkom vodstvu koje je vodlio NOR govoriti da "slavenska ruska braća" služe nacistima. A istina je zapravo da su se kozačke jedinice koje su bile sastavljene isključivo do Rusa (donski i azovski) te Ukrajinaca (dnjestrovski i galicijski) nazivali Čerkezima. Upravo zbog propagande, Rus je mogao biti samo brat i prijatelj, do 1944 kada su isti masovno silovali svoje slavenske i pravoslavne sestre po Vojvodini i dijelu Srbije, a zvanično do 1948.sinuhe wrote:Da, iz nekog razloga su Jugosloveni Ruse u njemackoj vojsci zvali Cerkezima. Niko ne zna zasto.
Last edited by rasuta_riza on 26/02/2014 20:44, edited 1 time in total.
-
rasuta_riza
#2085 Re: Ukrajina
Da, nakon Krimskog rata. Jesu su se bunili i borili su se protiv carstva, i bilo što je bilo.Lajavikrelac wrote:"rasuta_riza" jel i ti znaš malo uz gusle da zapjevamo deseterac kad već prozivajuja gusle vidio samo na slici ne znam što su za njih zapeli
To ne bih znaorasuta_riza wrote:Rusi tj, carska rusija ih je u 2 polovina 19. vijeka sve protjerala u Tursku.ali da su se stalno bunili i pravili zijana stoji. Garant je toga najviše bilo poslije Krimskog rata.
Što se kazanskih Tatara tiče, jesu ostali manje-više gdje su i bili, e sada da su uživali slobode baš i nisu. Džamije nisu smjeli imati sve dok im to carica Jekaterina Velika nije dozvolila. Neki od njih,mahom sloj viskog plemstva je prešao na pravosljavlje-zovu ih Krašeni, i oni su se maltene stopili sa Rusima (carević Boris Godunov je jedan od njih).
A za gusle, jebaji ga znam koliko i ti, a valjda ne bi trebalo biti komplikovano, svega 2 strune ako sam u pravu
Last edited by rasuta_riza on 26/02/2014 20:42, edited 1 time in total.
- madner
#2086 Re: Ukrajina
Tsk, neka baci prvi kamen ko nije rasista.Joe McCarthy wrote:Mongolska haranja su bila prije pola milenijuma, dok vaša crvena kuga je pobila stotine miliona ljudi za manje od četri desetljeća. A mislim da bi moderacija trebala pogledati nešto oko tog rasiste i homofoba kojeg nosiš kao avatar.Lajavikrelac wrote:Inače Zlatna Horda je ostala u istoriji poznata po svom širenju mira, tolerancije i prosperiteta, a naročito Otomanska imperija netom poslije.....crvena istorija i klanjaJoe McCarthy wrote:Rusi su oteli njihovu zemlju 1600ih, prošli su kroz ogroman broj klanja kroz njihovu povjest i na kraju komunjare naselile Ruse u njihovu domovinu. Pa me molim te poštedi svoje crvene historije...
“The black is indolent and a dreamer; spending his meager wage on frivolity or drink; the European has a tradition of work and saving, which has pursued him as far as this corner of America and drives him to advance himself, even independently of his own individual aspirations.”
Che Guevara
- Domaci izdajnik
#2087 Re: Ukrajina
Ovi Čerkezi što su pravili pomor u Potkozarju su bili islamske vjerosipovijesti
Znam da je jedan stari čovjek, učesnik NOB-a pričao kako su išli redovno klanjati i na molitve. To mogu biti samo dva naroda iz tod dijela: Čerkezi ili Čečeni

ja sam porijeklom iz Dalmacije ja mogu samo diple ili tamburicu da sviram 

Valjdarasuta_riza wrote:A za gusle, jebaji ga znam koliko i ti, a valjda ne bi trebalo biti komplikovano, svega 2 strune ako sam u pravu
-
rasuta_riza
#2088 Re: Ukrajina
Ako pažljivije obratiš pažnju na crte lica nekih od ovih na slici vidjećeš da se radi o azijatskim figurama. Najvjerovatnije se radi o nekij miks jedinici freiwilligen ss jedinica - krimskih tatara, možda onih iz centralne rusije također ss "idel-ural "(tatari i kipčaci) te nekoj od kozačkih jedinica sa dona ili azova.Lajavikrelac wrote:Ovi Čerkezi što su pravili pomor u Potkozarju su bili islamske vjerosipovijestiZnam da je jedan stari čovjek, učesnik NOB-a pričao kako su išli redovno klanjati i na molitve. To mogu biti samo dva naroda iz tod dijela: Čerkezi ili Čečeni
Valjdarasuta_riza wrote:A za gusle, jebaji ga znam koliko i ti, a valjda ne bi trebalo biti komplikovano, svega 2 strune ako sam u pravuja sam porijeklom iz Dalmacije ja mogu samo diple ili tamburicu da sviram
Čerkezi su kavkažani i imaju evropske crte lica. Tehnički ih nije moglo biti tada u to doba.
Kad smo već kod toga, Nijemci su najviše imali povjerenja u 1.Ukrajinsku ss grenadirsku diviziju-Galicija.
Regrutni centar i komanda je bila u Lembergu-tj. Lavovu
Zajebanciju na stranu, lijep grad.
Last edited by rasuta_riza on 26/02/2014 20:57, edited 1 time in total.
- Domaci izdajnik
#2089 Re: Ukrajina
Dosta Čečena su plavokosi i plavooki, a i Tatara ima svijetle puti. Miješanje naroda čini čuda
Evo malo Gruzina:

Evo i Turkmena:

Evo malo Gruzina:

Evo i Turkmena:

-
baxul
#2090 Re: Ukrajina
EU Ready to Commit €20bn to Ukraine Reforms LINK
sretno ukrajincima u borbi za EU članstvo i stabilizaciju situacije.
sretno ukrajincima u borbi za EU članstvo i stabilizaciju situacije.
-
rasuta_riza
#2091 Re: Ukrajina
Ima. to je tačno ali Čerkeza kao njih samih nije bilo. Stvar je bila propagande. I još nešto, kozaci su svoje vojne odore kao stil preuzeli od Čerkeza jer lijepo izgledaju a i sami sebe često nazivaju džigit, što je zapravo turska/tatarska riječ za hrabrog i vještog konjanika.Lajavikrelac wrote:Dosta Čečena su plavokosi i plavooki, a i Tatara ima svijetle puti. Miješanje naroda čini čuda![]()
Evo malo Gruzina:
Evo i Turkmena:
-
udar 99
#2092 Re: Ukrajina
ma vidi sto se ljubitelji neo-nacista i ciste rase uzjogunili i digli glave ( uz punu podrsku NATO )
koliko su imperijalisti pobili ? to 100 Staljina ne moze sustici i rade i danas punom parom
100 godina je od pocetka I Svjetskoga rata , i mnogi analiticari a i politicari upozoravaju da smo u situaciji kao i te fatalne 1914 , na rubu globalnoga sukoba
tri zarista , tacnije cetiri ( tu se jos krv nije prolila ali je napeto )
Ukrajina
Sirija
Venecuela
i jos tiho ali vrlo opasno zariste : zuto more i Kineski spor sa Japanom oko par otoka ( i jos ostali sporovi Kineza sa ostalim susjedima ali ovo sa Japanom je najvrelije )
za ovakvu situaciju apsolutno na prvome mjestu ( i po Gallup statistici ) snosi Americki imperijalizam ili tacnije ; propadajuci model neoliberalnoga sistema slobodna trzista , takodjer Kina i Rusija sa svojim narastajucim nacionalizmom ( pogotovo Kina , koja ima Japan u nisanu , razumijem ih , pobili su oko 25 miliona u II svjetskome ratu )
na sta ce zaci uz sve zesce pobune naroda ( potpuno opravdane protiv plutokratije i korporativnoga feudalizma )
jeste li culi sta se desava na Tajlandu ? naravno da niste jer , to su "zlocesti komunisticko-anarhisticki pobunjenici" i nemaju podrsku NATO
ginu ljudi
i da vas razocaram , mozda ne bude svjetskoga prvenstva u Brazilu , pobuna i dalje traje tamo , Turska ( samo predah evo ih opet na ulici neki dan takodjer "hipici alkoholicari " i naravno zlocesti pobunjenici )
i tako od regiona do regiona ?
u zahebanoj smo situaciji
http://original.antiwar.com/justin/2014 ... f-trouble/
koliko su imperijalisti pobili ? to 100 Staljina ne moze sustici i rade i danas punom parom
100 godina je od pocetka I Svjetskoga rata , i mnogi analiticari a i politicari upozoravaju da smo u situaciji kao i te fatalne 1914 , na rubu globalnoga sukoba
tri zarista , tacnije cetiri ( tu se jos krv nije prolila ali je napeto )
Ukrajina
Sirija
Venecuela
i jos tiho ali vrlo opasno zariste : zuto more i Kineski spor sa Japanom oko par otoka ( i jos ostali sporovi Kineza sa ostalim susjedima ali ovo sa Japanom je najvrelije )
za ovakvu situaciju apsolutno na prvome mjestu ( i po Gallup statistici ) snosi Americki imperijalizam ili tacnije ; propadajuci model neoliberalnoga sistema slobodna trzista , takodjer Kina i Rusija sa svojim narastajucim nacionalizmom ( pogotovo Kina , koja ima Japan u nisanu , razumijem ih , pobili su oko 25 miliona u II svjetskome ratu )
na sta ce zaci uz sve zesce pobune naroda ( potpuno opravdane protiv plutokratije i korporativnoga feudalizma )
jeste li culi sta se desava na Tajlandu ? naravno da niste jer , to su "zlocesti komunisticko-anarhisticki pobunjenici" i nemaju podrsku NATO
ginu ljudi
i da vas razocaram , mozda ne bude svjetskoga prvenstva u Brazilu , pobuna i dalje traje tamo , Turska ( samo predah evo ih opet na ulici neki dan takodjer "hipici alkoholicari " i naravno zlocesti pobunjenici )
i tako od regiona do regiona ?
u zahebanoj smo situaciji
http://original.antiwar.com/justin/2014 ... f-trouble/
- Domaci izdajnik
-
baxul
#2094 Re: Ukrajina
^^
je l' ovo onaj occupy sa floride?
-
radostan dan
#2095 Re: Ukrajina
aj prevedi i sažmi/prognoziraj, ako nije problem...
- Domaci izdajnik
#2096 Re: Ukrajina
Vojna vježba blizu granica, sa popriličnim brojem vojnika i tehnike, zvanično nema veze sa Ukrajinom
ali čisto da se da na znanje da smo spremni reagovati ako zatreba i imamo čim...pa vi nastavite sa prejebavanjem
Što neko reče slično kao i 1914, prvo manevri pa onda postalo čupavo
Što neko reče slično kao i 1914, prvo manevri pa onda postalo čupavo
- Alfons Kauders
#2097 Re: Ukrajina
naravnobaxul wrote:^^
-
radostan dan
#2098 Re: Ukrajina
biće rata globalnih razmjera, u to ne treba sumnjati...sama činjenica da sam se skućio, dvije plate, djeca najbolja u školi, nov auto i te stvari...a i plasman bih u brazil mi je naslućivao belaj...
kurate sam sreće majko, kuraaaateee...

kurate sam sreće majko, kuraaaateee...

-
rasuta_riza
#2099 Re: Ukrajina
Tak oje, u dokumentima njemačke vojske ali i saveznika se nigdje ne spominju Čerkezi već upravo ekipa koju si naveo, to je čisto plasirana laž specijalizirana za ex-yu istoriju. Zbog izuzetne surovosti, Nijemci su iste masovno angažovali u gušenju Varšavskog ustanka u Poljskoj.desni wrote:Ne mogu da odolim raspravi sa čovjekom koji čitav narod naziva priguznim muvama.Malo proguglaj pa ćeš vidjeti da su zločine pod imenom Čerkeza počinili upravo Kozaci sa Dona,koji sa etničkim Čerkezima nemaju ništa.Lajavikrelac wrote:Donski Kozaci i Čerkezi su slični ko konj i žirafa.....i ne trolaj više temu
-
udar 99
#2100 Re: Ukrajina
moram pitati Ruse koliko kosta ovo cudo ? S-400, mozda zaustavi par nuklearki ?
pa da se prezivi koja sedmica vise
nije S-300 , ovo obara sve , sigurno je vec na granici sa Ukrajinom ako tupani iz NATO nesto pokusaju
crni humor , uglavnom, Rusi vjezbaju i ovo cudo nije za izvoz , 250 kilometara domet i ne moze se ometati ;
pa da se prezivi koja sedmica vise
nije S-300 , ovo obara sve , sigurno je vec na granici sa Ukrajinom ako tupani iz NATO nesto pokusaju
crni humor , uglavnom, Rusi vjezbaju i ovo cudo nije za izvoz , 250 kilometara domet i ne moze se ometati ;
Last edited by udar 99 on 26/02/2014 21:36, edited 1 time in total.