Nokia Lumia & Windows Phone

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
shiljak

#2076 Re: Nokia Lumia

Post by shiljak »

Evo recenzija na internetu, što se tiče ekrana:
Nokia Lumia 520 dolazi s 4-inčnim IPS-LCD zaslonom rezolucije 800 x 480 točaka, što daje gustoću od 233 ppi. Ova vas gustoća točaka neće pretjerano oduševiti, ali nudi ugodan prikaz i sasvim dovoljnu oštrinu za normalan rad.

Ono što ovom zaslonu nedostaje jest Nokijina Clear black tehnologija koja inače daje nešto bolji kontrast, no vremenom ćete se naviknuti i na ovaj koji, na kraju krajeva, nije puno lošiji. S obzirom da se radi o IPS zaslonu, kutovi vidljivosti su dobri, a ista je stvar s odazivom i preciznošću.
Također među prednostima/nedostacima nema ništa u vezi ekrana
Prednosti
Dizajn
Kvaliteta izrade
Dvojezgreni procesor
Dobra kamera
Cijena
Nedostaci
Nema prednju kameru
Nema bljeskalicu
Nema FM radio
belami1111

#2077 Re: Nokia Lumia

Post by belami1111 »

Ima FM radio
SA 071

#2078 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

belami1111 wrote:Ima FM radio
Mislim da ga je dobio nakon update-a. U startu nije imao radio, čini mi se...
BISCANIN2

#2079 Re: Nokia Lumia

Post by BISCANIN2 »

Sa nokie n 8 presao na prvi galaxy ,pa na drugi ,sad ponovo come back na na nokiu 920 telecom.I telfon nema dzizi i aplikacija kao 4.2 jelly i nije onako laganini sa faceom, uploadom i slicno .
Ali je os wp stabilan ko franak ,u 4 mjeseca niti jednom trzno nije ,dok sam 9100i 9000 galaxia morao vaditi bateriju makar jednom u dan dva.
Interesujeme dali ima wp softver nadogradnju kao android sto ima froyo pa ginger pa jelly itd , u mene je amber verzija os.Volio bih da ga nadogradim ako je tomoguce i imali kakva iskustva sa nadogradnjom?
I imali ko kakvih aplikacaija da preporuci,ja preporucujem gps navigaciju" hiking and biking "izvrsna je za hiking i off raod voznju,super aplikacija za sve ljubitelje izlazaka u priorodu .Stvarno na terenu je efikasna ,meni se pozlatila jednom u noci u sumi ,vrijedi svakog bajta.
Afi Konan

#2080 Re: Nokia Lumia

Post by Afi Konan »

Svakih pola sata upozorenje "battery drain" kad rade pozadinski procesi, Wi-Fi, 3G, GPS. Kakva je to baterija? Ne mogu otići nigdje gdje nemam pristup električnoj mreži preko 24 sata, prema tome baterija strogih 0 bodova.
Qler

#2081 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

To je nesto do tebe, ili do tvog telefona konkretno... nije generalno problem sigurno.

Ja na 920 drzim upaljen mobile data, wifi, gps, koristim twitter, tapatalk, viber, intenzivno, i opet baterija dan bez problema izdrzi. A 520 u najgorem slucaju moze toliko..
shiljak

#2082 Re: Nokia Lumia

Post by shiljak »

Afi Konan

#2083 Re: Nokia Lumia

Post by Afi Konan »

Znam sve moguće cake, nisam "dummy user" jednostavno premalo naspram svih modela telefona i OS-ova koje sam koristio, gdje mi je najlošiji do sada uz isto korištenje mogao bez problema bar 48 sati. Ja ću se riješiti ovoga samo zbog baterije, jer u toku planinarenja je beskoristan nakon 24 sata, još ako uzmem u obzir niske temperature. :sad:
sema911s

#2084 Re: Nokia Lumia

Post by sema911s »

afi odnesi tel u servis,., evo ja sam bas teski korisnik,.,al bas,., od wifi, smsanja, mailova,. poziva, navigacije,., i izdrzi 8 sati,., ako manje koristim izdrzi i vise,.
probaj neki drugi tel,. da mu to radis,.,vjeruj svi su isti,., a htjeo si lcd kvalitetu slike, dobru navigaciju(GPs koji 2 puta racuna lokaciju i daje 30% precizniju poziciju) sve ima svoju cijenu,., a imas 925 njoj je jaca baterija,.

telefunken je star godinu ista ocekujes vise
Afi Konan

#2085 Re: Nokia Lumia

Post by Afi Konan »

sema911s wrote:afi odnesi tel u servis,., evo ja sam bas teski korisnik,.,al bas,., od wifi, smsanja, mailova,. poziva, navigacije,., i izdrzi 8 sati,., ako manje koristim izdrzi i vise,.
probaj neki drugi tel,. da mu to radis,.,vjeruj svi su isti,., a htjeo si lcd kvalitetu slike, dobru navigaciju(GPs koji 2 puta racuna lokaciju i daje 30% precizniju poziciju) sve ima svoju cijenu,., a imas 925 njoj je jaca baterija,.

telefunken je star godinu ista ocekujes vise
Pa eto, kažem i ja neko teže korištenje izdrži 1/3 dana, prosječno korištenje 24h, mijenjaću svakako za nešto što godi mojim potrebama. Žalosno je da se raja većinom zadovoljavaju sa trajanjem baterije od 24h. Sa N8 sam bio dosta zadovoljan, baterija uz isto korištenje mogla 2-2,5 dana.
Last edited by Afi Konan on 24/12/2013 14:02, edited 1 time in total.
sema911s

#2086 Re: Nokia Lumia

Post by sema911s »

afi iskreno al zahebaces se,., za 450 km nemozes naci bolji tel,., (jedino ako sta naleti)

al ta baterija nije toliko strasna ko sto se cini,. svaki telefunken ako ga koristis za igre odere bateriju, (radi disply, zvuk, wifi, gps, mnoga dijeljenja, sync i slicno)

meni nekada zbog posla nemoze duze od 5 sati al to je deranje guzova,. tada ga najradije pozelim od zid trehnut,.
al evo vikend napunio u petak i u ponedeljak ujutro pokazuje 8%,., ni 5800nije toliko stedila bateriju,.
Afi Konan

#2087 Re: Nokia Lumia

Post by Afi Konan »

sema911s wrote:afi iskreno al zahebaces se,., za 450 km nemozes naci bolji tel,., (jedino ako sta naleti)

al ta baterija nije toliko strasna ko sto se cini,. svaki telefunken ako ga koristis za igre odere bateriju, (radi disply, zvuk, wifi, gps, mnoga dijeljenja, sync i slicno)

meni nekada zbog posla nemoze duze od 5 sati al to je deranje guzova,. tada ga najradije pozelim od zid trehnut,.
al evo vikend napunio u petak i u ponedeljak ujutro pokazuje 8%,., ni 5800nije toliko stedila bateriju,.
Ma kojih 450KM, jedino ako misliš na lumiu 925? Ova lumia 520 je 200KM.
sema911s

#2088 Re: Nokia Lumia

Post by sema911s »

Afi Konan wrote:
sema911s wrote:afi iskreno al zahebaces se,., za 450 km nemozes naci bolji tel,., (jedino ako sta naleti)

Ma kojih 450KM, jedino ako misliš na lumiu 925? Ova lumia 520 je 200KM.
jok ja mislio na 920(jer tu koristim, i znam sta je) davo ti prijedlig da predjes na 925 a ti koristis 520 jbga do mene ja sam malo pukoo,.,.,
Afi Konan

#2089 Re: Nokia Lumia

Post by Afi Konan »

Vidim ja "gluhi telefoni" :D
Izgleda da ću ponovo iz ladice izvaditi E52 :)
SA 071

#2090 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Afi Konan wrote:Po meni ekran ima 4k rezoluciju kakva je baterija :D
vrlo rado ću prodati telefon, jer da ne pogasim sve aplikacije, u standby modu bi baterija izdrzala 3 sata :sad:
To ti nije nešto u redu sa baterijom. Je li telefon u garanciji? Odnesi na servis.

Prije toga porbaj pogasiti sve app koje ti ne trebaju u background-u i restartuj telefon pomoću pritiskanja 2 tipke istovremeno 10-tak sekundi (smanjivanje tona i otključaanje tel). Ako ni nakon toga u narednih par punjenja ne vidiš popravak situacije pravac servis.

To "battery drain" upozorenje ti je ustvari uključena opcija u battery app da te upozorava kada se brzo troši. Nekada se pojavi upozorenje, mada trenutno ništa ne radiš na telefonu, ali telefon nešto sync-a i zbog toga sam ja tu opciju ukinuo. Ali generalno baterija bi trebala duže trajati od toga kako ti predstavljaš. Na L620 koja se koristi skoro isključivo za telefoniranje i poruke i na kojoj je wifi i GPS stalno upaljen, ali mobilni internet nije, i samo povremeno se vrši instaliranje update-a ili povremeno koristi viber, skype, whatsapp, baterija nekada potraje i duže od 4 dana. A L620 ima bateriju manjeg kapaciteta od L520, a samo neznatno manji displej...
Afi Konan

#2091 Re: Nokia Lumia

Post by Afi Konan »

SA 071 wrote:
Afi Konan wrote:Po meni ekran ima 4k rezoluciju kakva je baterija :D
vrlo rado ću prodati telefon, jer da ne pogasim sve aplikacije, u standby modu bi baterija izdrzala 3 sata :sad:
To ti nije nešto u redu sa baterijom. Je li telefon u garanciji? Odnesi na servis.

Prije toga porbaj pogasiti sve app koje ti ne trebaju u background-u i restartuj telefon pomoću pritiskanja 2 tipke istovremeno 10-tak sekundi (smanjivanje tona i otključaanje tel). Ako ni nakon toga u narednih par punjenja ne vidiš popravak situacije pravac servis.

To "battery drain" upozorenje ti je ustvari uključena opcija u battery app da te upozorava kada se brzo troši. Nekada se pojavi upozorenje, mada trenutno ništa ne radiš na telefonu, ali telefon nešto sync-a i zbog toga sam ja tu opciju ukinuo. Ali generalno baterija bi trebala duže trajati od toga kako ti predstavljaš. Na L620 koja se koristi skoro isključivo za telefoniranje i poruke i na kojoj je wifi i GPS stalno upaljen, ali mobilni internet nije, i samo povremeno se vrši instaliranje update-a ili povremeno koristi viber, skype, whatsapp, baterija nekada potraje i duže od 4 dana. A L620 ima bateriju manjeg kapaciteta od L520, a samo neznatno manji displej...
Druže znam o čemu pričaš, pogasio sam sve što mogu, ali generalno nisam zadovoljan. Recimo u "background tasks" mora sve biti ugašeno da mi ne bi deralo bateriju, čak i pišljivi accuweather. Pozadinsko osvjetljenje na medium, power saver uključen, izgleda da je to mana današnjih telefona bez obzira na proizvođača ili OS. Sve više potrošača na uređaju a kapacitet baterije žalostan. Ovo kao da ti proda sportsko auto i kaže "nemoj voziti, bolje da je parkiran, fino ga je vidjeti".
Spacer

#2092 Re: Nokia Lumia

Post by Spacer »

Onda nema druge nego prodaj i nabavi 720
AdoCka

#2093 Re: Nokia Lumia

Post by AdoCka »

Ljudovs,ja kad pritisnem Search tipku,otvara mi se Bing u IE-u.Jel se jos nekom ovo desava ? :|

Sent from my Lumia 610 using Tapatalk
Last edited by AdoCka on 24/12/2013 20:21, edited 1 time in total.
SundanceKid

#2094 Re: Nokia Lumia

Post by SundanceKid »

AdoCka wrote:Ljudovs,ja kad pritisnem Search tipku,otvara mi Bing u IE-u.Jel se jos nekom ovo desava ? :|

Manje vise svima :D
AdoCka

#2095 Re: Nokia Lumia

Post by AdoCka »

SundanceKid wrote:
AdoCka wrote:Ljudovs,ja kad pritisnem Search tipku,otvara mi Bing u IE-u.Jel se jos nekom ovo desava ? :|

Pogresno si shvatio,mislim... :D
Ne otvori mi Search aplikaciju,nego web stranicu Binga...

SundanceKid

#2096 Re: Nokia Lumia

Post by SundanceKid »

AdoCka wrote:
SundanceKid wrote:

Hehe, bice da jesam :D A zanimalo bi me bas kako si uspio to postici... :D Meni je ta tipka na telefonu totalno beskorisna, i vecinom je slucajno zakacim, pa me nervira sto mi se otvara bing aplikacija... negdje procitah da se moze prebacivanjem postavki na drugi jezik promijeniti funkcija te tipke, da ne bude bing nego google, ali bilo bi dobro da postoji normalna opcija i da se ta tipka kontrolise po zelji korisnika, ovako je bas glupo...
belami1111

#2097 Re: Nokia Lumia

Post by belami1111 »

Afi Konan wrote:Vidim ja "gluhi telefoni" :D
Evo potrošnja 520 :
Stalno uključen WiFi, lokacija , bilo je razgovora slikanja surf viber whatsap...znači neko umjereno korištenje:

http://imageshack.us/photo/my-images/21/22dh.png/

Esad kao ti koristiš i valja li ti baterija pitanje je ::::
AdoCka

#2098 Re: Nokia Lumia

Post by AdoCka »

SundanceKid wrote:
AdoCka wrote:
SundanceKid wrote: Manje vise svima :D

Hehe, bice da jesam :D A zanimalo bi me bas kako si uspio to postici... :D Meni je ta tipka na telefonu totalno beskorisna, i vecinom je slucajno zakacim, pa me nervira sto mi se otvara bing aplikacija... negdje procitah da se moze prebacivanjem postavki na drugi jezik promijeniti funkcija te tipke, da ne bude bing nego google, ali bilo bi dobro da postoji normalna opcija i da se ta tipka kontrolise po zelji korisnika, ovako je bas glupo...

A evo skontao

sam zasto,prebacio search jezik na hrvatski...i ja se pitam kako uspio editov...mislim postici :D :D

Afi Konan

#2099 Re: Nokia Lumia

Post by Afi Konan »

belami1111 wrote:
Evo potrošnja 520 :
Stalno uključen WiFi, lokacija , bilo je razgovora slikanja surf viber whatsap...znači neko umjereno korištenje:

Onda je meni do baterije, čim ne pogasim Wi-Fi i slične potrošače baterija se brzo dere, a i grije se pozadi na što se inače žale korisnici lumia 520.
belami1111

#2100 Re: Nokia Lumia

Post by belami1111 »

Afi Konan wrote:
belami1111 wrote:
Evo potrošnja 520 :

Onda je meni do baterije, čim ne pogasim Wi-Fi i slične potrošače baterija se brzo dere, a i grije se pozadi na što se inače žale korisnici lumia 520.
Prijatelju počeli smo malo nesportski sad je komumikacija ok...
Vjeruj da se i ne grije nešto pretjerano..
Telefon sasvim ok za to malo keka koliko košta
Post Reply