Citroen All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
basicm

#2076 Re: Citroen All About

Post by basicm »

UterivacDugoga wrote:
Throttle wrote:DS5 je otprilike ono kako ja smatram da treba izgledat auto.. na osnovu toga bih mu svasta halalio :D
Halalio bi mu sto mu je automatski mjenjac kara Marina?
Halalio bi mu sto je Golf GTI 5,izmislio udobnost za njega?
Halalio bi mu sto sa svojih deklarisanih 180KS,auto od 140KS te podere da ga vidis ko tacku?
Halalio bi mu buku koju proizvodi preko neravnina?
Halalio bi mu visoku cijenu koju nije nicim opravdao,osim "mozda" izgledom,mada je i to upitno?
Da ne nabrajam dalje.

Citroen kao marka i DS5,ne mogu nikako u istu recenicu. I tacka ko kuca.

Ako neko misli drugacije,treba ga parmakom u glavu odvaliti,jer svakako nije dobar.
Iskustvo vlasnika vs teorije i subjektivna svidjanja, sta sad? Kome vjerovati?

Sent from my iPhone using Tapatalk
condy

#2077 Re: Citroen All About

Post by condy »

Kaze da je bio vlasnik da ga je novog kupio. Licno bi volio da grijesi ali...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2078 Re: Citroen All About

Post by konektovan »

basicm wrote:
UterivacDugoga wrote:
Throttle wrote:DS5 je otprilike ono kako ja smatram da treba izgledat auto.. na osnovu toga bih mu svasta halalio :D
Halalio bi mu sto sa svojih deklarisanih 180KS,auto od 140KS te podere da ga vidis ko tacku?
Halalio bi mu visoku cijenu koju nije nicim opravdao,osim "mozda" izgledom,mada je i to upitno?
Da ne nabrajam dalje.

Ako neko misli drugacije,treba ga parmakom u glavu odvaliti,jer svakako nije dobar.

Pa covjek nista nije slagao, to je njegovo iskustvo. Njemz nije legao, ocekivao je vise, a malo dobio. Ocito, da mu dizajn nije uspio nadomjestiti udobnost i brzinu. :D
citroen xm

#2079 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Nije mi samo jasno da neko kupi tako skup nov automobil, a da ga prije kupovine bar ne provoza. Sve te mane se daju uočiti nakon 5 km vožnje.
konektovan

#2080 Re: Citroen All About

Post by konektovan »

citroen xm wrote:Nije mi samo jasno da neko kupi tako skup nov automobil, a da ga prije kupovine bar ne provoza. Sve te mane se daju uočiti nakon 5 km vožnje.

Uzbudjenje, uzbudjenje Pantiću!!!! :D Ma ocarao ih onaj avionski kokpit, kontali ljudi da lete. :roll:
Dzontra_Volta

#2081 Re: RE: Re: Citroen All About

Post by Dzontra_Volta »

basicm wrote:
UterivacDugoga wrote:
Da ne nabrajam dalje.

Ko voli imati sport-look-like auto, ne uzima dizela sa automatskim mjenjačem.
Meni je to apsurdno.
Htio bi imati cool auto, a da stedis na gorivu i ne umaras se saltanjem brzina i još da ti bude udobno kao u porodičnoj limuzini, kakav je C5 sa svom svojom hidraulikom.
Najbolje da onda na C5 nagurate par spojlera i eto ga. ;)
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2082 Re: Citroen All About

Post by mali_milojica »

basicm wrote:
UterivacDugoga wrote:
Da ne nabrajam dalje.

Ja bih vjerovao sebi :D
Hocu DS5,svidja mi se. Kupim ga,kraj price.
basicm

#2083 Re: Citroen All About

Post by basicm »

Dzontra_Volta wrote: Ko voli imati sport-look-like auto, ne uzima dizela sa automatskim mjenjačem.
Meni je to apsurdno.
Htio bi imati cool auto, a da stedis na gorivu i ne umaras se saltanjem brzina i još da ti bude udobno kao u porodičnoj limuzini, kakav je C5 sa svom svojom hidraulikom.
Najbolje da onda na C5 nagurate par spojlera i eto ga. ;)
Ds5 sport-look-like? On je najveci buckuris od svih auta, tako da nije nista nego sve pomalo. Ali sportski vala nije.
I uterivacu se svidio pa ga razocarao, tako da ko ga zeli neka doooobro razmisli i provjeri da li je to to.

Throttle

#2084 Re: Citroen All About

Post by Throttle »

Ja sam pricao iskljucivo o dizajnu..iskustva za bilo sta drugo nemam... svako zna sta trazi od auta, pa odatle i razlicita misljenja.. vodeci se logikom da je auto skup i to jako, mislio sam da je u paketu dobro auto i da opravdava cijenu jer ne pada rapidno polovnim primjercima. bez obzira na sve mane i cinjenicu da ga vjerovatno nikad necu imat, ds5 ce uvijek biti auto za kojim cu se okrenuti. Jednostavno je takav utisak ostavio na mene, pogotovo uzivo.. nije samo kokpit, nego generalno dizajn.. o motorima nemam veze, ni o ovjesu, ni o mjenjacu, kod tog auta pored dizajna sve ostalo pada u vodu.. opet kazem, zbog prioriteta u zivotu narednih godina necu moci kupiti to auto, a kad padne unutar prihvatljive cifre, vec ce bit baraka :D
klixo

#2085 Re: Citroen All About

Post by klixo »

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... um=android

Gdje se ovo proizvodi tj. mozel se eur1 za nju dobiti ?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2086 Re: Citroen All About

Post by mali_milojica »

klixo wrote:http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... um=android

Gdje se ovo proizvodi tj. mozel se eur1 za nju dobiti ?
Hiroshima :D
Ne moze
UterivacDugoga

#2087 Re: Citroen All About

Post by UterivacDugoga »

konektovan wrote:
basicm wrote:]
Da ne nabrajam dalje.

Pa covjek nista nije slagao, to je njegovo iskustvo. Njemz nije legao, ocekivao je vise, a malo dobio. Ocito, da mu dizajn nije uspio nadomjestiti udobnost i brzinu. :D[/quote]

Tako je.
C5 je zaista udobno auto.Ali zaista.Ja koji mnogo putujem i na duze relacije hocu da me koliko je moguce taj put ne slomi hocu svu mogucu udobnost. Medjutim ono sto je negativno kod C5 jeste,nikad u vece a manje auto nisam sjeo. Imam djete,koristim sjedalicu,jedno od nas troje mora da trpi na skucenosti.Ja,zena ili dijete.E onda kontam,ok,kad je vec skuceno,hocu da vozim "avion" izgledom,a da pri tome imam sve ono drugo sto sam imao u C5. I onda hladan tus.
180KS u DS5,toliko razocarenja jos nisam dozivio.Kontam udobnost,pa dobro jesam li kupio Golfa GTI ili Citroena? I nakupi se tako tih masa stvari,nema te sile da bih ga kupio opet pa taman bio ispod svih cijena.Onaj ko je momak,ko hoce da ima atraktivno auto,sminku,ko ne gleda na neke detalje koji su meni bitni,ok.
Samo ako pocne nakon toga da prica da je njegov DS5 "bolji" od jednog Golfa(koji je eto sinonim za neudobnost),e onda cemo se posteno posvadjati :D

Ali ja,debelo razocaran. Debelo.
konektovan

#2088 Re: Citroen All About

Post by konektovan »

Ti si ocito napravio greskz u startu, nisi se dovoljno informisao i uradio pravu test voznju, koja je odmah mogla pokazati da to nije ono sto trazis.
condy

#2089 Re: Citroen All About

Post by condy »

Uglavnom Citroen C5 je meni bolja opcija od DS5. Sad to i definitivno mislim nakon ove diskusije.

Ja ne bih imao dvojbe. Isao bih na C5 sa hidro ovjesom. Tad dobijes pravog Citroena.
konektovan

#2090 Re: Citroen All About

Post by konektovan »

condy wrote:Uglavnom Citroen C5 je meni bolja opcija od DS5. Sad to i definitivno mislim nakon ove diskusije.

Ja ne bih imao dvojbe. Isao bih na C5 sa hidro ovjesom. Tad dobijes pravog Citroena.
Ako trazis udobnost, apsolutno, tu nema nikakve dileme, al' zato dizajn ds5, ubija. :mrgreen:
ado-šampion

#2091 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

condy wrote:Uglavnom Citroen C5 je meni bolja opcija od DS5. Sad to i definitivno mislim nakon ove diskusije.

Jesi mozda probao C5 s hidro ovjesom? Nisam bas siguran da bi ti se svidio. :-)
amar1994

#2092 Re: Citroen All About

Post by amar1994 »

:-)

ako voli voziti nece mu se svidjeti :D , ako voli da mu je udobno svidjet ce mu se itekako , i nije mit , nego je zaista udoban :thumbup:
ado-šampion

#2093 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

amar1994 wrote::-)

ako voli voziti nece mu se svidjeti :D , ako voli da mu je udobno svidjet ce mu se itekako , i nije mit , nego je zaista udoban :thumbup:
Pa zato i pitam, poslije Audija bi mu bio premekan sigurno u koji god mod da ga metne. :) Sve zavisi na sta je ko navikao, meni je premekan i u Sport, izgleda mi da Sport dodje kao neka varijanta kao obicni C5. A comfort bolje da ljulja nego da zulja, ali bukvalno. :D
citroen xm

#2094 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

A jebo ga, pa nisu svi trkači. Ljuljala je Ajkula više nego i jedno auto pa joj se svi kako tada tako i danas dive i svi bi je rado vozili.
condy

#2095 Re: Citroen All About

Post by condy »

ado-šampion wrote:

Jesi mozda probao C5 s hidro ovjesom? Nisam bas siguran da bi ti se svidio. :-)
Nisam nikad probao aktuelni C5 X7. Vozio sam se u prethodnom modelu al to nije relevantno, i to auto nije za mene. Nemam namjeru kupovine tog auta ili promjenu ovog vec sam pisao vezano za C5 vs Ds5, da biram izmedju ta dva vozila sta bih odabrao. Za Ds5 kazu da je ovjes bucan i zbog toga ga ne bih. Sto se tice Audija, on ima veoma tvrd ovjes, kod njega uopce nema ni malog naginjanja uvije ravno prolazi i osjetis stabilnost ali i tezinu auta ali istovremeno taj ovjes je udoban osim po losim gradskim cestama jer je auto tesko, izolacija je dobra tako da i na vecem profilu guma nemam nikakve buke u kabini. Ide ko na sinama, i ja volim upravljiva auta ali ima to i svoju cijenu. Skuplji je puno od C5, pa ih ne treba poredit i to su razlicita auta, to je jasno kao dan.

Zanimljivo bi bilo probati C5 sa tim ovjesom. Neki kompromis se mora praviti. Mislim da to auto za novce za koje se dobije ipak nudi dosta toga.
Last edited by condy on 23/01/2017 22:48, edited 1 time in total.
ado-šampion

#2096 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

Eh Ajkula je bila nesto posebno ali je i imala svoje vrijeme. Danas ko moze priustiti da je kupi kao hobi auto uglavnom je vozi za gustanje, kad se ima vremena.
Medjutim, kad se nema vremena, kako je danas zapravo svakodnevnica, svi negdje zure, to ljuljanje je objektivno dosta zamarajuce. Zato vjerujem da ga ljudi uglavnom drzi u Sport, a vjerujem da se ne gubi puno na udobnosti (objektivno) jer je auto i dalje mekano, samo se ponasa vise kao auto s konvencionalnim ovjesom jer nema ljuljanja. Makar je to moj dojam.

Opet ima ljudi koji jednostavno ne vole mekana auta, cisto licna preferenca, opet ne znaci da non-stop voze brzo i krse propise. Ja sam imao i jedno i drugo i meni def. vise odgovara tvrdje auto, bez nekog stava i neke filozofije, jednostavno je tako. A uglavnom se drzim ogranicenja.
citroen xm

#2097 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

To šta neko voli je lična stvar, ali reći da je hidraulika inferiorna jednostavno je predaleko od istine. Koga god znam da vozi C5, niko ga ne vozi u sport modu. Možda nekada, ali konstantno definitivno ne.

Brzo vrijeme i životne aktivnosti nisu nikakvo opravdanje. Baš bi volio vidjeti razliku u vremenu na ralaciji Sarajevo-Mostar sa istim vozačem u dva različita auta. Neka to bude čvrsti A4 B8 2.0 TDI i ljuljuškavi C5 X7 2.0 HDI jer su ista klasa i otprilike sa identičnim motorima.

Odmah ću ti reći, razlike nema. I to što je C5 mekaniji ne mora značiti da je manje stabilan.
XM je mekan pa u testu stabilnosti potuče mnoga sportska auta svog vremena. CX je mekan pa mu po stabilnosti niko od konkurencije nije mogao prići....
Me_again

#2098 Re: Citroen All About

Post by Me_again »

citroen xm wrote:To šta neko voli je lična stvar, ali reći da je hidraulika inferiorna jednostavno je predaleko od istine. Koga god znam da vozi C5, niko ga ne vozi u sport modu. Možda nekada, ali konstantno definitivno ne.

Brzo vrijeme i životne aktivnosti nisu nikakvo opravdanje. Baš bi volio vidjeti razliku u vremenu na ralaciji Sarajevo-Mostar sa istim vozačem u dva različita auta. Neka to bude čvrsti A4 B8 2.0 TDI i ljuljuškavi C5 X7 2.0 HDI jer su ista klasa i otprilike sa identičnim motorima.

Odmah ću ti reći, razlike nema. I to što je C5 mekaniji ne mora značiti da je manje stabilan.
XM je mekan pa u testu stabilnosti potuče mnoga sportska auta svog vremena. CX je mekan pa mu po stabilnosti niko od konkurencije nije mogao prići....
Da, ponovo smo po ko zna koji put svjedoci mitske zablude da je tvrdo auto jednako stabilno auto.
Da je tako, ne bi postojali podesavajuci amortizeri na takmicarskim automobilima koji se podesavaju prema stazi na kojoj se vozi. Pogotovo na rally takmicenjima.
U krivini sa neravnim asfaltom, kakvih ima podosta ne samo u BiH nego i okolo (ko nije vozao po npr Slovenackim periferijama veoma bi se iznenadio) , pretvrd ovjes ce proklizati mnogo ranije nego meksi ovjes.
Meni je C5 hydro izuzetno stabilno auto za nase ceste. Naravno da ce na stazama tipa Nordschleife biti porazen od tvrdjih auta ali to nisu realni uslovi za upotrebu.
ado-šampion

#2099 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:To šta neko voli je lična stvar, ali reći da je hidraulika inferiorna jednostavno je predaleko od istine. Koga god znam da vozi C5, niko ga ne vozi u sport modu. Možda nekada, ali konstantno definitivno ne.

Nisam ja sporio je li on stabilan ili nije, nit ko ce koga uzeti, poenta je namjesti C5 hidro u comfort i vozi se sto brze mozes do Mostara, i onda uradi to isto s Audijem. U C5 ce te ta voznja polomiti dok je u Audiju neces ni osjetiti. Ne moze mi niko reci da nije tako, dovoljno je obici krug s takvim C5 po gradu da se to skonta. Brza voznja u mekanom autu puno vise umara nego u tvrdom, ako mozemo tako generalizovati, a C5 hidro u comfort modu je krajnost mekanog auta. Cak bih se usudio tvrditi da ce i u Sport modu isto puno vise umarati u brzoj voznji nego Audi, medjutim to se ne bih usudio tek tako. Ali ovo gore iznad, tu nema nikakve dileme.

A pusti to sto ces ti odmah reci, slusali smo to vise puta ovdje. :) Za tvrdnje poput tvojih treba puno puno pure pojesti s raznim autima prozvedenim recimo 2011. ili 2012., negdje na pola vijeka C5, pa na kraju neko ili nekoliko njih i voziti odredjeno vrijeme. Da ne idemo dalje u raspravu, vec smo to tabirili vise puta.

Ovaj primjer na kojem ja baziram svoju pricu, C5 2016. godiste, kupljen nov, hidro, karavan dizel, auto kupljeno za sto brzi i jednostavniji prevoz od A do B, jer je covjek u njemu nasao racunicu, stalno ga drzi u Sport. I ovo je ziv insan kojeg sam ja godinama vidjao svakodvenvno, nije virtuelni lik s nekog foruma. :D Iskreno prvih par km meni se ucinilo da je auto u comfort modu jer je bilo vrlo mekano (puno se naginje na izlasku iz raskrsnice recimo), ispostavilo se da je to sport.
Better Man

#2100 Re: Citroen All About

Post by Better Man »

Kakva ba brza vožnja u bilo kojem autu do Mostara? jedino ako želite da paltite kaznu i da ugrožavate i sebe i druge u saobraćaju. jedino autoputem do Tarčina i onda brzinu prilagoditi uslovima na cesti.
Post Reply