Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Armin2013

#2076 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

golfiista wrote:http://teplo.stefa.com.ua/wholesale-bri ... Gwodtq0JGg

eto 70 EUR tona peleta. toliko o cijenama.
Pa naruči po toj cijeni.
Disciplin A Kitschme

#2077 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Disciplin A Kitschme »

kad vidim vaše probleme ispada da ni račun od 400 maraka za struju nije skup :D
peletiisamopelet

#2078 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by peletiisamopelet »

A kakvi su to problemi? Problemi postoje samo zbog neznalica "majstora" koji predimenzionisu kotlove korisnicima pa se zale na ogromnu potrosnju, a tako i kada kupe 5tona peleta napamet bez probanja. Tek tada nastaju problemi sa stimanjem kotla koji se relativno fino moze podesiti za odredjeni "los" pelet.

Послато са FreeMe X4 7 уз помоћ Тапатока
sabanss

#2079 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

peletiisamopelet wrote:A kakvi su to problemi? Problemi postoje samo zbog neznalica "majstora" koji predimenzionisu kotlove korisnicima pa se zale na ogromnu potrosnju, a tako i kada kupe 5tona peleta napamet bez probanja. Tek tada nastaju problemi sa stimanjem kotla koji se relativno fino moze podesiti za odredjeni "los" pelet.
Cinjenica da vise ni TV ne mozes gledati ako ne mislis makar procitati uputstvo i pokusati saznati o par standarda (DVB-C, IP, Analogna)

Pelet nije iznimka. Ako hoces nesto da funkcionise na dugme moras ili znati kako to radi ili placati nekoga da zna za tebe. Sto opet stvara ogromnu generaciju ljudi koji zbog starosti vise ne mogu da uce pa se desi da postanu "nepismeni" u 60-toj godini.

Zasad jos mogu pratiti sve sto me zanima. Jedino sto ne znam jeste kad cu poceti posustajati i priznati sebi da sam ostario :D
gol-man

#2080 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by gol-man »

hladan.preminger wrote:

U italiji mi se zenina familija grijena pelet. Kad na vrecu uzmas, cijena tone je oko 320KM i to u obicnom tržnom centru. Sigurno je na tone i kod proizvođača jeftinije.

Ovi naši džiberi sad su digli cijene, a za mjesec - dva ce ganjati ljude po piku da im prodaju pelet (meni se ovo dešavalo) po 260KM/toni.

Ne kontaju da se pellet moze uvseti iz vana. :D

Onda će biti kukanje "kupujmo domaće".
U Italiji je cijena ova
http://www.gaigapellet.com/content/listino-prezzi
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2081 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by un1ted »

+ carina + PDV + spediter.
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#2082 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

2016 je baš dosta ljudi prešlo na pelet ( vidim po svom okruženju ) a proizvođači nisu baš spremni da isprate ovaj trend povećane tražnje ( mali proizvodni kapaciteti).

Problem je takođe što je pelet kabasta roba pa je u igri i visoka cijena prevoza što opet od svakog proizvođača pravi lokalnog monopolistu i dozvoljava mu zidanje cijena. Nikad nije bila jeftinija nafta a skuplji prevoz .

Da bi uvoz bio nekome isplativ mora uvesti na hiljade tona ( brodom ili vozom ) i imati centralni magacin i distribuciju a takvi su rijetki i opet regionalno zavisni.
hladan.preminger

#2083 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hladan.preminger »

gol-man wrote:
hladan.preminger wrote:

U italiji mi se zenina familija grijena pelet. Kad na vrecu uzmas, cijena tone je oko 320KM i to u obicnom tržnom centru. Sigurno je na tone i kod proizvođača jeftinije.

Ovi naši džiberi sad su digli cijene, a za mjesec - dva ce ganjati ljude po piku da im prodaju pelet (meni se ovo dešavalo) po 260KM/toni.

Ne kontaju da se pellet moze uvseti iz vana. :D

Onda će biti kukanje "kupujmo domaće".
U Italiji je cijena ova
http://www.gaigapellet.com/content/listino-prezzi
Meni su pokazali racun za pelet koji su kupovali. Oni su uzeli 30 vreća/15 kg. Kad sam izracunao, dodje oko 350KM/t.

I kod njih sigurno cijena varira.
Armin2013

#2084 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

S obzirom da se puno spominje izvoz i cijene.

Cijena peleta I klase (bijeli) za izvoz u Italiju u ljetnom periodu je oko 140 EUR/t + prevoz oko 1 EUR/km (ako se uvozi u bliže dijelove Italije to je oko 30 EUR/t) + PDV pri uvozu 22% (koji se plaća odmah čim roba dođe na granicu) + špediterski troškovi + marža.
krogans

#2085 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by krogans »

Drva su kabasta, ugalj je kabast, plin lož ulje sve je kabasto, nije problem u potrošaćima kao više ih ima već u bezobrazluku od strane proizvođaća prodavaca itd. Pelet u ljetnom periodu N.Grad koštao 250 km pa u zimskom digli na 280-290 a sad na 400 km pa ko je tu lud kaže veća potražnja nedostaju sirovine sve priče za malu djecu kada i sami znaju kolika im je dnevna max proizvodnja e sad jedino ako nisu udvostručili proizvodnju pošto su se zabrinuli za nas potrošaće pa potrošili zalihe repro mqterijalaali opet ostaje pitanje kako su udvostručili proizvodnju ako im je kapacitet isti i kako to ako je tolika nestašica da imaju za prodaje ali po paprenom cijenom. Ranije sam pročitao u postu gdje jedan naš kolega u čudu šti neki nisu nabavili pelet za čitavu sezonu a ja sam više u čudu kaki to proizvođači nisu nabavili zalihe repro materijala u odnosu na proizvodni kapacitet. Da dalje ne dužim tužna je ova zemlja gdje čašica ljudi tj firmi proizvođaća može da radi ovakve stvari a pritom imaju i svestranu pomoć novinara pa da mi objasni ako pelet kopta 250 km ljeti a sada 400 km i više kako je to povečanje od 20 do 30% cijene. Ps možda mi je slaba matematika

send with Xperia
krogans

#2086 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by krogans »

A da još da su nam Italijanska i Njemačka primanja gdje bi nam bio kraj. Ps koliko vas dobije fiksalni račun ;-)

send with Xperia
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#2087 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Slo Burner »

Odnos ponude i potraznje, to je posao nije humanitarni rad.
krogans

#2088 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by krogans »

Slo Burner wrote:Odnos ponude i potraznje, to je posao nije humanitarni rad.
Ne znam šta da ti kažem na tvoj odgovor ja sam ti naveo primjer peleta ima ali po cijeni koju su naduvali na osnovu pompe koju su izazvali u medijima u svestranu pomoć naših novinara a da ako nisi znao male vijesti plačaju im se oko 5 do 10 km da pišu po internetu.

send with Xperia
Armin2013

#2089 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

krogans wrote:
Slo Burner wrote:Odnos ponude i potraznje, to je posao nije humanitarni rad.
Ne znam šta da ti kažem na tvoj odgovor ja sam ti naveo primjer peleta ima ali po cijeni koju su naduvali na osnovu pompe koju su izazvali u medijima u svestranu pomoć naših novinara a da ako nisi znao male vijesti plačaju im se oko 5 do 10 km da pišu po internetu.

send with Xperia
Peleta nema na tržištu, to znam iz poziva jer zovu iz cijele Bosne mole za 1t, iz Brčkog dolaze s autom da kupe par vreća u Gračanici. Prošle godine u ovo vrijeme nisi mogao prodat pelet svi su imali, sada se svi rješavali zaliha. Bili su minusi i nije se mogao proizvodit pelet, voda mrzne, sirovina previše mokra sve je to dovelo do poremećaja. Ali za par dana s ovim temperaturama peleta će bit.
isx

#2090 kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

.
rolenc

#2091 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rolenc »

Jucer sam vidio izlozene tri palete na HIFI Ilidza, Sisarika, 7,3 KM vreca. Nikad ne bih dao 490 KM za tonu jer se mogu grijati i na struju za ove pare.
krogans

#2092 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by krogans »

rolenc wrote:Jucer sam vidio izlozene tri palete na HIFI Ilidza, Sisarika, 7,3 KM vreca. Nikad ne bih dao 490 KM za tonu jer se mogu grijati i na struju za ove pare.
Bolje ne uzimajte šišarku puna šljake i pepela ok gori ali čađi na staklu strašno i pepeo sitan kao puder a lijepi se ma ako možete izbjegnite.

send with Xperia
isx

#2093 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

rolenc wrote:Jucer sam vidio izlozene tri palete na HIFI Ilidza, Sisarika, 7,3 KM vreca. Nikad ne bih dao 490 KM za tonu jer se mogu grijati i na struju za ove pare.
Haha 7.3KM vreca, meni vreca ode dok se upali vatra. Kakve gluposti. Rađe se na struju grijati, ali ne gurati ove hostaplere, pa u maju u nabavku po 250.
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#2094 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

Pa bolje i grijalicu upaliti, strpiti se par dana a ne davati silne pare za pelet. Oni koji imaju termoflux peći na pelet mogu ložiti i drva :izet:
peletiisamopelet

#2095 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by peletiisamopelet »

karabajaze wrote:Pa bolje i grijalicu upaliti, strpiti se par dana a ne davati silne pare za pelet. Oni koji imaju termoflux peći na pelet mogu ložiti i drva :izet:
Mogu par dana loziti drvo, inace su u problemu. I to drvo mora biti suvo inace zacepi ventilator, i u kotlu se stvore ogromne naslage kondenzata koje je kasnije malo "teze" ukloniti.

Послато са LG-D290 уз помоћ Тапатока
delllboy79

#2096 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by delllboy79 »

Armin2013 wrote:[
adoadop wrote:
Treba se baciti na proizvodnju peleta :D

Cijena peleta u BiH nikada neće dostići cijene u susjednim zemljama. Proces proizvodnje je uslovno jednostavan, sirovine ima i više nego dovoljno, izvori su obnovljivi , a tržište realtivno malo.
Samo da ispravim navode,
I - proces proizvodnje nije tako jednostavan kao što se misli (ako se baviš ozbiljnom proizvodnjom peleta a ne one mašinice po netu pa čovjek sjedi kraj nje i fanglom ubacuje piljevinu u mašinu), a investicija je prilično visoka.
II - sirovine nema, kvalitetne sirovine nema ima hamelja, da bi napravio 1t peleta cijena sirovine je oko 200 KM.
III - koliko je tržište zavisi od jačine zime, prošle godine u ovo doba je bilo peleta nije niko htjeo kupit po 240 KM/t a vidi sad.

Nije tacno .
Za tonu peleta trebati oko 2 m2 bukve a to je manje 150 KM
delllboy79

#2097 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by delllboy79 »

Armin2013 wrote:

Pa naruči po toj cijeni.

To je realna cijena .
Ako proizvodjaci u Ukrajini mogu proizvesti pelet i prodavati po ovoj cijeni i jos imati zaradu zasto nasi nemaju ovu cijenu.
Odgovor je jedan jer hoce da se obogate preko noci .
Znaci imaju duplu zaradu .
belfy

#2098 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

delllboy79 wrote:
Armin2013 wrote:

Pa naruči po toj cijeni.

To je realna cijena .
Ako proizvodjaci u Ukrajini mogu proizvesti pelet i prodavati po ovoj cijeni i jos imati zaradu zasto nasi nemaju ovu cijenu.
Odgovor je jedan jer hoce da se obogate preko noci .
Znaci imaju duplu zaradu .
jesi ti ikada bio u nekoj fabrici za pelet?
AstorH

#2099 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by AstorH »

Citajuci unatrag 15ak stranica ja mislim da je neko vas dobro zaebo sa tim pecima i peletima drugari
TDK-90

#2100 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by TDK-90 »

AstorH wrote:Citajuci unatrag 15ak stranica ja mislim da je neko vas dobro zaebo sa tim pecima i peletima drugari
:D :D :D

Nije one koji su dobre platezne moci , a nece vise da se prljaju sa ugljem. :-D

Ostali se smrzavaju i ili kukaju :izet: :izet: :izet: :D
Post Reply